Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια εκτεταμένη έρευνα αποκαλύπτει σημαντικά περιστατικά επιστημονικής απάτης στον τομέα της έρευνας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χαμένης χρηματοδότησης και σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη θεραπειών.

Έξι κορυφαίοι ερευνητές βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου, με περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις να περιέχουν ύποπτα δεδομένα και παραποιημένες εικόνες. Ο Berislav Zlokovic, κορυφαίος ερευνητής παγκοσμίως στον τομέα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, έχει δεκάδες δημοσιεύσεις με προβληματικά στοιχεία σε έγκριτα περιοδικά όπως το Nature Medicine και το Journal of Neuroscience. Οι έρευνές του οδήγησαν στη χορήγηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία ZZ Biotech για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που τελικά απέτυχε στις κλινικές δοκιμές.

Ο Eliezer Masliah, πρώην Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, εμπλέκεται σε 132 ύποπτες δημοσιεύσεις. Η έρευνά του επηρέασε σημαντικά την ανάπτυξη των φαρμάκων prasinezumab από τη Roche Pharmaceuticals και Minzasolmin για τη νόσο Πάρκινσον, με 238 ενεργές πατέντες να βασίζονται στο αμφισβητούμενο έργο του.

Ο Marc Tessier-Lavigne, πρώην πρόεδρος του Stanford, βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας με 12 δημοσιεύσεις υπό αμφισβήτηση, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών άρθρων στα περιοδικά Cell, Science και Nature. Η Genentech, όπου εργάστηκε μεταξύ 2001-2008, έχασε εκατομμύρια βασίζοντας την έρευνά της στα αποτελέσματά του.

Ο Sylvain Lesné, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, έχει 20 δημοσιεύσεις με ύποπτες εικόνες, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ σημαντικού άρθρου στο Nature του 2006 με πάνω από 3.500 αναφορές. Η έρευνά του επηρέασε σημαντικά την κατεύθυνση του πεδίου και τις κλινικές δοκιμές της Cassava Biosciences.

image.png.4e4348648167f3210ba155468a41777a.png

Ο Hoau-Yan Wang, καθηγητής στο CUNY, κατηγορείται για απάτη σε 20 δημοσιεύσεις και σε αιτήσεις χρηματοδότησης που οδήγησαν σε επιχορηγήσεις 16 εκατομμυρίων δολαρίων από το NIH. Σύμφωνα με κατηγορίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2024, διέπραξε απάτη σε αιτήσεις επιχορηγήσεων μεταξύ 2017-2021.

Ο Domenico Praticò έχει 36 δημοσιεύσεις με ύποπτα δεδομένα και εικόνες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από ειδικούς όπως η Elizabeth Bik για διερεύνηση, το Πανεπιστήμιο Temple αρνείται να προχωρήσει σε έρευνα.

"Η άμεση ζημιά είναι προφανής: σπατάλη χρηματοδότησης και χαμένος χρόνος στον τομέα, καθώς οι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτά τα αποτελέσματα ως αφετηρία για τα δικά τους πειράματα", δηλώνει ο καθηγητής Thomas Südhof του Stanford.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η καθυστέρηση στον εντοπισμό της απάτης. Χαρακτηριστικά, χρειάστηκαν 16 χρόνια για να αποκαλυφθεί η απάτη στη σημαντική δημοσίευση του Lesné στο Nature το 2006. Ο Derek Lowe, ειδικός στον τομέα, επισημαίνει: "Το έργο του Lesné φαίνεται πλέον ύποπτο σε όλο το εύρος των δημοσιεύσεών του. Η πρωτεΐνη Aβ*56 που περιέγραψε δεν φαίνεται καν να υπάρχει, παρόλο που η έρευνα επιτάχυνε σημαντικά το πεδίο της β-αμυλοειδούς."

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των ειδικών στη δικανική επιστήμη, το πραγματικό ποσοστό σκόπιμης απάτης σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους εκτιμάται στο 14%, πολύ υψηλότερο από το 2% που αναφερόταν παλαιότερα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 80
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Mhlogiatros είπε

MAΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ να μην παρουν κομματι γραφοντας οτι θελουν οι corpos  ? τοσο κασερι πεφτει :devil:

Μιλα με γραφηματα γιατι θα ερθουν και θα σε αμφισβητήσουν.

  • Like 4
  • Sad 1
  • Haha 10
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλαδή τι μου λέτε;,ότι τα υπερκέρδη των μεγαλοφαρμακευτικών εταιρειών είναι πάνω απο την ιατρική επιστήμη;.

Πέφτω απο τα σύννεφα!.

Επεξ/σία από cpc464
  • Like 10
  • Thanks 2
  • Haha 3
Δημοσ.

Τίποτα δεν έχει νόημα πλέον. Γεννιόμαστε, οι μισοί κάνουν OF οι άλλοι μισοί βλέπουν OF και μετά πεθαίνουμε εντ δατς ιτ! Ταλέμωφ στην επόμενη ζωή που θα είμαστε σκουλήκια. Ελπίζω τουλάχιστον να γεννηθώ σκουλήκι σε κάποιο χωράφι στην Ινδία που θα με σώσουν οι αγρότες που θα με βρουν. 

  • Like 1
  • Haha 2
Δημοσ.

Είναι το ακριβώς, μα ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέτε για τις εταιρείες (και no offense, αλλά δείχνει ότι δεν είστε και σχετικοί με το χώρο). Απάτη στην βασική έρευνα σημαίνει ότι μια μεγάλη φαρμακευτική θα ξοδέψει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων είτε για δική της σχετική ερευνα, είτε για να αγοράσει την πατέντα και να εξελίξει μια ουσία, μόνο και μόνο για να αποτύχει στις κλινικές μελέτες (όπως ακριβώς γράφει το άρθρο ότι έγινε) και να πάνε στραφι. Αλλά εντάξει, λίγο συνωμοσιολογία, λίγο συνθήματα ενάντια στα αφεντικά, λίγο "διαβάστε πριν το κατεβάσουν" κλπ είναι της μόδας, οπότε γιατί όχι.

 

  • Like 16
  • Thanks 6
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, anonymous999 είπε

Είναι το ακριβώς, μα ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέτε για τις εταιρείες (και no offense, αλλά δείχνει ότι δεν είστε και σχετικοί με το χώρο). Απάτη στην βασική έρευνα σημαίνει ότι μια μεγάλη φαρμακευτική θα ξοδέψει εκατομμύρια επί εκατομμυρίων είτε για δική της σχετική ερευνα, είτε για να αγοράσει την πατέντα και να εξελίξει μια ουσία, μόνο και μόνο για να αποτύχει στις κλινικές μελέτες (όπως ακριβώς γράφει το άρθρο ότι έγινε) και να πάνε στραφι. Αλλά εντάξει, λίγο συνωμοσιολογία, λίγο συνθήματα ενάντια στα αφεντικά, λίγο "διαβάστε πριν το κατεβάσουν" κλπ είναι της μόδας, οπότε γιατί όχι.

Κανω μια ερευνα για τα οφελη του να  πινεις χλωρινη. Η ερευνα δειχνει οτι δεν υπαρχουν οφελη αλλα κανει και κακο.
Εχω ξοδευσει εκατομμυρια, αρα, η χλωρινη κανει καλο αν την πινεις, το διαφημιζω και τα "κονομαω".

Thanks!
Μου ανοιξες τα ματια.
 

  • Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.

Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι εδώ μέσα που έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στις μελέτες τους, λες και δεν είναι αυτοί άνθρωποι που μπορούν να παραποιούν τα αποτελέσματα για το χρήμα και την αναγνώριση ή να επηρεάζονται από πολιτικές σκοπιμότητες. 

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, dbrillis said:

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. 

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΚ ΣΑΝ ΕΜΑΣ. 

Εδω ενα γράφημα που δειχνει οτι οι επιστήμονες δεν κανουν τετοια:

image.png.8e7d57b0ed634ed87e3cc8631dd4d5b6.png

Διαφθορά θα βρούμε παντού. Τα ερευνητικά προγράμματα πάντα αποτελούσαν εύκολο στόχο για επιτηδιους που καρπώνονται τα λεφτά των χρηματοδοτήσεων. 

Ειδικά στην Ευρώπη που ο απλός κόσμος δεν γνωρίζει για επιχορηγησεις που πιθανώς τον αφορούν, και τις καρπώνονται ιδρύματα που ο σκοπός ύπαρξης τους είναι ακριβώς αυτός. Να τρώνε τα λεφτά. 

Αλίμονο όμως αν χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να αναθεματιζουμε την επιστήμη και την ιατρική. 

Χρειαζόμαστε καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα ερευνητικά προγράμματα στο σύνολό τους. 

Επεξ/σία από panther_512
  • Like 12
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...