Προς το περιεχόμενο

Mikrotik detecting radar

manolis940

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε μια point to point σύνδεση μεταξύ SXTsq 5AC αντιμετοπίζω το πρόβλημα ξαφνικών αποσυνδέσεων. Όταν πηγαίνω στο AP βλέπω να αναγράφει detecting radar.

Πριν κάνω το post έχω κάνει αρκετό Google search μέσα στο documentation της Mikrotik στο forum της αλλά και στο reddit . Όλοι λένε να διαλέξεις ένα κανάλι που δεν είναι DFS αλλά εκεί είναι και το πρόβλημα. Όταν επιλέγεις ως regulatory domain το "greece" τότε όλες οι επιλογές είναι από το κανάλι 100 έως 128 (5500 - 5640) που σύμφωνα με το άρθρο της Wikipedia List of WLAN channels στην Ευρώπη είναι όλα DFS κανάλια.  Κάτι συγκεκριμένο για την Ελλάδα δεν βρίσκω αλλά φαντάζομαι ότι δεν διαφέρει. Αν υπάρχει ωστόσο κάτι ενημερώστε με.

image.png.78860e8ad2e54fc05ac13a04e9d87d6a.png

Μια προσωρινή λύση είναι να επιλέξεις etsi2 και να σου δώσει επιλογή στα κανάλια 149 και 153 (5745MHz και 5765MHz) αλλά απ΄όσο καταλαβαίνω απ' το FAQ της ΕΕΕΤ είναι μη επιτρεπτή.

Είναι η δεύτερη φορά που το αντιμετοπίζω. Τι λύσεις χρησιμοποιείται εσείς;

Export απ' τις ρυθμίσεις του wireless του AP με regulatory domain "etsi2"

# 2024-11-12 17:06:05 by RouterOS 7.16.1
# software id = G0CL-951L
#
# model = RBSXTsqG-5acD
# serial number = ******
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] 
	band=5ghz-onlyac 
    channel-width=20/40/80mhz-XXXX \
    country=etsi2 \
    disabled=no \
    frequency=5765 \
    mode=bridge \
    skip-dfs-channels=all \
    ssid=********** 
    wireless-protocol=802.11 \ 
    wps-mode=disabled

Οι επιλογές που έχω με regulatory domain "greece"

image.png.659a256bc5eb9cfa554a0a599e7b5f3f.png

image.png.feca9d2574352d958d98b57f14b7d10e.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο κάνει σε όλα τα κανάλια ή μόνο σε μερικά; Συχνά γίνεται από αρμονικές κακορυθμισμένων ΑΡ, οπότε μπορεί να δουλέψουν χωρίς το θέμα με αλλαγή καναλιού.

Λύση δεν υπάρχει καθώς η εκπομπή κάποιων σταθμών πρέπει να έχει προτεραιότητα σε αυτά τα κανάλια εξού και ο διεθνής κανονισμός.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, jkoukos είπε

Στο κάνει σε όλα τα κανάλια ή μόνο σε μερικά; Συχνά γίνεται από αρμονικές κακορυθμισμένων ΑΡ, οπότε μπορεί να δουλέψουν χωρίς το θέμα με αλλαγή καναλιού.

Λύση δεν υπάρχει καθώς η εκπομπή κάποιων σταθμών πρέπει να έχει προτεραιότητα σε αυτά τα κανάλια εξού και ο διεθνής κανονισμός.

Ξεκινήσαμε να παίζουμε κανονικά στο 100(5500MHz) αλλά ότι και να έβαλα απ' τα διαθέσιμα παρόλο που του έδωσα και λίγο χρόνο ή έκανα και μερικές επανεκκινήσεις πάλι δεν άλλαξε κάτι.

Βλέπω στην ερώτηση 1. Του FAQ της ΕΕΕΤ που έδωσα και παραπάνω ότι το επιτρεπόμενο εύρος είναι τα 5470-5725MHz. που σημαίνει ότι μέσα είναι και το 144(5720MHz) το οποίο ενδεχομένως δεν είναι μέσα στο DFS range αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εμφανίζεται ως διαθέσιμο.

Τώρα όσον αφορά το DFS απ' ότι καταλαβαίνω ότι όταν είμαι εντός του range του δεν πρέπει να ρίχνω καρφωτές συχνότητες αλλά να το αφήνω στο auto. Μάλιστα πρέπει το skip DFS channels = disabled γιατί δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη συχνότητα εκτός DFS και έτσι βγάζει σφάλμα. Εδώ με κάνει να έχω την εξής απορία. Δεν έχει ενημερωθεί το routerOS με όλα τα επιτρεπόμενα κανάλια; Γιατί σταματάει στο 128 όταν το 144 είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια(σύμφωνα με το παραπάνω FAQ πάντα); Αν επιλέξω την επιλογή no_regulatory_domain και επιλέξω το 144 που ενδεχομένως να μην έχει το παραπάνω πρόβλημα, χρειάζεται να αλλάξω και κάτι άλλο για να μην εκπέμπω παράνομα;

Επεξ/σία από manolis940

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, manolis940 είπε

Τώρα όσον αφορά το DFS απ' ότι καταλαβαίνω ότι όταν είμαι εντός του range του δεν πρέπει να ρίχνω καρφωτές συχνότητες αλλά να το αφήνω στο auto. Μάλιστα πρέπει το skip DFS channels = disabled γιατί δεν υπάρχει κάποια διαθέσιμη συχνότητα εκτός DFS και έτσι βγάζει σφάλμα.

Όχι, δεν υπάρχει θέμα και ούτε απαγόρευση χειροκίνητου ορισμού του προς χρήση καναλιού. Αλλού είναι το θέμα.

Στην μπάντα των 5GHz και στα κανάλια 52-140, λειτουργούν και διάφορες συσκευές κρίσιμων δεδομένων για βιομηχανικούς, εργαστηριακούς, κρατικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, που δεν πρέπει να ενοχλούνται από τα κοινά ασύρματα δίκτυα. Το Dynamic Frequency Selection (DFS) είναι μία υποχρεωτική λειτουργία που πρέπει να έχουν όλα τα WiFi ΑΡ όταν χρησιμοποιούν αυτά τα κανάλια.

Χοντρικά όταν ορισθούν να δουλέψουν σε ένα από αυτά, καταρχήν για 10 περίπου λεπτά δεν κάνουν καμία εκπομπή και απλά παρακολουθούν το κανάλι αν τυχόν ανακαλύψουν ότι σε αυτό λειτουργεί κάποιο από τα προαναφερόμενα. Στο τέλος αυτού του χρόνου, αν ανακαλύψουν ότι υπάρχουν ενεργές τέτοιες εκπομπές, τότε απαγορεύουν την χρήση του καναλιού αυτού. Μερικές συσκευές έχουν δυνατότητα αντί να περιμένουν αυτό το 10λεπτο χωρίς να κάνουν τίποτα, απλά αλλάζουν κανάλι σε ένα από αυτά στα οποία δεν χρειάζεται το DFS (36-48 αλλά μόνον σε εσωτερική χρήση).

3 ώρες πριν, manolis940 είπε

Δεν έχει ενημερωθεί το routerOS με όλα τα επιτρεπόμενα κανάλια; Γιατί σταματάει στο 128 όταν το 144 είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια(σύμφωνα με το παραπάνω FAQ πάντα);

Τα κανάλια 132-140* και υποχρεωτικά από το 142 και πάνω, οι συχνότητες χρησιμοποιούνται σε συσκευές Short Range Devices (SRD) που έχουν μέγιστη ισχύ εκπομπής EIRP 25mW (14dBm), σε αντίθεση με τα 200-1000mW (23-30dBm) των άλλων καναλιών στους 5GHz. Τα Fritz (που έχω) και το σύνολο σχεδόν των Router, δουλεύουν έως το 140 κανάλι. Βασικά δεν έχω υπόψη κανένα που να δουλεύει από το 142 και πάνω, ειδικά τα ΑΡ εξωτερικού χώρου.

* Τα 132-140 μπορούν να χρησιμοποιηθούν από συσκευές που υποστηρίζουν ταυτόχρονη λειτουργία σε αυτά, ρίχνοντας φυσικά την μέγιστη ισχύ εκπομπής.

Επεξ/σία από jkoukos
  • Like 1

Ευχαριστώ για την αναλυτική εξήγηση.

Πάνω κάτω έχω καταλάβει την σημασία του DFS και τον λόγο ύπαρξης του αλλά πρακτικά δεν καταλαβαίνω πως λειτουργεί. Πως καταλαβαίνει ότι η συσκευή είναι κρίσιμης σημασίας και όχι κάποιο άλλο AP που λειτουργεί στην ίδια συχνότητα; Γιατί η αλήθεια είναι ότι αν ανοίξω το εργαλείο frequency usage όλα τα διαθέσιμα κανάλια μπορεί να μην είναι γεμάτα αλλά όλα είναι και από λίγο απασχολημένα.

Αυτό επίσης με το δεκάλεπτο το έχω ακούσει άπειρες φορές αλλά στην πράξη δεν το βλέπω κάπου να λειτουργεί.

• Πχ σε Ubiquity κεραίες που έβαζα παλαιώτερα ασχέτως που δεν είχα το συγκεκριμένο πρόβλημα ποτέ πάντα λειτουργούσαν άμεσα ενώ ήταν ρυθμισμένες σε συγκεκριμένη συχνότητα που έβρισκα πάντα ότι έχει τον μικρότερο θόρυβο. Πάντα στις επιτρεπόμενες outdoor συχνότητες.
  • Σε δύο cabrium κεραίες που μου είχαν βάλει δύο τεχνικοί της Skytelecom μου είχαν πει ακριβώς το ίδιο ότι αν σβήσει θέλει 10 λεπτά για να λειτουργήσει, όμως πάντα λειτουργούσε σε λιγότερο από 1 λεπτό. Εκεί δεν ξέρω ακριβώς τι settings είχαν δοθεί.
  • Όλα τα Point to Point που έχω φτιάξει με Mikrotik κεραίες λειτουργούν αμέσως αρκεί να είναι σωστές οι ρυθμίσεις. Μόνο δύο περιπτώσεις έχω μέχρι σήμερα που ναι μεν τις έβαλα στο etsi2 και <<ησύχασε>> το κεφάλι μου

Απ' ότι συμπεραίνω λοιπόν δεν μπορώ να παίξω σε outdoor PtP συνδέσεις εκτός DFS και να είμαι νόμιμος. 😕

Υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες στα ΑΡ που προβλέπονται από το πρότυπο 802.11h. Δες ένα σύντομο άρθρο  της Cisco που περιγράφει την όλη λειτουργία και τους λόγους πιθανώς λανθασμένων αναγνωρίσεων.

Και σε Ubiquiti μου έχει παρουσιασθεί το θέμα. Εκεί έχεις δυνατότητα ορισμού των καναλιών που θα μεταπηδά σε περίπτωση αναγνώρισης DFS.

Γενικά έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του chip και τον αλγόριθμο του κατασκευαστή, για το πόσο σωστά αναγνωρίζονται αληθείς DFS εκπομπές και φυσικά το περιβάλλον λειτουργίας των ΑΡ.

1 ώρα πριν, manolis940 είπε

Όλα τα Point to Point που έχω φτιάξει με Mikrotik κεραίες λειτουργούν αμέσως αρκεί να είναι σωστές οι ρυθμίσεις.

Στους 5GHz κανένα ΑΡ, οποιουδήποτε κατασκευαστή δεν δουλεύει αμέσως. Υπάρχει αρχικά τουλάχιστον ένα λεπτό όπου γίνεται έλεγχος για DFS κανάλια και μετά ξεκινά η κανονική λειτουργία. Αυτό δεν συμβαίνει στους 2,4GHz ακόμη και στην ίδια συσκευή αν παίζει και στις δύο μπάντες.

3 ώρες πριν, jkoukos είπε

Υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες στα ΑΡ που προβλέπονται από το πρότυπο 802.11h. Δες ένα σύντομο άρθρο  της Cisco που περιγράφει την όλη λειτουργία και τους λόγους πιθανώς λανθασμένων αναγνωρίσεων.

Και σε Ubiquiti μου έχει παρουσιασθεί το θέμα. Εκεί έχεις δυνατότητα ορισμού των καναλιών που θα μεταπηδά σε περίπτωση αναγνώρισης DFS.

Γενικά έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του chip και τον αλγόριθμο του κατασκευαστή, για το πόσο σωστά αναγνωρίζονται αληθείς DFS εκπομπές και φυσικά το περιβάλλον λειτουργίας των ΑΡ.

Στους 5GHz κανένα ΑΡ, οποιουδήποτε κατασκευαστή δεν δουλεύει αμέσως. Υπάρχει αρχικά τουλάχιστον ένα λεπτό όπου γίνεται έλεγχος για DFS κανάλια και μετά ξεκινά η κανονική λειτουργία. Αυτό δεν συμβαίνει στους 2,4GHz ακόμη και στην ίδια συσκευή αν παίζει και στις δύο μπάντες.

Τα συγκεκριμένα RBSXTsqG-5acD παίζουν μόνο στα 5GHz. Πάντα μου παίζουν αμέσως. Κάτι Ubiquity που έχω, νομίζω πως το AP θέλει κάνα λεπτό ακόμη και μετά το boot. Θα διαβάσω το άρθρο της Cisco και θα επανέλθω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...