torter10 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Καλησπέρα σε όλους! Στο διαμέρισμα που μένω (94τμ, 1994, Νότια Προάστια Αθήνας), διαθέτω αυτόνομη θέρμανση πετρελαίου, από κεντρικό λέβητα. Σε επίπεδο θέρμανσης και κόστους είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Πέρυσι για όλο τον χειμώνα έδωσα περίπου 300€ με μέτρια χρήση (2-3 ώρες την μέρα). Ωστόσο, έχω μεγάλο πρόβλημα με το ζεστό νερό. Ουσιαστικά Νοέμβριο-Μάρτιο το ζεστό νερό είναι ελάχιστο και κυρίως το πρωί, που εμένα δεν με εξυπηρετεί γιατί κάνω μπάνιο πάντα τις βραδινές ώρες. Γι'αυτό το λόγο σκέφτηκα να τοποθετήσω φυσικό αέριο, σαν μία πιο σύγχρονη μορφή θέρμανσης, πιο οικονομική και για περισσότερο ζνχ. Πιστεύετε ότι αξίζει μία τέτοια επένδυση; Πως θα μου προτείνατε να κινηθώ; Οποιαδήποτε συμβουλή δεκτή.
meletis_m Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 7 λεπτά πριν, torter10 είπε Καλησπέρα σε όλους! Στο διαμέρισμα που μένω (94τμ, 1994, Νότια Προάστια Αθήνας), διαθέτω αυτόνομη θέρμανση πετρελαίου, από κεντρικό λέβητα. Σε επίπεδο θέρμανσης και κόστους είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Πέρυσι για όλο τον χειμώνα έδωσα περίπου 300€ με μέτρια χρήση (2-3 ώρες την μέρα). Ωστόσο, έχω μεγάλο πρόβλημα με το ζεστό νερό. Ουσιαστικά Νοέμβριο-Μάρτιο το ζεστό νερό είναι ελάχιστο και κυρίως το πρωί, που εμένα δεν με εξυπηρετεί γιατί κάνω μπάνιο πάντα τις βραδινές ώρες. Γι'αυτό το λόγο σκέφτηκα να τοποθετήσω φυσικό αέριο, σαν μία πιο σύγχρονη μορφή θέρμανσης, πιο οικονομική και για περισσότερο ζνχ. Πιστεύετε ότι αξίζει μία τέτοια επένδυση; Πως θα μου προτείνατε να κινηθώ; Οποιαδήποτε συμβουλή δεκτή. Ζεστό νερό χρήσης μέχρι στιγμής πώς είχες ; Έχεις ηλιακό δικό σου , μποιλερ στο λεβητοστάσιο ή μονο θερμοσίφωνα το διαμέρισμα
torter10 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 4 minutes ago, meletis_m said: Ζεστό νερό χρήσης μέχρι στιγμής πώς είχες ; Έχεις ηλιακό δικό σου , μποιλερ στο λεβητοστάσιο ή μονο θερμοσίφωνα το διαμέρισμα Καλησπέρα, όχι δεν έχω boiler στο λεβητοστάσιο, μόνο θερμοσίφωνα στο διαμέρισμα
meletis_m Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 5 λεπτά πριν, torter10 είπε Καλησπέρα, όχι δεν έχω boiler στο λεβητοστάσιο, μόνο θερμοσίφωνα στο διαμέρισμα Εάν έχεις αποφασίσει για λέβητα αερίου , ξεκινάς να μάθεις κόστος . Ξεκινάς με μελέτη απωλειών να πάρεις σωστη ισχύ λέβητα , και μετα είναι επιλογή μηχανήματος + υλικα σύνδεσης+ εργασία . Το θερμοσίφωνα τόν έχεις καθαρίσει πρόσφατα ή δε σου φτάνει το νερό σε λίτρα ;
torter10 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Just now, meletis_m said: Εάν έχεις αποφασίσει για λέβητα αερίου , ξεκινάς να μάθεις κόστος . Ξεκινάς με μελέτη απωλειών να πάρεις σωστη ισχύ λέβητα , και μετα είναι επιλογή μηχανήματος + υλικα σύνδεσης+ εργασία . Το θερμοσίφωνα τόν έχεις καθαρίσει πρόσφατα ή δε σου φτάνει το νερό σε λίτρα ; Τον καθάρισα πέρυσι όπου αναπλήρωσα και υγρά και βελτιώθηκε η λειτουργία του αλλά με τίποτα δεν κρατάει νερό μέχρι το βράδυ. Το σπίτι το αγόρασα πρόπερσι και έκανα ολική ανακαίνιση, αλλά κράτησα τον ηλιακό γιατί ήταν του 2016 και σε καλή κατάσταση όπως μου είπε και ο υδραυλικός.
haris_216 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 13 ώρες πριν, torter10 είπε Τον καθάρισα πέρυσι όπου αναπλήρωσα και υγρά και βελτιώθηκε η λειτουργία του αλλά με τίποτα δεν κρατάει νερό μέχρι το βράδυ. Το σπίτι το αγόρασα πρόπερσι και έκανα ολική ανακαίνιση, αλλά κράτησα τον ηλιακό γιατί ήταν του 2016 και σε καλή κατάσταση όπως μου είπε και ο υδραυλικός. Μπορεί όντως ο ηλιακός σου να είναι του 2016 (8ετιας, σχετικά νέος, αλλά υπάρχουν πολλοί που τα παίζουν ακόμα και σε τέτοια "ηλικία") και σε καλή κατάσταση ΑΛΛΑ μπορεί ποτέ να μην ήταν στη σωστή χωρητικότητα για τις ανάγκες και τις απώλειες που έχεις. Επίσης πολλά εξαρτώνται και από το που βρίσκεσαι γεωγραφικά (πχ βόρεια, νότια, βουνό, θάλασσα, κλπ) όπως και χωροταξικά (μονοκατοικία, πολυκατοικία, ταράτσα, κεραμοσκεπή, έχεις σκιάσεις, κλπ) Προσωπικά καλύπτομαι από τον ηλιακό μου ακόμα και το χειμώνα (αν και έχω και ατομικό λεβητάκι αερίου), τις μέρες που έχει ήλιο εννοείται. Και βέβαια και σε μας τα μπάνια στο σπίτι γίνονται βραδινές ώρες, λόγω προγράμματος/συνήθειας (Αθήνα, πολυκατοικία, +4 ορόφους ως την ταράτσα) ΥΓ Για το κομμάτι του ηλιακού σου μπορείς να πάρεις περισσότερες πληροφορίες και στο (ιδιαίτερα μεγάλο κι ενημερωτικό) σχετικό νήμα
vagos789 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 Καλο το ΦΑ και οντως θα εχεις παντα ετοιμο ζεστο νερο αλλα μενεις σε διαμερισμα και οχι σε μονοκατοικια,εχεις ψαξει το πως θα φυγεις απο την κεντρικη θερμανση;
hp8 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2024 19 ώρες πριν, torter10 είπε Γι'αυτό το λόγο σκέφτηκα να τοποθετήσω φυσικό αέριο, σαν μία πιο σύγχρονη μορφή θέρμανσης, πιο οικονομική και για περισσότερο ζνχ. Πιστεύετε ότι αξίζει μία τέτοια επένδυση; Πως θα μου προτείνατε να κινηθώ; Οποιαδήποτε συμβουλή δεκτή. οικονομική δεν την λες την χρήση αερίου πλέον Αν σκέφτεσαι για επίτοιχο λέβητα έχε κατά νου και το κόστος καθαρισμού του υπάρχοντος δικτύου πριν την εγκατάσταση (40 - 50 eu το κάθε σώμα) με αρκετά καλά αποτελέσματα + το όλο κόστος αλλαγής Αν αλλάξεις στον υπάρχοντα λέβητα μόνο τον καυστήρα με αερίου δεν λυνεις το πρόβλημα. Εναλλακτικές: 60 - 80 L ηλεκτρικό θερμοσίφωνα σε συνεργασία με τον ηλιακό μέσω τριοδης η με βάνα εκτροπής Θερμοσίφωνα αερίου - υγραερίου Μποιλερ τριπλής στον ηλιακό σε συνεργασία με τον υπάρχοντα λέβητα ως έσχατη λύση εφ όσον υπάρχει δυνατότητα σωλήνων κλπ
alejsalonica Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2024 Από την στιγμή που λες ότι έχεις λέβητα πετρελαίου και είσαι ικανοποιημένος βάλε έναν καινούργιο ηλιακό με μεγάλο πανελ και boiler και θα είσαι καλά. Το να βάλεις αέριο δεν είναι άσχημη λύση βέβαια, δες τα κόστη και αποφασίζεις.
MikhailBakurin Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Για να μην ανοίγω νέο θέμα: Μας έχει μείνει κληρονομιά σε 3πατο σπίτι που αυτονομήθηκαν οι 2 (1Φ.Α. και ένας αντλία), καυστήρας-δεινόσαυρος του 1990 ο οποίος είναι και υπερδιαστασιολογημένος. Καταλαβαίνετε τώρα ότι αυτός ο καυστήρας, χώρια την παλαιότητα, ρουφάει πετρέλαιο για να ζεστάνει 4 σπίτια των 160τμ, αλλά τελικά, ζεσταίνει το 1. Ζεστό νερό κλπ δε με ενδιαφέρει, έχω ήδη ηλιακό που αποδίδει άψογα 10/12 μήνες το χρόνο, και το υπόλοιπο δίμηνο ανάβει εδώ κι εκεί. Για κόστος ρεύματος 20-30 ευρώ το χρόνο δε θα μπω σε διαδικασίες. Το δίλημμα που έχω, είναι το εξής: Να πάω σε νέο καυστήρα πετρελαίου σύγχρονο και συμπύκνωσης, για να μην μπλέκω με τις ταλαιπωρίες του ΦΑ και τους καθαρισμούς σωμάτων; Επειδή το πετρέλαιο όμως πάει για phase out, σκέφτομαι περισσότερο να βάλω Φ.Α. λέβητα στη θέση του πετρελαίου (είναι υπόγειο, εγώ είμαι στον 2ο). Επιτρέπεται αυτό, ή αναγκαστικά ο λέβητας θα πρέπει να μπει στο μπαλκόνι μου στον Β όροφο και να αλλάξω όλες τις σωληνώσεις του καλοριφέρ, με το ανάλογο κόστος και ταλαιπωρία; Κοντολογίς, μπορώ απλώς να αποσυνδέσω τον πετρελαϊκό, να συνδέσω τον Φ.Α. στο υφιστάμενο δίκτυο της πολυκατοικίας, αφού πλέον δεν το χρησιμοποιεί κανείς; Και, πολύ βασικό: Είναι ακόμη αισθητά φθηνότερο το Φ.Α. από το πετρέλαιο; Επεξ/σία 25 Νοεμβρίου 2024 από MikhailBakurin
alefther Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε Για να μην ανοίγω νέο θέμα: Μας έχει μείνει κληρονομιά σε 3πατο σπίτι που αυτονομήθηκαν οι 2 (1Φ.Α. και ένας αντλία), καυστήρας-δεινόσαυρος του 1990 ο οποίος είναι και υπερδιαστασιολογημένος. Καταλαβαίνετε τώρα ότι αυτός ο καυστήρας, χώρια την παλαιότητα, ρουφάει πετρέλαιο για να ζεστάνει 4 σπίτια των 160τμ, αλλά τελικά, ζεσταίνει το 1. Ζεστό νερό κλπ δε με ενδιαφέρει, έχω ήδη ηλιακό που αποδίδει άψογα 10/12 μήνες το χρόνο, και το υπόλοιπο δίμηνο ανάβει εδώ κι εκεί. Για κόστος ρεύματος 20-30 ευρώ το χρόνο δε θα μπω σε διαδικασίες. Το δίλημμα που έχω, είναι το εξής: Να πάω σε νέο καυστήρα πετρελαίου σύγχρονο και συμπύκνωσης, για να μην μπλέκω με τις ταλαιπωρίες του ΦΑ και τους καθαρισμούς σωμάτων; Επειδή το πετρέλαιο όμως πάει για phase out, σκέφτομαι περισσότερο να βάλω Φ.Α. λέβητα στη θέση του πετρελαίου (είναι υπόγειο, εγώ είμαι στον 2ο). Επιτρέπεται αυτό, ή αναγκαστικά ο λέβητας θα πρέπει να μπει στο μπαλκόνι μου στον Β όροφο και να αλλάξω όλες τις σωληνώσεις του καλοριφέρ, με το ανάλογο κόστος και ταλαιπωρία; Κοντολογίς, μπορώ απλώς να αποσυνδέσω τον πετρελαϊκό, να συνδέσω τον Φ.Α. στο υφιστάμενο δίκτυο της πολυκατοικίας, αφού πλέον δεν το χρησιμοποιεί κανείς; Και, πολύ βασικό: Είναι ακόμη αισθητά φθηνότερο το Φ.Α. από το πετρέλαιο; κατ αρχας χρειαζεσαι αδεια απο τους υπολοιπους για να εγκαταστησεις τον λεβητα σου σε κοινοχρηστο χωρο απο κει και περα, λογικα, οι σωληνωσεις της κεντρικης θερμανσης θα ειναι αρκετα μεγαλες οποτε θα εχεις απωλειες. Αλλα τεχνικα, με προφανως πρωτευον/δευτερευον κλπ γινεται, απλα δε θα ειναι ιδανικο απο πλευρας καταναλωσης το ΦΑ κοστιζει καπου γυρω στα 0,040-0,045/kw το πετρελαιο θερμανσης καπου γυρω στο 0.12/kw οποτε ναι το ΦΑ ειναι λιγοτερο απο τη μιση τιμη του πθ Επεξ/σία 25 Νοεμβρίου 2024 από alefther
MikhailBakurin Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 20 minutes ago, alefther said: κατ αρχας χρειαζεσαι αδεια απο τους υπολοιπους για να εγκαταστησεις τον λεβητα σου σε κοινοχρηστο χωρο απο κει και περα, λογικα, οι σωληνωσεις της κεντρικης θερμανσης θα ειναι αρκετα μεγαλες οποτε θα εχεις απωλειες. Αλλα τεχνικα, με προφανως πρωτευον/δευτερευον κλπ γινεται, απλα δε θα ειναι ιδανικο απο πλευρας καταναλωσης το ΦΑ κοστιζει καπου γυρω στα 0,040-0,045/kw το πετρελαιο θερμανσης καπου γυρω στο 0.12/kw οποτε ναι το ΦΑ ειναι λιγοτερο απο τη μιση τιμη του πθ Έχουμε καλή σχέση με τους άλλους ενοίκους, οπότε δεν είναι πρόβλημα η συμφωνία τους σε αυτό. Από ό,τι καταλαβαίνω, στις εγκαταστάσεις Φ.Α. δε χρειάζεται κυκλοφορητής, είναι εντός του λέβητα. Έχω παρανοήσει; Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
alefther Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Μόλις τώρα, MikhailBakurin είπε Έχουμε καλή σχέση με τους άλλους ενοίκους, οπότε δεν είναι πρόβλημα η συμφωνία τους σε αυτό. Από ό,τι καταλαβαίνω, στις εγκαταστάσεις Φ.Α. δε χρειάζεται κυκλοφορητής, είναι εντός του λέβητα. Έχω παρανοήσει; Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. αποκλειεται να σε καλυπτει ο κυκλοφορητης του λεβητα που ειναι συνηθως 3/4" με μικρο μανομετρικο σε μια κεντρικη εγκατασταση που μπορει να ναι 1 1/2 "και βαλε και τα νερα πρεπει να ανεβουν οροφο+. Αν ο λεβητας ειναι στο μπαλκονι και συνδεεται στο κολλεκτερ οκ, αν ειναι υπογειο και περναει απο μεγαλες σωληνες θες υδραυλικο διαχωριστη και δευτερο κυκλοφορητη. Προτευον/δευτερευον κυκλωμα.
MikhailBakurin Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 5 minutes ago, alefther said: αποκλειεται να σε καλυπτει ο κυκλοφορητης του λεβητα που ειναι συνηθως 3/4" με μικρο μανομετρικο σε μια κεντρικη εγκατασταση που μπορει να ναι 1 1/2 "και βαλε και τα νερα πρεπει να ανεβουν οροφο+. Αν ο λεβητας ειναι στο μπαλκονι και συνδεεται στο κολλεκτερ οκ, αν ειναι υπογειο και περναει απο μεγαλες σωληνες θες υδραυλικο διαχωριστη και δευτερο κυκλοφορητη. Προτευον/δευτερευον κυκλωμα. Ok, μάλλον θα παραπμλέξουμε έτσι, οπότε καλύτερα να μπει στο μπαλκόνι λέβητας και να αποκοπεί πλήρως η σωλήνωση της κεντρικής, να πέσει σε αχρηστία και να κάνω εσωτερική κυκλοφορία στα 10 σώματα του σπιτιού.
vagos789 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 25 Νοεμβρίου 2024 Λεβητας του 1990 δεν ειναι απαραιτητα για πεταμα. Υπαρχουν πολυκατοικιες με λεβητες του '70.Μαντεμενιοι βεβαια και συνηθως καλα συντηρημενοι για να φτασουν τοσο. Αυτονομο ΦΑ με λεβητακι στο μπαλκονι ειναι λυση ευελικτη,επισης διασφαλιζεις οτι η καυση δεν θα γινεται σε κλειστο χωρο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα