Προς το περιεχόμενο

Περί οπτικής ίνας.... Nova 1Gbps

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πείτε όσοι έχετε εμπειρία από σύνδεση με οπτική ίνα είναι...

Πρώτον σε ποια εταιρεία?

Δεύτερον χαρακτηριστικά γραμμής?

Τρίτων συμπεριφορά? ( Δηλαδή είναι σταθερή η ταχύτητα ή έχει σκαμπανεβάσματα ανά διαστήματα μέσα στην μέρα?

Το ping πόσο είναι? και εάν είναι σταθερό? 

Και ένα τελευταίο... Έχει πέσει στην αντίληψη σας κάποια αποσύνδεση?

Επεξ/σία από nasos2465
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

1. Πάροχος Cosmote σε δίκτυο Vodafone.

2. Σύνδεση 100/10.

3-4. Σταθερή ταχύτητα (100/10) και απόκριση (2ms) συνεχώς. Δίνω εικόνα όπου φαίνεται ο ωριαίος έλεγχος τις τελευταίες μέρες. Καθημερινή στις 04:00 γίνεται τοπικό backup του server και παράλληλα ανέβασμα στο cloud, εξού και οι αντίστοιχες μειώσεις εκείνη την χρονική στιγμή.

5. Αποσύνδεση όχι. Περιοδικά μείωση στην ταχύτητα, ναι. Αλλά αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Metrics.png

Επεξ/σία από jkoukos
  • Like 2

9 ώρες πριν, jkoukos είπε

1. Πάροχος Cosmote σε δίκτυο Vodafone.

2. Σύνδεση 100/10.

3-4. Σταθερή ταχύτητα (100/10) και απόκριση (2ms) συνεχώς. Δίνω εικόνα όπου φαίνεται ο ωριαίος έλεγχος τις τελευταίες μέρες. Καθημερινή στις 04:00 γίνεται τοπικό backup του server και παράλληλα ανέβασμα στο cloud, εξού και οι αντίστοιχες μειώσεις εκείνη την χρονική στιγμή.

5. Αποσύνδεση όχι. Περιοδικά μείωση στην ταχύτητα, ναι. Αλλά αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Metrics.png

Εμείς κάναμε πριν 10 μέρες σύνδεση στην nova για 1Gbps. Ο λόγος που επιλέξαμε Nova ήταν διότι εδώ στην περιοχή το δίκτυο της οπτικής ίνας είναι της Nova και σε περίπτωση βλάβης είναι ποίο άμεση η επίλυση τού θέματος. Πριν είχαμε 100αρα με χαλκό στην Vodafone. Η οποία έπαιζε από 93 ως 95 και είχε ping 18. Και ήταν όλα σταθερά δεν είχαμε καμία διακύμανση ιδανικά θα ελεγα διότι μιλάμε για χαλκό με ότι αυτό συνεπάγεται. Και αποφασίζουν να βάλουμε οπτική ίνα. Με το καλημέρα στο πρώτο τεστ δείχνει 600 με ping 14 και η συνέχεια δεν είχε μεγάλη διαφορά δυστυχώς. Μετά από παράπονα άρχισε το τεστ να φτάνει στα 970 με ping 11 ως 14 αλλά αυτό δεν ήταν μόνιμο.Στις 10 φορές έπιανε την ταχύτητα που έπρεπε και στις υπόλοιπες 5 ότι να ναι. Ήρθε τεχνικός είδε την γραμμή και η υγεία της είναι πολύ καλή. Του διαμαρτυρήθηκα ότι το ping είναι αρκετά υψηλό και δεν είναι αποδεκτό για οπτική ίνα και δεν μου έδωσε απάντηση. Απλά έμεινε στο να τονίζει ότι η γραμμή έχει υγεία. Τόσο αστάθεια μόνο οπτική ίνα δεν την λες. Το αντίθετο με αυτό που πρεσβεύει η οπτική ίνα. Παρεπιπτόντως όλη η περιοχή απέκτησε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι πριν ένα μήνα. Οι μετρήσεις γίνονται από τηλέφωνο WiFi  και είναι όλα ιδανικά. Είναι καθαρά δικό τους θέμα. Αυτό που έχω συμπεράνει είναι πως θα σου κάτσει το πράγμα από την αρχή. Εάν ξεκινήσει και είναι όλα οκ έχει καλώς. Ειδάλλως άμα ξεκινήσει και έχει θέματα θα πρέπει να πορευτείς με αυτά δυστυχώς... Διότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Η απόκριση όπως και η πραγματική ταχύτητα στο διαδίκτυο έχει να κάνει πρωτίστως με το δίκτυο του παρόχου κι εδώ η Nova έχει θέμα. 

Στην ίδια ίνα, αλλάζοντας απλά πάροχο θα υπάρχει διαφορά προς το χειρότερο ή το καλύτερο, ανάλογα το δίκτυο κάθε παρόχου, πόσο φορτωμένο είναι, την διασύνδεση προς το εξωτερικό και τo διαθέσιμο bandwidth αυτής.

Τέλος έλεγχο της σύνδεσης τον κάνουμε ΠΑΝΤΑ ενσύρματα. Στο ασύρματο υπάρχει απώλεια για πολλούς και διάφορους παράγοντες. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους.

Όσον αφορά την επιλογή παρόχου ανάλογα ποιανού είναι το δίκτυο, τα πράγματα στις οπτικές ίνες είναι απείρως καλύτερα έναντι του χαλκού σε καλωδιακές βλάβες. Εδώ είτε θα έχουμε σύνδεση είτε όχι, οπότε είναι εύκολο να βρεθεί και να αποκατασταθεί. Από εκεί και πέρα μεγάλη σημασία έχει το δίκτυο του παρόχου με τον οποίο έχουμε σύμβαση. Κι εδώ μακράν η Cosmote έχει την πρωτιά.

• Like 1

και επισης πληρωνει κανεις best effort.δεν αναφερει καπου οτι το ping σου θα πρεπει να ειναι πχ 5ms επειδη εσυ θες χαμηλο ping.

21 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Η απόκριση όπως και η πραγματική ταχύτητα στο διαδίκτυο έχει να κάνει πρωτίστως με το δίκτυο του παρόχου κι εδώ η Nova έχει θέμα. 

Στην ίδια ίνα, αλλάζοντας απλά πάροχο θα υπάρχει διαφορά προς το χειρότερο ή το καλύτερο, ανάλογα το δίκτυο κάθε παρόχου, πόσο φορτωμένο είναι, την διασύνδεση προς το εξωτερικό και τo διαθέσιμο bandwidth αυτής.

Τέλος έλεγχο της σύνδεσης τον κάνουμε ΠΑΝΤΑ ενσύρματα. Στο ασύρματο υπάρχει απώλεια για πολλούς και διάφορους παράγοντες. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους.

Όσον αφορά την επιλογή παρόχου ανάλογα ποιανού είναι το δίκτυο, τα πράγματα στις οπτικές ίνες είναι απείρως καλύτερα έναντι του χαλκού σε καλωδιακές βλάβες. Εδώ είτε θα έχουμε σύνδεση είτε όχι, οπότε είναι εύκολο να βρεθεί και να αποκατασταθεί. Από εκεί και πέρα μεγάλη σημασία έχει το δίκτυο του παρόχου με τον οποίο έχουμε σύμβαση. Κι εδώ μακράν η Cosmote έχει την πρωτιά.

Θεωρείς ότι εάν επιλέξω cosmote θα έχω καλύτερα αποτελέσματα παρόλο που είναι ιδιόκτητο δίκτυο της Nova ?

Ειδικά για ping, αν δεν κάνεις δοκιμή ενσύρματα, δεν θα έχεις εικόνα τι πραγματικά συμβαίνει με τη γραμμή.
Για δοκιμή όμως, μπορείς να κάνεις μια μέτρηση και στα 2.4GHz, αλλά μόνο ping εννοείται, όχι bandwidth.

• Like 1

13 λεπτά πριν, poulinos είπε

και επισης πληρωνει κανεις best effort.δεν αναφερει καπου οτι το ping σου θα πρεπει να ειναι πχ 5ms επειδη εσυ θες χαμηλο ping.

Με την λογική ότι δεν αναφέρει πουθενά ping θα πρέπει να αποδεχτούμε και ένα ping επιπέδου χαλκού?

Αλλά ταχύτητα όμως που σου την πουλάει 1000αρα άντε ...940 που δίνουν πραγματικά. Και όχι στις 10  μισές να βγάζουν ότι να ναι... 500 .. 600 ... 700 είναι απαράδεκτο. Υποτίθεται ότι η οπτική ίνα πρεσβεύει ακαριαία απόκριση και σταθερές ταχύτητες και εδω δεν το βλέπουμε δυστυχώς.

3 λεπτά πριν, Mene είπε

Ειδικά για ping, αν δεν κάνεις δοκιμή ενσύρματα, δεν θα έχεις εικόνα τι πραγματικά συμβαίνει με τη γραμμή.
Για δοκιμή όμως, μπορείς να κάνεις μια μέτρηση και στα 2.4GHz, αλλά μόνο ping εννοείται, όχι bandwidth.ο

Όλες οι δοκιμές έγιναν με το καλημέρα που παραδόθηκε η γραμμή και ήταν ολοκαίνουργια. Έχουν μια εβδομάδα πού την παρέδωσαν το έργο στην περιοχή. Και οι δοκιμές έγιναν και με ethernet και τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς το ίδιο. Δεν έχει να κάνει με μένα αλλά με την nova. Για ποιο λόγο να κάνω σύνδεση στο 2.4ghz και να μετρήσω ping?

Γιατί στη δική μου περίπτωση (δεν έχω ψάξει γενικότερα, δεν προτιμώ το wifi λόγω της συμπεριφοράς που παρατηρείς κι εσύ), σε 50άρα γραμμή έχω κατά μέσο όρο 18ms μεγαλύτερο ping στο 5GHz από ότι στο 2.4GHz. Με ethernet εννοείται είμαι ακόμα πιο κάτω, και δεν έχω και καθόλου διακυμάνσεις.

16 λεπτά πριν, Mene είπε

Γιατί στη δική μου περίπτωση (δεν έχω ψάξει γενικότερα, δεν προτιμώ το wifi λόγω της συμπεριφοράς που παρατηρείς κι εσύ), σε 50άρα γραμμή έχω κατά μέσο όρο 18ms μεγαλύτερο ping στο 5GHz από ότι στο 2.4GHz. Με ethernet εννοείται είμαι ακόμα πιο κάτω, και δεν έχω και καθόλου διακυμάνσεις.

Με 2.4 έβγαλε 27ping 

54 minutes ago, nasos2465 said:

Αλλά ταχύτητα όμως που σου την πουλάει 1000αρα άντε ...940 που δίνουν πραγματικά.

1000 δινουν πραγματικα. Για να δεις 1000 ή και παραπανω , πρεπει το ρουτερ να εχει 2.5gb θυρα , να συνδεσεις εκει ενα καλωδιο και αυτο να καταληξει σε μια συσκευη με 2.5gb ethernet θυρα. Σε οποιοδηποτε αλλο σεναριο δεν θα δεις 1000. Σε σεναριο με ασυρματη συνδεση, εχει να κανει στα ποσα θα συνδεθει το ρουτερ με την ασυρματη καρτα ... δεν θα στηριζομουν και παρα πολυ σε τετοια φαση εκτος και αν το ρουτερ εχει υπεργαματο wifi και η wifi καρτα του κινητου/σταθερου/λαπτοπ/whatever ειναι υπεργαματη και αυτη και συνδεθει με το ρουτερ πολυυυυυ πανω απο τα 1000mbps.
Και να σημειωσουμε εδω οτι τετοιες ταχυτητες επιτυγχανονται με κατι wifi 6(E) τα οποια εχουν γελοιωδως μικρη εμβελεια. Στο ρουτερ των γονιων μου (οπτικη ινα cosmote / wifi6) , αν κλεισεις μια απλη ξυλινη πορτα και σταθεις στα 2-3 μετρα αποσταση απο το ρουτερ , το σημα του ασυρματου πεφτει τραγικα. Σε ευθεια , χωρις εμποδια , με οπτικη επαφη , στα 10 μετρα ειχα - δεν ειχα σημα.

**EDIT** ping test με wifi / 5GHz κοντα στο ρουτερ. Βαριεμαι να βαλω καλωδιο :) (οπτικη ινα nova - δικτυο cosmote)

**ΕDIT 2**  Σε περιπτωση που σε 1000αρα συνδεση δωσουν ont + router , πρεπει και το ont να ειναι 2.5gb για να μπορεσει να περασει μεσω ethernet ολη την ταχυτητα στο ρουτερ και αυτο με την σειρα του στις συσκευες του σπιτιου.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 3

Επίσης, εγώ τα ping τα κάνω πάντα σε 1.1.1.1 και 193.92.150.3 (dns nova) για να έχω εικόνα της γραμμής. Οτιδήποτε παραπάνω δεν αφορά τη σύνδεσή μου αλλά παραπέρα.

10 λεπτά πριν, mphxths είπε

1000 δινουν πραγματικα. Για να δεις 1000 ή και παραπανω , πρεπει το ρουτερ να εχει 2.5gb θυρα , να συνδεσεις εκει ενα καλωδιο και αυτο να καταληξει σε μια συσκευη με 2.5gb ethernet θυρα. Σε οποιοδηποτε αλλο σεναριο δεν θα δεις 1000. Σε σεναριο με ασυρματη συνδεση, εχει να κανει στα ποσα θα συνδεθει το ρουτερ με την ασυρματη καρτα ... δεν θα στηριζομουν και παρα πολυ σε τετοια φαση εκτος και αν το ρουτερ εχει υπεργαματο wifi και η wifi καρτα του κινητου/σταθερου/λαπτοπ/whatever ειναι υπεργαματη και αυτη και συνδεθει με το ρουτερ πολυυυυυ πανω απο τα 1000mbps.
Και να σημειωσουμε εδω οτι τετοιες ταχυτητες επιτυγχανονται με κατι wifi 6(E) τα οποια εχουν γελοιωδως μικρη εμβελεια. Στο ρουτερ των γονιων μου (οπτικη ινα cosmote / wifi6) , αν κλεισεις μια απλη ξυλινη πορτα και σταθεις στα 2-3 μετρα αποσταση απο το ρουτερ , το σημα του ασυρματου πεφτει τραγικα. Σε ευθεια , χωρις εμποδια , με οπτικη επαφη , στα 10 μετρα ειχα - δεν ειχα σημα.

**EDIT** ping test με wifi / 5GHz κοντα στο ρουτερ. Βαριεμαι να βαλω καλωδιο :) (οπτικη ινα nova - δικτυο cosmote)

**ΕDIT 2**  Σε περιπτωση που σε 1000αρα συνδεση δωσουν ont + router , πρεπει και το ont να ειναι 2.5gb για να μπορεσει να περασει μεσω ethernet ολη την ταχυτητα στο ρουτερ και αυτο με την σειρα του στις συσκευες του σπιτιου.

Το ρούτερ είναι wifi 6 και εννοείται συνδέομαι στο 5GHz. Το κινητό είναι Samsung s23 ultra. Η απόσταση που γίνονται οι μετρήσεις είναι στο 1 μέτρο χωρίς καμία άλλη συσκευή συνδεδεμένη. Και αρκετές φορές περνάει τα 1000 ... Έχω δει και 1230. 

Αυτό που σχολιάζω είναι το σκαμπανεβάσματα  και όχι γιατί δεν μου δίνουν 1000 αλλά γιατί την μια  έχω 1000 την άλλη 600 την άλλη 700 την άλλη πάλι 600 και πάει λέγοντας.... Το ping είναι στο 13 περίπου σχετικά σταθερά και εννοείται το θεωρώ απαράδεκτο για οπτική ίνα.

26 minutes ago, nasos2465 said:

Αυτό που σχολιάζω είναι το σκαμπανεβάσματα  και όχι γιατί δεν μου δίνουν 1000 αλλά γιατί την μια  έχω 1000 την άλλη 600 την άλλη 700 την άλλη πάλι 600 και πάει λέγοντας.... Το ping είναι στο 13 περίπου σχετικά σταθερά και εννοείται το θεωρώ απαράδεκτο για οπτική ίνα.

Τα σκαμπανεβασματα συμβαινουν και με καλωδιο ? Οσο για το ping , τοσο ειναι και με καλωδιο ? Και ping με τι ? Καποιον game server ? Google ? Και αν θεωρεις το 13 απαραδεκτο για οπτικη ινα , με ποσο ping θα ησουν ευχαριστημενος ? Μονοψηφιο ας πουμε ?

Βασικα κακως ασχολουμαστε με μετρησεις μεσω ασυρματης συνδεσης. Επρεπε εξαρχης τα οποια συμπερασματα να τα βγαλεις με καλωδιο. Οτιδηποτε αλλο , δεν ειναι εγγυημενο.

**EDIT**
Διαβαζω ...

10 – 25ms is ideal for gaming, video conferencing and streaming

25 – 50ms is good ping and should provide a smooth experience

50 – 100ms is decent but lag should be expected

100ms and above is very high ping and will make gaming online difficult

Εσυ εχεις 13 λες.. δηλ ποσο πιο κατω θες ? Και τι διαφορα θα δεις ? Αν απο 13 παει ας πουμε 8 ... πρακτικα θα το καταλαβεις ?

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
  • Thanks 1

3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Τα σκαμπανεβασματα συμβαινουν και με καλωδιο ? Οσο για το ping , τοσο ειναι και με καλωδιο ? Και ping με τι ? Καποιον game server ? Google ? Και αν θεωρεις το 13 απαραδεκτο για οπτικη ινα , με ποσο ping θα ησουν ευχαριστημενος ? Μονοψηφιο ας πουμε ?

Βασικα κακως ασχολουμαστε με μετρησεις μεσω ασυρματης συνδεσης. Επρεπε εξαρχης τα οποια συμπερασματα να τα βγαλεις με καλωδιο. Οτιδηποτε αλλο , δεν ειναι εγγυημενο.

Όλα έχουν γίνει και με καλώδιο και είναι σχεδόν το ίδιο όπως με wifi. Όλα τα τεστ όπως και το ping γίνονται με το τέστ της ookla και συνδεόμενος στο server της nova. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή server το ping ανεβαίνε. Ικανοποιημένος θα ήμουν με 1 ... 2... 3 όπως αρκετούς που γνωρίζω και παίρνουν αυτές τις τιμές και η ταχύτητα τους είναι καρφωμένη σταθερά. Μα αυτό πρεσβεύει η οπτική ίνα την ακαριαία απόκριση , σταθερότητα και φυσικά υψηλές ταχύτητες. Λογικά πράγματα τίποτα περισσότερο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...