Georgio_Triant Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2024 Καλημέρα/ Η σύζυγος μου κυοφορεί το 2ο παιδάκι μας, το οποίο θα γεννηθεί, με το καλό, στις αρχές της νέας χρονιάς. Η σύζυγος μου, όπως και εγώ, είμαστε Ελεύθεροι Επαγγελματίες. Θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις σχετικά με τα επιδόματα γέννησης και μητρότητας. 1ον) Για το επίδομα γέννησης, αναφέρεται ότι το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι μικρότερο από 40.000€. Για γονείς με 1 παιδί, η κλίμακα ισοδυναμίας είναι 1 + 1/2 +1/4 = 1,75, ενώ για γονείς με 2 παιδιά είναι 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2, Το ερώτημα μου είναι αν λαμβάνεται υπόψιν το νεογέννητο, ή αν πηγαίνει με τα μέλη του προηγούμενου φορολογικού έτους. 2ον) Για το επίδομα μητρότητας τι ισχύει; Ποια είναι η διαδικασία αιτήσεων; Επίσης, δεν έχω βρει πουθενά εισοδηματικά κριτήρια για αυτό. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Terteri Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2024 Καλησπέρα! Εάν δεν κάνω λάθος δεν παίζει ρόλο το οικονομικό για να πάρετε το επίδομα γέννας, το οποίο για το δεύτερο παιδάκι ανέρχεται στα 2700€. Η αίτηση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών, αν και υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές που κάνουν αυτές όλη τη διαδικασία (σε εμένα αυτό συνέβη). Οι αυτοαπασχολούμενες επιδοτούνται με 800 ευρώ για τους 4 μήνες κύησης και λοχείας και στη συνέχεια λαμβάνουν το επίδομα των 830 ευρώ για 9 μήνες. Η Ασφαλισμένη στον ΕΦΚΑ δικαιούται επί 56 ημέρες πριν από τον τοκετό και επί 63 ημέρες μετά να λάβει επίδομα κυοφορίας και λοχείας, αντίστοιχα. Τα επιδόματα αυτά είναι ίσα με το βασικό επίδομα ασθενείας και τις προσαυξήσεις για τα οικογενειακά βάρη. Για τη χορήγησή τους απαιτείται η ασφαλισμένη να απέχει από την εργασία της κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα και να έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας (ασφάλισης) κατά τα δύο τελευταία έτη πριν από τον τοκετό. Οι αιτήσεις για το επίδομα κύησης και λοχείας γίνονται στον εφκα και για το επίδομα μητρότητας γίνεται στη ΔΥΠΑ. Μεγάλη προσοχή στις ημερομηνίες των αιτήσεων για να μην γίνει κάποια απόρριψη! Ελπίζω να σας βοήθησα. Αν χρειαστείτε κατι ακόμα μπορείτε να μιλήσετε με το 1555 που είναι αρμόδια υπηρεσία για εξυπηρέτηση πολιτών! Με το καλό το μικρακι σας! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα