foivous Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Χαιρετε Το συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας σε πολυκατοικία λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο Έχω 3 χρόνια ( πρώτο συμβόλαιο). Μετά το πέρας του μπορώ να μείνω μέχρι 6 μήνες στην κατοικία? Κάτι τέτοιο έμαθα και θέλω να το επιβεβαιώσω η όχι Ευχαριστώ
pontez2 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 9 λεπτά πριν, foivous είπε Χαιρετε Το συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας σε πολυκατοικία λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο Έχω 3 χρόνια ( πρώτο συμβόλαιο). Μετά το πέρας του μπορώ να μείνω μέχρι 6 μήνες στην κατοικία? Κάτι τέτοιο έμαθα και θέλω να το επιβεβαιώσω η όχι Ευχαριστώ Έχεις ενημερωθεί γραπτώς ή προφορικά οτι πρέπει να φυγεις? Αν όχι, εφοσον εξακολουθήσεις να πληρωνεις το μισθωμα και ο ιδιοκτήτης να το αποδέχεται, η ανανέωση ειναι σιωπηρή. Θα πρέπει να σε ενημερωσει γραπτά, και να σου δωσει προθεσμία το λιγότερο 3 μηνών.
Haldol Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 26 minutes ago, foivous said: Μετά το πέρας του μπορώ να μείνω μέχρι 6 μήνες στην κατοικία? Κάτι τέτοιο έμαθα και θέλω να το επιβεβαιώσω η όχι Μπορείς να μείνεις επ' αόριστον, εφόσον ο ιδιοκτήτης δε ζητήσει το μίσθιο, και συνεχίσεις να πληρώνεις το συμφωνημένο μίσθωμα. Εάν έχει κάνει σαφές ότι δε θέλει να συνεχιστεί η μίσθωση, και ότι θέλει ν' αποχωρήσεις, δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο. Κάτι τέτοια χαζά γράφουν σε ορισμένα group στο Facebook και τα πιστεύει ο κόσμος, αλλά ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Το κλειδί για όλα όμως είναι η καλή συνεννόηση. Μιλήστε και ξεκαθαρίστε τι θέλει ο καθένας από τώρα, όχι 10 μέρες πριν τη λήξη του συμβολαίου. Έτσι, αν δε θέλει (ο οποιοσδήποτε από τους δύο) να συνεχιστεί η μίσθωση θα έχεις όσο χρόνο θέλεις να βρεις νέο σπίτι, κι αν θέλετε κι οι δύο, απλά θα ΄χετε το κεφάλι σας ήσυχο. 4
foivous Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 19 λεπτά πριν, pontez2 είπε Έχεις ενημερωθεί γραπτώς ή προφορικά οτι πρέπει να φυγεις? Αν όχι, εφοσον εξακολουθήσεις να πληρωνεις το μισθωμα και ο ιδιοκτήτης να το αποδέχεται, η ανανέωση ειναι σιωπηρή. Θα πρέπει να σε ενημερωσει γραπτά, και να σου δωσει προθεσμία το λιγότερο 3 μηνών. Όχι, έχω ζήτησα με sms να μου απαντήσει , αλλά δεν πήρα απάντηση Δεν έχουμε και την καλύτερη σχέση Και δεν ευθύνομαι εγώ Το ενοίκιο πάντα την 1η του μήνα 3 λεπτά πριν, Haldol είπε Μπορείς να μείνεις επ' αόριστον, εφόσον ο ιδιοκτήτης δε ζητήσει το μίσθιο, και συνεχίσεις να πληρώνεις το συμφωνημένο μίσθωμα. Εάν έχει κάνει σαφές ότι δε θέλει να συνεχιστεί η μίσθωση, και ότι θέλει ν' αποχωρήσεις, δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο. Κάτι τέτοια χαζά γράφουν σε ορισμένα group στο Facebook και τα πιστεύει ο κόσμος, αλλά ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Το κλειδί για όλα όμως είναι η καλή συνεννόηση. Μιλήστε και ξεκαθαρίστε τι θέλει ο καθένας από τώρα, όχι 10 μέρες πριν τη λήξη του συμβολαίου. Έτσι, αν δε θέλει (ο οποιοσδήποτε από τους δύο) να συνεχιστεί η μίσθωση θα έχεις όσο χρόνο θέλεις να βρεις νέο σπίτι, κι αν θέλετε κι οι δύο, απλά θα ΄χετε το κεφάλι σας ήσυχο. Δεν υπάρχει συνεννόηση γιαυτό το ρώτησα Χωρίς δική μου ευθύνη
Apokios Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Τρόποι και τρόποι διάφοροι υπάρχουν ( πάντα θεμιτοί ) αλλά αν δεν έχεις οπως λες και την καλύτερη σχέση και εφόσον έχεις 6-7 μήνες μπροστά σου κοιτα να βρεις κάτι άλλο που να καλύπτει τις ανάγκες σου.
