tribore Δημοσ. πριν από 2 ώρες Δημοσ. πριν από 2 ώρες Γεια σας, Χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να στήσω σωστά το δίκτυό μου με τα παρακάτω στοιχεία. Έχω δοκιμάσει διάφορες ρυθμίσεις αλλά φαίνεται ότι κάτι μου διαφεύγει, και θα εκτιμούσα οποιαδήποτε συμβουλή. Τρέχουσα κατάσταση και στόχοι ISP: Nova VDSL2 (100/10 Mbps). Router: Zyxel VMG8623-T50B (του παρόχου). Mesh System: Mercusys Halo H50G (2 μονάδες). System Info Model Name VMG8623-T50B Firmware Version V5.50(ABRV.2)b7 VDSL WAN Rx:106079 Tx:10999 (Kbps) Στόχος: Καλύτερη κάλυψη Wi-Fi σε δύο ορόφους. Αξιοποίηση του Mesh System με μέγιστες δυνατές ταχύτητες και σταθερότητα. Παλαιό Setup: Επάνω όροφος: Το Zyxel συνδεδεμένο απευθείας στη γραμμή DSL. Powerline Adapters: Σύνδεση LAN από το Zyxel σε έναν Powerline adapter (πρίζα επάνω ορόφου). Δεύτερος Powerline adapter στον κάτω όροφο συνδεδεμένος με LAN στο Xiaomi Router 4A. Wi-Fi: Παρεχόταν από το Xiaomi Router στον κάτω όροφο. Ταχύτητες: Επάνω όροφος (Zyxel): ~80-90 Mbps download / 9-10 Mbps upload. Κάτω όροφος (Xiaomi Router): ~30 Mbps download. Τι έχω δοκιμάσει: 1. Αρχικό Setup του Halo σε Router Mode Το Zyxel έμεινε σε Routing Mode. Το Halo συνδέθηκε στο Zyxel μέσω Ethernet. Το δεύτερο Halo unit τοποθετήθηκε στον κάτω όροφο και συνδέθηκε ασύρματα. Παρατηρήσεις: Wi-Fi του Zyxel (επάνω όροφος): 80-90 Mbps download. Wi-Fi του Halo (επάνω όροφος): 60-70 Mbps download, 8-9 Mbps upload. Διαπιστώθηκε πτώση ταχύτητας μέσω του Halo. 2. Απόπειρα Ρυθμίσεων σε Bridge Mode Στο Zyxel: Άλλαξα το WAN σε Bridge Mode. Απενεργοποίησα το DHCP Server. Μετά την αλλαγή, δεν μπορούσα να αποκτήσω πρόσβαση στο Zyxel μέσω 192.168.1.254. Στο Halo: Συνέδεσα το LAN του Zyxel στο WAN του Halo. Ρύθμισα το Halo σε Router Mode και προσπάθησα να χρησιμοποιήσω PPPoE. Δεν έχω τα PPPoE credentials (username/password) από τη Nova. Αποτέλεσμα: Το Halo δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο (κόκκινο λαμπάκι). Προβλήματα που αντιμετωπίζω: Πρόσβαση στο Zyxel: Δεν μπορώ να μπω στο web interface του Zyxel μετά το Bridge Mode. Υπάρχει τρόπος να το επαναφέρω χωρίς factory reset; PPPoE Credentials: Δεν έχω τα credentials για να ρυθμίσω το Halo ως Router με το Zyxel σε Bridge Mode. Είναι δυνατή η ανάκτηση των credentials από το Zyxel ή πρέπει να τα ζητήσω από τη Nova; Μείωση ταχυτήτων στο Halo: Οι ταχύτητες του Wi-Fi στο Halo είναι χαμηλότερες από το Zyxel. Υπάρχουν ρυθμίσεις (MTU, κανάλια, QoS) που πρέπει να αλλάξω για καλύτερη απόδοση; Ερωτήσεις: Bridge Mode ή Access Point Mode; Ποια είναι η καλύτερη ρύθμιση για την περίπτωσή μου; Να αφήσω το Zyxel σε Routing Mode και να βάλω το Halo σε Access Point Mode; Ρυθμίσεις Halo: Ποιες είναι οι ιδανικές ρυθμίσεις για το WAN στο Halo όταν είναι σε Router Mode; Επιπλέον Πληροφορίες: Firmware: Το Halo έχει το τελευταίο firmware. Το Zyxel είναι όπως το δίνει η Nova. Ταχύτητες: Πριν τις αλλαγές (Zyxel): 80-90 Mbps download. Με Halo σε Routing Mode: 60-70 Mbps download. Με Bridge Mode: Δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια! Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και πρόθυμος να δοκιμάσω ό,τι χρειάζεται για να αξιοποιήσω πλήρως το setup μου. Υ.Γ: I tried to do things better but i made a mesh.... ΥΓ2 Έβαλα το chatgpt να μου κάνει περίληψη από τα logs του HALO: Τα logs του Halo H50G αποκαλύπτουν επίμονα προβλήματα με τη ρύθμιση του DHCPv6, καθώς η συσκευή δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με έναν upstream DHCPv6 server. Μηνύματα όπως [dhcp6c]failure message status code 6 και [dhcp6c]no ADV received yet, none server to select δείχνουν ότι το Halo δεν λαμβάνει τις απαραίτητες IPv6 ρυθμίσεις ή μηνύματα "Advertise". Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένη ρύθμιση του Halo, σε έλλειψη υποστήριξης ή ενεργοποίησης IPv6 από το δίκτυο της Nova, ή σε πρόβλημα με το Zyxel σε Bridge Mode που δεν προωθεί σωστά την IPv6 κίνηση. Αυτά τα προβλήματα υποδεικνύουν την ανάγκη επιβεβαίωσης της υποστήριξης IPv6 από τη Nova ή την απενεργοποίηση του IPv6 για να απλοποιηθεί η ρύθμιση. Επιπλέον, τα logs δείχνουν επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του DHCPv6 client (dhcp6c) να ξεκινήσει, με καταχωρήσεις όπως [dhcp6cStart is called while dhcp6c has already started]. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να υποδεικνύει κάποιο bug στο firmware ή υπερφόρτωση του συστήματος λόγω λανθασμένων ρυθμίσεων. Παράλληλα, μηνύματα όπως [dhcp6s]DHCPv6 message arrived while DHCPv6 server is disabled επιβεβαιώνουν ότι το Halo δεν έχει ρυθμιστεί να λειτουργεί ως DHCPv6 server, κάτι που μπορεί να είναι σωστό σε συγκεκριμένα setups αλλά προβληματικό σε άλλα αν χρειάζεται να διαχειριστεί το IPv6 τοπικά. Αυτή η επανάληψη και η αποτυχία σύνδεσης στο DHCPv6 δείχνουν την ανάγκη για αναβάθμιση του firmware ή αλλαγές στις ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας. Παρά τα προβλήματα με το IPv6, το Halo φαίνεται να λειτουργεί σωστά για συνδέσεις IPv4, όπως φαίνεται από τα επιτυχημένα DHCP offers και acknowledgments, π.χ. [dhcps]Send OFFER with ip 192.168.68.101. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στην IPv6 κίνηση και δεν επηρεάζει τη σταθερότητα του δικτύου IPv4. Τα logs υποδεικνύουν την ανάγκη εστίασης στη βελτιστοποίηση του IPv4 (π.χ. σωστές ρυθμίσεις VLAN και MTU) και πιθανώς την απενεργοποίηση του IPv6 εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο από τη Nova.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα