Προς το περιεχόμενο

mp3 -> wma αξίζει τον κόπο? και tools για conversion

patrickdrd

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Hi guys!

Διάβασα σε ένα άρθρο σε περιοδικό ότι το wma - το πρότυπο της Microsoft για συμπιεσμένα αρχεία ήχου είναι καλύτερο από το mp3, γιατί επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση. Συμπίεσηι λέει ακόμα και 50% περισσότερο από το mp3! Είναι αλήθεια?

Και κάτι άλλο: ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείται για να μετατροπές mp3, wma και wav (από το ένα format στο άλλο και αντίστροφα).

Προσωπικά ψιλοδοκίμασα με το Nero, αλλά δεν μου έδινε την δυνατότητα να μετατρέψω τα wma, γιατί λέει ότι είναι 'κλειδωμένες' - απαγορευμένες τέτοιες μετατροπές επειδή είναι της Microsoft!

Δημοσ.

Σε γενικές γραμμές το wma είναι όντως καλύτερο από το mp3. Η microsoft διατείνεται ότι με 64kbps αποκτάς ήχο εφάμιλλο του cd αλλά αυτό σύμφωνα με την εμπειρία μου δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα 128kbps ακούγονται σαφώς ανώτερα από το mp3 οπότε εάν όντως θες να το χρησιμοποιήσεις και να έχεις και ήχο μίας καλής ποιότητας να βάλεις τουλάχιστον 128kbps.

Η μετατροπή απο mp3 σε wma δεδομένου ότι και τα δύο είναι απωλεστικοί αλγόριθμοι και μάλιστα ο καθένας κόβει διαφορετικά κομμάτια από τον αρχικό ήχο, είναι προβληματική.Κάνοντας μετατροπή καταλήγεις με ένα κομμάτι κατώτερο σε ποιότητα από οτι εαν έπαιρνες το αρχικό και το έκανες κατευθείαν σε wma. Αυτό ισχύει για σχεδόν οποιοδήποτε ζευγάρι codecs. Η απώλεια δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή στο αυτί αλλά παρόλα αυτά σίγουρα υπάρχει. Ως πρόγραμμα μετατροπής πάντως είχα δοκιμάσει το Musicmatch Jukebox.

Τέλος να σου επισημάνω ότι το wma έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Ονομάζεται DRM και σημαίνει ότι υποστηρίζει licenses ώστε κάθε song που κάνεις encode στο pc σου να μην παίζει πουθενά αλλού(αν και μπορείς να το κάνεις disable). Εάν όντως θες να αλλάξεις τρόπο που κρατάς τα τραγούδια σου σου προτείνω ανεπιφυλακτα το ogg vorbis. Είναι σαφέστατα ανώτερο τόσο του mp3 όσο και του wma καί είναι τελείως free,unpatented και χωρίς DRM.

Δημοσ.

Η διαφορά είναι βέβαια ότι το ogg vorbis που μου αναφέρεις δεν θα παίζει στο stand-alone dvd player μου (το οποίο παίζει mp3 και wma)

Anyway, με ποιο εργαλείο μπορώ να μετατρέψω από wma και wav σε mp3, εφόσον το Nero δεν επιτρέπει το wma -> mp3?

Δημοσ.
Τέλος να σου επισημάνω ότι το wma έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Ονομάζεται DRM και σημαίνει ότι υποστηρίζει licenses ώστε κάθε song που κάνεις encode στο pc σου να μην παίζει πουθενά αλλού(αν και μπορείς να το κάνεις disable). Εάν όντως θες να αλλάξεις τρόπο που κρατάς τα τραγούδια σου σου προτείνω ανεπιφυλακτα το ogg vorbis. Είναι σαφέστατα ανώτερο τόσο του mp3 όσο και του wma καί είναι τελείως free,unpatented και χωρίς DRM.

Δεν θυμάμαι αλλά παλιά μου έκανα μερικά CD wma έπαιζαν χωρίς πρόβλημα σε όλα τα μηχανήματα μου και στο player του αυτοκινήτου. Ο κυριότερος λόγος που πλέον χρησιμοποιώ μόνο mp3 είναι ότι το 100% των τραγουδιών μου προέρχονται από internet (που σε 99,99% παρέχονται σε mp3), και πλέον βρίσκω κουραστικό να κάνω rip Audio CD.

Επίσης το WMA που έβγαζε πιο καθαρό ήχο αν και δε ξέρω γιατί αλλά πάντα κάπως με ενοχλούσαν στο αυτί (και δεν είναι ότι απλά γραφονταν σε μεγάλη ένταση).

Δημοσ.

Τελικά έκανα κάποιες μετατροπές από wma -> mp3, με το Easy CD-DA Extractor, αν και δεν κατάφερα να μετατρέψω όλα τα wma αρχεία μου, γιατί κάποια είχαν λέει χαμηλότερη ποιότητα, από 16 και 44100 που είναι αυτό που υποστήριζε το πρόγραμμα.

Υπάρχει τρόπος να μετατρέψω κι αυτά;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...