Haldol Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 9 minutes ago, foivous said: Δεν υπάρχει συνεννόηση γιαυτό το ρώτησα Χωρίς δική μου ευθύνη Τότε ξεκίνα 3-4 μήνες πριν τη λήξη να ψάχνεις. Ακόμα και αν δεν έχει σκοπό να σου πει να φύγεις, χωρίς να μπορείτε να συνεννοηθείτε δεν αξίζει (για 'σενα και μόνο). Χρόνος υπάρχει άπλετος. 1 1
kage Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 https://www.insomnia.gr/forums/topic/836285-δικαιώματα-ενοικιαστή-σε-σπίτι-που-έχει-λήξει-το-συμβόλαιο/?do=findComment&comment=60526248
blitzNikos Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Μετά την τριετία παύει η όποια προστασία. Μετά το τέλος του συμβατικού χρόνου η μίσθωση γίνεται "αορίστου χρόνου". Αυτό σημαίνει ότι ο εκμισθωτής (ιδιοκτήτης) μπορεί να ζητήσει οποτεδήποτε το μίσθιο με επίδοση εξώδικης καταγγελίας και τήρηση τουλάχιστον 15ήμερης προθεσμίας η οποία ισχύει για το τέλος του ημερολογιακού μηνός μέσα στον οποίο έγινε. Δεν έχει καμία σημασία αν είσαι τυπικός και σωστός στη χρήση του ακινήτου και συνεπής στην καταβολή του μισθώματος ή αν έχεις επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά. Από τη στιγμή που έληξε η μίσθωση ο εκμισθωτής μπορεί να ζητήσει την άμεση παράδοσή του με την παραπάνω απλή εξώδικη καταγγελία, χωρίς οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία. Το σκεπτικό της ρύθμισης είναι ότι, αφού δεν έγινε κάποια παράταση/ανανέωση ο μισθωτής γνωρίζει ότι μπορεί να ζητηθεί το μίσθιο οποτεδήποτε και οφείλει να είναι έτοιμος να το παραδώσει. Αν αρνηθεί ο μισθωτής να συμμορφωθεί, ο εκμισθωτής τον αποβάλλει δικαστικά. Αυτό σημαίνει κάποια καθυστέρηση, αλλά και τη δημιουργία αρκετών εξόδων για τον μισθωτή, γιατί πιθανότατα θα κληθεί να καταβάλλει και τα δικαστικά έξοδα του εκμισθωτή. Ακριβώς επειδή η δικαστική διαδικασία μπορεί να πάρει κάμποσους μήνες και πολλοί μισθωτές υπολογίζουν παρελκυστικά σε αυτήν, υπάρχει η δυνατότητα "προκαταβολικής" άσκησης της αγωγής, με αίτημα να αποδοθεί το ακίνητο την ημερομηνία λήξης της μίσθωσης, ώστε να μην μπορεί ο μισθωτής να καθυστερήσει την απόδοση. Συμπέρασμα: Ζήτησε έγκαιρα από τον εκμισθωτή να ανανεώσετε/παρατείνεται τη μίσθωση και αν δεις ότι αυτός σιωπά, ψάξε για άλλη λύση για να μη βρεθείς να τρέχεις και να μη φτάνεις, ειδικά αν έχει οικογένεια και παιδιά. 1
pontez2 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δεν ισχυει καμια 15νθημερη προθεσμια. Τουλάχιστον 3 μηνες νωρίτερα πρέπει να ενημερώσει και αν δε βρισκεις σπιτι, παιζουν παιδιά, ειναι σε σχολική περίοδο κτλ κτλ, μπορεις με δικηγόρο να μεινεις και 1 χρονο. 2. Εχει ληξει το συμβόλαιο Σύμφωνα με το άρθρο 611 του Αστικού Κώδικα, εαν ένα συμβολαιο έχει ληξει και ο ενοικιαστης συνεχισει να πληρωνει και ο ιδιοκτητης να δέχεται το μισθωμα, υπάρχει σιωπηρη ανανέωση αοριστου. Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης χρειάζεται το σπίτι, ο ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να παραμείνει για τουλάχιστον 3 μήνες από τη στιγμή που θα λάβει επίσημη γραπτή προειδοποίηση. Εάν υπάρχουν διαφωνίες ή καθυστερήσεις, η διαδικασία μπορεί να παραταθεί μέσω νομικών ενεργειών. Συνηθως ο ενοικαστης μπορει να πάρει παράταση ενός έτους. Ολα τα παραπάνω ισχυουν μονο εφοσον ο ενοικαστης πληρωνει κανονικά το μίσθωμα και εφόσον στο συμβόλαιο δεν έχουν βάλει κανέναν ορο που να λέει πχ οτι με το που τελειωσει το συμβολαιο φευγεις. 2
Dinos1973 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, foivous said: Χαιρετε Το συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας σε πολυκατοικία λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο Έχω 3 χρόνια ( πρώτο συμβόλαιο). Μετά το πέρας του μπορώ να μείνω μέχρι 6 μήνες στην κατοικία? Κάτι τέτοιο έμαθα και θέλω να το επιβεβαιώσω η όχι Ευχαριστώ Οχι δεν μπορεις, εφοσον ο ιδιοκτητης σε εχει ενημερωσει οτι θελει το ακινητο πριν ληξει η συμβαση 3ετιας. Θα μπορουσε επισης να σε ενημερωσει οτι με την ληξει τις συμβασης 3ετιας, το μισθωμα διαμορφωνετε σε Χ ποσο, αρκετα αυξημενο! ειναι απολυτα νομιμο! Επισης, με ενα απλο εξωδικο σου ζηταει να φυγεις, εσυ θα πρεπει να τρεχεις πολυ περισσοτερο με δικηγορους και δικαστηρια, και εαν προλαβεις, με πολυ αυξημενο κοστος απο το να φυγεις! Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2024 από Dinos1973
csontheline Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 56 minutes ago, pontez2 said: [...]και ο ιδιοκτητης να δέχεται το μισθωμα,[...] Από περιέργεια, αυτό πως μπορεί να μην γίνει; Επιστρέφει τα € του ενοικίου ο ιδιοκτήτης στον λογαριασμό του ενοικιαστή ή τα καταθέτει κάπου αλλού ώστε να μην τα κρατάει ο ίδιος και φαίνεται ως αποδοχή του μισθώματος;
Ukforthemoment Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 2 ώρες πριν, foivous είπε Όχι, έχω ζήτησα με sms να μου απαντήσει , αλλά δεν πήρα απάντηση Δεν έχουμε και την καλύτερη σχέση Και δεν ευθύνομαι εγώ Το ενοίκιο πάντα την 1η του μήνα Δεν υπάρχει συνεννόηση γιαυτό το ρώτησα Χωρίς δική μου ευθύνη Ξεκίνα να ψάχνεις χθες.Αφού δεν έχετε την καλύτερη σχέση μην περιμένεις τίποτα.Εκείνος εχει και το μαχαίρι και το πεπόνι.Δεν παίζει ρόλο αν φταις η όχι.
george1807 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 2 ώρες πριν, pontez2 είπε Δεν ισχυει καμια 15νθημερη προθεσμια. Τουλάχιστον 3 μηνες νωρίτερα πρέπει να ενημερώσει και αν δε βρισκεις σπιτι, παιζουν παιδιά, ειναι σε σχολική περίοδο κτλ κτλ, μπορεις με δικηγόρο να μεινεις και 1 χρονο. 2. Εχει ληξει το συμβόλαιο Σύμφωνα με το άρθρο 611 του Αστικού Κώδικα, εαν ένα συμβολαιο έχει ληξει και ο ενοικιαστης συνεχισει να πληρωνει και ο ιδιοκτητης να δέχεται το μισθωμα, υπάρχει σιωπηρη ανανέωση αοριστου. Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης χρειάζεται το σπίτι, ο ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να παραμείνει για τουλάχιστον 3 μήνες από τη στιγμή που θα λάβει επίσημη γραπτή προειδοποίηση. Εάν υπάρχουν διαφωνίες ή καθυστερήσεις, η διαδικασία μπορεί να παραταθεί μέσω νομικών ενεργειών. Συνηθως ο ενοικαστης μπορει να πάρει παράταση ενός έτους. Ολα τα παραπάνω ισχυουν μονο εφοσον ο ενοικαστης πληρωνει κανονικά το μίσθωμα και εφόσον στο συμβόλαιο δεν έχουν βάλει κανέναν ορο που να λέει πχ οτι με το που τελειωσει το συμβολαιο φευγεις. Χαχαχαχαχχα καλό. Δικό σου άρθρο; Γιατι το 611 δεν λέει αυτό. Η μίσθωση που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λογίζεται ότι ανανεώθηκε για αόριστο χρόνο, αν μετά την παρέλευση του χρόνου που συμφωνήθηκε ο μισθωτής εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το μίσθιο και ο εκμισθωτής το γνωρίζει και δεν εναντιώνεται.
pontez2 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, george1807 είπε Χαχαχαχαχχα καλό. Δικό σου άρθρο; Γιατι το 611 δεν λέει αυτό. Η μίσθωση που συνομολογήθηκε για ορισμένο χρόνο λογίζεται ότι ανανεώθηκε για αόριστο χρόνο, αν μετά την παρέλευση του χρόνου που συμφωνήθηκε ο μισθωτής εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί το μίσθιο και ο εκμισθωτής το γνωρίζει και δεν εναντιώνεται. Nαι τι εννοεις? Το ιδιο πράγμα ειναι " εαν ένα συμβολαιο έχει ληξει και ο ενοικιαστης συνεχισει να πληρωνει και ο ιδιοκτητης να δέχεται το μισθωμα, υπάρχει σιωπηρη ανανέωση αοριστου." Ποια η διαφορά? Η νομική γλωσσα? 2 ώρες πριν, csontheline είπε Από περιέργεια, αυτό πως μπορεί να μην γίνει; Επιστρέφει τα € του ενοικίου ο ιδιοκτήτης στον λογαριασμό του ενοικιαστή ή τα καταθέτει κάπου αλλού ώστε να μην τα κρατάει ο ίδιος και φαίνεται ως αποδοχή του μισθώματος; Δε το γνωρίζω. Πάντως ξέρω παλαιότερων ετων περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης δε δεχόταν χρηματα και δεν έδινε και λογαριασμό και ο ενοικιαστης έβαζε τα χρηματα στο παρακαταθηκων ή κάπως έτσι. Παιδιά, κάποια πράγματα μπορει να μην αρέσουν, αλλά έτσι λειτουργουν. Γενικά για να βγάλεις κάποιον έξω, θέλει μια Α διαδικασία και αυτά τα σε 15 μέρες θα τον έχω βγάλει έξω, απλά δε παιζουν. Πόσο μάλλον όταν ο άλλος πληρωνει κανονικά. Εδω δε πληρωνουν, καταστρέφουν σπιτια και σου βγαινει η πιστη να τους βγαλεις. Επεξ/σία 29 Νοεμβρίου 2024 από pontez2
george1807 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 29 Νοεμβρίου 2024 37 λεπτά πριν, pontez2 είπε Nαι τι εννοεις? Το ιδιο πράγμα ειναι " εαν ένα συμβολαιο έχει ληξει και ο ενοικιαστης συνεχισει να πληρωνει και ο ιδιοκτητης να δέχεται το μισθωμα, υπάρχει σιωπηρη ανανέωση αοριστου." Ποια η διαφορά? Η νομική γλωσσα? Δε το γνωρίζω. Πάντως ξέρω παλαιότερων ετων περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης δε δεχόταν χρηματα και δεν έδινε και λογαριασμό και ο ενοικιαστης έβαζε τα χρηματα στο παρακαταθηκων ή κάπως έτσι. Παιδιά, κάποια πράγματα μπορει να μην αρέσουν, αλλά έτσι λειτουργουν. Γενικά για να βγάλεις κάποιον έξω, θέλει μια Α διαδικασία και αυτά τα σε 15 μέρες θα τον έχω βγάλει έξω, απλά δε παιζουν. Πόσο μάλλον όταν ο άλλος πληρωνει κανονικά. Εδω δε πληρωνουν, καταστρέφουν σπιτια και σου βγαινει η πιστη να τους βγαλεις. Αυτό θα πω και δεν θα αναφερθώ παραπάνω. Είμαστε ενήλικοι, έχουμε τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις. Ένα σπίτι το νοικιάζεις για προσυμφωνημένο διάστημα και ξέρεις πότε θα τελειώσει η μίσθωση. Δεν σου ανήκει για να μένεις όσο θες επειδή απλά πληρώνεις. Πώς γίνεται να ξέρεις κάτι ότι θα τελειώσει και να προσπαθείς να προφασιστείς την παραμικρή δικαιολογία για να μείνεις παραπάνω; Και 20 παιδιά να έχεις, είναι δικό σου πρόβλημα που αμέλησες να ψάξεις άλλο σπίτι έγκαιρα ή έστω να δεις από νωρίς τις προθέσεις του ιδιοκτήτη. Αν κάποιος θέλει να νιώθει σίγουρος με τη στέγη του δεν τον εμποδίζει κάποιος να αγοράσει σπίτι με δάνειο και τα λεφτά του ενοικίου να τα βάζει σε δόσεις. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα