Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 ώρες πριν, Vault13 είπε

1P+N λεει αυτο που εβαλα, στα specs. Αρα κοβει τον ουδετερο;

δες την απαντηση του φιλου απο πανω..Δεν τον διακοπτει.

Α

• Απαντ. 121
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 15/11/2024 στις 7:19 ΜΜ, alexx είπε

Αυτό θα αντικαταστήσει αυτό που έχω τώρα? https://www.skroutz.gr/s/23559236/Sonoff-Basic-R2-Smart-Endiamesos-Diakoptis-Wi-Fi-se-Leyko-CHroma-SNF-BASICR2.html

Τιποτα δεν θα μετρησει το pow γιατι το ρευμα του ηλιακου δεν θα περναει απο μεσα του. Θα περναει απο το ρελε ισχυος.
Κανε την ζωη σου ευκολη. Βαλε ενα επωνυμο ρελε ισχυος και ενα sonoff basic εξωτερικα στον πινακα οπως σου εγραψα και πιο πανω. Μπορεις να κανεις τα παντα με αυτο τον συνδιασμο.

Δημοσ.
52 λεπτά πριν, Vstromrider είπε

Τιποτα δεν θα μετρησει το pow γιατι το ρευμα του ηλιακου δεν θα περναει απο μεσα του. Θα περναει απο το ρελε ισχυος.
Κανε την ζωη σου ευκολη. Βαλε ενα επωνυμο ρελε ισχυος και ενα sonoff basic εξωτερικα στον πινακα οπως σου εγραψα και πιο πανω. Μπορεις να κανεις τα παντα με αυτο τον συνδιασμο.

Έχω επώνυμο ρελέ ισχύος μαζί με το σονοφ και αυτοματακι 3 θέσεων. Σε συνδυασμό με HA κάνω τα πάντα αλλά δεν βλέπω κατανάλωση!! Μικρό το κακό αν σκεφτείς ότι χρειάζομαι τον θερμοσίφωνα (δεν είναι ηλιακός)  μόνο το καλοκαίρι που κλείνω τον λέβητα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, vasilllis είπε

δες την απαντηση του φιλου απο πανω..Δεν τον διακοπτει.

Α

Ωραια θα παρω το αλλο το διπλο wifi 2p που διακοπτει. Το διπλο χωραει στον πινακα μου; Χωραει μαλλον κατω και οχι πανω που το θελω. Πειραζει; Το υψος της ραγας μου ειναι οκ;
Αυτο ή το geyer wifi 20A της πρωτης σελιδας;

12 ώρες πριν, Vstromrider είπε

Μπορεις να κανεις τα παντα με αυτο τον συνδιασμο.

Για δωσε ιδέες για το : τα παντα. Εμεις δεν εχουμε λεβητα, Υλιακό, τιποτα. Υπαρχει τιποτα ενδιαφερον να κανουμε; Κατι που να μην γνωριζουμε. Μπορει να ειναι χαζη η ερωτηση :)

Επεξ/σία από Vault13
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Vault13 είπε

Ωραια θα παρω το αλλο το διπλο wifi 2p που διακοπτει. Το διπλο χωραει στον πινακα μου; Χωραει μαλλον κατω και οχι πανω που το θελω. Πειραζει; Το υψος της ραγας μου ειναι οκ;
Αυτο ή το geyer wifi 20A της πρωτης σελιδας;

Για δωσε ιδέες για το : τα παντα. Εμεις δεν εχουμε λεβητα, Υλιακό, τιποτα. Υπαρχει τιποτα ενδιαφερον να κανουμε; Κατι που να μην γνωριζουμε. Μπορει να ειναι χαζη η ερωτηση :)

θελει δυο θεσεις din αυτο.Στο υψος ειτε πανω ειτε κατω χωραει.

Δημοσ.

Guys, με εκεινα και μ αυτα, εχω μπερδευτει.. εχεις τον κλασσικο διπολικο διακοπτη - απ εκει και επειτα τι αλλο χρειαζεσαι?! Ρελε ισχυος και το μαραφετι κουμπωμενο πριν τον ρελε ασφαλειας του θερμοσοφωνα? Κατι αλλο?! Αν ναι, ποιον συνδιασμο hardware προτεινετε?! Οτιδηποτε εκτος απο sonoff....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, mdkamael είπε

Guys, με εκεινα και μ αυτα, εχω μπερδευτει.. εχεις τον κλασσικο διπολικο διακοπτη - απ εκει και επειτα τι αλλο χρειαζεσαι?! Ρελε ισχυος και το μαραφετι κουμπωμενο πριν τον ρελε ασφαλειας του θερμοσοφωνα? Κατι αλλο?! Αν ναι, ποιον συνδιασμο hardware προτεινετε?! Οτιδηποτε εκτος απο sonoff....

Δεν υπάρχει "κλασικος" διπολικός.

Αν ο διπολικος σου ειναι σκέτος διακόπτης, τότε τον αντικαθιστάς με μια απο τις λύσεις που προτάθηκαν.

Αν ο διπολικος σου ειναι μικροαυτόματος (ασφάλεια), τότε οποιοδήποτε υλικό μπαίνει συμπληρωματικό, μετά την ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ασφάλεια μαζί με τον διακόπτη.

Είτε βάζεις ρελέ ισχύος που το ελέγχεις μέσω κάποιας τρίτης συσκευής στο πηνίο (πχ sonoff), είτε κάποιο wifi διπολικό διακόπτη all in one όπως το geyer, cooleseer, tuya και οτι άλλο προτάθηκε τελοσπάντων.

Το σημαντικό είναι η συσκευή που θα πάρεις να διακόπτει και τον ουδέτερο, γιατί πολλές απο αυτές διακόπτουν μόνο τη φάση και τον ουδέτερο τον έχουν μόνο για τροφοδοσία και τον δίνουν bypass.

Αν πάρεις το νήμα από την αρχή θα δεις τις λύσεις και τι προτείνει ο καθένας.

Υπάρχουν και πάφθηνοι (συγκριτικά) κινέζικοι all in one που φαίνεται πως δουλεύουν μια χαρά σύμφωνα με την εμπειρία των συμφορουμιτών.

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

διαβασα με ενδιαφερον το thread. Βλεπω οτι δεν εχει αναφερθει και καποια πατεντα ωστε να παιρνουμε πληροφορια για τη θερμοκρασια του νερου στο μποιλερ και αναλογως να κλεινει ή να ανοιγει. 

Αυτο γινεται γιατι ειναι μανουρα τεχνικα ή γιατι βασιζομαστε απολυτως στον θερμοστατη που οταν φτασει το νερο στη θερμοκρασια που ειναι ρυθμισμενο απενεργοποιειται η αντισταση και σταματα να λειτουργει?

Το ρωτω αυτο για τον εξης λογο:

να εχω και εναν τροπο να "διαβαζω" τη θερμοκρασια του νερου. Για παραδειγμα να βαλω και ενα σονοφ ΤΗ16 στον ηλιακο, να σφηνωσω το probe καπου κολλητα με το τυμπανο (εσωτερικα) και με δοκιμες να καταληξω οτι ΠΧ οταν το probe διαβαζει 45 βαθμους, το νερο μεσα ειναι 60 και αντιστοιχως πχ να υπολογιζω ποση ωρα πιο πριν πρεπει να εχω ανοιξει τον θερμοσιφωνα. Γιατι αλλη θερμοκρασια εχει ενα κλειστο τυμπανο τον χειμωνα, αλλη το φθινοπωρο, αλλη κοντα στο βραδυ, αλλη μια μερα που δεν εχω ιδεα αν ειχε ηλιοφανεια ή οχι γιατι ελειπα.

Εχει κανεις υλοποιησει κατι σχετικο?

• Like 1
Δημοσ.
Στις 12/11/2024 στις 10:03 ΜΜ, alefther είπε

Κοβει τον ουδέτερο; Αν κρινω απο το μέγεθος οχι. Μπορει να πει σιγουρα καποιος φιλος που ξερει να ελενχει; Μην το παρω αδικα.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καθώς μας έσκισε το νέο διζωνικό ρεύμα, επιβάλλεται να μπω και εγώ στο παιχνίδι του ελέγχου με WiFi του θερμοσίφωνα. Ο πίνακάς μου τώρα είναι έτσι: https://ibb.co/4RyFV8Bm

Ερωτήσεις:

• Ο 32A διακόπτης είναι διπολικός, σωστά;
  • Μπορώ να βάλω στη θέση της λυχνίας του θερμοσίφωνα (δίπλα από την 20A ασφάλειά του) αυτό;
  • Καθώς αυτό (το παραπάνω) δεν φαίνεται να είναι και διπολικός διακόπτης, θέλει μετά και ρελέ ισχύος; Δεν είναι το ίδιο ρελέ τελικά όπως αναφέρεται στην σελίδα του (και για ισχύς δεν φτάνουν τα 40A); Αν πάλι το πρόβλημα είναι να μην ζητηθούν 40A από τα υπάρχοντα καλώδια, δεν μπορεί να μπει ανάμεσα στον διακόπτη των 32A και την ασφάλεια των 20A που θα δίνει αυτή στο θερμοσίφωνα;
  • Αν θέλει ρελέ ισχύος, χάνω εντελώς την μέτρηση της κατανάλωσης του θερμοσίφωνα αφού (από ό,τι καταλαβαίνω ως μη ηλεκτρολόγος) απομονώνονται τα κυκλώματα;
  • Αν δεν μπει ρελέ ισχύος ποιο είναι το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί αν σε αυτό συνδεθεί απευθείας ο θερμοσίφωνας (όχι σε όρους «δεν διακόπτεται ο ουδέτερος» αλλά «παίρνει φωτιά ο πίνακας/το σπίτι», «καίγεται ο τηλεχειριζόμενος διακόπτης» κ.ο.κ.);

Ευχαριστώ προκαταβολικά τους ειδικούς που τυχόν ασχοληθούν με το μήνυμα. 🙏

Επεξ/σία από MSc CCDSP
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, MSc CCDSP είπε

Καθώς μας έσκισε το νέο διζωνικό ρεύμα, επιβάλλεται να μπω και εγώ στο παιχνίδι του ελέγχου με WiFi του θερμοσίφωνα. Ο πίνακάς μου τώρα είναι έτσι: https://ibb.co/4RyFV8Bm

Ερωτήσεις:

• Ο 32A διακόπτης είναι διπολικός, σωστά;
  • Μπορώ να βάλω στη θέση της λυχνίας του θερμοσίφωνα (δίπλα από την 20A ασφάλειά του) αυτό;
  • Καθώς αυτό (το παραπάνω) δεν φαίνεται να είναι και διπολικός διακόπτης, θέλει μετά και ρελέ ισχύος; Δεν είναι το ίδιο ρελέ τελικά όπως αναφέρεται στην σελίδα του (και για ισχύς δεν φτάνουν τα 40A);
  • Αν θέλει ρελέ ισχύος, χάνω εντελώς την μέτρηση της κατανάλωσης του θερμοσίφωνα αφού (από ό,τι καταλαβαίνω ως μη ηλεκτρολόγος) απομονώνονται τα κυκλώματα;
  • Αν δεν μπει ρελέ ισχύος ποιο είναι το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί αν σε αυτό συνδεθεί απευθείας ο θερμοσίφωνας (όχι σε όρους «δεν διακόπτεται ο ουδέτερος» αλλά «παίρνει φωτιά ο πίνακας/το σπίτι», «καίγεται ο τηλεχειριζόμενος διακόπτης» κ.ο.κ.);

Ευχαριστώ προκαταβολικά τους ειδικούς που τυχόν ασχοληθούν με το μήνυμα. 🙏

Hager Sb 232 32a Διπολικό σωστά

Έχεις δύο, άρα υποθέτω οτι έχει πέσει κάποια ματσακονιά - πατέντα για bypass;

Έχεις ελεύθερες θέσεις και στις δύο σειρές του πίνακα (6 κάτω και 3 πάνω εφόσον είναι 2x12) οπότε  αυτό μπορείς να το βάλεις όπου σε βολεύει.

Το tuya που παραθέτεις είναι ρελέ ισχύος ωστόσο βάσει του σχεδιαγράμματος δε φαίνεται να διακόπτει τον ουδέτερο, πρακτικά τον περνάει απλά απο μέσα. Το σωστό για το θερμοσίφωνο (για λόγους ασφάλειας) είναι να διακόπτεται και ο ουδέτερος.

Αν χρησιμοποιήσεις το tuya για να ενεργοποιείς ρελέ ισχύος δύο επαφών τότε το tuya θα μετράει πρακτικά το πηνίο του ρελέ ισχύος και όχι την τροφοδοσία του θερμοσίφωνα που πλέον θα περνά από το ρελέ ισχύος εκτός κι αν τα περάσεις σε σειρά. Ιδανικά βρες ένα wifi διακόπτη που θα διακόπτει και τον ουδέτερο, συνήθως πιάνουν δύο θέσεις στη ράγα αλλά εσύ έχεις τα περιθώρια.

Τα 40A είναι περισσότερα από τα αμπέρ που "αντέχει" συνολικά ο πίνακας σου (έχεις γενική 32A) οπότε καταλαβαίνεις οτι είναι αρκετό για το θερμοσίφωνο. Τυπικά ένα θερμοσίφωνο έχει 4kw αντίσταση, οπότε χρειάζεται 4000/230~17,4Α, εξού και τα 20A ασφάλισης του θερμοσίφωνα.

Αν δεν μπει διπολικός διακόπτης και δεν διακόπτεται ο ουδέτερος τίθεται θέμα ασφάλειας. Υπό συνθήκες (αντιστροφή φάσης - ουδετέρου και αστοχίας ρελέ) υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Όχι οτι είναι κάτι εύκολο να συμβεί, σου εξηγώ απλά γιατί διακόπτεται ο ουδέτερος

Btw, είμαι ο πρώτος αν θυμάμαι σωστά που ανέφερα στο νήμα οτι ο ουδέτερος πρέπει να διακόπτεται και ακόμη δεν έχω ανοίξει τον πίνακα μου να δω αν ισχύει και στον geyer. Το θεώρησα λανθασμένα αυτονόητο καθώς η εταιρία το προμοτάρει ως απομακρυσμένο έλεγχο θερμοσίφωνα. Ο διακόπτης της geyer είναι πρακτικά tuya με άλλη εκτύπωση στο κέλυφος και χρησιμοποιεί την εφαρμογή της tuya

Επεξ/σία από nickol-us
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, nickol-us είπε

Hager Sb 232 32a Διπολικό σωστά

Έχεις δύο, άρα υποθέτω οτι έχει πέσει κάποια ματσακονιά - πατέντα για bypass;

Έχεις ελεύθερες θέσεις και στις δύο σειρές του πίνακα (6 κάτω και 3 πάνω εφόσον είναι 2x12) οπότε  αυτό μπορείς να το βάλεις όπου σε βολεύει.

Το tuya που παραθέτεις είναι ρελέ ισχύος ωστόσο βάσει του σχεδιαγράμματος δε φαίνεται να διακόπτει τον ουδέτερο, πρακτικά τον περνάει απλά απο μέσα. Το σωστό για το θερμοσίφωνο (για λόγους ασφάλειας) είναι να διακόπτεται και ο ουδέτερος.

Αν χρησιμοποιήσεις το tuya για να ενεργοποιείς ρελέ ισχύος δύο επαφών τότε το tuya θα μετράει πρακτικά το πηνίο του ρελέ ισχύος και όχι την τροφοδοσία του θερμοσίφωνα που πλέον θα περνά από το ρελέ ισχύος εκτός κι αν τα περάσεις σε σειρά. Ιδανικά βρες ένα wifi διακόπτη που θα διακόπτει και τον ουδέτερο, συνήθως πιάνουν δύο θέσεις στη ράγα αλλά εσύ έχεις τα περιθώρια.

Τα 40A είναι περισσότερα από τα αμπέρ που "αντέχει" συνολικά ο πίνακας σου (έχεις γενική 32A) οπότε καταλαβαίνεις οτι είναι αρκετό για το θερμοσίφωνο. Τυπικά ένα θερμοσίφωνο έχει 4kw αντίσταση, οπότε χρειάζεται 4000/230~17,4Α, εξού και τα 20A ασφάλισης του θερμοσίφωνα.

Αν δεν μπει διπολικός διακόπτης και δεν διακόπτεται ο ουδέτερος τίθεται θέμα ασφάλειας. Υπό συνθήκες (αντιστροφή φάσης - ουδετέρου και αστοχίας ρελέ) υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Όχι οτι είναι κάτι εύκολο να συμβεί, σου εξηγώ απλά γιατί διακόπτεται ο ουδέτερος

Btw, είμαι ο πρώτος αν θυμάμαι σωστά που ανέφερα στο νήμα οτι ο ουδέτερος πρέπει να διακόπτεται και ακόμη δεν έχω ανοίξει τον πίνακα μου να δω αν ισχύει και στον geyer. Το θεώρησα λανθασμένα αυτονόητο καθώς η εταιρία το προμοτάρει ως απομακρυσμένο έλεγχο θερμοσίφωνα. Ο διακόπτης της geyer είναι πρακτικά tuya με άλλη εκτύπωση στο κέλυφος και χρησιμοποιεί την εφαρμογή της tuya

Ο δεύτερος 32άρης διακόπτης είναι νομίζω της κουζίνας, κάνω λάθος;

Υπάρχει άλλη συνδεσμολογία από σειρά ώστε να ελέγχει ο τηλεχειριζόμενος διακόπτης πλήρως τον θερμοσίφωνα;

Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας μπορεί να αντιμετωπίστει με το ρελέ διαφυγής;

Και πάλι συγχωρέστε με αν ρωτάω πατάτες, είμαι (σχεδόν) άσχετος.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, MSc CCDSP είπε

Ο δεύτερος 32άρης διακόπτης είναι νομίζω της κουζίνας, κάνω λάθος;

Δεν τα είδα σωστά...

Φαίνεται οτι οι δύο διακόπτες είναι ελέγχου θερμοσίφωνα και κουζίνας. Ο γενικός είναι ο 40αρης που βρίσκεται στα δεξιά.

Θεώρησα (λανθασμένα) οτι υπάρχει "λογική" αριστερά προς τα δεξιά αλλά μάλλον είναι αντίθετα και πιθανά σου έχει βάλει το ρελέ πριν από τα υπόλοιπα. Για μεγαλύτερη σιγουριά - επιβεβαίωση μόνο αν δει κάποιος τα σωθικά του πίνακα.

Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας μπορεί να αντιμετωπίστει με το ρελέ διαφυγής;

Ναι αλλά όπως είπα υπάρχει και η περίπτωση αστοχίας. Σε κουζίνα και θερμοσίφωνο χρησιμοποιούμε διπολικούς αυτόματους σαν επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, ώστε να μειώσεις στο ελάχιστο τις πιθανότητες.

Υπάρχει άλλη συνδεσμολογία από σειρά ώστε να ελέγχει ο τηλεχειριζόμενος διακόπτης πλήρως τον θερμοσίφωνα;

Αυτό το είπα σε περίπτωση που θες να βάλεις και δεύτερο ρελέ (non-smart) ενώ δε θες να χάσεις τον μετρητή ενέργειας του tuya.

Ψάξε βρες ένα διπλό smart διακόπτη (που διακόπτει και τον ουδέτερο) και τελειώνεις εκεί. Δεν υπάρχει λόγος να κοιτάξεις κάτι άλλο.

Δημοσ.

ΟΚ αυτά με την διακοπή του ουδέτερου μάλλον δικαιολογούνται. Γιατί όμως όλοι οι ηλεκτρολόγοι που επικοινώνησαν μαζί μου όταν το έβαλα δουλευταρά με πρήζουν για ρελέ ισχύος και ότι «δεν εμπιστεύονται αυτά τα μαραφέτια»; Να καταργώ δηλαδή εγώ την μέτρηση κατανάλωσης (που την θέλω και για να βλέπω αν είναι εντάξει ο θερμοστάτης μεταξύ άλλων) για να απομονώνω το κύκλωμα μην πάθει κάτι ο διακόπτης για να γλιτώσω την διαφορά μεταξύ των δύο;

Τελικά, διπολικός ας πούμε, ο διακόπτης μπαίνει πριν (σε αντικατάσταση του χειροκίνητου) την ασφάλεια ή μετά από αυτή αφήνοντας και τον χειροκίνητο;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, MSc CCDSP είπε

ΟΚ αυτά με την διακοπή του ουδέτερου μάλλον δικαιολογούνται. Γιατί όμως όλοι οι ηλεκτρολόγοι που επικοινώνησαν μαζί μου όταν το έβαλα δουλευταρά με πρήζουν για ρελέ ισχύος και ότι «δεν εμπιστεύονται αυτά τα μαραφέτια»; Να καταργώ δηλαδή εγώ την μέτρηση κατανάλωσης (που την θέλω και για να βλέπω αν είναι εντάξει ο θερμοστάτης μεταξύ άλλων) για να απομονώνω το κύκλωμα μην πάθει κάτι ο διακόπτης για να γλιτώσω την διαφορά μεταξύ των δύο;

Τελικά, διπολικός ας πούμε, ο διακόπτης μπαίνει πριν (σε αντικατάσταση του χειροκίνητου) την ασφάλεια ή μετά από αυτή αφήνοντας και τον χειροκίνητο;

Δεν ξέρω ούτε με ποιον μίλησες, ούτε το τι έχει καθένας στο κεφάλι του.

Υποθέτω οτι δε θέλουν να μπλέξουν με υλικό που δε γνωρίζουν και δε μπορούν να εγγυηθούν τη λειτουργία του. Βάλε τώρα να παίρνεις τον άλλον και να τον ρωτάς γιατί αποσυνδέθηκε ή γιατί κάηκε ο διακόπτης... Καταλαβαίνεις οτι ο επαγγελματίας δε μπορεί να βάλει στη ίδια ζυγαριά ένα κινέζικο διακόπτη smart tuya με ένα αντίστοιχο ρελέ ισχύος hager για παράδειγμα, που βγάζει ραγοϋλικό από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου... ξαναλέω, μιλάω υποθετικά και δε μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτεται ο καθένας.

Ο διπολικός smart θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον υπάρχον διπολικό διακόπτη. Έτσι κι αλλιώς για να σου λειτουργήσει απομακρυσμένα, θα πρέπει ο υπάρχον διακόπτης να είναι μόνιμα στην θέση on. Εφόσον έχεις χώρο στον πίνακα, θα μπορούσες να τον αφήσεις και να πάρεις τροφοδοσία μετά απο αυτόν, έχοντας τον εφεδρικό, σε περίπτωση που αστοχήσει το smart ρελέ και χρειαστείς αντικατάσταση για παράδειγμα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...