leftermann Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 Καλησπέρα σας, μετά από 11 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ήρθε η ώρα ο amd a8 6600K και τα 8 gb της ram μου να συνταξιοδοτηθούν. Οπότε αναζητούμε μια σύνθεση με τα εξής κριτήρια: - δεν θα παίξουν ποτέ παιχνίδια. - χρήση: κυρίως σεφάρισμα, εφαρμογές γραφείου, μουσικές, βίντεο, άντε και καμιά ψιλοεπεξεργασία σε ήχο και εικόνα. - σημαντικό για μένα: α) να αντέξει στον χρόνο, δεν είμαι τύπος που αλλάζει συχνά το κομπιούτερ του β) αθόρυβη λειτουργία θα βοηθούσε πολύ, το υπάρχον πισι ακούγεται πιο πολύ από το ψυγείο μου, οπότε θα χειαζόμασταν μια καλή ψύκτρα και ένα αθόρυβο τροφοδοτικό, γ) όσο γίνεται μαζεμένο σε όγκο κουτί με όσο γίνεται καλύτερο airflow, γιατί είναι ολίγον στριμωγμένο χωροταξικά και δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να αλλάξω διάταξη επίπλων... - από περιφερειακά δεν χρειαζόμαστε τίποτα. Στήσιμο το κάνω εγώ, κατάστημα δεν έχει σημασία. - υπάρχει ένας ssd 500gb samsung που τώρα έχει το σύστημα, και 2Χ2tb hdd's που θα χρησιμοποιηθούν. - budget συγκεκριμένο δεν υπάρχει, δεν θέλω να κάνω την πιο φτηνή δυνατή σύνθεση, αλλά δεν θέλω να πληρώσω και κάτι που δεν έχει νόημα να έχω... Από όσο διαβάζω σε παρόμοια νήματα εδώ, ο ryzen 7600 είναι ο επεξεργαστής που προτείνεται περισσότερο, σωστά; Οπότε όποιος έχει πρόταση για τα υπόλοιπα, τον ευχαριστώ εκ των προτέρων. Α, τον ssd τον κρατάμε για το νέο σύστημα; Αξίζει να πάμε σε nvme;
@topos Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Σε ότι και να πας θα είσαι μια χαρά εφόσων έχεις συνηθίσει τον α8. Γενικά για την χρήση που περιγράφεις και ένας 5600g με 32gb ddr4 ram θα ήταν οκ. Εάν τώρα είσαι άνετος, καλά το σκέφτεσαι για τον 7600 γιατί έχει προοπτική ως πλατφόρμα.Κυριος επειδή ανεφερες επεξεργασία εικονας-> αυτό εάν το πάρεις πιο ζεστά θα πρέπει να κουμπωσεις και μια GPU στο μέλλον. Εδώ λοιπόν έχει πλεονεκτήματα ο 7600. Βέβαια, θα βγει 100-150 ευρώ πιο ακριβό το σύστημα σε am5 γιατί εκτός την διαφορά τιμής του 5600g σε 7600 (κανένα 50ευρω) είναι και πιο ακριβές οι ddr5 μνήμες και λογικά το ίδιο και η μητρική am5 σε σχέση με am4. Τον ssd εφόσων κάνεις απλά πράγματα και σου αρκούν τα 500gb μπορείς να τον κρατήσεις. Οταν αρχίσει να σε ζοριζει από θέμα μεγέθους πηγαίνεις σε μεγαλύτερο nvne. 1
Chris2756 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Η γνωμη μου για βελτιωση παλαιοτερων μηχανηματων, ειναι οσο το δυνατον μεγαλυτερη αποδοση με το χαμηλοτερο δυνατο κοστος. Εχοντας παραδειγμα κι ενα δικο μου μηαχανακι, που διπλασιαζοντας μνημη (απο 4 σε 8gb) και χρηση ssd αντι του hdd, εγινε συγκριτικα πυραυλος, με αυτο που ηταν. Στην περιπτωση σου θα διπλασιαζα αρχικα την μνημη, θα εβαζα τον ssd 500gb για λειτουργικο και καποιες καθημερινες εφαρμογες, π.χ. word, excel. Θα εβλεπα κατα ποσο με ικανοποιει κι αν χρειαζομαι επιπλεον επεξεργαστη και καρτα γραφικων. Τους 2 hdd για αποθηκες. Για θορυβο/ψυξη θα πρεπει να αναγερεις, ποιο κουτι και ανεμιστηρες χρησιμοποιεις
leftermann Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δεν θα ήθελα να αναβαθμίσω το υπάρχον. Λέω απλά να το πουλήσω κοψοχρονιά και να πάρω κάτι που θα με βγάλει για την επόμενη δεκαετία. Για τον 5600g βασανίστηκα λίγο, αλλά νομίζω ο 7600 αξίζει το επιπλέον κόστος. Υπάρχει κάποια πρόταση για μητρική και μνήμες που να πάνε οκ με τον 7600 και τροφοδοτικό-ψυκτρα-κουτι με το σκεπτικό που ανέφερα; Ευχαριστώ και πάλι. 1
Ntinaras Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Δεν εχει νοημα να αναβαθμιστει το υπαρχον. Ο επεξεργαστης ειναι τοσο αδυναμος που παλι θα σερνεται ακομα και στο facebook. Ενας 7600, B650, με 32gb ram 6400 cas 32, ενας 2TB nvme, ενα τιμιο τροφοδοτικο και ενα mini pc case ειναι ο,τι χρειαζεσαι. 1
tasosv1 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Για δεκαετία και παραπάνω πας για ΑΜ5. στη θέση σου θα έβαζα αυτόν: https://www.skroutz.gr/s/50304868/AMD-Ryzen-5-8500G-3-5GHz-Epexergastis-6-Pyrinon-gia-Socket-AM5-se-Kouti-me-PSyktra.html Για την τιμή δύσκολα να κάνεις κάτι καλύτερο εκτός αν πας σε πιο παλιά πλατφόρμα. Ένα m2 καλό είναι να τον έχεις επίσης. Μετά σου μένει και budget για άλλα πράγματα. Σκέψου το και αποφασίζεις.
leftermann Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 επανέρχομαι με τα parts στα οποία κατέληξα μετά από ψαχτήρι με τις φτωχές μου γνώσεις: cpu https://www.skroutz.gr/s/40624233/AMD-Ryzen-5-7600-3-8GHz-Epexergastis-6-Pyrinon-gia-Socket-AM5-Tray.html μητρική μια εκ των https://www.skroutz.gr/s/45368108/MSI-Pro-B650M-P-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html σαν πιο φτηνή και vfm, ή https://www.skroutz.gr/s/42754977/ASRock-B650M-Pro-RS-Motherboard-Micro-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html πιο ακριβή αλλά μάλον πιο future proof ram https://www.skroutz.gr/s/53097151/TeamGroup-T-Create-Expert-32GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x16GB-kai-Tachytita-6000-gia-Desktop-CTCWD532G6000HC30DC01.html τροφοδοτικό https://www.skroutz.gr/s/16368678/Be-Quiet-Pure-Power-11-600W-Mayro-Trofodotiko-Ypologisti-Full-Wired-80-Plus-Gold.html ψύκτρα https://www.skroutz.gr/s/37512372/Be-Quiet-Pure-Rock-2-FX-PSyktra-Epexergasti-gia-Socket-AM4-AM5-1200-115x-1700-me-ARGB-Fotismo.html#description κουτί https://www.skroutz.gr/s/46768776/Cougar-MX330-G-Pro-Gaming-Midi-Tower-Kouti-Ypologisti-me-Plaino-Parathyro-Mayro.html#description Υπάρχει κάποοα ένσταση - διαφορετική πρόταση; Η ψύκτρα είναι ίσως too much αλλά είναι επιλεγμένη με κριτήριο την αθόρυβη λειτουργία. Επίσης θα χρειαστώ και 2 ανεμιστήρες για το κουτί, σωστά; Τέλος, υπάρχει περίπτωση ασυμβατότητας ραμ-μητρικής; Διαβάζω κάτι τέτοια αλλά δεν βρήκα τρόπο να ελέγξω τέτοια πιθανότητα, μπορεί να βοηθήσει κάποιος;
dsi44 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) οχι εντελως λαθος οi επεξεργαστες για σενα ειναι μονο oi 5600g,8600g ψυκτρες και εξτρα μπιχλιμπιδια για τη χρηση που κανεις δεν χρειαζονται. Επεξ/σία 4 Δεκεμβρίου 2024 από dsi44
@topos Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 1 hour ago, dsi44 said: οχι εντελως λαθος οi επεξεργαστες για σενα ειναι μονο oi 5600g,8600g ψυκτρες και εξτρα μπιχλιμπιδια για τη χρηση που κανεις δεν χρειαζονται. Εφόσων δεν θα παίξει ποτέ παιχνίδια(αυτός το ανέφερε στο πρώτο του post) γιατί να μην του κάνουν τα ενσωματωμένα γραφικά του 7600 για desktop χρήση? 1
Ntinaras Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 2 ώρες πριν, dsi44 είπε οχι εντελως λαθος οi επεξεργαστες για σενα ειναι μονο oi 5600g,8600g ψυκτρες και εξτρα μπιχλιμπιδια για τη χρηση που κανεις δεν χρειαζονται. Ο 5600G ειναι am4! !!!!!!!!!!!??????????? 1
benign Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 2 hours ago, leftermann said: Υπάρχει κάποοα ένσταση - διαφορετική πρόταση; Η ψύκτρα είναι ίσως too much αλλά είναι επιλεγμένη με κριτήριο την αθόρυβη λειτουργία. Επίσης θα χρειαστώ και 2 ανεμιστήρες για το κουτί, σωστά; Τέλος, υπάρχει περίπτωση ασυμβατότητας ραμ-μητρικής; Διαβάζω κάτι τέτοια αλλά δεν βρήκα τρόπο να ελέγξω τέτοια πιθανότητα, μπορεί να βοηθήσει κάποιος; Μια χαρα τα σκεφτηκες,κατά αρχην γιατι εισαι εξυπνος ανθρωπος.(Σε θυμαμαι απο το 2011. ) Απο μητρικη,καλυτερα η MSI. Δεν νομιζω να εχεις κανενα προβλημα με την ραμ αλλα δεν μπορω να ελεγξω για καποιο λογο τα λινκς σου δεν μου φορτωνουν με τιποτε.Επισης αν ψαξεις λιγο περισσοτερο, μπορει να βρεις καλυτερο κουτι με περισσοτερους ανεμιστηρες απο την μανα του. (Ζητω συγνωμη,εχω δουλεια σε λιγο.) Αλλα κατα τα αλλα ειναι μια χαρα οι επιλογες σου.Καλες αγορες. 1
dsi44 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2024 7 hours ago, @topos said: Εφόσων δεν θα παίξει ποτέ παιχνίδια(αυτός το ανέφερε στο πρώτο του post) γιατί να μην του κάνουν τα ενσωματωμένα γραφικά του 7600 για desktop χρήση? γιατι θα κολλανε,τοσο σε utuebe οσο και σε browsing.
Aten-Ra Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 5 Δεκεμβρίου 2024 On 04/12/2024 at 14:00, dsi44 said: οχι εντελως λαθος οi επεξεργαστες για σενα ειναι μονο oi 5600g,8600g ψυκτρες και εξτρα μπιχλιμπιδια για τη χρηση που κανεις δεν χρειαζονται. 18 hours ago, dsi44 said: γιατι θα κολλανε,τοσο σε utuebe οσο και σε browsing.
@topos Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 7 hours ago, Aten-Ra said: Η αλήθεια είναι πως στο προκείμενο αν όχι κολλάνε, κάπως "κομπιαζουν" τουλάχιστον σε YouTube με 4κ οθόνη. Τσεκαρισμενο με την ενσωματωμένη του 7900x.
Aten-Ra Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2024 14 hours ago, @topos said: Η αλήθεια είναι πως στο προκείμενο αν όχι κολλάνε, κάπως "κομπιαζουν" τουλάχιστον σε YouTube με 4κ οθόνη. Τσεκαρισμενο με την ενσωματωμένη του 7900x. Με έναν 9700Χ που δοκίμασα 4Κ στο YouTube δεν είδα κάτι τέτοιο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα