HanzEmilBerdain Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Καλησπερα, σε pc με W7 εχω εναν ssd με το λειτουργικο μονιμα συνδεδεμενο, και 2 hdd που τους εχω για αποθηκες αρχειων και backup, ολοι με συνδεση στις θυρες sata της μητρικης. Aυτους τους 2 ελεγχω την τροφοδοσια τους με διακοπτες που εχω στην προσοψη του pc, και τους τροφοδοτω πριν ανοιξει το pc, και τους βγαζω εκτος μετα το shutdown, για να μην δουλευουν συνεχεια αν δεν τους χρειαζομαι. Ξερω οτι δεν πρεπει να τους βγαζουμε εκτος λειτουργιας ενω το pc ειναι σε λειτουργια, ομως η ερωτηση ειναι η εξης: ειναι ασφαλες για την υγεια των δισκων να τους βαζω σε λειτουργια ενω λειτουργει το pc? Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2024 από HanzEmilBerdain
mphxths Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Σε γενικες γραμμες , οι μηχανικοι δισκοι καταπονουνται περισσοτερο με τα ανοιξε-κλεισε , παρα με την συνεχομενη λειτουργια. Ξηλωσε τους , παρε δυο 2,5αρηδες SSD και βγαλτους στην συνταξη τους μηχανικους. Ολα αυτα που κανεις ειναι περιττα , και κομματι επικινδυνα. Σε λιγο θα μας πεις οτι κλεινεις και τον γενικο το βραδυ Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2024 από mphxths
HanzEmilBerdain Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 2 λεπτά πριν, mphxths είπε Σε γενικες γραμμες , οι μηχανικοι δισκοι καταπονουνται περισσοτερο με τα ανοιξε-κλεισε , παρα με την συνεχομενη λειτουργια. Ξηλωσε τους , παρε δυο 2,5αρηδες SSD και βγαλτους στην συνταξη τους μηχανικους. Ολα αυτα που κανεις ειναι περιττα , και κομματι επικινδυνα. Σε λιγο θα μας πεις οτι κλεινεις και τον γενικο το βραδυ Eπικινδυνα γιατι; Ειχα 2 500ρηδες αρχικα, ο ενας μου χτυπησε σε μια διακοπη ρευματος, αυτος που μαλιστα ειχε το λειτουργικο. Εδω που μενω ειναι συχνες οι στιγμιαιες διακοπες, και σε μια τετοια την ακουσε ο σκληρος οποτε τους προστατευω με το να μην τους εχω συνεχεια on. Ενας αλλος λογος ειναι ο θορυβος, εχω τους wd black και φωναζουν εδω ειμαι!😛 Παντως η αληθεια ειναι οτι ψαχνομαι για να αντικαταστησω τον χτυπημενο, μαλλον θα παω για ssd 1TB που ερχεται στην τιμη οσο ενας wd blue 2TB. Πιστευεις οτι οι ssd ειναι πιο καλη λυση για αποθηκευση αρχειων;
mphxths Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 18 minutes ago, HanzEmilBerdain said: Eπικινδυνα γιατι; Ειχα 2 500ρηδες αρχικα, ο ενας μου χτυπησε σε μια διακοπη ρευματος, αυτος που μαλιστα ειχε το λειτουργικο. Εδω που μενω ειναι συχνες οι στιγμιαιες διακοπες, και σε μια τετοια την ακουσε ο σκληρος οποτε τους προστατευω με το να μην τους εχω συνεχεια on. Ενας αλλος λογος ειναι ο θορυβος, εχω τους wd black και φωναζουν εδω ειμαι!😛 Παντως η αληθεια ειναι οτι ψαχνομαι για να αντικαταστησω τον χτυπημενο, μαλλον θα παω για ssd 1TB που ερχεται στην τιμη οσο ενας wd blue 2TB. Πιστευεις οτι οι ssd ειναι πιο καλη λυση για αποθηκευση αρχειων; Ολα αυτα τα εχουμε ζησει εδω και χρονια και η λυση δεν ειναι διακοπτακια στο κουτι για να κλεινεις τους δισκους. Θες να μην χασεις τα δεδομενα σου σε περιπτωση που παθουν κατι οι εσωτερικοι δισκοι ? Παρε εξωτερικους και οταν δεν τους θες , απλα τους αποσυνδεεις και απο το πισι και το ρευμα. Εχεις ασταθες ηλεκτρικο δικτυο ? Παρε ενα σοβαρο πολυπριζο με ασφαλειες και χιλιες δυο προστασιες απο υπερτασεις και τα σχετικα. Φοβασαι ακομα ? Βαλε και ενα ups , να σταθεροποιει τις μικρες διακυμανσεις του ρευματος. Οι SSD δεν εχουν μηχανικα κινουμενα μερη και εχουν μεγαλυτερη ταχυτητα απο τους μηχανικους. Αρα συνολικα , ειναι καλυτερη λυση. Ο,τι ειδους και δισκο και αν εχεις ομως , παλι θα ειναι ερμαιο του ηλεκτρικου σου δικτυου , οποτε σκεψου τις λυσεις των εξωτερικων δισκων. Mε 80-90 ευρω παιρνεις 1ΤΒ SSD εξωτερικο σε συνδεση usb3.x , οπου θα πηγαινει φετες σε θεμα ταχυτητας. Εχω 2 εξωτερικους δισκους , εναν σε θηκη nvme γιατι ειναι nvme ssd δισκος και ενας sata ssd και οι δυο σε συνδεση usb-c πιανουν 400mb/s - 400mb/s read/write. Πιανουν τοσο οι μηχανικοι σου ? Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2024 από mphxths
HanzEmilBerdain Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 4 λεπτά πριν, mphxths είπε Ολα αυτα τα εχουμε ζησει εδω και χρονια και η λυση δεν ειναι διακοπτακια στο κουτι για να κλεινεις τους δισκους. Θες να μην χασεις τα δεδομενα σου σε περιπτωση που παθουν κατι οι εσωτερικοι δισκοι ? Παρε εξωτερικους και οταν δεν τους θες , απλα τους αποσυνδεεις και απο το πισι και το ρευμα. Εχεις ασταθες ηλεκτρικο δικτυο ? Παρε ενα σοβαρο πολυπριζο με ασφαλειες και χιλιες δυο προστασιες απο υπερτασεις και τα σχετικα. Φοβασαι ακομα ? Βαλε και ενα ups , να σταθεροποιει τις μικρες διακυμανσεις του ρευματος. Οι SSD δεν εχουν μηχανικα κινουμενα μερη και εχουν μεγαλυτερη ταχυτητα απο τους μηχανικους. Αρα συνολικα , ειναι καλυτερη λυση. Ο,τι ειδους και δισκο και αν εχεις ομως , παλι θα ειναι ερμαιο του ηλεκτρικου σου δικτυου , οποτε σκεψου τις λυσεις των εξωτερικων δισκων. Mε 80-90 ευρω παιρνεις 1ΤΒ SSD εξωτερικο σε συνδεση usb3.x , οπου θα πηγαινει φετες σε θεμα ταχυτητας. Εχω 2 εξωτερικους δισκους , εναν σε θηκη nvme γιατι ειναι nvme ssd δισκος και ενας sata ssd και οι δυο σε συνδεση usb-c πιανουν 400mb/s - 400mb/s read/write. Πιανουν τοσο οι μηχανικοι σου ? Δεν κυνηγαω την ταχυτητα παρα μονο στο λειτουργικο οπου κει εχω ηδη ssd. Περισσοτερο για την αντοχη των ssd σε βαθος χρονου ενδιαφερομαι, οι ssd για αποθηκευση ειναι προτιμητεοι; Γιατι διαβαζω διαφορα οτι οι ssd σε βαθος χρονου πεθαινουν γρηγοροτερα απο τους hdd. Tωρα για το θεμα του ρευματος εχω ηδη σταθεροποιητη στον πινακα, ομως ενα ups το εχω στο προγραμμα να βαλω.
mphxths Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 19 minutes ago, HanzEmilBerdain said: Δεν κυνηγαω την ταχυτητα παρα μονο στο λειτουργικο οπου κει εχω ηδη ssd. Ε νταξ , οταν αποθηκευεις μεγαλες ποσοτητες ΤΒs , μια σχετικη ταχυτητα την θες 19 minutes ago, HanzEmilBerdain said: Περισσοτερο για την αντοχη των ssd σε βαθος χρονου ενδιαφερομαι, οι ssd για αποθηκευση ειναι προτιμητεοι; Γιατι διαβαζω διαφορα οτι οι ssd σε βαθος χρονου πεθαινουν γρηγοροτερα απο τους hdd. Κοιτα , σχετικο ειναι. Το κακο με τους SSD ειναι οτι μπορει να πεθανουν ξαφνικα , απο την μια στιγμη στην αλλη χωρις προειδοποιηση. Οι μηχανικοι , αν δεν εμφανισουν μηχανικο προβλημα , μπορει και να λειτουργουν για παντα Επισης καποιοι λενε οτι αν εχεις εναν SSD εκτος χρησης/ρευματος για πολυ καιρο , μπορει να αλλοιωθουν/χαθουν τα δεδομενα. Κατι τετοιο δεν εχω παρατηρησει προσωπικα. Εχω εναν ssd εξωτερικο , μικρου μεγεθους για χρηση backup και υπηρξαν εποχες που τον συνεδεα μια φορα τον χρονο ξερωγω στο πισι και δεν εχουν παθει τιποτα απολυτως τα δεδομενα που εχει. Σκεψου και την λυση ... φορητου Η/Υ Με επωνυμους δισκους ωστε να εχεις το εργαλειο του κατασκευαστη να παρακολουθεις την υγεια τους και να προστατευεται και απο ρευμα και μαλακίες Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2024 από mphxths
HanzEmilBerdain Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 51 λεπτά πριν, mphxths είπε Ε νταξ , οταν αποθηκευεις μεγαλες ποσοτητες ΤΒs , μια σχετικη ταχυτητα την θες Κοιτα , σχετικο ειναι. Το κακο με τους SSD ειναι οτι μπορει να πεθανουν ξαφνικα , απο την μια στιγμη στην αλλη χωρις προειδοποιηση. Οι μηχανικοι , αν δεν εμφανισουν μηχανικο προβλημα , μπορει και να λειτουργουν για παντα Επισης καποιοι λενε οτι αν εχεις εναν SSD εκτος χρησης/ρευματος για πολυ καιρο , μπορει να αλλοιωθουν/χαθουν τα δεδομενα. Κατι τετοιο δεν εχω παρατηρησει προσωπικα. Εχω εναν ssd εξωτερικο , μικρου μεγεθους για χρηση backup και υπηρξαν εποχες που τον συνεδεα μια φορα τον χρονο ξερωγω στο πισι και δεν εχουν παθει τιποτα απολυτως τα δεδομενα που εχει. Σκεψου και την λυση ... φορητου Η/Υ Με επωνυμους δισκους ωστε να εχεις το εργαλειο του κατασκευαστη να παρακολουθεις την υγεια τους και να προστατευεται και απο ρευμα και μαλακίες Eιχα ssd ως κυριο δισκο σε notebook που χρειαζομουν για ενα διαστημα απο το 2015 και μετα για καποια χρονια ουτε που τον ειχα αγγιξει. Τον χρησιμοποιησα προσφατα και λειτουργησε οπως τοτε. Βεβαια ειναι Samsung evo, οποτε οπως ειπες ολα σχετικα ειναι οντως. Σκεφτομαι να παρω εναν ssd για το htpc του σαλονιου που το χρησιμοποιω κυριως για ακροαση μουσικης οποτε παιζει ρολο το ποσο αθορυβο ειναι, και να αξιοποιησω τον hdd που εχει τωρα επανω (Samsung black) για να αντικαταστησω τον χτυπημενο, σαν χωρητικοτητα μου αρκει ειναι 1ΤΒ. Ειναι λιιιιιγο παλιος βεβαια απο το 2012 😛 αν θυμαμαι καλα, αλλα δεν εχει χρησιμοποιηθει πολυ η υγεια του ειναι στο 100%. Τωρα σκεφτομαι σοβαρα την λυση που ειπες και εσυ, να τον βαλω ειτε σε ενα docking station usb3, ειτε σε μια εξωτερικη θηκη, με προτιμηση στο docking για να μπορω να συνδεω ευκολα οποιον θελω.
atheatos Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Νομίζω στο bios αν ενεργοποιήσει την επιλογή hot swap στο sata controller, ,τότε το λειτουργικό τους βλέπει σαν εξωτερικούς και γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια το unmount.
HanzEmilBerdain Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 4 ώρες πριν, atheatos είπε Νομίζω στο bios αν ενεργοποιήσει την επιλογή hot swap στο sata controller, ,τότε το λειτουργικό τους βλέπει σαν εξωτερικούς και γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια το unmount. Το εχω ενεργοποιησει σε ολα τα sata ports. Το ιδανικο θα ηταν να εμφανιζε την επιλογη για εξαγωγη στο context menu. Περισσοτερο με απασχολει το ασφαλες mount.
atheatos Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, HanzEmilBerdain είπε Το εχω ενεργοποιησει σε ολα τα sata ports. Το ιδανικο θα ηταν να εμφανιζε την επιλογη για εξαγωγη στο context menu. Περισσοτερο με απασχολει το ασφαλες mount. Καλύτερα να κάνεις bios update και να μην ενεργοποιήσεις το hotswap στον δίσκο συστήματος, (C ).
HanzEmilBerdain Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 2 λεπτά πριν, atheatos είπε Καλύτερα να κάνεις bios update και να μην ενεργοποιήσεις το hotswap στον δίσκο συστήματος, (C ). Τι κινδυνος υπαρχει;
mphxths Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 6 hours ago, HanzEmilBerdain said: Τι κινδυνος υπαρχει; Κανενας , ανοιξε και ενα τερματικο και κανε και ενα format c Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2024 από mphxths
HanzEmilBerdain Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 15 λεπτά πριν, mphxths είπε Κανενας , ανοιξε και ενα τερματικο και κανε και ενα format c Θελεις να το εξηγησεις λιγο παραπανω;
mphxths Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 14 minutes ago, HanzEmilBerdain said: Θελεις να το εξηγησεις λιγο παραπανω; Δεν καταλαβαινω τι δεν καταλαβαινεις. Σου λεει ο φιλος να μην κανεις τον δισκο συστηματος hotswap και τον ρωτας τι κινδυνος υπαρχει ... Σοβαρα το ρωτησες αυτο ? Το ενδεχομενο να τον κανεις "eject" την ωρα που τρεχει το λειτουργικο το εχεις σκεφτει ? Διοτι τους hotswappable δισκους το λειτουργικο τους βλεπει ως εξωτερικους δισκους ... καταργηση και αφαιρεση οπως κανεις με ενα στικακι. Αν καταλαθος στην λιστα εκει , επιλεξεις τον δισκο του συστηματος , μπορεις να φανταστεις τι εχει να γινει ? Take a wild guess που λενε και στο χωριο μου
HanzEmilBerdain Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 11 λεπτά πριν, mphxths είπε Δεν καταλαβαινω τι δεν καταλαβαινεις. Σου λεει ο φιλος να μην κανεις τον δισκο συστηματος hotswap και τον ρωτας τι κινδυνος υπαρχει ... Σοβαρα το ρωτησες αυτο ? Το ενδεχομενο να τον κανεις "eject" την ωρα που τρεχει το λειτουργικο το εχεις σκεφτει ? Διοτι τους hotswappable δισκους το λειτουργικο τους βλεπει ως εξωτερικους δισκους ... καταργηση και αφαιρεση οπως κανεις με ενα στικακι. Αν καταλαθος στην λιστα εκει , επιλεξεις τον δισκο του συστηματος , μπορεις να φανταστεις τι εχει να γινει ? Take a wild guess που λενε και στο χωριο μου Θα το καταλαβαινα αν οντως το λειτουργικο εμφανιζε καπου την επιλογη για eject των hotswappable δισκων, αν προσεξες παραπανω αναφερω οτι το ιδανικο θα ηταν να εχει μια τετοια επιλογη στο context menu. Oμως δεν την εχει ουτε εκει ουτε στο εικονιδειο της taskbar για εξαγωγη των sata εσωτερικων δισκων, οποτε θεωρω πως ειναι ευλογο το ερωτημα μου. Πως αλλιως θα μπορουσα να κανω eject τον c ? (btw τον c τον επανεφερα ξανα στις default ρυθμισεις του bios μετα απο το σχολιο του atheatos) Δεν ειμαστε ολοι Κυριτσηδες ντε!😛😄
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα