Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 hours ago, Dr_Pepper said:

Όλη η αγορά ειναι σε πρώιμο στάδιο το 2010 πχ στην ελλάδα παίζει οι άνθρωποι που είχαν δικό τους NAS (με τον οποιονδήποτε τρόπο)  για προσωπική χρήση (χωρίς να έχουν επιχείρηση ή εταιρεία με server ή datacenter) να ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα των 2 χεριών μεταφορικά αλλά αν μου έλεγε κανεις και κυριολεκτικά δεν θα δυσκολευόμουν ιδιαίτερα να τον πιστέψω. 

Ήμουν ένας από αυτούς! Κι ακόμα είμαι δηλαδή. Θυμάμαι εκείνη την εποχή κάποιος πελάτης είχε πάρει ένα Western Digital (μπλέ κουτί μεγάλο) κι ήταν για κλάματα

• Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ovidius80 είπε

Προσωπικά θεωρώ ότι οποιαδήποτε λύση προσφέρουν οι δυο αυτές εταιρείες για κανένα λόγο δεν είναι value for money  σε σχέση με μια DIY λύση με UNRAID ή TrueNAS κατά κύριο λόγο και ίσως openmediavault. Το κόστος των μηχανημάτων τους, και η επεκτασιμότητα τους είναι αυτά που τα κάνουν τελείως κακές λύσεις.  Καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν μια τελείως plug n' play λύση αλλά συνολικά μου φαίνεται μια πολύ ακριβή λύση για αυτά που προσφέρει.

Δεν παίρνεις Synology για μια value for money λύση.

Synology παίρνεις για να έχεις ένα έτοιμο οικοσύστημα και να μη χρειάζεται να ασχοληθείς.

Αν θα χαρακτήριζα κάπως τη Synology, θα τη χαρακτήριζα ως την Apple των NAS.

Και το value for money είναι σχετικό, ο χρόνος για κάποιους που θα έπρεπε να αφιερώσουν για να μάθουν και να συντηρούν μια DIY λύση είναι χρήμα.

Επεξ/σία από aypnia
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Είναι γνωστές εταιρείες θα το άφηνα εκει δεν ειναι καν στο επίπεδο της ubiquiti όσο αφορά τα δικτυακά.

O χώρος καταναλωτικών λύσεων για εξωτερική αποθήκευση ειναι σχετικά καινούργιος ξεκίνησε απο DIY ανθρώπους που παίρνανε μεταχειρισμένα κομμάτια απο datacenter κτλ ή κάνανε δικές τους DIY λύσεις και τις σηκώνανε στο διαδίκτυο μετά εμφανίστηκαν αυτές με πιο "polished" λύσεις απο synology και τώρα έρχεται και άλλος ανταγωνισμός πχ asustor ugreen κ.α 

Όλη η αγορά ειναι σε πρώιμο στάδιο το 2010 πχ στην ελλάδα παίζει οι άνθρωποι που είχαν δικό τους NAS (με τον οποιονδήποτε τρόπο)  για προσωπική χρήση (χωρίς να έχουν επιχείρηση ή εταιρεία με server ή datacenter) να ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα των 2 χεριών μεταφορικά αλλά αν μου έλεγε κανεις και κυριολεκτικά δεν θα δυσκολευόμουν ιδιαίτερα να τον πιστέψω. 

χρήση USB ή eSATA ή firewire κλπ εξωτερικού δεν μετράει. 

To 2013 αγόρασα το qnap TS 869 Pro (2.000+ ευρώ τότε) + 8 δίσκους. Ακόμα αυτό έχω. Πριν από αυτό, τα dlink.

Τότε δεν υπήρχαν μεγάλοι σκληροί δίσκοι, και το nas ήταν μονόδρομος. Τώρα ένα raid-1 με 2 24TB hdd, κάνουν ένα χιλιάρικο.

Επεξ/σία από patatasc
Δημοσ.

Επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα της synology έναντι των diy είναι και τα mobile apps που δεν υπάρχουν στα diy. Και επίσης ο χρόνος συντήρησης όπως προαναφερθηκε. Πριν αγοράσω synology είχα φτιάξει ένα omv. Την δουλειά την έκανε σαν file server, Αλλά οπότε προέκυπτε ένα θεμα έτρωγα ώρες σε φόρουμ να ψάχνω και για πιο advanced θέματα όπως remote πρόσβαση κλπ ήθελες επίσης ώρες να βρεις πως γίνεται. Στο synology απλά κατεβάζεις το αντίστοιχο app και πατάς τρία κουμπιά. Αντε να δεις και ένα δεκάλεπτο βίντεο στο YouTube. Αλλά πρέπει να πιεστεί λίγο από τον ανταγωνισμό μπας και δώσει λίγο καλύτερο hw.

• Like 2
  • Super Moderators
Δημοσ.
12 hours ago, for4 said:

μέχρι να βγάλει consumer& prosumer, soho κλπ έχουμε πολύ δρόμο.

Δεν δίνω και πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εχω qnap χρονια και ξερω πολυ καλα τι γινεται με τα firmware, και το σωστο το προστυχο το forum ειναι αυτο https://forum.qnap.com/viewtopic.php?t=175659&start=15

Το community ειναι moderated και δεν ειναι τοσο legit απο "αληθειες"

Καταρχην το θεμα ειναι για παρα πολυ λιγα μοντελα και ειναι πανω απο δυο βδομαδες, επισης εγινε pull σε μια μερα και βγηκε καινουριο που περασαν οι χρηστες, δεν εχασε κανεις προσβαση, apps δεν ανοιγαν, δεν χασαν το NAS τους και το πεταξαν. ηταν μια αστοχια απο τις πολλες που εχει βγαλει σε firmware ειναι αληθεια αυτο. Εχουν ομως φανταστικο support και για αυτο ξαναπηγα σε QNAP. Eγω πάντως το περασα δεν ειχα θεμα και ας ηταν το προβληματικο μοντέλο

Αυτα για την σωστη πλευρα τις ιστοριας copy-paste-translate απο καποιο αλλο site

Επεξ/σία από great
Δημοσ.
3 ώρες πριν, for4 είπε

Επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα της synology έναντι των diy είναι και τα mobile apps που δεν υπάρχουν στα diy. Και επίσης ο χρόνος συντήρησης όπως προαναφερθηκε. Πριν αγοράσω synology είχα φτιάξει ένα omv. Την δουλειά την έκανε σαν file server, Αλλά οπότε προέκυπτε ένα θεμα έτρωγα ώρες σε φόρουμ να ψάχνω και για πιο advanced θέματα όπως remote πρόσβαση κλπ ήθελες επίσης ώρες να βρεις πως γίνεται. Στο synology απλά κατεβάζεις το αντίστοιχο app και πατάς τρία κουμπιά. Αντε να δεις και ένα δεκάλεπτο βίντεο στο YouTube. Αλλά πρέπει να πιεστεί λίγο από τον ανταγωνισμό μπας και δώσει λίγο καλύτερο hw.

Αυτό είναι σχετικό. Πχ σε μια DIY λύση με TrueNAS. Υπηρεσία Cloud έχεις το Nextcloud το οποίο έχει δικιά του mobile app που δουλεύει εξαιρετικά. Για φωτογραφίες έχεις το immich το οποίο επίσης έχει δικιά του mobile app το οποίο επίσης δουλεύει μια χαρά.  Βέβαια δεν μπορώ να ξέρω τι εννοείς με το δουλεύει καλά. Αλλά εχοντας δουλέψει τα παραπανω μπορώ να πω πως δεν ανριμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα στο στήσιμο. Όπως είπες είδα ένα βιντεο στο youtube, διαβασα μερικά tutorials κι ετοιμο

Δημοσ.
10 hours ago, aypnia said:

Και το value for money είναι σχετικό, ο χρόνος για κάποιους που θα έπρεπε να αφιερώσουν για να μάθουν και να συντηρούν μια DIY λύση είναι χρήμα.

Συμφωνώ με κάθε λέξη. Ως άσχετος με Truenas αφιέρωσα πολύ χρόνο. Και δε μιλάμε απλά για τo sw, αλλά για την εύρεση του κατάλληλου hw (mobo+cpu, pico psu κ.α) ώστε να το φέρω στα μέτρα μου (ο στόχος μου ήταν τα 10 Watt κατανάλωση και το πέτυχα - ένα απλό σύστημα με 16GB RAM, 1 nvme, 1 ssd, 2 HD και δυνατότητα για +2 HDs... με αντάπτορα παίρνει και άλλους... βλέπε spoiler). Μετά από αυτό, ακόμα περισσότερο χρόνο για το sw, τις εφαρμογές, να μάθω docker που επίσης δεν γνώριζα κ.α. Σε χρήμα δε μου κόστισε τίποτα (κάποια πράγματα τα είχα και τα χρησιμοποίησα, κάποια άλλα τα αγόρασα αφού πούλησα άλλα). 0 κόστος. Λίγο αργότερα ξαναβάζω στο δίκτυο του σπιτιού το ξεχασμένο Synology και.... ουάου!

ΥΓ. Tο αντίστοιχο Synology setup (4 bay με αρκετά χειρότερα specs ) χωρίς δίσκους νομίζω ότι κοστίζει σήμερα κοντά στα 700 ευρώ (πχ το DS923+). Και στο DIY υπάρχει πάντα η δυνατότητα να προσθέσεις κάτι τέτοιο (προϊόν του 20ρικου), μετά το αντίστοιχο Synology ξεφεύγει σε κόστος.

Spoiler

4P8rqgLiw5TEJxH5x3GsUnin0BQN5CFW4ofVqdmX1sc.webp.e44d780cd808016e026b8ff1bc01c4e9.webp

• Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, aypnia είπε

Δεν παίρνεις Synology για μια value for money λύση.

Synology παίρνεις για να έχεις ένα έτοιμο οικοσύστημα και να μη χρειάζεται να ασχοληθείς.

Αν θα χαρακτήριζα κάπως τη Synology, θα τη χαρακτήριζα ως την Apple των NAS.

Συμφωνώ ότι το vfm είναι τελείως διαφορετικό για τον καθένα. Και καταλαβαίνω την αγορά μιας οποιασδήποτε έτοιμης λύσης για κάποιον  που δεν θέλει ή δεν ξέρει και φοβάται να ασχοληθεί.

Αυτό το οποίο λέω απλώς είναι ότι τα NAS μηχανήματα παρουσιάζουν τα εξής σοβαρά κατα ρην ταπεινή μου άποψη μειονεκτήματα:

1. Είναι πολύ ακριβά για το hardware που έχουν. Όταν ένα απλό NAS 2 θέσεων με 2 θέσεις για δίσκους με επεξεργαστή ARM και 1 - 2 GB RAM κοστίζει περίπου 200€ με τα ίδια λεφτά παίρνεις ένα RASPBERY PI 5 4GB 72€ συν το RADXA PENTA SATA HAT 60 € και έχεις φτιάξει ένα NAS 5 δίσκων με 70 € λιγότερα.

2. Δεν είναι επεκτάσιμα - αναβαθμισιμα. Πχ επέλεξα να στήσω το NAS μου με μια σχετικά παλιά μητρική με έναν  i5 - 6500T και 16 GB RAM και μια  refurbished HBA κάρτα. Το ξεκινησα με 3 δίσκους + boot drive και αν χρειαστεί μπορώ να φτάσω μέχρι και τους 13 + boot drive. Πέρα από το θέμα των δυνατοτήτων του μηχανήματος. Αν είχα ξεκινήσει με ένα NAS τεσσάρων θέσεων και χρειαζόμουν αύξηση χώρου θα έπρεπε είτε να αλλάξω μηχάνημα είτε όλους τους δίσκους με μεγαλυτερους γενικώς κοστοβόρο σαν ιδεα. Εδώ απλά αγοράζω ένα ή δυο δίσκους και τους προσθέτω. Δεδομένου ότι το κουτί μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 16 δίσκους καταλαβαίνεις την επεκτασιμότητα. Παλιότερα αυτό ίσως να μην είχε σημασία. Σήμερα όμως με τον όγκο και το μεγεθος που εχουν φωτογραφίες  βιντεο κλπ ο χώρος καταναλώται πολύ γρήγορα. 

Επαναλαμβάνω δεν λέω ότι όλοι πρεπει να προτιμήσουν μια DIY λύση. Απλά αναφερω καποια μειονεκτήματα των ετοιμων που καλό θα ήταν ίσς κάποιος να λάβει υπόψη του κατα την διαδικασία επιλογής

• Like 1
Δημοσ.

Εγω την έχω πατήσει με Asustor.

Δεν έχει τεχνική υποστήριξη/ανταλλακτικά στην Ευρώπη. Η μόνη επιλογή που μου έδιναν όταν νεκρωσε ενα 10bay που είχα ήταν να πάρω καινούργιο (ήμουν εκτός εγγύσης).

Σε λίγο καιρό λογικά θα πάρω κάποιο Synology, αλλά και αυτοί, πραγματικά πολυ τσιγκούνηδες. Δε θα έπρεπε να υπάρχει NAS με κάτω απο 2.5Gbit ethernet. Δεν γίνεται να σε αναγκαζουν να αγοράζεις extra κάρτα για να ξεφύγεις από την "κατάρα" του 1Gbit σε τόσα πολλά μοντέλα τους. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kirileman είπε

Συμφωνώ με κάθε λέξη. Ως άσχετος με Truenas αφιέρωσα πολύ χρόνο. Και δε μιλάμε απλά για τo sw, αλλά για την εύρεση του κατάλληλου hw (mobo+cpu, pico psu κ.α) ώστε να το φέρω στα μέτρα μου (ο στόχος μου ήταν τα 10 Watt κατανάλωση και το πέτυχα - ένα απλό σύστημα με 16GB RAM, 1 nvme, 1 ssd, 2 HD και δυνατότητα για +2 HDs... με αντάπτορα παίρνει και άλλους... βλέπε spoiler). Μετά από αυτό, ακόμα περισσότερο χρόνο για το sw, τις εφαρμογές, να μάθω docker που επίσης δεν γνώριζα κ.α. Σε χρήμα δε μου κόστισε τίποτα (κάποια πράγματα τα είχα και τα χρησιμοποίησα, κάποια άλλα τα αγόρασα αφού πούλησα άλλα). 0 κόστος. Λίγο αργότερα ξαναβάζω στο δίκτυο του σπιτιού το ξεχασμένο Synology και.... ουάου!

ΥΓ. Tο αντίστοιχο Synology setup (4 bay με αρκετά χειρότερα specs ) χωρίς δίσκους νομίζω ότι κοστίζει σήμερα κοντά στα 700 ευρώ (πχ το DS923+). Και στο DIY υπάρχει πάντα η δυνατότητα να προσθέσεις κάτι τέτοιο (προϊόν του 20ρικου), μετά το αντίστοιχο Synology ξεφεύγει σε κόστος.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

4P8rqgLiw5TEJxH5x3GsUnin0BQN5CFW4ofVqdmX1sc.webp.e44d780cd808016e026b8ff1bc01c4e9.webp

Πιο πολύ χάρηκα με τη γνώση που πήρα προσπαθώντας να στήσω τον δικό μου diy nas παρά με τον nas αυτόν κάθε αυτόν. 
Πάντως προτίμησα unraid καθώς το true nas μου φάνηκε για πιο επαγγελματικό level. 
Τρέχω το δικό μου cloud μέσω next cloud και έχω πρόσβαση από όπου βρεθώ με WireGuard. 
Οτι φωτό ή βίντεο τραβήξω με το κινητό ανεβαίνει αμέσως. 
Και φυσικά sync με το pc και μετά τα πιο σημαντικά μου αρχεία ανεβαίνουν σε lifetime paid cloud αφού πρώτα περάσουν από cryptomator. 
3, 2, 1 πάντα παιδιά. Backup για να μην κλαίμε. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 minutes ago, soconium said:

Πιο πολύ χάρηκα με τη γνώση που πήρα προσπαθώντας να στήσω τον δικό μου diy nas παρά με τον nas αυτόν κάθε αυτόν. 
Πάντως προτίμησα unraid καθώς το true nas μου φάνηκε για πιο επαγγελματικό level. 
Τρέχω το δικό μου cloud μέσω next cloud και έχω πρόσβαση από όπου βρεθώ με WireGuard. 
Οτι φωτό ή βίντεο τραβήξω με το κινητό ανεβαίνει αμέσως. 
Και φυσικά sync με το pc και μετά τα πιο σημαντικά μου αρχεία ανεβαίνουν σε lifetime paid cloud αφού πρώτα περάσουν από cryptomator. 
3, 2, 1 πάντα παιδιά. Backup για να μην κλαίμε. 

Στο μεταξύ, όλα αυτά τα κάνει πλέον και ένα σύγχρονο Synology (που υποστηρίζει docker). Πχ στο  Truenas τρέχω Adguard home, Cloudflared, Home assistant (σε βρεφικό στάδιο ακόμα), nginx proxy manager, portainer, tailscale (βάλτο, κι ας έχεις Wireguard), transmission, vaultwarden και wordpress (wireguard τρέχω στο openwrt router) και αφού μου βγει η πίστη να τα μάθω (εντάξει, δεν το έχω όπως άλλα μέλη του φόρουμ), μετά ανακαλύπτω πόσο εύκολα γίνονται και στο DSM. 😄

Επεξ/σία από kirileman
  • Like 1
Δημοσ.

συμφωνώ σε όλα όσα λέτε για τα diy, εμένα μ'αρέσει κιόλας να ασχολούμαι, να διαβάζω κλπ και να το παλεύω. Αλλά δεν είναι όλοι tech savvy.

Επίσης πολλές φορές συναντάς ανυπέρβλητες δυσκολίες, πχ προσπαθούσα να εκαταστήσω omv σε ένα hp mini και δεν γινόταν ούτε με σφαίρες. Άπειρες προσπάθειες.

θα πει κάποιος, να έαν έκανες αυτό ή το άλλο θα έμπαινε κλπ. Για μένα τον χομπίστα ναι, θα το πάλευα. Για έναν που δεν θέλει να ασχοληθεί δεν έχουν νόημα όλα αυτά.

Κουμπώνει το synology, ακολουθεί το tutorial και είναι έτοιμος. Ούτε να ψάχνει εντολές στο ιντερνετ να κάνει copy paste ούτε τπτ.

Αλλά αυτό στο χρεώνουν με τιμή 300€ για 1γβ ραμ μη επεκτάσιμη. 🤬

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Είναι γνωστές εταιρείες θα το άφηνα εκει δεν ειναι καν στο επίπεδο της ubiquiti όσο αφορά τα δικτυακά.

O χώρος καταναλωτικών λύσεων για εξωτερική αποθήκευση ειναι σχετικά καινούργιος ξεκίνησε απο DIY ανθρώπους που παίρνανε μεταχειρισμένα κομμάτια απο datacenter κτλ ή κάνανε δικές τους DIY λύσεις και τις σηκώνανε στο διαδίκτυο μετά εμφανίστηκαν αυτές με πιο "polished" λύσεις απο synology και τώρα έρχεται και άλλος ανταγωνισμός πχ asustor ugreen κ.α 

χρήση USB ή eSATA ή firewire κλπ εξωτερικού δεν μετράει. 

Η ubiquiti πριν λίγο καιρο έγαλε το πρώτο της nas και ξαφνικά την θεωρείς καλύτερη?Το ότι η synology δεν προσφέρει, με προσιτές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, hardware, δεν σημαίνει ότι δεν είναι χειρότερη από την ubiquiti . To DSM είναι μακραν του δευτέρου το καλύτερο λειτουργικό, και προφανώς το πληρώνεις. Από την άλλη, και η qnap είναι πολύ αξιόλογη.

17 ώρες πριν, for4 είπε

στο μεταξύ μπήκα να δω το nas της ubiquity και είναι rack😀.

μέχρι να βγάλει consumer& prosumer, soho κλπ έχουμε πολύ δρόμο. Η synology είναι μονόδρομος δυστυχώς. Το plug&play

που έχει, που αν το ρυθμίσεις  που παίζει να το θυμήθεις μετά από μήνες ότι υπάρχει και απλά κάνει την δουλειά δεν υπάρχει αλλού.

Με τις άπειρες επιλογές που έχει για να κάνεις σχεδόν ότι θες με πολύ απλό τρόπο ακόμα και άσχετος να είσαι με δικτυακά.

Βλέπεις έναν οδηγό στο youtube 10 λεπτών και έχεις στήσει το nas σου σχεδόν επαγγελματικά. Επίσης απαντάνε άμεσα στο σαπορτ.

Αυτά δεν υπάρχουν αυτήν την στιγμή από άλλον παίκτη. Αλλά δυστυχώς η τσιγκουνιά της είναι παρομοιώδης. Και μην πιάσουμε

τις βλακείες που έχει ξεκινήσει με τους hdd δικής της φίρμας.

Ακούω για wd και πραγματικά γελάω. Όποιος πήρε nas από εκεί δεν ξανά πήρε.

Προς το παρόν πραγματικές εναλλακτικές μόνο truenas/ unraid.

Πάντως μακάρι να βγουν νέοι δυνατοί παίκτες γιατί θα μας πουλάει για καιρό ακόμα η synology την σαβουροσειρά J για 300+€.

¨Ετσι ακριβώς όπως τα γράφεις.Η τσιγκουνιάτης δεν παίζεται!!

Επεξ/σία από kdiamantop

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...