Προς το περιεχόμενο

Ο Linus Torvalds χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως 90% μάρκετινγκ και 10% πραγματικότητα

Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ακόμα κι ο όρος ΑΙ τεχνητή νοημοσύνη δεν υφίσταται! Ο σωστός όρος είναι Εικονική νοημοσύνη αλλά δεν είναι πιασάρικο έ?

Επεξ/σία από xenofonlive
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

2 hours ago, cpc464 said:

Ενδιαφέρον,μπορείς σε παρακαλώ να πείς αν σε βοηθάει σε γραφή κώδικά;,, κάτι που ακούω συχνά ,ειδικά στο reddit,είναι ότι όσο χρόνο κερδίζουν τον χάνουν μετά στο debugging, και θα ήθελα να ακούσω απο κάποιον που έχει εμπειρία το κατα πόσο είναι αληθινό. 

Όχι, δεν το χρησιμοποιώ για δημιουργία κώδικα, αν και τα πάει πολύ καλά στη δημιουργία μικρών κομματιών. Γενικά στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τις μεγάλες δουλειές τις σπας σε μικρά κομμάτια. Έτσι έχεις πολύ ποιοτικότερο αποτέλεσμα. 

Στη δημιουργία κώδικα πάντως, το Claude AI μαζί με τα artifacts τα σπάει. 

Και μετά έχεις πλατφόρμες όπως το Langflow και Langchain που μπορείς να κάνεις παπάδες. 

6 λεπτά πριν, panther_512 είπε

Όχι, δεν το χρησιμοποιώ για δημιουργία κώδικα, αν και τα πάει πολύ καλά στη δημιουργία μικρών κομματιών. Γενικά στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τις μεγάλες δουλειές τις σπας σε μικρά κομμάτια. Έτσι έχεις πολύ ποιοτικότερο αποτέλεσμα. 

Στη δημιουργία κώδικα πάντως, το Claude AI μαζί με τα artifacts τα σπάει. 

Και μετά έχεις πλατφόρμες όπως το Langflow και Langchain που μπορείς να κάνεις παπάδες. 

Οκ, σε ευχαριστώ.

• Like 1

4 hours ago, panther_512 said:

Ελάχιστοι βλέπω κατανοούν τί είπε ο Linus. O τίτλος του άρθρου δεν βοηθά. 

Κατά τα άλλα, εγώ από τον Νοέμβριο του 22 μέχρι σήμερα έχω εξοικονομησει εκατοντάδες εργατοώρες χρησιμοποιώντας εργαλεία ΑΙ. 

Μου φαίνεται ανέκδοτο όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι η ΑΙ είναι άχρηστη. 

Δεν νομίζω να υπάρχουν άνθρωποι , τουλάχιστον της τεχνολογίας. που να λένε άχρηστη την AI, αλλά από τότε που έγινε ευρέως γνωστή η AI έχουν βγάλει ακόμη και AI χαρτί υγείας, αυτό λέει και ο Linus, αυτό καταλαβαίνουν και πιο πολλοί.

Υ.Γ. Και μην ξεχνάμε ότι και το AI είναι Ελληνικό,  από την Ελλάδα ξεκίνησε,  θυμάμαι πιτσιρικάς σε κάτι χωριά  που μου έλεγαν Aiγαμης μλκα.

• Haha 3

Μιας και αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τις γνώμες ειδικών για την ΤΝ, ελπίζω να μάθουμε σύντομα και την γνώμη ακόμη περισσοτέρων.

Αγωνιώ για την γνώμη της ΚατΚαιν.

Επεξ/σία από patatasc

Εργαλεία του μάρκετινγκ όπως είχαμε γράψει στο φορουμ εξ αρχής για να χρεώνουν συνδρομές βγάζοντας χρήμα χρησιμοποιώντας το εργαλείο που είναι απλά κώδικας 

• Like 1

6 hours ago, cpc464 said:

Ενδιαφέρον,μπορείς σε παρακαλώ να πείς αν σε βοηθάει σε γραφή κώδικά;,, κάτι που ακούω συχνά ,ειδικά στο reddit,είναι ότι όσο χρόνο κερδίζουν τον χάνουν μετά στο debugging, και θα ήθελα να ακούσω απο κάποιον που έχει εμπειρία το κατα πόσο είναι αληθινό. 

Εμένα με βοηθάει στο να βρίσκω εντολές που ίσως να μην ήξερα ή/και να μαθαίνω τις παραμετροποιήσεις των εντολών που δεν γνώριζα ότι υπάρχουν.

Κάποτε θα πατάς "κάνε μου αυτό το πρόγραμμα" και θα στο φτιάχνει προς το παρόν δεν είμαστε ακόμα εκεί. Τώρα πρέπει να του λες μικρά κομμάτια και να μαθαίνεις ώστε να γράψεις εσύ τον κώδικα. Το άλλο είναι που του βάζεις κώδικα που έκανες και έχεις λάθος και σου το βρίσκει σχεδόν πάντα, όχι λάθος συντακτικό που να μην τρέχει καν, αλλά λάθος λογικό που τρέχει και σου βγάζει λάθος αποτέλεσμα όταν μετά από δέκα ώρες κώδικα έχεις κάψει όλες τις φλάντζες του εγκεφάλου σου και π.χ. αντί για μικρότερο < βάζεις μεγαλύτερο > και θέλεις να παρατήσεις την ζωή σου γιατί κάτι σου πάει στραβά.

Έχω βαρεθεί να ακούω άτομα να λένε ότι τους βγάζει κώδικα και κάνουν debugging, εμένα ποτέ δεν μου έβγαλε λάθος κώδικα γιατί δεν του ζήτησα να μου κάνει ολόκληρα προγράμματα μόνο του. Δεν μου αρέσει πάντα ο τρόπος ή η προσέγγιση, γι' αυτό και του δίνω μικρά κομμάτια ή το ρωτάω εντολές που θέλω να χρησιμοποιήσω και κάνω εγώ το πρόγραμμα όπως το θέλω.

Όλο το διάβασμα που είχα ρίξει για να μάθω python πριν χρόνια δεν μετριέται στο πόσο γρήγορα μαθαίνω όταν προγραμματίζω και ανακαλύπτω νέες εντολές μέσω του κώδικα που μου προτείνει η ΤΝ. Γιατί άλλο να διαβάζεις για τις εντολές που υπάρχουν σαν δόγμα μην τυχόν τις χρειαστείς κάποτε και εύχεσαι να μην τις ξεχάσεις και άλλο να κάνεις κάτι και να το βλέπεις μπροστά σου.

Δες το σαν βιβλιοθήκη όπου μπορείς να μιλήσεις σαν άνθρωπος και να σε καταλάβει και να προσπαθήσει να σου βρει λύση, σαν να έχεις έναν παντογνώστη καθηγητή από πάνω σου που δεν βαριέται, δεν το παίζει κάποιος και δεν σε απαξιώνει ποτέ όταν κάνεις ερωτήσεις, που μπορείς να το ρωτάς ξανά και ξανά παρόμοια πράγματα και δεν θα του σπάσεις τα νεύρα και πάντα θα σου δίνει εκτενείς απαντήσεις.

...και όσο πάει γίνεται και καλύτερο.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 2

Μπηκα να γράψω γιατί μάλλον μερικοί δεν ξέρουν τι γίνεται.
Υπάρχει μάρκετινγκ ναι, και σε περιπτώσεις όντως προτρέχει. Ειδικότερα στον τομέα της ρομποτικής.

Στον τομέα της ΑΙ γενικότερα όμως, πολυ απλά το μάρκετινγκ δεν προλαβαίνει τις εξελίξεις.
Η ΑΙ γενικά εξελίσεται πάρα πολυ γρήγορα.
Παραδείγματα:
1) Οι φωτογραφίες είναι φωτό των 6 δευτερολέπτων, localy generated sto pc μου. Δεν μιλάμε για φωτό upscaled κτλ και αυτα είναι τεχνολογία ΑΙ περσυ. Απλά λέω δειξε μου αυτο και μου το δείχνει. Α και το μοντέλο ΑΙ είναι δικό μου.
2) Ελληνικό τραγούδι καθαρά 100% ΑΙ. (edit: το συγκεκριμένο το εχει περάσει μάστερ ο τυπος του youtube, αυτα που ακούω ίδια ποιοτητας είναι ομως)
Τραγούδια σε ότι γλώσσα θέλετε, ότι είδος μουσικής ή όργανο θέλετε, 100% ΑΙ generated στίχοι/φωνή/μουσική, τελειωμένο μέσα σε δευτερόλεπτα. Προσωπικά ακούω μουσική καλύτερη απο οτι θα ακουγα σε ράδιο(για μενα). country rock ελληνικα! Και άμα λάχει και τσέλο. Και που κανεις άλλος δεν ακούει, καθώς είναι τραγούδια on demand μονο για μενα. Και οσοι γνωρίζουν μπορούν να έχουν τα ίδια.
3) Marketing τυπου molmo. Η Τεχνολογία έχει γίνει. Υπάρχει. Το πρόβλημα είναι οτι δεν μπορεί να τρέξει το μοντέλο locally προς το παρόν, και αναγκαστικά τρέχουν τα data μπρος και πισω απο κινητό σε server με καθυστέρηση στον χρήστη. Με τεραστιο κοστος για την εταιρια. Τεραστιο. Οποτε βγαινει εταιρία σαν αυτη του μολμο και βγαζει small language model, 1/10 των μεγαλων για να τρεχει locally. Αποτελεσμα? οχι τοσο καλό. (λογω του locally, οχι της ΑΙ.)
4) Τα LLM αναπτύσονται με τέτοιο ρυθμό που κάθε 1-2 μήνες σπάνε ρεκόρ στα benchmarks, reasoning/coding/language understanding κτλ.
Πλέον και χθές όχι αυριο, τα LLM(large language models, κοινως ΑΙ) έγιναν παρα παρα πολύ ικανά για τεράστιο πλήθος αναγκών, και μερικά τεστάρουν καλύτερα απο άνθρωπο σε τεστ για ανθρώπους(ακαδημαικά, reasoning κτλ). Μη ξεχνάμε οτι εξελίσεται.
5)Γνωρίζω ανθρώπους που κάνουν τα πάντα με ΑΙ. Εκθέσεις, αναφορές, ανάλυση δεδομένων. Φανταστείτε την Αι βοηθο του Tony stark.

Οι ΑΙ γενικα εχουν φτάσει σε τετοιο βαθμο "νοητικο" που παιρνεις ας πουμε το GPT, του βαζεις ματια και εχεις μια πραγματικη βοηθο οπως ο tony stark.

Tο πρόβλημα προφανώς του κυρίου linux ειναι οτι όλα αυτά δεν τρέχουν locally. Χρειάζεσαι ένα υπερμηχάνημα να τρέχει τα τεράστια LLM.
Τα 5 χρόνια που είπε ο κύριος, δεν είναι για να γίνει η ΑΙ ικανή, (σιγουρα θα γινει πιο ικανη) είναι για να συμπυκνωθούν αρκετά τα μοντέλα και παραλληλα να πολλαπλασιαστει η υπολογιστικη ισχυς ωστε να είναι πιο εφικτα τα επιχειρηματικα μοντελα ως κοστος/υπηρεσίες.

Ναι όντως υπάρχει marketing το οποιο δεν αντιστοιχει στην πραγματικότητα, ομως στην πλειοψηφια το ΑΙ προχωράει πιο γρήγορα απο οτι νομίζετε και υπάρχουν παρα πολλες (απιστευτες για μένα) εφαρμογες.

αυτα.

Screenshot_240.jpg

Screenshot_241.jpg

edit#2. Πριν 2 χρόνια είχα πει οτι θέλουμε περίπου 7 χρόνια για κάποια πράγματα, και το οτι λέει ο κύριος τώρα 5 χρόνια, μου άρεσε που συμπίπτει το χρονικό. Κατι παραπάνω ξέρει απο μένα σίγουρα και αν ισχύει τοτε φαίνεται οτι έπεσα μέσα.
Μη ξεχνάτε, είπε "it will change the world"(αν δεν τον καταστρεψουμε πρώτα, είναι εξίσου πιθανό). και οτι "the whole tech industry around AI is in a very bad position" απλα δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι εννοεί.
Δεν έχουν όλοι τα λεφτά του musk.
Η δυσαρέσκεια του κυριου Linux δεν εχει σχέση με την ικανότητα της ΑΙ, έχει σχέση με την ικανότητα της ΑΙ να βγάλει χρήματα για αυτους. Ο τομέας προς το παρον ειναι μια τρύπα που μόνο λεφτά τρώει.
"είναι μικρής ουσίας" όχι σαν τεχνολογία, πρέπει να ριχτούν δισεκατομύρια για ανάπτυξη, και η όποια υλοποίηση δεν κανει επιστροφη χρημάτων τωρα, λογω αυτου του κοστους. Μιλάει καθαρά επιχειρηματικά. Μπορει η linux να ριξει δις για αναπτυξη? οχι. Θα περιμένει να το κανουν οι αλλοι και μετά λιγα χρονάκια θα μπει στο παιχνίδι τζάμπα. Οπότε ολο το hype ειναι μικρης ουσίας για αυτον.

Για να το κάνω ακόμα πιο κατανοητο: η openAI για να παρέχει το chatGPT στον κοσμο σαν υπηρεσία εχει κοστη τα οποία εκτιμουνται σε περιπου 640.000$ τη μέρα. Χώρια τα δις που έριξε για ανάπτυξη. Θα τα πάρει πίσω γιατι είναι η νουμερο 1 αυτη τη στιγμη σε πελάτες. Οποιος αλλος θελει να μπει στο παιχνιδι πρεπει να εχει βαθειές τσέπες.

Επεξ/σία από Xtac_inside
  • Like 2

2 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Έχω βαρεθεί να ακούω άτομα να λένε ότι τους βγάζει κώδικα και κάνουν debugging, εμένα ποτέ δεν μου έβγαλε λάθος κώδικα γιατί δεν του ζήτησα να μου κάνει ολόκληρα προγράμματα μόνο του. Δεν μου αρέσει πάντα ο τρόπος ή η προσέγγιση, γι' αυτό και του δίνω μικρά κομμάτια ή το ρωτάω εντολές που θέλω να χρησιμοποιήσω και κάνω εγώ το πρόγραμμα όπως το θέλω.

Όπως είπα πρίν στην περίπτωσή μου μιλάμε για το redit,μια κοινότητα τόσο τοξική που πρέπει να φοράς στολή ΡΒΧΠ πριν μπείς,και συμφωνώ,μάλλον έχει να κάνει με την μεθοδό τους και όχι με το εργαλείο,απλά ήθελα να ακούσω και απο άλλους τι πιστεύουν.

• Like 1

Μιλάει για "ελάχιστη ουσία" την ώρα που η AI μεταφράζει κείμενα, γράφει κώδικα, δημιουργεί εικόνες και μουσική, και βοηθάει στην ιατρική διάγνωση. Αλλά ναι, έχετε δίκιο - ας περιμένουμε άλλα 5 χρόνια μέχρι να πειστείτε. Ίσως τότε να έχετε προσθέσει και κανένα καινούργιο feature στο Linux.

• Like 1

19 ώρες πριν, thomasG4 είπε

Το AI και στη σημερινή του μορφή μπορεί να κάνει πολλά πράγματα πιο εύκολα αν ξέρει να το χρησιμοποιεί κάποιος.

Ναι έχει τα θέματα του, αλλά για αρκετές χρήσεις ανεβάζει τη παραγωγικότητα ένα 30-40% σίγουρα.

μονο υποτιτλους σε σειρες μην κανει γιατι τη βαψαμε

Εφόσον η ΑΙ (προς το παρόν) δεν είναι sentient, τότε πρόκειται περισσότερο για όρο μάρκετινγκ, διότι το μεγαλύτερο μέρος της ΑΙ σήμερα σχετίζεται περισσότερο με την ανάλυση δεδομένων, την αναγνώριση μοτίβων και τις αυτοματοποιημένες εργασίες. Δεν διαθέτει φυσικά ούτε συνείδηση , ούτε συναισθήματα. Το μάρκετινγκ παρουσιάζει την ΑΙ όμως με υπερβολές πέρα από τις πραγματικές της δυνατότητες, προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφέρον και επενδύσεις. Αυτό φυσικά δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για μία εντυπωσιακή τεχνολογία και έχει θέσει ήδη τις βάσεις για ακόμα εντυπωσιακότερα επιτεύγματα στο μέλλον που θα αλλάξουν πολλούς τομείς της ζωής μας.

1 hour ago, ff7lucas said:

μονο υποτιτλους σε σειρες μην κανει γιατι τη βαψαμε

Τη εννοείς να μην κάνει? Κανει ηδη. 

Παρε και μια εφαρμογή android που μεταφράζει υπότιτλους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλλη για να δημιουργήσει τους αρχικούς αγγλικούς. 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mmt.translingua

Επεξ/σία από oldnew
  • Like 1

Εντωμεταξύ καθηγητές πανεπιστημίου που μιλούσαμε πριν δυο μέρες μου λέγαν ότι οι περισσότεροι καθηγητές στο πανεπιστήμιο κάνουν πλέον περιλήψεις ξένων επιστημονικών άρθρων με το ChatGPT ενώ το χρησιμοποιούν και στις μεταφράσεις. Κατά τα άλλα είναι μάρκετινγκ. Τράβα κοιμήσου κύριε Linus. Πές να σου κάνουν κι έναν τραχανά να ρουφήξεις. 

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...