Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο, κατασκευασμένος από Ιάπωνες ερευνητές, εκτοξεύτηκε στο διάστημα την Τρίτη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη.

Το πρωτοποριακό διαστημικό σκάφος LignoSat, προϊόν συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Κιότο και της εταιρείας Sumitomo Forestry, μεταφέρθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστολή της SpaceX. Ο μικροσκοπικός δορυφόρος, που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη για το ξύλο, θα τεθεί σε τροχιά 400 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο 50ετές πρόγραμμα για τη δημιουργία ανθρώπινων οικισμών στη Σελήνη και τον Άρη. Ο Τακάο Ντόι, πρώην αστροναύτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, υπογραμμίζει πως το ξύλο αποτελεί ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι, καθιστώντας εφικτή τη μακροχρόνια διαβίωση στο διάστημα.

Η επιλογή του ξύλου honoki, ενός είδους μανόλιας που φύεται στην Ιαπωνία, έγινε μετά από εκτενείς δοκιμές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το συγκεκριμένο ξύλο, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για θήκες σπαθιών, αποδείχθηκε ιδανικό για διαστημικές εφαρμογές.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του LignoSat περιλαμβάνουν καινοτόμες μεθόδους κατασκευής χωρίς βίδες ή κόλλα, αξιοποιώντας παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές. Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, εκτεθειμένος σε ακραίες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις από -100 έως 100 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως το ξύλο παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο διάστημα λόγω της απουσίας νερού και οξυγόνου. Επιπλέον, η χρήση ξύλινων δορυφόρων μειώνει σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα.

Ο Κέντζι Καρίγια, διευθυντής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Τσουκούμπα της Sumitomo Forestry, τονίζει τις δυνατότητες του ξύλου στη μείωση της επίδρασης της κοσμικής ακτινοβολίας στους ημιαγωγούς, γεγονός που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατασκευή κέντρων δεδομένων.

Η επιτυχία του προγράμματος αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες για τη βιομηχανία ξυλείας και να επηρεάσει μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση ξύλου στο διάστημα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατασκευής διαστημικών σταθμών κατά 30% συγκριτικά με τα συμβατικά μεταλλικά υλικά.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Είμαι πραγματικά περίεργος να δω σε τι κατάσταση θα επιστρέψει.

Λόγω της απουσίας νερού και οξυγόνου στο διάστημα είναι εντυπωσιακό πως δεν είχαν κάνει μελέτες για εναλλακτικούς δορυφόρους πιο μπροστά και άλλοι επιστήμονες. Απ' ότι φαίνεται τα περιορισμένα budgets (γιατί υποθέτω πως είναι σημαντικά οικονομικότερο από τους δορυφόρους του ανταγωνισμού) ανοίγουν το δρόμο σε πρωτότυπες νέες μεθόδους.

Ελπίζω να έχει και πραγματικά αποτελέσματα εκτός από το εναλλακτικό του θέματος.

  • Like 1
Δημοσ.

υπογραμμίζει πως το ξύλο αποτελεί ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι, καθιστώντας εφικτή τη μακροχρόνια διαβίωση στο διάστημα.

 

τι θέλει να πει ο ποιητής; χωρίς χώμα νερό και χρόνο πως θα το παραγάγουν;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν επιστρέψει στην ατμόσφαιρα, λόγω τριβής, θα λαμπαδιάσει ολόκληρος...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 2
  • Thanks 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Charismo είπε

Είμαι πραγματικά περίεργος να δω σε τι κατάσταση θα επιστρέψει.

Λόγω της απουσίας νερού και οξυγόνου στο διάστημα είναι εντυπωσιακό πως δεν είχαν κάνει μελέτες για εναλλακτικούς δορυφόρους πιο μπροστά και άλλοι επιστήμονες. Απ' ότι φαίνεται τα περιορισμένα budgets (γιατί υποθέτω πως είναι σημαντικά οικονομικότερο από τους δορυφόρους του ανταγωνισμού) ανοίγουν το δρόμο σε πρωτότυπες νέες μεθόδους.

Ελπίζω να έχει και πραγματικά αποτελέσματα εκτός από το εναλλακτικό του θέματος.

Δεν θα επιστρέψει. Στάχτη στην ατμόσφαιρα θα γίνει.

  • Like 6
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, Zergoulini είπε

Τι μαλακιες θεε μου. Πανε τα δαση

Δεν το εννοείς αυτο ετσι; Οτι θα μειωθουν τα δαση απο την χρηση ξυλου σε... δορυφορους;

  • Like 8
  • Haha 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάντα αναρωτιόμουν γιατί δεν κάνει κανένας κάποιο ξύλινο ανδροειδές.. 

Φθηνότερο, ειδικά αν αναλογιστούμε το trial and error κατα την διάρκεια του σχεδιασμού/ανάπτυξης μπορείς να το ξύσεις να το λιμάρεις να το κόψεις ή να το κολλήσεις πολύ πιο γρήγορα και φθηνά. 

Ελαφρύτερο (άρα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με την ίδια μπαταρία + μικρότερα μοτεράκια για τις αρθρώσεις που αυξάνει πάλι την διάρκεια της μπαταρίας )

 

βάφεται πιο εύκολα και σε ότι χρώμα θέλεις 

Και (ανάλογα και την ποιότητα του ξύλου) αρκετά δυνατό για απλά καθημερινά πράματα ειδικά για παιχνίδια ή demo units που ειναι τα περισσότερα ανδροειδή στην εποχή μας καθώς και ιατρικές συσκευές πχ ρομποτικά πόδια για αναπήρους κτλ. 

1 ώρα πριν, Tlykog είπε

Όταν επιστρέψει στην ατμόσφαιρα, λόγω τριβής θα λαμπαδιάσει ολόκληρος...

Αυτό ειναι θετικό 

2 ώρες πριν, dikasths είπε

Κι αν φυσηξει ο κακός λύκος; 

δεν θα γίνει τίποτα γιατί το διάστημα ειναι κενός χώρος οπότε με το που βγει αέρας απο το στόμα  απο τον βρόγχο του κάθε πνεύμονα θα διασκορπιστεί με την ταχύτητα του ήχου προς πάσα κατεύθυνση και επειδή ειναι άπειρος ο χώρος του διαστήματος δεν θα επηρεάσει στο παραμικρή την ατμοσφαιρική πίεση που ειναι σχεδόν 0 

Επεξ/σία από Dr_Pepper

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...