Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 ώρες πριν, kirileman είπε

Στο μεταξύ, όλα αυτά τα κάνει πλέον και ένα σύγχρονο Synology (που υποστηρίζει docker). Πχ στο  Truenas τρέχω Adguard home, Cloudflared, Home assistant (σε βρεφικό στάδιο ακόμα), nginx proxy manager, portainer, tailscale (βάλτο, κι ας έχεις Wireguard), transmission, vaultwarden και wordpress (wireguard τρέχω στο openwrt router) και αφού μου βγει η πίστη να τα μάθω (εντάξει, δεν το έχω όπως άλλα μέλη του φόρουμ), μετά ανακαλύπτω πόσο εύκολα γίνονται και στο DSM. 😄

Συμφωνώ. Δεν είναι για όλους. 

WireGuard τρέχω και γώ στο ASUS με openwrt. 
Καλύτερο το tailscale από WireGuard?

Adguard είχα βάλει και γώ στο nas αλλά μετά από ένα θεματάκι το γύρισα στο αγαπημένο Pihole σε raspberry 

• Απαντ. 72
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 minutes ago, soconium said:

Καλύτερο το tailscale από WireGuard?

Το tailscale είναι εξωφρενικά απλό στο σετάρισμα και τη λειτουργία του, αλλά δεν είναι self hosted όπως το Wireguard (δεν τρέχω -ακόμα- headscale, που είναι η self hosted έκδοση του tailscale). Βασικά, τα έχω και τα 2.

Edit: Επίσης, εμπιστεύομαι περισσότερο το Τailscale, παρά ένα Cloudflare tunnel (έτσι και αλλιώς, μόνο εγώ έχω πρόσβαση στο δίκτυο του σπιτιού).

Επεξ/σία από kirileman
  • Thanks 1
Δημοσ.

Χρήστης synology εδώ και πάνω από δεκαετία. Δε μπαίνω στη διαδικασία για diy γιατί εκτιμώ το support της για security updates και γιατί έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

• Like 3
Δημοσ.
Στις 29/11/2024 στις 9:19 ΜΜ, poulinos είπε

οπως ανεφεραν ειναι απο τις πολυ γνωστες εταιρειες. συνηθως η πρωτη που ακους ειναι η synology. και μετα υπαρχουν western digital, netgear, ctera,asustore,thecus,lenovo κτλ. και η western  ειχε κανει βλακειες στο παρελθον. shit happens. το βασικο ειναι να εχεις backup παντα γιατι δεν ξερεις τι μπορει να γινει.και το raid 1 δεν ειναι το καλυτερο backup για πολλους λογους.προτιμοτερο ειναι να ειναι σε διαφορετικα media

Αυτό με το Raid-1 ότι δεν είναι ότι καλύτερο γιατί το λες;

Έχω πάρει ένα Western Digital My Cloud, νομίζω κάτω από 150 ευρώ τότε, του έβαλα και 2 δίσκους HDD Western RED και αυτοί σε διάταξη Raid-1, και στέλνω εκεί για back up τα αρχεία μου από το γραφείο μου, (σε άλλο χώρο είναι), της γυναίκας μου (στο ίδιο σπίτι), και στέλνω εκεί και τα βίντεο που θέλω να παίζω στην android tv μου χωρίς να κάθομαι να συνδέω στικάκια. 

Τα δικά μου αρχεία τα κρατάω σε αντίγραφο στο google drive. (αγοράζω έξτρα χώρο), 

Λες ότι δεν είναι καλή λύση από την άποψη ότι πρέπει να κρατάς αρχεία ούτως ή άλλως και αλλού ή ότι γενικότερα αν πάθει κάτι το σύστημα θα χάσεις ούτως ή άλλως τα αρχεία μου; Γιατί στα μάτια μου ήταν η ασφαλέστερη επιλογή. 

Δημοσ.
1 hour ago, Conan2046 said:

Αυτό με το Raid-1 ότι δεν είναι ότι καλύτερο γιατί το λες;

Έχω πάρει ένα Western Digital My Cloud, νομίζω κάτω από 150 ευρώ τότε, του έβαλα και 2 δίσκους HDD Western RED και αυτοί σε διάταξη Raid-1, και στέλνω εκεί για back up τα αρχεία μου από το γραφείο μου, (σε άλλο χώρο είναι), της γυναίκας μου (στο ίδιο σπίτι), και στέλνω εκεί και τα βίντεο που θέλω να παίζω στην android tv μου χωρίς να κάθομαι να συνδέω στικάκια. 

Τα δικά μου αρχεία τα κρατάω σε αντίγραφο στο google drive. (αγοράζω έξτρα χώρο), 

Λες ότι δεν είναι καλή λύση από την άποψη ότι πρέπει να κρατάς αρχεία ούτως ή άλλως και αλλού ή ότι γενικότερα αν πάθει κάτι το σύστημα θα χάσεις ούτως ή άλλως τα αρχεία μου; Γιατί στα μάτια μου ήταν η ασφαλέστερη επιλογή. 

αλλο να τα εχεις γραφειο και σπιτι σε raid 1 και αλλο μονο στο σπιτι σε raid 1. αν τα εχεις σπιτι σε   raid1 σημαινει.

αν στο κλεψουν το nas τα χασες.

αν γινει κατι πεσει κανας κεραυνος και καουν οι δισκοι τα χασες.

αν κολλησεις κατι και σου σβησει αρχεια ή τοψκανεις εσυ κατα λαθος το raid 1 θα τα σβησει και απο τον αλλον.

αν γινει καμια πατατα με κανα firmware τα χασες ολα.

οποτε δεν ειναι αξιοπιστο backup. οπωε ειπαν προσφερει availability

Δημοσ.
4 hours ago, poulinos said:

οποτε δεν ειναι αξιοπιστο backup

γινεται αγωνας σε Reddit και forums να σταματήσει ο κόσμος να λέει εχω RAID αρα έχω backup.

• Haha 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, poulinos είπε

αλλο να τα εχεις γραφειο και σπιτι σε raid 1 και αλλο μονο στο σπιτι σε raid 1. αν τα εχεις σπιτι σε   raid1 σημαινει.

αν στο κλεψουν το nas τα χασες.

αν γινει κατι πεσει κανας κεραυνος και καουν οι δισκοι τα χασες.

αν κολλησεις κατι και σου σβησει αρχεια ή τοψκανεις εσυ κατα λαθος το raid 1 θα τα σβησει και απο τον αλλον.

αν γινει καμια πατατα με κανα firmware τα χασες ολα.

οποτε δεν ειναι αξιοπιστο backup. οπωε ειπαν προσφερει availability

οκ, αντιλαμβάνομαι αυτό που λες, αλλά είναι διαφορετικό, εγώ έχω ένα nas που τον χρησιμοποιώ ως back up ασφαλείας η μια χρήση του για τα αρχειά που έχω εγώ και η σύζυγος και υπάρχουν και στους υπολογιστές μας και κάποια και στο cloud και τον χρησιμοποιώ και για να ανεβάζω βίντεο που βλέπω στην τηλεόραση. 

Οι περιπτώσεις που αναφέρεις, να μου τον κλέψουν, να καεί κλπ ισχύουν είτε ένα δίσκο έχω είτε δύο. Μου προσφέρει όμως την ασφάλεια ότι αν χαλάσει ο ένας δίσκος είναι απίθανο την ίδια χρονική στιγμή να χαλάσει και ο δεύτερος, σωστά; Δεν είναι μόνο θέμα διαθεσιμότητας. 

Δημοσ.
5 hours ago, Conan2046 said:

οκ, αντιλαμβάνομαι αυτό που λες, αλλά είναι διαφορετικό, εγώ έχω ένα nas που τον χρησιμοποιώ ως back up ασφαλείας η μια χρήση του για τα αρχειά που έχω εγώ και η σύζυγος και υπάρχουν και στους υπολογιστές μας και κάποια και στο cloud και τον χρησιμοποιώ και για να ανεβάζω βίντεο που βλέπω στην τηλεόραση. 

Οι περιπτώσεις που αναφέρεις, να μου τον κλέψουν, να καεί κλπ ισχύουν είτε ένα δίσκο έχω είτε δύο. Μου προσφέρει όμως την ασφάλεια ότι αν χαλάσει ο ένας δίσκος είναι απίθανο την ίδια χρονική στιγμή να χαλάσει και ο δεύτερος, σωστά; Δεν είναι μόνο θέμα διαθεσιμότητας. 

σε προστατευει μονο στην περιπτωση που σκασει ο ενας δισκος.δεν θα σε προστατευσει σε ransomware.οπως κλειδωσει ο ενας θα κλειδωσει και ο αλλος.αν εσυ κανεις delete τα αρχεια θα γινουν αυτοματα και στον αλλον.αν γινει οτιδηποτε με το Nas και χασεις προσβαση θα γινει και στον αλλον δισκο.

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Conan2046 είπε

είναι απίθανο την ίδια χρονική στιγμή να χαλάσει και ο δεύτερος, σωστά; Δεν είναι μόνο θέμα διαθεσιμότητας. 

Το πιο πιθανό πριν χαλάσει ένας σκληρός είναι να σου κάνει corrupt τα αρχεία.  Οπότε ο σκληρός που θα παραμείνει ζωντανός θα έχει corrupted αρχεία.  Ναι μεν θα έχεις ενα σκληρό που λειτουργεί αλλά καποια αρχεία σου μπορεί να μην διαβάζονται.  

Οι εποχές που οι σκληροί ηταν μια και έξω,  δουλεύει ή δεν δουλεύει εχουν περάσει προ πολλού. Οι σύγχρονοι σκληροί με την συμπίεση των δεδομένων και το μεγάλο cache ρίχνουν την υγεία τους σταδιακά. 

Δημοσ.
23 minutes ago, atheatos said:

Το πιο πιθανό πριν χαλάσει ένας σκληρός είναι να σου κάνει corrupt τα αρχεία.  Οπότε ο σκληρός που θα παραμείνει ζωντανός θα έχει corrupted αρχεία.  Ναι μεν θα έχεις ενα σκληρό που λειτουργεί αλλά καποια αρχεία σου μπορεί να μην διαβάζονται.  

Οι εποχές που οι σκληροί ηταν μια και έξω,  δουλεύει ή δεν δουλεύει εχουν περάσει προ πολλού. Οι σύγχρονοι σκληροί με την συμπίεση των δεδομένων και το μεγάλο cache ρίχνουν την υγεία τους σταδιακά. 

ο καθενας παιρνει τα ρισκα του και αυτος ξερει ποσο τον καινε τα δεδομενα του. προσωπικα τα data μου σε 2 σημεια ουτε με raid ουτε τιποτα.ενας εξωτερικος σκληρος και μεσα στο λαπτοπ.

20 hours ago, great said:

γινεται αγωνας σε Reddit και forums να σταματήσει ο κόσμος να λέει εχω RAID αρα έχω backup.

τζαμπα αγωνας.εδω αλλοι εχουν τα αρχεια τους μια φορα πχ στο κινητο και στο Reddit κανουν αγωνα για το raid 1? δεν ξερω αν πρεπει να γελασω ή να κλαψω. εχεις δηλαδη 10.000.000 ατομα και τα 8.000.000 τα εχουν σε ενα σημειο μονο, το αλλο 1.500.000 τα εχει  σε δυο και μενουν 500.000 που εχουν raid1.και το Reddit ασχολειται με τις 500.000 αντι για τα 8.000.000.

αν μου ελεγαν οτι τα εχουν σε raid 1 θα μου κανε εκπληξη και ας μην ειναι σωστο backup.

• Like 2
Δημοσ.
8 hours ago, Conan2046 said:

Μου προσφέρει όμως την ασφάλεια ότι αν χαλάσει ο ένας δίσκος είναι απίθανο την ίδια χρονική στιγμή να χαλάσει και ο δεύτερος,

καταρχην εφοσον ειναι σε raid, ακομα και να κλεισεις το μηχανημα για να γλυτωσεις να σκασει και ο δευτερος δεν θα μπορεις να παρεις τα δεδομενα σου, δεν μπορεις να τον κουμπωσεις καπου αλλου και να το κανεις browse σαν εναν εξωτερικο δίσκο.

1 hour ago, poulinos said:

προσωπικα τα data μου σε 2 σημεια ουτε με raid ουτε τιποτα.ενας εξωτερικος σκληρος και μεσα στο λαπτοπ.

δεν παιζεις σωστα

ειναι σε διαφορετικο geolocation; εχειςμονο εναν δίσκο εξωβτερικο και εισαι safe; ειναι δυνατον ναμ ην υπαρχει cloud backup;

3-2-1 Μέθοδος

• Like 1
Δημοσ.
12 minutes ago, great said:

καταρχην εφοσον ειναι σε raid, ακομα και να κλεισεις το μηχανημα για να γλυτωσεις να σκασει και ο δευτερος δεν θα μπορεις να παρεις τα δεδομενα σου, δεν μπορεις να τον κουμπωσεις καπου αλλου και να το κανεις browse σαν εναν εξωτερικο δίσκο.

δεν παιζεις σωστα

ειναι σε διαφορετικο geolocation; εχειςμονο εναν δίσκο εξωβτερικο και εισαι safe; ειναι δυνατον ναμ ην υπαρχει cloud backup;

3-2-1 Μέθοδος

αν χτυπησει ο εξωτερικος εχω του  laptop και το αναποδο.ο εξωτερικος δεν ειναι μονιμα συνδεδεμενος.μπαινει καθε δυο βδομαδες για λιγη ωρα και ξαναβγαινει.

Δημοσ.
2 minutes ago, poulinos said:

αν χτυπησει ο εξωτερικος εχω του  laptop και το αναποδο.ο εξωτερικος δεν ειναι μονιμα συνδεδεμενος.μπαινει καθε δυο βδομαδες για λιγη ωρα και ξαναβγαινει.

geolocation; cloud; 

κριτικαρεις τους αλλους που λενε για raid1 και αναλύεις πολιτικές και απώλεια δεδομένων και μου λες οτι εχεις εναν εξωτερικο δισκο για backup.....καπου φάσκω και αντιφάσκω η κατάσταση

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, great είπε

δεν παιζεις σωστα

3-2-1 Μέθοδος

Αυτήν την στιγμή πέρα από το cloud τα αρχεία μου βρίσκονται σε 4 διαφορετικές συσκευές , nas , υπολογιστές κτλ. Και πάλι δεν ησυχάζω και παω για το πέμπτο σημείο …

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...