Προς το περιεχόμενο

Apple και ERP προτάσεις

katehaki

Προτεινόμενες αναρτήσεις

35 λεπτά πριν, atheatos είπε

Είναι σίγουρο ότι ο server θα τρέχει με parallels στον Mac ? Μήπως τρέχει σε κανένα container μέσο docker. Εννοείται σε Mac είναι η καλύτερη λύση μια και θα έχεις όλα τα καλούδια του Mac OS (Time Machine κτλ.) μαζί με πολύ χαμηλή κατανάλωση .

Ναι με parallels μου είπε σίγουρα. Τόνισε πως το αρνητικό είναι ότι έχει συνδρομή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

8 ώρες πριν, katehaki είπε

Σήμερα έγινε η συνάντηση τελικά και όπως μου είπε ο τεχνικός τους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα/δυσκολία να στήσει τον server πάνω σε Mac. Ακόμα και το MacBook είπε πως μπορεί να γίνει server γιατί δεν υπάρχουν πολλοί users ώστε να τρώει πόρους απλά θα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτό.

Στην ερώτηση μου για το τι του είναι ευκολότερο να στήσει μου απάντησε πως και το windows pc και το Mac είναι το ίδιο για αυτόν και θα του πάρει καμία ώρα να το κάνει (?!?).

Σαν ιδέα να τρέχει server με parallels πάνω σε laptop δεν μου φαίνεται και τόσο καλή... οπότε ίσως τελικά το Mac mini να είναι καλή για αυτή τη δουλειά και για το κόστος του. 

αρα οπως και να εχει μονο με parallels σε mac mini;

μηπως τελικα σε συμφερει να παρεις εναν υπολογιστη με windows για να εχεις μονιμο server; φανταζομαι οτι το mac mini θα πρεπει να τρεχει συνεχεια ανοιχτα τα parallels(δεν εχω δουλεψει ποτε parallels)

29 λεπτά πριν, arxontas2323 είπε

αρα οπως και να εχει μονο με parallels σε mac mini;

μηπως τελικα σε συμφερει να παρεις εναν υπολογιστη με windows για να εχεις μονιμο server; φανταζομαι οτι το mac mini θα πρεπει να τρεχει συνεχεια ανοιχτα τα parallels(δεν εχω δουλεψει ποτε parallels)

Ναι θα πρέπει να τρέχει συνέχεια το parallels. Από θέμα κόστους το Mac Mini είναι πάνω κάτω στα ίδια με ένα windows και το μέγεθος του είναι βολικό όπως και η κατανάλωση ενέργειας. Έτσι και είπα ότι προς τα εκεί το βλέπω να καταλήγουμε αλλά φυσικά το ψάχνω όσο μπορώ να δω τα θετικά και αρνητικά του.

Στις 1/11/2024 στις 9:59 ΠΜ, katehaki είπε

Στη δουλειά μου είναι να βάλουμε ERP της Epsilon αρχικά γιατί μας είχαν πει ότι μπορούμε και σε Mac να τρέχουμε την εφαρμογή τους.
Το πρόβλημα είναι ότι μετά από κουβέντα που είχα με τον τεχνικό μου είπε πως καλύτερα είναι να τρέχει από windows με το parallels. Έχουμε και laptop windows για εφαρμογές που σπάνια λειτουργούμε και δεν είναι συμβατές σε Mac και μας είπε ότι θα είναι καλύτερα να τρέχει στο windows laptop το client για να κόβει παραστατικά κλπ και για server να έχουμε ένα MacBook m2 8gb που θα τρέχει 24ωρες με ανοιχτό το parallels.

Η απορία μου είναι για αρχή αν αξίζει να πληρώνουμε συνδρομή για το parallels και αν ένα MacBook με 8gb ram αξίζει να κάνει αυτή τη δουλειά. Το ιδανικό θα ήταν να μην αναγκαζόμασταν να έχουμε windows γενικότερα αλλά μας εξήγησαν ότι αυτό μόνο πρόβλημα θα είναι.
Από την άλλη να πάρουμε ένα δυνατότερο μηχάνημα πχ Mac Mini m4 16 ή 24GB με την λογική να κρατήσει χρόνια χωρίς να μας σπάσει τα νεύρα?

Στις 6/11/2024 στις 1:18 ΠΜ, katehaki είπε

Σήμερα έγινε η συνάντηση τελικά και όπως μου είπε ο τεχνικός τους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα/δυσκολία να στήσει τον server πάνω σε Mac. Ακόμα και το MacBook είπε πως μπορεί να γίνει server γιατί δεν υπάρχουν πολλοί users ώστε να τρώει πόρους απλά θα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτό.

Στην ερώτηση μου για το τι του είναι ευκολότερο να στήσει μου απάντησε πως και το windows pc και το Mac είναι το ίδιο για αυτόν και θα του πάρει καμία ώρα να το κάνει (?!?).

Σαν ιδέα να τρέχει server με parallels πάνω σε laptop δεν μου φαίνεται και τόσο καλή... οπότε ίσως τελικά το Mac mini να είναι καλή για αυτή τη δουλειά και για το κόστος του. 

Ανν θες την δική μου άποψη, εφαρμογές εργασίας που ο τρόπος λειτουργίας τους είναι 50-50 δεν είναι ο ιδανικότερος.

Δεν θα παραμείνω στο πακέτο συνδρομής της εφαρμογής αλλά στο ότι για αυτή τη χρονική στιγμή αποδεκτό ότι οι πόροι ναι είναι χαμηλοί λόγο χρηστών και δεν υπάρχει θέμα....
Αν οι απαιτήσεις αλλάξουν;; 
Έχεις βάλει στο "τραπέζι" αυτή την εκδοχή;

Προσωπικά θα ζητούσα τις ελάχιστες και μέγιστες απαιτήσεις της εφαρμογής για τον τοπικό σέρβερ και θα πήγαινα στη λύση των Windows για μεγαλύτερη/σταθερή υποστήριξη.

Η εικονική της εικονικής μηχανής δεν είναι για σταθερές εργασίες.

Θα σου πρότεινα να τα σκεφτείς καλύτερα πάλι, αφήνοντας το τελικό κόστος τους εξοπλισμού πίσω και να έχεις ως βασικό παράγοντα το σωστό λειτουργικό θέμα.

Και για να σε "μπερδέψω" λίγο (καλοπροαίρετα πάντα).

Έστω ότι λαμβάνει μια ενημέρωση το πχ parallels και πάνε όλα λάθος...

Και η θέση της υποστήριξης είναι η εφαρμογή δεν είναι δική μας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς...

Εκεί έχεις σκεφτεί το πόσο πίσω θα μείνει η δουλειά σου μέχρι να βρεθεί λύση;

🙂

• Like 1

49 λεπτά πριν, kormos είπε

Και η θέση της υποστήριξης είναι η εφαρμογή δεν είναι δική μας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς...

Πολύ σωστά τα λες και εγώ έτσι είπα να πάω σε windows server. Αυτό που με μπέρδεψε ήταν ότι μου τα παρουσίασε όλα ρόδινα και εύκολα ο τεχνικός. Αλλά από την άλλη δεν είχα σκεφτεί και το παράδειγμα που είπες και νομίζω πως είναι πολύ λογικό και εύκολο να το πάθω.

6 ώρες πριν, katehaki είπε

Πολύ σωστά τα λες και εγώ έτσι είπα να πάω σε windows server. Αυτό που με μπέρδεψε ήταν ότι μου τα παρουσίασε όλα ρόδινα και εύκολα ο τεχνικός. Αλλά από την άλλη δεν είχα σκεφτεί και το παράδειγμα που είπες και νομίζω πως είναι πολύ λογικό και εύκολο να το πάθω.

Κάνε και την εξής διευκρίνιση αν θες...

Έχω την εντύπωση ότι δεν απαιτείται λογισμικό Windows Server* αλλά μπορεί να γίνει η εγκατάσταση και σε Windows 10/11.

Το αναφέρω κυρίως γιατί το κόστος για μια άδεια Windows Server με μια άδεια για Windows 10/11 απέχει....  :)

*εκτός αν γενικώς το αναφέρουμε ως Windows Server, επειδή θα είναι ο Server με τα Windows 😛 

3 ώρες πριν, kormos είπε

Κάνε και την εξής διευκρίνιση αν θες...

Έχω την εντύπωση ότι δεν απαιτείται λογισμικό Windows Server* αλλά μπορεί να γίνει η εγκατάσταση και σε Windows 10/11.

Το αναφέρω κυρίως γιατί το κόστος για μια άδεια Windows Server με μια άδεια για Windows 10/11 απέχει....  :)

*εκτός αν γενικώς το αναφέρουμε ως Windows Server, επειδή θα είναι ο Server με τα Windows 😛 

Ναι κακή διατύπωση έκανα σιγά μην έβαζα windows server. Ήθελα να πω το μηχάνημα που θα τρέχει τα windows ως server. Ο τεχνικός τους μου είχε πει ότι θα προτιμούσε windows 10 και ακόμα καλύτερα windows 11. Μακάρι να μπορούσε να γίνει αυτή η δουλειά χωρίς προβλήματα σε Linux ή σε Mac και να μην ρίχνω τα μούτρα μου βάζοντας windows 😭 (Μη μου πεις να βάλω Sap χαχαχα)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, kormos είπε

Ανν θες την δική μου άποψη, εφαρμογές εργασίας που ο τρόπος λειτουργίας τους είναι 50-50 δεν είναι ο ιδανικότερος.

Δεν θα παραμείνω στο πακέτο συνδρομής της εφαρμογής αλλά στο ότι για αυτή τη χρονική στιγμή αποδεκτό ότι οι πόροι ναι είναι χαμηλοί λόγο χρηστών και δεν υπάρχει θέμα....
Αν οι απαιτήσεις αλλάξουν;; 
Έχεις βάλει στο "τραπέζι" αυτή την εκδοχή;

Προσωπικά θα ζητούσα τις ελάχιστες και μέγιστες απαιτήσεις της εφαρμογής για τον τοπικό σέρβερ και θα πήγαινα στη λύση των Windows για μεγαλύτερη/σταθερή υποστήριξη.

Θα σου πρότεινα να τα σκεφτείς καλύτερα πάλι, αφήνοντας το τελικό κόστος τους εξοπλισμού πίσω και να έχεις ως βασικό παράγοντα το σωστό λειτουργικό θέμα.

🙂

Υποτίθεται ότι έχεις Time Machine backup και επαναφερεις το μηχάνημα σε προηγούμενο version.

Η πρόταση του τεχνικού για Mac δεν είναι καθόλου τυχαια και σε virtual machine έχεις και το πλεονέκτημα του snapshot και της μεταφοράς σε άλλο virtual machine αν γίνει κάτι , ή της επαναφορας του windows σε προηγούμενο snapshot που δουλεύε.

Το Mac τα οποία προβλήματα παρουσίασει , έχει εναλλακτικές και ευκολότερο trouble shooting . Δεν είναι windows και δεν έχει τα προβλήματα που εμφανίζονται στα windows κατά καιρούς.

Τελος πάντων,

Ένα windows μηχάνημα θα κάνει τη δουλειά του server φτηνότερα , αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα την κάνει καλύτερα.

30 λεπτά πριν, atheatos είπε

Αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές , όταν σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις τους έχουν τους server στο cloud (AWS) όπου τρέχουν μέσα σε virtual machine. 

Επεξ/σία από atheatos

2 ώρες πριν, katehaki είπε

Ναι κακή διατύπωση έκανα σιγά μην έβαζα windows server. Ήθελα να πω το μηχάνημα που θα τρέχει τα windows ως server. Ο τεχνικός τους μου είχε πει ότι θα προτιμούσε windows 10 και ακόμα καλύτερα windows 11. Μακάρι να μπορούσε να γίνει αυτή η δουλειά χωρίς προβλήματα σε Linux ή σε Mac και να μην ρίχνω τα μούτρα μου βάζοντας windows 😭 (Μη μου πεις να βάλω Sap χαχαχα)

Το φαντάστηκα αλλά καμιά φορά δεν ξέρεις τι σκοπό έχουν να προωθήσουν.... ;) 

58 λεπτά πριν, atheatos είπε

Υποτίθεται ότι έχεις Time Machine backup και επαναφερεις το μηχάνημα σε προηγούμενο version.

Η πρόταση του τεχνικού για Mac δεν είναι καθόλου τυχαια και σε virtual machine έχεις και το πλεονέκτημα του snapshot και της μεταφοράς σε άλλο virtual machine αν γίνει κάτι , ή της επαναφορας του windows σε προηγούμενο snapshot που δουλεύε.

Το Mac τα οποία προβλήματα παρουσίασει , έχει εναλλακτικές και ευκολότερο trouble shooting . Δεν είναι windows και δεν έχει τα προβλήματα που εμφανίζονται στα windows κατά καιρούς.

Τελος πάντων,

Ένα windows μηχάνημα θα κάνει τη δουλειά του server φτηνότερα , αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα την κάνει καλύτερα.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές , όταν σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις τους έχουν τους server στο cloud (AWS) όπου τρέχουν μέσα σε virtual machine. 

Το βασικότερο κομμάτι που θέλει είναι το backup της SQL που αυτό το κάνεις σε εξωτερικό χώρο...

Για μη επαγγελματικές λύσεις καλό είναι το Time Machine...παρεμπιπτόντως ποτέ δεν το έκανα χρήση δεν το θεωρώ τόσο για τις δικές μου εργασίες μιας και καθημερινά με custom τρόπους παίρνω τα backup's μου.

Τέλος σε ένα σύστημα με καλές σταθερές ρυθμίσεις και χειροκίνητες αναβαθμίσεις όλα καλά πάνε.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που τρέχουν VM's (εργάζομαι και εγώ σε μια) έχουν άλλα budgets και μιλάμε για άλλης κατηγορίας η αναφορά που έκανες σε σχέση με τις χαμηλής χρήσης που συζητάμε... 

Είναι χάσμα σύγκρισης :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, kormos είπε

Το φαντάστηκα αλλά καμιά φορά δεν ξέρεις τι σκοπό έχουν να προωθήσουν.... ;) 

Το βασικότερο κομμάτι που θέλει είναι το backup της SQL που αυτό το κάνεις σε εξωτερικό χώρο...

Για μη επαγγελματικές λύσεις καλό είναι το Time Machine...παρεμπιπτόντως ποτέ δεν το έκανα χρήση δεν το θεωρώ τόσο για τις δικές μου εργασίες μιας και καθημερινά με custom τρόπους παίρνω τα backup's μου.

Τέλος σε ένα σύστημα με καλές σταθερές ρυθμίσεις και χειροκίνητες αναβαθμίσεις όλα καλά πάνε.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις που τρέχουν VM's (εργάζομαι και εγώ σε μια) έχουν άλλα budgets και μιλάμε για άλλης κατηγορίας η αναφορά που έκανες σε σχέση με τις χαμηλής χρήσης που συζητάμε... 

Είναι χάσμα σύγκρισης :)

Σχεδόν όλοι  οι σύγχρονοι servers (της τάξεως του ERP)βρίσκονται σε docker ή virtual machines, είτε στο cloud , είτε locally. Η ευελιξία να έχει πολλούς διαφορετικούς servers σε ένα μηχάνημα και να τους ελέγχεις ανεξάρτητα είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

Οσο για το Time Machine που έβγαλες συμπέρασμα, χωρίς να το έχεις χρησιμοποιήσει , ασχολίαστο…

Το Mac OS έχει πολλά εργαλεία ( όπως και το Linux) που κάνουν την ζωή ενός επαγγελματία  πιο εύκολη.

Επεξ/σία από atheatos

Το virtualization χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις (μεγάλες) επιχειρήσεις καθώς έχει τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με το bare metal με λύσεις κατά κύριο λόγο της VMWare, Citrix, Microsoft, κλπ.

Ακόμη και το Storage και τμήματα του δικτύου και αυτά είναι virtual.

Στη δική σου περίπτωση, ιδανικά θα έβαζα έναν μικρό server (με Xeon και RAID-1 ή και RAID-5) για αυξημένο integrity & availability με Windows Server που το μόνο που θα έχει είναι το Hyper-V (ο ενσωματωμένος Hypervisor των Windows), και μέσα σε αυτό θα τρέχεις ο,τι χρειάζεσαι.

Σε πολύ μικρότερο κόστος είναι ένα PC με i5, καλύτερα πάλι με RAID, Windows Pro και Hyper-V.

Θα μπορούσε να τρέχει και σε Mac που χρησιμοποιείτε ήδη με VMWare Fusion ή Parallels αλλά θα σου αυξήσει τελικά πολύ το κόστος γιατί το κόστος / GB είναι μεγαλύτερο αλλά και γιατί συνήθως το availability είναι συνήθως μικρότερο.

Σε κάθε περίπτωση, backup, backup και backup…

Για άγνωστες λέξεις, pls, google it…

Ok, το Time Machine δεν είναι και τόσο καλό με τα τεράστια images των virtual guests. Κατά τ’άλλα είναι μια χαρά, όποτε το χρειάστηκα έγινε η δουλειά….

https://eclecticlight.co/?s=Time+Machine

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To VM image δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται (τρέχει)στον σκληρό του Mac. Όποτε το κόστος ανα gb το ξεχνάμε.

Τα πλεονέκτηματα του virtualization είναι παρά πολλά και επαναλαμβάνω δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επεξ/σία από atheatos

Διαβάζοντας λίγο το topic αλλά και χωρίς να ξέρω αυτά τα προγράμματα, δεν βγάζουν εκτελέσιμο αρχείο για MacOS; Επίσης το parallels κάνει arm64 vm, σε μένα είναι hit & miss μερικά x86 προγράμματα, τα πιο πολλά βέβαια τρέχουν και για να το λέει ο τεχνικός τους μάλλον δεν έχει θέμα. Μπορεί και amd64 vm αλλά το κάνει emulate και βαράει κόκκινα η CPU και ζεσταίνεται το σύστημα πολύ σε σχέση με την native arm64.
Επίσης υπάρχουν και άλλα λογισμικά για VM στο MacOS που είναι δωρεάν και δεν έχω δει προβλήματα ως τώρα στο δικό μου με κανένα ή έστω τα ίδια που έχω στο parallels έχω και στα άλλα, αλλά ναι, το parallels είναι μια κατηγορία μόνο του.
Η SQL μπορεί να τρέξει στο ίδιο το MacOS με docker, υπάρχει εύκολο το docker-compose.yml και μπορεί να τρέξει και σε Linux. Αν θυμάμαι καλά το parallels έχει μια έκδοση ubuntu που είναι κομμένη και ραμμένη για SQL Server.
Τώρα για Windows μηχάνημα εγώ το έχω κόψει εδώ και χρόνια να είναι native στο hardware. Βάζω proxmox και μέσα σε αυτό κάνω VM τα windows είτε τα 10/11 είτε τα server, ειδικά όταν μιλάμε για δουλειά που θέλει backups, το proxmox με το proxmox backup server (PBS) είναι άπαιχτο και δωρεάν, υποστηρίζει ακόμα και tapes για να πάει εκεί όλο το array που έχει πάρει ο PBS.
Native windows server μόνο αν υπάρχει κάνα synology με το active backup for business ή veeam αλλά και πάλι το θεωρώ κατώτερη λύση, ειδικά αν είναι να κάνει host vm.
Η ευκολία που παρέχει το proxmox με τα άπειρα scripts που υπάρχουν είναι από άλλο πλανήτη. Μόνο και μόνο ότι έχω cloud image templates που είναι pre-configured είναι υπεραρκετό.
Πιο πολλά ο @chmaikos σχετικά 

• Like 2

Σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία για εγκατάσταση server σε Mac και client σε Windows laptop και ο τεχνικός με ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να περάσει SQL 2022 γιατί είναι arm η αρχιτεκτονική του Mac... του είπα να το κάνει αυτό καλύτερα από το docker αλλά είπε πως δεν μπορεί να το αναλάβει γιατί δεν γνωρίζει από Mac (??) και αν ξέρω εγώ να κάνω την εγκατάσταση ή αν έχω άλλον τεχνικό να το κάνει αυτός. Μου έκανε λίγο εντύπωση η απάντηση του γιατί τον είχα δει σίγουρο πριν ξεκινήσουμε. Εγώ δεν έχω ξαναδουλέψει το docker αλλά με μια γρήγορη ματιά κατέβασα το image του SQL και μένει να το περάσω αλλά δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ σήμερα άλλο.

Αν υπάρχουν ιδέες/προτάσεις ευχαρίστως να τις ακούσω. 

1 ώρα πριν, katehaki είπε

Σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία για εγκατάσταση server σε Mac και client σε Windows laptop και ο τεχνικός με ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να περάσει SQL 2022 γιατί είναι arm η αρχιτεκτονική του Mac... του είπα να το κάνει αυτό καλύτερα από το docker αλλά είπε πως δεν μπορεί να το αναλάβει γιατί δεν γνωρίζει από Mac (??) και αν ξέρω εγώ να κάνω την εγκατάσταση ή αν έχω άλλον τεχνικό να το κάνει αυτός. Μου έκανε λίγο εντύπωση η απάντηση του γιατί τον είχα δει σίγουρο πριν ξεκινήσουμε. Εγώ δεν έχω ξαναδουλέψει το docker αλλά με μια γρήγορη ματιά κατέβασα το image του SQL και μένει να το περάσω αλλά δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ σήμερα άλλο.

Αν υπάρχουν ιδέες/προτάσεις ευχαρίστως να τις ακούσω. 

Την εγκατάσταση του server την έκανε στο parallels?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...