Προς το περιεχόμενο

Καινούριο PC κλείνει από μόνο του

Winterdash

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε :)

Τον Ιούνιο έστησα νέο PC (4080 S, 7800X3D, 1000W PSU, το πλήρες σύστημα στην υπογραφή).
Από τότε, μία φορά τον μήνα και βραδινές ώρες (εκτός από μια φορά που έτυχε μεσημέρι-απόγευμα), κλείνει από μόνο του.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, γνωρίζει κανείς τι μπορεί να παίζει; Καταγράφω κάποιες παρατηρήσεις μου, μπας και βγάλουμε άκρη. 

Έχουμε και λέμε:

1. Οι θερμοκρασίες των CPU και GPU είναι οκ, τις παρακολουθώ συνέχεια.
    Το κουτί έχει 7 ανεμιστήρες συν 3 της AIO cooler.
    Η CPU σπάνια φτάνει τους 65 βαθμούς σε φόρτο εργασίας, η GPU σπάνια τους 60. Δεν έτυχε να ζορίσω το PC ακόμη.

2. Δεν υπάρχει φόρτος εργασίας όταν κλείνει (εξαίρεση μία φορά, που οι θερμοκρασίες ήταν οκ).

3. Όταν κλείνει, κλείνει ΜΟΝΟ το PC, όχι το πολύπριζο, ούτε οτιδήποτε είναι κουμπωμένο πάνω του, όπως οθόνη, ηχεία, router.
    Το internet δεν πέφτει δευτερόλεπτο.
    Επίσης, όταν κλείνει, δεν τρεμοπαίζουν τα φώτα του δωματίου (το φως της κουζίνας όμως ναι, κάθε μέρα, αν παίζει ρόλο αυτό :P)

4. Όταν κλείνει, μένει ανοιχτό το LED φωτάκι της AIO cooler.

5. Για να ανοίξει ξανά, πρέπει να κλείσω το PSU από τον διακόπτη του, να κρατήσω κρατημένο το power button για καμιά 10 δευτερόλεπτα (εδώ σβήνει και το LED), και μετά να το πατήσω ξανά.
    Όταν ανοίγει, όλα είναι εντάξει, δεν παρατηρώ κάτι περίεργο.

Να σημειώσω ότι ΔΕΝ έχω πολύπριζο με σταθεροποιητή τάσης, ούτε UPS.
Θεώρησα πως δεν τα χρειάζομαι, αφού το ρεύμα δεν πέφτει ποτέ στην περιοχή μου. Δεν υπήρξε επίσης ποτέ θέμα με το προηγούμενο 8 χρονών PC, στην ίδια πρίζα.
Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν αποτελεί ορθό τρόπο σκέψης και θα τα αγοράσω (και μακάρι να λύσουν το πρόβλημα). Βέβαια είμαι εντελώς άσχετος από αυτά, οπότε θα ζητήσω γνώμες σε άλλο post (ή και εδώ αν γίνεται).

Διαβάζω να λένε ότι συνήθως το τροφοδοτικό ή το ρεύμα ευθύνονται για τα άκυρα κλεισίματα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα συνέβαιναν μία φορά το μήνα και βράδυ; Πρόκειται για συμπτώσεις; Και το παλιό PC που ήταν οκ τόσα χρόνια; Βλέπω να λένε και για τα volt στη CPU σπανιότερα.

Είμαι όλος αφτιά, φοβάμαι μήπως κλείσει μια μέρα και είναι οριστικό!

• Haha 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

35 minutes ago, Winterdash said:
  1.  Δεν έτυχε να ζορίσω το PC ακόμη

Οταν αγοραζουμε καινουργιο pc το πρωτο που κανουμε,ειναι ενα στρες τεστ για ενα χρονικο διαστημα για να δουμε αν ειναι σταθερο.Σαν πρωτη φαση,κατεβασε αυτο το προγραμμα και αστο να τρεξει για μιση ωρα. Αν ειναι θεμα μητρικης,η τροφοδοτικου, τοτε λογικα θα κλεισει στην διαρκεια του τεστ η θα παγωσει το pc η γενικα θα σου δειξει κατι η θα σταματησει και θα σου βγαλει μυνημα.

https://www.mersenne.org/download/

Αστο για μιση ωριτσα η μια το πολυ και μετα βλεπουμε.

Επεξ/σία από benign
  • Like 1
  • Haha 1

1 ώρα πριν, nickol-us είπε

Τι bios version φοράς;

Το event manager έχει κανένα critical error ή μόνο οτι σβήνει απρόσμενα;

BIOS version 2613 (αυτό το νούμερο ήθελες, σωστά;)

Στο event viewer έχει 34.000 events συνολικά στο system. Για την τελευταία φορά που μου έκλεισε, δίνει:
Ένα critical event ID 41 task category 63 (πες μου αν θες details / friendly view / xml view).
Ένα error event ID 6008 task category none.

Αυτά ΑΦΟΥ άνοιξα το PC, μερικά λεπτά μετά το κλείσιμο. Συνοδεύονται από πολλά information. ΠΡΙΝ κλείσει, έχει μόνο 2 distributedCOM, ένα τέταρτο πριν. Και αν πάμε ακόμη πιο πίσω, είναι 2-3 ώρες πριν.

Το διαγνωστικό και το stress test θα τα τρέξω αύριο που δε θα χρησιμοποιώ το PC, σας ευχαριστώ και τους δύο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν κλείνει απότομα σημαίνει πρόβλημα με την τροφοδοσία, γι'αυτό και το τροφοδοτικό σου κλείνει το σύστημα, πριν γίνει ζημιά. Τώρα φταίει το τροφοδοτικό? φταίει η κάρτα γραφικών? φταίει η μητρική?

Έχεις δυο επιλογές:

1. Δοκιμάζεις με άλλη κάρτα γραφικών

και

2. Δοκιμάζεις με άλλο τροφοδοτικό

Το κόβω να φταίει η κάρτα γραφικών, αλλά δεν θα μάθεις αν δεν τεστάρεις.

Επίσης, θα πρότεινα να τσεκάρεις το καλώδιο τροφοδοσίας της κάρτας γραφικών. Φρόντισε να είναι σωστά τοποθετημένο και να ασφαλίζει καλά.

Επεξ/σία από duffyduck

12 ώρες πριν, Winterdash είπε

Για να ανοίξει ξανά, πρέπει να κλείσω το PSU από τον διακόπτη του, να κρατήσω κρατημένο το power button για καμιά 10 δευτερόλεπτα (εδώ σβήνει και το LED), και μετά να το πατήσω ξανά.
Όταν ανοίγει, όλα είναι εντάξει, δεν παρατηρώ κάτι περίεργο.

Το προηγούμενο τροφοδοτικό μου είχε το αντίστοιχο πρόβλημα, κοινώς ναι μεν δουλευε κανονικά το σύστημα αλλά για να ανοίξει έπρεπε να κάνω αυτό που γράφεις. Βέβαια είχε και 10 χρόνια στην πλάτη του.

για αρχη βρες σταθεροποιητη τασης και μετα ξεκινα τα πειραματα με αλλα κομματια hardware.

αλλος υπολογιστης στον ιδιο χωρο υπαρχει? παρουσιαζει ιδια συμπτώματα?

Ίσως η κάρτα τραβάει πολύ ρεύμα στιγμιαία, πάνω από τις προδιαγραφές του τροφοδοτικού. Νομίζω στα τροφοδοτικά ATX 3.0 ή 3.1 το έχουν λύσει αυτό το θέμα. 

Στο troubleshooting του υπολογιστή η ιδέα είναι ότι αρχίζεις να αποκλείεις αιτίες από τα πιο εύκολα προς τα πιο δύσκολα. 

Αναβαθμίζεις drivers κάρτας γραφικών. Εάν δε λυθεί το θέμα πας στον προηγούμενο driver και μετά στον πρόπροηγουμενο
Αναβαθμίζεις bios
Ελέγχεις αν η ram αν είναι κουμπωμένη καλά στο slot πιέζοντας δυνάτα.
Ελέγχεις εάν όλα τα καλώδια της μητρικής, κάρτας γραφικών κλπ είναι σωστά κουμπωμένα.
Αρχίζεις να αντικαθιστάς εξαρτήματα (αν τα έχεις) από το πιό εύκολο στο πιο δύσκολο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η δική μου εμπειρία είναι ότι όταν το PSU ενεργοποιεί κάποιο protection, όπως στην περίπτωση του TS, αυτό γίνεται συνήθως λόγω προβλήματος της μητρικής ή κακής τοποθέτησης (πχ μπορεί να έχει μείνει στο κουτί κάποιο στήριγμα από προηγούμενη μητρική και να ακουμπάει πάνω της) ή λόγω καλωδίων που δεν έχουν μπει καλά ή ακόμα και πρόβλημα στη GPU.

Χωρίς φυσικά να αποκλείω να φταίει το PSU θα πρότεινα πριν ξοδέψει 200 ευρώ για καινούργιο να κάνει μερικές δοκιμές, να παρατηρήσει τα καλώδια και την τοποθέτηση και να δοκιμάσει το σύστημα χωρίς GPU αφού κάνει ένα bios reset.

Επεξ/σία από elpenor

Στις 7/11/2024 στις 9:25 ΜΜ, nickol-us είπε

Κανά διαγνωστικό μνημών έχεις τρέξει;

Το έκανα, 2/2 δεν υπήρξε πρόβλημα.

Στις 7/11/2024 στις 9:35 ΜΜ, benign είπε

https://www.mersenne.org/download/

Αστο για μιση ωριτσα η μια το πολυ και μετα βλεπουμε.

Το έβαλα για 1 ώρα, και οι 8 πυρήνες έδειξαν "0 errors, 0 warnings". Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 60 βαθμούς στη CPU.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Υποθέτω ότι τώρα πρέπει να τεστάρω την GPU;

Λέω να αρχίσω με σταθεροποιητή τάσης και UPS, που καλό είναι να υπάρχουν γενικά.
Το γεγονός ότι το πρόβλημα συμβαίνει μία φορά το μήνα, νομίζω κάνει το troubleshooting δύσκολο. Ακόμα και αν αλλάξω το προβληματικό κομμάτι, δε θα μας πει το PC "όλα οκ", μέχρι να περάσει κανένα 2μηνο. Επίσης για να είμαι ειλικρινής, η ιδέα του να αντικαταστήσω κάτι για την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να λυθεί το θέμα, ακούγεται....... σκληρό :P

Εγκυκλοπαιδικά μιλώντας πάντα, ας πούμε ότι αφήνω το PC να κάνει τα κόλπα του 1 φορά τον μήνα. Είναι μεγάλη η πιθανότητα κάποτε να μην ανοίξει ξανά;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 minutes ago, Winterdash said:

Το έκανα, 2/2 δεν υπήρξε πρόβλημα.

Το έβαλα για 1 ώρα, και οι 8 πυρήνες έδειξαν "0 errors, 0 warnings". Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 60 βαθμούς στη CPU.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Υποθέτω ότι τώρα πρέπει να τεστάρω την GPU;

Λέω να αρχίσω με σταθεροποιητή τάσης και UPS, που καλό είναι να υπάρχουν γενικά.
Το γεγονός ότι το πρόβλημα συμβαίνει μία φορά το μήνα, νομίζω κάνει το troubleshooting δύσκολο. Ακόμα και αν αλλάξω το προβληματικό κομμάτι, δε θα μας πει το PC "όλα οκ", μέχρι να περάσει κανένα 2μηνο. Επίσης για να είμαι ειλικρινής, η ιδέα του να αντικαταστήσω κάτι για την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να λυθεί το θέμα, ακούγεται....... σκληρό :P

Εγκυκλοπαιδικά μιλώντας πάντα, ας πούμε ότι αφήνω το PC να κάνει τα κόλπα του 1 φορά τον μήνα. Είναι μεγάλη η πιθανότητα κάποτε να μην ανοίξει ξανά;

Τα ηλεκτρολογικα του σπιτιου ειναι καλα? Μηπως υπαρχουν προβληματα περιοδικα?

Επεξ/σία από benign

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...