Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν το εβαλα στη μουσικη,γιατι ειναι ενα κομματι που μιλαει για την καταθλιψη.

Δεν εχω βρει πολλες συζητησεις για το συγκεκριμενο κομματι,θα ηθελα να διαβασω καποιες αποψεις για το ολο κομματι και αν δε βαριεστε και μια αναλυση σε καθε στιχο.
Δεν περιμενω να μαθω ποιος ηταν ο Χαρης,αλλα οποιαδηποτε πληροφορια ειναι ευπροσδεκτη.

Οι στιχοι στο σποιλερ.

Spoiler

Το τρένο ερχόταν απ' το βορρά
Στο νότο πήγαινε στην αθήνα
Σφύριζε πάντοτε μία φορά
Κι εμείς μετρούσαμε κι άλλο μήνα

Με τα παράθυρα φωτισμένα
Σαν φιλμ που τρέχει και δείχνει εσένα
Ξένος στους ξένους βία εφηβείας
Σινεμασκότ της επαρχίας

Είκοσι μέτρα από το σύρμα
Και μια ζωή απ' τη ζωή
Ο χάρης βλέπει το φως σαν κύμα
Ή να πνιγεί ή να καεί

Μέσα στα μάτια του σέρνονται τρένα
Υγρά βαγόνια αλμυρισμένα
Κι αποφασίζει να φύγει νύχτα
Ψυχούλα μου άρρωστη απόψε ρίχ' τα

Σαν να περνάει από ναρκοπέδιο
Εκεί που φτύνουνε οι σκοποί
Ο χάρησ σαν κινούμενο σχέδιο
Ανατινάζεται κι όμως ζει

Τρεις μέρες γλίτωνε τετάρτη έφυγε
Μέχρι το σάββατο τον είχαν φέρει
Πώς το φαντάστηκε
Σκουπίδι φύτρωνε στο πρώτο του άψυχο καλοκαίρι

Μέρες παλεύαμε για να του πάρουμε
Ένα του γέλιο να μας γλιτώσει
Κανείσ δεν το ‘λεγε μα όλοι φοβόμασταν
Μήπως το τρένο του εμάς σκοτώσει

Δεν πίστευε πωσ κάποτε όλα αυτά θα τέλειωναν
Βουνά από μερόνυχτα υψώνονταν μπροστά του
Μόνοσςσε μια ζεστή αγκαλιά στο γρήγορο όνειρό του
Πήγε να σώσει την καρδιά κι έχασε το μυαλό του

Σταμάτησε να μας μιλά μόνο τουσςτοίχους σκάλιζε
Και του μυαλού του τάιζε τα άγρια θηρία
Πολύ δε θέλει για να δεις το θάνατο στ' αστεία
Αυτό το τρένο φίλε μου μεγάλη είναι ιστορία

Δημοσ.

Ο Χάρης μεγάλωσε φτωχικά στα δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης, όπου οι αχυρόμπαλες κυλούν στους άδειους δρόμους βιαστικές, σα φοβισμένες. Ο Χάρης έβλεπε το τραίνο που μια φορά το μήνα έφερνε πολύτιμα εφόδια από την μακρινή Αθήνα για να επιβιώσουν οι ιθαγενείς. Ο Χάρης κατάφερε επιτέλους να δραπετεύσει από τον εφιάλτη της μυρωδιάς του Θερμαϊκού όταν ήρθε η σειρά του να πάει φαντάρος. Εκεί κάπου στον Έβρο συνειδητοποιεί ότι έχει ανταλλάξει μια φυλακή για μια άλλη και θυμάται τα τραίνα που τα θυμάται σαν ένα όχημα μαγικό που σε μεταφέρει στην μαγική πρωτεύουσα όπου οι άνθρωποι είναι χαλαροί, γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και βρίσκουν πάρκινγκ με την πρώτη. Αποφασίζει λοιπόν να λιποτακτήσει, αλλά ξεχνάει ότι είναι παραμεθόριο και περνάει μέσα από ναρκοπέδιο. Ο Χάρης επιβιώνει, αλλά μένει περίπου το 1/6 από αυτόν ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε διάφορα σημεία του ναρκοπεδίου σαν βιαστικά κομμένη τηγανιά. Μετά από αυτό, ο Χάρης δεν ήταν ο ίδιος. Μεγάλο μέρος του δεν έφυγε ποτέ από εκείνο το ναρκοπέδιο, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Παραμένει ασαφές αν στράφηκε στην πρέζα πριν τελικά τρελαθεί και χάσει κάθε επαφή με τον κόσμο ή αν δεν είχε χέρια για να σουτάρει και τρελάθηκε σκέτο.

• Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, Lucifer είπε

Ο Χάρης μεγάλωσε φτωχικά στα δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκης, όπου οι αχυρόμπαλες κυλούν στους άδειους δρόμους βιαστικές, σα φοβισμένες. Ο Χάρης έβλεπε το τραίνο που μια φορά το μήνα έφερνε πολύτιμα εφόδια από την μακρινή Αθήνα για να επιβιώσουν οι ιθαγενείς. Ο Χάρης κατάφερε επιτέλους να δραπετεύσει από τον εφιάλτη της μυρωδιάς του Θερμαϊκού όταν ήρθε η σειρά του να πάει φαντάρος. Εκεί κάπου στον Έβρο συνειδητοποιεί ότι έχει ανταλλάξει μια φυλακή για μια άλλη και θυμάται τα τραίνα που τα θυμάται σαν ένα όχημα μαγικό που σε μεταφέρει στην μαγική πρωτεύουσα όπου οι άνθρωποι είναι χαλαροί, γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και βρίσκουν πάρκινγκ με την πρώτη. Αποφασίζει λοιπόν να λιποτακτήσει, αλλά ξεχνάει ότι είναι παραμεθόριο και περνάει μέσα από ναρκοπέδιο. Ο Χάρης επιβιώνει, αλλά μένει περίπου το 1/6 από αυτόν ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε διάφορα σημεία του ναρκοπεδίου σαν βιαστικά κομμένη τηγανιά. Μετά από αυτό, ο Χάρης δεν ήταν ο ίδιος. Μεγάλο μέρος του δεν έφυγε ποτέ από εκείνο το ναρκοπέδιο, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Παραμένει ασαφές αν στράφηκε στην πρέζα πριν τελικά τρελαθεί και χάσει κάθε επαφή με τον κόσμο ή αν δεν είχε χέρια για να σουτάρει και τρελάθηκε σκέτο.

Ενταξει,το εβγαλες απο μεσα σου;

Η λεξη καταθλιψη δε σου χτυπησε κανενα καμπανακι;

Επεξ/σία από StamTheMan
Δημοσ.

ενα λαθος εχει εδω

Αναφορά σε κείμενο

Με τα παράθυρα φωτισμένα
Σαν φιλμ που τρέχει και δείχνει εσένα
Ξένος στους ξένους βία εφηβείας
Σινεμασκότ της επαρχίας

ειναι Σινεμασκοπ (Cinemascope) της επαρχιας και εννοει τα σινεμα της επαρχιας.

φοβερος δισκος Btw. δεν ηξερα οτι το τραγουδι μιλαει για την καταθλιψη.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

δεν ηξερα οτι το τραγουδι μιλαει για την καταθλιψη.

Ακουσε το και διαβαζε τους στιχους.
Ο καθε στιχος σε πηδαει χειροτερα απο τον προηγουμενο.

Εγω κολλαω συνεχεια σε αυτον: 
Σταμάτησε να μας μιλά μόνο τους τοίχους σκάλιζε
Και του μυαλού του τάιζε τα άγρια θηρία

6 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

ενα λαθος εχει εδω

Εχει πολλα λαθη,αλλαξα οτι εβλεπα,δεν το ηξερα αυτο τι εννοει.

Επεξ/σία από StamTheMan
  • Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Μου κράτησε περισσότερο το ενδιαφέρον ο διαμελισμός από νάρκες, μπορεί να είμαι εγώ ο περίεργος

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, StamTheMan είπε

Δεν το εβαλα στη μουσικη,γιατι ειναι ενα κομματι που μιλαει για την καταθλιψη.

Απόκρυψη περιεχομένων

Το κεντρικό νόημα σε κάθε καλλιτεχνικό έργο το δίνει ο κάθε δέκτης αυτού και δεν είναι απόλυτο ότι ταυτίζεται με τον δημιουργό. Για εσένα κεντρικό νόημα είναι η κατάθλιψη, για κάποιον άλλον είναι η φιλία, για κάποιον άλλον μια περιγραφή της ζωής. Οι τελευταίο στίχοι περιγράφουν μια ψυχιατρική κατάσταση, που μπορεί να είναι και κατάθλιψη και πολλά άλλα πράγματα. Αλλά περιγράφουν και την αγωνία του περιβάλλοντος του γι αυτόν. Η οπτική προσέγγισης για τον κάθε ένα είναι υποκειμενική και κάθε ένας έχει την δικιά του. Παράδειγμα ο φίλος από κάτω που έφτιαξε μια ολόκληρη ιστορία από το τραγούδι με την προσωπική του οπτική. 

6 ώρες πριν, Lucifer είπε

Έχεις ταλέντο στο γραφικό να το καλλιεργήσεις. Μ αρέσει ιδιαίτερα ο χιουμοριστικος τρόπος που προσεγγίζεις το θέμα. 

Δημοσ.
6 hours ago, StamTheMan said:

Πάντως ούτε εμένα μου χτύπησε κάποιο καμπανάκι η λέξη κατάθλιψη.

Οπως είπε και άλλος, οι στίχοι αν δεν εξηγηθούν απ’τον ίδιο τον καλλιτέχνη πρακτικά αφήνονται ελεύθεροι στη «μετάφραση» του οποιοδήποτε ανάλογα με την οπτική του. 

Εδω 67 χρόνια αργότερα και ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ μάθαμε ότι το «λιωμένο παγωτό κολαει στο χέρι» είναι η ηρωινη. Ισως από τα πιο άκυρα που έχω διαβάσει (και είμαι 44), σε φάση δεν ξέρω αν είναι τρολιά ή όντως το εννοούν, οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω με την τρολιά ή την ακυρότητα της «πραγματικής;» έννοιας του στίχου.

Γνώμη μου; Άσκοπα ψάχνεις τη μετάφραση των στίχων. Ερμήνευσε το όπως θες εσύ, αλλά το να ψάχνεις σε ένα forum τί εννοούσε ο ποιητής πριν 20 χρόνια δε νομίζω να σε οδηγήσει κάπου.

7 hours ago, Lucifer said:

σαν βιαστικά κομμένη τηγανιά. Μετά από αυτό, ο Χάρης δεν ήταν ο ίδιος.

No shit he wasn’t ίδιος 🤭

Δημοσ.
49 λεπτά πριν, polaki είπε

Εδω 67 χρόνια αργότερα και ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ μάθαμε ότι το «λιωμένο παγωτό κολαει στο χέρι» είναι η ηρωινη. Ισως από τα πιο άκυρα που έχω διαβάσει (και είμαι 44), σε φάση δεν ξέρω αν είναι τρολιά ή όντως το εννοούν, οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω με την τρολιά ή την ακυρότητα της «πραγματικής;» έννοιας του στίχου.

Βασικά είναι το αίμα ανακατεμένο με την ηρωίνη κυλάει  μετά την ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης στις φλέβες και αυτό το ξέραμε πριν το 2000.  Το Λιωμένο παγωτό, όπως κι ο βασιλιάς της σκόνης είναι δύο τραγούδια που έχουν να κάνουν με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Αλλά όπως έχουμε πει και πάνω ο καθένας το βλέπει όπως το θέλει.  Για μένα πάντως το ύφος των στίχων του βασιλιά της σκόνης είναι αντίστοιχο με αυτό του "Η" του Σιδηρόπουλου. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, polaki είπε

Γνώμη μου; Άσκοπα ψάχνεις τη μετάφραση των στίχων. Ερμήνευσε το όπως θες εσύ, αλλά το να ψάχνεις σε ένα forum τί εννοούσε ο ποιητής πριν 20 χρόνια δε νομίζω να σε οδηγήσει κάπου.

Δεν ψαχνω τη μεταφραση,θελω απλα να δω διαφορετικες οπτικες.

3 ώρες πριν, polaki είπε

Πάντως ούτε εμένα μου χτύπησε κάποιο καμπανάκι η λέξη κατάθλιψη.

Ειναι λιγο ασχημο να τρολαρει ο αλλος σε ενα τετοιο θεμα.

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Υπαρχει ενα ποίημα του Κωστα Βάρναλη, "η καμπανα" . Οταν τον ρωτησαν για τι πραγμα μιλανε οι στίχοι,  εκεινος απαντησε πως ο καθενας βλεπει την δικη του "καμπανα"

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

O Οδυσσέας Ιωάννου έγραψε τους στίχους όταν υπηρετούσε ο ίδιος στη Λάρισα.

O Xάρης ήταν φαντάρος και είχε θέματα με την κατάθλιψη (το πιο πιθανό) ή με ψυχολογική διαταραχή. Ίσως και τα 2.

1.Ξένος στους ξένους = νέο παιδί μόνος του με το πρόβλημα του ανάμεσα σε άλλους ξένους (φανταριλίκι), αισθανόταν μόνος του

2. βία εφηβείας = πιθανόν είχε υποστεί βία λόγω του προβλήματός του είτε στον τόπο του είτε στο στρατό

3. Είκοσι μέτρα απ’ το σύρμα Και μια ζωή απ’ τη ζωή Ο Χάρης βλέπει το φως σαν κύμα Ή να πνιγεί ή να καεί = βλέπει το τρένο που έρχεται και σκέφτεται να αυτοκτονήσει πηδώντας στις γραμμές 

4. Υγρά βαγόνια αλμυρισμένα = εννοεί τα δάκρυα

5. Κι αποφασίζει να φύγει νύχτα Ψυχούλα μου άρρωστη απόψε ρίχτα = αποφάσισε να αυτοκτονήσει

6. Σαν να περνάει από ναρκοπέδιο Εκεί που φτύνουνε οι σκοποί = στη σκοπιά ή εκεί γύρω

7. Ο Χάρης σαν κινούμενο σχέδιο Ανατινάζεται κι όμως ζει = χρησιμοποίησε χειροβομβίδα ή αυτοπυροβολήθηκε

8. Τρεις μέρες γλίτωνε, Τετάρτη έφυγε = δεν σκοτώθηκε αμέσως αλλά μετα από 3 μέρες

9. Μέχρι το Σάββατο τον είχαν φέρει = τον έφεραν στο φέρετρο για την κηδεία

10. σκουπίδι φύτρωνε Στο πρώτο του άψυχο καλοκαίρι = στον τάφο του φύτρωναν αγριόχορτα ή ήταν βρόμικος γιατί δεν νοιάστηκε κανένας να πάει να τον καθαρίζει 

11. Μέρες παλεύαμε για να του πάρουμε Ένα του γέλιο, να μας γλιτώσει = λόγω κατάθλιψης, προσπαθούσαν όλοι να του φτιάξουν τη διάθεση

12. Κανείς δεν το ‘λεγε, μα όλοι φοβόμασταν Μήπως το τρένο του εμάς σκοτώσει = τον απέφευγαν γιατί νόμιζαν ότι είναι τρελός και πάνω στην τρέλα του θα τους σκοτώσει

13. Δε πίστευε πως κάποτε όλα αυτά θα τέλειωναν Βουνά από μερόνυχτα υψώνονταν μπροστά του = ήταν ένα μαρτύριο να ζει έτσι που νόμιζε ότι δε θα τελειώσει ποτέ

14. Μόνος σε μια ζεστή αγκαλιά στο γρήγορο όνειρό του Πήγε να σώσει την καρδιά κι έχασε το μυαλό του = ονειρευόταν να πάρει κι αυτός μια ζεστή αγκαλιά από κάποιον αλλά λόγω του θέματός του δεν την έβρισκε

15. Σταμάτησε να μας μιλά, μόνο τους τοίχους σκάλιζε = όσο προχωρούσε ο καιρός επιβαρυνόταν η κατάσταση του. Δεν μιλούσε σε κανέναν αλλά σκάλιζε διάφορα πιθανόν στον τοίχο της σκοπιάς 

16. Και το μυαλό του τάιζε τα άγρια θηρία = Μέσα στη συνεχή εσωστρέφειά του έβαζε σκέψεις για να φύγει από αυτόν τον κόσμο

17. Πολύ δεν θέλει για να δεις το θάνατο στ’ αστεία = για κάποιους η αυτοκτονία είναι η εύκολη λύση

18. Αυτό το τρένο, φίλε μου, μεγάλη είναι ιστορία = η κατάθλιψη είναι μεγάλη ιστορία και θέλει ιδιαίτερη προσοχή

Επεξ/σία από Nabuko
  • Like 3
  • Thanks 2
Δημοσ.
2 hours ago, StamTheMan said:

Δεν ψαχνω τη μεταφραση,θελω απλα να δω διαφορετικες οπτικες.

Ειναι λιγο ασχημο να τρολαρει ο αλλος σε ενα τετοιο θεμα.

Φιλε μου οι μισοί από όλους αυτούς τους δήθεν ψαγμένους τραγουδιστές, στιχογράφους κλπ γράψανε ότι γράψανε έχοντας καπνίσει τη μισή Κολομβια.

Και ο μόνος λόγος που το κάνανε είναι για να βγάλουν λεφτά απτά τραγούδια, όχι για την ψυχή της μάνας τους.

Οπότε, του καθενός η οπτική είναι διαφορετική. Δε νομίζω ότι τρολαρε λοιπόν σε ένα «τέτοιο» θέμα ο Lucifer, «τέτοιο» θέμα ίσως το είχες εσύ στο μυαλό σου όταν το άνοιγες.

Τί είχαν άραγε οι Sepultura στο μυαλό τους όταν γράφανε τους στίχους; Ο King Diamond? Η Πεγκυ Ζήνα; 

Just enjoy the fucking music man.

• Like 2
Δημοσ.

ΟΚ, μην αναφέρουμε πεγκυ ζηνα διπλα σε τραγούδι του Παπακωνσταντίνου τώρα..

τι ειχε στο μυαλο της δηλαδή η ζηνα ή ο στιχουργός των αθλιων κομματιων της , με τη τέχνη που δημιούργησε Μικρούτσικος, Ιωάννου και Παπακωνσταντίνου, είναι το ίδιο πράγμα ? ή enjoy music χωρίς να σκέφτεσαι ?? οχι δε συμφωνώ και αντικειμενικά δεν είναι έτσι τα πράγματα, άλλο που οι περισσότεροι δε θέλουν να προβληματιστούν και να δουν και λίγο παραπέρα.

• Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, polaki είπε

Φιλε μου οι μισοί από όλους αυτούς τους δήθεν ψαγμένους τραγουδιστές, στιχογράφους κλπ γράψανε ότι γράψανε έχοντας καπνίσει τη μισή Κολομβια.

Και ο μόνος λόγος που το κάνανε είναι για να βγάλουν λεφτά απτά τραγούδια, όχι για την ψυχή της μάνας τους.

Οπότε, του καθενός η οπτική είναι διαφορετική. Δε νομίζω ότι τρολαρε λοιπόν σε ένα «τέτοιο» θέμα ο Lucifer, «τέτοιο» θέμα ίσως το είχες εσύ στο μυαλό σου όταν το άνοιγες.

Τί είχαν άραγε οι Sepultura στο μυαλό τους όταν γράφανε τους στίχους; Ο King Diamond? Η Πεγκυ Ζήνα; 

Just enjoy the fucking music man.

πολλες φορες ειναι πιο απλο απο αυτο.

οι στιχοι δεν ειναι ποιημα. πρεπει να μπορουν να γινουν τραγουδι αρα πολλες φορες απλώς αλλαζεις καποιες λεξεις για να γινετε εύηχο ή να κανει ομοιοκαταληξια. πολλα τραγουδια στο στουντιο αλλαζουν και οι στιχουργοι ειναι παροντες σε αυτο. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...