Προς το περιεχόμενο

Από τις 8 Δεκεμβρίου οι πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες upload στις FTTH συνδέσεις των Cosmote, Nova και Vodafone

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εμείς εδώ στα χωριά τι να πούμε που έχουμε κολλήσει με τη 50άρα? (44Down/28Up)

Καλά εντάξει δε λέω πριν 5-6 χρόνια που δεν είχαμε ούτε αυτό? Και είχα 5Mbps download και 0.7 upload και όταν ήταν να κατεβάσω WarZone άφησα το PC 3 μέρες ανοιχτώ, και όταν πρωτοάνοιξε το WarZone μου πέταξε patch 20GB. Έφαγε uninstall επιτόπου. 

• Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 149
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 minutes ago, CaptainGeorgeV1 said:

50άρα? (44Down/28Up)

Μην παραπονιέστε καθόλου εσείς με το Rural, είχατε εδώ και πολύ καιρό καλύτερο down/up ratio 😛

• Haha 1

• Super Moderators
4 minutes ago, CaptainGeorgeV1 said:

Εμείς εδώ στα χωριά τι να πούμε που έχουμε κολλήσει με τη 50άρα? (44Down/28Up)

Υπομονή για το νέο επιδοτούμενο UFBB (ΣΔΙΤ) μέσω ΕΕ. 

Μη συμφέρουσες εμπορικά περιοχές είναι δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθούν από ιδιωτικές εταιρείες χωρίς επιδότηση.

• Like 1

3 λεπτά πριν, infin1tyGR είπε

Δεν υπάρχουν περισσευούμενα Gbps κλπ. Δεν είναι μισθωμένη να έχεις εγγυημένο bandwidth. Ο ΟΤΕ θα κουμπώσει πες 32 άτομα με 3Gbps συνδέσεις πάνω σε ένα port 10G down / 10G up και ό,τι πιάσει ο καθένας.

Ήδη γίνεται αυτό στο GPON. 32 (ή ακόμα και 64) άτομα μοιράζονται το 2.5 Gbps down.

Ναι αυτό ειναι το ratio αλλά νόμιζα ότι αυτό γίνεται στην καμπίνα και απο την καμπίνα μέχρι το κέντρο του ΟΤΕ έχει μια γραμμή που κομπώνει σε ένα switch 

14 ώρες πριν, LuNaTiC είπε

Γνωρίζει κανείς για τα Ιωάννινα τι προβλέπεται ? έχει ακούσει / δει κάποιες ανακοινώσεις ?

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3781073/dei-fibergrid-optiki-ina-se-1-7-ekat-noikokuria-to-2025/

Σίγουρα η ΔΕΗ 

• Like 1

3 minutes ago, Dr_Pepper said:

Ναι αυτό ειναι το ratio αλλά νόμιζα ότι αυτό γίνεται στην καμπίνα και απο την καμπίνα μέχρι το κέντρο του ΟΤΕ έχει μια γραμμή που κομπώνει σε ένα switch 

Split γίνεται σε διάφορα σημεία, όχι μόνο στην καμπίνα. Η καμπίνα μέσα δεν έχει κάποιο ενεργό εξοπλισμό. Ίνες φεύγουν από αυτή που κουμπώνουν πάνω στα OLT που είναι σε κάποιον χώρο του παρόχου.

Επεξ/σία από infin1tyGR

9 λεπτά πριν, Thresh είπε

Υπομονή για το νέο επιδοτούμενο UFBB (ΣΔΙΤ) μέσω ΕΕ. 

Μη συμφέρουσες εμπορικά περιοχές είναι δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθούν από ιδιωτικές εταιρείες χωρίς επιδότηση.

Δυστυχώς το γνωρίζω. Αλλά και πάλι καλά είμαι δεν έχω μεγάλο παράπονο. Μακάρι στο μακρινό μέλλον να έρθει τουλάχιστον 100αρα.

• Super Moderators
2 minutes ago, CaptainGeorgeV1 said:

Δυστυχώς το γνωρίζω. Αλλά και πάλι καλά είμαι δεν έχω μεγάλο παράπονο. Μακάρι στο μακρινό μέλλον να έρθει τουλάχιστον 100αρα.

Το UFBB είναι FTTH κι αν η περιοχή σου είναι μια από αυτές που θα υλοποιηθεί έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης έργων, αλλιώς πέφτει ρήτρα πέναλτι. 

Οπότε αν είσαι σε μια απο αυτές, όταν ολοκληρωθούν και δώσουν διαθεσιμότητα θα μπορείς να βάλεις και 3Gbps, τα οποία λογικά θα διατεθούν εμπορικά τον επόμενο μήνα.

6 λεπτά πριν, Thresh είπε

Το UFBB είναι FTTH κι αν η περιοχή σου είναι μια από αυτές που θα υλοποιηθεί έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης έργων, αλλιώς πέφτει ρήτρα πέναλτι. 

Οπότε αν είσαι σε μια απο αυτές, όταν ολοκληρωθούν και δώσουν διαθεσιμότητα θα μπορείς να βάλεις και 3Gbps, τα οποία λογικά θα διατεθούν εμπορικά τον επόμενο μήνα.

Ευτυχώς, που έχουμε κάποιους σαν και σένα φίλε μου, ιδέα δεν είχα. 

Μακάρι να μη μας αφήσουν στην απέξω.  

• Super Moderators
7 minutes ago, CaptainGeorgeV1 said:

Μακάρι να μη μας αφήσουν στην απέξω.  

Δυστυχώς τα λεφτά από ΕΕ δεν είναι αρκετά για να καλυφθει ολόκληρη η "επαρχία" με FTTH.

Όμιλος ΟΤΕ: Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου Ultra-Fast Broadband, με πρώτο...

Η ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει άλλες περιοχές, αλλά ακόμα δεν έχει πέσει υπογραφή, το τρενάρει πολύ...

18 ώρες πριν, HardwareZone είπε

Πηγαίντε στο γραφείο του Δημάρχου και κάντε παράπονα. Αυτοί δεν δίνουν άδεια στις εταιρίες να σκάψουν για να περάσουν ίνες στις περισσότερες περιοχές του κέντρου.

Δεν εχει δημαρχο η Αθηνα. Επισης εχει σκαψει η inalan στο στενο διπλα μου.

Επεξ/σία από dhm21911

2 ώρες πριν, Thresh είπε

H 3Gbps θα παίζει σε XGS-PON OLT που υποστηρίζει 10Gbps down/10Gbps up.

Δεν υπάρχει άρνηση από πλευράς παρόχου σε περίπτωση που έχουν βάλει κι άλλοι στη γειτονιά, 

Εξάλλου οι PON (Passive) υλοποιήσεις splittάρουν την ίνα, Οπότε μπορεί πχ μια πολυκατοικία ανάλογα τα διαμερίσματα να έχει μία ίνα η οποία τρώει split σε 32 διαμερίσματα τα οποία μοιράζονται 2.5Gbps down (GPON) ή 10Gbps down (XGS-PON).

Στη περίπτωση που συνεννοηθούν και κατεβάσουν ταυτόχρονα, τη μπουκώνουν, αλλά "κατά λάθος" δεν συμβαίνει εύκολα. 

Όλο το οικιακό FTTH στον πλανήτη έτσι υλοποιείται...

Για παράδειγμα στο adslgr υπάρχει χρήστης που έχει βάλει στο γραφείο 3x 1GBps, τα οποία έχει κάνει load-balance, με αποτέλεσμα όταν κάνει πχ speedtest να μπουκώνει μόνος του τις γραμμές του μιας και αντί για 3Gbps πιάνει 2.2Gbps λόγω του περιορισμού του GPON στα 2.5Gbps.

Παρομοίως τώρα που θα πάει 3x500Mbps upload, αντί για 1.5Gbps θα πιάνει 1.1 περίπου, γιατί το GPON έχει όριο 1.25Gbps.

Σκοπεύει να τις κάνει 3x3Gbps, εκεί θα πιάνει 8.4Gbps αντί για 9, γιατί τα 10Gbps του XGS-PON εξαίτιας των overheads, δεν δίνουν πάνω από 8.4-8.5Gbps

Φαίνεται ήδη από το πιλοτικό των 10Gbps που πιάνει τόσο, "χασούρα" πάνω από 1.5Gbps.

Τι λες ρε... Αυτο ειναι σε επιπεδο πολυκατοικιας ή καμπινας; Στην καμπινα καθε "οικοπεδο" εχει το δικο του 2.5/1.25?

Δηλαδη, αν πχ στο κτηριο μου, που εχω αναμονη σε καθε οροφο, του βαλω 4 1000αρες και κανω απο καθε γραμμη upload full με 500Mb/s, τοτε το μεγιστο και τον 4 γραμμων θα ειναι το 1.25?

Και αν εμενα σε πολυκατοικια με αλλους 15, εγω με την 1000αρα θα τους ετρωγα σχεδον το μισο bandwidth αν εκανα upload με 500Mb/s? Σε τετοιες περιπτωσεις δεν πρεπει να σου βαζουν XGS?

Επεξ/σία από Shadowjump
  • Like 1

• Super Moderators
29 minutes ago, Shadowjump said:

Τι λες ρε... Αυτο ειναι σε επιπεδο πολυκατοικιας ή καμπινας; Στην καμπινα καθε "οικοπεδο" εχει το δικο του 2.5/1.25?

Δηλαδη, αν πχ στο κτηριο μου, που εχω αναμονη σε καθε οροφο, του βαλω 4 1000αρες και κανω απο καθε γραμμη upload full με 500Mb/s, τοτε το μεγιστο και τον 4 γραμμων θα ειναι το 1.25?

Και αν εμενα σε πολυκατοικια με αλλους 15, εγω με την 1000αρα θα τους ετρωγα σχεδον το μισο bandwidth αν εκανα upload με 500Mb/s? Σε τετοιες περιπτωσεις δεν πρεπει να σου βαζουν XGS?

Ανάλογα το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι μια περιοχή υποθέτω. Αλλιώς γίνεται ο σχεδιασμός σε μια περιοχή που έχει μονοκατοικίες αποκλειστικά κι άλλιώς σε μια που είναι τίγκα σε μεγάλες πολυκατοικίες.

Το 100% σίγουρο είναι ότι οι ίνες που πάνε σε μια περιοχή, splittάρονται σε "υπο-ινες" με αναλογία 1/32 και στη χειρότερη 1/64. 

Οπότε η μία ίνα που είναι πάνω σε GPON που παίζει με 2.5/1.25Gbps μοιράζεται σε έως 32 ή κι έως 64 σπίτια/διαμερίσματα.

Σε XGS-PON αντίστοιχα μοιράζεται 10/10Gbps σε τόσα.

Ναι αν βάλεις 4x1000 σε GPON αντί για 2000Mbps upload θα πιάνεις 1100 κι αντί για 4000 download θα πιάνεις 2200.

Δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση για XGS-PON, είναι best effort υπηρεσίες.

Επίσης αν πας μελλοντικά σε 2x 10Gbps XGS-PON, το πιο πιθανό είναι ότι θα παίζουν στο μισό (5 each) εφόσον μιλάμε για load-balancing.

9 minutes ago, Thresh said:

Και αν εμενα σε πολυκατοικια με αλλους 15, εγω με την 1000αρα θα τους ετρωγα σχεδον το μισο bandwidth αν εκανα upload με 500Mb/s?

Yeap κι αν είχαμε συμμετρικό, θα το έτρωγες σχεδόν μόνος σου.

• Like 2

ποτέ δεν κατάλαβα γιατί λένε fiber to the home ενώ δεν ισχύει, όπως επίσης πως γίνεται να έχεις οπτική και να μην είναι συμμετρική.

marketing 🙏👌🍾

Season 4 Cbc GIF

Επεξ/σία από ph03n1x
  • Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...