basilis_k6 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 51 λεπτά πριν, csontheline είπε Έτσι φαίνεται και είναι και γαμώ τις λύσεις. Θεωρητικά έχεις ζεστό νερό μέσα στο καζάνι, το οποίο ανανεώνεται με ζεστό νερό από τον ηλιακό. Αν δεν έχει ο ηλιακός ζεστό νερό, τότε θα τραβάει το κρύο της ύδρευσης, που ούτως ή άλλως θα τραβούσε. Με ένα ταχυθερμοσίφωνο στο μπάνιο, δεν θα πετάξει σταγόνα νερό (για αυτή την εγκατάσταση, σε άλλες αλλάζει). γιατι να μην εχεις ηλιακο διπλής ενεργειας να τελειωνεις?
Dr_Pepper Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, basilis_k6 είπε έχετε βάλει στην παροχη κρυου του ηλεκτρικου το ζεστο νερο που έρχετε απο τον ηλιακο? ναι 7 ώρες πριν, basilis_k6 είπε ηλιακο διπλής ενεργειας Γιατί γίνανε σταδιακά ειναι το πατρικό μου, πρώτα το σπίτι είχε μόνο ηλιακό. Τέλος έχει και άλλη πατέντα που αλλάζω την βάνα και παίρνει μετά απο το καλοριφέρ ο ηλεκτρικός. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα με έναν ηλιακό τριπλής ενέργειας απλά πιο φθηνά τουλάχιστον συγκριτικά με το να πετούσα τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό για να αγοράσω έναν καλό τριπλής. Επίσης (βέβαια αυτό μου ήρθε σαν σκέψη τώρα δεν ειναι ότι έπαιξε ρόλο στο πως είναι τώρα τα πράματα στο σπίτι ) αν χαλάσει κάτι στον ηλεκτρικό συνεχίζω να έχω καλοριφέρ και ηλιακό ενω αν χαλούσε κάτι στον τριπλής θα είχα πιο εντατικό πρόβλημα + ότι θα έπρεπε να ανεβαίνω στο ταβάνι και ειναι 2όροφο χωρίς εύκολη πρόσβαση οπότε πρέπει να κάνω λίγο τον ακροβάτη και θέλω να το αποφεύγω αυτό 15 ώρες πριν, mariosnik_ είπε 50 βαθμοί νερό υποθετω εννοείς μέσα στον θερμοσίφωνο και οχι στην έξοδο του ζεστου αφού έχει προηγηθεί η ανάμιξη με το κρύο στο μπανιο. Με 50 βαθμούς το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορείς να χρησιμοποιησεις αυτό το νερό, μπορεί να υποστείς ακόμα και έγκαυμα. Γύρω στους 40 αντε 45 είναι μια τυπική θερμοκρασία. Άμα θες ροή για ντους 20 λίτρα ανά λεπτό. Με επιθυμητή θερμοκρασία εξόδου έστω τους 50 και αν υποθέσουμε ότι τον Χειμώνα το κρύο νερό της βρύσης μπορεί να έχει διάφορες θερμοκρασίες. Τότε θες κατ ελάχιστο έναν ταχυθερμοσίφωνο: 12 ώρες πριν, csontheline είπε 50 βαθμούς; Εσύ δεν κάνεις μπάνιο, ρωμαϊκό όργιο κάνεις. Ναι ένα ποστ παρακάτω απο αυτό που διάβασες γράφω πως έκανα λάθος ειναι 12 λίτρα ανα λεπτό η ροή και το 50 το είπα στην τύχη απλά γνωρίζοντας ότι μαρέσει το καυτό νερό όταν κάνω ντουζ και το 40 μου φαινόταν μικρός σαν αριθμός (με βάση ότι 36,6 ειναι η φυσική θερμοκρασία σου) αλλά όπως είπα -και όπως κρίνω απο τα σχόλια- μάλλον κάνω λάθος. 12 ώρες πριν, csontheline είπε Ένα σημείο που δεν αναφέρθηκε είναι η θερμοκρασία του χώρου. Αν είναι παγωμένο το μπάνιο, θα προσπαθείς να το εξισορροπήσεις με πιο ζεστό νερό. Αν είναι ικανοποιητικά ζεστός ο χώρος, δεν χρειάζεσαι τόσο ζεστό νερό. Οπότε, δες μήπως θερμαίνεις τον χώρο πριν μπεις. Υπάρχουν αερόθερμα μπάνιου, τα οποία αφήνεις ανοιχτά όσο κάνεις μπάνιο (πήρα ένα από το lidl προσφάτως και έχει 2 σκάλες (1kw/2kw)). Καλά ναι αυτά πιστεύω ειναι εύκολο στο να βρεθούν γιατί όλοι έχουν ένα έυρος που ζεσταίνουν το νερό οπότε θα το βάλω πχ στο 50 και θα ανοίξω την βρύση να δώ αν με ικανοποιεί η θερμοκρασία του νερού που βγαίνει απο την βρύση. Το θέμα ειναι όμως να μπροεί να κάνει δουλειά γιατί αν ειναι να τον βάλω στο "max" και στην βρύση να βγάζει κατούριμα ε τότε τζάμπα κόπος και χρήμα, κυρίως για το μπάνιο με ενδιαφέρει που οι αποστάσεις ειναι μικρές (ειναι χωνευτοί οι σωλήνες και δεν ξέρω ακριβώς απο που περνάνε πάντως κάτω απο 5 μέτρα σίγουρα γιατί θα μοιράζεται 1 απο τους τοίχους του μπάνιου και θα ειναι δίπλα στην είσοδο του νερού τους σπιτιού ) 22 ώρες πριν, BigBlack είπε Και γενικότερα, καλά τα ηλεκτρικά μαραφέτια αλλά για μένα δεν συμφέρουν. Επίσης αν δεν έχουν συνυπολογιστεί στην αρχική εγκατάσταση του σπιτιού θα βγάλουν μεγάλο έξτρα κόστος + έξτρα πάγια ηλεκτρικού. Και ούτε τα εμπιστεύομαι για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που κάνουν τα σαίνια μας. Μόνο αν έχεις δυνατότητα οικονομική και εξαιρετικά ευσυνείδητο και ικανό ηλεκτρολόγο κι αν δεν έχεις τη δυνατότητα για υγραέριο. Ναι και εγώ αυτή την αίσθηση έχω αλλά περιμένω να στείλει κάνας που έχει ηλεκτρικό να μας πει πόσο καίει να έχω μια μεγαλύτερη σιγουριά 22 ώρες πριν, BigBlack είπε Στο χωριό έχω πάρει αυτόν εδώ, τρία καλοκαίρια έχω βγάλει με την ίδια μπουκάλα, διαμονή συνολικά ένα τετράμηνο 1 άτομο + επισκέπτες. Καλοκαίρι να υποθέσω; έπλενες και πιάτα με ζεστό νερό ή μονο ντουζ; έμπαινε και στο πλυντήριο; Τέλος την άδειασες την μπουκάλα ή είχε λιγο ; Επίσης μιλάμε για τις κλασικές 10κιλες; ή άλλη; Επεξ/σία 2 Δεκεμβρίου 2024 από Dr_Pepper
BigBlack Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 5 minutes ago, Dr_Pepper said: Καλοκαίρι να υποθέσω; έπλενες και πιάτα με ζεστό νερό ή μονο ντουζ; έμπαινε και στο πλυντήριο; Τέλος την άδειασες την μπουκάλα ή είχε λιγο ; Τέλος μιλάμε για τις κλασικές 10κιλες; ή άλλη; Καλοκαίρι αλλά με χαμηλή θερμοκρασία νερού στο δίκτυο καθώς τροφοδοτείται από πηγες και είναι ορεινό. Μιλάμε για ντους και πιάτα. Δεκακιλη κλασσικη φιάλη, θα με βγάλει πιστεύω άλλο ένα 15θημερο. Τα ηλεκτρικά καίνε την ονομαστική τους ισχύ σε μια ώρα λειτουργίας. Ένας των 10Kw θα κάψει 10Kw ανά ώρα λειτουργίας, άρα 10Kwh. Στη μισή ώρα 5 κ.ο.κ.
basilis_k6 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 καυτο νερο σημαινει 44-48 βαθμους. απο εκει και πανω δεν αντεχεται. για να ερθει τοσο κατω σε σενα για αρκετη ωρα πρεπει να εχεις μεγαλο καζανι και ανοιχτη αντισταση αλλιως θα κρυωσει. δεν νομιζω οτι με κρυο νερο στην παροχη μπορει οποιοςδηποτε ηλεκτρικος ταχυθερμαντηρας να το κανει αυτο. αρα μαλλον ειναι μονοδρομος το γκαζι. ολα αυτα ομως απλως για να κανεις μπανιο? μηπως δεν εχεις ρυθμισει τον θερμοσιφωνα σου στους 80?
Dr_Pepper Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 10 λεπτά πριν, BigBlack είπε Τα ηλεκτρικά καίνε την ονομαστική τους ισχύ σε μια ώρα λειτουργίας. Ένας των 10Kw θα κάψει 10Kw ανά ώρα λειτουργίας, άρα 10Kwh. Στη μισή ώρα 5 κ.ο.κ. Ναι αλλά απο την μια αυτό ειναι όταν ειναι στο μαξ μπορεί να μην χρειάζεται ανάλογα το νερό που έρχεται κατα την είσοδο και την ρύθμιση για το πόσο ζεστό το θες μετά ειναι και ο τρόπος που σήμερα στο ελλάντα μετράμε τις κιλοβατώρες που έχεις διάφορες χρεώσεις στάδια (πχ αλλες πριν τις 500 kwh άλλες μετά, σήμερα έχει 15 αύριο έχει 20 ρήτρες μήτρες κτλ ) οπότε ειναι λίγο δύσκολο να είσαι σίγουρος για το πόσο θα πληρώσεις στην πράξη το μαλλί
BigBlack Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2024 1 minute ago, Dr_Pepper said: Ναι αλλά απο την μια αυτό ειναι όταν ειναι στο μαξ μπορεί να μην χρειάζεται ανάλογα το νερό που έρχεται κατα την είσοδο και την ρύθμιση για το πόσο ζεστό το θες μετά ειναι και ο τρόπος που σήμερα στο ελλάντα μετράμε τις κιλοβατώρες που έχεις διάφορες χρεώσεις στάδια (πχ αλλες πριν τις 500 kwh άλλες μετά, σήμερα έχει 15 αύριο έχει 20 ρήτρες μήτρες κτλ ) οπότε ειναι λίγο δύσκολο να είσαι σίγουρος για το πόσο θα πληρώσεις στην πράξη το μαλλί Τζάμπα μπερδεύεσαι με κόστη και υπολογισμούς. Άμα το θες καυτό και με μεγάλη ροή θες πάνω από 16KW μηχανημα και θα καίει στο φουλ όσο ζητάς νερό. Στο λέω από τώρα, δε συμφέρει. Και ψίχουλα να έχει το ρεύμα εσύ θα πληρώσεις χοντρά κόστη αγοράς και εγκαταστασης τα οποια θα γλύτωνες με έναν κλασσικό θερμοσίφωνα ή με ταχυθερμοσίφωνα αερίου. 3
mariosnik_ Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 3 Δεκεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, Dr_Pepper είπε ναι Γιατί γίνανε σταδιακά ειναι το πατρικό μου, πρώτα το σπίτι είχε μόνο ηλιακό. Τέλος έχει και άλλη πατέντα που αλλάζω την βάνα και παίρνει μετά απο το καλοριφέρ ο ηλεκτρικός. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα με έναν ηλιακό τριπλής ενέργειας απλά πιο φθηνά τουλάχιστον συγκριτικά με το να πετούσα τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό για να αγοράσω έναν καλό τριπλής. Επίσης (βέβαια αυτό μου ήρθε σαν σκέψη τώρα δεν ειναι ότι έπαιξε ρόλο στο πως είναι τώρα τα πράματα στο σπίτι ) αν χαλάσει κάτι στον ηλεκτρικό συνεχίζω να έχω καλοριφέρ και ηλιακό ενω αν χαλούσε κάτι στον τριπλής θα είχα πιο εντατικό πρόβλημα + ότι θα έπρεπε να ανεβαίνω στο ταβάνι και ειναι 2όροφο χωρίς εύκολη πρόσβαση οπότε πρέπει να κάνω λίγο τον ακροβάτη και θέλω να το αποφεύγω αυτό Ναι ένα ποστ παρακάτω απο αυτό που διάβασες γράφω πως έκανα λάθος ειναι 12 λίτρα ανα λεπτό η ροή και το 50 το είπα στην τύχη απλά γνωρίζοντας ότι μαρέσει το καυτό νερό όταν κάνω ντουζ και το 40 μου φαινόταν μικρός σαν αριθμός (με βάση ότι 36,6 ειναι η φυσική θερμοκρασία σου) αλλά όπως είπα -και όπως κρίνω απο τα σχόλια- μάλλον κάνω λάθος. Καλά ναι αυτά πιστεύω ειναι εύκολο στο να βρεθούν γιατί όλοι έχουν ένα έυρος που ζεσταίνουν το νερό οπότε θα το βάλω πχ στο 50 και θα ανοίξω την βρύση να δώ αν με ικανοποιεί η θερμοκρασία του νερού που βγαίνει απο την βρύση. Το θέμα ειναι όμως να μπροεί να κάνει δουλειά γιατί αν ειναι να τον βάλω στο "max" και στην βρύση να βγάζει κατούριμα ε τότε τζάμπα κόπος και χρήμα, κυρίως για το μπάνιο με ενδιαφέρει που οι αποστάσεις ειναι μικρές (ειναι χωνευτοί οι σωλήνες και δεν ξέρω ακριβώς απο που περνάνε πάντως κάτω απο 5 μέτρα σίγουρα γιατί θα μοιράζεται 1 απο τους τοίχους του μπάνιου και θα ειναι δίπλα στην είσοδο του νερού τους σπιτιού ) Ναι και εγώ αυτή την αίσθηση έχω αλλά περιμένω να στείλει κάνας που έχει ηλεκτρικό να μας πει πόσο καίει να έχω μια μεγαλύτερη σιγουριά Καλοκαίρι να υποθέσω; έπλενες και πιάτα με ζεστό νερό ή μονο ντουζ; έμπαινε και στο πλυντήριο; Τέλος την άδειασες την μπουκάλα ή είχε λιγο ; Επίσης μιλάμε για τις κλασικές 10κιλες; ή άλλη; Είναι άλλο πράγμα να βρίσκεσαι σε αέρα 40 και 50 βαθμών, άλλο σε νερό. Το νερό έχει πολύ υψηλότερη θερμοχωρητικότητα, δηλαδή μόλις πέσει επάνω σου, είτε θα παγώσεις άμεσα άμα είναι κρύο, είτε θα ζεσταθείς άμεσα άμα είναι ζεστό. Αν είναι στους 50 σε τσουρουφλιζει άμεσα. 1
SagoniasSlutRos Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Ειχα combi boiler αεριου στη Σκωτια χωρις δεξαμενη, που ζεσταινε νερο επι τοπου (μονιμα ανοιχτο) και για θερμανση οταν ανοιγα τον θερμοστατη. Παντα ζεστο νερο για πιατα και για μπανιο χωρις να σε νοιαζει, μεγαλη ευκολια! Αν πας σε αυτη τη λυση να προσεξεις να μπορει να ζεστανει την καταλληλη ποσοτητα νερου, αλλιως δεν εχει νοημα. Αυτο που ειχα εκει κοστιζε γυρω στα 2.000 μαζι με εγκατασταση βεβαια. https://www.boilerguide.co.uk/productinfo/worcester-bosch/greenstar-30si-compact-combi-gas-boiler Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2024 από SagoniasSlutRos
Balrog Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 Ήθελα να ρωτήσω τους γνώστες ποια θεωρείται μια καλή ροή για ντουζ, για να κάνω τους υπολογισμούς μου για νέο ταχυθερμοσίφωνα. Είχα διαβάσει ότι 10-12L/min είναι καλά. Στην Αμερική το ανώτατο επιτρεπόμενο είναι 2.5gpm (~9.5L/min) και ειδικά στην Καλιφόρνια 1.8gpm. Στο σπίτι μου - που έχει κάποιο πρόβλημα το ζεστό και δεν βγάζει μεγάλη πίεση - χρονομέτρησα τη ροή με κουβάδες και πρέπει να είμαι γύρω στα 3.5L/min με το τηλέφωνο του ντουζ. Βέβαια, μου βγαίνει η πίστη στο ντουζ κάθε φορά. Επίσης, ποια θα μπορούσε να είναι η ελάχιστη θερμοκρασία εισόδου στην Αττική, τη νύχτα, όταν έξω έχει χιονίσει; Να είναι 5 βαθμοί; Γιατί πρέπει να μπορείς να κάνεις μπάνιο, έστω με χαμηλή ροή, και τις πολύ κρύες μέρες. Κοιτάζω να δω αν θα με καλύψει ενισχυμένο μονοφασικό με μηχάνημα 11.5kW. Αλλά από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει απόσταση. Μια σκέψη είναι να βάλω στη σειρά και ένα θερμοσιφωνάκι 40L για προθέρμανση. Και εκεί πάντως δεν ξέρω αν επαρκούν τα 40L ή αν είναι too much και θα την έβγαζα και με 20-25. Ο χώρος είναι το πρόβλημα, για αυτό και η λύση του Τ/Θ.
gpapadakis Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2024 Αυτες οι πατεντες, να δινω ζεστο νερο απο ηλιακο ή θερμοσιφωνο στον ταχυθερμοσιφωνα, περα του οτι δεν εγκρινονται απο τον κατασκευαστη και τον πωλητη, ειναι πολυ πιθανο να δημιουργησουν προβλημα στον ταχυθερμοσιφωνα. Ειναι σαν να λες θα παρω οποιοδηποτε πλυντηριο και θα του δινω νερο απο τον ηλιακο (υπαρχουν ειδικα πλυντηρια διπλης παροχης για αυτο το σκοπο). Αν εχεις μειωμενη παροχη μονο στο ζεστο, φωναζεις υδραυλικο να δει που ειναι το προβλημα (λογικα στην εξοδο του νερου απο το θερμοσιφωνα ή στη μπαταρια).
Balrog Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 Ποιος είπε κάτι για πατέντες; Εγώ μιλάω για νέα εγκατάσταση σε πολύ μικρό διαμέρισμα. Υπάρχουν ταχυθερμοσίφωνες Stiebel, Clage που δέχονται ζεστό στην είσοδο και συνδέονται στη σειρά με ηλιακό. Η ερώτησή μου είναι εάν μπορώ να γλυτώσω το τριφασικό ή όχι. Με ενισχυμένο μονοφασικό που θα έχει 50Α μικροαυτόματη ασφάλεια στον πίνακα, έχω περιθώριο να καταναλώσω έως 50x1,13x230=13kW για μία ώρα. Η μέγιστη ονομαστική ισχύς των μονοφασικών τ/θ είναι 11.5kW, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό αφήνει περιθώριο και για φώτα ανοιχτά, ψυγείο κλπ, χωρίς να πέφτει η ασφάλεια. Το κρύο νερό εισόδου, επειδή οι σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος υπόγειες και το νερό δεν μένει στάσιμο, πολύ δύσκολα θα παγώσει ακόμη και σε βαριά κρύα. Αυτό σημαίνει ότι και με χιόνια έξω θα είναι πάνω από το σημείο παγοποίησης, άρα είναι ασφαλές να υποθέσουμε ένα ΔΤ=35 βαθμούς στο χειρότερο σενάριο;; Το ζητούμενο είναι να μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να κάνει ο ένοικος ένα ντουζάκι, έστω με χαμηλή ροή. Η άλλη ερώτηση είναι, ποια θεωρείται επαρκής ροή. Παρατηρώ ότι στο σπίτι μου την παλεύω οριακά με 3.5-4.0L/min. Έχουμε: 11.5kWx60/(35x4.2)=4.7L/min. Επαρκεί ή καλύτερα να υπάρχει δυνατότητα προθέρμανσης του νερού εισόδου;
Dr_Pepper Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 7/12/2024 στις 2:27 ΜΜ, gpapadakis είπε Αυτες οι πατεντες, να δινω ζεστο νερο απο ηλιακο ή θερμοσιφωνο στον ταχυθερμοσιφωνα, περα του οτι δεν εγκρινονται απο τον κατασκευαστη και τον πωλητη, Ενδεικτικά απο την σελίδα του εκάστοτε ταχυθερμοσίφωνα ή του πωλητή του Στις 7/12/2024 στις 2:27 ΜΜ, gpapadakis είπε Ειναι σαν να λες θα παρω οποιοδηποτε πλυντηριο και θα του δινω νερο απο τον ηλιακο (υπαρχουν ειδικα πλυντηρια διπλης παροχης για αυτο το σκοπο). Γιατί τι θα πάθει; θερμοστάτη έχει και μια αντίσταση για να ζεστάνει το νερό, όταν το νερό φτάσει την θερμοκρασία του προγράμματος που διάλλεξες, σταματάει το πλυντήριο την αντίσταση και ξεκινάει τον κύκλο πλυσίματος, το μόνο που θα πάθει αν το παρέχεις με ζεστό νερό απο τον ηλιακό ειναι να ξοδέψει λιγότερο ρεύμα για να φτάσει στην θερμοκρασία που έβαλες το νερό Ένα άλλο ειναι να έβαλες πχ το πρόγραμμα στους 30 και να μπει νερό 50 μέσα οπότε αν πάθει κάποιος κάτι θα ειναι τα ρούχα σου αν ειναι ευαίσθητα σε αυτή την θερμοκρασία όχι το πληντύριο. Κατα τα άλλα δεν νομίζω να πάθει κάτι και σε αυτό ειναι πχ "ειδικά" κάποια πλυντήρια δηλαδή θα έχει θερμοστατική βάνα όπου εσύ αν έβαλες το πρόγραμμα στο πλυντήριο να ειναι στους 30 και το ζεστό νερό απο τον ηλιακό ειναι πχ 40 θα βάλει αυτό και κρύο έτσι ώστε η μίξη να ειναι κάτω απο 30. Επεξ/σία 8 Δεκεμβρίου 2024 από Dr_Pepper
BigBlack Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 17 minutes ago, Balrog said: Ποιος είπε κάτι για πατέντες; Εγώ μιλάω για νέα εγκατάσταση σε πολύ μικρό διαμέρισμα. Υπάρχουν ταχυθερμοσίφωνες Stiebel, Clage που δέχονται ζεστό στην είσοδο και συνδέονται στη σειρά με ηλιακό. Η ερώτησή μου είναι εάν μπορώ να γλυτώσω το τριφασικό ή όχι. Με ενισχυμένο μονοφασικό που θα έχει 50Α μικροαυτόματη ασφάλεια στον πίνακα, έχω περιθώριο να καταναλώσω έως 50x1,13x230=13kW για μία ώρα. Η μέγιστη ονομαστική ισχύς των μονοφασικών τ/θ είναι 11.5kW, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό αφήνει περιθώριο και για φώτα ανοιχτά, ψυγείο κλπ, χωρίς να πέφτει η ασφάλεια. Το κρύο νερό εισόδου, επειδή οι σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος υπόγειες και το νερό δεν μένει στάσιμο, πολύ δύσκολα θα παγώσει ακόμη και σε βαριά κρύα. Αυτό σημαίνει ότι και με χιόνια έξω θα είναι πάνω από το σημείο παγοποίησης, άρα είναι ασφαλές να υποθέσουμε ένα ΔΤ=35 βαθμούς στο χειρότερο σενάριο;; Το ζητούμενο είναι να μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να κάνει ο ένοικος ένα ντουζάκι, έστω με χαμηλή ροή. Η άλλη ερώτηση είναι, ποια θεωρείται επαρκής ροή. Παρατηρώ ότι στο σπίτι μου την παλεύω οριακά με 3.5-4.0L/min. Έχουμε: 11.5kWx60/(35x4.2)=4.7L/min. Επαρκεί ή καλύτερα να υπάρχει δυνατότητα προθέρμανσης του νερού εισόδου; Στο θέμα των ηλεκτρολογικών που έχω κάποια γνώση, θα σου έλεγα πως παίζεις στα ανώτατα όρια ανοχών (όχι ασφαλείας, την ασφάλεια την έχεις ξεχάσει) της εγκατάστασης. Αν ήμουν ηλεκτρολόγος σου θα σου έλεγα πως δεν σου εγκαθιστώ 11,5 kW θερμοσίφωνα, δεν πρόκειται για λειτουργία σε εξαιρετική περίπτωση αλλά καθημερινή. Για μένα μην το κάνεις.
kostasbm Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 9 minutes ago, Dr_Pepper said: Ένα άλλο ειναι να έβαλες πχ το πρόγραμμα στους 30 και να μπει νερό 50 μέσα οπότε αν πάθει κάποιος κάτι θα ειναι τα ρούχα σου αν ειναι ευαίσθητα σε αυτή την θερμοκρασία όχι το πληντύριο. Κατα τα άλλα δεν νομίζω να πάθει κάτι και σε αυτό ειναι πχ "ειδικά" κάποια πλυντήρια ή δηλαδή θα έχει θερμοστατική βάνα όπου εσύ αν έβαλες το πρόγραμμα στο πλυντήριο να ειναι στους 30 και το ζεστό νερό απο τον ηλιακό ειναι πχ 40 θα βάλει αυτό και κρύο έτσι ώστε η μίξη να ειναι κάτω απο 30. το νερό από τον ηλιακό δεν θα έρθει στους 40 αλλά πολύ παραπάνω και αν έχεις το πρόγραμμα στο 40 μέχρι να αραιώσει το νερό το πλυντήριο τα ρούχα έχουν πάει περίπατο....μικτή στη είσοδο του πλυντηριου που να ελέγχεται από το πλυντήριο δεν έχω δει.....
Dr_Pepper Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2024 10 λεπτά πριν, kostasbm είπε το νερό από τον ηλιακό δεν θα έρθει στους 40 αλλά πολύ παραπάνω και αν έχεις το πρόγραμμα στο 40 μέχρι να αραιώσει το νερό το πλυντήριο τα ρούχα έχουν πάει περίπατο....μικτή στη είσοδο του πλυντηριου που να ελέγχεται από το πλυντήριο δεν έχω δει..... δεν νομίζω να ειναι πολύ πιο πάνω απο 40 εδώ νόμιζα 50 και μου είπαν οι άλλοι στα ποστ ότι ειναι τρελά καυτό στους 50 Επίσης ο ηλιακός (τουλάχιστον σε εμένα) έχει κυκλοφοριτή με θερμοστάτη πχ σε εμένα που έχω και ηλεκτρικό τα ρίχνει στον ηλεκτρικό και παίρνει κρύο απο τον ηλεκτρικό και ανακυκλώνει έτσι τέλος αυτά με τις θερμοκρασίες και με τα χρώματα είχαν σημασία παλιότερα σήμερα τα ρούχα αντέχουν άνετα τουλάχιστον 60 και δεν βγάζουν χρώμα περισσότερο διαλέγεις θερμοκρασία με βάση το πόσο βρόμικα είναι και όχι με το αν θα αντέξουν ή όχι στην τάδε θερμοκρασία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα