Προς το περιεχόμενο

Η Microsoft προσφέρει λύση με κόστος 30$ για όσους θέλουν να παραμείνουν στα Windows 10

nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 117
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

3 hours ago, MikeKata said:

Κάνω αρχικά quote όλο το σχόλιο μιας και η επόμενη πρόταση αναφέρεται σε όλο το σχόλιο. Δεν είπα σε κανέναν "βάλτε Linux". Απάντησα (κυρίως στο ύφος, καθώς το κάθε επιχείρημα μπορούμε να το αναλύσουμε σαν άνθρωποι) στο σχόλιό σου που καταφέρεται εναντίων όσων είπαν σε αυτό το post ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ότι θα κοιτάξουν πλαγίως και προς το Linux. Δεν είπε κανένας εδώ πέρα "βάλτε Linux να σωθείτε, αδέρφια". Ένα-ένα τώρα.

Το μεγαλύτερο θέμα μου ήταν με την ειρωνία. Σου εξήγησα ότι κανένας δεν είπε στους υπόλοιπους να βάλουν Linux. Ένας στη 2η σελίδα ανέφερε ότι ήταν δωρεάν και εκεί έκανε πλάκα (είναι εμφανές στο σχόλιο). Αυτό, όλο κι όλο. Οι υπόλοιποι εξέφραζαν την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ τους απογοήτευση με τα Windows.

Μα δεν είπα να είναι ο υπόλοιπος κόσμος σαν εμένα. Εμένα μου άρεσε και ασχολήθηκα. Για να κάνουμε, όμως σοβαρή συζήτηση, θα ανοίξω 2 θέματα. Ένας ο οποίος θα κάνει video editing π.χ (πιάνομαι γιατί αναφέρθηκε ο φίλος πιο πάνω) δε θα ασχοληθεί να ξοδέψει χρόνο να το μάθει; Θα βγάλει λεφτά πάντα; Όχι, μπορεί να το κάνει και σα χόμπυ. ΟΜΩΣ.

Με το χέρι στην καρδιά, ο ΜΕΣΟΣ χρήστης ενός PC, τι κάνει; Browsing, γράφει καναδυό έγγραφα, βλέπει ταινίες κλπ. Ο ΜΕΣΟΣ χρήστης, αντίθετα με ό,τι νομίζουμε εδώ στο μικρόκοσμο του Insomnia που μιλάμε μεταξύ μας, δεν είναι καν PC gamer. Είχα δουλέψει παλιότερα σε internet cafe για ένα φεγγάρι, ο μέσος χρήστης δεν ήξερε ούτε να αλλάξει τις ρυθμίσεις του ήχου στα Windows.

Τι ακριβώς από όλα αυτά δεν μπορεί να κάνει π.χ ένα stock Ubuntu ή ένα stock Mint; Που εγκαθίστανται πιο εύκολα από Windows, εγκαθιστάς τα προγράμματα (για το μέσο χρήστη) πιο εύκολα μέσω software center και τέλος. Προχθές φτιάχνω ένα στικάκι Windows 11 για να κάνουμε format ένα Lenovo laptop φίλου που είχε W11 εξ'αρχής και απλά δεν ήθελε να σβήσει εντελώς (ό,τι και να δοκίμασα με power options, sleep states κλπ). Περνάω τα W11 (official iso) και, ω του θαύματος, δεν είχαν driver για το WiFi! Για laptop που υποτίθεται έρχονταν προεγκατεστημένα. Έπρεπε να κατεβάσω όλα τα chipset και WLAN drivers από άλλο PC για να τα εγκαταστήσω. Σε Linux απλά είναι στον kernel. Παλιότερα έλειπαν κάποια drivers, εδώ και περίπου 10 χρόνια δεν έχω συναντήσει περίπτωση να λείπει.

Αντικειμενικά, φαντάσου έναν καινούριο χρήστη που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ του Windows ή οποιοδήποτε άλλο OS. Πού θα βρει πιο εύκολα την άκρη; Ποιο OS είναι ευκολότερο στη χρήση; Σε ένα MacOS, ένα Ubuntu (stock GNOME) ή σε ένα Windows με duplicate εφαρμογές συστήματος; Είναι ευκολότερο να περιηγηθείς στο Nautilus ή στο File Explorer των Windows; Τι είναι πιο "καθαρό" και ευκολότερο στη χρήση; Ο Evince ή ο Acrobat Reader; Και πάει λέγοντας.

Συμφωνώ απολύτως. Ο μέσος χρήστης δεν έχει καν adblocker στο browser. Στο μεταπτυχιακό (engineering), κοπέλα που έκανε mathematical modelling δεν ήξερε τι είναι το command line και μου το αποκαλούσε "το μαύρο" (είχαμε ένα project για time series forecasting και δουλεύαμε σε Python και R). Άλλος στο group δεν καταλάβαινε να εγκαταστήσει το git. Φίλος στο ίδιο μεταπτυχιακό δεν ήξερε να εγκαταστήσει την Anaconda (γιατί σε Windows, στο τέλος ο installer σε ρωτάει αν θες να προστεθεί στο PATH και αν πατήσεις όχι πρέπει να κάθεσαι να ψάχνεις σε κάτι ξεχασμένα υπομενού για να προσθέσεις environment variables). Ο μέσος χρήστης δε βγάζει καν τα widgets από την taskbar και δεν αφαιρεί καν τις διαφημίσεις από το start menu. Αυτός είναι ο ΜΕΣΟΣ χρήστης. Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι για το ΜΕΣΟ χρήστη, ένα Ubuntu είναι πολύ ευκολότερο στη χρήση από ένα Windows.

Για το ΜΕΣΟ (και βασικό χρήστη), σου την είπα την άποψή μου. Για ποιο εξειδικευμένους χρήστες, αλλάζει η κουβέντα. Κάποιος π.χ που θέλει AutoCAD θα πάει σε Windows ή Mac (νομίζω τώρα τρέχει και σε M-series). Κάποιος που θέλει προγραμματισμό και development θα πάει σε Unix-like (υπάρχει ο αστερίσκος του .NET εδώ). Και πάει λέγοντας...

Προσωπικά, ξεκινώντας από περιέργεια να δω ένα διαφορετικό λειτουργικό, παλιότερα που το terminal ήταν απαραίτητο, μου ξύπνησε το ενδιαφέρον για scripting, που οδήγησε σε προγραμματισμό για data analysis, μετά modelling, από εκεί Deep Learning και κατέληξα εδώ που είμαι σήμερα. Και σαν bonus έχω και ένα customized workflow, σταθερότατο σύστημα εδώ και χρόνια που, αν θέλω, εγκαθιστώ σε καινούριο PC, με ένα script και όλο το config μου από το GitHub και είμαι up and running σε 10 λεπτά (με την εγκατάσταση). Σε Windows δε θα μπορούσα να το κάνω αυτό.

Κάθε ένας είναι διαφορετικός. Αυτό που λειτουργεί για μένα μπορεί να μη λειτουργήσει για σένα. Αν, όμως, δεν γνωρίσεις τα "υπόλοιπα", δεν ξέρεις αν υπάρχει κάτι καλύτερο για σένα εκεί έξω. Δεν ξέρεις αν θα σου δώσει το έναυσμα για κάτι. Τα περί "vegan" δεν τα ξανααναφέρω γιατί, σε αυτό το μήνυμα απάντησες σε διαφορετικό τόνο, οπότε κάνουμε μια πιο ωραία συζήτηση.

Back in the day (2020), που λένε και στο χωριό μου, είχα δοκιμάσει Lubuntu και Arch σε Dell Latitude E6400 και το laptop δούλευε μια χαρά, χωρίς κολλήματα, για browsing, YouTube, έγγραφα κλπ. Με τα τελευταία kernels, security patches και όλα. Ο Core 2 Duo, μια χαρά άντεχε. Αυτό είναι το σημαντικό, να έχεις λειτουργικό μηχάνημα, χωρίς παράλληλα να έχεις το άγχος του security. Είναι τουλάχιστον αστείο να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις μηχάνημα με i7-7700K επειδή υπάρχει το artificial restriction του TPM (επίσημα, καθώς δεν ξέρεις πότε θα σε πετάξει έξω η MS).

απανταω και εγω ένα ένα.το αρχικο σχολιο δεν ηταν συγκεκριμένα για σενα επειδή εκανα quote.αλλα πιο γενικο
για αυτό εγραψα ότι και σε άλλο ποστ εχω γραψει το ιδιο.ηταν σε άλλο forum που εγραψαν και εκει βαλτε Linux.
το ξανατονιζω ότι α.δεν εχω κανενα θεμα με το Linux.β. εννοείται ότι καλο είναι να υπαρχει ανταγωνισμος και να μην στηρίζουμε το μονοπωλιο. απλα καλως ή κακως με τον τροπου που δουλευει το linux δεν θα πετυχει τουλάχιστον σε ευλογο χρονικο
διάστημα.ο άλλος ακουει windows και ξερει windows 10 αντε και τα 11 ότι θα βαλει τωρα.με το που είναι να πας linux θα ακουσεις για suse για redhat για mint για kernels κτλ.για σενα και για μενα μπορει να είναι κατι το ωραιο και κατανοητο.
για τον απλο χρηστη μονο που θα ακουσει αυτά θα σου πει αντε γεια δεν το βαζω.δεν θελει ο χρηστης επιλογες.τον μπερδευουν περισσοτερο.

για το δευτερο.οπως εγραψα πιο πανω δεν το ειπα ειρωνικα ουτε για το συγκεκριμενο ποστ.αλλα γενικοτερα υπαρχει μια ταση
να λενε βαλτε linux και θα βρειτε ηρεμια. είναι σαν θεματα που γραφουν ολοι μεσα κατι και πεταγεται ενας και λεει αυτους ψηφισατε.
και εγω απογοητεύομαι με τα windows.πολυ bloatware πλεον.

ευχαριστως να απαντησω και σε αυτο για την σοβαρη συζητηση και ολα τα πανω ειναι για συζητηση οχι για ειρωνεια.
πανε να απαντησω σοβαρα.
οπως πολυ σωστα ανεφερες ο περισσοτερος κοσμος κανει βασικα πραγματα.επειδη ομως ο κοσμος τοσα χρονια εχει μαθει τα windows
δεν θα μπει στην διαδικασια να το αλλαξει.θα πρεπει να προωθηθει παρα πολυ για να το αλλαξει. μετα παρα πολυ παιρνουν λαπτοπ
που εχει ετοιμα windows οποτε δεν θα ασχοληθουν να τα αλλαξουν.στο pc παιζει πολυ πειρατεια οποτε ουτε εκει θα τα αλλαξουν.
οποτε δυσκολα ο κοσμος θα βαλει linux.to linux εννοειται οτι μπορει να τα κανει ολα αυτα. αλλα ΠΡΑΚΤΙΚΑ βλεπεις οτι ασχετα με το τι υποστηριζεις και υποστηριζουμε το linux παραμενει πολυ χαμηλα.αρα για να γινεται αυτο κατι λειπει.

και σχετικα με αυτο
Συμφωνώ απολύτως. Ο μέσος χρήστης δεν έχει καν adblocker στο browser. Στο μεταπτυχιακό (engineering), κοπέλα που έκανε mathematical modelling δεν ήξερε τι είναι το command line και μου το αποκαλούσε "το μαύρο" (είχαμε ένα project για time series forecasting και δουλεύαμε σε Python και R). Άλλος στο group δεν καταλάβαινε να εγκαταστήσει το git. Φίλος στο ίδιο μεταπτυχιακό δεν ήξερε να εγκαταστήσει την Anaconda (γιατί σε Windows, στο τέλος ο installer σε ρωτάει αν θες να προστεθεί στο PATH και αν πατήσεις όχι πρέπει να κάθεσαι να ψάχνεις σε κάτι ξεχασμένα υπομενού για να προσθέσεις environment variables). Ο μέσος χρήστης δε βγάζει καν τα widgets από την taskbar και δεν αφαιρεί καν τις διαφημίσεις από το start menu. Αυτός είναι ο ΜΕΣΟΣ χρήστης. Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι για το ΜΕΣΟ χρήστη, ένα Ubuntu είναι πολύ ευκολότερο στη χρήση από ένα Windows.

επισης δεν διαφωνω. πιο γρηγορα πιο ευκολο τρεχει σε πιο παλιο pc.αλλα παλι θα επιμείνω.γιατι τοσο πολύ μικρο ποσοστο χρηστων βαζει Linux? κατι φταιει.αι θα πρεπει να βρουν τι φταιει αν θελουν να δουν καλυτερα ποσοστο. αλλιως αν δεν αλλαξει τιποτα ολος ο κοσμος θα μεινει με windows.μεχρι και τα atm windows τρεχουν.

παμε και σε αυτό επισης
Κάθε ένας είναι διαφορετικός. Αυτό που λειτουργεί για μένα μπορεί να μη λειτουργήσει για σένα. Αν, όμως, δεν γνωρίσεις τα "υπόλοιπα", δεν ξέρεις αν υπάρχει κάτι καλύτερο για σένα εκεί έξω. Δεν ξέρεις αν θα σου δώσει το έναυσμα για κάτι. Τα περί "vegan" δεν τα ξανααναφέρω γιατί, σε αυτό το μήνυμα απάντησες σε διαφορετικό τόνο, οπότε κάνουμε μια πιο ωραία συζήτηση.

το πρόβλημα είναι ότι ο κοσμος δεν θελει να ψαξει.τα περιμενει όλα ετοιμα. σε πολλα πραγματα υπαρχει καλυτερη λυση αλλα το μεγαλυτερο ποσοστο δεν θα μπει καν στην διαδικασια. ο κοσμος δεν θελει να ασχοληθεί.θελει να τον παρεις από το χερακι.θα σου φερω ένα χαζο παράδειγμα αλλα για να καταλάβεις τι εννοω. εκλεισα το 2018 να παω να κανο να βουνο. για μενα που ηθελα να την βγαλω φτηνα βρηκα ΤΟΠΙΚΟ ΟΔΗΓΟ από εκεινοτο μερος και η τιμη βγηκε το μισο από ότι να εβρισκα ελληνα οδηγο. εγω παιδευτηκα λιγο αλλα αξιζε τα λεφτα που γλυτωσα.ο άλλος βαριεται και εχει τα λεφτα και σου λεει δεν με νοιαζει ασε να τα κανονισουν όλα οι αλλοι και εγω απλα θα πληρωσω παραπανω.

λογω δουλειας ξερεις ποσοι παιζουν με σαπια router από παροχου? είναι δεκα λεπτα να βαλεις ένα aftermarket αλλα δεν το κανουν ολοι. σου λενε παιζει όπως παιζει και δεν με νοιαζει.να στο πω και πιο απλα είναι η δυναμη της συνηθειας. βολεύεσαι σε κατι στην συγκεκριμενη περιπτωση με τα windows και δεν θες καν να μπεις στην διαδικασια να δοκιμασεις κατι άλλο.
και να πω και άλλο να παράδειγμα.
βλέπεις ατομα που ειχαν windows 10.εκαναν update στα 11 και πριν προλαβουν να τα δοκιμασουν 10 λεπτα σου ελεγαν βγαλτα θελω τα 10.επειδη δυο πραγματα ηταν διαφορετικα πχ το start menu σου λενε όχι δεν το θελω.φαντασου εσυ τωρα να πεις στον αλλον ότι θα δει ένα άλλο λειτουργικο. ουτε για αστειο. η πολλες φορες μου ελεγε ο άλλος εχω πρόβλημα με τα windows. τι πρόβλημα εχεις.εχω το ταδε πρόβλημα.τι windows εχεις? η απαντηση είναι δεν ξερω. τι γλωσσα είναι? πως το βλεπω αυτό.δηλαδη ο άλλος δεν ξερει τι windows εχει δεν ξερει καν τι γλωσσα είναι λες και είναι δυσκολο να δει αν γραφει start menu ή μενου εναρξης και εσυ περιμενεις οτιθα δεχτει να περασει άλλο λειτουργικο? με το που δεν βρει το my computer θα σε παρει τηλεφωνο να σε ρωτάει και στο τελος θα σου πει δεν τα θελω.
και άλλο παράδειγμα.αγοραζει ο άλλος πχ xiaomi,του λες ρε συ παιζει προσφορα ένα huawei για παράδειγμα και είναι πολύ καλο κα φτηνο.και σου λεει ο άλλος όχι δεν αλλαζω.εχω συνηθισει το xiaomi.και ας εχει 100 bloatware. οι μισοι δεν ξερουν καν τι android εχουν δεν ξερουν τιποτα.απλα εχουν ένα κινητο.εχουν εγκαταστησει και 100 εφαρμογες και that's all.
οι ανθρωπο δεν είναι δεκτικοι στις αλλαγες και στις συνήθειες.
παει ο άλλος σπιτι δουλεια εχει κινηση του λες πηγαινε από αλλου και σου λεει όχι από εδώ ερχομαι παντα δεν ξερω άλλο δρομο.
δυστυχως και το τονιζω το δυστυχως το iq είναι πολύ χαμηλα. λογω δουλειας ειχα συναναστροφή με αρκετους πελατες (πιο παλια call center και μετα επισκεψεις σε πελατες) και αστα να πανε. το επιπεδο είναι αστα να πανε. δεν υπαρχει ευρεια σκεψη.ο άλλος εχει μαθει μετα βια αυτό που εχει σπουδασει και ότι άλλο του δειξεις περα από το επαγγελμα σου σε κοιταει σαν χανος.δεν θελουν να πιαστουν με κατι άλλο να αποκτησουν καποιες γενικες γνωσεις.
και παλι συγνωμη για το μεγαλο ποστ και σε ευχαριστω για την συζητηση

και επισης η πολυ πληροφορια μπερδευει. ακομα και αν τα πραγματα για το linux ειναι ξεκαθαρα ο αλλος που το ακουει για πρωτη φορα θα ξενερωσει μολις πατησει στο google linux και θα δει 23 εκδοσεις με διαφορετικες επιλογες. ενω στα windows σου λενε windows 11 home ,windows 11 professional. τελειωσαμε.

και για να μιλησω και για τον δικο μου τομεα.τοσο καιρο κανω review τα fritz.πολλοι βγαινουν και λενε οτι ειναι ακριβα και τα συγκρινουν με mikrotik, με custom routers κτλ. ομως τα fritz ειδικα γερμανια πουλανε σαν ζεστα ψωμακια.και ο λογος ξερεις ποιος ειναι? ειναι τοσο απλα στην χρηση που ειναι για παιδια 5 χρονων.οτι και αν πας να κανεις ειναι 2 κλικ.στηνεις τα παντα μεχρι και τηλεφωνικο κεντρο με 5 κλικ.και ο κοσμος το γουσταρει.βαζεις το repeater πατας ενα κουμπακι και επαιξε.παιρνεις μια εξυπνη λαμπα πατησες ενα κουμπακι και επαιξε. και αυτο πουλαει.

ειναι πχ το linux πιο ασφαλες απο τα windows?ενδεχομενως ναι.οταν ο αλλος βαζει password 12345678 τοτε καταλαβαινεις ποσο νοιαζεται ο κοσμος για την ασφαλεια.αν δεν σε υποχρεωνε να βαζεις πιο δυσκολο password τοτε ολοι θα εβαζαν τα κλασσικα password.

true case. unix σε σχολειο.12 group περιπου μαθητων το ενα τμημα και 7-8 το αλλο τμημα.συνολο καμια 20αρια.εκανα brute force το password file. 8 ατομα ειχαν βαλει κωδικο qwerty. και ενα δυο ατομα ειχαν βαλει κωδικο που υπηρχε σε dictionary. τι να πουμε για ασφαλεια? ο αλλος χεστηκε να βαλει δυσκολο password.

• Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα Windows 10 θα δώσουν 10 χρόνια υποστήριξη. 2015-2025.

Πολύ κακώς, έπρεπε να τη σταματήσουν στα 6 χρόνια όπως στα 7 και τα Vista.

Θα έπρεπε να πάνε στην επί πληρωμή υποστήριξη από το 2022.

Και πολύ το άργησαν.

Αυτά που γράφουν κάποιοι για σπαστήρια.. Δεν μπορεί ένα σπαστήρι να μπει στους servers της Microsoft και να την αναγκάσει να κατεβάζει τα updates.

Δεν γίνονται αυτά, τζάμπα περιμένετε.

Καλύτερα να πάτε προς Windows 10 ltsc που έχει ακόμη χρόνια ζωής μπροστά και να βάλετε το σπαστήρι σας σε αυτά.

Επεξ/σία από aypnia

Κανείς απο όσους χαιρόμαστε για τη μετάβαση στο Linux δεν προσπαθούμε να προσηλυτίσουμε κόσμο. Είναι όμως γεγονός ότι το Linux έχει ωριμάσει αρκετά, μπορεί να υποστηρίξει άνετα τον μέσο χρήστη ( και έμμεσα, με λίγο ψάξιμο, μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα και αυτόν που τρέχει εφαρμογές που παρέχονται μόνο σε περιβάλλον windows ή macos, π.χ. τη σουίτα της Adobe και δεν αναφέρομαι στο wine, αλλά στα virtual machines ). Κακά τα ψέμματα όμως, το linux είναι σαφώς ανώτερο των windows απο πλευράς διαχείρησης πόρων του συστήματος, δεν έχει το bloatware των windows και δεν πάσχει απο τις τρελές απαιτήσεις της microsoft. Υπάρχουν διανομές για χρήστες όλων των επιπέδων, απο νεοεισερχόμενους στο linux ( προερχόμενοι απο τα windows ) μέχρι πιο ψαγμένους.

Μιλάτε για τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Microsoft για να τρέξουν τα Windows 11. Λοιπόν μάγκες μου, εγώ αυτή τη στιγμή γράφω απο ένα Dell Wyse 5070 με intel celeron J4105, 8Gb ram DDR4 και 16Gb flash disk, με λειτουργικό σύστημα Alpine linux που τρέχει εξ'ολοκλήρου στη μνήμη. Αυτή τη στιγμή λοιπόν χρησιμοποιώ τον Firefox ( ναι, με hardware acceleration ) κάνω ό,τι ταρζανιά μου καπνίσει και μόλις κάνω reboot, το σύστημα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση που έχω ορίσει εγώ. Αν κάνω μια αλλαγή, εγκατάσταση κάποιου πακέτου, ενημέρωση, οτιδήποτε που θέλω να παραμείνει στη δομή του λειτουργικού, δίνω τη σχετική εντολή και αποθηκεύεται. Αν βρείτε τρόπο να το κάνετε αυτό με τα Windows, σφυρήξτε μου κλέφτικα. Και παρακαλώ, δώστε προσοχή στα specs του μηχανήματος. Celeron J4105 με 8Gb ram και μόλις 8Gb αποθηκευτικού χώρου, απο τα οποία χρησιμοποιούνται τα 3. Όταν εγκαταστήσετε τα Windows stripped to the bone, να σας βγάζουν μόνο σε ένα command line και να στήσετε εσείς το λειτουργικό σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, επίσης σφυρήξτε μου κλέφτικα. Όσο εσείς βασανίζεστε με το που θα τοποθετήσετε τη μπάρα εργασιών, εγώ γεμίζω όλη τη περίμετρο της οθόνης μου με μπάρες και τους λέω τί ακριβώς θέλω να περιέχουν και με ποιο τρόπο, με ποιες γραμματοσειρές, πρακτικά του λέω να κάνει ό,τι μου καπνίσει. Κάντε το αυτό στα Windows.

Μπορώ να επιλέξω αν και ποιο firewall θα εγκαταστήσω, ενώ ειδικά με το τρόπο που λειτουργεί τώρα το σύστημα απο τη ram, δεκάρα δε δίνω και αν όντως υπάρχουν ιοί στο linux, με την επανεκκίνηση το σύστημα θα τους ξεχάσει ούτως ή άλλως.

Μπορώ σε πραγματικό χρόνο να εγκαταστήσω οποιαδήποτε έκδοση του kernel μου καπνίσει, ακόμα και να την επεξεργαστώ. Μπορώ να αφαιρέσω modules, μπορώ να προσθέσω, ελέγχω εγώ το τρόπο που λειτουργεί το λειτουργικό. Κάντε το στα Windows.

Έχω μια αρκετά μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που μπορώ να εγκαταστήσω και αν δεν βρίσκω κάτι για τη διανομή μου, μπορώ να κατεβάσω τον source κώδικα και να κάνω compile. Κάντε το αυτό στα Windows.

Πριν ένα χρόνο εγκατέστησα το Mint, άρα δεν είμαι κανένας προγραμματιστής ή κανένας χρήστης που είχε πρότερη εμπειρία με το linux. Ήθελα να το μάθω καλύτερα, ήθελα να το φέρω στα μέτρα μου, ασχολήθηκα μαζί του και το έκανα πράξη. Θα μπορούσα να είχα παραμείνει στο Mint, όπως κάνω στο laptop που έχω στη δουλειά μου και θα έκανα ακριβώς την ίδια δουλειά που έκανα και με τα Windows ( με εξαίρεση τη σουίτα της Adobe, αλήθεια τί ποσοστό έχουν οι χρήστες της σουίτας της adobe στο σύνολο των χρηστών των Windows...? ), με τη μόνη διαφορά ότι το σύστημα θα λειτουργούσε πολύ πιο γρήγορα απο τα Windows.

Και όχι, δεν είναι προσηλυτισμός η αναφορά στο Linux. Είναι η έκφραση της ανακούφισης που νιώθουμε επειδή δεν είμαστε πια εξαρτημένοι απο τη Microsoft και δεν χρειάζεται να ακολουθάμε τις τρελές απαιτήσεις και αποφάσεις της.

Υ.Γ. Το παραπάνω μηχάνημα αγοράστηκε προ ενός μηνός για να λειτουργήσει ως thin client μιας που έχει δυνατότητα απεικόνισης 4Κ ανάλυσης με 60Hz ρυθμό ανανέωσης, αλλά η αγορά του συνέπεσε με την ανακάλυψη του παραπάνω τρόπου λειτουργίας του Alpine και είπα να το δοκιμάσω. Και καθόλου δεν με χαλάει που το σκασμένο καίει ( μετρημένο με μετρητή στη πρίζα ) απο 10 έως 15 βατ.

Υ.Γ. 2 Η εγκατάσταση και παραμετροποίηση του λειτουργικού, ακολουθώντας οδηγίες, μου πήρε μία ώρα ακριβώς, ενώ μου πήρε μερικά λεπτά να το κλωνοποιήσω σε usb stick με το clonezilla. Το κλωνοποιημένο λειτουργικό, έχει τρέξει σε άλλους τρεις υπολογιστές ( ένα λαπτοπ με intel i5 8ης γενιάς, ένας με AMD GX424 και άλλο ένα λαπτοπ με κάποιο παλιό AMD, δεν θυμάμαι το μοντέλο του ). Χωρίς καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την εκτέλεση ενός λειτουργικού απο live usb stick και με μόλις 8Gb χωρητικότητα.

Όχι ρε παιδιά, αν μπορείτε, κάντε τα όλα αυτά με τα Windows. Σας προκαλώ.

Επεξ/σία από uniquegr
  • Like 1
  • Haha 3

10 hours ago, poulinos said:

οπως εγραψα και σε αλλο αρθρο.vegan και linuxades. και οι 2 ελπιζουν οτι καποτε θα αλλαξουν τον κοσμο και οτι ο κοσμος θα γινει vegan και θα βαλει linux. εμεις δεν ασχολουμαστε μαζι σας να σας πουμε να βαλετε windows. εσεις γιατι καθε μερα ψαχνετε αρθρο για να πειτε για linux.20 χρονια δεν βαρεθηκατε να το λετε και το ποσοστο να ειναι σε μονοψηφιο.???? δεν θα βαλει ΠΟΤΕ η μαζα  linux

Εδώ είσαι λάθος... 30 χρόνια είναι.

• Haha 3

10 ώρες πριν, poulinos είπε

οπως εγραψα και σε αλλο αρθρο.vegan και linuxades. και οι 2 ελπιζουν οτι καποτε θα αλλαξουν τον κοσμο και οτι ο κοσμος θα γινει vegan και θα βαλει linux. εμεις δεν ασχολουμαστε μαζι σας να σας πουμε να βαλετε windows. εσεις γιατι καθε μερα ψαχνετε αρθρο για να πειτε για linux.20 χρονια δεν βαρεθηκατε να το λετε και το ποσοστο να ειναι σε μονοψηφιο.???? δεν θα βαλει ΠΟΤΕ η μαζα  linux

Κοίτα. Αν αποφάσιζαν εταιρείες όπως η Adobe να υποστηρίξουν το Linux παρέχοντας το λογισμικό τους και σε αυτό το λειτουργικό, η Microsoft θα είχε πάει άπατη και ειλικρινά απορώ ποιος θα παρέμενε στα windows. Απορείς γιατί εσείς οι χρήστες των Windows δεν βγαίνετε να ασχοληθείτε μαζί μας. Μα, δεν είναι το linux το μονοπώλιο. Τα Windows είναι. Δεν είναι τα Windows που δέχονται λάσπη, το linux είναι αυτό που περιγράφεται ως ο παρίας των λειτουργικών συστημάτων, το δήθεν δύσκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα, αυτό που δεν έχει καμία εφαρμογή για να χρησιμοποιήσει ο χρήστης, αυτό που έχει β' διαλογής ιμιτασιόν εφαρμογές και πάει λέγοντας. Και επειδή έχω δοκιμάσει linux προ δεκαπενταετίας ( τότε το απέρριψα ), μπορώ να σου πω ότι ουδεμία σχέση με τη πραγματικότητα έχουν όσα λέγονται για το linux. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό και φυσιολογικό τόσο να καμαρώνουμε για την επιλογή μας, όσο και να την υπερασπιζόμαστε έναντι της λασπολογίας που επικρατεί.

Τώρα, όσον αφορά στο μονοψήφιο ποσοστό του linux, προφανώς αναφέρεσαι στις desktop εφαρμογές, γιατί στους servers τα στοιχεία λένε ότι κατέχει τη πλειοψηφία, αφήνοντας ένα μονοψήφιο ποσοστό στο περιβάλλον των Windows... Ο πυρήνας του linux όμως είναι ίδιος και στις δύο περιπτώσεις ( desktop / server ). Η δομή τους είναι η ίδια ακριβώς. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ο ίδιος ακριβώς, με εξαίρεση το gui των desktops. Θα ήθελα πολύ να μου εξηγήσεις λοιπόν γιατί επιλέγεται το linux στους servers που κάνουν τόσο σημαντικές εργασίες και τα Windows έχουν τόσο χαμηλά ποσοστά.

Η ουσία είναι ότι αν πάρεις έναν άσχετο με υπολογιστές και του βάλεις να τρέξει linux αντί για Windows, αν δηλαδή σπάσεις τη μονοπωλιακή επιβολή των Windows, τότε θα δεις ότι αυτός ο χρήστης μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του και δεν θα γκρινιάξει ότι του λείπουν τα Windows. Είναι πάρα πολλοί οι χρήστες που ούτε καν ανοίγουν το start menu και κάνουν απλά διπλό κλικ στη συντόμευση της επιφάνειας εργασίας για να ανοίξουν τον web browser.. Θέλεις να μου πεις ότι αυτοί οι χρήστες θα καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ linux και windows? Αποτελούν αυτοί οι χρήστες ενδεικτικό ποσοστό που να προσμετράται υπέρ των Windows; Είναι καθαρή επιλογή τους το εν λόγω λειτουργικό ή τους επιβλήθηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Πάρε λοιπόν ένα τέτοιο χρήστη που έχει ένα μη συμβατό υπολογιστή με τα Windows 11. Δεν θα έχει όφελος απο την αλλαγή στο linux τόσο επειδή δεν θα χρειαστεί να αγοράσει νέο hardware, όσο και επειδή το ίδιο μηχάνημα θα τρέχει πιο γρήγορα σε σχέση με τα Windows?

53 minutes ago, Eloy said:

Εδώ είσαι λάθος... 30 χρόνια είναι.

20 χρονια εχω στο ινσομνια.πριν 30 δεν υπηρχε :P

37 minutes ago, uniquegr said:

Κοίτα. Αν αποφάσιζαν εταιρείες όπως η Adobe να υποστηρίξουν το Linux παρέχοντας το λογισμικό τους και σε αυτό το λειτουργικό, η Microsoft θα είχε πάει άπατη και ειλικρινά απορώ ποιος θα παρέμενε στα windows. Απορείς γιατί εσείς οι χρήστες των Windows δεν βγαίνετε να ασχοληθείτε μαζί μας. Μα, δεν είναι το linux το μονοπώλιο. Τα Windows είναι. Δεν είναι τα Windows που δέχονται λάσπη, το linux είναι αυτό που περιγράφεται ως ο παρίας των λειτουργικών συστημάτων, το δήθεν δύσκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα, αυτό που δεν έχει καμία εφαρμογή για να χρησιμοποιήσει ο χρήστης, αυτό που έχει β' διαλογής ιμιτασιόν εφαρμογές και πάει λέγοντας. Και επειδή έχω δοκιμάσει linux προ δεκαπενταετίας ( τότε το απέρριψα ), μπορώ να σου πω ότι ουδεμία σχέση με τη πραγματικότητα έχουν όσα λέγονται για το linux. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό και φυσιολογικό τόσο να καμαρώνουμε για την επιλογή μας, όσο και να την υπερασπιζόμαστε έναντι της λασπολογίας που επικρατεί.

Τώρα, όσον αφορά στο μονοψήφιο ποσοστό του linux, προφανώς αναφέρεσαι στις desktop εφαρμογές, γιατί στους servers τα στοιχεία λένε ότι κατέχει τη πλειοψηφία, αφήνοντας ένα μονοψήφιο ποσοστό στο περιβάλλον των Windows... Ο πυρήνας του linux όμως είναι ίδιος και στις δύο περιπτώσεις ( desktop / server ). Η δομή τους είναι η ίδια ακριβώς. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ο ίδιος ακριβώς, με εξαίρεση το gui των desktops. Θα ήθελα πολύ να μου εξηγήσεις λοιπόν γιατί επιλέγεται το linux στους servers που κάνουν τόσο σημαντικές εργασίες και τα Windows έχουν τόσο χαμηλά ποσοστά.

Η ουσία είναι ότι αν πάρεις έναν άσχετο με υπολογιστές και του βάλεις να τρέξει linux αντί για Windows, αν δηλαδή σπάσεις τη μονοπωλιακή επιβολή των Windows, τότε θα δεις ότι αυτός ο χρήστης μια χαρά θα κάνει τη δουλειά του και δεν θα γκρινιάξει ότι του λείπουν τα Windows. Είναι πάρα πολλοί οι χρήστες που ούτε καν ανοίγουν το start menu και κάνουν απλά διπλό κλικ στη συντόμευση της επιφάνειας εργασίας για να ανοίξουν τον web browser.. Θέλεις να μου πεις ότι αυτοί οι χρήστες θα καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ linux και windows? Αποτελούν αυτοί οι χρήστες ενδεικτικό ποσοστό που να προσμετράται υπέρ των Windows; Είναι καθαρή επιλογή τους το εν λόγω λειτουργικό ή τους επιβλήθηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Πάρε λοιπόν ένα τέτοιο χρήστη που έχει ένα μη συμβατό υπολογιστή με τα Windows 11. Δεν θα έχει όφελος απο την αλλαγή στο linux τόσο επειδή δεν θα χρειαστεί να αγοράσει νέο hardware, όσο και επειδή το ίδιο μηχάνημα θα τρέχει πιο γρήγορα σε σχέση με τα Windows?

δεν διαφωνω ότι αμα ειχε υποστηριχτεί το linux από μεγαλες εταιρειες τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα.αλλα πρακτικα
και δυστυχως που το λεω δεν εχει γινει. ειχα δοκιμασει και εγω Linux πριν περιπου 27 χρονια.ειμαι 43 και το δοκιμασα κοντα στα 16 μου στο λυκειο που ηταν suse και redhat αν θυμαμα σωστα. δεν ειχα καταφερει να το κανω να παιξει .αν θυμαμαι καλα ειχα καρτα voodoo banshee και δεν επαιζε το γραφικο περιβάλλον.
όχι δεν καμαρωνω για την επιλογή μου ότι χρησιμοποιώ windows. απλα λεω τι ισχυει γενικοτερα.οτι καλως ή κακως το linux δεν τραβάει.δεν το λεω επειδή υποστηριζω τα windows.δεν εχω μετοχες. απλα δεν νοιαζει τις χ εταιρειες να τραβηξει καλως ή κακως.

για το linux το ανεφερα στο συνολο αλλα ναι πιο πολύ μιλαω για τα desktop αφου λεμε για απλους χρηστες.επισης ναι διαλεγουν το linux στους servers λογω σταθεροτητας και όλα τα συν που εχει .δεν διαφωνω για αυτό. αλλα παλι ξαναγυρνάμε σε αυτό που ειπαμε στην αρχη.οτι παροτι είναι θεωρητικα ευκολο παροτι είναι πιο σταθερο ο κοσμος δεν το προτιμάει για χ ψ λογους(ασχετα αν στεκουν οι λογοι ή όχι.
και ουτε θα διαφωνήσω με αυτό που λες ότι αν ο άλλος bootarei σε linux δεν θα καταλαβει σε διαφορα.αλλα πηγαινε σε 100 ατομα και πες σας βγαζω τα windows και σας βαζω Linux.αν σε αφησουν οι 5 θα είναι θαυμα. οποτε ξαναγυρνάμε ότι για να πετυχει
καλα νουμερα το linux ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ πρεπει να αλλαξουν πολλα που 20 χρονια 25 30 δεν εχουν αλλαξει.
και δεν θα μεινω στο θεμα το αν είναι επιλογή τους ή όχι. κολλαω στο πρακτικο ότι το ένα λειτουργικο είναι πχ σε 95 pc και το άλλο σε 5 pc.το πως και γιατι δεν μας ενδιαφερει.το βασικο είναι τι εχει κανει το Linux για να το αλλαξει αυτό.οτι και αν εκανε τοσα χρονια δεν το καταφερε.θα προτιμησει να παει να παρει νέο hardware από το να βαλει linux.αν τωρα ειναι λογω αγνοας,λογω γνωσεων λογω δεν ξερω τι δεν εχει σημασια. σημασια εχει οτι τοσα χρονια δυστυχωςςςς και το τονιζω δεν καταφερε
να σπασει το μονοπωλιο των windows

1 ώρα πριν, poulinos είπε

Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι για το ΜΕΣΟ χρήστη, ένα Ubuntu είναι πολύ ευκολότερο στη χρήση από ένα Windows.

Για τον μέσο χρήστη, δεν αλλάζει τίποτα. Ανάβει το pc, μπαίνει στο γραφικό περιβάλλον, διπλό κλικ στη συντόμευση της εφαρμογής που θέλει να ανοίξει, τέλος. Updates εγκαθίστανται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, άσχετα αν προσωπικά τη βρίσκω με το να δίνω τη σχετική εντολή στο terminal. :P

1 ώρα πριν, poulinos είπε

επισης δεν διαφωνω. πιο γρηγορα πιο ευκολο τρεχει σε πιο παλιο pc.αλλα παλι θα επιμείνω.γιατι τοσο πολύ μικρο ποσοστο χρηστων βαζει Linux? κατι φταιει.αι θα πρεπει να βρουν τι φταιει αν θελουν να δουν καλυτερα ποσοστο. αλλιως αν δεν αλλαξει τιποτα ολος ο κοσμος θα μεινει με windows.μεχρι και τα atm windows τρεχουν.

Μόνος σου απάντησες. Όταν τα Windows έρχονται προεγκατεστημένα, λογικό είναι να συνεχίζει να πέφτει νερό στον μύλο του μονοπωλίου της Microsoft. Ένας φαύλος κύκλος. Όσο για το τί τρέχει στα atm, αν και δεν το γνωρίζω, ας το δεχτώ. Και θα σου κάνω και ρελάνς: Linux τρέχει ακόμα και στους φούρνους μικροκυμάτων. :P

2 ώρες πριν, poulinos είπε

το πρόβλημα είναι ότι ο κοσμος δεν θελει να ψαξει.τα περιμενει όλα ετοιμα. σε πολλα πραγματα υπαρχει καλυτερη λυση αλλα το μεγαλυτερο ποσοστο δεν θα μπει καν στην διαδικασια. ο κοσμος δεν θελει να ασχοληθεί.θελει να τον παρεις από το χερακι.θα σου φερω ένα χαζο παράδειγμα αλλα για να καταλάβεις τι εννοω. εκλεισα το 2018 να παω να κανο να βουνο. για μενα που ηθελα να την βγαλω φτηνα βρηκα ΤΟΠΙΚΟ ΟΔΗΓΟ από εκεινοτο μερος και η τιμη βγηκε το μισο από ότι να εβρισκα ελληνα οδηγο. εγω παιδευτηκα λιγο αλλα αξιζε τα λεφτα που γλυτωσα.ο άλλος βαριεται και εχει τα λεφτα και σου λεει δεν με νοιαζει ασε να τα κανονισουν όλα οι αλλοι και εγω απλα θα πληρωσω παραπανω.

O κόσμος δεν χρειάζεται να ασχοληθεί παραπάνω απ'ότι ασχολείται με τα Windows. Όταν έρθει η ώρα της υποχρεωτικής μετάβασης στα Win11 και της αλλαγής hardware, τότε θα πρέπει να αναλάβει κάποιος είτε να παίξει με Rufus και Win11 ( αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο ), είτε να περάσει linux. Δεν μιλάμε για καμιά τρελή διανομή όπως το Gentoo, το Arch ή το Alpine που χρησιμοποιώ τα οποία απαιτούν να ασχοληθείς μαζί τους για να τα στήσεις. Μιλάμε για Mint & Ubuntu. Πανεύκολα στη χρήση, τα κάνουν όλα και συνήθως δεν κρασάρουν.

λογω δουλειας ξερεις ποσοι παιζουν με σαπια router από παροχου? είναι δεκα λεπτα να βαλεις ένα aftermarket αλλα δεν το κανουν ολοι. σου λενε παιζει όπως παιζει και δεν με νοιαζει.να στο πω και πιο απλα είναι η δυναμη της συνηθειας. βολεύεσαι σε κατι στην συγκεκριμενη περιπτωση με τα windows και δεν θες καν να μπεις στην διαδικασια να δοκιμασεις κατι άλλο.

Και έτσι καταλήγεις να διαβάζεις τον γιουνίκα, να πλέκει τα εγκώμια στο Zyxel. :P Πέραν της πλάκας, είναι ότι δεν ξέρουν οι χρήστες και δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση. Στο άλλο νήμα που πρότεινα pfSense και cloudflare tunelling σε ένα άτομο που προφανώς δεν είχε φανταστεί ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, το έκανα επίτηδες για να μπει στο νόημα και να αρχίσει να ψάχνεται περισσότερο με την ασφάλεια του δικτύου του. Αν δεν δοθούν ερεθίσματα για να ασχοληθεί ο άλλος ( ή δίνονται διαρκώς επιχειρήματα που δρουν ανασταλτικά για την όποια αλλαγή και το όποιο ψάξιμο ), πως θα πάει να ασχοληθεί απο μόνος του;

δυστυχως και το τονιζω το δυστυχως το iq είναι πολύ χαμηλα. λογω δουλειας ειχα συναναστροφή με αρκετους πελατες (πιο παλια call center και μετα επισκεψεις σε πελατες) και αστα να πανε. το επιπεδο είναι αστα να πανε. δεν υπαρχει ευρεια σκεψη.ο άλλος εχει μαθει μετα βια αυτό που εχει σπουδασει και ότι άλλο του δειξεις περα από το επαγγελμα σου σε κοιταει σαν χανος.δεν θελουν να πιαστουν με κατι άλλο να αποκτησουν καποιες γενικες γνωσεις.
και παλι συγνωμη για το μεγαλο ποστ και σε ευχαριστω για την συζητηση

Ισχύει αυτό που λες, το βλέπω κι εγώ γενικότερα. Και δεν τρελαίνομαι να γίνει το μπαμ και να ανέβουν δραματικά τα ποσοστά του linux, αν και πιστεύω ότι αξίζει σε αυτό το λειτουργικό να έχει αυτά τα καλύτερα ποσοστά, είναι άδικη η αντιμετώπισή του απο χρήστες δήθεν μπασμένους στα κόλπα. Απλά, επειδή ανήκα κι εγώ σε αυτή τη κατηγορία των δογματικών που τα Windows ήξερα, τα windows εμπιστευόμουν επειδή άκουγα τα χίλια δυο αρνητικά σχόλια για το linux, όταν τελικά το δοκίμασα και κατάλαβα πόσο λάθος ήταν, απόρρησα με τον εαυτό μου που δεν το δοκίμασα νωρίτερα. Δεν είμαι πορωμένος, ούτε "ιεχωβάς". Πίστεψέ με όμως, ξενερώνω πλέον όταν ανοίγω Windows.

και επισης η πολυ πληροφορια μπερδευει. ακομα και αν τα πραγματα για το linux ειναι ξεκαθαρα ο αλλος που το ακουει για πρωτη φορα θα ξενερωσει μολις πατησει στο google linux και θα δει 23 εκδοσεις με διαφορετικες επιλογες. ενω στα windows σου λενε windows 11 home ,windows 11 professional. τελειωσαμε.

Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Γενικότερα στη κοινότητα επικρατεί η στάση του να προτείνονται Ubuntu και Mint στους αρχάριους, άσχετα απο τη ποικιλία των distros που υπάρχει εκεί έξω. Το βλέπω δηλαδή και στις ομάδες του facebook που είμαι μέλος.

και για να μιλησω και για τον δικο μου τομεα.τοσο καιρο κανω review τα fritz.πολλοι βγαινουν και λενε οτι ειναι ακριβα και τα συγκρινουν με mikrotik, με custom routers κτλ. ομως τα fritz ειδικα γερμανια πουλανε σαν ζεστα ψωμακια.και ο λογος ξερεις ποιος ειναι? ειναι τοσο απλα στην χρηση που ειναι για παιδια 5 χρονων.οτι και αν πας να κανεις ειναι 2 κλικ.στηνεις τα παντα μεχρι και τηλεφωνικο κεντρο με 5 κλικ.και ο κοσμος το γουσταρει.βαζεις το repeater πατας ενα κουμπακι και επαιξε.παιρνεις μια εξυπνη λαμπα πατησες ενα κουμπακι και επαιξε. και αυτο πουλαει.

Ναι, αλλά με το pfSense, βάζεις τη λάμπα σε ένα vlan και δεν έχει επαφή με το υπόλοιπο δίκτυο. Περιορίζεις το vlan να μη μπορεί να δεχτεί εισερχόμενες συνδέσεις και έτσι αποκλείεις ( ή μειώνεις τις πιθανότητες εν πάση περιπτώσει ) να μπει κάποιος κινεζούλης στο δίκτυό σου και να σου τα κάνει μαντάρα. ;)

ειναι πχ το linux πιο ασφαλες απο τα windows?ενδεχομενως ναι.οταν ο αλλος βαζει password 12345678 τοτε καταλαβαινεις ποσο νοιαζεται ο κοσμος για την ασφαλεια.αν δεν σε υποχρεωνε να βαζεις πιο δυσκολο password τοτε ολοι θα εβαζαν τα κλασσικα password.

Εδώ είναι μια μεγάλη διαφορά μεταξύ linux και Windows, χωρίς να φταίνε τα Windows. Στο linux θα σου τονιστεί ότι ο root κωδικός πρέπει να είναι σύνθετος, ενώ θα φτιαχτεί ένας δεύτερος λογαριασμός που θα είναι ο καθημερινός και θα πρέπει να κάνεις χρήση του δικαιώματος sudo για να εκτελέσεις μια εντολή που έχει βαρύνουσα σημασία για το σύστημα. Θα μου πεις, αν ο άλλος θέλει να το κάνει σουρωτήρι, θα βάλει όντως το 12345678, αλλά θα του έχει τονιστεί ότι δεν πρέπει να το κάνει. Στα Windows, βάζεις ό,τι θέλεις, ενώ μπορείς να πατήσεις και enter και να μην ορίσεις καν κωδικό. Και τρέχεις το λειτουργικό με δικαιώματα administrator, απλά σε ρωτάει αν θέλεις π.χ. να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή ( με δικαιώματα διαχειριστή ). Δηλαδή, εξ'ορισμού το linux είναι στημένο έτσι ώστε να σε βάζει στο τριπάκι να καταλάβεις ότι κάτι παίζεται, ότι πας να κάνεις πατάτα. Και πάλι, αυτό δεν είναι πρόβλημα των Windows. Έχει συζητηθεί στο παρελθόν. Έχει να κάνει με το target group των Windows, όπου μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και άτομα άσχετα με υπολογιστές, άρα έχουν επιλέξει να το κάνουν όσο πιο noob friendly γίνεται.

true case. unix σε σχολειο.12 group περιπου μαθητων το ενα τμημα και 7-8 το αλλο τμημα.συνολο καμια 20αρια.εκανα brute force το password file. 8 ατομα ειχαν βαλει κωδικο qwerty. και ενα δυο ατομα ειχαν βαλει κωδικο που υπηρχε σε dictionary. τι να πουμε για ασφαλεια? ο αλλος χεστηκε να βαλει δυσκολο password.

Οπότε, καλύτερα με windows που επιτρέπουν τον κενό κωδικό, να μη μπαίνει και σε κόπο ο επιτιθέμενος. :P

27 λεπτά πριν, poulinos είπε

δεν διαφωνω ότι αμα ειχε υποστηριχτεί το linux από μεγαλες εταιρειες τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα.αλλα πρακτικα
και δυστυχως που το λεω δεν εχει γινει.

Γιατί, αν είχε γίνει, όπως είπα νωρίτερα, τα Windows θα πήγαιναν άπατα. Το μονοπώλιο είναι που σώζει τα Windows, άντε και το gaming συν τη τρομοκράτηση του κόσμου περί δήθεν δυσχρηστου linux.

29 λεπτά πριν, poulinos είπε

ειχα δοκιμασει και εγω Linux πριν περιπου 27 χρονια.ειμαι 43 και το δοκιμασα κοντα στα 16 μου στο λυκειο που ηταν suse και redhat αν θυμαμα σωστα. δεν ειχα καταφερει να το κανω να παιξει .αν θυμαμαι καλα ειχα καρτα voodoo banshee και δεν επαιζε το γραφικο περιβάλλον.
όχι δεν καμαρωνω για την επιλογή μου ότι χρησιμοποιώ windows. απλα λεω τι ισχυει γενικοτερα.οτι καλως ή κακως το linux δεν τραβάει.δεν το λεω επειδή υποστηριζω τα windows.δεν εχω μετοχες. απλα δεν νοιαζει τις χ εταιρειες να τραβηξει καλως ή κακως.

Εγώ είχα δοκιμάσει με ένα HP Compaq που είχε αγοράσει ο πατέρας μου με ένα διπύρηνο AMD E1 που τώρα τον έχω σαν file server και είχε προεγκατεστημένο το Ubuntu. Μάλιστα, είχα κράξει τον πατέρα μου για την επιλογή του καθώς δεν γνώριζε απο υπολογιστές, ήθελε να αγοράσει έναν και πήρε αυτόν. Έλα μου όμως που όντως κατάφερε και τον χρησιμοποιίησε, ακόμα και σε Linux... Δεν έκανε ρυθμίσεις συστήματος, αλλά έκανε τη χρήση που κάνει και σήμερα στα Windows. Δυστυχώς, τότε δεν γνώριζα το linux καλά, διαφορετικά θα του είχα δείξει τα κόλπα, θα τον υποστήριζα και δεν νομίζω να ασχολείτο με τα Windows ( απλή χρήση, πλοήγηση στο διαδίκτυο, youtube, ταινίες και καμία πληρωμή λογαριασμών ).

Κι εγώ είχα ξενερώσει, όντας ψημένος χρήστης των Windows και χρησιμοποιώντας τη σουίτα της Adobe απο τότε. Και μόνο που δεν είχα τη σουίτα, ήταν ένα μεγάλο όχι απέναντι στο Linux. Πριν καναδυό χρόνια το δοκίμασα σε virtual machine, πλέον έχει γίνει το καθημερινό λειτουργικό και τρέχω Windows virtualized.

35 λεπτά πριν, poulinos είπε

για το linux το ανεφερα στο συνολο αλλα ναι πιο πολύ μιλαω για τα desktop αφου λεμε για απλους χρηστες.επισης ναι διαλεγουν το linux στους servers λογω σταθεροτητας και όλα τα συν που εχει .δεν διαφωνω για αυτό. αλλα παλι ξαναγυρνάμε σε αυτό που ειπαμε στην αρχη.οτι παροτι είναι θεωρητικα ευκολο παροτι είναι πιο σταθερο ο κοσμος δεν το προτιμάει για χ ψ λογους(ασχετα αν στεκουν οι λογοι ή όχι.
και ουτε θα διαφωνήσω με αυτό που λες ότι αν ο άλλος bootarei σε linux δεν θα καταλαβει σε διαφορα.αλλα πηγαινε σε 100 ατομα και πες σας βγαζω τα windows και σας βαζω Linux.αν σε αφησουν οι 5 θα είναι θαυμα. οποτε ξαναγυρνάμε ότι για να πετυχει

Δεν είναι απλά εύκολο, είναι πανεύκολο φτάνει να θέλει κάποιος να ασχοληθεί και να το μάθει. Προσωπικά, πλέον το θεωρώ πολύ πιο εύκολο απο τα Windows και δεν υπερβάλω καθόλου.

Όσο για το αν θα δέχονταν χρήστες των Windows να περάσουν στο Linux, έχω παράδειγμα απο την αδερφή μου. Έχει ένα laptop με διπύρηνο AMD επεξεργαστή ( δεν είναι διατεθειμένη να αγοράσει νέο, το έχει μόνο για να βλέπει καμιά ταινία ) και 2Gb ραμ. Όταν της είπα να βάλω linux, μου είπε το κλασικό: "δεν είναι δύσκολο στο χειρισμό"? Όταν της εξήγησα ότι δεν έχει καμία πρακτική διαφορά για τη χρήση που κάνει και με δεδομένο ότι ακόμα και αν του βάλω μεγαλύτερη μνήμη δεν θα μπορεί να τρέξει Windows ικανοποιητικά, δέχτηκε να κάνουμε την αλλαγή. Σκοπεύω να πάω με το στικάκι του Alpine linux και ένα 8gb ram module να το δει στη πράξη και αν της αρέσει, να της το περάσω στο σκληρό. Και ο πατέρας μου που τον βλέπω να παιδεύεται με τις ταρζανιές που κάνει στα windows και έχει ξεσκίσει τον δίσκο στα φορμάτ, είναι δεκτικός στην εγκατάσταση του linux. Και οι δύο βέβαια, έχουν δεδομένη την υποστήριξη απο πλευράς μου. Και νομίζω ότι αυτό είναι το κλειδί: η υποστήριξη, να έχει ο άλλος κάποιον πιο έμπειρο να τον ξελασπώσει στα δύσκολα. Και άλλο που δεν θέλω, να κάνω administration σε linux υπολογιστή. χεχεχεχεχε!

41 λεπτά πριν, poulinos είπε

κολλαω στο πρακτικο ότι το ένα λειτουργικο είναι πχ σε 95 pc και το άλλο σε 5 pc.το πως και γιατι δεν μας ενδιαφερει.το βασικο είναι τι εχει κανει το Linux για να το αλλαξει αυτό.οτι και αν εκανε τοσα χρονια δεν το καταφερε.θα προτιμησει να παει να παρει νέο hardware από το να βαλει linux.αν τωρα ειναι λογω αγνοας,λογω γνωσεων λογω δεν ξερω τι δεν εχει σημασια. σημασια εχει οτι τοσα χρονια δυστυχωςςςς και το τονιζω δεν καταφερε
να σπασει το μονοπωλιο των windows

Αυτό σχολιάζουμε εδώ. Με τις βλακείες που κάνει η Microsoft, ουσιαστικά θα κάνει πλάτες στο linux. Δεν πιστεύω ότι θα ανέβει σε διψήφιο ποσοστό, αλλά επειδή είμαστε αρκετοί οι "ιεχωβάδες" καλοθελητές, όλο και κάποιους υπολογιστές θα καταφέρουμε να σετάρουμε σε linux. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι π.χ. ο πατέρας και η αδερφή μου θα χαλαστούν απο το linux. Γνωρίζω πολύ καλά τη χρήση που κάνουν, είναι η καθημερινή χρήση που κάνω κι εγώ και ξέρω ότι ούτε καν θα καταλάβουν την αλλαγή, άσχετα αν θα γνωρίζουν ότι κάτι έχει αλλάξει στον υπολογιστή. Και επαναλαμβάνω, δεν είναι προσηλυτισμός. Απλά, όταν βλέπω ότι κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να περάσει σε linux και παιδεύεται άδικα με τα windows ( και θα παιδευτεί περισσότερο ΑΝ η Microsoft υλοποιήσει αυτό για το οποίο μας έχει προειδοποιήσει και χρειαστεί να αλλάξουν hardware ), δυσκολεύομαι να μη του πω "ξέρεις, δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιείς windows".

Είχα κι εγώ Windows 10 μέχρι τον περασμένο Μάρτιο περίπου. Τα blue screen of death είχαν γίνει ανυπόφορα. Με τις ενημερώσεις έτρεμε η ψυχή μου. Έκλεινα τον υπολογιστή το βράδυ και δεν ήξερα αν το πρωί θα μπορώ να κάνω δουλειά μου. 

Όντας απογοητευμένος γιατί αυτά ήταν προβλήματα που αντιμετωπιζα συνέχεια για πολλά χρόνια (από τα Vista ως τα 10) παρότι αναβαθμιζα το hardware, αποφάσισα να κάνω τη μεγάλη αλλαγή και να πάω σε Linux. Συγκεκριμένα Zorin OS στο desktop και Mint στο laptop.

Πρώτη φορά είδα να δουλεύουν τόσο καλά και τα δύο μηχανήματα. Είναι απλά συναρπαστικό αυτό το λειτουργικό. Φυσικά, δεν υπάρχει για εμένα επιστροφή στα Windows για κανένα λόγο. 

Επεξ/σία από PapStel
  • Like 1

Στις 1/11/2024 στις 10:57 ΜΜ, konstantinos77g είπε

Για το Mac... To Macισεεες... 😋😉😂😂😂
Για το Linux κανένα πρόβλημα και συμφωνώ απόλυτα!! 😉

Ψιτ φιλαράκι... αυτό το "λα" από σένα έπεσε;;

• Haha 1

Πληρώστε για τα αισχρά windows update που θα έπρεπε να παρέχονται αυτονοήτως (με το γεγονός της αγοράς). Θέλετε να είστε ΑΡΝΗΤΕΣ των νέων εκδόσεων windows.? ΠΛΗΡΩΣΤΕ. Και σε λίγα χρόνια πάλι πληρώστε. Και εάν αγανακτήσετε και αναβαθμίσετε τελικά σε (11,12,κοκ )και πάλι πληρώστε. Και μετά λέτε τους πελάτες της Apple πρόβατα. Διορθώστε τα του οίκου σας πρώτα. Φιλικά το λέω γιατί τα τελευταία 15 χρόνια έχω διαβάσει σχόλια αξίας πολλών εκατομμυρίων. 

Στις 1/11/2024 στις 10:50 ΜΜ, tombyraider13 είπε

Το τερμάτισαν! Δίνουν παράταση αρμέγοντας κανονικότατα τον κόσμο για αυτό! Και με το πέρας του διαστήματος αυτού αχρηστευτούν περί τα 240 εκατομμύρια hardware, (βάσει πολλών άρθρων στον ιστό) πλήρως λειτουργικών για απλά tasks, browsing, streaming, office για να γεμίσουν οι χωματερές πλαστικό και ηλεκτρονικά, επιβλαβή για το περιβάλλον και από την άλλη διαφημίζουν ποντίκια με 20% ανακυκλωμένο ocean πλαστικό. Λογικά έτσι θα εξισορροπήσουν την παραπάνω περιβαλλοντική επίπτωση στο περιβάλλον. Η μικρομαλακή σε όλο το μεγαλείο της απληστίας και υποκρισίας της...

Πες τα γιατί όταν τα λέμε εμείς μας βγάζουν κακούς. Αλήθεια για όλους τους υπολογιστές που θα οδηγήσει σε αχρήστευση το νέο τους λειτουργικό, υπάρχει πρόβλεψη για κάποιο recycle plan (σαν της Apple) ή ζητάω πολλά.? Και για να προλάβω το επόμενο επιχείρημα (---> Την ανακύκλωση ας την αναλάβει η εταιρία που παράγει τις εν λόγω συσκευές). Σωστό αλλά είδατε τί ωραία είναι η πλάνη του ανοιχτού λειτουργικού που μπορεί σε περαστεί σε οποιαδήποτε συσκευή.? Πού είναι η ελευθερία σας να κρατήσετε μία συσκευή χρήσιμη στο ''ανοιχτό λειτουργικό'', όταν το ίδιο το λειτουργικό σας αναγκάζει να αλλάξετε συσκευές/εκδόσεις OS. Η ελευθερία συνίσταται στο να κατεβάζει κανείς torrent & σπασμένα προγράμματα ή στο να βρίσκει cracks για να τρέχει old school εκδόσεις.? Γιατί όλες αυτές οι συνήθειες (πέραν του παράνομου χαρακτήρα τους) έφυγαν ανεπιστρεπτί μαζί με τις εποχές στις οποίες ανήκουν.

16 ώρες πριν, TutaKachun είπε

ΚΑΚΙΑ MICROSOFT. ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ; Ειναι αλητες, τους αξιζει φωτια και τσεκουρι και γιαυτο εγω, για να τους τιμωρησω, θα τα κατεβασω πειρατικα. Οχι γιατι ψάχνω δικαιολογια για το γεγονος οτι κλεβω πειρατικα. Αλλά επειδη το κανω για το καλο της ανθρωποτητας. ΟΚ μάγκες, καταλάβαμε. Ειστε κλεφτες. Κλέβετε software. Ολοι το έχουμε κανει. Ενα λειτουργικο εδω, ενα photoshop εκει, δεν υπαρχει ανθρωπος που ασχολειται με υπολογιστη και να μην εχει κατεβασει ποτε πειρατικο software. Κρατηστε τα προσχήματα τουλάχιστον και μην παριστάνετε τους θιγμένους. 

ΥΓ. Επειδη οπως σε κάθε θεμα Windows εχουμε κλασσικα τους linux-αδες, εγω θα κάνω την ερώτηση που κάνω πάντα. Microsoft 365, Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Adobe Lightroom, Battle.net, Steam (all games). Βρείτε μου τρόπο να τρέξω αυτά στο Linux. Native. Οχι με emulation. Πάρτε χαμπάρι πως οσο το linux δεν εχει native τις σημαντικές εφαρμογες για δουλειά και διασκέδαση, κανενας δεν θα ασχοληθει με αυτο. Σταματήστε να το αναφερετε συνεχεια

Καταρχήν ας φροντίσει να δώσει ένα σωστό προιόν στην αγορά που δεν θα αχρηστεύσει λόγω requirements εκατομμύρια συσκευές (μια νέα εποχή VISTA μόλις ανέτειλε).. 

Και αφού είναι τόσο καλή όσο υπονοείς, γιατί δεν δίνει δωρεάν τις αναβαθμίσεις και τις χρεώνει ακόμα (εν έτει 2024). Ας το κάνει για το χατίρι της ασφάλειας των χρηστών για την οποία κόπτεται τόσο (#not --> ενημερώσεις ασφαλείας του τρύπιου λειτουργικού της με το αζημίωτο). Η Apple που ενδιαφέρεται για τα χρήματα περισσότερο από όλους (όπως λέτε) δεν χρεώνει αναβαθμίσεις στο λειτουργικό της από το μακρινό 2012 (και όταν χρέωνε για αναβαθμίσεις ζητούσε 15-20$ for lifetime use, όχι 100-200-300$). Η MS σκοπεύει να έρθει στο 2024 και να επανεξετάσει το θέμα κοστολόγησης των υπηρεσιών της.? Aξίζουν τα λεφτά που ζητάνε.? Αυτό που πουλάνε έχει προοπτική ασφαλείας ή είναι συνδρομητική παγίδα.? Θα σταματήσουν να καταστρέφουν το λειτουργικό τους προσπαθώντας να το μεταμορφώσουν σε macOS (ενώ δεν πρόκειται ποτέ να το φτάσουν).? Βοηθά το λειτουργικό τους το περιβάλλον ή το επιβαρύνει με e-waste.? Χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες της πράσινη ενέργεια (όπως της Apple) ή θα ανοίξουν αμφιλεγόμενους πυρηνικούς σταθμούς για να μην πέσει η ηλεκτροδότηση σε όλη την αμερική λόγω του co-pilot.? Αυτά και πολλά άλλα είναι πολύ σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την MS εδώ και χρόνια. Και ποιος ξέρει πόσα προβλήματα ακόμα θα δημιουργήσουν στο μέλλον για να διατηρηθεί σε κυκλοφορία ένα προβληματικό λειτουργικό.

Επεξ/σία από ramarg
  • Haha 1

Τραγική μεν απόφαση για άρμεγμα αλλά είχαν προιδεάσει ότι δεν θα δίναν καν αυθτή την δυνατότητα οπότε για αρκετές επιχειρήσεις ή οργανισμούς μπορεί αυτό το ημίμετρο να είναι ΟΚ μέχρι να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Νομίζω θα γίνει του refurbish το κάγκελο το 2025-2026.

34 λεπτά πριν, Barbattilas είπε

Νομίζω θα γίνει του refurbish το κάγκελο το 2025-2026.

Μπορει να γίνεται και ήδη. Refurbish αγόρασα πριν 4 χρόνια όταν χάλασε το προηγούμενο pc. Για τις χρήσεις και εφαρμογές που κάνω, είναι υπεραρκετά τα specs ακόμα και μηχανημάτων πριν το 2020. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...