evark Δημοσ. 19 Νοεμβρίου Δημοσ. 19 Νοεμβρίου (επεξεργασμένο) Η αλήθεια είναι ότι οι σκληροί τα τελευταία χρόνια έχουν ακριβύνει αρκετά και η αξιοπιστία τους έχει πέσει. Ίσως ο ανταγωνισμός με τους ssd να εχει μικρύνει τη "πίτα" τους, ειδικά στους 2.5'', με αποτέλεσμα το υψηλότερο κόστος, και αυτό θα συνεχίζεται και στο μέλλον. Από την άλλη, είναι η μόνη λύση για μεγάλα backup, με μεγάλα αρχεία. 20 ευρώ ανα TB είναι πολύ καλή τιμή για 2.5 σκληρό, το θέμα είναι αν πλέον είναι αξιόπιστοι. Θα συμφωνήσω ότι ενας μεγάλος 6ΤΒ ή 8ΤΒ των 3.5'' προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, εις βάρος της φορητότητας όμως. Ξέρουμε αν ο seagate είναι sata μέσα? μην είναι κανένα usb και πάει άκλαφτος αν συμβεί κάτι. ΥΓ: SMR είναι σχεδόν όλοι πάνω από 1GB ειδικά στα 2.5, με πολλά μικρά αρχεία ο δίσκος υποφέρει.... και πάει πολύ αργά.... Επεξ/σία 19 Νοεμβρίου από evark
nek4d Δημοσ. 19 Νοεμβρίου Δημοσ. 19 Νοεμβρίου Παγκοσμιο καρτελ παντως οι τιμες τους, μιλαμε για παρωχημενη τεχνολογια και αντι να πεφτει, ανεβαινει. Αν ηταν μονο πληθωριστικο το θεμα, θα βλεπαμε τουλαχιστον ιδιες τιμες με πριν 2-4 χρονια. Μονο πεφτοντας οι μεγαλυτεροι ssd με τον καιρο, θα θυμηθουν ξαφνικα να πεσουν και αυτοι...
evark Δημοσ. 19 Νοεμβρίου Δημοσ. 19 Νοεμβρίου (επεξεργασμένο) Στους 2.5, οι μικρές χωρητικότητες μέχρι 1GB έχουν σχεδόν εξαφανιστεί αφού οι SSD έχουν παρόμοια τιμή (βέβαια η επιλογή ssd δεν είναι μονόδρομος). Στα 2GB οι μηχανικοί ακόμα κρατάνε κάποιο μερίδιο... ακόμα, μέχρι τουλάχιστον να τους προσεγγίσουν κι άλλο οι SSD. Στις μεγαλύτερες χωρητικότητες 4ΤΒ και 5ΤΒ υπάρχουν πολύ λίγα μοντέλα και αρκετά ακριβά, προφανώς η αγορά τους είναι πολύ περιορισμένη, ούτε τα laptop έρχονται με τέτοιες χωρητικότητες, ούτε πολύς κόσμος χρειάζεται τόσο χώρο, μένει γι αυτούς σχεδόν μόνο η αγορά των εξωτερικών καθώς όποιος θέλει δισκο για desktop θα πάει σε 3.5 και στα laptop, τα λίγα που δέχονται sata σκληρό, εχουν θέμα λόγω μεγάλου πάχους αυτών των μονάδων. 3 ώρες πριν, nek4d είπε Μονο πεφτοντας οι μεγαλυτεροι ssd με τον καιρο, θα θυμηθουν ξαφνικα να πεσουν και αυτοι... Όταν τους φτάσουν οι ssd, οι μηχανικοί 2.5'' θα είναι είδος προς εξαφάνιση, όπως πχ οι 500αρηδες.... (δες skroutz, seagate 500GB στα 90+ ευρώ.... ), και για να είμαστε ακριβείς ήδη είναι σχεδόν "είδος προς εξαφάνιση".... Επεξ/σία 20 Νοεμβρίου από evark
historland Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου (επεξεργασμένο) Αν δεν κάνω λάθως σε έναν SSD σε αντίθεση με έναν μηχανικό, αν χαλάσει, τα δεδομένα επαναφέρονται πιο δύσκολα. Ίσως γι' αυτό οι μηχανικοί είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένοι. Επεξ/σία 20 Νοεμβρίου από historland
Tetix Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου (επεξεργασμένο) Slightly off-topic, μετά από άπειρο ψάξιμο πριν 2 χρόνια εγώ είχα πάρει τον Western Digital Red Plus 12TB HDD Σκληρός Δίσκος 3.5" Sata 3 7200rpm με 256MB Cache Πχ να μην είναι SMR (120EFBX που έχω δεν είναι, αλλά άλλα παρεμφερή μοντέλα/χωρητικότητες μπορεί να είναι, είτε 8 είτε 10 είτε 12 TB, δεν θυμάμαι ακριβώς τις λεπτομέρειες). Επίσης να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβος (από specs/reviews/videos) και εν τέλει είναι μια χαρά (ούτε εντελώς αθόρυβος αλλά ούτε και ελικόπτερο, στην αρχή θυμάμαι ήθελε να του βάλω κάποιον αποσβεστήρα από κάτω γιατί έκανε θόρυβο όντως). Άλλα μοντέλα (πχ ο 8TB ή ο 10TB είτε εμφάνιζαν μεγάλες τιμές θορύβου στα specs είτε δε σύμφεραν σε λόγο ευρώ/ΤΒ). Επειδή είναι για αποθήκη αρχείων μετά από λίγο σβήνει άμα δε διαβάζεις κάτι άρα 0 θόρυβος γενικά (όχι ότι αλλιώς ακούγεται και καθόλου). Επίσης, να μη χάνει σε απόδοση/ταχύτητα ούτε να είναι 5400 στροφές. 275ε έκανε δηλαδή ~23ε/TB, αλλά θα βγάλει 10ετία μπορεί και 15. Επίσης, δεν πιάνει πολύ χώρο σε σύγκριση με το να πει κανείς θα πάρω τώρα 4TB και στο μάλλον άλλα 8TB και βλέπουμε. Όλα αυτά τα έγραψα γιατί νομίζω είναι πολύ επίφοβο να έχετε τόσο μεγάλα και πιθανόν σημαντικά αρχεία σε εξωτερικό. Εγώ θα ψαχνόμουν για 3.5" "σταθερό" και robust δίσκο για τέτοια μεγέθη (>4TB). Επεξ/σία 20 Νοεμβρίου από Tetix 1
ilos Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 3 ώρες πριν, Tetix είπε Slightly off-topic, μετά από άπειρο ψάξιμο πριν 2 χρόνια εγώ είχα πάρει τον Western Digital Red Plus 12TB HDD Σκληρός Δίσκος 3.5" Sata 3 7200rpm με 256MB Cache Πχ να μην είναι SMR (120EFBX που έχω δεν είναι, αλλά άλλα παρεμφερή μοντέλα/χωρητικότητες μπορεί να είναι, είτε 8 είτε 10 είτε 12 TB, δεν θυμάμαι ακριβώς τις λεπτομέρειες). Επίσης να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβος (από specs/reviews/videos) και εν τέλει είναι μια χαρά (ούτε εντελώς αθόρυβος αλλά ούτε και ελικόπτερο, στην αρχή θυμάμαι ήθελε να του βάλω κάποιον αποσβεστήρα από κάτω γιατί έκανε θόρυβο όντως). Άλλα μοντέλα (πχ ο 8TB ή ο 10TB είτε εμφάνιζαν μεγάλες τιμές θορύβου στα specs είτε δε σύμφεραν σε λόγο ευρώ/ΤΒ). Επειδή είναι για αποθήκη αρχείων μετά από λίγο σβήνει άμα δε διαβάζεις κάτι άρα 0 θόρυβος γενικά (όχι ότι αλλιώς ακούγεται και καθόλου). Επίσης, να μη χάνει σε απόδοση/ταχύτητα ούτε να είναι 5400 στροφές. 275ε έκανε δηλαδή ~23ε/TB, αλλά θα βγάλει 10ετία μπορεί και 15. Επίσης, δεν πιάνει πολύ χώρο σε σύγκριση με το να πει κανείς θα πάρω τώρα 4TB και στο μάλλον άλλα 8TB και βλέπουμε. Όλα αυτά τα έγραψα γιατί νομίζω είναι πολύ επίφοβο να έχετε τόσο μεγάλα και πιθανόν σημαντικά αρχεία σε εξωτερικό. Εγώ θα ψαχνόμουν για 3.5" "σταθερό" και robust δίσκο για τέτοια μεγέθη (>4TB). Για να μην μακρηγορούμε, όλα επίφοβα είναι ΑΝ ΔΕ ΚΡΑΤΑΣ BACKUP ή δεν έχεις έστω κάποια μορφή RAID με parity disks. Για πάρα πολύ σημαντικά δεδομένα οι περισσότερες εταιρίες κρατάνε και offsite backups σε περίπτωση καταστροφών (πλημμύρες ,πυρκαγιές κλπ). 10 χρόνια δίσκο tbh εγώ προσωπικά μόνο για cold storage backup αποθήκη θα τον κράταγα πλέον και δεν έχει να κάνει με το πόσο "καλός" ήταν/είναι. Πχ έχω κάποιους παλιούς Seagate του κιλού / WD Black που βγάλαν τα ψωμιά τους και κάποιους άλλους WD Raid Edition / πανάκριβους Gold που απέτυχαν σε μικρότερο διάστημα. Αν λοιπόν ο RED σου κλείσει την 10ετία, κράτα τον για backup και πάρε έναν καινούριο. Την δουλειά του την έκανε και με το παραπάνω #dicksout4Harambe🤣. Btw και το cold storage έχει παρεξηγηθεί από πολλούς. Δε τους καταχωνιάζουμε και τους αφήνουμε χρόνια αχρησιμοποίητους. Έχουν μηχανικά μέρη και πχ μπορεί να κολλήσουν κεφαλές κλπ. Κάθε 1-2-3 μήνες τους κάνεις ένα power cycle και τσεκάρισμα για να αποφύγεις το "bitrot". Ξέρω για κάποιον που μπορεί να έχει καμιά 100ρια είναι σπάσιμο, αλλά δυστυχώς πρέπει να γίνει... Όσο για το αν είναι πιο εύκολο/δύσκολο να ανακτήσεις δεδομένα από σκληρό/SSD λίγη σημασία έχει, μόλις πάτε σε εταιρία ανάκτησης δεδομένων και ακούσετε τιμές. 🤣Μέχρι στιγμής δε μου έχει χρειαστεί ευτυχώς γιατί είτε είχα backup ή κάνα 2 φορές που χρειάστηκε (κυρίως σε SD κάρτες) έβγαλα άκρη με ειδικά προγράμματα μόνος μου.
Doubt Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 7 ώρες πριν, evark είπε Στους 2.5, οι μικρές χωρητικότητες μέχρι 1GB έχουν σχεδόν εξαφανιστεί αφού οι SSD έχουν παρόμοια τιμή (βέβαια η επιλογή ssd δεν είναι μονόδρομος). Στα 2GB οι μηχανικοί ακόμα κρατάνε κάποιο μερίδιο... ακόμα, μέχρι τουλάχιστον να τους προσεγγίσουν κι άλλο οι SSD. ΤΒ?
Innersense Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 1 hour ago, ilos said: Έχουν μηχανικά μέρη και πχ μπορεί να κολλήσουν κεφαλές κλπ. Κάθε 1-2-3 μήνες τους κάνεις ένα power cycle και τσεκάρισμα για να αποφύγεις το "bitrot". Ξέρω για κάποιον που μπορεί να έχει καμιά 100ρια είναι σπάσιμο, αλλά δυστυχώς πρέπει να γίνει... Άσχετο επίσης, αλλά μιας και αναφέρθηκες ξέρουμε αν τα Synology πχ έχουν λειτουργία να ανοίγουν μόνα τους 1 φορά το τρίμηνο πχ και να ξανακλείνουν;
ilos Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 1 λεπτό πριν, Innersense είπε Άσχετο επίσης, αλλά μιας και αναφέρθηκες ξέρουμε αν τα Synology πχ έχουν λειτουργία να ανοίγουν μόνα τους 1 φορά το τρίμηνο πχ και να ξανακλείνουν; Δεν το γνωρίζω δεν έχω δουλέψει τέτοια NAS.
Mr_Terror Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Επαιζε και αυτη η προσφορα απο πλαισιο.Μας ξεφυγε. https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/apothikeusi/eks-skliroi-diskoi/toshiba-eksoterikos-skliros-diskos-2-5-canvio-basics-2018-2tb-mauro_2929554
Doubt Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 25 λεπτά πριν, Mr_Terror είπε Επαιζε και αυτη η προσφορα απο πλαισιο.Μας ξεφυγε. https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/apothikeusi/eks-skliroi-diskoi/toshiba-eksoterikos-skliros-diskos-2-5-canvio-basics-2018-2tb-mauro_2929554 Ασχολούμαστε με τις μαϊμού και χάνουμε τις πραγματικές.. Θα τον έπαιρνα αυτόν άνετα, έχω τον πιο μικρό 1ΤΒ. 1
Mr_Terror Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Και εγώ θα τον αγόραζα.εχω τον 1tb πάλι από προσφορά στα 20 ευρώ από media mark
defaultuser2003 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 1 hour ago, Innersense said: Άσχετο επίσης, αλλά μιας και αναφέρθηκες ξέρουμε αν τα Synology πχ έχουν λειτουργία να ανοίγουν μόνα τους 1 φορά το τρίμηνο πχ και να ξανακλείνουν; Τα Synology έχουν scheduled tasks που μπορείς να τα ενεργοποιείς καθημερινά, κάθε μήνα/τρίμηνο/εξάμηνο/χρόνο. Οπότε μπορείς να φτιάξεις ένα task για να ανοίγει το NAS και ένα για να σβήνει. 1 1
stark Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 1 hour ago, Mr_Terror said: Επαιζε και αυτη η προσφορα απο πλαισιο.Μας ξεφυγε. https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/apothikeusi/eks-skliroi-diskoi/toshiba-eksoterikos-skliros-diskos-2-5-canvio-basics-2018-2tb-mauro_2929554 Κρίμα, αυτόν τον ήθελα κι εγώ σε αυτή τη τιμή.
crsweber Δημοσ. 20 Νοεμβρίου Δημοσ. 20 Νοεμβρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Mr_Terror είπε Επαιζε και αυτη η προσφορα απο πλαισιο.Μας ξεφυγε. https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/apothikeusi/eks-skliroi-diskoi/toshiba-eksoterikos-skliros-diskos-2-5-canvio-basics-2018-2tb-mauro_2929554 αυτη η προσφορα εμφανιστηκε χθες το πρωι, οταν το ειδα χθες στις 1 το μεσημερι, ητανε ηδη εξαντλημενο, αυτες οι καλες προσφορες εξαφανιζονται το πολυ σε 1 ωρα. εβγαλε το πλαισιο χθες το πρωι πολυ καλες προσφορες σε καρτες γραφικων, τροφοδοτικα, ssd, εξωτερικους σκληρους. δυστυχως δεν προλαβα καμια, ουτε ειδοποιηση με emai εστειλε, για κατι αλλα ασχετα οπως αιρ κοντισιον, αποχυμωτες στελνει . απλα μπηκα τυχαια στην σελιδα τους και τις ειδα, στην αρχικη τους σελιδα παλι δεν εγραφαν κατι. Επεξ/σία 20 Νοεμβρίου από crsweber 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα