Nothingtodo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Καλησπερα σε ολο το φορουμ, θα προσπαθησω να ειμαι οσο πιο σαφης και κατανοητος γινεται. Δεν εχω τελειωσει την σχολη ακομα (πληροφορικη), μπαινω 3ο ετος αλλα νομιζω οτι θα ηθελα να ξερω απο τωρα καποια πραγματα για το ποσο αξιζει μια τετοια κινηση στο οχι και τοσο μακρινο μελλον. Οι ερωτησεις που θελω να κανω, σε ατομα που εχουν γνωστους/συγγενεις η ζουν/ εχουν ζησει στη Γερμανια, ειναι οι εξης: τι επιπεδο Γερμανικων χρειαζεται να μιλαω για να ανταπεξελθω στη καθημερινοτητα και τη γραφειοκρατια? τα γερμανικα θα παιξουν ρολο στο να βρω ευκολοτερα δουλεια στο τομεα μου? τι παιζει με τα ενοικια και τη δυσκολια ευρεσης διαμερισματος στις μεγαλες πολες? ποια ειναι η εργασιακη κουλτουρα των Γερμανων? ισχυει οτι ειναι αυστηρα πενθημερο 8ωρο με 40+ μερες αδεια και unlimited sick days? ποσο ακριβη ειναι η ζωη και ποιος ειναι ο ιδανικος μισθος για να τα βγαζει περα ανετα 1 ατομο? εχω και αλλες αλλα αυτα ειναι τα πιο σημαντικα για αρχη, ευχαριστω εκ των προτερων 2
Sugizo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 7 hours ago, Nothingtodo said: τι επιπεδο Γερμανικων χρειαζεται να μιλαω για να ανταπεξελθω στη καθημερινοτητα και τη γραφειοκρατια? Ανάλογα που θα βρίσκεσαι, σε χωριο θα χρειαστείς βασικά γερμανικά(επίπεδο A1-A2), σε μεγάλη πόλη μάλλον όχι. 7 hours ago, Nothingtodo said: τα γερμανικα θα παιξουν ρολο στο να βρω ευκολοτερα δουλεια στο τομεα μου? Ανάλογα ποιος θα είναι ο τομέας σου, πληροφορική είναι και ο software developer, πληροφορική είναι και ο IT Project Manager. Ο πρώτος δεν χρειάζεται γερμανικά, ο δεύτερος δεν μπορεί χωρίς γερμανικά (εκτος κι αν μιλάμε για διεθνείς εταιρίες) 7 hours ago, Nothingtodo said: τι παιζει με τα ενοικια και τη δυσκολια ευρεσης διαμερισματος στις μεγαλες πολες? Οι μεγάλες πόλεις είχαν και έχουν θέμα. Mε entry μισθό, δύσκολα θα νοικιάσεις μονο σου, μάλλον συγκατοίκηση στην αρχή. 7 hours ago, Nothingtodo said: ποια ειναι η εργασιακη κουλτουρα των Γερμανων? ισχυει οτι ειναι αυστηρα πενθημερο 8ωρο με 40+ μερες αδεια και unlimited sick days? Συνήθως ναι, εκτος κι αν μπλέξεις με ξένους. Οι άδειες είναι 25 μέρες αν δεν κάνω λάθος, και το sick leave έχει όριο, εκτος κι αν έχεις πολύ σοβαρό λόγο και χαρτί από γιατρό ότι είναι αναγκαίο. (γνωρίζω περίπτωση στην Στουγκάρδη που έκατσε 1 χρόνο sick leave λόγο burnout) 7 hours ago, Nothingtodo said: ποσο ακριβη ειναι η ζωη και ποιος ειναι ο ιδανικος μισθος για να τα βγαζει περα ανετα 1 ατομο? Οι τιμές είναι πάνω κάτω ίδιες με ελλάδα (εξαίρεση τα νοίκια φυσικά). Ιδανικός μισθός εξαρτάται αποκλειστικά που θα είσαι, περιοχή από περιοχή διαφέρει, πόλη από πόλη διαφέρει. Μοναχο πχ δεν θα καθόμουν για λιγότερα από 4.000 καθαρά. Σε χωριο/μικρή πόλη, είσαι άνετος και με 2500. Δεν μένω γερμανία αλλα έχω παρα πολλούς γνωστούς και συγγενείς εκεί (ο ίδιος έκατσα 8 μήνες το 2011). Ευχαρίστως να με διορθώσει οποιος πιστεύει ότι γράφω αρλούμπες. (Για το σχόλιο πριν, μπορεί για ανειδίκευτους να μην είναι η καλύτερη επιλογή πλέον, αλλα για πληροφορική είναι ότι πρέπει, πολλές θέσεις εργασίας) Επίσης πολύ σημαντικό: Εάν φεύγεις για τα λεφτά μονο, θα ξενερώσεις, ειδικά εάν δεν υπάρχει ανάγκη (είσαι ψιλό-άνετα στην ελλάδα). Θα πρέπει να θέλεις πραγματικά να φύγεις από το παρόν περιβάλλον σου για να πετύχεις έξω. 1
giwfys Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 8 hours ago, Give-me-a-hit said: δεν αξιζει η γερμανια πλεον https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_current.jsp?displayColumn=5 Πρωτες στον ΚΟΣΜΟ 2 γερμανικες πολεις Φυσικα και αξιζει φιλε μην ακους τι λενε. Μισθοι πολυ καλοι κοστος ζωης χαμηλοτερο απο ελλαδα με εξαιρεση το ενοικιο 1
dbrillis Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Μόλις τώρα, giwfys είπε https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_current.jsp?displayColumn=5 Πρωτες στον ΚΟΣΜΟ 2 γερμανικες πολεις Φυσικα και αξιζει φιλε μην ακους τι λενε. Μισθοι πολυ καλοι κοστος ζωης χαμηλοτερο απο ελλαδα με εξαιρεση το ενοικιο Παιδια μην το κανουμε το θεμα VS. Η Γερμανία ειναι μεγαλη χωρα και δεν χωράνε γενικεύσεις. Ας απαντήσουμε σε οτι ρωτάει ο φίλος και τελος. Επίσης μπορουμε να απαντήσουμε μονο για το τωρα, δεν μπορουμε να πουμε τι θα γινει σε δυο χρόνια. Υ.Γ. επειδή στο link που έδωσες εχει το Meinheim, κολλητά διπλα ειναι το Ludwigshafen, οσες φορες παω εκει γελαω με τα χάλια τους. Κάνει παρτυ η καταθλιψη.
giwfys Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2 minutes ago, dbrillis said: Υ.Γ. επειδή στο link που έδωσες εχει το Meinheim, κολλητά διπλα ειναι το Ludwigshafen, οσες φορες παω εκει γελαω με τα χάλια τους. Κάνει παρτυ η καταθλιψη. Παραδειγμα ειναι, αν δεις εχει πολλες γερμανικες πολεις στο top 100. Προφανως εκει υπολογισαν χαμηλα ενοικια, γι αυτο και βγαινει το purchasing power πρωτο
Nothingtodo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 3 ώρες πριν, Sugizo είπε Ανάλογα που θα βρίσκεσαι, σε χωριο θα χρειαστείς βασικά γερμανικά(επίπεδο A1-A2), σε μεγάλη πόλη μάλλον όχι. Ανάλογα ποιος θα είναι ο τομέας σου, πληροφορική είναι και ο software developer, πληροφορική είναι και ο IT Project Manager. Ο πρώτος δεν χρειάζεται γερμανικά, ο δεύτερος δεν μπορεί χωρίς γερμανικά (εκτος κι αν μιλάμε για διεθνείς εταιρίες) Οι μεγάλες πόλεις είχαν και έχουν θέμα. Mε entry μισθό, δύσκολα θα νοικιάσεις μονο σου, μάλλον συγκατοίκηση στην αρχή. Συνήθως ναι, εκτος κι αν μπλέξεις με ξένους. Οι άδειες είναι 25 μέρες αν δεν κάνω λάθος, και το sick leave έχει όριο, εκτος κι αν έχεις πολύ σοβαρό λόγο και χαρτί από γιατρό ότι είναι αναγκαίο. (γνωρίζω περίπτωση στην Στουγκάρδη που έκατσε 1 χρόνο sick leave λόγο burnout) Οι τιμές είναι πάνω κάτω ίδιες με ελλάδα (εξαίρεση τα νοίκια φυσικά). Ιδανικός μισθός εξαρτάται αποκλειστικά που θα είσαι, περιοχή από περιοχή διαφέρει, πόλη από πόλη διαφέρει. Μοναχο πχ δεν θα καθόμουν για λιγότερα από 4.000 καθαρά. Σε χωριο/μικρή πόλη, είσαι άνετος και με 2500. Δεν μένω γερμανία αλλα έχω παρα πολλούς γνωστούς και συγγενείς εκεί (ο ίδιος έκατσα 8 μήνες το 2011). Ευχαρίστως να με διορθώσει οποιος πιστεύει ότι γράφω αρλούμπες. (Για το σχόλιο πριν, μπορεί για ανειδίκευτους να μην είναι η καλύτερη επιλογή πλέον, αλλα για πληροφορική είναι ότι πρέπει, πολλές θέσεις εργασίας) Επίσης πολύ σημαντικό: Εάν φεύγεις για τα λεφτά μονο, θα ξενερώσεις, ειδικά εάν δεν υπάρχει ανάγκη (είσαι ψιλό-άνετα στην ελλάδα). Θα πρέπει να θέλεις πραγματικά να φύγεις από το παρόν περιβάλλον σου για να πετύχεις έξω. γιατι πιστευεις οτι θα ξενερωσω? αν και γενικα δε φευγω μονο για τα λεφτα, ειναι η εμπειρια που θελω απο κατι διαφορετικο
Sugizo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 10 minutes ago, Nothingtodo said: γιατι πιστευεις οτι θα ξενερωσω? αν και γενικα δε φευγω μονο για τα λεφτα, ειναι η εμπειρια που θελω απο κατι διαφορετικο Αυτός είναι ένας καλός λόγος να δοκιμάσεις έξω. Το έθεσα έτσι γιατί αρκετοί φεύγουν ενώ είναι σχετικά "καλά" στην ελλάδα και μετά ξενερώνουν με την γερμανία και την κάθε γερμανία που δεν έχει θάλασσα, καφέ με τις ώρες έξω στον ήλιο και μπουζούκια/νυχτερινή ζωή μέχρι πρωίας.
Nothingtodo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 5 λεπτά πριν, Sugizo είπε Αυτός είναι ένας καλός λόγος να δοκιμάσεις έξω. Το έθεσα έτσι γιατί αρκετοί φεύγουν ενώ είναι σχετικά "καλά" στην ελλάδα και μετά ξενερώνουν με την γερμανία και την κάθε γερμανία που δεν έχει θάλασσα, καφέ με τις ώρες έξω στον ήλιο και μπουζούκια/νυχτερινή ζωή μέχρι πρωίας. ισχυει, αν και η Γερμανια εχει καλη νυχτερινη ζωη, ειδικα Βερολινο
shikabalas Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Αδειες συνηθως ειναι 30 μερες το χρονο, καποιος μικροτερες εταιριες δινουν ακομα 27-28. Αναρρωτικες μεχρι 6 βδομαδες το χρονο, μπορεις και παραπανω βεβαια αλλα μονο αν ειναι πολυ σοβαρο το θεμα. Τα υπολοιπα πανω κατω οπως τα εγραψες ο φιλος παραπανω. Ειμαι Μοναχο απο το 2017, πρωτα για μεταπτυχιακες σπουδες με πρακτικες ταυτοχρονα και απο το 2020 ως εργαζομενος. Η πικρη αληθεια ειναι οτι τα πραγματα ειναι "καθε περσυ και καλυτερα" και επειδη υπαρχει μια εναλλακτικη με την οικογενειακη επιχειριση στην Ελλαδα αρχιζω να το σκεφτομαι πλεον για επιστροφη. Μονο ετσι ομως, σε καποιον που δεν εχει εναλλακτικη, θα προτεινα να μεινει Γερμανια. 1
Nothingtodo Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 28 λεπτά πριν, shikabalas είπε Αδειες συνηθως ειναι 30 μερες το χρονο, καποιος μικροτερες εταιριες δινουν ακομα 27-28. Αναρρωτικες μεχρι 6 βδομαδες το χρονο, μπορεις και παραπανω βεβαια αλλα μονο αν ειναι πολυ σοβαρο το θεμα. Τα υπολοιπα πανω κατω οπως τα εγραψες ο φιλος παραπανω. Ειμαι Μοναχο απο το 2017, πρωτα για μεταπτυχιακες σπουδες με πρακτικες ταυτοχρονα και απο το 2020 ως εργαζομενος. Η πικρη αληθεια ειναι οτι τα πραγματα ειναι "καθε περσυ και καλυτερα" και επειδη υπαρχει μια εναλλακτικη με την οικογενειακη επιχειριση στην Ελλαδα αρχιζω να το σκεφτομαι πλεον για επιστροφη. Μονο ετσι ομως, σε καποιον που δεν εχει εναλλακτικη, θα προτεινα να μεινει Γερμανια. δηλαδη δε πιστευεις οτι ειναι σε καλη κατασταση αυτη τη στιγμη? γενικα εχω ακουσει οτι σε καποια θεματα βελτιωνεται κιολας
dbrillis Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Ψάχνεις καποια συγκεκριμένη πολη να πας; Δεν νομίζω ότι μπορει καποιος να σου απαντήσει για ολες τις πόλεις. Ψάχνεις να δεις σε ποια πόλη να πας; Οσο πιο "κοσμοπολιτικη" τόσο πιο ακριβο το κόστος ζωής στην πολη αυτη. Οι εργασιακές συνθήκες σε μεσαίες και μεγαλες εταιρίες ειναι πολυ καλες. Τωρα αν οι άδειες σου θα είναι 27 ή 30 μερες πιστεύω δεν πρέπει να σε πολυ ενδιαφέρει ή να το εχεις σαν προτεραιότητα. Οπως και το να ρωτας ποσο ανναρωτικη αδεια εχουν, χωρις να εχεις δουλεψει ουτε μια μερα μου θυμίζει κατι expats που ρωτάνε ποσα επιδόματα δινει η καθε χώρα για να διαλεξουν που να πάνε. Αυτη ειναι κακη νοοτροπία. Η ερώτηση σου θα έπρεπε να ειναι: τελειώνω πληροφορικη, θελω να παω Γερμανία, ποιες 3-4 πόλεις προτείνετε για τον κλαδο μου και πως ειναι η ζωη εκει. Γερμανοι που ξέρω και δουλευουν πχ στην DT σε IT θέσεις, κοιτάνε για καποια αλλη δουλειά και παντού τους δινουν λιγότερα, εχουν πέσει η μισθοί οποτε δεν αλλαζουν δουλειά. Αυτο που μου μεταφέρουν είναι ότι η κατάσταση χειροτερεύει σε σχεση με παλια. Σε γερμανικών συμφερόντων εταιρεία στην Ολλανδία ωπου δούλευα, οι καινούργιοι παίρνουν αρκετά λιγότερα λεφτά ενώ 3 χρονια πριν οι καινούργιοι επερναν παραπάνω ή ειχαν αερα να κανουν καποιο καλο deal, τωρα ειναι, σου δινω αυτο το offer και αν δεν το δεχτείς θα παμε στον επόμενο. Αν περιμένεις να πας καπου και να μην ζοριστείς, αυτο δεν υπάρχει σε καμια χώρα. Να πας εξωτερικό για να ανοιξει το μυαλο σου. Να πας και σε 2-3 διαφορετικες χώρες οσο εισαι νεος, η συμβουλή μου ειναι πηγαινε και δες. Σχημάτισε τη δικη σου γνωμη, ζορισου λίγο, τα ζορια ειναι που θα έχεις να θυμάσαι και που θα σε "στρωσουν" αν μου επιτρέπεται η έκφραση. 9 1
skoulas Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Σε τέτοια θέματα δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Θα ακούσεις 1002 διαφορετικές απόψεις και αυτό που θα αντιμετωπίσεις μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό. Κάθε άνθρωπος δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στις όποιες ευκολίες/δυσκολίες τυχαίνουν στην ζωή του... Κάθε χώρα έχει τα καλά και τα κακά της. Ένα "ασήμαντο" κακό ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ μπορεί να είναι ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ λόγος να μην πας και το ανάποδο. Οπότε καταλαβαίνεις ότι δύσκολα θα βγάλεις συμπέρασμα από τυχαίους αγνώστους σε ένα forum. Έζησα 2 χρόνια χωρίς να γνωρίζω -ούτε και έμαθα- τη γλώσσα γιατί δεν το απαιτούσε η δουλεία/περιβάλλον που ζούσα. Διαφορετικός τρόπος ζωής/νοοτροπία, πολυπολιτισμικότητα, ήλιος με το σταγονόμετρο. Επίσης, ΔΕΝ φεύγεις για να βρεις δουλειά αλλά έχεις βρει δουλειά (ξέροντας τον καθαρό μισθό) και μετά φεύγεις από Ελλάδα... Επέστρεψα πριν 3 χρόνια οπότε δεν έχω τωρινή εικόνα της χώρας... Δε νομίζω ο τρόπος ζωής να άλλαξε, ούτε οι Μουσουλμάνοι να μειώθηκαν και να αυξήθηκαν οι ημέρες ηλιοφάνειας... 7
Skandalf Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Δημοσ. 12 Νοεμβρίου Αν ξέρεις Γερμανικά , καλύτερα στο Γερμανόφωνο κομμάτι της Ελβετίας , παρά στη Γερμανία... 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα