Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
13 hours ago, nikoskon said:

Silenzio ή Libra και μια Gaggia Classic E24.

Δεν θες τπτ περισσότερο.

Εγώ δεν έμεινα ευχαριστημένος από τον μύλο, σαν να δημιουργεί υπερβολικά πολλά fines που κάνουν πιο θολή τη γεύση και εύκολο το over extraction. Όποιος μπορεί να δώσει παραπάνω να το κάνει.

  • Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

To παιχνίδι στους μύλους έχει ανέβει πολύ. Τα 250ε έγιναν 500 και 800, πολύ ανεβασμένες τιμές για τον ερασιτέχνη/χομπίστα.

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, xenos3 είπε

To παιχνίδι στους μύλους έχει ανέβει πολύ. Τα 250ε έγιναν 500 και 800, πολύ ανεβασμένες τιμές για τον ερασιτέχνη/χομπίστα.

DF54 ούτε 300€ αν τον ψάξεις, μετά έχει μύλους στα 150€ που δεν υπήρχαν ούτε για πλάκα πριν 5 χρόνια, όπως ο hibrew G5.

Αν βρεις κάπου διαθέσιμο και ο bararza encore esp είναι αρκετά decent.

Τώρα από την στιγμή που μπήκαν τα αμερικανακια χοντρά σε αυτές τις αγορές ως καταναλωτές, φυσικά θα βλέπεις LM Linea και τουλάχιστον 1000€ μύλους για να κάνεις έναν espresso το πρωί, πολύ λογικό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, elpenor said:

Εγώ δεν έμεινα ευχαριστημένος από τον μύλο, σαν να δημιουργεί υπερβολικά πολλά fines που κάνουν πιο θολή τη γεύση και εύκολο το over extraction. Όποιος μπορεί να δώσει παραπάνω να το κάνει.

To over extraction δεν είναι μόνο θέμα μύλου.
Είμαι με Libra 55 (τον παλιό δηλαδή, όχι τον καινούριο 65άρη, ο οποίος 55άρης παίζει να έχει ίδια burrs με τον Silenzio) και πήρα φέτος την Ε24.
Πλέον δεν χρησιμοποιώ ούτε WDT μιας και όπως φαίνεται, μετά από 30kg καφέ ο μύλος παίζει σωστή μπάλα.

Το μόνο που θα πρότεινα σε hobbίστα είναι να προσανατολιστεί και σε μηχανή που μπορεί να αλλάξει gasket & washer ώστε σε συνδυασμό με έναν τίμιο μύλο, να έχει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Επεξ/σία από nikoskon
Δημοσ.
4 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Με 99% τύχη, ναι μπορεί κ να πιεις. Χωρίς τύχη δεν μπορείς να πιεις. Στην ακριβή μηχανή αγοράζεις ένα σύνολο μηχανικών εξαρτημάτων που σου δίνουν σταθερές όλες τις παραμέτρους που χρειάζεται ένας Espresso κ με ότι κόψιμο χρειάζεται ο κάθε καφές. Θερμοκρασίες, πιέσεις κλπ. Σε μια φθηνή μηχανή, απλά θα πιεις κάτι σε espresso και αν χρησιμοποιείς καλούς κόκκους, απλά θα πηγαίνουν χαμένοι. 

Εγω θα προσθεσω το εξης. Αν και συμφωνω πως το ακριβοτερο μηχανημα εχει προφανεστατα συνεπεια στο να πιεις κατι καλο και το καταλαβαινω εχοντας πεταξει shots που να θυμιζουν ξυδι τοπ, ειναι και τι θελει να πιει ο καθενας. Σε ζεστο καπουτσινο μια φθηνη μηχανουλα θεωρω πως υπάρχει ανοχη, εαν θες να πιεις φρεντο εσπρεσσο ο κρυος καφες καμια φορα υπερτονιζει πικριλες. Επίσης διαβαζα για την gaggia classic πως κανει ρολερ κοαστερ η θερμοκρασια. Αρα και εκει τυχη το λες εαν πιεις κατι καλο. Ολα ειναι σχετικα. 

Δημοσ.
Just now, Xristos Ba said:

Εγω θα προσθεσω το εξης. Αν και συμφωνω πως το ακριβοτερο μηχανημα εχει προφανεστατα συνεπεια στο να πιεις κατι καλο και το καταλαβαινω εχοντας πεταξει shots που να θυμιζουν ξυδι τοπ, ειναι και τι θελει να πιει ο καθενας. Σε ζεστο καπουτσινο μια φθηνη μηχανουλα θεωρω πως υπάρχει ανοχη, εαν θες να πιεις φρεντο εσπρεσσο ο κρυος καφες καμια φορα υπερτονιζει πικριλες. Επίσης διαβαζα για την gaggia classic πως κανει ρολερ κοαστερ η θερμοκρασια. Αρα και εκει τυχη το λες εαν πιεις κατι καλο. Ολα ειναι σχετικα. 

Ισχύει αυτό το temp surfing αλλά υπάρχει μεθολογία για να έχεις το stability που αναφέρεις.
Πάραυτα τον τελευταιό καιρό την δικιά μου Ε24 την χρησιμοποιώ απλά κάνοντας χρήση των φωτεινών ενδείξεων και χωρίς καμία μεθολογία. Διαφορά ελάχιστη.

  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Xristos Ba είπε

Εγω θα προσθεσω το εξης. Αν και συμφωνω πως το ακριβοτερο μηχανημα εχει προφανεστατα συνεπεια στο να πιεις κατι καλο και το καταλαβαινω εχοντας πεταξει shots που να θυμιζουν ξυδι τοπ, ειναι και τι θελει να πιει ο καθενας. Σε ζεστο καπουτσινο μια φθηνη μηχανουλα θεωρω πως υπάρχει ανοχη, εαν θες να πιεις φρεντο εσπρεσσο ο κρυος καφες καμια φορα υπερτονιζει πικριλες. Επίσης διαβαζα για την gaggia classic πως κανει ρολερ κοαστερ η θερμοκρασια. Αρα και εκει τυχη το λες εαν πιεις κατι καλο. Ολα ειναι σχετικα. 

Η καλή μηχανή είναι για σκέτο Espresso. Με φρέντους κλπ ότι κ να φτιάξεις, μια χαρά είναι κ με μηχανή των 50€. 

Δημοσ.

Ειναι αληθεια οτι οσα περισσοτερα λεφτα δωσεις, αφιερωσεις χρονο και αναπτυξεις τις ικανοτητες σου, τοσο θα παιρνεις εναν καλυτερο εσπρεσσο

ΑΛΛΑ, δε σημαινει οτι χρειαζεται 1000 και 2000 ευρω μεχρι να πετυχεις ενα καλο αποτελεσμα. Ακομα και με μια μηχανη των 200 ευρω (πχ dedica, breville) και εναν μυλο των 300 (eureka) και αλλα 100 περιπου σε παρελκομενα και με φρεσκους κοκκους μπορεις να κανεις ενα αξιοπρεπη τιμιο εσπρεσο στο σπιτι. Απο κει και κατω ειναι οι πειραματισμοι, απο κει και πανω ειναι θεμα του καθενος, οτι δινεις παιρνεις

Και οποιος εχει ορεξη να το ψαξει, δεν παιρνει γνωμες απο εδω

Δημοσ.

Καλή entry level με boiler 150ml stainless steel και μεταλλικό group είναι η Stilosa καλύτερη από την Dedica με το thermoblock και το κακό πλαστικό group το οποίο χαλάει σχετικά σύντομα, την είχα και στα δύο χρόνια κρατούσα το πορταφιλτερ με το χέρι για να μην φύγει, γιατί τα threads άνοιξαν.

Μύλους έχει πλέον αρκετούς για espresso κάτω από τα 150-300€ όπως ο hibrew G5, ο baratza encore esp, turin SD40, DF54 κτλ.

Τώρα για τις διαφορές, προσωπικά είδα από του 50αρικου στην Dedica και από την Dedica στην Lelit Victoria και δεν έχει διαφορές μόνο στο espresso-σκέτο, όπως πολλοί θα πούνε, ο κακός καφές δεν σώζεται γιατί θα βάλεις μία κουταλιά ζάχαρη ή γάλα, αν ήταν θα ήταν όλοι του εμπορίου άψογοι και ίδιοι, αλλά δεν είναι.

Η μεγαλύτερη διαφορά ξεκινάει από το σωστό κόψιμο-ζύγισμα και από το καλό καφέ, μετά είναι οι μηχανές, μην περιμένει κάποιος θα βάζει φθηνό καφέ τύπου 12-14€ το κιλό και θα πιει κάτι αξιόλογο.

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eγώ σε φρέντο σπάνια (έως ποτέ) να πάρω κακό καφέ. Σε σημείο που απορώ τι σκατά κάνουν έξω που παίρνεις καφέ σκέτη πίκρα με κάτι μηχανάρες που έχουν (συντήρηση ή αδιαφορία). Αν βάζεις ζάχαρη/γάλα, για τι καφέ να μιλήσουμε; Πίνω και φίλτρου.

dedica είχα... ούτε καν. Όλα στην τύχη κάθε φορά με ότι και να έκανα [με κομμένο πορταφίλτερ κ άλλο καλαθάκι θα βλέπω]. Μέχρι το πορταφίλτερ ζέσταινα με νερό από το βραστήρα.

Επεξ/σία από xenos3
Δημοσ.
5 ώρες πριν, xenos3 είπε

Eγώ σε φρέντο σπάνια (έως ποτέ) να πάρω κακό καφέ. Σε σημείο που απορώ τι σκατά κάνουν έξω που παίρνεις καφέ σκέτη πίκρα με κάτι μηχανάρες που έχουν (συντήρηση ή αδιαφορία).

Αν ξέρεις λίγα πράγματα κ τους δεις πως τους φτιάχνουν , θα καταλάβεις. Ειδικά με το tamper που πιέζουν τον καφέ, ζήτημα αν βάζουν δύναμη. Νομίζουν ότι απλά το ακουμπας κ ολα οκ και το channeling πάει σύννεφο. 

Για αυτό όποιος θέλει να πιεί σχετικά καλό καφέ, πάει σε μαγαζί που ειδικευεται στον καφέ / είναι αλυσίδα καφέ κ όχι στον κάθε τυχάρπαστο. Συνήθως αυτοί περνάνε μια μικρή βασική εκπαίδευση πριν φτιάξουν καφέ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 05/02/2025 at 17:47, ththeofi said:

Ειναι αληθεια οτι οσα περισσοτερα λεφτα δωσεις, αφιερωσεις χρονο και αναπτυξεις τις ικανοτητες σου, τοσο θα παιρνεις εναν καλυτερο εσπρεσσο

ΑΛΛΑ, δε σημαινει οτι χρειαζεται 1000 και 2000 ευρω μεχρι να πετυχεις ενα καλο αποτελεσμα. Ακομα και με μια μηχανη των 200 ευρω (πχ dedica, breville) και εναν μυλο των 300 (eureka) και αλλα 100 περιπου σε παρελκομενα και με φρεσκους κοκκους μπορεις να κανεις ενα αξιοπρεπη τιμιο εσπρεσο στο σπιτι. Απο κει και κατω ειναι οι πειραματισμοι, απο κει και πανω ειναι θεμα του καθενος, οτι δινεις παιρνεις

Και οποιος εχει ορεξη να το ψαξει, δεν παιρνει γνωμες απο εδω

 

On 05/02/2025 at 20:04, Razor333 said:

Καλή entry level με boiler 150ml stainless steel και μεταλλικό group είναι η Stilosa καλύτερη από την Dedica με το thermoblock και το κακό πλαστικό group το οποίο χαλάει σχετικά σύντομα, την είχα και στα δύο χρόνια κρατούσα το πορταφιλτερ με το χέρι για να μην φύγει, γιατί τα threads άνοιξαν.

Μύλους έχει πλέον αρκετούς για espresso κάτω από τα 150-300€ όπως ο hibrew G5, ο baratza encore esp, turin SD40, DF54 κτλ.

Τώρα για τις διαφορές, προσωπικά είδα από του 50αρικου στην Dedica και από την Dedica στην Lelit Victoria και δεν έχει διαφορές μόνο στο espresso-σκέτο, όπως πολλοί θα πούνε, ο κακός καφές δεν σώζεται γιατί θα βάλεις μία κουταλιά ζάχαρη ή γάλα, αν ήταν θα ήταν όλοι του εμπορίου άψογοι και ίδιοι, αλλά δεν είναι.

Η μεγαλύτερη διαφορά ξεκινάει από το σωστό κόψιμο-ζύγισμα και από το καλό καφέ, μετά είναι οι μηχανές, μην περιμένει κάποιος θα βάζει φθηνό καφέ τύπου 12-14€ το κιλό και θα πιει κάτι αξιόλογο.

Καλυτερα οι delonghi ecp 3x.xx απο dedica/stilosa.

Spoiler

Απο breville δεν ξερω γιατι αυτες παρολο που εχουν thermoblock εχουν και 9bar πιεση.

Ιδιες με stilosa εσωτερικα (boiler 180ml κοκ) αλλα μεγαλυτερο shower screen και παιζουν στο ~100ευρω.

-Προσφατα εκανε και μια "rebuild" ο Lance Hendrik-

Επεξ/σία από @topos
  • Like 2
Δημοσ.
45 λεπτά πριν, @topos είπε

 

Καλυτερα οι delonghi ecp 3x.xx απο dedica/stilosa.

  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Απο breville δεν ξερω γιατι αυτες παρολο που εχουν thermoblock εχουν και 9bar πιεση.

Ιδιες με stilosa εσωτερικα (boiler 180ml κοκ) αλλα μεγαλυτερο shower screen και παιζουν στο ~100ευρω.

-Προσφατα εκανε και μια "rebuild" ο Lance Hendrik-

Πραγματικά πόσες παραλλαγές έχει βγάλει η De'Longhi, τώρα είδα ότι έχει και μία με κανονικό wand και όχι pannarello. Anyway ενδιαφέρον σειρά, αν ξεκινούσα τώρα, θα αγόραζα κάτι τέτοιο, συν φυσικά ένα ανοιχτό καλαθάκι, αν όχι απευθείας και ένα κομμένο portafilter, γιατί το μαμά σε αυτές δεν είναι και ότι καλύτερο.

 

Δημοσ.
On 07/02/2025 at 17:26, klainmaingr said:

Κάπως offtopic αλλα κάνουν αυτοί οι μύλοι και για Ελληνικό καφέ; Υπάρχει κάποια διαφορά;

Ο Ελληνικός θέλει πολύ λεπτό κόψιμο, τσεκαρε να δεις εάν τα μοντέλα που σε ενδιαφέρουν κάνουν για "Turkish" coffee σε reviews/YouTube.

  • Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...