getty Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Καλησπέρα σας, έχω μια παλιά delonghi ecam που βγάζει καφέ χωρίς σώμα ο οποίος κυκλοφορεί σε πλαστικούρα, μια nespresso που δεν μου λέει τίποτα ως προς την ποιότητα καφέ (σαν πολυκαιρισμενος με foam αντί cream) , όποτε εξετάζω τις ακόλουθες 2 περιπτώσεις: 1.breville barista express (ίσως και impress αν αξίζει) ή 2. mii coffee df54 + μια καφετέρια τύπου gaggia classic pro. Για όποιον ξέρει και τις δυο περιπτώσεις, με ενδιαφέρει η άποψη του σχετικά με το τι από τα δυο θα βγάλει έναν καλό καφέ (όχι νεροζουμι) και με λιγότερη προσπάθεια καθώς φτιάχνω τον καφέ μου πριν φύγω για δουλειά και δεν έχω εμπειρία σε full manual συσκευές. Κόστος λίγο πολύ και τα δυο το ίδιο. Για τη συγκεκριμένη breville διαβάζω μόνο καλές κριτικές περί δημιουργίας καφέ με γεύση κοντά σε επαγγελματικές ακριβές μηχανές που βέβαια μου κάνει εντύπωση και με προβληματίζει. Ευχαριστω!
slaughter Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 Καλημέρα, Έχω την Barista Express εδώ και πολλά χρόνια, πριν καν φτάσει στην Ελλάδα. Απο την προηγούμενη που είχα (Krups υπεραυτόματη) ήταν η μέρα με την νύχτα. Άπειρα καλύτερος ο καφές και αρκετά εύκολα. Το πρόβλημα είναι οτι ενώ ήμουν ευχαριστημένος απο το αποτέλεσμα, πάλι δεν έφτανε τους καφέδες που έπινα έξω σε καλές καφετέριες. Το βασικό της πρόβλημα είναι ο μέτριος μύλος της και η μέτρια θερμική της σταθερότητα. Επίσης το άλλο αρνητικό να ξέρεις είναι οτι γενικά δεν υπάρουν ανταλλακτικά και αν χαλάσει δύσκολα θα την φτιάξεις (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Επόμενη κίνηση ήταν να πάρω έξτρα μύλο, κάτι που ανέβασε κατα πολύ το τελικό αποτέλεσμα. Τελικά δεν κρατήθηκα και την αντικατέστησα και το τελικό αποτέλεσμα ήταν mind blowing. Σε αυτά που λες τώρα. Η Barista Express είναι μια τίμια λύση για να μπεις στον χώρο του καλού καφέ, αλλά έχει τους περιορισμούς της και δεν είναι μια μηχανή που θα σου κρατήσει μια ζωή που λένε. Η gaggia classic pro απο μόνη της δεν έχει πολλά πράγματα που θες για να φτιάξεις (ευκολα) τον καλό καφέ και για εμένα δεν αξίζει γιατί θέλει mods out of the box. Το καλό είναι οτι υπάρχουν ανταλακτικά και επειδή είναι απλή μηχανή την φτιάχνεις εύκολα. Θα σου πρότεινα λύση με ξεχωριστό μύλο και ο df που λες είναι decent επιλογή τώρα για μηχανή δεν ξέρω πόσα λεφτά θες να διαθέσεις ή τι καφέδες θες να φτιάχνεις (γιατί κ αυτό παίζει τον ρόλο του). Μπορείς να βρεις καλές τιμές τώρα στο black friday και να πας σε μια Lelit ή και παραπάνω. Σαν λύση ανάγκης σου προτείνω την Bambino που είναι ίδια με την barista express χωρίς τον μύλο. 1
tzampatzis Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 11 hours ago, getty said: 1.breville barista express (ίσως και impress αν αξίζει) ή 2. mii coffee df54 + μια καφετέρια τύπου gaggia classic pro. Για όποιον ξέρει και τις δυο περιπτώσεις, με ενδιαφέρει η άποψη του σχετικά με το τι από τα δυο θα βγάλει έναν καλό καφέ (όχι νεροζουμι) και με λιγότερη προσπάθεια καθώς φτιάχνω τον καφέ μου πριν φύγω για δουλειά και δεν έχω εμπειρία σε full manual συσκευές. Κόστος λίγο πολύ και τα δυο το ίδιο. Αφού θες ευκολία θα σου πρότεινα να πας σε κλασσικό μύλο και όχι single dose, δες στo θέμα με τις προσφορές τoν Eureka Mignon. Τον ρυθμίζεις σωστά και μετά απλα βάζεις το portafilter πάνω και στο γεμίζει. Με ένα καλό μύλο πάντως θα πιες πολύ καλό καφέ ότι καφετιέρα να πάρεις (όχι άριστο αλλά πολύ καλό, και πάντα με non-pressurized portafilter). 2
getty Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 6 ώρες πριν, tzampatzis είπε Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, βοηθούν πολύ. @slaughter Γενικά πίνω κυρίως μόνους espresso. Μια φορά την εβδομάδα αν τύχει μπορεί να πιω και έναν καπουτσίνο. Θα δοκίμαζα και v60 παντως όποιον έχω πάρει απ' έξω δεν μου άρεσε οπότε με ερωτηματικό. Σύνολο budget μάλλον max 700 euro. Η mignon πάντα μου άρεσε και είδα και μια varia v3. @tzampatzis το single dose μου φαίνεται πιο απλό και σίγουρο σε ποιότητα, ζυγίζω γραμμάρια beans-portafilter-cleaning-tamping done. Βέβαια επειδή δεν το έχω κάνει μπορεί να το βλέπω λάθος.
tzampatzis Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 26 Νοεμβρίου 2024 6 hours ago, getty said: @tzampatzis το single dose μου φαίνεται πιο απλό και σίγουρο σε ποιότητα, ζυγίζω γραμμάρια beans-portafilter-cleaning-tamping done. Βέβαια επειδή δεν το έχω κάνει μπορεί να το βλέπω λάθος. Αν δε σε ενοχλεί το έξτρα βήμα με τη ζύγιση, ναι πιο σίγουρο σε ποιότητα θα είναι το workflow με τον single dose. Πιο απλό δε νομίζω, πχ αν έλεγα στη γυναίκα μου να ζυγίζει τον καφέ και μετά να τον τρίβει θα με στραβοκοίταζε, τώρα βάζει το portafilter στο μύλο και βγάζει τον καφέ έτοιμο... 1
avacan23 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 ψάξε για καφετιέρα sage bambino + μύλο baratza encore ( ή Eureka Mignon ) Η πιο φθηνή λύση για τίμιο καφέ - ψάχνεις μηχανή με πίεση 9 bar + PID (έλεγχος θερμοκρασίας) ΜΗ περιμένετε από μηχανή που δεν έχει αυτά τα 2 να κάνει σταθερά καλό εσπρέσσο. μεχρι τα 300 ευρώ που κάνει η bambino δεν εχω βρει άλλη μηχανή με αυτά τα 2 στοιχεία. πας μετά σε μηχανές με διπλάσια αξία. Μη πάρετε μηχανή με ενσωματωμενο μύλο.στην καλύτερη περίπτωση θα ναι μέτριος και στη χειρότερη θα χαλάσει γρήγορα και θα πάει για πέταμα όλη η μηχανή. Οποιος δεν μπορεί να δώσει 1000 ευρώ για πακέτο semi-pro μύλο μηχανή ας δώσει 400 για το πακέτο αυτό. 1
achilles_g_ Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Αν σκεφτείς να πας σε all in one τότε : https://www.amazon.de/-/en/Essential-ES501EU-Cappuccino-Espresso-Frothing/dp/B0DFWRHZ7L/ref=pd_ci_mcx_mh_mcx_views_0_title?pd_rd_w=lWefC&content-id=amzn1.sym.7f9b9996-bc03-4d04-b9b7-40b61293137b%3Aamzn1.symc.ca948091-a64d-450e-86d7-c161ca33337b&pf_rd_p=7f9b9996-bc03-4d04-b9b7-40b61293137b&pf_rd_r=AMMDT1E1XSTJ1JF5F9D7&pd_rd_wg=rMtew&pd_rd_r=c13b1935-64b8-47da-a934-f9a819bbff4c&pd_rd_i=B0DFWRHZ7L 1
slaughter Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 17 hours ago, getty said: Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, βοηθούν πολύ. @slaughter Γενικά πίνω κυρίως μόνους espresso. Μια φορά την εβδομάδα αν τύχει μπορεί να πιω και έναν καπουτσίνο. Θα δοκίμαζα και v60 παντως όποιον έχω πάρει απ' έξω δεν μου άρεσε οπότε με ερωτηματικό. Σύνολο budget μάλλον max 700 euro. Η mignon πάντα μου άρεσε και είδα και μια varia v3. @tzampatzis το single dose μου φαίνεται πιο απλό και σίγουρο σε ποιότητα, ζυγίζω γραμμάρια beans-portafilter-cleaning-tamping done. Βέβαια επειδή δεν το έχω κάνει μπορεί να το βλέπω λάθος. Αφού είσαι του σκέτου espresso δεν έχεις λόγο να πας σε πιο μεγάλη μηχανή απο single boiler. Αν πεις οτι ο μύλος θα κάνει 300-400 δεν μένουν πολλά για μηχανή. Σε αυτά τα λεφτά η Bambino είναι μονόδρομος. Εκτός αν θες να πας σε κάτι πιο ποιοτικό που αν χαλάσει θα μπορέσεις να το φτιάξεις και γενικά θα σου κρατήσει παραπάνω. Δες https://www.barista.gr/el/lelit-pl41tem-pid-5 ή https://www.barista.gr/el/lelit-pl91t τώρα έχει και εκπτώσεις λόγο black friday. Προσωπικά είμαι της σχολής buy once, cry once αλλά μόνο με καλό budgeting. Για μύλος εγώ έχω τον Eureka Specialita και τον δουλεύω single dose. Με βολεύει για να έχω σχετικά σταθερό αποτέλεσμα κάθε φορά και πιο φρέσκο καφέ. Μπορείς να πας και στο silenzio (https://kawacom.gr/product/mylos-alesis-eureka-mignon-silenzio-16cr-mavros-2/ ) που είναι σε προσφορά και αν τον δουλεύεις single dose δεν σε ενδιαφέρει κ η οθόνη (και εμένα που την έχει δεν την κάνω κάτι). Εναλλακτικά πας σε κάποιον DF (54, 64) που είναι καλύτερη λύση για single dose μιας και οι παραπάνω έχουν σχετική κατακράτηση. Ελπίζω να βοήθησα. Άντε με το καλό και καλούς καφέδες. PS: να ξέρες πως ότι πάρεις μπορείς να το αποσβέσεις γρήγορα ανάλογα με την χρήση που του κάνεις. Εγώ απο τότε που έχω πάρει τα δικά μου ζήτημα είναι αν έχω πάρει καφέ απο έξω 10-15 φορές τον χρόνο, με κόστος για τον διπλό καπουτσίνο στο σπίτι κάτω απο 1 ευρώ όταν έξω έχει φτάσει τα 2,5 και περιμένουν οτι θα ανέβει. 1
getty Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 27 Νοεμβρίου 2024 Τέλεια, σας ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις γιατί είχα χαθεί στις επιλογές! Οπότε νομίζω ότι καταλήγω σε ξεχωριστό μύλο-καφετιέρα. Συγκεκριμένα, Eureka specialita ή silenzio & μηχανή bambino ή θα περιμένω λίγο ακόμα να μαζέψω χρήματα για lelit με pid. Σε έναν χρόνο δεν το συζητάω ότι θα έχω κάνει απόσβεση με 2-3 μόνους που πίνω τη μέρα, όχι μόνο στα χρήματα αλλά και στην ταλαιπωρία του να πηγαίνω να παίρνω καφέ. Πέρα από αυτό νομίζω και ελπίζω ότι θα μου αρέσει και διαδικασία του πειραματισμού.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα