Προς το περιεχόμενο

Ήρθε ο καιρός να πάω σε AMD για 1η φορά?

Vasilis 07

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ηρθε η στιγμή να αντικαταστήσω το σύστημα της υπογραφής που το έχω από τον 12/18.  Έχω χαλαστεί με Intel και λέω για 1η φορά (Intel fanboy 😄) να πάω σε AMD. 

Θέλω προτάσεις για CPU/Mobo/RAM. Για τα υπόλοιπα  έχω αποφασίσει. Προσανατολίζομαι σε Ryzen 9 και κοιτάω ακόμα και τον 9950X.  Μόνη ιδιαιτερότητα-απαίτηση σε μητρική να έχει 6 SATA, αν γίνεται που βλέπω είναι σπάνιο πλέον feauture.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, Vasilis 07 είπε

Ηρθε η στιγμή να αντικαταστήσω το σύστημα της υπογραφής που το έχω από τον 12/18.  Έχω χαλαστεί με Intel και λέω για 1η φορά (Intel fanboy 😄) να πάω σε AMD. 

Θέλω προτάσεις για CPU/Mobo/RAM. Για τα υπόλοιπα  έχω αποφασίσει. Προσανατολίζομαι σε Ryzen 9 και κοιτάω ακόμα και τον 9950X.  Μόνη ιδιαιτερότητα-απαίτηση σε μητρική να έχει 6 SATA, αν γίνεται που βλέπω είναι σπάνιο πλέον feauture.

Οι περισσότερες atx b650 και πανω έχουν 6 sata. 

Μια χαρά είναι ο 9950x, απλά θα βοηθούσε να μας πεις χρήση μηχανήματος. Αν είναι για gaming είναι καλύτερα κάποιος x3d

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.skroutz.gr/s/38419060/ASRock-X670E-Pro-RS-Wi-Fi-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html 

https://www.skroutz.gr/c/31/motherboards-mhtrikes.html?cf=B650+Tomahaw&keyphrase=b650+tomahawk

Για μητρική

6000CL30 Neo Z5 RAM ή ό,τι αλλο υπάρχει στο QVL. Kingston KC3000 αν πας σε Gen4 NVMe. 

CPU 9950Χ αφου κατέληξες εκεί :P 

Επεξ/σία από thetiesthatbind

19 λεπτά πριν, thetiesthatbind είπε

https://www.skroutz.gr/s/38419060/ASRock-X670E-Pro-RS-Wi-Fi-Motherboard-ATX-me-AMD-AM5-Socket.html 

https://www.skroutz.gr/c/31/motherboards-mhtrikes.html?cf=B650+Tomahaw&keyphrase=b650+tomahawk

Για μητρική

6000CL30 Neo Z5 RAM ή ό,τι αλλο υπάρχει στο QVL. Kingston KC3000 αν πας σε Gen4 NVMe. 

CPU 9950Χ αφου κατέληξες εκεί :P 

Έλεγα για μητρική να πάω σε Χ870. Μου έκανε click η Aorus Elite AX που είναι και προσιτή οικονομικά (320 Ευρώ) αλλά ναι έχει 4 sata

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, Vasilis 07 είπε

Έλεγα για μητρική να πάω σε Χ870. Μου έκανε click η Aorus Elite AX που είναι και προσιτή οικονομικά (320 Ευρώ) αλλά ναι έχει 4 sata

Γιατι τα θέλουμε τα 6 SATA; Δε μπορούμε να μεταβούμε σε NVMe σιγά σιγά να ξηλώσουμε κανέναν; Ωραία η Elite AX αν και δε θα πηγαινα σε day 1 buy Gigabyte γιατί τα κάνουν λίγο σαλάτα και βγάζουν 10 revision. Θα προτιμούσα MSI ή Asrock, Asus. (Και εγώ Gigabyte έχω αλλα πήρα rev 1.3 και την πήρα πριν 2 βδομαδες χωρις να το ψαξω και πολύ και είμαι και σε β650 :P τώρα ισως να πηγαινα σε MSI Mortar με αυτα που εμαθα απο τα παιδια περι προβλημάτων και κακου QC). 

Τέλος πάντων, το Χ870 ειναι λιγο ψιλο scam από ό,τι διάβαζα κάπου γιατι ειναι rebranding του Χ670Ε αν δεν κάνω λάθος. Αλλά ό,τι σηκώνει η τσέπη. Απλά προτίμησε MSI ή Asrock. 

Επεξ/σία από thetiesthatbind

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μία παράμετρος είναι εάν θες motherboard με θύρες USB 4.

RAM για ryzen 9000 το "sweet spot" είναι 6400 MHz με το χαμηλότερο δυνατό CL. Πχ CL30, CL32.

Επεξ/σία από reddie.k
  • Like 1

10 ώρες πριν, thetiesthatbind είπε

Γιατι τα θέλουμε τα 6 SATA; Δε μπορούμε να μεταβούμε σε NVMe σιγά σιγά να ξηλώσουμε κανέναν; Ωραία η Elite AX αν και δε θα πηγαινα σε day 1 buy Gigabyte γιατί τα κάνουν λίγο σαλάτα και βγάζουν 10 revision. Θα προτιμούσα MSI ή Asrock, Asus. (Και εγώ Gigabyte έχω αλλα πήρα rev 1.3 και την πήρα πριν 2 βδομαδες χωρις να το ψαξω και πολύ και είμαι και σε β650 :P τώρα ισως να πηγαινα σε MSI Mortar με αυτα που εμαθα απο τα παιδια περι προβλημάτων και κακου QC). 

Τέλος πάντων, το Χ870 ειναι λιγο ψιλο scam από ό,τι διάβαζα κάπου γιατι ειναι rebranding του Χ670Ε αν δεν κάνω λάθος. Αλλά ό,τι σηκώνει η τσέπη. Απλά προτίμησε MSI ή Asrock. 

Nvme για αποθήκη ? Δεν τους πολυεμπιστέυομαι. Το Fractal έχει 10 θέσεις (πήρα extra 4 tray γιατί το case έρχεται με 6) για 3.5ρηδες και είναι όλες με δίσκους. Βάλε και κανά 2 ssd SATA βάλε και το Bluray writer, μιλάμε για 14 sata μέσα στο case. Για τα rev είμαι της ίδιας φιλοσοφίας, να μην παίρνω κάτι σε hardware day one αλλά οι άλλες επιλογές είναι είτε να πάω σε AMD προηγούμενης γενιάς ή να πάω σε Intel.

3 ώρες πριν, reddie.k είπε

Μία παράμετρος είναι εάν θες motherboard με θύρες USB 4.

RAM για ryzen 9000 το "sweet spot" είναι 6400 MHz με το χαμηλότερο δυνατό CL. Πχ CL30, CL32.

Έχω πάρει απο τον Ιούνιο αυτό το σετ G.Skill Trident Z5 RGB 32GB DDR5 RAM με 2 Modules (2x16GB) και Ταχύτητα 6000 για Desktop (F5-6000J3040F16GX2-TZ5RK) | Skroutz.gr 

6 minutes ago, Vasilis 07 said:

Μιά χαρά θα είναι και αυτό από άποψη ταχύτητας, όχι το τέλειο αλλά κοντά. Από πλευρά συμβατότητας με τη μητρική που θα επιλέξεις πρέπει να το ψάξεις λίγο, όπως ανέφερε και ο φίλος thetiesthatbind.

8 ώρες πριν, Vasilis 07 είπε

Nvme για αποθήκη ? Δεν τους πολυεμπιστέυομαι. Το Fractal έχει 10 θέσεις (πήρα extra 4 tray γιατί το case έρχεται με 6) για 3.5ρηδες και είναι όλες με δίσκους. Βάλε και κανά 2 ssd SATA βάλε και το Bluray writer, μιλάμε για 14 sata μέσα στο case.

Επειδή είμαι κι εγώ σε παρόμοια φάση με πολλούς sata δίσκους, σκεφτόμουν όταν χρειαστεί να στήσω νέο PC, να πάρω κάποια κάρτα pcie με πολλές θύρες sata. Δεν το έχεις σκεφτεί αυτό καθόλου? Αφού έτσι κι αλλιώς από ότι καταλαβα κι εσένα δε σε νοιαζουν raid, υψηλές ταχύτητες κλπ, μόνο να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμοι οι δίσκοι. 

Γιατί λοιπόν να περιορίσεις τις επιλογές σου σε μητρική? Δεν είναι πιο συμφέρον να πάρεις αυτή που σε καλύπτει σε όλα τα υπόλοιπα και μετά να βάλεις επανω μια καρτούλα PCIe sata και να ξεμπερδεύεις? 

Βλεπω τώρα υπάρχουν επισης και κάτι κάρτες που μπαίνουν σε θέση για M2 και βγάζουν 5 sata!

19 ώρες πριν, sattack είπε

Επειδή είμαι κι εγώ σε παρόμοια φάση με πολλούς sata δίσκους, σκεφτόμουν όταν χρειαστεί να στήσω νέο PC, να πάρω κάποια κάρτα pcie με πολλές θύρες sata. Δεν το έχεις σκεφτεί αυτό καθόλου? Αφού έτσι κι αλλιώς από ότι καταλαβα κι εσένα δε σε νοιαζουν raid, υψηλές ταχύτητες κλπ, μόνο να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμοι οι δίσκοι. 

Γιατί λοιπόν να περιορίσεις τις επιλογές σου σε μητρική? Δεν είναι πιο συμφέρον να πάρεις αυτή που σε καλύπτει σε όλα τα υπόλοιπα και μετά να βάλεις επανω μια καρτούλα PCIe sata και να ξεμπερδεύεις? 

Βλεπω τώρα υπάρχουν επισης και κάτι κάρτες που μπαίνουν σε θέση για M2 και βγάζουν 5 sata!

Και αυτό είναι στις επιλογές, όπως και το να αντικαταστήσω κάποιους των 2-3ΤΒ με μεγαλύτερους.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, Vasilis 07 said:

Και αυτό είναι στις επιλογές, όπως και το να αντικαταστήσω κάποιους των 2-3ΤΒ με μεγαλύτερους.

Ναι, 2-3tb είναι αστεία χωρητικότητα πλέον για HDD.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις κανένα 18-24tb και να έχεις 1-2 όλους και όλους.

Και πολύ πιο γρήγοροι θα είναι και "φρέσκοι" και λιγότερες καταναλώσεις/θερμοκρασίες/θορυβο

Λογικά και οι παλιοί όλο και κάτι θα πιάσουν στις αγγελιες(εάν σε ψήνει η διαδικασία).

Υ.γ Σήμερα είδα διαφορα videακια με x670e vs x870e και από ότι κατάλαβα με εξαιρεση το "υποχρεωτικό" USB 4.0 είναι πρακτικά το ίδιο chipset.Οποτε αναλογος τιμής/προαπαιτούμενων δεν θα πήγαινα απαραίτητα σε x870e.

Τέλος όπως αναφέρθηκε, θέλει ψάξιμο όσο αφορά τις μητρικές γιατί η κάθε υλοποίηση έχει τα δικά της "κουσουρια".

Spoiler

Π.χ Και εγώ ήθελα να έχει η μητρική 6 sata και θεώρησα αυτονόητο ότι η Asus x670e prime θα ειχε στα ~350 ευρω(την παραγγειλα πολύ βιαστικά γιατί έτρεχε προσφορά από κοτσοβωλο και την πέτυχα στο 5λεπτο πριν τελειώσει).

Όμως έχει 4 με μάλιστα 2 από αυτά να απενεργοποιουντε εάν βάλεις 4 nvme πανω(επιπλεον ο 1 από τους 4 είναι και pci-e 3.0)

-Τα παραπάνω τα διαπίστωσα αμέσως μετά που έκανα την παραγγελία, αλλά ήταν τόσο καλή η προσφορά που είπα πως στην χειρότερη εάν χρειαστώ επιπλέων θα βάλω καρτα pci-e σε sata-

Που όμως τελικά δεν μου χρειάστηκε και μάλλον έτσι όπως το πάω και οι 4 θα είναι υπερακετοι

Επεξ/σία από @topos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...