Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έκανα την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, έγινε δεκτή, αλλά υπάρχει το εξής θέμα.

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο ήμουν δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, δηλαδή είχα κάνει την αίτηση πέρυσι και το λάμβανα μέχρι και φέτος.

Μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει άλλη αίτηση ΚΟΤ. Το δικαιούμαι αλλά δεν έχω κάνει αίτηση για να το λάβω.

Παρόλο που έγινε δεκτή η αίτηση για το Επίδομα Θέρμανσης, γράφει πως το ποσό θα πιστωθεί αν δεν ανήκω στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου κατά το πέρας της υποβολής των αιτήσεων. Δεν διευκρινίζει αν το λαμβάνει κάποιος ή αν απλώς το δικαιούται.

Οι απορίες που έχω είναι οι εξής:

1. Το ΚΟΤ το δικαιούμαι. Αίτηση για να το λάβω δεν έχω κάνει από τον Σεπτέμβριο που έληξε. Θα μπορέσω να λάβω το Επίδομα Θέρμανσης;

2. Αν τελικά λάβω το Επίδομα Θέρμανσης, θα μπορέσω τον Ιανουάριο να κάνω αίτηση για ΚΟΤ;

3. Στο παραπάνω σενάριο υπάρχει περίπτωση να μου ζητήσουν το Επίδομα Θέρμανσης πίσω ή ακόμη και να μην μου επιτρέψουν να λάβω το ΚΟΤ για τον επόμενο χρόνο;

Με τρεις υπαλλήλους που μίλησα τηλεφωνικά από τη ΔΕΗ έλαβα τρεις διαφορετικές απαντήσεις.

Αν υπάρχει κάποιος που έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα θα το εκτιμούσα αν με βοηθούσε να βγάλω λίγο άκρη.

Επεξ/σία από Mpiskota
  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Επίδομα θέρμανσης (με ρεύμα). Το δικαιούμαι αν λάμβανα ΚΟΤ μέχρι τον Σεπτέμβρη;
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, Mpiskota είπε

Έκανα την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, έγινε δεκτή, αλλά υπάρχει το εξής θέμα.

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο ήμουν δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, δηλαδή είχα κάνει την αίτηση πέρυσι και το λάμβανα μέχρι και φέτος.

Μέχρι στιγμής δεν έχω κάνει άλλη αίτηση ΚΟΤ. Το δικαιούμαι αλλά δεν έχω κάνει αίτηση για να το λάβω.

Παρόλο που έγινε δεκτή η αίτηση για το Επίδομα Θέρμανσης, γράφει πως το ποσό θα πιστωθεί αν δεν ανήκω στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου κατά το πέρας της υποβολής των αιτήσεων. Δεν διευκρινίζει αν το λαμβάνει κάποιος ή αν απλώς το δικαιούται.

Οι απορίες που έχω είναι οι εξής:

1. Το ΚΟΤ το δικαιούμαι. Αίτηση για να το λάβω δεν έχω κάνει από τον Σεπτέμβριο που έληξε. Θα μπορέσω να λάβω το Επίδομα Θέρμανσης;

Aπλο φαινεται. Δεν παιρνεις ΚΟΤ στις 6/12=θα παρεις επιδομα θερμανσης.

2. Αν τελικά λάβω το Επίδομα Θέρμανσης, θα μπορέσω τον Ιανουάριο να κάνω αίτηση για ΚΟΤ;

😄 κι εγω το εχω θιξει αυτο. Η λογικη απαντηση ειναι "οχι", αλλιως ολοι οσοι εχουμε ΚΟΤ θα παιρναμε και επιδομα θερμανσης.

Ανηκεις στους δικαιουχους μονο εφοσον το εισπραττεις, δλδ εχεις εγκεκριμμενη αιτηση. Αυτο μπορω να στο πω με σιγουρια 😃

Επεξ/σία από fitsoulas2024
  • Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, Mpiskota said:

Δεν διευκρινίζει αν το λαμβάνει κάποιος ή αν απλώς το δικαιούται.

H διασταύρωση γίνεται μέσω ΔΕΔΔΗΕ... αν έχεις ενεργό ΚΟΤ, τρως άκυρο στο επίδομα θέρμανσης.

Αν δεν έχεις ενεργό ΚΟΤ, δικαιούσαι το επίδομα.

Οπότε για το 1, δεν έχεις κάποιο θέμα... θα το πάρεις το επίδομα.

Σχετικά με τις ερωτήσεις 2 και 3 δε ξέρω... πρέπει να απαντήσεις κάποιος που έκανε πέρυσι το πείραμα. Το ΦΕΚ λέει:

Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που αιτούνται επίδομα για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρούνται της χορήγησης οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων της παρούσας απόφασης.

Κάποια πέρυσι σκέφτονταν να ενεργοποιήσουν το ΚΟΤ αμέσως μετά τη λήξη υποβολής αιτήσεων, ή μετά την καταβολή προκαταβολής... δε ξέρω αν το έπραξαν και τι αποτελέσματα είχαν.

• Like 1
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχω 3 αποριες σχετικα με το επιδομα θερμανσης για ρευμα:

(Α) Η διασταυρωση με τον ΔΕΔΔΗΕ γινεται κατα τη στιγμη της αιτησης ή λιγο πριν τις πληρωμες ? Ρωταω για οικογενειακο προσωπο που εχει ακριβως την ιδια απορια με τον OP. Δικαιουται ΚΟΤ, αλλα δεν το παιρνει. Υπεβαλε αιτηση (περυσι δεν εκανε καποια αιτηση για το επιδομα θερμανσης), εγκριθηκε και γραφει η πληρωμη ειναι ενεργοποιημενη. Αρα εγινε η διασταυρωση επι τοπου κατα την υπβολη ή οι διασταυρωσεις συνεχιζονται μεχρι την καταβολη ?

(Β) Επισης, αν δεν κανω λαθος, σαν νεος δικαιουχος, για να βρει ποσα θα παρει ισχυει αυτο που γραφουν οτι υπολογιζεται ως βαση τα 700€ (σαν νεος δικαιουχος) x (συντελεστης περιοχης Β. Ελλαδας = 0,80) = 560€, αρα καταβολη του 50% = 280€.

(Γ) Το εν λογω ατομο ελειπε στο εξωτερικο, οποτε δεν υπηρχε καταναλωση στους 2 τελευταιους λογαριασμους (κατεβασμενη ασφαλεια, 0.00 kWh καταναλωση). Οποτε αν οι διασταυρωσεις συνεχιζονται, υπαρχει περιπτωση να τον πεταξει εξω λογω μηδενικης καταναλωσης ? Δεν στεκει και πολυ, γιατι απο τη στιγμη που επεστρεψε Ελλαδα και θελει να ζεσταθει και χρειαζεται το επιδομα, γιατι να απαιτειται κατι τετοιο, λεω τωρα αααν....

Ευχαριστω

Επεξ/σία από stefa_1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, stefa_1 είπε

(Β) Επισης, αν δεν κανω λαθος, σαν νεος δικαιουχος, για να βρει ποσα θα παρει ισχυει αυτο που γραφουν οτι υπολογιζεται ως βαση τα 700€ (σαν νεος δικαιουχος) x (συντελεστης περιοχης Β. Ελλαδας = 0,80) = 560€, αρα καταβολη του 50% = 280€.

To 700 απο που προκυπτει

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, alefther είπε

To 700 απο που προκυπτει

Απο διαφορα site ειδησεων :

"Αντιστοίχως οι νέοι δικαιούχοι κάνουν την ίδια διαδικασία, βάζοντας όμως στην «εξίσωση» ως βασικό ποσό τα 700 ευρώ, αντί των 350 που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους."

Πηγη : https://interoil.gr/ypologismos-epidomatos-thermansis/

(Εκτος αν το αρθρο ειναι παλιο απο το 2022, ή οσοι δημοσιογραφοι ποσταραν για το 700αρι ενδεχομενως να μπερδευτηκαν με τα κριτηρια του 2022 για την εν λογω αυξηση/διπλασιασμο)

Εν παση περιπτωσει, το Α και το Γ με ενδιαφερουν πιο πολυ απο τις αποριες μου

Δημοσ.

14 λεπτά πριν, stefa_1 είπε

Εν παση περιπτωσει, το Α και το Γ με ενδιαφερουν πιο πολυ απο τις αποριες μου

α) το φεκ λεει κατα την ημερομηνια ληξης της προθεσμιας αιτησεων (δηλαδη 6/12/2024)

β) το βασικο επιδομα για το ρευμα ειναι 380 ευρω, αυτο το ποσο  πολλαπλασιαζεις με το συντελεστη (προσωρινα γιατι ο τελικος συντελεστης θα βγει Απριλη) και προσθετεις οτι bonus υπαρχουν (παιδια κλπ)/ Απο το ποσο που προκυπτει θα παρει προκαταβολη το 50%

γ) οι διασταυρωσεις θα γινουν απριλη και ξανα μαιο, μεχρι τοτε πρεπει να εχει συνολο λογαριασμων το διπλασιο του επιδοματος που δικαιουται

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, alefther είπε

α) το φεκ λεει κατα την ημερομηνια ληξης της προθεσμιας αιτησεων (δηλαδη 6/12/2024)

β) το βασικο επιδομα για το ρευμα ειναι 380 ευρω, αυτο το ποσο  πολλαπλασιαζεις με το συντελεστη (προσωρινα γιατι ο τελικος συντελεστης θα βγει Απριλη) και προσθετεις οτι bonus υπαρχουν (παιδια κλπ)/ Απο το ποσο που προκυπτει θα παρει προκαταβολη το 50%

γ) οι διασταυρωσεις θα γινουν απριλη και ξανα μαιο, μεχρι τοτε πρεπει να εχει συνολο λογαριασμων το διπλασιο του επιδοματος που δικαιουται

Καταλαβα, ευχαριστω.

α) αφου υπαρχει ακομα ενεργοποιιημενη η πληρωμη μετα τις 6/12, αρα υποθετω οτι θα πληρωθει ?

β) Μαλλον το αρθρο και καθε αρθρο ειναι απο παλιοτερο επιδομα ('22) και εχουν μπερδευτει, οποτε σωστα ειπες οτι ειναι 380. Παιδια εχει, αλλα ειναι πανω απο 25 ετων. Ωστοσο εχει σαν προστατευομενο μελος εναν γονεα στην φορ.δηλωση τα τελευταια χρονια. Μετραει αυτο για μεγαλυτερο ποσο ή αφορα μονο τεκνα ?

Γ) Ειναι μικρο το ποσο, οποτε σαφως και πληρει την εν λογω προυποθεση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...