Προς το περιεχόμενο

Τα όρθια γραφεία δεν προστατεύουν από τους κινδύνους της καθιστικής ζωής

Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

8 minutes ago, polaki said:

Είμαι σε φάση καρέκλας τώρα, μάλλον για Χριστούγεννα λέω να πάρω άλλη ή και BF αν κάτσει καμία ευκαιρία.

Προτείνεις κάποια συγκεκριμένη εσύ; mouse & keyboard είναι τα MX της Logitech οπότε νομίζω είναι καλά.

Έχω δοκιμάσει τα MX Master mice και δεν με βόλεψαν, ίσως επειδή πλέον έχει συνηθίσει το χέρι στο ίδιο MX518/G5/G400/G502 επί 15-20 χρόνια και πλέον το χέρι έχει μια φυσική ροπή προς αυτό το form factor. Πληκτρολόγιο για μένα όχι τύπου mac/laptop, με κουράζει απίστευτα έστω και μια ώρα να πρέπει να το χρησιμοποιήσω, θέλω στιβαρά κουμπιά, ιδανικά μηχανικό

Για καρέκλες σίγουρα όχι οι γνωστές "gaming" συμπεριλαμβανομένου και τις ακριβές DX racer, φαίνονται άνετες αλλά δεν είναι, σε ένα κοντινό internet cafe bits n bytes, the web, battlenet κτλ που συνήθως έχουν τέτοιες και με δοκιμή για μερικές ώρες το καταλαβαίνεις. Εγώ προτίμησα για το σπίτι μια γραφείου παρόμοια όπως αυτή στην φωτό αλλά μόνο αφού πήγα σε μερικά καταστήματα επίπλων να κάτσω σε μερικές να δω ποιες με βολεύουν

1202530.jpg

Επεξ/σία από Hacker?pcs
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 54
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Ηλεκτρικό γραφείο χρειάζεται. Το πιο βασικό είναι ότι προσαρμόζεται στο ύψος που βολεύει. Αν θες το σηκώνεις για να ξεμουδιάσεις και μετά πάλι καθιστός. Για να αποφευχθούν τα προβλήματα της καθιστικής εργασίας, θέλει να αναπληρώνεται ο χρόνος με περπάτημα, όπου είναι εφικτό (ανέβασμα κατέβασμα από τις σκάλες, μη χρήση αυτοκινήτου (ή έστω παρκάρισμα πιο μακριά) κλπ).

• Like 3

55 λεπτά πριν, panther_512 είπε

Στην Κύπρο από το 2023 υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει την ορθοστατική εργασία. Για όλες τις εργασίες πρέπει να υπάρχει κατάλληλο κάθισμα. 

Αν δεν μπορεί ο εργαζόμενος να κάτσει για την εργασία του, τότε απαγορεύεται να δουλεύει συνεχώς όρθιος και ο εργοδοτης πρέπει να λάβει τα ανάλογα οργανωτικά μέτρα. 

Χωράφια και οικοδομή δεν υπάρχει στην Κύπρο? Εκτός αν εννοείς μόνο δουλειά γραφείου. 

Τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται. Σήκω και περπάτα 3-4-5 λεπτά. Τράβα για κατουρημα, βάλε ένα ποτήρι νερό, κάτι ρε αδερφέ να κινηθείς λίγο. 

Στη δική μου εργασία είναι σχεδόν υποχρεωτικό να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα τέτοιας περίπτωσης ανά μια ώρα και να σηκωθείς από την καρέκλα σου. 

• Like 1

17 λεπτά πριν, logistoulis είπε

Η σωστή καρέκλα υπάρχει μόνο στο σπίτι μου δεν είναι καθόλου συνηθισμένο σε κάποιο γραφείο

Στάση κτλ τα ρυθμίζεις αλλά και πάλι.

Εγώ προσωπικά σηκώνομαι σαφώς πιο συχνά από τους περισσότερους που γνωρίζω

Προφανώς πέρα ίσως από διευθυντές οι περισσότεροι υπάλληλοι γραφείου έχουν φθηνό καρέκλες. Σπίτι μας ελπίζω οι περισσότεροι να έχουμε καλές καρέκλες που καθόμαστε περισσότερες ώρες. 

Εγώ αν πω να αράξω θα κάτσω 10 ώρες άνετα μετά όμως θα πάω και ένα 2ωρο τρέξιμο και βάρη και η δουλειά μου στο χωραφι είναι μόνιμα όρθιος πολύ κίνηση καθισιο δεν υπάρχει. Πιστεύω μια δουλειά γραφείου αν είσαι 8 ώρες σε μια καρέκλα μετά πας σπίτι και συνεχίσεις σε καρέκλα απλά θα έχεις προβλήματα μακροπρόθεσμα. Λιώσε και όσο θες στην καρέκλα αλλά όχι καθημερινά και κάνε και δραστηριότητες που θα έχουν μέσα κίνηση τρέξιμο εφόσον η δουλειά είναι καθιστική. 

• Like 1

IT support σε εταιρεια. καθε 10-15 λεπτα σε θελουν καπου, σηκωνεσαι κανεις τη βολτα μεσα στη εταιρεια και ολα καλα. σωματικα τουλαχιστον. ψυχικα ειναι αλλο θεμα. 

• Thanks 1
  • Haha 9

23 λεπτά πριν, polaki είπε

Είμαι σε φάση καρέκλας τώρα, μάλλον για Χριστούγεννα λέω να πάρω άλλη ή και BF αν κάτσει καμία ευκαιρία.

Προτείνεις κάποια συγκεκριμένη εσύ; mouse & keyboard είναι τα MX της Logitech οπότε νομίζω είναι καλά.

Έχω αυτή αρκετά χρόνια θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλή στηρίζει τέλεια το σώμα στιβαρή ευέλικτη με μαξιλάρι στο κεφάλι μέση αν θέλεις τα χρησιμοποιείς προφανώς. Όσο και να κάτσεις δεν θα νιώσεις ποτέ να σε ενοχλεί η μέση η κάτι άλλο. 

https://www.skroutz.gr/s/20109937/Anda-Seat-Bat-Karekla-Gaming-Dermatinis-me-Rythmizomena-Mpratsa-Mayri.html

• Like 1
  • Thanks 1

32 λεπτά πριν, Hacker?pcs είπε

Με σωστή καρέκλα και σωστή στάση σώματος και χεριών σε πληκτρολόγιο-ποντίκι

Όποιον ορθοπεδικό και να ρωτήσεις θα σου πει είναι ότι είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται να σηκώνεσαι και να περπατάς/ασκείσαι κάθε τόσο. Μέχρι και ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου* μειώνεται έτσι.

Ακριβώς γι αυτό υπάρχει η ιατρική έρευνα όπως αυτή του άρθρου. Για να απομυθοποιούν marketing μόδες όπως τα γραφεία ρυθμιζόμενου ύψους που δήθεν θα μας λύσουν όσα προβλήματα μας δημιούργησαν οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι για τη δική τους τσέπη.

*Η έντονη άσκηση εντός μικρών χρονικών περιόδων δυστυχώς δεν αρκεί.

https://cancer.ca/en/cancer-information/reduce-your-risk/move-more-sit-less/how-sedentary-behaviour-increases-your-risk-of-cancer

16 λεπτά πριν, Arkin είπε

Προφανώς πέρα ίσως από διευθυντές οι περισσότεροι υπάλληλοι γραφείου έχουν φθηνό καρέκλες. Σπίτι μας ελπίζω οι περισσότεροι να έχουμε καλές καρέκλες που καθόμαστε περισσότερες ώρες. 

Εγώ αν πω να αράξω θα κάτσω 10 ώρες άνετα μετά όμως θα πάω και ένα 2ωρο τρέξιμο και βάρη και η δουλειά μου στο χωραφι είναι μόνιμα όρθιος πολύ κίνηση καθισιο δεν υπάρχει. Πιστεύω μια δουλειά γραφείου αν είσαι 8 ώρες σε μια καρέκλα μετά πας σπίτι και συνεχίσεις σε καρέκλα απλά θα έχεις προβλήματα μακροπρόθεσμα. Λιώσε και όσο θες στην καρέκλα αλλά όχι καθημερινά και κάνε και δραστηριότητες που θα έχουν μέσα κίνηση τρέξιμο εφόσον η δουλειά είναι καθιστική. 

Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν γυμνάζεσαι, αυτό ισχύει, μιας και έχω περάσει και από τις δύο φάσεις

Επίσης θεωρώ παίζει ρόλο και το βάρος , όταν είσαι 90+ κιλά πχ γυμνασμενος ή όχι θες αρκετά ακριβή καρέκλα για να είσαι άνετα, πολλοί αντέχουν τις φθηνιες γιατί έχουν χαμηλό σωματικό βάρος

Είναι πραγματικά αστείο να βλέπεις να δημιουργούν hype γύρω από προιοντα με μαρκετινίστικα κόλπα gaming καρέκλες, εργονομικές καρέκλες, εργονομικά desks (αλήθεια ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟ? τα μη εργονομικα πως είναι δλδ?, εργονομικό mouse, εργονομικό το ένα εργονομικό το άλλο.) και ο κόσμος να τα αγοράσει χωρίς να περάσει καν από το μυαλό του αν αυτά είναι παπάτζες. Και βλέπεις τον άλλον μετά να αγοράζει 3κ ευρώ εργονομική καρέκλα (χαμηλόμισθος με βασικό) γιατί του έχουν κολλήσει στο κεφάλι ότι έτσι θα έχει την υγεία του. Ε ναι γιατί άμα σαπίζεις σε μια καρέκλα 20 ώρες θα σε βοηθήσει η εργονομική.

Επεξ/σία από atypicalcoder
  • Like 3
  • Thanks 1

2 hours ago, Arkin said:

Χωράφια και οικοδομή δεν υπάρχει στην Κύπρο? Εκτός αν εννοείς μόνο δουλειά γραφείου. 

Σε όλες τις εργασίες απαγορεύεται η συνεχής ορθοστατική εργασία. Ο εργοδοτης στις περιπτώσεις όπου το κάθισμα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, οφείλει να λάβει άλλα οργανωτικά μέτρα ( τακτικά διαλείμματα, εκ περιτροπής εργασία με άλλου τύπου εργασίες κοκ) 

H νομοθεσία :

https://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/All/545EC28648690079C2258A9F002C3EC8/$file/Anakoinosi_Nomos_Kathismata.pdf 

Επεξ/σία από panther_512

Οσο καλη και αν ειναι η καρεκλα, χρειαζεται περπατημα καθε μιση με μια λιγο.

Γι αυτο και πλεον ολοι μετα τα 40 εχουμε μυοσκελετικα, κηλες κλπ.

Η γυμναστικη βοηθαει αλλα δεν αναπληρωνει την ζημια απο το 8ωρο+ καθισιο.

• Like 1

2 hours ago, atypicalcoder said:

Είναι πραγματικά αστείο να βλέπεις να δημιουργούν hype γύρω από προιοντα με μαρκετινίστικα κόλπα gaming καρέκλες, εργονομικές καρέκλες, εργονομικά desks (αλήθεια ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΟ? τα μη εργονομικα πως είναι δλδ?, εργονομικό mouse, εργονομικό το ένα εργονομικό το άλλο.) και ο κόσμος να τα αγοράσει χωρίς να περάσει καν από το μυαλό του αν αυτά είναι παπάτζες. Και βλέπεις τον άλλον μετά να αγοράζει 3κ ευρώ εργονομική καρέκλα (χαμηλόμισθος με βασικό) γιατί του έχουν κολλήσει στο κεφάλι ότι έτσι θα έχει την υγεία του. Ε ναι γιατί άμα σαπίζεις σε μια καρέκλα 20 ώρες θα σε βοηθήσει η εργονομική.

Υπάρχουν πολλά εργονομικά προϊόντα. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. 

Εργονομικό γραφείο με ρύθμιση ύψους. Ποντίκι με μπίλια ελεγχόμενη από τα δάχτυλα για να μην καταπονεις τον καρπό. Καθίσματα με στήριξη μέσης, ρύθμιση υψους, και ρυθμιζόμενη υποστήριξη βραχίονα. Οθόνη με ρύθμιση ύψους και κλίσης, ώστε όταν κοιτάς ευθεία να βλέπεις το πάνω μέρος της οθόνης (και όχι το κέντρο όπως πολλοί νομίζουν) 

Πολύ βασικός ο εξοπλισμός αυτός, ο οποίος είναι τρομερά σημαντικός, σε συνδυασμό πάντα με τακτά διαλείμματα και ελαφριά άσκηση. 

• Like 1
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...