Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 hours ago, poulinos said:

σε προστατευει μονο στην περιπτωση που σκασει ο ενας δισκος.δεν θα σε προστατευσει σε ransomware.οπως κλειδωσει ο ενας θα κλειδωσει και ο αλλος.αν εσυ κανεις delete τα αρχεια θα γινουν αυτοματα και στον αλλον.αν γινει οτιδηποτε με το Nas και χασεις προσβαση θα γινει και στον αλλον δισκο.

Στο synology υπαρχει η εφαρμογη που λεγεται snapshoot σε προστατευει απο ransomware

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 minutes ago, great said:

geolocation; cloud; 

κριτικαρεις τους αλλους που λενε για raid1 και αναλύεις πολιτικές και απώλεια δεδομένων και μου λες οτι εχεις εναν εξωτερικο δισκο για backup.....καπου φάσκω και αντιφάσκω η κατάσταση

εξηγησα τα προβληματα του raid1. δεν κριτικαρω.εξηγηση ειναι.οποιος θελει να θεωρει backup to raid1 καμια αντιρρηση.οπως εχω πει δεν θα ειμαι εγω μετα που θα μπαινω στο θεμα του insomnia για το τι θα κανω τωρα που εχασα τα data.οχι δεν ειναι αγκαλιτσα το λαπτοπ με το δισκο ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ γιατι τοτε θα ειχαμε το προβλημα να τα κλεψει καποιος παρεα και τα δυο

36 minutes ago, speedman_26 said:

Στο synology υπαρχει η εφαρμογη που λεγεται snapshoot σε προστατευει απο ransomware

σε καποια nas επισης μπορεις να κρατησεις πολλαπλα backup ανα ημερομηνια οπως κανουν σε εταιρειες για διαφορους λογους.δεν ξερω αν εννοεις αυτο.

επισης στο raid 1 και να αλλαξεις controller οσο ΘΥΜΑΜΑΙ δεν εχεις κανενα θεμα.τα data διαβαζονται  κανονικα αντιθετα με raid 0,5. για pc εννοω παντα οχι για να διαβασεις δισκους nas εκτος nas που αυτο ειναι αλλη ιστορια

Επεξ/σία από poulinos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, speedman_26 είπε

Δυνατότητα Snapshot έχουν όλα τα συστήματα με BTRFS είτε είναι NAS ή PC . Αλλά αν δεν υπάρχει χώρος να αποθηκευτούν αυτά τα snapshots τότε παπαλα….

Το κυριότερο σε ένα σωστό backup είναι το versioning . Να έχεις τουλάχιστον  τις προηγούμενες 4 εβδομάδες σωσμένες κάπου ωστε να μπορείς επαναφερεις ακόμα και διαγραμμενα αρχεία. Μπορείς να έχεις τα αρχεία σε 100 διαφορετικά σημεία. Αν συγχρονίζονται ταυτόχρονα και τα 100 σημεία έχεις backup όμοιο ενός RAID 1….Το history των αρχείων σου είναι το καλύτερο backup και όχι τα 500 διαφορετικά σημεία. Από τα 4 σημεία εκτός cloud , τα 2 τα έχω με history τουλάχιστον 4 εβδομάδων πίσω . Το ένα από αυτά μάλιστα ειναι timemachine ( ωριαίο backup μέχρι να γεμίσει ο δίσκος).

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ.
3 minutes ago, atheatos said:

Δυνατότητα Snapshot έχουν όλα τα συστήματα με BTRFS είτε είναι NAS ή PC . Αλλά αν δεν υπάρχει χώρος να αποθηκευτούν αυτά τα snapshots τότε παπαλα….

Το κυριότερο σε ένα σωστό backup είναι το versioning . Να έχεις τουλάχιστον  τις προηγούμενες 4 εβδομάδες σωσμένες κάπου ωστε να μπορείς επαναφερεις ακόμα και διαγραμμενα αρχεία. Μπορείς να έχεις τα αρχεία σε 100 διαφορετικά σημεία. Αν συγχρονίζονται ταυτόχρονα και τα 100 σημεία έχεις backup όμοιο ενός RAID 1….Το history των αρχείων σου είναι το καλύτερο backup και όχι τα 500 διαφορετικά σημεία. Από τα 4 σημεία εκτός cloud , τα 2 τα έχω με history τουλάχιστον 4 εβδομάδων πίσω . Το ένα από αυτά μάλιστα ειναι timemachine ( ωριαίο backup μέχρι να γεμίσει ο δίσκος).

σε εταιρειες παιζει πολυ αυτο να υπαρχουν διαχρονικα backup ωστε αν γινει βλακεια ειδικα οταν εμπλεκονται πολλα ατομα να μπορει να γινει επαναφορα.ειδικα οταν το backup γινεται αυτοματα οποτε πιθανο λαθος θα περαστει και σε αλλα backup. βεβαια ο περιορισμος οπως ειπες ειναι ο χωρος .(για τον απλο χρηστη)

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, poulinos είπε

σε εταιρειες παιζει πολυ αυτο να υπαρχουν διαχρονικα backup

Δεν θα το έλεγα. Οι περισσότερες το έκαναν αυτό αφού την πάτησαν με τις συστοιχίες raid που είχαν. 
Οσο για τον απλό τον χρήστη 20+ χρόνια υπάρχει το timamachine στο Mac OS , που κάνει ωριαίο snapshot σκληρών, που το windows ακόμα δεν έχει καταφέρει να πετύχει παρά μόνο σε επίπεδο κάποιον φακέλων….

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, atheatos said:

Δεν θα το έλεγα. Οι περισσότερες το έκαναν αυτό αφού την πάτησαν με τις συστοιχίες raid που είχαν. 
Οσο για τον απλό τον χρήστη 20+ χρόνια υπάρχει το timamachine στο Mac OS , που κάνει ωριαίο snapshot σκληρών, που το windows ακόμα δεν έχει καταφέρει να πετύχει παρά μόνο σε επίπεδο κάποιον φακέλων….

για ενα διαστημα εκει που δουλευα ηταν ενα μηχανημα που το backup ηταν manual λογω παλιοτητας. μια σειρα απο ας το πουμε σαν δισκετες που τις αλλαζαμε με μια σειρα για να υπαρχουν αρκετα backups σαν snapshots.. στην πιο παλια δουλεια ειχε ερθει πελατης απο αρχιτεκτονικο γραφειο.εκανε backuo αλλα στον ιδιο χωρο.μπηκαν μεσα εκλεψαν τα παντα και εχασε τα παντα.μετα επαιρνε backuo σε εξωτερικο δισκο και τον επαιρνε σπιτι.τριτη περιπτωση εχασαν το λογιστικο προγραμμα.ΝΟΜΙΖΑΝ οτι επαιρναν αυτοματο backuo σε tape drive. δεν ειχε γινει ποτε.

εδω στo insomnia οι περισσοτεροι που ανοιγουννθεμα τα εχασαν διοτι δεν εκαναν ποτε backup.τα ειχαν μια φορα.ενας αλλος επαιρνε backuo  στο fb τις φωτο.μονο εκει τις ειχε και του κλειδωσαν το account..

Επεξ/σία από poulinos
Δημοσ.
Μόλις τώρα, poulinos είπε

για ενα διαστημα εκει που δουλευα ηταν ενα μηχανημα που το backup ηταν manual λογω παλιοτητας. μια σειρα απο ας το πουμε σαν δισκετες που τις αλλαζαμε με μια σειρα για να υπαρχουν αρκετα backups σαν snapshots.. στην πιο παλια δουλεια ειχε ερθει πελατης απο αρχιτεκτονικο γραφειο.εκανε backuo αλλα στον ιδιο χωρο.μπηκαν μεσα εκλεψαν τα παντα και εχασε τα παντα.μετα επαιρνε backuo σε εξωτερικο δισκο και τον επαιρνε σπιτι.τριτη περιπτωση εχασαν το λογιστικο προγραμμα.ΝΟΜΙΖΑΝ οτι επαιρναν αυτοματο backuo σε tape drive. δεν ειχε γινει ποτε

Εγώ ξέρω εταιρείες που είχαν rack με servers άνω των 40000 ευρώ , ο ένας master o άλλος slave και πήγαν και οι δυο άκλαυτοι γιατί συγχρονίζονταν ….Παρομοιο περιστατικό σαν αυτό της Toyota δηλαδή. Συγνώμη αλλά οι εταιρείες που έχω εμπειρία και τα IT department είναι τέτοιου μεγέθους. Επικρατεί άγνοια και εξάρτηση από outsourcing providers που ξεστοκαρουν την σαβούρα τους….

Το κακό είναι ότι ο καθε άσχετος βλέπει αυτά και λέει αφού η Toyota τα έχει σε raid άρα ξέρει . Έχω καταραστεί πολλές φορές τους καραγκιοζηδες που έχουν για IT department αλλά δεν μπορείς να κανείς πολλά πράγματα , γιατί είναι κλίκα.

Δημοσ.
1 hour ago, poulinos said:

εξηγησα τα προβληματα του raid1. δεν κριτικαρω.εξηγηση ειναι.οποιος θελει να θεωρει backup to raid1 καμια αντιρρηση.οπως εχω πει δεν θα ειμαι εγω μετα που θα μπαινω στο θεμα του insomnia για το τι θα κανω τωρα που εχασα τα data.οχι δεν ειναι αγκαλιτσα το λαπτοπ με το δισκο ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ γιατι τοτε θα ειχαμε το προβλημα να τα κλεψει καποιος παρεα και τα δυο

σε καποια nas επισης μπορεις να κρατησεις πολλαπλα backup ανα ημερομηνια οπως κανουν σε εταιρειες για διαφορους λογους.δεν ξερω αν εννοεις αυτο.

επισης στο raid 1 και να αλλαξεις controller οσο ΘΥΜΑΜΑΙ δεν εχεις κανενα θεμα.τα data διαβαζονται  κανονικα αντιθετα με raid 0,5. για pc εννοω παντα οχι για να διαβασεις δισκους nas εκτος nas που αυτο ειναι αλλη ιστορια

Snapshot Replication Quick Start Guide - Synology Knowledge Center

1 hour ago, atheatos said:

σε ενα εξωτερικο δισκο η αλλο νας και καποια αρχεια στο cloud και δεν χανεις τιποτα

• Like 1
Δημοσ.

snapshot εχουν ολα τα σοβαρα nas, και το QNAP που εχω το καινουριο που αλλαξα.

versioning μπορεις να κανεις με το VEEAM για το PC σου, το καλυτερο enterprise backup χρονια μπροστα απο VERITAS, και για τον απλο χρηστη το απλο veeam agent for PC χωρις λεφτα, τέλειο bare metal restore, versioning οσο χωρο διαθετεις και item level restore χ μερες πισω εαν εχεις χώρο.

Φυσικα το backup ειναι KAI σε cloud+external+geolocation.

• Like 2
Δημοσ.
20 hours ago, atheatos said:

Εγώ ξέρω εταιρείες που είχαν rack με servers άνω των 40000 ευρώ , ο ένας master o άλλος slave και πήγαν και οι δυο άκλαυτοι γιατί συγχρονίζονταν ….Παρομοιο περιστατικό σαν αυτό της Toyota δηλαδή. Συγνώμη αλλά οι εταιρείες που έχω εμπειρία και τα IT department είναι τέτοιου μεγέθους. Επικρατεί άγνοια και εξάρτηση από outsourcing providers που ξεστοκαρουν την σαβούρα τους….

Το κακό είναι ότι ο καθε άσχετος βλέπει αυτά και λέει αφού η Toyota τα έχει σε raid άρα ξέρει . Έχω καταραστεί πολλές φορές τους καραγκιοζηδες που έχουν για IT department αλλά δεν μπορείς να κανείς πολλά πράγματα , γιατί είναι κλίκα.

αυτο το Outsourcing ειναι πληγη σε πολλαπραγματα και το εχω ζησει. το να κανεις replicate στα τυφλα και να μην κρατας και backup απο προηγουμενες μερες ειναι ενα μεγαλο θεμα. 

19 hours ago, speedman_26 said:

:D

Δημοσ.
17 minutes ago, poulinos said:

Επικρατεί άγνοια και εξάρτηση από outsourcing providers που ξεστοκαρουν την σαβούρα τους….

δεν ειναι απλα η σαβουρα που θα παρει αλλα και το service, integrators με αλλα λογια. Και αυτο για εναν λογο. Ευθήνες!

Δεν θελω να εχω εγω την ευθηνη και να ελεγχω το backup οτι ειναι οκ και να κανω restore οτι δουλευουν, ελα εδω παρε χ χιλιαδες ευρω ενα συμβολαιο και το εχεις εσυ, οχι οχι ουτε password δεν θελω, οχι οχι δεν θελω καν να ξερω πως δουλευει θελω μονο οταν σου πω κανε αυτο restore να το κανεις. Και βλεπεις να στελνουν mail ναι γεια σας μπορειτε να μας κανετε restore το αρχειο "final excel v3 real final this time v5 edited complete.xlsx".

Bεβαιως, χρεωνεστε χ credits απο το συμβολαιο.

Ευχαριστουμε

Τυχαιο παράδειγμα μεγάλης εταιρειας  με 10 ατομα senior it engineers και 3000 κόσμο.

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, great said:

δεν ειναι απλα η σαβουρα που θα παρει αλλα και το service, integrators με αλλα λογια. Και αυτο για εναν λογο. Ευθήνες!

Δεν θελω να εχω εγω την ευθηνη και να ελεγχω το backup οτι ειναι οκ και να κανω restore οτι δουλευουν, ελα εδω παρε χ χιλιαδες ευρω ενα συμβολαιο και το εχεις εσυ, οχι οχι ουτε password δεν θελω, οχι οχι δεν θελω καν να ξερω πως δουλευει θελω μονο οταν σου πω κανε αυτο restore να το κανεις. Και βλεπεις να στελνουν mail ναι γεια σας μπορειτε να μας κανετε restore το αρχειο "final excel v3 real final this time v5 edited complete.xlsx".

Bεβαιως, χρεωνεστε χ credits απο το συμβολαιο.

Ευχαριστουμε

Τυχαιο παράδειγμα μεγάλης εταιρειας  με 10 ατομα senior it engineers και 3000 κόσμο.

τυχαιο δευτερο παραδειγμα.πηγαιντε εκει και καταργηστε την ταδε καλωδιωση που ενωνει το χ με το ψ. οκ το καναμε.δεν εβγαλαν ποτε το καλωδιο να το μαζεψουν.απλα το ξεκουμπωσαν και το αφησαν να κρεμεται.και μετα απο ενα χρονο βλεπεις 100 καλωδια να κρεμονται.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...