magicnumbers Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2 λεπτά πριν, Dead-Poet είπε Η ευθύνη μας ως γονείς, είναι να τους μάθουμε ότι η κάρτα είναι ΜΕΣΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. Αντί για έγχαρτο όπως τα χαρτονομίσματα, είναι ψηφιακό. Το πώς τροφοδοτείται με χρήμα το κάθε μέσο (εργασία, αποταμίευση), είναι κάτι που πρέπει έτσι κι αλλιώς να μάθουν, ανεξαρτήτως μέσου. Οι ψηφιακές ευκολίες έχουν νόημα σε ήδη διαμορφωμένο εγκέφαλο όπως το κομπιουτεράκι όταν κάνεις φορολογική δήλωση. Δεν δίνεις κομπιουτεράκι σε 5χρονο 10χρονο που μαθαίνει ακόμα η δεν έχει ιδέα. Οι λόγοι προφανείς. 5
Dead-Poet Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Ardov είπε Και στην τελική, δεν καταλαβαίνω ενα πράγμα. Είναι παιδιά ρε φίλε, από τη μια έχουν να στήνουν την περσόνα τους στα σόσιαλ επειδή έτσι προστάζουν οι καιροί και ξέρουν οτι αν δεν το κάνουν θα βρεθούν στο περιθώριο (ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΓΧΟΣ) κι απο την άλλη θα πρέπει για να κινηθούν με το όποιο χρήμα τους δίνουν χαρτζιλίκι οι γονείς να πρέπει να διαχειρίζονται Paypal / Revolut / Payzy / Wallets / Prepaid ανέπαφες και γιατί όχι και Crypto τότε? Για ενα νερό και ενα κρουασάν ας πούμε να κουβαλάνε μαζί το κινητό, να το ανοίξουν, να ελέγξουν υπόλοιπα, να διαλέξουν τρόπο πληρωμής ανάλογα με το που έχουν υπόλοιπο, να περάσουν NFC. Τώρα σοβαρά μιλάμε δηλαδή??????? Ας μην προσπαθούμε να μπλέξουμε άσχετα μεταξύ τους θέματα για να εξυπηρετήσουμε το αφήγημα που μας βολεύει. Κανείς δεν είπε να μην υπάρχει η ελευθερία επιλογής. Όποιος γονέας θέλει, ας δώσει στο παιδί του μόνο μετρητά. Όποιος θέλει, ας του δώσει κάρτα χωρίς περιορισμούς πέραν του υπολοίπου του. Και όποιος θέλει, ας κάνει επιλογές που κυμαίνονται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα. Δεν υπάρχει "λάθος" ή "σωστό" όταν μιλάμε απλώς για ένα ΜΕΣΟ πληρωμής. Αν έχεις παιδιά σε πρώιμη εφηβική ηλικία, είμαι σίγουρος ότι θα μπορείς να αντιληφθείς τα θετικά τού να έχει το παιδί μια κάρτα στο ψηφιακό πορτοφόλι, ώστε να έχει μια εναλλακτική αν χάσει (ή του κλέψουν) τα μετρητά του ή τη φυσική κάρτα. Άσε που σε περίπτωση ανάγκης (κάτι τυχαίνει στην εκδρομή και πρέπει να αντιμετωπίσει μια έκτακτη δαπάνη) μπορείς να του προσθέσεις χρήματα, απομακρυσμένα. Όλα αυτά, ουδόλως έχουν να κάνουν με τη διάπλαση σωστής καταναλωτικής και γενικά οικονομικής συνείδησης. Αν έχεις μάθει στο παιδί σου πόθεν προέρχονται τα ποσά που "έχει" μέσα της η κάρτα, είναι το ίδιο με το να του μάθεις πόθεν προέρχονται τα μετρητά που του έδωσες το πρωί. Αναφορά σε κείμενο Είναι παιδιά ρε φίλε, από τη μια έχουν να στήνουν την περσόνα τους στα σόσιαλ επειδή έτσι προστάζουν οι καιροί και ξέρουν οτι αν δεν το κάνουν θα βρεθούν στο περιθώριο (ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΓΧΟΣ) Ο μεγάλος μου γιος είναι 15. Δεν έχει ούτε μισό λογαριασμό στα σόσιαλ και προς το παρόν δεν τον ενδιαφέρει να αποκτήσει. ΥΤ ή ο,τιδήποτε άλλο βλέπει, το βλέπει ανώνυμα (μόνο στο ΥΤ έχει λογαριασμό ελέω Google account, αλλά δεν τον χρησιμοποιεί για επικοινωνία). Όχι μόνο δεν έχει "άγχος να φτιάξει την περσόνα του", αλλά αντίθετα βλέπει τι τραβάνε (σε όρους e-bullying) διάφοροι φίλοι του που έχουν σόσιαλ, και φτύνει στον κόρφο του. Και όχι, δεν είναι αυτιστικός, ούτε αντιδημοφιλής στις παρέες του. Επεξ/σία 5 Νοεμβρίου από Dead-Poet
Ardov Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου (επεξεργασμένο) @Dead-Poet Δεν εξυπηρετώ κανένα αφήγημα που με βολεύει. Δεν έχω καμία τέτοια διάθεση, ειλικρινά. Σαφώς και αντιλαμβάνομαι τα θετικά που αναφέρεις και σαφώς συμφωνώ απόλυτα ότι δεν υπάρχει λάθος ή σωστό όταν οι συνθήκες και οι προσωπικότητες ευνοούν μια ισορροπημένη διαχείριση. Πραγματικά χαίρομαι που διαβάζω όλα αυτά τα θετικά για τον γιό σου που μας αναφέρεις και εύχομαι να εξελιχθεί σε έναν συνειδητό και ολοκληρωμένο ενήλικα πολίτη. Ωστόσο πρέπει να αντιληφθείς ότι δεν συζητάμε για τη δική σου οικογένεια που μπορεί όντως να έχει θέσει βάσεις ώστε η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνολογίας να είναι προς όφελός της. Το ότι έχετε δουλέψει ως οικογένεια και το γεγονός πώς τα παιδιά σου είναι ικανά να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και να επιλέγουν αυτά το πώς θα ζήσουν τη ζωή τους χωρίς τις επιρροές των εποχών, ναι μεν είναι επίτευγμα και σας θαυμάζω και να είστε πάντα ευτυχισμένοι και αγαπημένοι, μα δεν είναι η νόρμα. Συζητάμε για όοολα τα παιδιά εκεί έξω και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η κατανόησή των βασικών εννοιών οικονομίας όπως αυτών που προαναφέρθηκαν. Ακόμη και τα παιδιά αυτών που οι οικογένειές τους αδιαφορούν και θα τους έδιναν την άυλη για λόγους ευκολίας. Και είναι πάρα πολλές, πίστεψέ με. Δεν είναι κανένα αφήγημα, αν σταθούμε παρατηρητές για λίγο μπροστά στο μωσαϊκό της ελληνικής (και όχι μόνο) κοινωνίας θα εντοπίσουμε πολλά σημάδια ανησυχητικά. Γνώμη: Το πλαστικό ή άυλο καλύτερα χρήμα είναι ΑΠΛΑ και ΜΟΝΟ ενα μέσο πληρωμής για όσους έχουν αναπτύξει την ευφυία να το κατανοήσουν καθώς και όλο το πλαίσιο χρήσης του μαζί με την καταναλωτική κουλτούρα που αυτό απαιτεί για μια ορθή χρήση. Δυστυχώς επειδή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ίδιο με τα μετρητά για τον μαζικό πληθυσμό επειδή υπάρχει έλλειψη γνώσεων, ενημέρωσης και μιας ολοκληρωμένης καταναλωτικής κουλτούρας, παρατηρούμε σε αυτόν τον πληθυσμό καταναλωτικές πρακτικές οι οποίες είναι παρορμητικές, επιζήμιες ή και αλόγιστες, γεγονός που ωφελεί το οικονομικό σύστημα και το κράτος που εισπράττει φόρους αλλά είναι παράγοντας διαμόρφωσης μιας καταναλωτικής νοοτροπίας που ενέχει κινδύνους. @katehaki Αναρωτιέμαι, πόσοι ΔΕΝ δίνουν πλέον.... Επεξ/σία 5 Νοεμβρίου από Ardov 2 2
jaguar13 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Επιτέλους κάτι το αυτονόητο! Όχι, δεν περιμέναμε αυτό για να σωθούμε, αλλά είναι ευκολία να έχει το παιδί του γυμνασίου μια ψηφιακή κάρτα (πχ revolut) όταν πάει τις "εκπαιδευτικές" εκδρομές στο εξωτερικό όπως και να το κάνουμε. Αποφεύγει έτσι να έχει και αρκετά μετρητά μαζί του. Για αυτό και μόνο το λόγο εμένα μου αρκεί. Και προφανώς δεν θα είναι για καθημερινή χρήση. 2
Dead-Poet Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 23 λεπτά πριν, katehaki είπε Μα καλά πόσοι δίνουν σε παιδί δημοτικού κινητό? Στα παιδιά μου έδωσα smartphone μόνο όταν ξεκίνησαν το γυμνάσιο. Όταν πήγαιναν αντίστοιχα στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού χρησιμοποιούσαν ένα dumbphone NOKIA (με πλήκτρα), το οποίο έπαιρναν κατά περίπτωση μαζί τους μόνο σε εκδρομές μεγάλης διάρκειας (εκτός πόλης) ή σε οικογενειακά ταξίδια στο εξωτερικό, για να μπορούν να καλέσουν αν π.χ. χαθούν σε τυχόν συνωστισμό.
Del_Piero10 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 3 ώρες πριν, Dead-Poet είπε Δηλαδή τώρα που δεν μπαίνει η κάρτα στο Apple/Google Wallet, δεν μπορούν να παίξουν φρουτάκια; προφανως το ειπα για πλακα,,θες να το αναλυσουμε?
Ardov Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 30 λεπτά πριν, jaguar13 είπε Επιτέλους κάτι το αυτονόητο! Όχι, δεν περιμέναμε αυτό για να σωθούμε, αλλά είναι ευκολία να έχει το παιδί του γυμνασίου μια ψηφιακή κάρτα (πχ revolut) όταν πάει τις "εκπαιδευτικές" εκδρομές στο εξωτερικό όπως και να το κάνουμε. Αποφεύγει έτσι να έχει και αρκετά μετρητά μαζί του. Για αυτό και μόνο το λόγο εμένα μου αρκεί. Και προφανώς δεν θα είναι για καθημερινή χρήση. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!!!!! Γιατί πρόσθεσες και την τελευταία πρόταση. ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν θα είναι για καθημερινή χρήση. 1
mariosnik_ Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2 ώρες πριν, katehaki είπε Μα καλά πόσοι δίνουν σε παιδί δημοτικού κινητό? Το 95%. Και το 5% που δεν έχει είναι λόγω ακραίας φτώχειας γονέων. Στα του thread τώρα. Πολύ φασαρία για το τίποτα. Ότι ήταν παλαιότερα το 20ρικο για τον μέσο πιτσιρικά η το 50αρικο για τους πιο άνετους οικονομικά συν χαρτζιλίκια από γιαγιάδες και παππούδες, τώρα είναι οι κάρτες με όλα ανέπαφα. Αν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου είναι η δυνατότητα να μπορεί το παιδί να κάνει χρήση τζόγου κάθε μορφής με καρτα, εκεί πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπουν φίλτρα μην καταστεί το παιδί εθισμένο με τον γονέα να πετάει λεφτά. Άλλο πράγμα γενικώς να κάνει το παιδί μια λάθος αγορά προϊόντος και μια επιπλέον σπατάλη ώστε να μάθει από τα λάθη του, άλλο να γίνει εθισμένο στον τζογο και να πετιούνται λεφτά εκεί. Θα μου πείτε βέβαια και εμείς δίναμε λεφτά για στοίχημα στα πρακτορεία. Θέλει γενικά επιτήρηση το όλο θέμα. 1
nefos78 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 8 ώρες πριν, Dead-Poet είπε Μακάρι να το κάνει και η Apple, γιατί μέχρι τώρα πρέπει το κάθε παιδί να συμπληρώσει τα 15 για να μπορεί να βάλει κάρτα στο Apple Wallet. Έτσι κι αλλιώς, στα παιδιά μόνο προπληρωμένες κάρτες δίνουμε, οπότε γιατί να χρειάζεται να κουβαλάνε τη φυσική κάρτα; Φιλικά πραγματικά θα σε σχολιάσω και θέλω να το καταλάβεις ότι το εννοώ. Αν έχουμε αγοράσει κινητό αξίας 500+ σε παιδιά "...να συμπληρώσει τα 15..." τότε θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το έχουμε πάει όλο λάθος ... Και όχι δεν είμαι οπισθοδρομικός απλά μη ψάχνουμε τελικά τι μας φταίει.
atheatos Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 3 λεπτά πριν, nefos78 είπε Φιλικά πραγματικά θα σε σχολιάσω και θέλω να το καταλάβεις ότι το εννοώ. Αν έχουμε αγοράσει κινητό αξίας 500+ σε παιδιά "...να συμπληρώσει τα 15..." τότε θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το έχουμε πάει όλο λάθος ... Και όχι δεν είμαι οπισθοδρομικός απλά μη ψάχνουμε τελικά τι μας φταίει. Πρέπει οπωσδήποτε να είναι καινούργιο κινητό είτε iPhone είναι αυτό , είτε Android?
mindreader Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Αν υπαρχει μια συμβουλη να δωσω, οχι μονο σε ενηλικες, αλλα κυριως σε παιδια, γιατι αυτα εχουν και ολη τη ζωη μπροστα τους, ειναι να υποστηριζουν τα μετρητα οπου και οσο μπορουν. Φυσικα το συστημα, θελει να δωσει καρτες και στα νεογεννητα. Και η οικονομικη πτυχη ειναι η μια μονο, ισως οχι και η σημαντικοτερη. 2
Dead-Poet Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, atheatos είπε Πρέπει οπωσδήποτε να είναι καινούργιο κινητό είτε iPhone είναι αυτό , είτε Android? Ποιος είπε αναγκαστικά για καινούργιο; Ο μεγάλος μου γιος (15), τώρα στο λύκειο απέκτησε καινούργιο (και ασφαλώς όχι τελευταίο μοντέλο), το οποίο και έχει ενημερωθεί ότι θα κρατήσει για όλο το λύκειο -αν το χάσει/σπάσει/του το κλέψουν, πρόβλημά του. Στο γυμνάσιο, παλιά δικά μας χρησιμοποιούσε, ένα 5S στην πρώτη και ένα 6S Plus στις άλλες δύο τάξεις. (Νομίζω πάντως ότι ξεφεύγουμε από το θέμα, που είναι το αν είναι χρήσιμο για τους ανήλικους να έχουν την κάρτα στα ψηφιακά πορτοφόλια τους ή αν πρέπει καλύτερα να την κουβαλάνε μαζί τους σε φυσική μορφή.) Επεξ/σία 5 Νοεμβρίου από Dead-Poet
atheatos Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 27 λεπτά πριν, Dead-Poet είπε Ποιος είπε αναγκαστικά για καινούργιο; Ο μεγάλος μου γιος (15), τώρα στο λύκειο απέκτησε καινούργιο (και ασφαλώς όχι τελευταίο μοντέλο), το οποίο και έχει ενημερωθεί ότι θα κρατήσει για όλο το λύκειο -αν το χάσει/σπάσει/του το κλέψουν, πρόβλημά του. Στο γυμνάσιο, παλιά δικά μας χρησιμοποιούσε, ένα 5S στην πρώτη και ένα 6S Plus στις άλλες δύο τάξεις. (Νομίζω πάντως ότι ξεφεύγουμε από το θέμα, που είναι το αν είναι χρήσιμο για τους ανήλικους να έχουν την κάρτα στα ψηφιακά πορτοφόλια τους ή αν πρέπει καλύτερα να τις κουβαλάνε μαζί τους σε φυσική μορφή.) 3 ώρες πριν, nefos78 είπε Φιλικά πραγματικά θα σε σχολιάσω και θέλω να το καταλάβεις ότι το εννοώ. Αν έχουμε αγοράσει κινητό αξίας 500+ σε παιδιά "...να συμπληρώσει τα 15..." τότε θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το έχουμε πάει όλο λάθος ... Και όχι δεν είμαι οπισθοδρομικός απλά μη ψάχνουμε τελικά τι μας φταίει.
giodoul Δημοσ. 5 Νοεμβρίου Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 12 ώρες πριν, Dead-Poet είπε Μακάρι να το κάνει και η Apple, γιατί μέχρι τώρα πρέπει το κάθε παιδί να συμπληρώσει τα 15 για να μπορεί να βάλει κάρτα στο Apple Wallet. Έτσι κι αλλιώς, στα παιδιά μόνο προπληρωμένες κάρτες δίνουμε, οπότε γιατί να χρειάζεται να κουβαλάνε τη φυσική κάρτα; Αν η Apple επιτρεπει σε 15 ετων σε πληροφορώ οτι η Google ειναι στα 16 κλεισμενα!!χαχαχα.Εγω ελυσα το προβλημα με φυσική καρτα ανηλικου απο Revolut και βρηκα την υγειά μου με τα χαρτζιλικια!!! 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα