Προς το περιεχόμενο

Η Cosmote FTTH μας κάνει νερά! Ερώτηση για ping inalan με Γερμανία.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στους απανταχού guru και gamers του forum. Η ιστορία μας ξεκινά τον Αύγουστο του 2024 που αποφάσισα να βάλω 1000mbps FTTH και δεδομένου ότι είμαι gamer επέλεξα την cosmote που φημίζεται για τα χαμηλά της ping με εξωτερικό (δεν θα αναφερθώ στο δράμα που περάσαμε σαν πολυκατοικία με τους εργολάβους της COSMOTE μέχρι να περάσουν οπτικές στο κτήριο και το τι επιπλέον καθόμασταν και πληρώναμε για να κάνουν σχεδόν σωστά την δουλειά τους...)

Παίζω αρκετά Counter Strike 2 αυτό τον καιρό (μην με ρωτήσετε γιατί, το ξέρω ότι το παιχνίδι είναι μπάχαλο...) και είχα ένα σταθερό 35ms με τον κοντινότερο server της Γερμανίας.

14 Οκτωβρίου διαπίστωσα για πρώτη φορά ότι με συνδέει πλέον σαν πρώτο hop με server της Αγγλίας με 45ms και ο server της Γερμανίας έχει πλέον 58ms, της Αυστρίας 68ms κτλ. Δεδομένου ότι ξέρω λίγη γεωγραφία και είμαι και πρώην τεχνικός 2ου επιπέδου του ΟΤΕ με ενα CCNA κατάλαβα ότι για κάποιο λόγο η COSMOTE με κάνει route μέσω UK και με επαναδρομολογεί από εκεί για Ευρώπη. Προφανώς έκανα ping απο CMD διάφορα sites σε Λονδίνο και Βερολίνο και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Μετά απο 12 ώρες περίπου έστρωσε και ο Γερμανικός server εμπφανιζόταν πρώτος με 35ms αλλά 24 Οκτωβρίου το πρόβλημα προέκυψε πάλι και κράτησε πάνω απο μέρα...

Να μην τα πολυλογώ δήλωσα βλάβη 2 φορές, την 1η μου την κλείσανε απο το 1ο επίπεδο (τηλεφωνικό κέντρο) με δικαιολόγηση ότι φταίνε οι server του παιχνιδιού (όοοοτι νάναι) και την 2η την στείλανε στα συνεργεία και έπρεπε να χώνω συνάδελφο να την κοιτάζει Σαββατιάτικα για να μην τρέχουν τον κακομοίρη τον τεχνικό με τα κατσαβιδάκια του να ψάχνει γιατι ο ΟΤΕ επιλέγει να με routαρει μέσω UK.

Έχω 2 ερωτήσεις για εσάς.

1) Τι ping έχετε με inalan από Αθήνα με Γερμανία? Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να καταγγείλω την σύμβαση με COSMOTE μιας και ο μόνος λόγος που πληρώνω το Premium τους είναι για να έχω χαμηλό ping και απόσο φαίνεται δεν εγγυόνται πλέον τέτοιο επίπεδο υπηρεσίας.

2) Σας έχουν σπάσει και εσάς τα νεύρα δεδομένου ότι πληρώνετε το πιο ακριβό internet στην ΕΕ και οι υπηρεσίες του ΟΤΕ από το customer care μέχρι και τις τεχνικές παροχές γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερες?

Επισυνάπτω φωτογραφίες με τα αντίστοιχα ping πριν και μετά την παρουσίαση του προβλήματος.

cs2 ping 2.png

cs2 low ping.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Lol θα καταγγείλεις μια best-effort οικιακή γραμμή με κανενός είδους SLA επειδή είχε κάποια reroutes και ανέβηκε λίγο το ping για λίγες ώρες/μέρες. Καλή τύχη με αυτό.

Κατά τα άλλα, υπάρχει ένα smokeping που τρέχει από Γερμανία (Hetzner) με όλους τους ελληνικούς παρόχους, αν θες να κάνεις συγκρίσεις: 

http://smoke.narfhosting.net/cgi-bin/smokeping.cgi

Επεξ/σία από infin1tyGR
  • Like 3
  • Thanks 1

7 ώρες πριν, infin1tyGR είπε

Lol θα καταγγείλεις μια best-effort οικιακή γραμμή με κανενός είδους SLA επειδή είχε κάποια reroutes και ανέβηκε λίγο το ping για λίγες ώρες/μέρες. Καλή τύχη με αυτό.

Κατά τα άλλα, υπάρχει ένα smokeping που τρέχει από Γερμανία (Hetzner) με όλους τους ελληνικούς παρόχους, αν θες να κάνεις συγκρίσεις: 

http://smoke.narfhosting.net/cgi-bin/smokeping.cgi

Απιστευτο! Η wind οπως φαινεται εχει το node με το χαμηλοτερο ms προς Γερμανια! Πφφφ οπως φαινεται η inalan δεν ακουμπά ακομα την cosmote. Vodafone αργή, forthnet 2 nodes της βγαζουν πανομοιοτυπα αποτελεσματα με τα top 2 της cosmote (μηπως ειναι τα ιδια nodes και τα μοιραζονται?). Ευχαριστώ για το insight φιλε μου.

Πληροφοριακα δεν χρειαζεται να πατησεις σε sla για να σπασεις οικιακο συμβολαιο και να μην πληρωσεις ρητρα διακοπης. Αμα βγει ανεφικτοτητα γινεται πολυ ανετα και η αποδέσμευση.

• Super Moderators

Ανεφικτότητα στο να μην έχει το latency που είχε κάποτε? 

Το να μην πιάνει τον συγχρονισμό (DSL) ή την ταχύτητα που πρέπει ή να έχει αποσυνδέσεις να το καταλάβω, αλλά latency το οποίο μπορεί να επηρεάζεται από ουκ ολίγα πράγματα? 

Αν ήταν έτσι θα τα σπάγαμε όλοι με το παραμικρό, όλο και κάποιο server θα βρίσκαμε σαν δικαιολογία...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Thresh είπε

Ανεφικτότητα στο να μην έχει το latency που είχε κάποτε? 

Το να μην πιάνει τον συγχρονισμό (DSL) ή την ταχύτητα που πρέπει ή να έχει αποσυνδέσεις να το καταλάβω, αλλά latency το οποίο μπορεί να επηρεάζεται από ουκ ολίγα πράγματα? 

Αν ήταν έτσι θα τα σπάγαμε όλοι με το παραμικρό, όλο και κάποιο server θα βρίσκαμε σαν δικαιολογία...

Στο ftth ειναι πολυ συγκεκριμενα πραγματα που επηρεάζουν το latency και εχουν να κανουν κυριαρχα με τα hops. Εκτος αν ο χρηστης ειναι ερασιτεχνης και παιρνει απο wifi 4 δωματια μακρια απο το ρουτερ, κατι που εγω δεν ειμαι. Επιλεγει καποιος cosmote για το latency. Αμα τα χαλασει και σε αυτο ο ΟΤΕ παμε και σε φτηνοτερες λυσεις. Εγω προσωπικα για το καλύτερο ping πηγα cosmote, οπως και η πλειοψηφια των gamers που παιζουν competitive. Νομιζω βλεπεις στις φωτο ξεκαθαρα τα hops φιλε μου... Επισης ανεφερα οτι εριξα ping με cmd και σε ακυρα με τον server ip και ειχα τα ιδια αποτελεσματα... Δεν καταλαβαινω απο που βγαζεις το συμπερασμα οτι "διαλεξα" τον server να σπασω το συμβολαιο... Απο τα ποστ σου καταλαβαινω οτι γνωριζει τι εστι signal hop... 

Υ.Γ.: μετοχές στον ΟΤΕ εχετε και καιγεστε μην σπασω αδικα το συμβολαιο μου μαζι του? Wtf... Αφου 1)λεμε εχω τροπο να βγει ανεφικτοτητα...

2) ο κυριοτερος λογος να αγορασω ενα τετοιο προϊόν ειναι το latency και το consistency σε αυτο...

Επεξ/σία από hliasgiannopoulos

• Super Moderators

Με το "όλο και κάποιο server θα βρίσκαμε σαν δικαιολογία" που έγραψα εννοούσα ότι όλοι θα επιλέγαμε ένα τυχαίο server με τον οποίο είχε παλιότερα ο πάροχός μας χαμηλότερο latency και θα τον χρησιμοποιούσαμε σαν αφορμή για να σπάμε συμβόλαιο χωρίς ρήτρα.

Δυστυχώς για μας δεν νομίζω ότι προβλέπεται κάτι τέτοιο, δοκίμασέ το και πες μας αντίδραση παρόχου καθώς και την απάντηση της ΕΕΤΤ στην καταγγελία που λογικά θα κάνεις αργότερα.

45 λεπτά πριν, Thresh είπε

Με το "όλο και κάποιο server θα βρίσκαμε σαν δικαιολογία" που έγραψα εννοούσα ότι όλοι θα επιλέγαμε ένα τυχαίο server με τον οποίο είχε παλιότερα ο πάροχός μας χαμηλότερο latency και θα τον χρησιμοποιούσαμε σαν αφορμή για να σπάμε συμβόλαιο χωρίς ρήτρα.

Δυστυχώς για μας δεν νομίζω ότι προβλέπεται κάτι τέτοιο, δοκίμασέ το και πες μας αντίδραση παρόχου καθώς και την απάντηση της ΕΕΤΤ στην καταγγελία που λογικά θα κάνεις αργότερα.

Μα εδω εχει με ολοκληρη χωρα αλλο latency οχι με καποιο server. Η βλαβη για ανεφικτοτητα πηγαινε, αυτο μου προτειναν σαν λυση αλλα ειπα στον συναδελφο τεχνικο στο 2nd να ζητησει απο συναδελφο στο nmc-data να δοκιμασει να περνά την δρομολογηση της γραμμης μου μονο απο τα nodes oteglobe 7 και oteglobe 8 απο οπου οπως φαινεται εχει σταθερα 35ms προς Γερμανια (δες την απαντηση του infinitygr παραπανω και το smokeping που ανεφερε, εχει ενδιαφεροντα αποτελεσματα). Γενικα ημουν αρκετα χρονια τεχνικος 2nd level στον ΟΤΕ και εχω τα κονέ μου και τις γνωσεις μου πανω στο θεμα ;). Γενικα βαση του συγκεκριμενου smokeping μονο η wind/ πλεον nova φαινεται να εχει χαμηλοτερο ping με Γερμανια και αυτο απο συγκεκριμενο node (29ms). Ισως το σκεφτω να κανω την δοκιμη βγαζοντας ανεφικτοτητα στον οτε και γυρνωντας σε wind αλλα στην wind εχω λιγα κονε για να ψαξω το θεμα σοβαρα και φοβαμαι οτι θα μου κανουν χειροτερη πατατα. Γενικά ελληνικοι παροχοι και τεχνογνωσια και σοβαρη βλαβοδιαχειριση εν ετη 2024 δεν πανε μαζι...

• Super Moderators
4 minutes ago, hliasgiannopoulos said:

Μα εδω εχει με ολοκληρη χωρα αλλο latency οχι με καποιο server.

Σε best effort υπηρεσία όπως έγραψε πιο πάνω ο infin1tyGR.

5 minutes ago, hliasgiannopoulos said:

και εχω τα κονέ μου

Εξαιτίας αυτού θα γλυτώσεις ρήτρα. 

• Like 1

1 ώρα πριν, Thresh είπε

Σε best effort υπηρεσία όπως έγραψε πιο πάνω ο infin1tyGR.

Δεν ξερω ρε παιδια, τοσο υπερβολικος ειμαι να θεωρω τραγικο να σε πηγαινουν Γερμανια μεσω Αγγλιας?

Αυτο κυριως εκθετω καθως και την αδυναμια κατανοησης του προβληματος απο δυο επιπεδα βλαβοδιαχειρισης του ΟΤΕ.... Καθε χρονο και χειροτερα...

• Super Moderators
18 minutes ago, hliasgiannopoulos said:

Δεν ξερω ρε παιδια, τοσο υπερβολικος ειμαι να θεωρω τραγικο να σε πηγαινουν Γερμανια μεσω Αγγλιας?

Αυτο κυριως εκθετω καθως και την αδυναμια κατανοησης του προβληματος απο δυο επιπεδα βλαβοδιαχειρισης του ΟΤΕ.... Καθε χρονο και χειροτερα...

Καθόλου, αντιθέτως θα ήταν λογικό να μην έχει τέτοιο routing εφόσον υπάρχει καλύτερο.

Απλά ο πάροχος θεωρεί ασήμαντη την απώλεια. :(

Δυστυχώς και να αλλάξεις τώρα, χωρίς κόστος, δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον με άλλον πάροχο.

Οπότε ζυγίζεις τα θετικά και τα αρνητικά.

• Like 1

1 ώρα πριν, Thresh είπε

Καθόλου, αντιθέτως θα ήταν λογικό να μην έχει τέτοιο routing εφόσον υπάρχει καλύτερο.

Απλά ο πάροχος θεωρεί ασήμαντη την απώλεια. :(

Δυστυχώς και να αλλάξεις τώρα, χωρίς κόστος, δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον με άλλον πάροχο.

Οπότε ζυγίζεις τα θετικά και τα αρνητικά.

Μιλησα και με φιλη που είναι προϊσταμενη σε τμημα τεχνικο της wind και πρακτικα μου λεει κανεις δεν θα ασχοληθει τοσο και κονε να βαλεις. Απλα καποτε ο ΟΤΕ ηταν ο μονοφθαλμος στο βασίλειο των τυφλων. Πλεον ειναι τα ιδια χάλια. Εχει κανει outsource το μεγαλύτερο κομμάτι του τεχνικου του, δινει μισθους πεινας οποτε κανεις δεν καθεται για πανω απο μερικα χρονια και το επιπεδο πεφτει μερα με την μερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...