Προς το περιεχόμενο

Fuji film simulations

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα λεγε κανείς από τον τίτλο ότι αναφέρομαι στις προσομοιώσεις των φιλμ που κάνουν οι Fujifilm μηχανές στα JPG αρχεία, αρκετά επιτυχώς θα έλεγα. Ωστόσο πέτυχα κάποια βίντεο στο YouTube που κάνουν μετατροπές στα exif των RAF αρχείων. Από x100 για παράδειγμα σε X-T4. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να έχουμε όλα τα μεταγενέστερα προφίλ των Fuji στο Lightroom ή στο C1, όσον αφορά στα Raw αρχεία για επεξεργασία. Η x100s για παράδειγμα δεν έχει - ως παλιότερο μοντέλο - τα καλύτερα Classic Chrome, Classic Negative και Acros (+ φίλτρα) που έχουν οι νεότερες κι ακριβότερες κάμερες. 

Επιπλέον με μετατροπές στον κώδικα του Lightroom βλέπω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα προφίλ/presets. Χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε τα exif data για import και μετα πάλι πίσω μετατροπή μετά το export. Δεν έχω ιδέα όμως να το κάνω, όμως δεν φαίνεται και κάτι περίπλοκο. 

Τα έχει δοκιμάσει κανείς όλα αυτά;

Περιμένω από εβδομάδα μία x100s, η οποία έχει μόνο τα βασικά: Provia, Velvia, Astia, Monochrome κ.α. Βάζω ένα site με custom film simulations ίσως το ξέρετε, εγώ το βρήκα ψάχνοντας. https://fujixweekly.com

Καλές λήψεις σε όλους!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, qrstuv είπε

Θα λεγε κανείς από τον τίτλο ότι αναφέρομαι στις προσομοιώσεις των φιλμ που κάνουν οι Fujifilm μηχανές στα JPG αρχεία, αρκετά επιτυχώς θα έλεγα. Ωστόσο πέτυχα κάποια βίντεο στο YouTube που κάνουν μετατροπές στα exif των RAF αρχείων. Από x100 για παράδειγμα σε X-T4. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να έχουμε όλα τα μεταγενέστερα προφίλ των Fuji στο Lightroom ή στο C1, όσον αφορά στα Raw αρχεία για επεξεργασία. Η x100s για παράδειγμα δεν έχει - ως παλιότερο μοντέλο - τα καλύτερα Classic Chrome, Classic Negative και Acros (+ φίλτρα) που έχουν οι νεότερες κι ακριβότερες κάμερες. 

Επιπλέον με μετατροπές στον κώδικα του Lightroom βλέπω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα προφίλ/presets. Χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε τα exif data για import και μετα πάλι πίσω μετατροπή μετά το export. Δεν έχω ιδέα όμως να το κάνω, όμως δεν φαίνεται και κάτι περίπλοκο. 

Τα έχει δοκιμάσει κανείς όλα αυτά;

Περιμένω από εβδομάδα μία x100s, η οποία έχει μόνο τα βασικά: Provia, Velvia, Astia, Monochrome κ.α. Βάζω ένα site με custom film simulations ίσως το ξέρετε, εγώ το βρήκα ψάχνοντας. https://fujixweekly.com

Καλές λήψεις σε όλους!

Στο capture one δουλεύει ναι αλλά επειδή υπάρχουν αναφορές για κρασαρισματα ενίοτε προσωπικά δεν το κάνω. Για το Lightroom δεν έχω ιδέα δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. 

Αν έχεις την τελευταία έκδοση του capture one υπάρχει ένα καινούργιο εργαλείο το match με το οποίο μπορείς να βάλεις μια εικόνα και να φέρει τη δική σου όσο πιο κοντά μπορεί σε αυτή συμπεριλαμβανόμενων των χρωμάτων. Πρακτικά δε χρειάζεται να κάνεις την παραπάνω διαδικασία αφού με το εργαλείο αυτό έχει άπειρες επιλογές. 

Αργότερα θα βάλω και άλλες σελίδες με recipes επειδή δεν τις έχω τώρα ευκαιρες. 

• Like 1

Το match look ναι, μολις το είδα μετά το update στο τελευταίο build. Θα το δοκιμάσω σύντομα μόλις έρθει η x100s. Mαθαίνω επίσης ότι υπήρχε και η δωρεάν έκδοση, το Capture One Express for Fujifilm το οποίο δεν υπάρχει πια. 

Το Fujifilm X Raw Studio το χρησιμοποίησες ποτέ; Θέλει καλώδιο, να είναι συνδεμένη η κάμερα στον υπολογιστή για να παίξει; Αν κατάλαβα καλά θέλει γιατί μπορείς να κάνεις και custom profiles και να τα αποθηκεύσεις μέσα στην κάμερα μέσω του υπολογιστή. Κι αυτό από εβδομάδα θα το δοκιμάσω προσεκτικά. 

Όντως μπορεί να γίνουν κρασαρίσματα. Το πρόσεξα. Το λένε σε κάποια βίντεο. Αυτό με κρατάει και εμένα να αποφύγω τις πατέντες. Και μάλλον θα τις αποφύγω. Αν και θα ήθελα να δουλέψω τα raw αρχεία με το Classic Chrome για παράδειγμα. Στην Canon 600D που είχα πριν χρόνια είχα κάνει αρκετές μετατροπές στο firmware με το ΜL (Magic Lantern). Εκεί να δεις κατάσταση (κυρίως βίντεο).

Τέλεια! ας δούμε recipes και στην πράξη. Πέρασα το Fujixweekly στο κινητό και έχει πάρα πολλά recipes..

3 ώρες πριν, qrstuv είπε

Το match look ναι, μολις το είδα μετά το update στο τελευταίο build. Θα το δοκιμάσω σύντομα μόλις έρθει η x100s. Mαθαίνω επίσης ότι υπήρχε και η δωρεάν έκδοση, το Capture One Express for Fujifilm το οποίο δεν υπάρχει πια. 

Υπήρχε σε αυτή τη μορφή. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει πλέον σε διαφορετική μορφή/ονομασία, αν θυμάμαι καλά Fujifilm RAW Converter. Αν σε ενδιαφέρει μπορείς να κάνεις μια ερώτηση στο dpreview και το αντίστοιχο υπο-φορουμ της Fujifilm. Ωστόσο, είναι ένα πολύ βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας και απευθύνεται σε πραγματικά αρχάριους ή ανθρώπους που το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι ελαφρά διόρθωση στην έκθεση. 

3 ώρες πριν, qrstuv είπε

Το Fujifilm X Raw Studio το χρησιμοποίησες ποτέ; Θέλει καλώδιο, να είναι συνδεμένη η κάμερα στον υπολογιστή για να παίξει; Αν κατάλαβα καλά θέλει γιατί μπορείς να κάνεις και custom profiles και να τα αποθηκεύσεις μέσα στην κάμερα μέσω του υπολογιστή. Κι αυτό από εβδομάδα θα το δοκιμάσω προσεκτικά. 

Ναι ακριβώς. Το νόημα σε αυτό είναι για να μην πειραματίζεσαι στην οθόνη της μηχανής να τη συνδέσεις σε κανονική οθόνη και να φτιάξεις πιο εύκολα τα δικά σου profiles ή recipes όπως τα λένε πλέον οι περισσότεροι. 

3 ώρες πριν, qrstuv είπε

Όντως μπορεί να γίνουν κρασαρίσματα. Το πρόσεξα. Το λένε σε κάποια βίντεο. Αυτό με κρατάει και εμένα να αποφύγω τις πατέντες. Και μάλλον θα τις αποφύγω. Αν και θα ήθελα να δουλέψω τα raw αρχεία με το Classic Chrome για παράδειγμα. Στην Canon 600D που είχα πριν χρόνια είχα κάνει αρκετές μετατροπές στο firmware με το ΜL (Magic Lantern). Εκεί να δεις κατάσταση (κυρίως βίντεο).

Τέλεια! ας δούμε recipes και στην πράξη. Πέρασα το Fujixweekly στο κινητό και έχει πάρα πολλά recipes..

Βάζω κάποιες επιπλέον σελίδες για recipes. Δεν ξέρω τι απ΄ όλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη δική σου και τι χρωματικό αποτέλεσμα θα έχεις καθώς από γενιά σε γενιά επεξεργαστή - αισθητήρα υπάρχουν χρωματικές διαφορές. 

https://www.rossandhisjpegs.com/fujifilm-recipes

https://www.osan-bilgi.com/fujifilm-recipes

https://www.captnlook.com/

https://film.recipes/

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σίγουρα για επεξεργασία έχει πολλά. Το Filmpack 7 του Dxo που δουλεύει και ως standalone, τα ασπρόμαυρα των Nik Collections επίσης είναι καλά αλλά αυτά δουλεύουν μόνο ως plugin σε Photoshop/Lightroom νομίζω. Εγώ χρησιμοποιώ τα VSCO στο ταμπλετ μερικές φορές, τα οποία προσομοιώνουν κάποια καλά φιλμ όπως Agfa Vista 400/800, Ilford HP5, Kodak T-MAX, Portra 160/400 κ.α, Fuji Neopan 1600 και πολλά άλλα (σε iOS και Android).

Στις 5/11/2024 στις 10:19 ΜΜ, pifilos είπε

Βάζω κάποιες επιπλέον σελίδες για recipes. Δεν ξέρω τι απ΄ όλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη δική σου και τι χρωματικό αποτέλεσμα θα έχεις καθώς από γενιά σε γενιά επεξεργαστή - αισθητήρα υπάρχουν χρωματικές διαφορές. 

https://www.rossandhisjpegs.com/fujifilm-recipes

https://www.osan-bilgi.com/fujifilm-recipes

https://www.captnlook.com/

https://film.recipes/

Πολύ ωραία όλα! Θα μείνω λογικά σε κάποια Astia και σε ασπρόμαυρο λόγω αισθητήρα. 

Επεξ/σία από qrstuv

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα film simulations κατ΄εμέ είναι χρήσιμα κυρίως για όποιον δε θέλει να ασχοληθεί με χρωματική επεξεργασία μετά και το μόνο που θα κάνει είναι κάποια μικρή διόρθωση στην έκθεση. Επίσης είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια της λήψης για να δεις τι περίπου ταιράζει σύμφωνα με τα γούστα σου στο πως θα κινηθείς στη μετέπειτα επεξεργασία των RAW αρχείων. 

Σε κάθε περίπτωση εφόσον έχεις το Capture One απ΄ όσο κατάλαβα πιστεύω πως θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα μέσω της επεξεργασίας των RAW αρχείων φτιάχνοντας δικά σου presets μέσω της εξάσκησης καθώς και του Match Tool. Προσωπικά δε με ενθουσιάζουν τα περισσότερα recipes ούτε τα JPEG αρχεία καθότι δεν είναι πάντα όμορφα ή αρκετά λεπτομερή, τουλάχιστον τα έγχρωμα. Για social media και μικρές διαστάσεις φυσικά είναι μια χαρά. 

Ακόμα, δεν έχω βρει κάποιο πρόγραμμα με έτοιμα presets ή πακέτο presets που να μου αρέσει αρκετά ώστε να το αγοράσω, όπως είναι π.χ. το DXO film pack ή το RNI. Αντιθέτως το Nik Collection της DXO θεωρώ πως είναι εξαιρετικό και για εμένα πλέον αναπόσπαστο στοιχείο της επεξεργασίας. Το χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα μόλις τελειώσω στο Capture One ό,τι θέλω να κάνω και μετά κάνω το αρχείο "edit to Nik Collection" σε TIFF για να το τελειώσω εκεί. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 1

Δεν ήξερα οτι μπορείς να μπεις στα Nik collection μεσα απο το capture one. Τα είχα δοκιμάσει παλιότερα μόνο με Lr. Μόλις πέρασα στο Capture one τα demo από RNI και θα τα δω από εβδομάδα. Συμφωνώ και επαυξάνω, για μια μικρή διόρθωση στην έκθεση είναι τα jpeg και κάποιο ίσιωμα της παραμόρφωσης αν υπάρχει συν μικρό κροπάρισμα. Από την άλλη τα Raw μπορούν πολύ εύκομα να γίνουν ''καρναβάλι''. RAW + JPEG θα τραβάω συν του ότι θα βάλω film simulation bracketing στην κάμερα ώστε να αποθηκεύει 3 διαφορετικά custom films με ένα κλικ. Αν και δεν γνωρίζω το buffer της μηχανής που υποθέτω οτι θα είναι πολύ αργό - πόση ώρα θα κάνει η κάμερα για να τα επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει κτλ. Σίγουρα θα δοκιμάσω και το match tool, βλέποντας και κάνοντας με τα jpeg και τα raw.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, qrstuv είπε

Δεν ήξερα οτι μπορείς να μπεις στα Nik collection μεσα απο το capture one.

Δε λειτουργεί σαν plugin αλλά σου δίνει την επιλογή που έγραψα παραπάνω δημιουργώντας ουσιαστικά ένα TIFF αρχείο μέσω export το οποίο ανοίγει αυτόματα στο Color Efex ή Silver Efex π.χ.  Δεν έχει την ίδια ελευθερία όπως στην Adobe αλλά προσωπικά δε με ενολεί. 

51 λεπτά πριν, qrstuv είπε

Τα είχα δοκιμάσει παλιότερα μόνο με Lr. Μόλις πέρασα στο Capture one τα demo από RNI και θα τα δω από εβδομάδα. Συμφωνώ και επαυξάνω, για μια μικρή διόρθωση στην έκθεση είναι τα jpeg και κάποιο ίσιωμα της παραμόρφωσης αν υπάρχει συν μικρό κροπάρισμα. Από την άλλη τα Raw μπορούν πολύ εύκομα να γίνουν ''καρναβάλι''. RAW + JPEG θα τραβάω συν του ότι θα βάλω film simulation bracketing στην κάμερα ώστε να αποθηκεύει 3 διαφορετικά custom films με ένα κλικ. Αν και δεν γνωρίζω το buffer της μηχανής που υποθέτω οτι θα είναι πολύ αργό - πόση ώρα θα κάνει η κάμερα για να τα επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει κτλ. Σίγουρα θα δοκιμάσω και το match tool, βλέποντας και κάνοντας με τα jpeg και τα raw.  

Να επισημάνω απλώς πως το bracketing αφορά ουσιαστικά μόνο τα film simulations π.χ. να το σώσει σε  Astia / Provia / Acros και όχι σε custom profiles (recipes). Δηλαδή χωρίς να ασχολείται με παραμέτρους όπως shadows, highlights, grain κλπ, παραμένει ωστόσο βολικό για όποιον θέλει μόνο το χρωματικό αποτύπωμα του κάθε film simulation. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 1

14 λεπτά πριν, pifilos είπε

Να επισημάνω απλώς πως το bracketing αφορά ουσιαστικά μόνο τα film simulations π.χ. να το σώσει σε  Astia / Provia / Acros και όχι σε custom profiles (recipes). Δηλαδή χωρίς να ασχολείται με παραμέτρους όπως shadows, highlights, grain κλπ, παραμένει ωστόσο βολικό για όποιον θέλει μόνο το χρωματικό αποτύπωμα του κάθε film simulation. 

Μάλιστα, ε τότε δεν έχει και πολύ νόημα αν δεν κάνει bracketing τα custom recipes με όλες τις παραμέτρους που έχουμε ορίσει ως Custom1, Custom2, Custom3 κτλ. To ίδιο ισχύει και για το Raw Conversion (δημιουρία jpeg από raw) μέσα στην κάμερα; 

1 λεπτό πριν, qrstuv είπε

Μάλιστα, ε τότε δεν έχει και πολύ νόημα αν δεν κάνει bracketing τα custom recipes με όλες τις παραμέτρους που έχουμε ορίσει ως Custom1, Custom2, Custom3 κτλ.

Ναι και εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. 

1 λεπτό πριν, qrstuv είπε

To ίδιο ισχύει και για το Raw Conversion (δημιουρία jpeg από raw) μέσα στην κάμερα; 

Στο RAW Conversion βάζεις κανονικά όλες τις παραμέτρους που επιτρέπει το κάθε σώμα. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως το κάνεις στην οθόνη της μηχανής οπότε δεν μπορείς να δεις εύκολα την επίδραση της κάθε ρύθμισης. 

Θα έλεγα όμως πως βολεύει για το παρακάτω σενάριο. 

Έστω ότι βγάζεις μια φωτογραφία με ένα recipe 

Provia

shadows : + 1

highlights : - 2

WB auto : +2 R, - 3B

grain : small, strong

και μετά από λίγη ώρα βγάζεις μια τρομερή φωτογραφία αλλά με κάποιο άλλο τυχαίο recipe. Ωστόσο, παρατηρείς πως για τη δεδομένη ώρα λήψης και τον συγκεκριμένο φωτισμό δουλεύει πολύ ωραία το 1ο recipe και θα ήθελες να έχεις και άλλες εικόνες με αυτό. Ε βλέπεις τι παραμέτρους έχεις βάλει σε εκείνο το 1ο recipe και μέσω του RAW Conversion τις περνάς και σε άλλες εικόνες, για να υπάρχει μια χρωματική συνοχή. 

Φυσικά μπορείς να το κάνεις και με το Χ RAW studio στον υπολογιστή με καλώδιο και να αλλάξεις και ό,τι θες ωστόσο η παραπάνω μέθοδος το κάνει επιτόπου εν κινήσει.

Προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ κάτι από τα παραπάνω. Θεωρώ το όλο σενάριο με τα jpeg πως είναι κυρίως για το hype, όχι πως δεν είναι σημαντικό και χρήσιμο απλώς για εμένα δεν είναι ατού για το σύστημα. Στα περίπου 5 χρόνια που ασχολούμαι με τη φωτογραφία και μιας και είχα εξαρχής Fujifilm, ζήτημα να έχω κρατήσει 10 jpegs από recipes χωρίς να αλλάξω το οτιδήποτε. Βέβαια είμαι και άνθρωπος που του αρέσει η επεξεργασία και τη θεωρώ πολύ βασικό κομμάτι οπότε δεν είμαι και ο πιο αντικειμενικός. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είχα μια Fuji X-E1 πέρσυ αλλά δεν ασχολήθηκα αρκετά. Τώρα με την x100s θα ασχοληθώ περισσότερο. Καταρχήν έχει την εστιακή που μου αρέσει περισσότερο τα 35mm (full frame ισοδύναμο), το βολικό μέγεθος και το ότι είναι και σχεδόν αθόρυβη. Έρχομαι απο Canon. Και άλλοι λόγοι.

Τα φιλμ simulations μέσα στην κάμερα πιστεύω δίνουν μια νότα παραπάνω στις jpeg φωτογραφίες ως προς το film look. Αυτός υποθέτω είναι ένας βασικός λόγος επιλογής Fujifilm μηχανής. Από την άλλη στα μάτια μου πολλά recipes μοιάζουν με το Fujicolor C200. Αυτή την εντύπωση μου δίνουν τα περισσότερα recipes. Και εκεί που η Fuji ξεπερνά τα όρια της πιστεύω είναι όταν χρήστες (YouTubers κτλ) προσπαθούν να μιμηθούν τα Kodak όπως Kodachrome, Portra κ.α τα οποία δεν μοιάζουν καθόλου. Κάπως έτσι τo hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις Fuji μπορεί να ξεφουσκώσει. Anyway, είναι εξαιρετικές μηχανές.

Επεξ/σία από qrstuv

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...