DeMaitre Δημοσ. Παρασκευή στις 12:50 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 12:50 μμ (επεξεργασμένο) Μύστες μου, γεια σας! Παράγγειλα από msystems.gr ένα Asus TUF Gaming A15 (FA507UV-LP005W) - Ryzen 9-8945H - 16GB - 512GB SSD - Nvidia RTX 4060 8GB - Win 11 Home [90NR0I25-M000N0] και ένα πακέτο Kingston 32GB FURY Impact DDR5 5600Mhz CL40 SODIMM (2×16GB) για άμεση αναβάθμιση της μνήμης από τα 16GB στα 32GB. Από το κατάστημα (να 'ναι καλά οι άνθρωποι) με ενημέρωσαν ότι οι FURY δεν είναι συμβατές με το συγκεκριμένο laptop (ô mon Dieu!) και ότι, εναλλακτικά, θα πρέπει να πάω σε κάτι τέτοιο. 😭 Με μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο (το γνωστό σε όλους μας internet, δηλαδής) εντόπισα ότι το πρόβλημα έγκειται στο CAS Latency των μνημών: το μεν laptop φορά μνήμες CL46 από τη μάνα του, ενώ οι FURY έχουν CL40. To cut a long story short, που θα 'λεγαν κι οι φίλοι μας οι αμερικάνοι, θα ήθελα τη συμβουλή των εμπειροτέρων εξ υμών: να ρισκάρω αναβάθμιση με τις ποιοτικότερες FURY (CL40 + ψύκτρα) ή να ακολουθήσω τη συμβουλή του πωλητή και να παραμείνω στις υποδεέστερες μεν, ακριβότερες δε (115,10€ vs. 2×59€) ValueRAM (CL46) για λόγους συμβατότητας; Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας! Edit: Η γυναίκα, που αναζητείτο στην υπογραφή, ευρέθη! Επεξ/σία Παρασκευή στις 01:31 μμ από DeMaitre
sattack Δημοσ. Παρασκευή στις 02:50 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 02:50 μμ Στο ίντερνετ βρήκες να λένε συγκεκριμένα για πρόβλημα ασυμβατότητα αυτών των μνημών με το λαπτοπ? Ή απλά βρήκες τα timings? Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ασυμβατότητα λόγω timmings. Αν κάποιος βαζει μνήμες ικανές για πιο γρήγορη συχνότητα και timings από ότι υποστηρίζει ένα motherboard, τότε απλά αυτές παίζουν σε χαμηλότερες συχνότητες. Λες οτι εχουν ψήκτρες. Μήπως είναι πιο "χοντρές" και δεν χωράνε σαν φυσικο μέγεθος? Που αμφιβάλω.... Δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου για μια πιθανή αγορά. Αλλά για χάριν συζήτησης, δεν έχω ξανακούσει τέτοια ασυμβατότητα από timmings.
DeMaitre Δημοσ. Παρασκευή στις 03:12 μμ Μέλος Δημοσ. Παρασκευή στις 03:12 μμ (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, sattack είπε Στο ίντερνετ βρήκες να λένε συγκεκριμένα για πρόβλημα ασυμβατότητα αυτών των μνημών με το λαπτοπ? Ή απλά βρήκες τα timings? Γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ασυμβατότητα λόγω timmings. Αν κάποιος βαζει μνήμες ικανές για πιο γρήγορη συχνότητα και timings από ότι υποστηρίζει ένα motherboard, τότε απλά αυτές παίζουν σε χαμηλότερες συχνότητες. Λες οτι εχουν ψήκτρες. Μήπως είναι πιο "χοντρές" και δεν χωράνε σαν φυσικο μέγεθος? Που αμφιβάλω.... Δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου για μια πιθανή αγορά. Αλλά για χάριν συζήτησης, δεν έχω ξανακούσει τέτοια ασυμβατότητα από timmings. Το κατάστημα μού έστειλε αυτό το link με τις συμβατές μνήμες της Kingston για το Asus TUF Gaming A15 (2024), και οι Fury δεν συμπεριλαμβάνονται. Εγώ εντόπισα, έπειτα από πρόχειρη έρευνα, ότι όλες οι χαρακτηριζόμενες ως "συμβατές" μνήμες με το συγκεκριμένο laptop έχουν CL46. Ωστόσο, δεν βρήκα ευθείες αναφορές για ασυμβατότητα μνημών με διαφορετικά timmings. Επεξ/σία Παρασκευή στις 03:12 μμ από DeMaitre 1
sattack Δημοσ. Παρασκευή στις 03:30 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 03:30 μμ Και εκεί γραφει: Important Configuration Notes Memory will clock down to run at optimal speed depending on processor model installed. Και λογικά να το σκεφτούμε, αποκλείεται μονο 2 σετ να παίζουν και τα άλλα να μην παίζουν. Απλά συστήνουν ένα σετ που ταιριάζει και δεν κανουν τον κόπο να τα γράψουν όλα τα άλλα που είναι και εκείνα συμβατά. Εδω γίνεται ακόμα και 2 τελείως διαφορετικά dimms να βαλει κάποιος και θα παίξουν, απλά το πιο "γρήγορο" θα "πέσει" στις συχνότητες του πιο αργού. 1
Chris2756 Δημοσ. Παρασκευή στις 06:59 μμ Δημοσ. Παρασκευή στις 06:59 μμ 6 ώρες πριν, DeMaitre είπε Edit: Η γυναίκα, που αναζητείτο στην υπογραφή, ευρέθη! Αφου, μυαλο δεν βαζεις, γιατι τυρανιεσαι με τις μνημες? Μια χαρα θασαι με την ευρεθησα! 1 1
DeMaitre Δημοσ. Παρασκευή στις 07:33 μμ Μέλος Δημοσ. Παρασκευή στις 07:33 μμ 30 λεπτά πριν, Chris2756 είπε Αφου, μυαλο δεν βαζεις, γιατι τυρανιεσαι με τις μνημες? Μια χαρα θασαι με την ευρεθησα! [OFFTOPIC] @Chris2756 έτοιμος ήμουν να το επισημάνω ως λύση! 😂🤣🥳 [/OFFTOPIC]
DeMaitre Δημοσ. χθες στις 12:40 πμ Μέλος Δημοσ. χθες στις 12:40 πμ Εν τω μεταξύ, διαβάζω κάτι για πρωτόκολλα JEDEC, XMP, EXPO και για ασυμβατότητες με συγκεκριμένα mobos και CPUs εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ, και έχω αρχίσει να σαλεύω! Ωστόσο, στο datasheet της Kingston για τις Fury, βλέπω ότι η συχνότητα και ο αρχικός χρονισμός από το εργοστάσιο έχουν γίνει σύμφωνα με το JEDEC standard, όπερ σημαίνει πως (λογικά) θα πρέπει να είναι συμβατές με το υπό αναφορά laptop. Επίσης, παρατηρώ ότι σημειώνεται από τον κατασκευαστή πως: "The PnP feature offers a range of speed and timing options to support the widest variety of processors and chipsets. Your maximum speed will be determined by your BIOS", το οποίο το βρίσκω ενθαρρυντικό. Γνωρίζει κανείς να με διαφωτίσει περισσότερο για τα πρωτόκολλα JEDEC, XMP και EXPO, τη δήλωση της Kingston ότι οι συγκεκριμένες Fury είναι Plug 'n' Play και αν τελικά θα παίξουν σε οποιοδήποτε σύστημα υποστηρίζει επισήμως DDR5-5600, έστω και με CL40;
Despotas Δημοσ. χθες στις 01:08 πμ Δημοσ. χθες στις 01:08 πμ (επεξεργασμένο) Μην ασχολείσαι με JEDEC κλπ. (η JEDEC είναι ο επίσημος οργανισμός που θεσπίζει τα standard για τα microelectronics) Σωστά στα έστειλαν. Στην επίσημη σελίδα της Kingston έχει μόνο την απλή RAM συμβατή με το laptop σου: https://www.kingston.com/en/memory/search/model/109537/asus-tuf-gaming-a15-2024 Επομένως παίρνεις 2 από τα παρακάτω και είσαι ΟΚ: https://www.skroutz.gr/s/40949907/Kingston-16GB-DDR5-RAM-me-Tachytita-5600-gia-Laptop-KVR56S46BS8-16.html H Fury δεν είναι συμβατή. Επεξ/σία χθες στις 01:10 πμ από Despotas
sattack Δημοσ. χθες στις 02:21 πμ Δημοσ. χθες στις 02:21 πμ οταν αλλαξεις ram, ενα καλο "κολπο" για να παρει τις ρυθμισεις της νεας, ειναι να βγαλεις ρευμα και μπαταρια, να πατησεις το power on για αρκετα δευτερολεπτα για να εκφορτιστουν τα παντα και μετα να ξαναβαλεις μπαταρια και ρευμα και να κανεις power on και να το αφησεις (ισως και λεπτα) να παρει τις ρυθμισεις. Αυτο βασικα αν τυχει να μην κανει power on αμεσως.
tzavardin Δημοσ. χθες στις 07:38 πμ Δημοσ. χθες στις 07:38 πμ 6 ώρες πριν, DeMaitre είπε Εν τω μεταξύ, διαβάζω κάτι για πρωτόκολλα JEDEC, XMP, EXPO και για ασυμβατότητες με συγκεκριμένα mobos και CPUs εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ, και έχω αρχίσει να σαλεύω! Ωστόσο, στο datasheet της Kingston για τις Fury, βλέπω ότι η συχνότητα και ο αρχικός χρονισμός από το εργοστάσιο έχουν γίνει σύμφωνα με το JEDEC standard, όπερ σημαίνει πως (λογικά) θα πρέπει να είναι συμβατές με το υπό αναφορά laptop. Επίσης, παρατηρώ ότι σημειώνεται από τον κατασκευαστή πως: "The PnP feature offers a range of speed and timing options to support the widest variety of processors and chipsets. Your maximum speed will be determined by your BIOS", το οποίο το βρίσκω ενθαρρυντικό. Γνωρίζει κανείς να με διαφωτίσει περισσότερο για τα πρωτόκολλα JEDEC, XMP και EXPO, τη δήλωση της Kingston ότι οι συγκεκριμένες Fury είναι Plug 'n' Play και αν τελικά θα παίξουν σε οποιοδήποτε σύστημα υποστηρίζει επισήμως DDR5-5600, έστω και με CL40; Δεν χρειάζεται να μάθεις όλο το σύστημα λειτουργίας των μνημών, εκτος αν πραγματικά το θες απο προσωπικο ενδισαφερον. Συμπληρωματικά να πω εδώ ότι για καποιο λόγο και η crucial στο site της προτείνει μαξ 5600 c46 μνήμες για το laptop σου. Οποτε πιθανότατα αυτό που σου λέει το μαγαζί ισχύει. Δεν χάνεις κάτι και να δοκιμάσεις, απλά δεν ξέρω αν το μαγαζί θα το υποστηρίξει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα