Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας σε διαμέρισμα  90 τ.μ. με μίγμα ξύλινων και αλουμινένιων κουφωμάτων παλιού τύπου σε πολυκατοικία δεκαετίες του 70.

Το σπίτι δεν έχει κεντρική θέρμανση εδώ και 8 χρόνια λόγω ασυμφωνίας των ενοίκων/ιδιοκτητών για τον καυστήρα πετρελαίου. Δυστυχώς αέριο δεν έχει μπει ακόμη από κανένα και είναι 1-2 στενά πιο κάτω. Υπάρχει μία ελπίδα να μπει αντλία θερμότητας αλλά μόνο αν βγει κάποιο εξοικονομώ (ζήσε Μάη...)

Επειδή αυτός θα είναι ο πρώτος χειμώνας που θα μείνω με την οικογένεια, σκοπεύω να βάλω σόμπα pellet στο σαλόνι να ζεσταίνει σαλόνι, κουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο που είναι δίπλα.  Τα άλλα 2 υπνοδωμάτια βρίσκονται σε πιο μεγάλη απόσταση και ιδίως η κύρια κρεβατοκάμαρα έχει μακρύ χωλ 4 μέτρα.

Βασικότερη είναι η ερώτηση πόσα KW,  για πόσα τ.μ. να κοιτάξω.  Έχει νόημα να δω για 90τμ ή 100τμ λόγω της ισχνούς θερμομόνωσης και να ελπίσω ότι θα διοχετεύεται η ζέστη στα μακρινά δωμάτια;

Μήπως απλά να πάρω μία για 60-70 τμ και να ζεσταίνονται τα άλλα δωμάτια με ξεχωριστά (ηλεκτρικά) σώματα.

Επίσης αν αξίζει να γίνει μετά επένδυση σε ακριβότερη σόμπα πέλετ που συνδέεται και με σώματα καλοριφέρ (δεν υπάρχουν προς το παρόν).

Βλέπω μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές αλλά χωρίς εμφανέστατες και μεγάλες διαφορές στα χαρακτηριστικά. Επίσης κάθε κατασκευαστής δηλώνει ότι θέλει. πχ. άλλος για 7kW δίνει ιδανικό για 55, άλλος για 60 κι άλλος για 80 τμ!

Τα κύρια που τονίζουν οι κατασκευαστές είναι:

• Ενεργειακή κλάση (πχ. Α+)
  • KW θερμιδική απόδοσης (πχ. 9kW)
  • βαθμό απόδοσης (πχ. 93%)
  • κατανάλωση kg/h
  • χωρητικότητα δεξαμενής σε κιλά ή λίτρα

Τα άλλα ουσιώδη για την διάδοση της θερμότητας είναι:

• να είναι αερόθερμη (σχεδόν όλες είναι "αερολέβητες")
  • να έχει αεραγωγούς (σχεδόν όλες έχουν για να μεταφέρουν ζέστη με σωλήνες σε άλλα δωμάτια)
  • να έχει δυνατότητα σύνδεσης με σώματα καλοριφέρ

Αν είναι για σύνδεση με το καλοριφέρ δίνουν επιπλέον:

• Ισχύς στον Αέρα (πχ.  3 kW)
  • Ισχύς στο Νερό (πχ. 10 kW)

Αυτό που συνήθως δεν αναφέρουν και πρέπει να ψάξεις είναι:

• η κατανάλωση σε ρεύμα του ηλεκτρικού μοτέρ
  • το κόστος  wifi controllers, modules (συχνά 100-200+ €)
  • ύπαρξη χειριστηρίων και το κόστος τους αν δεν περιλαμβάνονται
  • η ηχορύπανση σε db
  • ελάχιστη κατανάλωση
  • ελάχιστη απόδοση σε kW
  • αυτονομία σε ώρες
  • προγραμματισμός λειτουργίας αποπμακρυσμένα
  • αυτόματη απενεργοποίηση με ωρομέτρηση/χρονοκαθυστέρηση
  • Wifi enabled ή απλά wifi ready (ο αντάπτορας μπορεί να κοστίζει
  • υλικό κατασκεύης (ατσάλι, μαντέμι-χυτοσίδηρος, κλπ.)
  • υλικό επένδυσης
  • χώρα κατασκεύης
  • μέγιστη θερμοκρασία καυσαερίων
  • ελάχιστη θερμοκρασία καυσαερίων

Επίσης για όποιους δίνουν σημασία στην εγγύηση καλής λειτουργίας, υπάρχει όπως και με καυστήρες αερίου ανάγκη για ετήσια συντήρηση από τεχνικό(; ) της εταιρείας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Επεξ/σία από Barbattilas
χαρακτηριστικά
Δημοσ.

πως γινεται να εχετε κεντρικη θερμανση (ασχετο το οτι δε λειτουργει) αλλα οχι σωματα?

Τεσπα. Η σομπα θα ζεστανει το χωρο που βρισκεται και αντε κανα διπλανο χωρο με αμμεση επικοινωνια. Αν θες να ζεστανεις σπιτι πρεπει να κανεις εγκατασταση που μεταφερει τη θερμοτητα στο υπολοιπο (ειτε αεραγωγους να  μεταφερουν ζεστο αερα ειτε υδραυλικη εγκατασταση να μεταφερει ζεστο νερο σε πομπους/σωματα/οτι θες στα υπολοιπα δωματια)

Εμεις δε μπορουμε να σου πουμε τι θα κανεις γιατι ουτε τα οικονομικα σου ξερουμε. Παντως υδραυλικη σομπα χωρις υδραυλικο  κυκλωμα δε ξερω αν θα λειτουργησει η αν θα επιζησει μεεεεεεχρι  να βαλεις σωματα.

Η  αποδοση θα  σε απασχολησει αν πας σε λυση για ολο το σπιτι. Αν πας σε λυση για  ενα δωματιο  αντε και το διπλα ολα θα σε καλυψουν. Αλλα και 50kw σομπα να βαλεις στο σαλονι μονη της δε θα  ζεστανει τα υπνοδωματια, εκτος  αν κατσεις και κανεις το σπιτι καβο μαλεα με ανεμιστηρες να στειλεις ζεστο αερα απο το σαλονι στα δωματια.

• Like 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, alefther είπε

πως γινεται να εχετε κεντρικη θερμανση (ασχετο το οτι δε λειτουργει) αλλα οχι σωματα?

Αφαιρέθηκαν διότι είχαν σαπίσει να στέκονται 8 χρόνια με νερό χωρίς να λειτουργούν...

Επιπλέον πιάναν τζάμπα χώρο.

Το πιθανότερο είναι να μπει μία σόμπα πέλετ να καλύπτει σαλόνι, κουζίνα και την μία κρεβατοκάματα.

Οι άλλες 2 κρεβατοκάμαρες θα θερμαίνονται με άλλο τρόπο. Δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα να μπουν νέα υδραυλικά θερμαντικά σώματα ειδικά για σόμπα πέλετ.

Πιο πιθανό να μπει μελλοντικά αντλία θερμότητας. Δυστυχώς φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης δεν φαίνεται εύκολο. 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Barbattilas είπε

Αφαιρέθηκαν διότι είχαν σαπίσει να στέκονται 8 χρόνια με νερό χωρίς να λειτουργούν...

Επιπλέον πιάναν τζάμπα χώρο.

Το πιθανότερο είναι να μπει μία σόμπα πέλετ να καλύπτει σαλόνι, κουζίνα και την μία κρεβατοκάματα.

Οι άλλες 2 κρεβατοκάμαρες θα θερμαίνονται με άλλο τρόπο. Δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα να μπουν νέα υδραυλικά θερμαντικά σώματα ειδικά για σόμπα πέλετ.

Πιο πιθανό να μπει μελλοντικά αντλία θερμότητας. Δυστυχώς φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης δεν φαίνεται εύκολο. 

αν αφαιρεθηκαν  αλλα υπαρχει ακομα η υποδομη (οι σωληνωσεις δηλαδη) ισως η καλυτερη λυση  να  ειναι να βαλεις σωματα και οτι  πηγη θερμανσης θες, να συνδεσεις την  πηγη θερμανσης στο κολλεκτερ (πχ υδραυλικη σομπα πελλετ) και να  εχεις θερμανση σε ολο το  σπιτι. Παρε υδραυλικο  να  το  δει, η πηγαινε σε  καταστημα , να  ερθουν να  δουν αν μπορουν να σου πουλησουν/εγκαταστησουν υδραυλικη σομπα. καταλαβαινω οτι  το σκρουτζ  ειναι φθηνοτερο αλλα ΑΝ μπορεις να  πας σε λυση που θα καλυπτει το σπιτι αξιζει τον κοπο. Μια αλλη εναλλακτικη  ειναι ινβερτερ   κλιματιστικα. 

• Like 1
Δημοσ.

Βασικά χρειάζεσαι μελέτη να δεις τις απώλειες του χώρου σου

Μπορείς εντελώς μπακαλίστικα να το υπολογίσεις στο καρφιτσωμένη ανάρτηση στο νήμα των κλιματιστικών

Με την ευκαιρία , γιατί δε βάζεις κλιματιστικά ????

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, korakios είπε

Βασικά χρειάζεσαι μελέτη να δεις τις απώλειες του χώρου σου

Μπορείς εντελώς μπακαλίστικα να το υπολογίσεις στο καρφιτσωμένη ανάρτηση στο νήμα των κλιματιστικών

Με την ευκαιρία , γιατί δε βάζεις κλιματιστικά ????

Η θέρμανση από κλιματιστικά δεν μου αρέσει. Με αρρωσταίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ψηροφθαλμία, υπνυλία, περίεργη αίσθηση του ατμοσφαιρικού αέρα 

Σε πολύ ποιοτικά κλιματιστικά και σε κεντρικής θέρμανσης σώματα τέτοια ζητήματα μειώνονται αλλά δεν εκλείπουν. 

Αν καλύψω το σπίτι με κλιματιστικά θέλω 18 ή 24.000 btu για σαλόνι και κουζίνα και 3 των 9.000btu για τα υπνοδωμάτια. Συν εγκατάσταση συν αλλαγή ηλεκτρολογικού πίνακα για να τα σηκώνει. Πολλά χιλιάρικα 

Με την σόμπα πέλλετ η αίσθηση είναι πολυ καλυτερη και το κόστος αρχικής επένδυσης , ίσως και χρήσης σημαντικά μικρότερο (ανάλογα πως αγοράζεις το πέλλετ).

Μόνο βασικό κουσουρι το γέμισμα, καθάρισμα, κλπ.

Επεξ/σία από Barbattilas
Δημοσ.
22 ώρες πριν, Barbattilas είπε

Βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας σε διαμέρισμα  90 τ.μ. με μίγμα ξύλινων και αλουμινένιων κουφωμάτων παλιού τύπου σε πολυκατοικία δεκαετίες του 70.

Το σπίτι δεν έχει κεντρική θέρμανση εδώ και 8 χρόνια λόγω ασυμφωνίας των ενοίκων/ιδιοκτητών για τον καυστήρα πετρελαίου. Δυστυχώς αέριο δεν έχει μπει ακόμη από κανένα και είναι 1-2 στενά πιο κάτω. Υπάρχει μία ελπίδα να μπει αντλία θερμότητας αλλά μόνο αν βγει κάποιο εξοικονομώ (ζήσε Μάη...)

Επειδή αυτός θα είναι ο πρώτος χειμώνας που θα μείνω με την οικογένεια, σκοπεύω να βάλω σόμπα pellet στο σαλόνι να ζεσταίνει σαλόνι, κουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο που είναι δίπλα.  Τα άλλα 2 υπνοδωμάτια βρίσκονται σε πιο μεγάλη απόσταση και ιδίως η κύρια κρεβατοκάμαρα έχει μακρύ χωλ 4 μέτρα.

Βασικότερη είναι η ερώτηση πόσα KW,  για πόσα τ.μ. να κοιτάξω.  Έχει νόημα να δω για 90τμ ή 100τμ λόγω της ισχνούς θερμομόνωσης και να ελπίσω ότι θα διοχετεύεται η ζέστη στα μακρινά δωμάτια;

Μήπως απλά να πάρω μία για 60-70 τμ και να ζεσταίνονται τα άλλα δωμάτια με ξεχωριστά (ηλεκτρικά) σώματα.

Επίσης αν αξίζει να γίνει μετά επένδυση σε ακριβότερη σόμπα πέλετ που συνδέεται και με σώματα καλοριφέρ (δεν υπάρχουν προς το παρόν).

Βλέπω μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές αλλά χωρίς εμφανέστατες και μεγάλες διαφορές στα χαρακτηριστικά. Επίσης κάθε κατασκευαστής δηλώνει ότι θέλει. πχ. άλλος για 7kW δίνει ιδανικό για 55, άλλος για 60 κι άλλος για 80 τμ!

Τα κύρια που τονίζουν οι κατασκευαστές είναι:

• Ενεργειακή κλάση (πχ. Α+)
  • KW θερμιδική απόδοσης (πχ. 9kW)
  • βαθμό απόδοσης (πχ. 93%)
  • κατανάλωση kg/h
  • χωρητικότητα δεξαμενής σε κιλά ή λίτρα

Τα άλλα ουσιώδη για την διάδοση της θερμότητας είναι:

• να είναι αερόθερμη (σχεδόν όλες είναι "αερολέβητες")
  • να έχει αεραγωγούς (σχεδόν όλες έχουν για να μεταφέρουν ζέστη με σωλήνες σε άλλα δωμάτια)
  • να έχει δυνατότητα σύνδεσης με σώματα καλοριφέρ

Αν είναι για σύνδεση με το καλοριφέρ δίνουν επιπλέον:

• Ισχύς στον Αέρα (πχ.  3 kW)
  • Ισχύς στο Νερό (πχ. 10 kW)

Αυτό που συνήθως δεν αναφέρουν και πρέπει να ψάξεις είναι:

• η κατανάλωση σε ρεύμα του ηλεκτρικού μοτέρ
  • το κόστος  wifi controllers, modules (συχνά 100-200+ €)
  • ύπαρξη χειριστηρίων και το κόστος τους αν δεν περιλαμβάνονται
  • η ηχορύπανση σε db
  • ελάχιστη κατανάλωση
  • ελάχιστη απόδοση σε kW
  • αυτονομία σε ώρες
  • προγραμματισμός λειτουργίας αποπμακρυσμένα
  • αυτόματη απενεργοποίηση με ωρομέτρηση/χρονοκαθυστέρηση
  • Wifi enabled ή απλά wifi ready (ο αντάπτορας μπορεί να κοστίζει
  • υλικό κατασκεύης (ατσάλι, μαντέμι-χυτοσίδηρος, κλπ.)
  • υλικό επένδυσης
  • χώρα κατασκεύης
  • μέγιστη θερμοκρασία καυσαερίων
  • ελάχιστη θερμοκρασία καυσαερίων

Επίσης για όποιους δίνουν σημασία στην εγγύηση καλής λειτουργίας, υπάρχει όπως και με καυστήρες αερίου ανάγκη για ετήσια συντήρηση από τεχνικό(; ) της εταιρείας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Το θέμα ειναι πρέπει να καταληξεις εξ αρχης εαν θελεις να ειναι και νερού . Αλλα πρέπει να συνδεθει κιολας με το κυκλωμα. 

Επιπλέον μηπως εχεις θέματα με τη γειτονια ; Δε ξέρω μηπως σε καλύψει το φίλτρο νερού στη καπνοδοχο.

Πρέπει να κανεις μελέτη , να δεις απώλειες και μετα καταλήγεις στην ισχύ της.

Το όλο θεμα είναι και η σωστή ρύθμιση της να γνωρίζεις , + οτι πρέπει να πάρεις και αέρα απ εξω .

Δημοσ.

Το βασικότερο που δεν ρωτάς και για αυτό προσπέρασα το κείμενο σου, είναι σε πιο μέρος θα βγαίνει η καπνοδοχος της σομπας. Είναι παράνομο να γίνει χωρίς άδεια και παίζει να έχεις προβλήματα με γείτονες. 

Επίσης, θα κουβαλάς συνέχεια μεγάλα σακιά με πελλετ τα οποία θα τα παραγγέλνεις και θα τα αποθηκεύεις μέσα στο σπίτι για να επανατροφοδοτεις την σομπα. Θα σε κουράσει από ένα σημείο και μετά. 

Το πιο πρακτικό και οικονομικό είναι τα κλιματιστικα. Δεν γνωρίζεις άμα θα σου άρεσε και η σομπα, αφήνει αναθυμιάσεις και στην εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού από το καμμένο ξύλο

Για τις απώλειες του χώρου σου χρειαζεσαι μελέτη. Η σομπα δεν παίζει να θερμάνει όλο το σπίτι. Επειδή παρόλα αυτά έχω μεγαλώσει τεράστιο σπίτι με σομπα πετρελαίου και ψηλοτάβανο 4μ, η σομπα κάλυπτε το 90% και ζέσταινε και το σώμα από πάνω. Αλλά έκαιγε όλη την ημέρα, ήταν τοποθετημένη σε πολύ κεντρικό σημείο του σπιτιού. Είχε κατώτερη σκάλα τα 8kW και έφτανε τα 27kW όπου γίνονταν φούρνος. Άμα βάλετε ισχύ μεγαλύτερη από τις απώλειες του χώρου μπορει να ζεστάνει όλο το σπίτι. 

Δημοσ.

Η θέρμανση είναι κάτι που θα την χρειαστούμε για όλη μας την ζωή. 

Όχι μόνο φέτος και για κανένα 2 χρονακια. Οπότε μην κάνεις ημίμετρα και κάνε μια σωστή εγκατάσταση. 

Γνώμη μου είναι να γίνει εγκαταστάση με καλοριφέρ και σόμπα με νερό. Στο μέλλον αν έρθει το αέριο θα είσαι σχεδόν έτοιμος. 

Μια απλή σόμπα θα σου ζεστάνει έναν χώρο. Θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με κλιματιστικό στον χώρο αυτό και γλιτώνεις το κουβάλα, καθάρισε και έχεις και δροσιά το καλοκαίρι.

• Like 2
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Grfoxz είπε

Η θέρμανση είναι κάτι που θα την χρειαστούμε για όλη μας την ζωή. 

Όχι μόνο φέτος και για κανένα 2 χρονακια. Οπότε μην κάνεις ημίμετρα και κάνε μια σωστή εγκατάσταση. 

Γνώμη μου είναι να γίνει εγκαταστάση με καλοριφέρ και σόμπα με νερό. Στο μέλλον αν έρθει το αέριο θα είσαι σχεδόν έτοιμος. 

Μια απλή σόμπα θα σου ζεστάνει έναν χώρο. Θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με κλιματιστικό στον χώρο αυτό και γλιτώνεις το κουβάλα, καθάρισε και έχεις και δροσιά το καλοκαίρι.

Αν δεν ήμουν στριμωγμένος οικονομικά δεν θα το συζητούσα.

Απ ότι φαίνεται σόμπα πελλετ και σώματα και εγκατάσταση πάνε 3 με 4.000€ με το καλημέρα. Είμαι ακριβώς σε δίλημμα αν θα την ψιλοπαλέψω με πέλλετ χωρίς σώματα και κλιματιστικά, αερόθερμα για φέτος ή θα πάω σε δόσεις για σωστή εγκατάσταση.

Από την άλλη τα κλιματιστικά ναι μεν είναι διπλής χρήσης ΑΛΛΑ καίνε πολλά χρήματα με τις ΑΥΞΗΣΕΙΣ στο ρεύμα ακόμη και στα σύγχρονα ινβέρτερ.

Επιπλέον αν βάλω αρκετά κλιματιστικά θα χρειαστεί κι αλλαγή πίνακα, επιπλέον 500€ μίνιμουμ...

Πχ.

Φίλος από βόρεια Ελλάδα, με τετραμελή οικογένεια έκατσε και υπολόγισε το κόστος της ηλεκτρικής κουζίνας και μόνο.

Την αντικατέστησε με κουζίνα αερίου που λειτουργεί με μπουκάλα. Κόστος χρήσης 20€ για 70 μέρες μαγείρεμα. Τα φαγητά είναι πολύ πιο νόστιμα στην φωτιά και το κόστος χρήσης το είδε άμεσα στους λογαριασμούς  μηνιαία 60 και 70€ χαμηλότερα!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Barbattilas είπε

Από την άλλη τα κλιματιστικά ναι μεν είναι διπλής χρήσης ΑΛΛΑ καίνε πολλά χρήματα με τις ΑΥΞΗΣΕΙΣ στο ρεύμα ακόμη και στα σύγχρονα ινβέρτερ.

όχι , δεν καίνε . Πήγαινε στο νήμα με τα κλιματιστικά και θα καταλάβεις

2 ώρες πριν, Barbattilas είπε

Επιπλέον αν βάλω αρκετά κλιματιστικά θα χρειαστεί κι αλλαγή πίνακα, επιπλέον 500€ μίνιμουμ...

αλλαγή αν χρειάζεσαι 24άρι κλιματιστικό ωστε να τραβήξεις γραμμή

το παράδειγμα με την κουζίνα είναι άκυρο

ζήτα να ξεκλειδώσουν οι mod το νήμα που σε ενδιαφέρει (αν βέβαια ο @Specs ασχολείται )

edit έγραψες πιο πάνω οτι δε θες κλιματιστικά άρα άκυρο

Επεξ/σία από korakios
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Barbattilas είπε

Αν δεν ήμουν στριμωγμένος οικονομικά δεν θα το συζητούσα.

Απ ότι φαίνεται σόμπα πελλετ και σώματα και εγκατάσταση πάνε 3 με 4.000€ με το καλημέρα. Είμαι ακριβώς σε δίλημμα αν θα την ψιλοπαλέψω με πέλλετ χωρίς σώματα και κλιματιστικά, αερόθερμα για φέτος ή θα πάω σε δόσεις για σωστή εγκατάσταση.

Πχ.

Φίλος από βόρεια Ελλάδα, με τετραμελή οικογένεια έκατσε και υπολόγισε το κόστος της ηλεκτρικής κουζίνας και μόνο.

Την αντικατέστησε με κουζίνα αερίου που λειτουργεί με μπουκάλα. Κόστος χρήσης 20€ για 70 μέρες μαγείρεμα. Τα φαγητά είναι πολύ πιο νόστιμα στην φωτιά και το κόστος χρήσης το είδε άμεσα στους λογαριασμούς  μηνιαία 60 και 70€ χαμηλότερα!

Ναι ή 0 ευρώ για όλο το χρόνο αν δεν μαγειρεύει καθόλου. Ανόμοια πράγματα συγκρίνεις. Το ίδιο θα σου πω για τον θερμοσίφωνο αν κάνεις μπάνιο με νερό ζεσταμενο σε καζάνι στην αυλή με καυσόξυλα. 

Αν πλήρωναν 70ευρω το μήνα μόνο για ρεύμα στο μαγείρεμα κάτι λάθος κάνουν. Ή ανάβουν τον φούρνο για θέρμανση. 

Ένα κλιματιστικό πλέον έχει φθηνότερο κόστος από τις συμβατικές μορφές θέρμανσης αν γίνει σωστά. Αλλά όπως λες δεν το θες οπότε πάσο. Απλά το αναφέρω για του λόγου το αληθές. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, korakios είπε

όχι , δεν καίνε . Πήγαινε στο νήμα με τα κλιματιστικά και θα καταλάβεις

αλλαγή αν χρειάζεσαι 24άρι κλιματιστικό ωστε να τραβήξεις γραμμή

το παράδειγμα με την κουζίνα είναι άκυρο

ζήτα να ξεκλειδώσουν οι mod το νήμα που σε ενδιαφέρει (αν βέβαια ο @Specs ασχολείται )

edit έγραψες πιο πάνω οτι δε θες κλιματιστικά άρα άκυρο

Δεν θέλω κλιματιστικό σαν μόνο μέσο θέρμανσης. Μόνο ως συμπληρωματικό.

Κυριολεκτικά μου προκαλεί ξηροφθαλμία και υπνηλία...

Προτιμώ αν είναι να έχω τέτοια συμπτώματα τζάκι που προσφέρει και μαστούρα από μονοξείδιο του άνθρακα...

Επεξ/σία από Barbattilas
Δημοσ.
9 hours ago, Barbattilas said:

Δεν θέλω κλιματιστικό σαν μόνο μέσο θέρμανσης. Μόνο ως συμπληρωματικό.

Κυριολεκτικά μου προκαλεί ξηροφθαλμία και υπνηλία...

Προτιμώ αν είναι να έχω τέτοια συμπτώματα τζάκι που προσφέρει και μαστούρα από μονοξείδιο του άνθρακα...

To χρησιμοποείς λάθος το κλιματιστικό, γι' αυτό στα κάνει αυτά. Είναι σα να ανάβεις τη σόμπα πέλετ με ανοικτό παράθυρο θαλάμου καύσης και με αυτοσχέδιο μπουρί εξόδου. Θα πλαντάξεις.

Είμαι 100% βέβαιος ότι έχεις κάποιο φοβερά υποδιαστασιολογημένο μηχάνημα σπίτι σου, το οποίο το ανάβεις και λάθος (πχ το βάζεις στο 23/24/25 για θέρμανση, ώστε ''να κάνει δουλειά''). Πιθανώς και αρκετά παλιό. Τα συμπτώματα που γράφεις, εκεί παραπέμπουν.

Με σωστά διαστασιολογημένο καινούριο μηχάνημα και θέση θερμοκρασίας το 20-21, άντε μαξ και 22, δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις θέμα. Στο λέω εγώ που πάθαινα τις ''ξηροφθαλμίες'' και τις ''υπνηλίες'', όχι γιατί το έβαζα στο 24-25, αυτό ήξερα να μην το κάνω. Ήταν λάθος διαστασιολόγηση. Κάποτε βάζαμε όλοι μαξ 12άρια στα σπίτια, ακόμα κι αν οι απώλειές τους ήταν... 22 ή και... 32. Αυτό έχει ως συνέπεια να λειτουργούν ως φουρφούρια αγκομαχώντας και να δημιουργούν τεράστια θερμική δυσφορία στο χώρο τους τα A/C.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

To χρησιμοποείς λάθος το κλιματιστικό, γι' αυτό στα κάνει αυτά. Είναι σα να ανάβεις τη σόμπα πέλετ με ανοικτό παράθυρο θαλάμου καύσης και με αυτοσχέδιο μπουρί εξόδου. Θα πλαντάξεις.

Είμαι 100% βέβαιος ότι έχεις κάποιο φοβερά υποδιαστασιολογημένο μηχάνημα σπίτι σου, το οποίο το ανάβεις και λάθος (πχ το βάζεις στο 23/24/25 για θέρμανση, ώστε ''να κάνει δουλειά''). Πιθανώς και αρκετά παλιό. Τα συμπτώματα που γράφεις, εκεί παραπέμπουν.

Με σωστά διαστασιολογημένο καινούριο μηχάνημα και θέση θερμοκρασίας το 20-21, άντε μαξ και 22, δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις θέμα. Στο λέω εγώ που πάθαινα τις ''ξηροφθαλμίες'' και τις ''υπνηλίες'', όχι γιατί το έβαζα στο 24-25, αυτό ήξερα να μην το κάνω. Ήταν λάθος διαστασιολόγηση. Κάποτε βάζαμε όλοι μαξ 12άρια στα σπίτια, ακόμα κι αν οι απώλειές τους ήταν... 22 ή και... 32. Αυτό έχει ως συνέπεια να λειτουργούν ως φουρφούρια αγκομαχώντας και να δημιουργούν τεράστια θερμική δυσφορία στο χώρο τους τα A/C.

Δεν ισχύει αυτό με το υποδιαστασιολογημένο μηχάνημα για έναν απλούστατο λόγο:

Δεν έχω (ακόμη) κλιματιστικό στο σπίτι!

Επίσης σε αρκετούς χώρους νιώθω το ίδιο, ακόμη και σε καφέ σε πολυτελή ξενοδοχεία σε κάποια τραπέζια που χτυπάει το κλιματιστικό/αεραγωγός από επάνω. Ο ξηρός αέρας απλά είναι η αχίλλειος πτέρνα μου, δεν τον αντέχω.

"Θερμική δυσφορία", θα κρατήσω τον όρο. Ευχαριστώ.

Στην δουλειά, επειδή έχω μπλέξει με κρυουλιάρηδες, βάζουν τα επώνυμα σώματα κλιματισμού κεντρικής θέρμανσης (δαπέδου) σε υψηλές θερμοκρασίες κι εγώ είμαι κυριολεκτικά "να σκάσω". Ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφορούσα με κοντομάνικο, μέσα έξω από την εταιρεία κι εκείνοι κάθονταν μέσα με τα μακρυμάνικα...

Πήρα προσφορά για υδραυλική σόμπα πέλλετ όπου σωληνώσεις και σώματα εκτιμώνται στα 3 με 4.000€ επομένως κόστος μαζί με την σόμπα πέλλετ για καλοριφέρ, περίπου 5.000€-6.000€ με την τοποθέτηση, τα μπουριά, κλπ.

Με βλέπω για αερόθερμη σόμπα πέλλετ. Σε κάποια καταστήματα πρότειναν μεγαλύτερη "για σιγουριά", σε άλλα τόσο-όσο για να μην γίνεται φούρνος το δωμάτιο που θα είναι η σόμπα. Προτείναν και μελέτη με σχετικά μικρό κόστος (20€), όπου θα προσμετρήσουν και τις απώλειες,  τετραγωνικά, ύψος των δωματίων, διαρρύθμιση χώρου, κλπ.

Επεξ/σία από Barbattilas

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...