Προς το περιεχόμενο

Καινουργια Αναβαθμιση σε επεξεργαστη , μητρικη και μνημες. για gaming μονο.

Cubicolor

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα    σκεφτομαι να αγορασω τον  νεο 9800X 3D και θα τον παρω  γιατι παιζω μονο παιχνιδια.. και θελω να  μου προτεινετε μια  παρα  πολυ καλη μητρικη σε  Χ870Ε και ενα παρα πολυ καλο σετακι μνημων σε 48  giga DDR5

Σε μητρικη  ειμαι αναμεσα σε αυτες τις 2

https://www.skroutz.gr/s/56610314/ASRock-PHANTOM-GAMING-X870E-Nova-WiFi-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

image.png.46965a8b347cdc840cfb9fd2822c2772.png

και σε αυτην

https://www.skroutz.gr/s/56610150/ASRock-X870E-Taichi-Wi-Fi-Motherboard-Extended-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

image.png.38202035690ecb229eac6ceb26ca5189.png

απλα θελω να αγορασω  48  giga DDR5  για τον  λογο οτι παιζω παρα  πολλα games skyrim ,  falloyt 3 ,,  fallout  4 ,,witcher 3   κτλ τα  οποια ειναι με mods  και  γενικως ειναι παρα  πολυ βαρια ...

σε  μνημες σε  πιες να  πηγαινα?

Μπορειτε να μου προτεινετε ενα πολυ καλο σετακι μνημων  DDr5  me  2x24GB se   6000/cl30? που να  υποστηριζονται απο αυτες τις 2 μητρικες?

επισης πια ειναι η γνωμη σας  για αυτες τις 2 ,μητρικες?

Επεξ/σία από Cubicolor
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

1 ώρα πριν, Cubicolor είπε

παιζω παρα  πολλα games skyrim ,  falloyt 3 ,,  fallout  4 ,,witcher 3   κτλ τα  οποια ειναι με mods  και  γενικως ειναι παρα  πολυ βαρια ...

Σε τί μηχάνημα τα παίζεις τώρα?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, turbat0s είπε

Σε τί μηχάνημα τα παίζεις τώρα?

εχω εναν 9900κ  και  μια   2080Τι   αλλα  θα αγορασω νεα   gpu οπως την  4090  η την  5090   ,το θεμα ειναι οτι θελω να μου απαντησεις σε αυτα  που ρωτησα..

οπως και να εχει το πραγμα θα αγορασω  τον  9800X 3D και την  https://www.skroutz.gr/s/56610314/ASRock-PHANTOM-GAMING-X870E-Nova-WiFi-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

εμενα με απασχολει πιο σετακι μνημες να αγορασω για   την  ASRock-PHANTOM-GAMING-X870E-Nova..

https://pg.asrock.com/MB/AMD/X870E Nova WiFi/index.asp

μονο παιχνιδια παιζω   και γι αυτο θελω να αγορασω  τον  9800x3D. 

Επεξ/σία από Cubicolor

1 ώρα πριν, Cubicolor είπε

το θεμα ειναι οτι θελω να μου απαντησεις σε αυτα  που ρωτησα..

Θα σου απαντήσουν αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα, λίγο υπομονή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Cubicolor είπε

Καλησπερα    σκεφτομαι να αγορασω τον  νεο 9800X 3D και θα τον παρω  γιατι παιζω μονο παιχνιδια.. και θελω να  μου προτεινετε μια  παρα  πολυ καλη μητρικη σε  Χ870Ε και ενα παρα πολυ καλο σετακι μνημων σε 48  giga DDR5

https://www.skroutz.gr/s/56610314/ASRock-PHANTOM-GAMING-X870E-Nova-WiFi-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

και σε αυτην

https://www.skroutz.gr/s/56610150/ASRock-X870E-Taichi-Wi-Fi-Motherboard-Extended-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html

απλα θελω να αγορασω  48  giga DDR5  για τον  λογο οτι παιζω παρα  πολλα games skyrim ,  falloyt 3 ,,  fallout  4 ,,witcher 3   κτλ τα  οποια ειναι με mods  και  γενικως ειναι παρα  πολυ βαρια ...

Μπορειτε να μου προτεινετε ενα πολυ καλο σετακι μνημων  DDr5  me  2x24GB se   6000/cl30? που να  υποστηριζονται απο αυτες τις 2 μητρικες?

Μπορείς να δεις συμβατές ραμ για οποία μητρική θες στο site της εκάστοτε εταιρίας.Ας πούμε πχ  για την πρώτη που αναφέρεις (έχει και κάποια Κιτ των 48)  https://pg.asrock.com/mb/AMD/X870E Nova WiFi/index.asp#MemoryGNR.Αλλος τροπος είναι να κοιτάξεις συμβατότητα μέσω των site των εταιριών που πουλάνε ραμ...Παράδειγμα για την ίδια μητρική από gskill https://www.gskill.com/configurator?page=1&cls=1529635169&manufacturer=1524725289&chipset=1727666031&model=1727666804.Προσωπικα επειδή δεν κυνηγάς κάτι ακραίο σε συχνότητα δεν θα είχα θέμα να αγοράσω οποιοδήποτε Κιτ.Αλλα δεν μπορώ και να σου δώσω κάποια εγγύηση.Το πιο κοντινό σε συμβατότητα  είναι οι δυο τρόποι που σου ανέφερα πιο πάνω.

Επεξ/σία από niko13

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, niko13 είπε

Μπορείς να δεις συμβατές ραμ για οποία μητρική θες στο site της εκάστοτε εταιρίας.Ας πούμε πχ  για την πρώτη που αναφέρεις (έχει και κάποια Κιτ των 48)  https://pg.asrock.com/mb/AMD/X870E Nova WiFi/index.asp#MemoryGNR.Αλλος τροπος είναι να κοιτάξεις συμβατότητα μέσω των site των εταιριών που πουλάνε ραμ...Παράδειγμα για την ίδια μητρική από gskill https://www.gskill.com/configurator?page=1&cls=1529635169&manufacturer=1524725289&chipset=1727666031&model=1727666804.Προσωπικα επειδή δεν κυνηγάς κάτι ακραίο σε συχνότητα δεν θα είχα θέμα να αγοράσω οποιοδήποτε Κιτ.Αλλα δεν μπορώ και να σου δώσω κάποια εγγύηση.Το πιο κοντινό σε συμβατότητα  είναι οι δυο τρόποι που σου ανέφερα πιο πάνω.

σε  48 giga  που ειναι συμβατες με την  X870E Nova WiFi  εχει  μονο αυτες/

https://www.gskill.com/product/165/390/1693902423/F5-6400J3239F24GX2-TZ5NR

https://www.skroutz.gr/s/47269603/G-Skill-Trident-Z5-Neo-RGB-48GB-DDR5-RAM-me-2-Modules-2x24GB-kai-Tachytita-6400-gia-Desktop-F5-6400J3239F24GX2-TZ5NR.html

image.png.046164ba3b72582298503177bfc156e8.png

το θεμα ειναι οι συγκεκριμενες  θα μου τρεξουνε με την  ,μητρικη αυτη? χωρις κανενα προβλημα??

Επεξ/σία από Cubicolor

Πριν βγει ο επεξεργαστής και γίνουν reviews δεν θα έπαιρνα μνήμες. Πόσο μάλλον που είναι x3d που έως τώρα είχαν μικρότερες απαιτήσεις σε ταχύτητα ram από τους μη x3d της ίδιας σειράς. Γιατί να μην τον εκμεταλλευτείς πλήρως αγοράζοντας ένα τσικ πιο γρήγορη μνήμη ή να πετάξεις έστω λίγα χρήματα με γρηγορότερη μνήμη από ότι χρειάζεται; Υπομονή θα έλεγα έως 6-7 Νοεμβρίου για τα reviews και την κυκλοφορία.

Παρεμπιπτόντως το "sweet spot" των Ryzen 9000 μη x3d είναι 6400 MHz.

Επίσης ίσως θέλεις και USB4 στη μητρική.

Συγκριτικό με όλες τις X870/X870E:

15 ώρες πριν, Cubicolor είπε

και σε αυτην

Το οτι για 7800x3D το sweetspot ειναι 6000MT/s CL30 δε σημαινει οτι αυτο θα συνεχισει με τον 9800x3D και x870E motherboard. Περιμενε reviews 9800x3D και λιγο ακομη για τεστς για RAM και αποφασιζεις μετα. Ουτως η αλλως τα τεστς θα βγουν πριν μπορεις ν αγορασεις τον επεξεργαστη Ελλαδα λογικα. 

Για τις μητρικες εγω δεν μπορω να πω τιποτα. Απλα μου φαινονται overkill. Αλλα δικα σου λεφτα ειναι. Ισως αλλοι να ξερουν καλυτερα. Εγω θα εψαχνα online. 

Τι ειναι που σε τραβαει στις X870E? Η μονη διαφορα απο τις αντιστοιχες X670E (που ειναι επισης overkill για gaming) ειναι το usb4. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Babis_allos είπε

Το οτι για 7800x3D το sweetspot ειναι 6000MT/s CL30 δε σημαινει οτι αυτο θα συνεχισει με τον 9800x3D και x870E motherboard. Περιμενε reviews 9800x3D και λιγο ακομη για τεστς για RAM και αποφασιζεις μετα. Ουτως η αλλως τα τεστς θα βγουν πριν μπορεις ν αγορασεις τον επεξεργαστη Ελλαδα λογικα. 

Για τις μητρικες εγω δεν μπορω να πω τιποτα. Απλα μου φαινονται overkill. Αλλα δικα σου λεφτα ειναι. Ισως αλλοι να ξερουν καλυτερα. Εγω θα εψαχνα online. 

Τι ειναι που σε τραβαει στις X870E? Η μονη διαφορα απο τις αντιστοιχες X670E (που ειναι επισης overkill για gaming) ειναι το usb4. 

παντος  για  μητρικη αυτη θα αγορασω σε μερικες  ημερες

για τα λεφτα της δινει τοσα πραγματα σε σχεση με αλλες  ποιο ακριβοτερες  μητρικες././

δες  αυτο το video και θα καταλαβεις τι εννοω.

Screenshot 2024-10-30 104107.png

Επεξ/σία από Cubicolor

43 λεπτά πριν, Cubicolor είπε

παντος  για  μητρικη αυτη θα αγορασω σε μερικες  ημερες

για τα λεφτα της δινει τοσα πραγματα σε σχεση με αλλες  ποιο ακριβοτερες  μητρικες././

δες  αυτο το video και θα καταλαβεις τι εννοω.

Screenshot 2024-10-30 104107.png

Περισσότερο η ερώτηση μου έχει να κάνει όχι με το γιατί αυτά τα Χ870Ε αλλά γιατί Χ870Ε. Αλλά οκ πας top end προφανώς δεν είναι πρόβλημα, μόνο χρήματα είναι. Απλά απορώ εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θέλεις από αυτά. Πχ τι ακριβώς πιστεύεις ότι θα χρησιμοποιήσεις από ένα καλό Β650Ε όπως Gigabyte Aorus Elite B650E έναντι αυτού που παίρνεις;

Ελπίζω ότι αφού πετάς τόσα λεφτά σε πράγματα που είναι κατα βάση αχρείαστα θα φροντίσεις τουλάχιστον να έχεις πάρει TOP TOP monitor. Ειδικά με 4090/5090 σίγουρα κανά 4k 32" OLED 240hz, αν όχι ένα απ τα dual mode 32" OLED 4k/240hz 1080p/480hz. Eκτός αν παίζεις σε καναπέ/τηλεόραση όποτε καμιά OLED 42/48/55/65 από των τελευταίων χρόνων με 120hz. Όχι να δίνεις 500 ευρώ σε ΜΒ και να παίζεις σε IPS οθόνη πχ..

Επεξ/σία από Babis_allos

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Ola150 είπε

Συγγνώμη για το άσχετο αλλά μου κάνει εντύπωση το 48GB RAM. Γιατί όχι 64; 

εμενα μου ειπανε 48 Giga για τον λογο οτι  τα 64GB είναι πιο αργά. Εκτός αν υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να εκμεταλευτούν τόση RAM

ισχυει κατι τετοιο οτι τα 64 GB ειναι πιο αργα στο gaming?

επισης μου ειπανε και αυτο/./

οτι  τα 2χ24 είναι καλύτερα σε σχέση με τα 2χ32 από άποψη κλοκαρίσματος γιατί είναι η μεγαλύτερη single rank χωρητικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Οπότε αν θες να πετύχεις υψηλές ταχύτητες-μικρό latency πας σε 1dimm per channel μητρική και single rank μνήμες 2χ16 (Hynix A-die) ή 2χ24 (Hynix M-die).

Περα αυτο καπιος μου ειπε οτι η  χωριτικοτητα της μνημης  32, 48, 64 DDR5   εξαρταται   απο τον αριθμο των πυρηνων  της καθε cpus/

ισχυει κατι  τετοιο?/

Επεξ/σία από Cubicolor

2 ώρες πριν, Cubicolor είπε

εμενα μου ειπανε 48 Giga για τον λογο οτι  τα 64GB είναι πιο αργά. Εκτός αν υπάρχουν παιχνίδια που μπορούν να εκμεταλευτούν τόση RAM

ισχυει κατι τετοιο οτι τα 64 GB ειναι πιο αργα στο gaming?

οτι  τα 2χ24 είναι καλύτερα σε σχέση με τα 2χ32 από άποψη κλοκαρίσματος γιατί είναι η μεγαλύτερη single rank χωρητικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Οπότε αν θες να πετύχεις υψηλές ταχύτητες-μικρό latency πας σε 1dimm per channel μητρική και single rank μνήμες 2χ16 (Hynix A-die) ή 2χ24 (Hynix M-die).

Περα αυτο καπιος μου ειπε οτι η  χωριτικοτητα της μνημης  32, 48, 64 DDR5   εξαρταται   απο τον αριθμο των πυρηνων  της καθε cpus/

ισχυει κατι  τετοιο?/

Χωρίς να έχω τόσο σύγχρονο σύστημα, πιστεύω πως είμαι σωστός αν θα πω  .."παραμύθια της Χαλιμάς"!

Το μόνο που είναι λογικό και σωστό είναι πως το καλύτερο στην μνήμη είναι ένα σετ των 2. Η τετράδα (4) δεν μπορεί να πιάσει εύκολα τις συχνότητες που πιάνουν οι δύο μόνο και (εννοείται) ούτε μια μονή μνήμη είναι σωστή επιλογή.

Και ερχόμαστε στα παράλογα:

α) Από που κι ως που τα 64GB είναι πιο αργά από τα 48GB! Ο φωστήρας που σου το είπε γνωρίζει τι σημαίνει χρονισμός μνήμης; Όταν έχω τους ίδιους ακριβώς χρονισμούς μέχρι το τελευταίο στοιχείο, τότε είτε είναι 16GB, είτε είναι 24GB, 32GB, 48GB κλπ. έχουν την ίδια ταχύτητα!

β) Η ποσότητα (χωρητικότητα) της μνήμης εξαρτάται από τον αριθμό των πυρήνων; Άλλο πάλι και τούτο! Το πόση μνήμη θα μπει εξαρτάται από το πόση χρειάζεται ο χρήστης ανάλογα με την εργασία του και έχει άνω όριο την μέγιστη που μπορεί να μπει στην μητρική και εξαρτάται από την αρχιτεκτονική του συστήματος.

Παράδειγμα: Η Asrock X870E που αναφέρθηκε παραπάνω γράφει στα χαρακτηριστικά της.

"- Max. capacity of system memory: 256GB"

Αυτά τα 256GB μπορεί να τα δουλέψει με τον πιο μικρό επεξεργαστή που μπορεί να πάρει έως τον μεγαλύτερο!

• Like 3

4 ώρες πριν, Cubicolor είπε

Κι εγώ λίγο κοιτάω αν υπάρχει κάτι καλό σε μεγαλύτερο από 32GB, δηλαδή 48 η 64, και μου φαίνεται λογική αυτή η εξήγηση. 

(Εντάξει το άλλο με τους πυρήνες είναι ακυρο)

58 λεπτά πριν, TopCLR είπε

α) Από που κι ως που τα 64GB είναι πιο αργά από τα 48GB! Ο φωστήρας που σου το είπε γνωρίζει τι σημαίνει χρονισμός μνήμης; Όταν έχω τους ίδιους ακριβώς χρονισμούς μέχρι το τελευταίο στοιχείο, τότε είτε είναι 16GB, είτε είναι 24GB, 32GB, 48GB κλπ. έχουν την ίδια ταχύτητα!

!

Εδω είναι το θεμα: φυσικά και αν έχουν ίδιους χρονισμούς θα είναι ίδια η ταχύτητα. 

Αλλά το θέμα είναι, έχουν τους ίδιους χρονισμούς ένα στικ των 24GB με ενα των 32GB? 

Η παραπάνω εξήγηση ίσως δικαιολογεί ότι σε ένα στικ των 24GB μπορούν να πετύχουν καλύτερα timmings από ότι σε ένα στικ των 32GB, και οποτε για αυτο να είναι πιο γρήγορα τα 2x24=48GB. 

8 hours ago, TopCLR said:

Χωρίς να έχω τόσο σύγχρονο σύστημα, πιστεύω πως είμαι σωστός αν θα πω  .."παραμύθια της Χαλιμάς"!

Το μόνο που είναι λογικό και σωστό είναι πως το καλύτερο στην μνήμη είναι ένα σετ των 2. Η τετράδα (4) δεν μπορεί να πιάσει εύκολα τις συχνότητες που πιάνουν οι δύο μόνο και (εννοείται) ούτε μια μονή μνήμη είναι σωστή επιλογή.

Και ερχόμαστε στα παράλογα:

Εγώ είχα πει αρχικά στον TS ότι τα 2X16GB 6000 MT/s SR A-die που κοιτούσε δίνουν το καλύτερο value, είναι plug and play και αυτά επιλέγω και εγώ.

Όταν μετά με ρώτησε ποιο είναι το καλύτερο που υπάρχει, σε τεχνολογικό forum είμαστε οπότε απάντησα αντικειμενικά ότι το καλύτερο είναι το SR M-die γιατί καταφέρνει καλύτερα OC από τα DR A-die και έχει περισσότερη χωρητικότητα από τα SR A-die. Πέρα από τα άπειρα post στο reddit μπορείς να δεις ότι η G.Skill στην καλύτερη σειρά της για AMD χρησιμοποιεί μόνο SR dies και ότι γενικότερα για AMD δεν έχει βγάλει DR πάνω από 6000 MT/s.

Αν όπως γράφεις υπήρχε τρόπος να είναι ακριβώς τα ίδια όλα τα timings μέχρι το τελευταίο στοιχείο (που δεν υπάρχει γιατί τα dies δεν έχουν ίδια timings / subtimings) και το σύστημα ήταν αρκετά καλό ώστε να έχουν και το ίδιο tPHYRDL μετά όπως είναι φυσικό τα DR θα ήταν πιο γρήγορα.

Επεξ/σία από elpenor
  • Like 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...