Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια χαρα σε ολους, εχω το παρακατω συστημα με ενα τροφοδοτικο της Corsair TX550 M και σκεφτομαι να του κανω αναβαθμιση για να τρεχει καλυτερα μιας και γενικα δεν εχω πολυ χρονο πλεον για τον υπολογιστη και δεν θελω να δωσω παραπανω χρηματα στη προκειμενη φαση. Σκεφτομαι να βαλω εναν CPU Ryzen 5 5600x και εναν M2 της Crucial P3 SSD 1TB M.2 NVMe PCI Express 3.0. Για καρτα γραφικων δεν εχω καταληξει ακομα καπου ισως αφησω προς το παρον τη τρεχουσα. Εσεις τη γνωμη εχετε για την αναβαθμιση? Στον υπολογιστη παιζω κυριως παιχνιδια και δεν κανω καποια αλλη βαρια χρηση. Θελω να μου πειτε αν αυτα που διαλεξα ταιριαζουν στο συστημα μου, τη γνωμη εχετε γενικοτερα οσον αφορα την αναβαθμιση και αν αξιζει, με ποια καρτα γραφικων θα μπορουσα να αντικαταστησω την RX 5600XT και αν θα χρειαστω φορματ. Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

Capture.PNG1.PNG

Επεξ/σία από ThodorisFel
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ημουν ακριβώς στα ίδια και με το ίδιο τροφοδοτικό (σχετικά καινούργιο)

2600 δλδ αλλά με 1050Ti καρτα

Πήγα, χωρίς αλλαγή μητρικής και τροφοδοτικού, σε 5600 και 4060 και όλα κομπλέ

Δεν αναφέρεις πόσα διαθέτεις και πόσων χρόνων είναι το TXM

Μιά 4060 είναι το sweet spot. Με την 4060 (μη δώσεις πάνω από 280e), θα έχεις και πολύ νέες τεχνολογίες (dlss 3.7) με λίγα watts, οπότε δεν αλλάζεις και τροφοδοτικό.

Θα σου πρότεινα και άλλα 16gb μνήμη , να πάς στα 2x16 (είναι τσάμπα)

Δεν λες και οθόνη

Κανένα format δεν θέλεις

Γράψε και τι games θες να τρέχεις

Πάντως βλέπω η 5600XT, καλά στέκεται με τον 5600x

RX 5600 XT in 2024 Tested 40 Games in 1080P 5600X 16gb Ram 6gb Vram

Επεξ/σία από Coscas
  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Coscas είπε

Ημουν ακριβώς στα ίδια και με το ίδιο τροφοδοτικό (σχετικά καινούργιο)

2600 δλδ αλλά με 1050Ti καρτα

Πήγα, χωρίς αλλαγή μητρικής και τροφοδοτικού, σε 5600 και 4060 και όλα κομπλέ

Δεν αναφέρεις πόσα διαθέτεις και πόσων χρόνων είναι το TXM

Μιά 4060 είναι το sweet spot. Με την 4060 (μη δώσεις πάνω από 280e), θα έχεις και πολύ νέες τεχνολογίες (dlss 3.7) με λίγα watts, οπότε δεν αλλάζεις και τροφοδοτικό.

Θα σου πρότεινα και άλλα 16gb μνήμη , να πάς στα 2x16 (είναι τσάμπα)

Δεν λες και οθόνη

Κανένα format δεν θέλεις

Γράψε και τι games θες να τρέχεις

Πάντως βλέπω η 5600XT, καλά στέκεται με τον 5600x

RX 5600 XT in 2024 Tested 40 Games in 1080P 5600X 16gb Ram 6gb Vram

Το ΤΧΜ δεν καταλαβα τι σημαινει :P. Aρχικα λεω να κανω την εν λογο αναβαθμιση και μετεπειτα να δω για καρτα γιατι και εγω την ιδια αποψη εχω οτι ο 5600X με την καρτα μου θα τρεχουν καλα. Η οθονη μου ειναι μια AOC 144HZ αλλα επειδη χρονια δεν ασχολουμαι με hardware κλπ δεν θυμαμαι πως βλεπω ποια ακριβως εχω. Γενικα δεν ειμαι και πολυ ειδικος απο χομπι ασχολιομουν με pc και ξερω τα βασικα. Επισης αλλαζοντας τον επεξεργαστη ειχα την εντυπωση οτι χρειαζομαι φορματ. Αυτο το διαστημα παιζω το Stalker 2 και σερνεται κανονικοτατα! Αυτα τα ολιγα!

Δημοσ.

Txm... το τροφοδοτικό σου.

Αυτή την στιγμή παίζει ο 5600 (εφάμιλλος του 5600x) με τιμή <=90€. Με κλειστά τα μάτια πας εκεί.

Εννοείται οτι θα δεις τρομερή βελτίωση στο σύστημα. Η 5600 xt σε 1080p την παλεύει μια χαρά ακόμα αν δεν έχεις τρομερές απαιτήσεις. 4060 πολύ καλύ επιλογή όπως ειπώθηκε καθώς δε θα στρεσάρει το psu σου, διαφορετικά κάποια radeon, οτι βρεις καλύτερο και σε προσφορά.

Από θέμα συμβατότητας, το μοναδικό "πρόβλημα" είναι το bios, καθώς το πιθανότερο οτι θα χρειαστεί να αναβαθμίσεις για να υποστηρίξει το νέο επεξεργαστή.

• Like 1
Δημοσ.
39 minutes ago, ThodorisFel said:

Το ΤΧΜ δεν καταλαβα τι σημαινει :P. Aρχικα λεω να κανω την εν λογο αναβαθμιση και μετεπειτα να δω για καρτα γιατι και εγω την ιδια αποψη εχω οτι ο 5600X με την καρτα μου θα τρεχουν καλα. Η οθονη μου ειναι μια AOC 144HZ αλλα επειδη χρονια δεν ασχολουμαι με hardware κλπ δεν θυμαμαι πως βλεπω ποια ακριβως εχω. Γενικα δεν ειμαι και πολυ ειδικος απο χομπι ασχολιομουν με pc και ξερω τα βασικα. Επισης αλλαζοντας τον επεξεργαστη ειχα την εντυπωση οτι χρειαζομαι φορματ. Αυτο το διαστημα παιζω το Stalker 2 και σερνεται κανονικοτατα! Αυτα τα ολιγα!

To Corsair TX550M είναι που έχεις 😉

To  Stalker 2, είναι από τα πιο unoptimized παιχνίδια και ζητάει πολύ γερό επεξεργαστή. Το καλό με την 4060 που σου πρότεινα, είναι ότι βάζεις το dlss3και fg και το τρέχει με τον 5600 ικανοποιητικά στο high στα 1080p με 80-90 fps

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl - RTX 4060 - Ryzen 5 5600

Θα σου έλεγα να περιμένεις να βγούν patches που θα το βελτιώνουν 

Δεν είπες πόσα διαθετεις

To μοντέλο της οθόνης, το βρίσκεις με δεξί κλίκ στην επιφάνεια εργασίας display settings-display-advanced display settings

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, Coscas είπε

To μοντέλο της οθόνης, το βρίσκεις με δεξί κλίκ στην επιφάνεια εργασίας display settings-display-advanced display settings

Φαίνεται στο screenshot του speccy στο πρώτο ποστ.

AOC 24G1WG4 (1920x1080 @144Mhz).

• Thanks 1
Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Coscas είπε

To Corsair TX550M είναι που έχεις 😉

To  Stalker 2, είναι από τα πιο unoptimized παιχνίδια και ζητάει πολύ γερό επεξεργαστή. Το καλό με την 4060 που σου πρότεινα, είναι ότι βάζεις το dlss3και fg και το τρέχει με τον 5600 ικανοποιητικά στο high στα 1080p με 80-90 fps

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl - RTX 4060 - Ryzen 5 5600

Θα σου έλεγα να περιμένεις να βγούν patches που θα το βελτιώνουν 

Δεν είπες πόσα διαθετεις

Η οθονη ειναι AOC 144Hz 24G1WG4 απο οτι ειδα o επεξεργαστης μαζι με την μνημη βγαινουν γυρω στα 160 ευρω. Για αρχη αυτα θελω να δωσω οπως προανεφερα διοτι εχω ελειψη χωρου και πολλα παιχνιδια αναγκαζομαι να τα τρεχω σε εναν παλιο HDD οποτε καταλαβαινεις πως δουλεια δεν γινεται. μετεπειτα μπορω να δωσω κανα 300 αρι ακομα περιπου για καρτα αν δεν μου αρεσει το αποτελεσμα. Το μονο που με απασχολει ειναι το BIOS update που ανεφερε πιο πανω ο nickol-us.

42 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Txm... το τροφοδοτικό σου.

Αυτή την στιγμή παίζει ο 5600 (εφάμιλλος του 5600x) με τιμή <=90€. Με κλειστά τα μάτια πας εκεί.

Εννοείται οτι θα δεις τρομερή βελτίωση στο σύστημα. Η 5600 xt σε 1080p την παλεύει μια χαρά ακόμα αν δεν έχεις τρομερές απαιτήσεις. 4060 πολύ καλύ επιλογή όπως ειπώθηκε καθώς δε θα στρεσάρει το psu σου, διαφορετικά κάποια radeon, οτι βρεις καλύτερο και σε προσφορά.

Από θέμα συμβατότητας, το μοναδικό "πρόβλημα" είναι το bios, καθώς το πιθανότερο οτι θα χρειαστεί να αναβαθμίσεις για να υποστηρίξει το νέο επεξεργαστή.

Aυτο με τα BIOS ειναι θεμα δεν το εχω κανει ποτε και φοβαμαι να το ρισκαρο γιατι εχω ακουσει διαφορα. Τωρα για τον CPU ειτε ο ενας ειτε ο αλλος η διαφορα ειναι 20 -30 ευρω μαξ οποτε δεν με προβληματιζει αυτο.

Δημοσ.

Παρασκευή απόγευμα έβαλα στον αδερφό μου μια μτχ (προφανώς) 5600ΧΤ (σε αντικατάσταση μιας 290), στο παλιό μου υπόλοιπο σύστημα (Χ370+5600Χ+2χ8 γίγα), με ένα RM550 (δεν θέλω να πω πόσων χρόνων).

Παίζει (όποτε θυμάται) σε fhd@75Hz (με freesync).

Ε, το BFV που δοκίμασα ένα τέταρτο, ήταν μόνιμα καρφωμένο στο τέρμα του refresh rate (με κόφτη το έχω για να μη βγαίνει εκτός freesync range) και η κάρτα κοιμόταν στα 100-120w με ένα 60-65% χρήση. Ανέβασα και internal res κατά 33%, κι εκεί δεν έβφαλε κιχ.

Δεν περίμενα τόσο καλή συμπεριφορά, να πω την αλήθεια.

@ts, βάλε για αρχή τον επεξεργαστή να δεις πόσο καλά πάει με την υπάρχουσα κάρτα σου (οκ, για 144 σε όλους τους τίτλους δεν υπάρχει περίπτωση, ιδιαίτερα σημερινά παιγνίδια με hybrid sw RT) και μετά προχωράς σε αλλαγή.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Παρασκευή απόγευμα έβαλα στον αδερφό μου μια μτχ (προφανώς) 5600ΧΤ (σε αντικατάσταση μιας 290), στο παλιό μου υπόλοιπο σύστημα (Χ370+5600Χ+2χ8 γίγα), με ένα RM550 (δεν θέλω να πω πόσων χρόνων).

Παίζει (όποτε θυμάται) σε fhd@75Hz (με freesync).

Ε, το BFV που δοκίμασα ένα τέταρτο, ήταν μόνιμα καρφωμένο στο τέρμα του refresh rate (με κόφτη το έχω για να μη βγαίνει εκτός freesync range) και η κάρτα κοιμόταν στα 100-120w με ένα 60-65% χρήση. Ανέβασα και internal res κατά 33%, κι εκεί δεν έβφαλε κιχ.

Δεν περίμενα τόσο καλή συμπεριφορά, να πω την αλήθεια.

@ts, βάλε για αρχή τον επεξεργαστή να δεις πόσο καλά πάει με την υπάρχουσα κάρτα σου (οκ, για 144 σε όλους τους τίτλους δεν υπάρχει περίπτωση, ιδιαίτερα σημερινά παιγνίδια με hybrid sw RT) και μετά προχωράς σε αλλαγή.

Ετσι σκεφτομαι και εγω απλα αν θελει BIOS Update μπλεξαμε!

Δημοσ.

Δες πρώτα-πρώτα ποιο BIOS έχει τώρα η μητρική σου. Λογικά μιλάμε για την Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4.

Λογικά θα έχεις κάποια έκδοση από 3.40 και κάτω. Οι νεότερες εκδόσεις δεν συνίστανται από την Asrock για τον επεξεργαστή σου (Pinnacle Ridge). Θα χρειαστείς ένα USB στικάκι (8 ή 16GB) φορμαρισμένο σε FAT32. Θα βάλεις το BIOS 1.80 (στην περίπτωση που έχεις παλιότερο), το 3.40 και το 5.60 (για τον 5600 χρειάζεσαι τουλάχιστον το 5.30). Θα κάνεις τα update με την σειρά (1.80 αν έχεις παλιότερο -> 3.40 ->5.60) και μετά θα βάλεις τον 5600 πάνω.

• Like 3
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, TopCLR είπε

Δες πρώτα-πρώτα ποιο BIOS έχει τώρα η μητρική σου. Λογικά μιλάμε για την Asrock Fatal1ty B450 Gaming K4.

Λογικά θα έχεις κάποια έκδοση από 3.40 και κάτω. Οι νεότερες εκδόσεις δεν συνίστανται από την Asrock για τον επεξεργαστή σου (Pinnacle Ridge). Θα χρειαστείς ένα USB στικάκι (8 ή 16GB) φορμαρισμένο σε FAT32. Θα βάλεις το BIOS 1.80 (στην περίπτωση που έχεις παλιότερο), το 3.40 και το 5.60 (για τον 5600 χρειάζεσαι τουλάχιστον το 5.30). Θα κάνεις τα update με την σειρά (1.80 αν έχεις παλιότερο -> 3.40 ->5.60) και μετά θα βάλεις τον 5600 πάνω.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον επεξεργαστή του τον τωρινό και τα νεότερα BIOS versions. Είναι λάθος διατύπωση στα notes, και έχει νόημα μόνο για επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.

Η διαδικασία που περιγράφεις, βέβαια, είναι σωστή. Μικρό στικάκι (4γίγα χρησιμοποιώ, πανάρχαιο) σε fat32, και διαδοχικές αναβαθμίσεις, από κάθε "bridge" έκδοση στην επόμενη, αλλαγή του επεξεργαστή εκεί στο 5.60 (μπορεί και στο 4.50, βέβαια), κι αφού μπει ο νέος και λειτουργήσει 2-3 μέρες κανονικά με το όποιο στήσιμο (μνήμες κλπ), μετά αναβάθμιση σε νεότερα BIOS versions, ίσως και στο τελευταίο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 minutes ago, ThodorisFel said:

Η οθονη ειναι AOC 144Hz 24G1WG4 απο οτι ειδα o επεξεργαστης μαζι με την μνημη βγαινουν γυρω στα 160 ευρω. Για αρχη αυτα θελω να δωσω οπως προανεφερα διοτι εχω ελειψη χωρου και πολλα παιχνιδια αναγκαζομαι να τα τρεχω σε εναν παλιο HDD οποτε καταλαβαινεις πως δουλεια δεν γινεται. μετεπειτα μπορω να δωσω κανα 300 αρι ακομα περιπου για καρτα αν δεν μου αρεσει το αποτελεσμα. Το μονο που με απασχολει ειναι το BIOS update που ανεφερε πιο πανω ο nickol-us.

Aυτο με τα BIOS ειναι θεμα δεν το εχω κανει ποτε και φοβαμαι να το ρισκαρο γιατι εχω ακουσει διαφορα. Τωρα για τον CPU ειτε ο ενας ειτε ο αλλος η διαφορα ειναι 20 -30 ευρω μαξ οποτε δεν με προβληματιζει αυτο.

Tον 5600x θα πάρεις; Με τον 5600 που είναι στα ίδια και τις μνήμες, πας στα 140, πουλάς και τα  2x8 που έχεις (οι μνήμες έχουν εγγύηση εφ' όρου ζωής) και σου έρχεται στα 100. Στα 300e γιά κάρτα, η 4060 είναι μονόδρομος σ' αυτό το πεδίο τιμής. Το κοιτάς αργότερα

Ετσι κι' εγώ φοβόμουν το bios update και πήγα σε φίλο να το κάνουμε. Πιό πολύ με φοβόμουν στο βάλε -βγάλε τον επεξεργαστή. Και την έκανα την ζημιά στον 2600. 2 σπασμένα πινάκια...και άχρηστος

Τπτ δεν είναι και τσάμπα ανησυχείς. Αρκεί να μην έχεις διακοπή ρεύματος τη στιγμή που το κανεις. Πράγμα απίθανο. Βάζεις το usb στικάκι και όλα γίνονται αυτόματα. Αρκεί να υποστηρίζει η μητρική τον 5600x/5600

Επεξ/σία από Coscas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον επεξεργαστή του τον τωρινό και τα νεότερα BIOS versions. Είναι λάθος διατύπωση στα notes, και έχει νόημα μόνο για επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.

Η διαδικασία που περιγράφεις, βέβαια, είναι σωστή. Μικρό στικάκι (4γίγα χρησιμοποιώ, πανάρχαιο) σε fat32, και διαδοχικές αναβαθμίσεις, από κάθε "bridge" έκδοση στην επόμενη, αλλαγή του επεξεργαστή εκεί στο 5.60 (μπορεί και στο 4.50, βέβαια), κι αφού μπει ο νέος και λειτουργήσει 2-3 μέρες κανονικά με το όποιο στήσιμο (μνήμες κλπ), μετά αναβάθμιση σε νεότερα BIOS versions, ίσως και στο τελευταίο.

Εφόσον η ίδια η Asrock γράφει ότι δεν συνίσταται για χρήση με Pinnacle Ridge (με τα ενσωματωμένα είναι οι Raven Ridge που επίσης αναφέρονται όπως και η πρώτη γενιά Summit Ridge), εγώ σαν χρήστης δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω! Δεν λέει ότι δεν λειτουργεί καν (πως άλλωστε θα γινόταν το update με τον παλιό επεξεργαστή πάνω).

Για τον 5600 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θέλει το 5.30 BIOS και όχι το 4.50 που αναφέρεις!

"Ryzen 5   5600    (100-000000927)   65W    Vermeer    3.5GHz    3MB    P5.30"

Επεξ/σία από TopCLR
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Εφόσον η ίδια η Asrock γράφει ότι δεν συνίσταται για χρήση με Pinnacle Ridge (με τα ενσωματωμένα είναι οι Raven Ridge που επίσης αναφέρονται όπως και η πρώτη γενιά Summit Ridge), εγώ σαν χρήστης δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω! Δεν λέει ότι δεν λειτουργεί καν (πως άλλωστε θα γινόταν το update με τον παλιό επεξεργαστή πάνω).

Για τον 5600 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θέλει το 5.30 BIOS και όχι το 4.50 που αναφέρεις!

Απο την στιγμή που θα χρειάζεται και bios update λογικά χρειάζεται και format κ.ο.κ. μηπως καλύτερα να παρω τα πράγματα και να το παω οπως ειναι σε καποιον ειδικο που ασχολείται;

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, TopCLR είπε

Μετά λόγου γνώσης (και εμπειρίας, σε Asrock X370 μητρική έβαλα τον 5600Χ, από 1700) γράφω, δεν υπάρχει πρόβλημα, τουλάχιστον μέχρι και τις 5.χχ εκδόσεις. Πήγαινα μπρος-πίσω στους επεξεργαστές και δεν υπήρχε θέμα, για κάποιες ώρες, λειτουργούσαν όλα κανονικά.

Εννοείται πως από τη στιγμή που θα μπει ο νέος επεξεργαστής επάνω και θα λειτουργήσει, δεν θα υπάρχει και λόγος για κάποια ανησυχία ή για πισογυρίσματα.

Στο αρχικό μήνυμα αναφέρεται ο 5600Χ, όχι ο απλός, για αυτό γράφω για 4.50.

Ξαναγράφω, είναι σωστή η διαδικασία που περιγράφεις.

10 λεπτά πριν, ThodorisFel είπε

Απο την στιγμή που θα χρειάζεται και bios update λογικά χρειάζεται και format κ.ο.κ. μηπως καλύτερα να παρω τα πράγματα και να το παω οπως ειναι σε καποιον ειδικο που ασχολείται;

Όχι, format δεν είναι απαραίτητο. Ίσως, τυπικά, καλό θα είναι να έχεις απεγκαταστήσει chipset οδηγούς (αν τους έχεις περασμένους) πριν κάνεις την αλλαγή επεξεργαστή και να το ξαναβάλεις μετά.

Εννοείται πως αν δεν είσαι σίγουρος για τα χέρια σου και δεν έχεις κάποιον σχετικά έμπειρο να σε βοηθήσει, το πας σε ένα κατάστημα για να είσαι ήσυχος.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...