Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, skoulas είπε

Σε τέτοια θέματα δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Θα ακούσεις 1002 διαφορετικές απόψεις και αυτό που θα αντιμετωπίσεις μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό. Κάθε άνθρωπος δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στις όποιες ευκολίες/δυσκολίες τυχαίνουν στην ζωή του... Κάθε χώρα έχει τα καλά και τα κακά της. Ένα "ασήμαντο" κακό ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ μπορεί να είναι ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ λόγος να μην πας και το ανάποδο. Οπότε καταλαβαίνεις ότι δύσκολα θα βγάλεις συμπέρασμα από τυχαίους αγνώστους σε ένα forum.

Έζησα 2 χρόνια χωρίς να γνωρίζω -ούτε και έμαθα- τη γλώσσα γιατί δεν το απαιτούσε η δουλεία/περιβάλλον που ζούσα.

Διαφορετικός τρόπος ζωής/νοοτροπία, πολυπολιτισμικότητα, ήλιος με το σταγονόμετρο.

Επίσης, ΔΕΝ φεύγεις για να βρεις δουλειά αλλά έχεις βρει δουλειά (ξέροντας τον καθαρό μισθό) και μετά φεύγεις από Ελλάδα...

Επέστρεψα πριν 3 χρόνια οπότε δεν έχω τωρινή εικόνα της χώρας... Δε νομίζω ο τρόπος ζωής να άλλαξε, ούτε οι Μουσουλμάνοι να μειώθηκαν και να αυξήθηκαν οι ημέρες ηλιοφάνειας...

οι μουσουλμάνοι δεν αυξάνονται στη Γερμανία γενικά?

Επεξ/σία από Dim4653
  • Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, dbrillis είπε

Ψάχνεις καποια συγκεκριμένη πολη να πας; Δεν νομίζω ότι μπορει καποιος να σου απαντήσει για ολες τις πόλεις. Ψάχνεις να δεις σε ποια πόλη να πας; Οσο πιο "κοσμοπολιτικη" τόσο πιο ακριβο το κόστος ζωής στην πολη αυτη. 

Οι εργασιακές συνθήκες σε μεσαίες και μεγαλες εταιρίες ειναι πολυ καλες. Τωρα αν οι άδειες σου θα είναι 27 ή 30 μερες πιστεύω δεν πρέπει να σε πολυ ενδιαφέρει ή να το εχεις σαν προτεραιότητα. Οπως και το να ρωτας ποσο ανναρωτικη αδεια εχουν, χωρις να εχεις δουλεψει ουτε μια μερα μου θυμίζει κατι expats που ρωτάνε ποσα επιδόματα δινει η καθε χώρα για να διαλεξουν που να πάνε. Αυτη ειναι κακη νοοτροπία. 

Η ερώτηση σου θα έπρεπε να ειναι: τελειώνω πληροφορικη, θελω να παω Γερμανία, ποιες 3-4 πόλεις προτείνετε για τον κλαδο μου και πως ειναι η ζωη εκει. 

Γερμανοι που ξέρω και δουλευουν πχ στην DT σε IT θέσεις,  κοιτάνε για καποια αλλη δουλειά και παντού τους δινουν λιγότερα, εχουν πέσει η μισθοί οποτε δεν αλλαζουν δουλειά. Αυτο που μου μεταφέρουν είναι ότι η κατάσταση χειροτερεύει σε σχεση με παλια. 

Σε γερμανικών συμφερόντων εταιρεία στην Ολλανδία ωπου δούλευα, οι καινούργιοι παίρνουν αρκετά λιγότερα λεφτά ενώ 3 χρονια πριν οι καινούργιοι επερναν παραπάνω ή ειχαν αερα να κανουν καποιο καλο deal, τωρα ειναι, σου δινω αυτο το offer και αν δεν το δεχτείς θα παμε στον επόμενο. 

Αν περιμένεις να πας καπου και να μην ζοριστείς, αυτο δεν υπάρχει σε καμια χώρα. 

Να πας εξωτερικό για να ανοιξει το μυαλο σου. Να πας και σε 2-3 διαφορετικες χώρες οσο εισαι νεος, η συμβουλή μου ειναι πηγαινε και δες. Σχημάτισε τη δικη σου γνωμη, ζορισου λίγο, τα ζορια ειναι που θα έχεις να θυμάσαι και που θα σε "στρωσουν" αν μου επιτρέπεται η έκφραση. 

εχεις δικιο, ρωταω επειδη θελω να λαβω υποψη ολες τις παραμετρους, γιατι οπως ειπα δεν το κανω μονο για τα λεφτα, ναι θελω να μην εχω οικονομικα αγχη αλλα μεχρι εκει, απο εκει και περα θελω γενικα να δικτυωθω να γνωρισω νεο κοσμο νεα κουλτουρα διαφορετικα lifestyle , ειναι πολλα που με ενδιαφερουν, απο πολεις πρωτη μου προτιμηση ειναι το Βερολινο, φανταζομαι οτι θα ειναι ακριβα και θελει αρκετους μηνες ψαξιμο για διαμερισμα

2 ώρες πριν, skoulas είπε

Σε τέτοια θέματα δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Θα ακούσεις 1002 διαφορετικές απόψεις και αυτό που θα αντιμετωπίσεις μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό. Κάθε άνθρωπος δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στις όποιες ευκολίες/δυσκολίες τυχαίνουν στην ζωή του... Κάθε χώρα έχει τα καλά και τα κακά της. Ένα "ασήμαντο" κακό ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ μπορεί να είναι ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ λόγος να μην πας και το ανάποδο. Οπότε καταλαβαίνεις ότι δύσκολα θα βγάλεις συμπέρασμα από τυχαίους αγνώστους σε ένα forum.

Έζησα 2 χρόνια χωρίς να γνωρίζω -ούτε και έμαθα- τη γλώσσα γιατί δεν το απαιτούσε η δουλεία/περιβάλλον που ζούσα.

Διαφορετικός τρόπος ζωής/νοοτροπία, πολυπολιτισμικότητα, ήλιος με το σταγονόμετρο.

Επίσης, ΔΕΝ φεύγεις για να βρεις δουλειά αλλά έχεις βρει δουλειά (ξέροντας τον καθαρό μισθό) και μετά φεύγεις από Ελλάδα...

Επέστρεψα πριν 3 χρόνια οπότε δεν έχω τωρινή εικόνα της χώρας... Δε νομίζω ο τρόπος ζωής να άλλαξε, ούτε οι Μουσουλμάνοι να μειώθηκαν και να αυξήθηκαν οι ημέρες ηλιοφάνειας...

γενικοτερα επειδη εδω η κατασταση ειναι τραγικη και βλεπω οτι ολοι οσοι τελειωνουν τεχνολογικες σχολες ψαχνονται ειχα σχηματισει την αποψη οτι η Γερμανια ειναι μια χωρα με σταθεροτητα και σιγουρια , λογω και τις τεραστιας κοινοτητας Ελληνων, και βαση στατιστικων οι περισσοτεροι δε γυρνανε πισω. Σιγουρα καθε χωρα εχει καλα και κακα γι'αυτο προσπαθω να μαζεψω πληροφοριες και να τα βαλω σε μια ζυγαρια οσο γινεται, παντως η αληθεια ειναι οτι εδω δε βρισκω κατι που με να κανει να θελω να μεινω, εργασιακος μεσαιωνας μισθοι που οριακα βγαζεις τα προς το ζην και διαφθορα φουλ

Δημοσ.

Από δική μου εμπειρία στην Γερμανία στα 4 χρόνια που έμεινα, μακρυά από τους αδερφούς Έλληνες. 

Μην περιμένεις καλό, και καμία βοήθεια. Στάσου στα δικά σου πόδια, κάνε χρήση του συστήματος για να μάθεις την γλώσσα και ότι άλλη βοήθεια σου προσφέρει, βρες δουλειά πριν πας, και αν έχεις κάποια ανάγκη μην περιμένεις από κανένα δικό μας.

Κατά τα άλλα ο καιρός είναι μπλιαχ αλλά αυτό δεν με ενοχλεί, εκεί που ήμουν είχε το καλό ότι είχε δάση, ποτάμια, λίμνη για βόλτες και γενικά ζωή και δρώμενα το καλό της μεγάλης πόλης.

Μια χαρά είναι, το σπίτι εγώ το πλήρωνα 900 ευρώ 55 τετραγωνικά με όλα όμως πληρωμένα μέσα, μέχρι και την δορυφορική, νερό ρεύμα θέρμανση. Τηλέφωνο δεν είχε και έβαλα.

Πάνε και 10 χρόνια βέβαια 

• Like 3
Δημοσ.
11 hours ago, giwfys said:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_current.jsp?displayColumn=5

Πρωτες στον ΚΟΣΜΟ 2 γερμανικες πολεις

Φυσικα και αξιζει φιλε μην ακους τι λενε.

Μισθοι πολυ καλοι κοστος ζωης χαμηλοτερο απο ελλαδα με εξαιρεση το ενοικιο

Είναι τουλάχιστον αστεία η λίστα Mannheim μεγαλύτερο μέσο μισθό από Frankfurt, ποτέ για κάνανε λόγο. 3.800 καθαρά είναι πολύ υψηλός μισθός για μέσο όρο τέτοιας πόλης. Βγάλε 1κ και θα το πίστευα, Και πάλι ίσως.

• Like 1
Δημοσ.

Το Numbeo στηρίζεται σε χρήστες. Και το δείγμα ειναι αρκετά μικρό ειδικά σε μικρότερες πόλεις οπότε μπορεί τα αποτελέσματα να είναι αρκετά παραπλανητικά. 

Για εμένα τα Γερμανικά είναι απαραίτητα ακόμα και να μη τα χρειάζεσαι για τη δουλειά σου. Σε διαφορετική περίπτωση αυτοπεριορίζεσαι στο στενό πυρήνα των expats. Μόνο στο Βερολίνο θεωρώ πως κάποιος όντως μπορει να μη μάθει Γερμανικά. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως αν έχεις κάποιες βάσεις απο εδώ, όταν πας εκεί θα μάθεις πολύ πιο γρήγορα, αν θες φυσικά. Αν δε μιλάς σε άνθρωπο και βλέπεις μόνο ελληνικό youtube, προφανώς δεν θα μάθεις. 

Τώρα γενικά για τη χώρα. Αρχικά γιατί θες να πας Γερμανία; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Κατα δεύτερον, η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα γεωγραφικά  (για Ευρώπη τουλάχιστον) κι ακόμα μεγαλύτερη πληθυσμιακά. Είναι δύσκολο να γενικεύσεις. Αλλιώς είναι το Βερολίνο, αλλιώς το Μόναχο, αλλιώς το Μάνχαιμ (μια που αναφέρθηκε). Έχεις κάποιο μέρος κατα νου; Έχεις κάπου συγγενείς και θεωρείς πως εκεί θα κάνεις ξεκίνημα; Πας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα; 

Προσπαθώντας να συνοψίσω τη δική μου εμπειρία έχοντας ζήσει σε δύο διαφορετικές περιοχές της Γερμανίας, θα πω τα εξής:

1. Μακριά απο το Βερολίνο. Μια χαρά για ταξίδι, ανυπόφορο για ζωή. Χαοτικό και overcrowded ταυτόχρονα. Τσιγκούνικο σε μισθούς αλλά ακριβό πλέον στη ζωή. Περαστικός κόσμος που πάει για ο,τι αρπάξει ο κώλος του (κυριολεκτικά) και ο,τι ναρκωτικά προλάβει να καταπιει. Συν ένα κάρο καλοπαιδα απο την Ανατολική Ευρώπη και το Μάγκρεμπ να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους

2. Διάλεξε μεγάλη πόλη (ή ευρύτερη περιοχή). Όσο πιο "κοσμοπολίτικο" είναι ένα μέρος, τόσο πιο εύκολο είναι να προσαρμοστείς ως ξένος. Και φυσικά να έχεις μια καθημερινότητα που θα σε γεμίζει. Μια μικρή επαρχιακή πόλη στη μια ώρα και βάλε απο μεγαλούπολη μπορει να έχει εξαιρετικό επίπεδο διαβίωσης αλλά ως κομήτης δε θα την παλέψεις πολύ.

3. Μάθε τη γλώσσα και προσπάθησε όσο μπορείς να προσαρμοστείς. Θα περάσεις καλύτερα. Αν αρχίσεις απλά να βρίσκεις κουσούρια και να αναπολείς την Ελλάδα, μη ξεκινήσεις καθόλου.

4. Πήγαινε διαβασμένος. Αυτο που παρατηρώ σε πολλούς πρόσφατους μετανάστες, είναι η άγνοια. Όπως έγραψα πριν, στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Βρες δουλειά. Ψάξε τι παίζει με την πόλη που θα δουλεύεις, άλλο είναι να ζεις στο Μενχενγκλάντμπαχ ή το Ντούισμπουργκ, άλλο στο Ντίσελντορφ, κι ας ειναι 30 χλμ μεταξύ τους μακριά. Βρες καλές περιοχές να κοιτάξεις για σπίτι. Προετοίμασε τα χαρτιά που πιθανώς θα χρειαστείς εκεί. Άνοιξε ένα γερμανικό λογαριασμό (π.χ. Ν26) πριν φύγεις. 

5. Στο τέλος της μέρας, το σημαντικότερο στη μετανάστευση είναι το οικονομικό, οπότε βάλε κάτω τα νούμερα ρεαλιστικά. Όχι γενικότητες τύπου "το νοίκι ειναι ακριβό, τα υπόλοιπα φθηνά". Πόσα είναι καθαρά τα χρήματα που σου προσφέρουν; Πόσο είναι ένα μέσο νοίκι στην πόλη που θες να μείνεις; Πόσα τα έξοδα σου; Θα έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο; Πόση είναι η διαφορά απο την Ελλάδα για μια αντίστοιχη θέση; 

6. (πιο γενικό, αλλά βρίσκει κι εδώ εφαρμογή). Η μετανάστευση είναι μεγάλη απόφαση, και σε κάθε μεγάλη απόφαση η άποψη μου είναι να μη σκέφτεσαι το ιδανικό σενάριο και δίνεις βολικές απαντήσεις. Έστω οτι μου δίνουν σπίτι, έστω ότι θα πάρω αύξηση, έστω οτι θα μου μένουν λεφτά, έστω οτι θα κοινωνικοποιηθώ χωρίς να μάθω γερμανικά κλπ κλπ. Βάλε κάτω τα συν και τα πλην (θεωρώντας πως έχεις πρόταση), δες ρεαλιστικά πως έχουν τα πράγματα και μετά πάρε την απόφαση έχοντας αποδεχθεί τα ρίσκα αυτής. 

• Like 8
Δημοσ.
13 ώρες πριν, giwfys είπε

Μισθοι πολυ καλοι κοστος ζωης χαμηλοτερο απο ελλαδα με εξαιρεση το ενοικιο

αμα το ενοικιο είναι πιο ακριβό αντιστοιχα απτής Ελλάδας,που είναι το 60-80% του μισθού ενός νέου έως 35,πως είναι χαμηλότερο κόστος ζωής κ τι προοπτική έχει; Ακούω κάτι τιμές 1200 το δυάρι "ζεστό" κ μισθό 1600 -1800..μια η άλλη με εδώ πουχει 450-550 η γκαρσονιέρ- δυαρι κ ένας μισθός 850 περίπου 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, magicnumbers είπε

αμα το ενοικιο είναι πιο ακριβό αντιστοιχα απτής Ελλάδας,που είναι το 60-80% του μισθού ενός νέου έως 35,πως είναι χαμηλότερο κόστος ζωής κ τι προοπτική έχει; Ακούω κάτι τιμές 1200 το δυάρι "ζεστό" κ μισθό 1600 -1800..μια η άλλη με εδώ πουχει 450-550 η γκαρσονιέρ- δυαρι κ ένας μισθός 850 περίπου 

Τα σουπερ μαρκετ ειναι αισθητα φθηνοτερα σε σχεση με τα ελληνικα. Ακομα και τα budget οπως το LIDL ειανι σε πολλα προινοτνα 20, 30 ισως και 40% κατω.

εγω εχω κλεισει 8 χρονια γερμανια και βλεπω πραγματικα σιγα σιγα μια στροφη.

Η βιομηχανία τους δεν παει καλα…σχεδόν ολες οι αυτοκινητοβιομηχανίες εχουν ανακονωσει κλεισιματα εργοστασιων και απολύσεις .

Η εταιρεια μας βαζει αγγελια για προσωπικο και ερχονται βιογραφικα μονο απο τουρκια, σερβια, αλβανια και ιραν, χωρες που βλεπουν ακομα την γερμανια ως την γη της Επαγγελιας.

να σου πω απο την πλευρα μου τα θετικα καμτα αρνητικα της μεστανατευσης.

ΘΕΤΙΚΑ

• Ποιοτητα ζωης. ΟιΓερμανοι υεωρουν οτι εχουν πολυ γραφειοκρατια αλλα δεν το εχω συναντησει. Τελευταια φορα που χριεαστηκε να παω σε υπηρεσια ηταν πριν 6 μηνες. Με ραντεβου, σου λενε τι πρέπει να εχεις μαζι σου και τελειωσα σε 10 λεπτα. Επιπλεον η θεση της χωρας επιτρεπει ταξιδακια στις διπλα χωρες , ελβετια , Λουξεμβουργο, Τσεχια, Αυστρια, Πολωνια, Ολλανδια…Φυσικα και μεσα στη Γερμανια εχει ατελειωτους προορισμους για αποδρασεις
  • Επισης η Γερμανια ως μια απο τις μεγαλυτερες αγορες στην Ευρωπη, συμπεριλαμβανεται παντα στο πρωτο κυμα νεων υπηρεσιων. Π.χ. Disney plus και ειχα 1,5 χρονο πριν ερθει Ελλαδα. Αποστολες με Amazon συνηθως την επομενη μερα, εκτος αν πληρωσεις εξτρα και σου ερθει την ιδια. 
  • Εργασιακά. μισθος εννοειται στην ωρα του και αρκετά benefits , ανάλογα την εταιρεία. Εργασιακά δικαιώματα, 30 μερες διακοπές ειναι πλεον το στανταρ, ενω μερικοί δινουν και 32. Απολύσεις πολυ δύσκολα μετα τους 6 μήνες καθως πρέπει να υπάρχει σοβαρος λόγος.
  • Αξιοκρατία. Σε 6 χρονια βρεθηκα απο ο νεος που δε μιλουσε καλα γερμανικα, να διευθυνω το γραφειο της Φρανκφουρτης. Μου εχει δοθει δυο φορες ΚΑΛΗ αυξηση , χωρις να τη ζητησω…
  • Συγκοινωνιες. Σε μεγαλη πολη δε θα χρειαστείς αμαξι. Υπαρχουν πλεον τοσα car share που σε αναγκη νοικιαζεις. Εαν θες να βγεις παραεξω μια στο τοσο ειτε με τρενο είτε με ενοκιαζομενο. Το κοστος διατηρησης και συντηρησης αυτοκινητου ειναι ενα εξοδο που μπορεις να το γλυτώσεις ωσπου να κανεις οικογενεια.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

• Καιρος. Σχετικα με Ελλαδα πολύ λίγος ήλιος...Ειδικα Βερολίνο ήταν κατάθλιψη. Το χειμωνα νυχτωνει απο τις 5 και ξημερωνει στις 8. Το καλοκαιρι νυχτωνει στις 22.00 και ξημερωνει 5:30.
  • Έλληνες. Εκτος αν πέσεις σε εξαίρεση, μην περιμένεις από κανεναν βοήθεια ή συμπόνοια. Οι περισσότεροι εδώ εχουν φερει και τη νοοτροπία τους μαζί. 
  • Διαφορα κόστη. Αν και τα προιοντα εδω ειναι φθηνοτερα , οι υπηρεσίες είναι πανάκριβες. Δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι πληρώνονται με την ώρα. Συνεργεια αυτοκινητων εχουν πχ εργατοωρες στο 100ρικο και αντιπροσωπείες 200€. Αμαξια βγαινουν ολική για πλάκα, γιατί η επισκευή είναι απλησίαστη.
  • Γερμανοι σαν λαος.  Ειναι ευγενικοί γενικότερα, περισσότερο απο τους Άγγλους, αλλα στις περισσότερες Περιπτώσεις φαίνεται οτι είναι ψεύτικη η ευγένεια. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βιώσεις ρατσισμό, ιδίως αν δεν μιλάς γερμανικά. Εξαίρεση μονο το Βερολίνο.
  • Φορολογια. Εχει απο τις μεγαλυτερες φορολογίες στην Ευρωπη, ειδικα αν είσαι ανύπαντρος… 100Κ μικτα , μενουν στο χερι περιπου 59κ. Καπως πρεπει να να αιμοδοτησουμε το κοινωνικό κρατος βλεπεις. Αυτο το γεγονός Θα σε κανει σιγα σιγα να κλινεις και συ προς τα δεξια…Εμενα τουλάχιστον αυτην την επίπτωση είχε..
  • Εγκληματικότητα. Οπως σε όλες τις χωρες που εχουν δεχτει μεγάλο αριθμό ξένων, η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ. Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Ακομα και σε σχολεία εχουν σημειωθεί πολλα περιστατικά οπου μουσουλμανοι επιτίθενται σε γερμανους…
  • 12 μισθοι, εκτος απο,λίγες περιπτώσεις, δεν δινονται δώρα χριστουγεννιάτικα και Πασχα,
  • Εύρεση σπιτιου. Απιστευτα δυσκολη, ειδικα για νέο ερχόμενο και σε μεγαλη πολυ. Μεγαλη ζήτηση και μεγαλο εξοδο αρχικα. Ενοικιο + 3 ενοικια εγγυηση. Τα σπιτια πολλες φορες  δεν εχουν κουζινα και πρεπει να βαλεις εσυ….αλλο εξοδο.

Επειδη δε βλεπω στα επόμενα χρόνια να γίνεται καλυτερη η κατάσταση, θα σου πρότεινα αντι για Γερμανια, να δεις Ελβετια. 

Επεξ/σία από pseira
  • Like 8
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, pseira είπε

Φορολογια. Εχει απο τις μεγαλυτερες φορολογίες στην Ευρωπη, ειδικα αν είσαι ανύπαντρος… 100Κ μικτα , μενουν στο χερι περιπου 59κ.

Fun fact, στην Ελλάδα θα σου έμεναν 56Κ. https://aftertax.gr

• Like 1
  • Haha 1
Δημοσ.

Το άλλο που δεν πρόλαβα να σχολιάσω νωρίτερα είναι για τους 12 μισθούς. Αν το ετήσιο ποσό είναι το ίδιο, οι 12 και οι 14 μισθοί δεν κάνουν κάποια ουσιαστική διαφορά, πέρα από το να βλέπεις κάποια μεγαλύτερα ποσά στον λογαριασμό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντί για συνολικά μεγαλύτερο μισθό κάθε μήνα. 

• Like 2
Δημοσ.
48 minutes ago, martkonsta said:

Το άλλο που δεν πρόλαβα να σχολιάσω νωρίτερα είναι για τους 12 μισθούς. Αν το ετήσιο ποσό είναι το ίδιο, οι 12 και οι 14 μισθοί δεν κάνουν κάποια ουσιαστική διαφορά, πέρα από το να βλέπεις κάποια μεγαλύτερα ποσά στον λογαριασμό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντί για συνολικά μεγαλύτερο μισθό κάθε μήνα. 

Κάνουν αν έχεις μεγάλο μισθό γιατί οι κρατήσεις είναι στο μηνιαίο payslip. Δε θα δεις μεγάλη διαφορά αν έχεις έναν χαμηλό ή μέσο μισθό αλλά στα 100+ μικτά η διαφορά φαίνεται. Και όσο μεγαλύτερη η φορολογία τόσο μεγαλύτερη η διαφορά.

Στο Βέλγιο πχ που έχει μεγαλύτερη φορολογία από Γερμανία αν τα μικτά σου είναι 100 χιλιάδες το χρόνο και είσαι ανύπαντρος χωρίς παιδιά τότε καθαρά με 12 μισθούς έχεις λίγο πάνω από 51 χιλιάδες στο τέλος της χρονιάς. Αν παίρνεις 14 μισθούς τότε τα καθαρά σου είναι λίγο πάνω από 53 χιλιάρικα. 

Αντίστοιχη είναι και η αναλογία στη Γερμανία καθώς μίλαγα με μια εταιρεία πέρσι που βρίσκεται λίγο έξω από το Ντύσελντορφ για την προοπτική εργασίας εκεί με ετήσιο μισθό σε αυτό το εύρος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μένω Γερμανία απο 2018, το κόστος ζωής έχει ανέβει αρκετά. Ενα δυάρι κοστίζει γύρω στα 1200 σε καλές πόλεις Düsseldorf, Μοναχο, Φρανκφουρτη, ενώ σε μικρότερες πχ Bochum, Duisburg κλπ 900-1000 μαζί με κοινόχρηστα. Επισης δεν θα πρότεινα σε περιοχες της πρωην ανατολικής Γερμανίας...Δε θα πρότεινα να πας σε μικρη πολη ή σε χωριό καθως η ζωή ειναι ανυπόφορη και οι κοινωνίες πιο κλειστές ειδικά σε χωριά.

Η καθημερινότητα εχει γίνει ακριβότερη πχ να φας έξω ακόμα κι ενα γύρο χρειάζεσαι 6€. Τα σουπερ μάρκετ επίσης, οκ τα χημικά προϊόντα ειναι λιγο φθηνότερα απο Ελλάδας, τα τρόφιμα στα ακριβά σουπερμάρκετ 30-50% πιο ακριβά, στα λιντλ αλντι κλπ ισως 20% αλλα χειρότερη ποιότητα απο Ελλάδα.  Συνολικά για να ζήσεις μόνος σου χρειάζεσαι 2000€. Αλλα θα χρειαστείς επιπλέον λεφτά για ταξίδια Ελλάδα ή αλλού για να δεις ήλιο. Και βέβαια δεν αξιζει τόσο η καθημερινότητα όσο στην Ελλάδα, π.χ. για να κανονίσεις κατι με Γερμανους αν καταφέρεις να κάνεις φιλίες πρέπει να το προγραμματίσεις 2 εβδομάδες νωρίτερα...

Στα θετικά ειναι η αξιοκρατία στις δουλειές. Και μεχρι στιγμης η αγορα εργασιας αλλα αρχιζει κριση στη Γερμανία (οκ οχι όπως στην Ελλάδα απο 2011 και μετα)

Καθως ξεκινάς την καριέρα σου θα σου πρότεινα να ψάξεις σε μεγάλη εταιρεία.

Γενικά θα χρειαστείς Γερμανικά, αλλα γενικότερα το ΗR αν κλείσεις δουλειά απο πριν θα σε βοηθήσει με τη γραφειοκρατία (δεν ειναι χειρότερη απο της Ελλάδας, καθως βγάζεις άκρη).

Επεξ/σία από deviant
  • Like 2
Δημοσ.

Η φορολογία απο ενα ποσό και πανω ειναι μεγαλη και στην Ολλανδία, τα 100κ μικτα το χρόνο (με holiday allowance μεσα) ειναι περιπου 58κ καθαρα. 

Η διαφορά βέβαια Ολλανδίας με Γερμανία ειναι οτι πολλα πραγματα στην Γερμανία ειναι φθηνότερα μιας και στην Ολλανδία πληρωνεις και τον αερα που αναπνέεις. 

Δημοσ.
1 hour ago, deviant said:

Η καθημερινότητα εχει γίνει ακριβότερη πχ να φας έξω ακόμα κι ενα γύρο χρειάζεσαι 6€.

Και στην ελλαδα 5😅

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, dbrillis είπε

Η φορολογία απο ενα ποσό και πανω ειναι μεγαλη και στην Ολλανδία, τα 100κ μικτα το χρόνο (με holiday allowance μεσα) ειναι περιπου 58κ καθαρα. 

Η διαφορά βέβαια Ολλανδίας με Γερμανία ειναι οτι πολλα πραγματα στην Γερμανία ειναι φθηνότερα μιας και στην Ολλανδία πληρωνεις και τον αερα που αναπνέεις. 

Στα 100κ βασικά πλησιάζουν οι χώρες μεταξύ τους ούτως  η αλλως. Ολλανδία βέβαια πληρώνεις και την ασφάλιση χωριστα. Στους πιο συνιθησμένους μισθούς βέβαια Γερμανία και Βέγλιο είναι απ' τις χειρότερες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...