cat1967 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δεν νομίζω να βάζουν διπλάσια τσιπ αλλά τσιπ διπλάσιας χωρητικότητας.
J0hn82 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Κάτι μου λέει πως τα 16GB είναι τα νέα 8GB. Δεν έβαλε μυαλό η Apple. Η Apple πάντα έβγαζε hardware τόσο όσο στα να επαρκεί για τις απαιτήσεις του λογισμικού και της χρήσης που το προορίζει. Καθώς τα LLMs (Apple Intelligence) απαιτούν μεγάλα ποσά μνήμης δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Όσο το Apple Intelligence θα εξελίσσεται και θα μπαίνουν περισσότερες δυνατότητες θα χρειάζεται και περισσότερη μνήμη. Ήδη το Xcode 16 με το Predictive Code Completion κατά το beta stage δεν έτρεχε σε τίποτα λιγότερο από 16GB. Το τελικό release τρέχει με 8GB αλλά φαίνεται η τάση… Δεν αποκλείεται σε 2-3 χρόνια τα Apple Silicon με 8 GB μπουν σε λίστα ασύμβατων για νέες λειτουργίες του Apple Intelligence…
Sablj Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Πάντως ένα Mac mini με τον Μ2 με 8GB το έπαιρνα (μέχρι 300€) για να μπω σιγά σιγά στον κόσμο του MacOS... 2
Dinos1973 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Σε apple store εξωτερικου οι τιμες πλεον εχουν αλλαξει με βασει τα 16gb, η istorm ακομα την παπια...... 1
MikeKata Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 9 hours ago, kurkosdr said: Δεν νομίζω να υπάρχει κόσμος που να ισχυρίζεται σοβαρά ότι κάποιος που παίρνει Mac θα είναι ικανοποιημένος με 8GB, αν έχεις υπ'όψιν τέτοιο πόστ κάντο link να μείνει ιστορική παρακαταθήκη. Τώρα κάποιος που παίρνει PC laptop του κιλού θα είναι ικανοποιημένος με 8GB, αλλά αυτή είναι άλλη κατηγορία προϊόντος. Άλλο σου είπε ο φίλος, άλλο του απάντησες στο πρώτο σχόλιο. Συγκεκριμένα, είπε: 9 hours ago, Bil79 said: Αφου οι ειδικοι applologists του insomnia ηταν ξεκαθαροι οτι τα 8GB RAM ειναι αρκετΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!! 9 hours ago, kurkosdr said: ότι τα 8GB σε Mac είναι το ίδιο με 16GB στο PC. Διαφορετικά πράγματα. Επειδή ρώτησες, όμως: 9 hours ago, kurkosdr said: Δεν νομίζω να υπάρχει κόσμος που να ισχυρίζεται σοβαρά ότι κάποιος που παίρνει Mac θα είναι ικανοποιημένος με 8GB, αν έχεις υπ'όψιν τέτοιο πόστ κάντο link να μείνει ιστορική παρακαταθήκη. Δες την πληθώρα των σχολίων που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα 8GB με φράσεις του τύπου "για τον απλό χρήστη μια χαρά είναι", "εγώ χρησιμοποιώ με 8GB και είναι μια χαρά" κλπ. Κυριολεκτικά, ξεκινάνε από το 3ο σχόλιο του post. https://www.insomnia.gr/articles/apple/apple/ta-8gb-ram-isodynamoun-me-16gb-se-windows-leei-h-apple/ 3
Iiatropoulos Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 9 ώρες πριν, StavrosD είπε Τα 16GB πλέον είναι απολύτως απαραίτητα για τις νέες δυνατότητες. - Το Apple intelligence απαιτεί τουλάχιστον 4GB ελεύθερης μνήμης. - Το Xcode AI assistant λειτουργεί σε συστήματα με 16GB μνήμης και πάνω. - Πολλά macbook χάλαγαν επειδή λόγω συχνού Swap χάλαγε ο εσωτερικός δίσκος. Επειδή στον δίσκο αποθηκεύεται και το EFI BIOS δεν μπορούσε μετά να φορτώσει ούτε από εξωτερικό δίσκο. Με 16GB αυξάνεται και η αξιοπιστία τους. δεν ξέρω που διαβάσατε για τα 4gb μνήμης, πάντως στον Μ1 που τρέχει το apple inteligence 4gb δεν πιάνει. Κάτοχος Μ1 MAcbook Air 16/512, η καλύτερη αγορά υπολογιστή που έχω κάνει ever (δουλειές γραφείου). 2
Dimitris_1981 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Εγώ πάντως επιμένω ότι τα 8GB για έναν απλό χρήστη είναι αρκετά στο MacOS . Το πρόβλημα θα είναι αν θέλουν το ΑΙ που τα 8GB δεν θα φτάνουν και θα τρώνε swapping. Αυτοί όντως θα γκρινιάζουν και με το δίκιο τους. Αν το καλοσκεφτείς όμως και σε Windows για να έχεις ΑΙ (λέμε τώρα) θες καινούργιο Laptop. Στο παρακάτω video δείχνει ότι έχει ανοίξει αρκετά apps για να φτάσει σε κίτρινο memory pressure που σημαίνει ότι κάνει swapping και η μνήμη δεν είναι αρκετή. Οι περισσότεροι απλοί χρήστες που ξέρω ανοίγουν λιγότερα. Πιο πιθανό είναι να έχουν 10 tabs παρά 5 excel. Ο επαγγελματίας ακόμα και μόνο με excel, word, Web browser να είναι δεν θα πάει με 8GB αν τρέχει excel με 1000αδες rows και 10δες formulas. Αναφορά σε κείμενο https://youtu.be/WTyoSv_hpgg?si=nuh4Gy_m6LWB4uyX Προφανώς δεν λέω ότι δεν είναι εξωφρενικό ότι ζητάει +200$ για επιπλέον 8GB RAM ή 256GB SSD. Αυτό ή το δέχεσαι ή απλά δεν παίρνεις Mac μέχρι να δώσουν αυτό που θεωρείς λογικό. 3
enlightened Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Παιδιά αλίμονο, τα καταστήματα δε χάνουν λεφτά όταν η μαμά εταιρεία κάνει μείωση τιμών. Προφανώς θα δούμε και στα ελληνικά καταστήματα 16 RAM σε τιμή 8, και προφανώς τα 8άρια ως προϊόντα end of life θα λάβουνε γερές εκπτώσεις μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Συνήθως ο τρόπος που δουλεύει αυτό, είναι το rebate, δηλαδή τα καταστήματα πουλάνε με έκπτωση, στέλνουν τα τιμολόγια με τους σειριακούς από τα πουλημένα μηχανήματα, και η Apple κάνει την αντίστοιχη έκπτωση στις επόμενες παραγγελίες των καταστημάτων. Επεξ/σία 31 Οκτωβρίου από enlightened 2
petran1790 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Συμφωνω με τον φιλο παραπανω (Dimitris). Τα 8GB ειναι υπεραρκετα για τον απλο χρηστη. Εχω iMac M1 (8GB) για το "χαμαλικι" δηλαδη αρκετο browsing με ~10 tabs ανοιχτα, music, office, κτλ, και δεν ζοριζεται καθολου... εχω εντυπωσιαστει. Μπορει και με μηδενικο swapping.. οταν αρχιζω να το ζοριζω λιγο παραπανω (~20 tabs) θα αρχισει το swapping της ταξης των 200-800ΜΒ... αλλα οκ.. Μονο οταν του ανοιξω και Final Cut Pro εκει αρχιζει να κανει αρκετο swapping.. αλλα αυτο δεν ειναι δουλεια απλου χρηστη.. Ταυτοχρονα εχω και Macbook Air M3 16GB οπου εκει ναι.. αυτο σηκωνει να του κανεις παπαδες με μηδεν swapping... αλλα για τον απλο χρηστη τα 8 ειναι μια χαρα. ΥΓ. τα 16 GB min πλεον ειναι μια καλη ενεργεια απο την Apple για διαφορους λογους.
cat1967 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Καθε συζητηση για 8 μνημη το 2024 ειναι αστεια εξ ορισμου. Ελεος. 2 2
Tlykog Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Η RAM στα Mac είναι ενοποιημένη στο SOC και οι ανταλλαγή δεδομένων είναι πιο γρήγορη μεταξύ cpu και ram. Αυτό, με το κατάλληλο software, αποτελεί πλεονέκτημα του Mac απέναντι στα άλλα μηχανήματα. Γενικά το όλο μηχάνημα είναι custom και προσφέρει πλεονεκτήματα γιατί το software το εκμεταλλεύεται άψογα. Επιπλέον, οι προγραμματιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές για Mac δεν έχουν τεράστια πληθώρα διαφορετικού hardware, οπότε το optimization είναι πολύ πιο εύκολο. Το macOS χρησιμοποιεί μια διαφορετική αρχιτεκτονική διαχείρισης μνήμης, η οποία περιλαμβάνει τεχνικές όπως η δυναμική συμπίεση μνήμης και η βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων. Έτσι, ακόμη και αν καταναλώνεται αρκετή μνήμη από τις εφαρμογές, το macOS μπορεί να την «συμπιέσει», ελευθερώνοντας πόρους. Επομένως, οι εφαρμογές σε Mac συχνά έχουν πιο χαμηλή κατανάλωση μνήμης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές εξαιρέσεις, ανάλογα με την εφαρμογή και τη χρήση της. Δε θα υποστηρίξω αυτό που είπε η Apple, ότι τα 8Gb δικά της είναι 16GB για τους υπόλοιπους. Ήταν υπερβολικό ή ίσως να ισχύει σε συγκεκριμένα σενάρια χρήσης. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι το MacOS διαχειρίζεται πολύ διαφορετικά τη RAM σε σχέση με άλλα λειτουργικά και το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επεξ/σία 31 Οκτωβρίου από Tlykog 4
Super Moderators billdanos Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Super Moderators Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 25 minutes ago, Tlykog said: Δε θα υποστηρίξω αυτό που είπε η Apple, ότι τα 8Gb δικά της είναι 16GB για τους υπόλοιπους. Δεν το είπε αυτό η Apple, εμείς το λέμε για να σπάσουμε τα νεύρα στους υπόλοιπους! 😛 4
cat1967 Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 37 λεπτά πριν, Tlykog είπε Η RAM στα Mac είναι ενοποιημένη στο SOC και οι ανταλλαγή δεδομένων είναι πιο γρήγορη μεταξύ cpu και ram. Αυτό, με το κατάλληλο software, αποτελεί πλεονέκτημα του Mac απέναντι στα άλλα μηχανήματα. Γενικά το όλο μηχάνημα είναι custom και προσφέρει πλεονεκτήματα. Επιπλέον, οι προγραμματιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές για Mac δεν έχουν τεράστια πληθώρα διαφορετικού hardware, οπότε το optimization είναι πολύ πιο εύκολο. Το macOS χρησιμοποιεί μια διαφορετική αρχιτεκτονική διαχείρισης μνήμης, η οποία περιλαμβάνει τεχνικές όπως η δυναμική συμπίεση μνήμης και η βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων. Έτσι, ακόμη και αν καταναλώνεται αρκετή μνήμη από τις εφαρμογές, το macOS μπορεί να την «συμπιέσει», ελευθερώνοντας πόρους. Επομένως, οι εφαρμογές σε Mac συχνά έχουν πιο χαμηλή κατανάλωση μνήμης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές εξαιρέσεις, ανάλογα με την εφαρμογή και τη χρήση της. Δε θα υποστηρίξω αυτό που είπε η Apple, ότι τα 8Gb δικά της είναι 16GB για τους υπόλοιπους. Ήταν υπερβολικό ή ίσως να ισχύει σε συγκεκριμένα σενάρια χρήσης. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι το MacOS διαχειρίζεται πολύ διαφορετικά τη RAM σε σχέση με άλλα λειτουργικά και το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συμπίεση και αποσυμπίεση σημαίνει καθυστέρηση. Θαύματα μόνον στα παραμύθια. 2 1
Digital-Entity Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Βλέπω πλέον ότι οι τιμές είναι πιο προσιτές τώρα 2
Tlykog Δημοσ. 31 Οκτωβρίου Δημοσ. 31 Οκτωβρίου 14 λεπτά πριν, cat1967 είπε Συμπίεση και αποσυμπίεση σημαίνει καθυστέρηση. Θαύματα μόνον στα παραμύθια. Πάρε, χειρίσου Mac και ξαναγράψε. Πραγματικά "όχι". Δεν ισχύει αυτό που γράφεις. Όχι μόνο στα Mac, παντού. Δεν δουλεύει έτσι. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα