Προς το περιεχόμενο

Ο Linus Torvalds χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως 90% μάρκετινγκ και 10% πραγματικότητα

Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εγώ προβλέπω ότι η μασημένη τροφή από την AI (σε συνδυασμό με προηγούμενες καινοτομίες, διαδίκτυο κλπ) θα κάνει τις επόμενες γενιές πιο ανόητες και ανάπηρες σε πολλούς τομείς. Εν ολίγοις αντί να κάνουμε το μηχάνημα πιο ανθρώπινο θα κάνουμε τον άνθρωπο ρομπότ- αυτόματο. Θα προτιμούσα να συμβεί όταν θα έχω φύγει αλλά βλέπω ότι οι αλλαγές συμβαίνουν γρήγορα, δεν τις προλαβαίνουμε  και κανείς δεν προσπαθεί να τις φρενάρει, το αντίθετο.

• Like 3
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Κοροϊδεύουμε τώρα, αλλά έχω την πεποίθηση πως οι εταιρείες γνωρίζοντας πως θα εξελιχθεί σύντομα σε κάτι ανώτερο απλά προετοιμάζουν τη κοινή γνώμη και εδραιώνουν τον τύπο hardware. Mέχρι να καταλάβουμε πως είναι μετριότητα θα έχει εξελιχθεί σε κάτι καλύτερο, οπότε όλα ΟΚ.

Δε νομίζω να περιμέναμε από τη μία στιγμή στην άλλη να βγουν όλες οι πλατφόρμες, τα ρομπότ κτλ στο ξαφνικό στην αγορά. Βγάζουν πρώτα το «πώς θα είναι» και σύντομα κοντά μας...

Ρώτησα το chat gpt,να η απάντηση.

Linus Torvalds' statement about AI being 90% marketing and 10% reality captures a common sentiment about the hype surrounding AI technology. It suggests that while there are impressive advancements, much of the excitement may overshadow the practical applications and limitations of AI.

This perspective can encourage a more grounded view of AI, emphasizing the need for critical evaluation of what AI can realistically achieve versus what is often promised. It’s a reminder to focus on the technology’s actual capabilities and implications, rather than getting swept up in the buzz. What do you think about it?

• Like 2
  • Haha 1

Προφανώς είναι διαφημιστικό τρικ αρκετά από αυτά που ακούμε και καλά laptop με ΤΝ chip, εντάξει δεν μπορέι να ξεπεράσει τα τεράστια κέντρα ΤΝ που έχουν οι online υπηρεσίες.

Η ΤΝ είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, έχει ήδη κάνει άλματα και η τεχνολογία ήδη πηγαίνει πολύ γρήγορα. Και το υλικό ακολουθεί επίσης σε γοργούς ρυθμούς.

Για να υπάρχει μαζική ζήτηση για κατι, χρειάζεται μία killer app. Πχ στους υπολογιστές για χρόνια ασχολούνταν ελάχιστοι. Για τις επιχειρήσεις η killer app ηταν το excel. (με αλλο όνομα και μορφή αρχικά). Στο σπίτι η killer app ηταν τα παιχνίδια. Και πολύ αργότερα το ίντερνετ. 

Στην ΑΙ killer app θα είναι ρομπότ χωρίς τεράστιο κόστος ωστε να μπορεί να αγοράσει ο μέσος άνθρωπος, το οποίο θα μαγειρεύει, θα καθαρίζει, θα κουρεύει το γκαζόν κλπ. Οταν συμβεί αυτο θα δείτε που κάθε σπίτι θα εχει και ενα ρομπότ.  Για να δουλέψει στην πραξη αυτη η τεχνολογία σε αυτό το επίπεδο, να γίνει μαζική και φτηνή, μπορει να θέλουμε και 30 χρονια ακομα. Είναι εφικτή όμως χωρις νέες καινοτομίες πιθανότατα. Απλα με βελτιώσεις και εξελίξεις. 

• Like 2

1 hour ago, esykas said:

H καραμέλα κρατάει χρόνια, το 1980 η adidas είχε βγάλει διαφήμιση με τα παπούτσια που θα κατασκευάζονταν από ρομπότ, μέχρι σήμερα όσo δουλεύεις για ένα κουπάκι ρύζι, κατασκευάζονται στις γνωστές χώρες.

Καραμέλα νούμερο δύο, η τεχνική νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο, το άλλο με τον τοτό όμως δεν το λένε, δηλαδή η τεχνική νοημοσύνη θα σου "βγάλει" ότι την ταγίσεις, τελευταίο παράδειγμα που θυμάμαι η ανεξαρτησία της Κρήτης από την ρομποτική έκθεση που πλήρωσε με τα λεφτά μου ο Δήμαρχος Ηρακλείου

https://www.skai.gr/news/greece/kriti-to-rompot-sofia-ethese-thema-aytonomou-kratidiou-gia-ti-megaloniso

όλος τυχαία, όλα είναι θεωρίες συνωμοσίας 

Μια χαρά τα έλεγε η adidas με την λογική εκείνης τις εποχής και με βάση το ότι η adidas θα έχει τα εργοστάσια! Η πραγματικότητα που ακολούθησε  ήταν το contract manufacturing!!

• Haha 1

2 λεπτά πριν, oldnew είπε

Για να υπάρχει μαζική ζήτηση για κατι, χρειάζεται μία killer app. Πχ στους υπολογιστές για χρόνια ασχολούνταν ελάχιστοι. Για τις επιχειρήσεις η killer app ηταν το excel. (με αλλο όνομα και μορφή αρχικά). Στο σπίτι η killer app ηταν τα παιχνίδια. Και πολύ αργότερα το ίντερνετ. 

Στην ΑΙ killer app θα είναι ρομπότ χωρίς τεράστιο κόστος ωστε να μπορεί να αγοράσει ο μέσος άνθρωπος, το οποίο θα μαγειρεύει, θα καθαρίζει, θα κουρεύει το γκαζόν κλπ. Οταν συμβεί αυτο θα δείτε που κάθε σπίτι θα εχει και ενα ρομπότ.  Για να δουλέψει στην πραξη αυτη η τεχνολογία σε αυτό το επίπεδο, να γίνει μαζική και φτηνή, μπορει να θέλουμε και 30 χρονια ακομα. Είναι εφικτή όμως χωρις νέες καινοτομίες πιθανότατα. Απλα με βελτιώσεις και εξελίξεις. 

To DLSS της nvidia είναι μια ΑΙ killer application, upscaller με ΑΙ για παράδειγμα

• Sad 1

52 λεπτά πριν, atypicalcoder είπε

Όταν τα λέγαμε εμείς αυτά μας κοροϊδεύανε εδώ μέσα.

Ελπίζω να μην φάει cancel και αυτός όπως ο Ίλον, από τα συμφέροντα. (γνωστό το παιχνιδάκι, όποιος δεν μας αρέσει τον κάνουμε cancel)

Συγκρίνεις τον Linus Torvalds με τον τύπο που τρέχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και πηδά στον αέρα για να σχηματίζει το Χ;

four-times-when-elon-musk-tried-to-jump-

Κάποιο όριο στο simping χρειάζεται που και που...

• Like 1
  • Haha 3

1 ώρα πριν, Dr_Pepper είπε

Αν υπάρχει 666 τότε σίγουρα επινόηση του ειναι το μάρκετιγκ

Τι διαβάζω ο άνθρωπος σε site τεχνολογίας το 2024...

• Like 1

2 λεπτά πριν, AlexandrosGnL είπε

Τι διαβάζω ο άνθρωπος σε site τεχνολογίας το 2024...

Την αλήθεια.

Mice Drop GIFs | Tenor 

8 λεπτά πριν, SeaLion είπε

Συγκρίνεις τον Linus Torvalds με τον τύπο που τρέχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και πηδά στον αέρα για να σχηματίζει το Χ;

Αν και εσύ κάθε φορά που αναπνέεις έβγαζες~ $1074  (https://plisio.net/blog/how-much-does-elon-musk-make-a-day-hour-and-second#:~:text=As of April 2024%2C Musk's,wage in the United States.) θα ήσουν το ίδιο ανέμελος :P 

47 minutes ago, thomasG4 said:

O Linus είναι από τους λίγους ανθρώπους στη τεχνολογία που παραδέχομαι, γιατί έχει κάποιες σταθερές αξίες που δεν τις αλλάζει με τα χρόνια. Αυτό όμως νομίζω τον κάνει να εθελοτυφλεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το AI και στη σημερινή του μορφή μπορεί να κάνει πολλά πράγματα πιο εύκολα αν ξέρει να το χρησιμοποιεί κάποιος.

Ναι έχει τα θέματα του, αλλά για αρκετές χρήσεις ανεβάζει τη παραγωγικότητα ένα 30-40% σίγουρα. Στο μόνο που θα συμφωνήσω είναι ότι πολλοί που hype-αρουν το AI έχουν οικονομικό όφελος (Sam Altman και σία), γιατί συνεχώς επικεντρώνονται στο μέλλον του AI και πολλές φορές φαίνεται ότι πουλάνε φούμαρα.

Αυτό που αναφέρεις, είναι το 10%. Και εμένα με έχει κάνει πιο παραγωγικό, αλλά έχω διαβάσει άπειρα τα τελευταία 10 χρόνια, για να ξέρω και να κρίνω αν μου λέει βλακείες ή όχι, και να κάνω debug τα λάθη που κάνει. (Εν τω μεταξύ, εάν του ζητήσεις οτιδήποτε πιο πολύπλοκο από ένα απλό hello world, περισσότερη ώρα θα φας να το κάνεις debug , απ' ότι να το γράψεις από την αρχή μόνος σου 🤣🤣 )

• Like 4

6 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε

ανέμελος

Καλά, δε το λες και ανεμελιά το ζόρι που έχει να εκλεγεί εκείνος που θα τον ωφελήσει περισσότερο οικονομικά.

51 λεπτά πριν, thomasG4 είπε

O Linus είναι από τους λίγους ανθρώπους στη τεχνολογία που παραδέχομαι, γιατί έχει κάποιες σταθερές αξίες που δεν τις αλλάζει με τα χρόνια. Αυτό όμως νομίζω τον κάνει να εθελοτυφλεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το AI και στη σημερινή του μορφή μπορεί να κάνει πολλά πράγματα πιο εύκολα αν ξέρει να το χρησιμοποιεί κάποιος.

Ναι έχει τα θέματα του, αλλά για αρκετές χρήσεις ανεβάζει τη παραγωγικότητα ένα 30-40% σίγουρα. Στο μόνο που θα συμφωνήσω είναι ότι πολλοί που hype-αρουν το AI έχουν οικονομικό όφελος (Sam Altman και σία), γιατί συνεχώς επικεντρώνονται στο μέλλον του AI και πολλές φορές φαίνεται ότι πουλάνε φούμαρα.

Για να γλιτώσω χρόνο θα κάνω απλά quote κάτι που απάντησα σε άλλο τοπικ με άλλη αφορμή αλλά πάνω κάτω θα έγραφα τα ίδια οπότε here it is lol 

Στις 27/10/2024 στις 3:01 ΜΜ, Dr_Pepper είπε

Δεν θα αργήσει, ίσως η απόπειρα, μετά θα φαλιρίσουν όσες αποπειράθηκαν ή έστω θα πάθουν ζημιά και θα το δουν οι άλλες και δεν θα κάνουν το ίδιο. 

Δεν υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη έτσι όπως την νομίζετε οι περισσότεροι που μιλάτε για αυτό το fad είναι απλά ενα glorified mechanical turk και εκει θα μείνει.

Πιστεύω (αν και ήδη ειναι σχεδόν) θα εξελιχθεί στην 2η (χρονολογικά 1η σε απόλυτη τιμή) μεγαλύτερη  φούσκα στην τεχνολογία μετά το dotcom

Δεν λέω πως δεν έχει την χρήση του (πχ σαν αντικαταστάτης του google ή βοήθημα - και μονο - για να τους φοιτητές κτλ)  αλλά αν νομίζετε ότι εμπλέκεται κάποια νοημοσύνη ή θα εμφανιστεί κάποια νοημοσύνη αν το "εκπαιδεύσουμε" παραπάνω τότε απλά είστε γελασμένοι εκ φύσεως δεν κάνει τίποτα άλλο απο το να καταγράφει μοτίβα και να τα αναπαράγει δεν υπάρχει επεξεργασία και συμπέρασμα ή έστω μνήμη (όπως την εννοούμε στον άνθρωπο δεν εννοώ ως  ραμ ή σκληροί δίσκοι) στον τρόπο που λειτουργεί, όσο αφορά τις chat εκδόσεις του GPT απλά κάνει paste την στατιστικά πιο χρησιμοποιημένη λέξη μετά την προηγούμενη που έβαλε πάνω στο συγκεκριμένο μοτίβο που δημιούργησε ο χρήστης στέλνοντας ένα κείμενο.

Αν παρατήρησες ότι μπορεί να αντικαταστήσει την δουλειά σου ή κάνεις λάθος και δεν μπορεί απλά είσαι πολύ αισιόδοξος ή η δουλειά σου όντως δεν είναι τίποτα το σπουδαίο που και ένα παπαγαλάκι (που αυτό ειναι το chatgpt και όλα τα όμοια του) μπορεί να την κάνει. 

Όχι ότι έχει κάποια σημασία απλά θέλω να το πω (λολ :Pαυτή ήταν η προσωπική μου άποψη μου (για παρόμοιους λόγους ) πολύ πριν το paper των μηχανικών της apple

Μπορείς να το σηκώσεις αυτό και να ζητήσεις απο την ΤΝ να σου πει την περίληψη του (που ως εκει ειναι η χρησιμότητα της αλλά ακόμη και εκει θα πρέπει να έχεις υπόψιν ότι μπορεί να κάνει λάθη) 
Η να πατήσεις αυτό το link που έχει μια περίληψη 

EDIT: πρόσεξα ότι ενα απο τα παραδείγματα τα διορθώσανε μπαλώσανε (fake it until you make it)

image.png.6e9c5206f06454b30f1e5b38ed32be11.png

Αλλά επειδή δεν μασάει η κατσίκα ταραμά (βασικά καλή ιδέα να το ρωτήσω να δω τι θα απαντήσει) 
Έκανα παρόμοια ερώτηση όπου φυσικά μπέρδεψε παλι τα αυγά με τα πασχάλια γιατί δεν καταλαβαίνει τι λέει απλά (όσο αφορά το "μπάλωμα" πιο πάνω) οι μηχανικοί της open AI έθεσαν κάτι του τύπου "όπου σε ανάλογη περίπτωση δεις adjective δίπλα στην μεταβλητή γράψε "δεν παίζει ρόλο το ότι ειναι insert adjective" και μέτρα την μεταβλητή" *

image.png.744f8e959655aa13402186c6ea077396.png

Λέει την εξυπνάδα που βάλανε με μπάλωμα (but we are only counting cars here, so this doesn't affect the count) και προσοχή monday (δευτέρα) μόνο μια φορά αναφέρθηκε οπότε δεν γίνεται να το μπερδέψει (αν καταλάβαινε τι έλεγε) 
Την τρίτη όμως που λέω ότι ήρθαν 3 φορές περισσότερα αυτοκίνητα αποτι την δευτέρα (δηλαδή 0 μιας και την δευτέρα μόνο μια μηχανή είπα ότι έφεραν και μάλιστα το ιδιο το chatgpt λέει ότι δεν θα την μετρήσει <--- και εδώ φαίνεται ότι απλά κάνει paste λέξεις χωρίς να έχει την παραμικρή αντίληψη του τι λέει ) πάραυτα στον τελικό υπολογισμό πολλαπλασιάζει 3*1 τα αμάξια για την ημέρα Τρίτη ενώ θα έπρεπε να ειναι μηδέν και έτσι σαν σύνολο αναφέρει λανθασμένα 33 ενώ θα έπρεπε να ειναι 30. 

Δηλαδή και κάνει λάθος και εμφανώς δεν καταλαβαίνει τι λέει δεν ειναι θέμα απλά λάθους υπολογισμού μιας και όσο αφορά το λεκτικό κομμάτι φάσκει και αντιφάσκει. 

Και αυτό πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει πραγματικά "intelligence" απλά στατιστική ιεράρχηση μοτίβων γίνεται και έχοντας αυτή την ιεράρχηση γίνεται στατιστική ιεράρχηση λέξεων και δίνει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να χειριστεί τον λόγο ή να καταλάβει τι του λές ή τι λέει το ίδιο που δεν ισχύει. 

*Δεν γίνεται να αλλάξουν τον αλγόριθμο του LLM χωρίς να ξοδέψουν χρόνο για να το επανεκπαιδεύσουν (επίσης δεν ειναι και προφανές πως να αλλάξεις τον αλγόριθμό για να έχεις συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε αντίστοιχη περίπτωση οπως στο παράδειγμα) οπότε στο υπάρχον σύστημα προσαρμόζουν πράγματα με την χρήση prompt την ένεση δηλαδή αφηγημάτων δομιμένα με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μπορούν να το κάνουν να προσαρμόσει το στατιστικό μοντέλο του όταν συναντά συγκεκριμένα μοτίβα και εννοείται ότι μάλλον χρειάζεται ενα πιο πολύπλοκο prompt απο αυτό που έγραψα χάριν παραδείγματος εγώ σε italics για να δείξω κάτι ενδεικτικά. 

• Like 1
  • Thanks 1

3 minutes ago, filip123go said:

Αυτό που αναφέρεις, είναι το 10%. Και εμένα με έχει κάνει πιο παραγωγικό, αλλά έχω διαβάσει άπειρα τα τελευταία 10 χρόνια, για να ξέρω και να κρίνω αν μου λέει βλακείες ή όχι, και να κάνω debug τα λάθη που κάνει. (Εν τω μεταξύ, εάν του ζητήσεις οτιδήποτε πιο πολύπλοκο από ένα απλό hello world, περισσότερη ώρα θα φας να το κάνεις debug , απ' ότι να το γράψεις από την αρχή μόνος σου 🤣🤣 )

Δεν ισχύει αυτό (το ότι χρειάζεται τόσο πολύ χρόνο στο debugging). Έχει βελτιωθεί πολύ στο να βλέπει όλο το context (με εργαλεία όπως το Cursor και Claude) του project και όταν κάνει λάθος, τις περισσότερες φορές το διορθώνει με το σωστό prompt την επόμενη φορά.

Φυσικά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που τρώει κόλλημα και δεν σκέφτεται διαφορετικό approach, αλλά και εκεί απλά του λες δοκίμασε διαφορετική μέθοδο και προσπάθησε να σκεφτείς βήμα βήμα τι πάει λάθος. Τις περισσότερες φορές είναι θέμα prompting.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...