Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 minutes ago, Dr_Pepper said:

δεν νομίζω να ειναι πολύ πιο πάνω απο 40 εδώ νόμιζα 50 και μου είπαν οι άλλοι στα ποστ ότι ειναι τρελά καυτό στους 50 :P

Από τον ηλιακό χωρίς αναμεικτική βάνα το καλοκαίρι μπορεί να σου έρθει και ατμός! Βάζουμε τις αναμεικτικές να το κατεβάσουμε στους ~60 και φυσικά το ξανανακατεύουμε με κρύο νερό μέσω της μπαταρίας να έρθει στους 40-45.

• Απαντ. 68
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

δεν νομίζω να ειναι πολύ πιο πάνω απο 40 εδώ νόμιζα 50 και μου είπαν οι άλλοι στα ποστ ότι ειναι τρελά καυτό στους 50 :P Επίσης ο ηλιακός (τουλάχιστον σε εμένα) έχει κυκλοφοριτή με θερμοστάτη πχ σε εμένα που έχω και ηλεκτρικό τα ρίχνει στον ηλεκτρικό και παίρνει κρύο απο τον ηλεκτρικό και ανακυκλώνει έτσι 

τέλος αυτά με τις θερμοκρασίες και με τα χρώματα είχαν σημασία παλιότερα σήμερα τα ρούχα αντέχουν άνετα τουλάχιστον 60 και δεν βγάζουν χρώμα περισσότερο διαλέγεις θερμοκρασία με βάση το πόσο βρόμικα είναι και όχι με το αν θα αντέξουν ή όχι στην τάδε θερμοκρασία. 

ο ηλιακος μπορει να κατεβασει και 80 το καλοκαιρι. σκεψου εμεις σκεπαζουμε τα κατοπτρα με ξυλινα πανελ και παλι κατεβαζει 40+.

Δημοσ.

Έκατσα και έκανα κάποιες μετρήσεις από ενδιαφέρον αλλά και για να συνεισφέρω στο νήμα.

Μπήκα για μπάνιο και όταν βρήκα την σωστή θερμοκρασία που πλένομαι συνήθως, έριξα νερό σε ένα ποτήρι που είχα δίπλα με ένα θερμόμετρο μέσα. Η θερμοκρασία που προέκυψε ήταν περίπου 37°C! Περίμενα ότι θα ήταν πολύ περισσότερο αυτό το νούμερο αλλά έκανα την δοκιμή δύο φορές για να είμαι βέβαιος. Το νερό ήταν μια χαρά ζεστό χωρίς να καίει όμως.

Μετά υπολόγισα και την ροή νερού και βγήκε στα 8L/min. Εδώ βέβαια να σημειωθεί ότι μάλλον παίζει μεγάλο ρόλο το τηλέφωνο, αυτό που έχω το πρεσάρει κάπως καλά το νερό οπότε κάνει λίγο οικονομία. Βέβαια ένα καλό τηλέφωνο που σε κάνει να πλένεσαι με λιγότερο νερό αλλά το ίδιο αποτελεσματικά θα ήταν καλό να αγοραστεί σε όλες τις περιπτώσεις, και όχι μόνο όταν μιλάμε για ταχυθερμοσίφωνα.

Tl;dr: Εγώ πλένομαι μια χαρά με νερό 37°C και 8L/min.

Προφανώς θα πρέπει να υπολογιστεί και ένα καλό περιθώριο ασφαλείας οπότε ίσως θα πρέπει η μάξιμουμ ζέστα του θερμοσίφωνα να είναι 45°C.

Για ολοκληρωμένους υπολογισμούς πρέπει να βρεθεί και η ελάχιστη θερμοκρασία εισόδου του κρύου νερού (υποπτεύομαι περίπου 5°C) αλλά δεν το έκανα γιατί βαρέθηκα αλλά και γιατί δεν έχει χειμωνιάσει πλήρως, τον Ιανουάριο θα είναι πιο σωστή η μέτρηση

• Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σχετικά με τις θερμοκρασίες ΖΝΧ, οι 45 βαθμοί είναι συνήθως το προτεινόμενο για μέγιστο. Στους 52 παθαίνεις έγκαυμα μετά από 90 δευτερόλεπτα επαφής (βλ. wikipedia scalding).

@BigBlack
Σε ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο. Η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι αυτή είναι η επικρατούσα νοοτροπία στην πλειονότητα των τεχνιτών ηλεκτρολόγων, το 90% από αυτούς βέβαια δεν διαθέτουν πτυχίο, ούτε στοιχειώδεις θεωρητικές γνώσεις και την έχουν περάσει και σε μας. Νομίζω ότι οι ασφάλειες είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να σηκώνουν την υπερφόρτιση που ανέφερα, ακόμη και σε τακτική βάση (αρκεί να προλαβαίνει να ψύχεται το καλώδιο στο ενδιάμεσο). Για ακόμη μικρότερους χρόνους από τη μία ώρα, μία μικροαυτόματη ασφάλεια μπορεί να σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο φορτίο, για έναρξη μηχανημάτων κλπ, ανάλογα με την καμπύλη της. Μια ασφάλεια τήξεως επιτρέπει ακόμη και 25% υπερφόρτιση στη μία ώρα (αντί 13% των αυτόματων), αν δεν κάνω λάθος. Δεν πειράζει που θα περάσει παραπάνω ρεύμα σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί δεν προλαβαίνει να αστοχήσει το καλώδιο εφόσον είναι για λίγο χρόνο. Ως γνωστόν, οι ασφάλειες τοποθετούνται έτσι ώστε να προστατεύουν τα καλώδια. Υπάρχουν διαφόρων ειδών καλώδια και ανάλογα το είδος τους αλλά και τον τρόπο τοποθέτησης αλλάζει το πόσο ρεύμα αντέχουν μέχρι να αστοχήσουν. Αστοχία σημαίνει να "μαυρίσει" το καλώδιο, δηλ. να αρχίσει να λιώνει το προστατευτικό μονωτικό περίβλημα. Αν το καλώδιο που θα βάλω εγώ στη νέα μου εγκατάσταση είναι μονοπωλικό και δεν δέχεται θερμικές επιδράσεις επειδή θα τοποθετηθεί μόνο του ή σε ικανή απόσταση από τα άλλα, θα μπορούσα βάσει ηλεκτρολογικού κανονισμού ακόμη και 63Α ασφάλεια να έχω στον πίνακα (αν και αφενός δεν επιτρέπεται στο ενισχυμένο μονοφασικό και αφετέρου μπορεί να πέφτει πρώτα η επίσης 63Α ασφάλεια στη χελώνα, σε συμβάντα πραγματικής υπερφόρτισης). Ας λάβουμε επιπλέον υπόψη ότι με τους ταχυθερμαντήρες "inverter" (με κλιμακωτή αντίσταση τελοσπάντων), τη μέγιστη ζήτηση θα την έχουμε μόνο το χειμώνα και σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, επομένως αυτός είναι άλλος ένας λόγος που αυξάνεται η επιτρεπόμενη ένταση ρεύματος στο εξεταζόμενο σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, τα 11.5kW που έγραψα αντιστοιχούν ακριβώς σε 50Α για τάση 230V. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα θέμα κινδύνου, υποθέτω ότι για αυτό κυκλοφορούν στην αγορά οι μονοφασικοί ταχυθερμοσίφωνες με αυτή τη συγκεκριμένη ονομαστική αντίσταση.

@cthulhucarbide
Ευχαριστούμε για το πείραμα! Όταν μιλάμε για απλό θερμοσίφωνα, καλό είναι να έχουμε αρκετά ψηλότερα τον θερμοστάτη γιατί όσο τραβάμε νερό χρήσης εισέρχεται κρύο στο δοχείο από κάτω και αν δεν κάνουμε γρήγορα μας κρυώνει το ζεστό που είναι επάνω. Αν κάνουμε γρήγορα και η επιφάνεια διεπαφής είναι μικρή (π.χ. σε κάθετα τοποθετημένο κυλινδρικό δοχείο) μπορεί να μην προλάβει να κρυώσει (εξαρτάται και από το ΔΤ αν δεν κάνω λάθος, βλ. Fourier's Law). Αν και όσο πιο ψηλά, τόσο πιο πολλά άλατα μαζεύει η αντίσταση. Και εγώ γύρω στους 5C την εκτιμώ την ελάχιστη, όμως με βαρυχειμωνιά έξω, όχι μια οποιαδήποτε μέρα του Γενάρη. Για να πάει από ~5C στους ~40C με ροή 8L/min θέλει ισχύ: 8x4.2x(40-5)/60=19.6kW, που μόνο με τριφασικό ταχυθερμοσίφωνα εξασφαλίζεται. Μια άλλη σκέψη είναι να έχει προθερμάνει κανείς τον χώρο του μπάνιου, οπότε θα αρκέσει χαμηλότερη θερμοκρασία νερού χρήσης για την ίδια θερμική άνεση.

Επεξ/σία από Balrog
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε Balrog:

1) Ο κανόνας δεν είναι η εξαίρεσή του. Μέτρα πόσες υποθέσεις έχεις κάνει για τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και σκέψου περιπτώσεις που οι υποθέσεις σου (μια ή παραπάνω) θα πέσουν έξω. Να τονίσω πως δεν έχεις σκεφτεί και για αρκετά άλλα ενδεχόμενα, ή δεν τα αναφέρεις αν τυχόν τα έχεις σκεφτεί. Επίσης, αφού ανακατεύεσαι με αυτά, ρίξε και μιά καλή ματιά στο ισχύον πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 και ιδίως το ΕΛΟΤ 60364-5-52. Αν ικανοποιηθείς με αυτά που διαβάσεις και καταλάβεις, τοτε:

2) Βρες πτυχιούχο ηλεκτρολόγο και ζήτα του να κατασκευάσει τη ζητούμενη εγκατάσταση όπως την θέλεις, να συντάξει και ειλικρινή νέα ΥΔΕ και να την υπογράψει.

3) Καλή τύχη! (δεν το λέω ειρωνικά, στο εύχομαι με ειλικρίνεια)

Υ.Γ. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις που έχω δει εγώ δεν είναι υπερδιαστασιολογημένες αλλά ακριβώς το αντίθετο, χώρια τις εγκληματικές κακοτεχνίες πτυχιούχων και μη ηλεκτρολόγων. Πολύς κόσμος ζει από τύχη.

Επεξ/σία από BigBlack
  • Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, Balrog είπε

@cthulhucarbide
Και εγώ γύρω στους 5C την εκτιμώ την ελάχιστη, όμως με βαρυχειμωνιά έξω, όχι μια οποιαδήποτε μέρα του Γενάρη. Για να πάει από ~5C στους ~40C με ροή 8L/min θέλει ισχύ: 8x4.2x(40-5)/60=19.6kW, που μόνο με τριφασικό ταχυθερμοσίφωνα εξασφαλίζεται

Οι πέντε βαθμοί που αναφέρω θα είναι για λίγες μέρες μόνο στα μεγάλα κρύα οπότε μια μικρότερη ροή εκεί είναι αποδεκτή.

Αλλά γενικά για να κάνει κανείς άνετα μπάνιο χρειάζεται όπως βλέπουμε μια εντυπωσιακή κατανάλωση ενέργειας που σίγουρα θέλει μεγάλο κόστος αγοράς και εγκατάστασης καθώς και νέο σπίτι με μεγάλη παροχή ρεύματος. Είναι λίγο δύσκολο τελικά το εγχείρημα

Δημοσ.

προφανώς κάποιος λόγος θα υπάρχει που στην πλειοψηφία των εγκαταστάσεων ζνχ χρησιμοποιείται αποθήκευση και οι άμεση παραγωγή, κάτι θα ξέρουν και οι μελετητές.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, nvel said:

προφανώς κάποιος λόγος θα υπάρχει που στην πλειοψηφία των εγκαταστάσεων ζνχ χρησιμοποιείται αποθήκευση και οι άμεση παραγωγή, κάτι θα ξέρουν και οι μελετητές.

Κατά τη γνώμη μου καμία λύση δεν είναι αδόκιμη αν δεν εξεταστούν οι συγκεκριμένες συνθήκες, οι ανάγκες των χρηστών, το οικονομοτεχνικό κομμάτι κλπ. Πιό πίσω έλεγε ένας φίλος πως στα RbnB βάζουν 7kW ταχυθερμαντήρες και είναι ευχαριστημένοι οι διερχόμενοι ενοικιαστές. Αν βολεύει αυτό στη συγκεκριμένη συνθήκη και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, όλα καλά. Σίγουρα το να έχεις έναν αξιοπρεπή ηλιακό και λεβητάκι αερίου είναι εξαιρετική λύση γενικά και μακάρι να το είχαν όλοι. Ψάχνουμε τις καλύτερες εφικτές λύσεις όμως. Να καλύπτονται οι χρήστες, να είναι ασφαλής η χρήση και να είναι όσο πιό οικονομική η λειτουργία και συντήρηση, όπως επίσης να μην έχει τεράστιο αρχικό κόστος αγοράς/εγκατάστασης.

Όποια λύση μπορεί να πετύχει όλα τα παραπάνω δεδομένων των περιορισμών, καλοδεχούμενη.

Επεξ/σία από BigBlack
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 9/12/2024 στις 1:00 ΠΜ, cthulhucarbide είπε

Έκατσα και έκανα κάποιες μετρήσεις από ενδιαφέρον αλλά και για να συνεισφέρω στο νήμα.

Μπήκα για μπάνιο και όταν βρήκα την σωστή θερμοκρασία που πλένομαι συνήθως, έριξα νερό σε ένα ποτήρι που είχα δίπλα με ένα θερμόμετρο μέσα. Η θερμοκρασία που προέκυψε ήταν περίπου 37°C! Περίμενα ότι θα ήταν πολύ περισσότερο αυτό το νούμερο αλλά έκανα την δοκιμή δύο φορές για να είμαι βέβαιος. Το νερό ήταν μια χαρά ζεστό χωρίς να καίει όμως.

Μετά υπολόγισα και την ροή νερού και βγήκε στα 8L/min. Εδώ βέβαια να σημειωθεί ότι μάλλον παίζει μεγάλο ρόλο το τηλέφωνο, αυτό που έχω το πρεσάρει κάπως καλά το νερό οπότε κάνει λίγο οικονομία. Βέβαια ένα καλό τηλέφωνο που σε κάνει να πλένεσαι με λιγότερο νερό αλλά το ίδιο αποτελεσματικά θα ήταν καλό να αγοραστεί σε όλες τις περιπτώσεις, και όχι μόνο όταν μιλάμε για ταχυθερμοσίφωνα.

Tl;dr: Εγώ πλένομαι μια χαρά με νερό 37°C και 8L/min.

Προφανώς θα πρέπει να υπολογιστεί και ένα καλό περιθώριο ασφαλείας οπότε ίσως θα πρέπει η μάξιμουμ ζέστα του θερμοσίφωνα να είναι 45°C.

Για ολοκληρωμένους υπολογισμούς πρέπει να βρεθεί και η ελάχιστη θερμοκρασία εισόδου του κρύου νερού (υποπτεύομαι περίπου 5°C) αλλά δεν το έκανα γιατί βαρέθηκα αλλά και γιατί δεν έχει χειμωνιάσει πλήρως, τον Ιανουάριο θα είναι πιο σωστή η μέτρηση

37 με 40 +/- 5 είναι μια normal θερμοκρασία. 45 θα σε καίει, 50 παθαίνεις έγκαυμα. 8L ανά λεπτό σχετικά normal ροή, τόσο είναι στους περισσότερους. Τα τηλέφωνα και οι σωλήνες είναι 1/2".

Επεξ/σία από mariosnik_
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, nvel είπε

Στην ελλάδα* 

Μπορεί απλά απο συνήθειο/κουλτούρα ειναι σαν να λέει ένας τούρκος η πλειοψηφία των σπιτιών δεν έχει ευρωπαϊκή τουαλέτα άρα κάτι θα ξέρουν οι μάστορες για να μην βάζουν. 

Επίσης μάλλον η συνήθεια δημιούργησε και συμφέροντα, πχ βάζε συνέχεια θερμοσίφωνες αρχίζει το μαγαζί να στοκάρει, θέλω να πω υπάρχουν πολλά μαγαζιά με στοκ απο θερμοσίφωνες αλλά και ελληνικές εταιρείες που κατασκευάζουν οι ίδιες τους θερμοσίφωνες 

ταχυθερμοσίφωνας ειναι όμως μόνο κατόπιν παραγγελίας και συνήθως απο κίνα δεν νομίζω να κάνουμε εδώ, φυσικό ειναι λοιπόν όταν πας να αγοράσεις υλικά για οικοδομή η ανακαίνιση κτλ να θέλουν να σου σπρώξουν θερμοσίφωνα γιατί εκει έχουν μεγαλύτερο συμφέρον 

Ένα επιπλέον αρνητικό που μπορώ να σκεφτώ για αποθηκευμένο νερό (πχ σε θερμοσίφωνα) ειναι να μαζεύονται κατακάθια/άλατα κτλ και όλα αυτά "σκληραίνουν" το νερό και πάνε στο δέρμα σου και στα μαλλιά και ίσως ενισχύσει την φυσική τριχόπτωση που θα είχες κτλ. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να κάνω ένα disclaimer, εγώ τα λίγα ηλεκτρολογικά που ξέρω, ρωτώντας στο insomnia τα έμαθα (χωρίς πλάκα!) Δεν αντιλέγω ότι τα καλώδια καλό είναι να μην τα δουλεύουμε στα όρια και υπερθερμαίνονται, οπότε σε βάθος χρόνου πιθανόν φθείρονται και θα μπορούσε να προκύψει ζημιά. Το σχόλιό μου αφορούσε τους συγκεκριμένους ταχυθερμαντήρες με μέγιστη ονομαστική αντίσταση 11.5kW, που αντιστοιχεί σε 50Α ρεύμα, άρα είμαστε εντός ορίων ενισχυμένης μονοφασικής παροχής εφόσον κρατήσουμε όλους τους υπόλοιπους μεγάλους καταναλωτές κλειστούς. Επιπλέον συνεχίζω να νομίζω ότι εφόσον είναι κατάλληλη η ασφάλεια για τη γραμμή, δεν διατρέχουμε κίνδυνο.

Για παράδειγμα, έχω έναν κινέζικο ταχυθερμαντήρα που είναι σαν βρύση (έχει και σπιράλ για ντουζ), ο οποίος υποτίθεται ότι είναι 3.3kW και τον λειτουργώ από τη μοναδική πρίζα που έχω στο χώρο. Η ίδια γραμμή δίνει και στα φώτα και ασφαλίζεται με 10Α (έχει 1,5άρι καλώδιο). Πρακτικά, ντουζάκι μόνο το καλοκαίρι μπορείς να κάνεις με αυτόν, που το νερό εισόδου είναι στους 20C. Αυτός λοιπόν την ασφάλεια - και μάλιστα με φώτα φθορίου ανοιχτά, άρα ~3500W - μου τη ρίχνει μετά το 20λεπτο. Το έχω μάθει το κόλπο και φροντίζω να έχω τελειώσει το ντουζ οριακά πριν τη ρίξει. Την τάση στον χώρο αυτόν την μέτρησα με ένα πολύμετρο και είναι σταθερά λίγο πάνω από 230V, αν είναι σωστός ο τρόπος μέτρησης αυτός. Επομένως περνάει ρεύμα με ένταση 3500/230=15 Ampere για 20 λεπτά, έτσι δεν είναι; Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι φθείρω το καλώδιο ή προξενώ άλλη βλάβη;

Αντίστοιχα στο σπιτι μου τον θερμοσίφωνα με 4kW αντίσταση τον έχω με 2.5άρι καλώδιο. Τον ανάβω ακριβώς 59 λεπτά κάθε φορά (λόγω αυτοματισμού). Αλλά μόνο τον χειμώνα, που κάπως βοηθάει και αυτό για να μην φτάσει το PVC στους 70C που είναι το όριο αστοχίας (βλ. διορθωτικούς συντελεστές στο ΕΛΟΤ60364). Είναι και λίγα τα μέτρα μέχρι τον πίνακα και η πτώση τάσης ήταν οριακά εντός, τότε που την είχα υπολογίσει. Οι ηλεκτρολόγοι που ήρθαν να πουν τη γνώμη τους ήθελαν όλοι να τραβήξουν νέο μεγαλύτερο καλώδιο. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα, αλλά ήταν όντως απαραίτητο για το σενάριο χρήσης μου (1h την ημέρα, μόνο του χωρίς σωλήνα το καλώδιο στην όδευση και με χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος);

ΥΓ1: Ξαναέριξα μια ματιά και τελικά μόνο η Clage τα βγάζει για 50Α ασφάλεια τα μονοφασικά, π.χ. αυτό το μοντέλο, με ονομαστική ισχύ 11.5kW που είχα γράψει σε προηγούμενο μήνυμα. Με καλώδια 10mm2 λένε οι οδηγίες εγκατάστασης. Στο link βλέπω ότι έχει μέγιστη ροή 5L/min.. Υποθέτω αυτό σημαίνει μεγαλύτερη θερμοκρασία εξόδου και μετά κάνεις ανάμιξη στη μπαταρία σου.

ΥΓ2: Η Stiebel Eltron από την άλλη, στα μονοφασικά μοντέλα της 10/12 όπως αυτό, έχει μεγαλύτερη απόδοση και συνεπώς μεγαλύτερη ένταση ρεύματος. Γράφει ότι η απόδοσή του (στη μεγάλη σκάλα) είναι 14.3kW@240V, 13.1@230V, 12@220V. Για ποιον προορίζονται αυτά; Για τριφασική παροχή Νο4 και να δουλεύουν στη μία φάση;

Επεξ/σία από Balrog
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Balrog είπε

Για ποιον προορίζονται αυτά; Για τριαφασική παροχή Νο4 και να δουλεύουν στη μία φάση;

εχουν jumper για να ρυθμισει ο εγκαταστατης τη μεγιστη ενταση ... αν σηκωνει η παροχη σου 60A το βαζεις στα 13 αν δεν σηκωνει το βαζεις στα 50A (11 Kw)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, αλλά ποια παροχή σηκώνει 60Α; Αυτά είναι μονοφασικά, η 05 θέλει 50Α στον πίνακα και 63Α στον μετρητή. Ή είναι αυτά που έλεγα παραπάνω, το ρυθμίζεις στη μεγάλη σκάλα και με μια προσεγμένη εγκατάσταση το δουλεύεις στα όρια.

Επεξ/σία από Balrog
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, Balrog είπε

Ναι, αλλά ποια παροχή σηκώνει 60Α; Αυτά είναι μονοφασικά, η 05 θέλει 50Α στον πίνακα και 63Α στον μετρητή.

δεν ειναι απαραιτητα για οικιακες εγκαταστασεις. Για σπιτι το δουλευεις στα 50 για πχ επιχειρηση με #4 στα 60, γιαυτο υπαρχουν τα jumper

υγ υπαρχουν γιολο τυποι που σε βαζουν 63Α στον πινακα και παιζουν λοτο αν θα πεσει η ασφαλεια στον πινακα η στο ρολοι. Ελλαδα ειμαστε

• Like 2
  • Haha 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
59 minutes ago, Balrog said:

Ναι, αλλά ποια παροχή σηκώνει 60Α; Αυτά είναι μονοφασικά, η 05 θέλει 50Α στον πίνακα και 63Α στον μετρητή.

Αυτά τα 11,5kW δεν προορίζονται για ενισχυμένες μονοφασικές παροχες αλλά για να μπουν στη μία φάση της 35kVA τριφασικής παροχής (ή μεγαλύτερης). Δες εδώ τι παροχές υπάρχουν από ΔΕΔΔΗΕ. Εκτός αν δεν έχεις απολύτως τίποτα άλλο σαν κατανάλωση, έχεις έναν πίνακα με ρελέ 63Α και 50άρα ασφάλεια και στέλνεις ένα καλώδιο μόνο στον ταχυθερμαντήρα και πουθενά αλλού.

Για τα άλλα που λες, όλα τα υλικά έχουν προδιαγραφές και όρια λειτουργίας που καλό είναι να μην τα ξεπερνάμε σε τακτική βάση γιατί κάποια στιγμή θα αστοχήσουν και φυσικά δεν ξέρουμε ποια θα είναι αυτή η στιγμή. Αυτό που θεωρεί ένας άνθρωπος ως υπερδιαστασιολογημένο π.χ. καλώδιο μπορεί υπό συνθήκες να είναι οριακό, ενας καλής ποιότητας  μικροαυτόματος (να μην πω για μέτριας ή κακής) αν ενεργοποιηθεί για 3χιλιάδες και μία φορές να αστοχήσει κλπ κλπ. Δεν είμαστε με το πολύμετρο στο χέρι να ξέρουμε κάθε στιγμή την τάση σε κάθε πρίζα ή παροχή, ούτε μέσα στους τοίχους είμαστε να θερμομετρούμε τα καλώδια, ούτε ξέρουμε αν έχει έργα η ΔΕΗ στην περιοχή κ.τ.λ. Γενικά δεν έχουμε τον έλεγχο των συνθηκών, γι αυτό υιοθετούμε μέτρα να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο σενάριο, αλλιώς είμαστε αμελείς ως προς κάτι που μπορεί να σκοτώσει. Υπάρχει κανονισμός και τον ακολουθούμε, με κρίση πάντα και γνώση.

Επεξ/σία από BigBlack
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...