Προς το περιεχόμενο

Πόσο κοστίζει πραγματικά ένα σουβλάκι;


satsok2

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στο κομμάτι της ζήτησης:

1) Υπάρχει και ένα στοιχείο "εθισμού" πολλών συνανθρωπών μας με το junk food το οποίο κρατάει την ζήτηση στα επίπεδα που βλέπουμε. Όπως πχ και με τα ναρκωτικά τα οποία δεν τα λες και vfm, κάθε άλλο μάλιστα... Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές και το "junk food" είναι όπως και το τσιγάρο ένα βολικό ξέσπασμα.

2) α.  Ένα ποσοστό σημαντικό έχει μειώσει την κατανάλωση - όμως ένα επίσης σημαντικό ποσοστό (ή έστω μη ασήμαντο) την έχει αυξησει ή την έχει κρατήσει στα ίδια επίπεδα. (τσεκάρετε βίντεο Greekonomics #37 για να καταλάβετε)

    β. Στο παραπάνω θα συμπληρώσω τα εξής - μεγάλη αυξήση καταλωτών από το εξωτερικό για μεγαλύτερο μέρος του χρόνου οι οποιοι έχουν "μη ελληνικούς" μισθούς. (σε σχέση με άμεσο/έμμεσο παρελθόν.)

Τώρα συν-υπολογίστε τα εξής:

- Αυξημένα λειτουργικά κόστη (ενοίκιο, ρεύμα, πρώτες ύλες, μισθοί κτλ.) σε σχέση με άμεσο/έμμεσο παρελθόν.

- Μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας για φοροδιαφυγή (και σε έξοδα και σε έσοδα) σε σχέση με άμεσο/έμμεσο παρελθόν.

- Μεσάζοντες/πλατφόρμες που δεν υπήρχαν ή και που έχουν "αγριέψει" σε σχέση με άμεσο/έμμεσο παρελθόν.

Άμα τα καλοσκεφτήτε όλα αυτά θα δείτε ότι από μόνα τους είναι αρκέτα για να εκτροχιαστεί η κατάσταση... Επίσης η σύγκριση με άλλα φαγητά είναι ατυχής... σε όλα υπάρχει ανάλογη αύξηση... και ανάλογη μείωση ποιότητας/ποσότητας... (οκ ίσως όχι 100% ανάλογη αλλά κάθε φαγητό έχει διαφορετική δυναμική και θα χαθούμε στην ανάλυση και θα χάσουμε το νόημα)

Μετά πάμε στο φαίνομενο της αισχροκέρδιας... Αισχροκερδεί ο Έλληνας? Πάντα αισχοκερδούσε κατ'ε'με... δεν θεωρώ ότι είναι μόδα των τελεύταίων ετών. Ίσως τώρα να μπορεί να αισχοκερδίσει περισοτέρο εφόσον η ζήτηση δεν κάμπτεται εύκολα ή σημαντικά. 

Ας πουμε οτι στην Αθήνα έχουμε 1000 σουβλατζίκα...

Αισχροκερδούν όλοι?

Και τώρα στην ερώτηση του 1000000...

Αν δεχτούμε ότι αυτήν την στιγμή ο μέσος όρος τιμής του πιτόγυρου στην αθήνα είναι 3,80 - 3,90 ευρώ, πόσο θα κόστιζε λέτε το πιτρόγυρο αν δεν αισχοκερδούσε κανένας? 3,60 ευρώ? 2 ευρώ? Επιθυμώ αιτιολογημένες απαντήσεις.

 

Επεξ/σία από hydra7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 189
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

3 minutes ago, NiKoSmile said:

Αυτά συνέβαιναν και πριν 25 χρόνια που μάλιστα οι συνθήκες υγιεινής στα καταστήματα ήταν πολύ χειρότερες.

Το γούστο σου δεν πάει απαραίτητα με την ποιότητα. Επίσης ο γύρος εν ελλάδι κατεψυγμένος και βιομηχανικός είναι αλλά έχει ανώτερη ποιότητα από αυτά που νομίζεις εσύ φρέσκα...

Δεν υπαρχει τιποτα που "νομιζω" για φρεσκο,ξερω τι ειναι φρεσκο,ειναι απειροελαχιστα τα καταστηματα που παιζουν με γελοια μικρες ποσοτητες χειροποιητου γυρου/κοντοσουβλι οπου θα πας στις 3 το μεσημερι και παιζει να μη βρεις τιποτα, αλλοι το αποδεχονται αλλοι στραβωνουν!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Το τελευταίο πυτογυρο που έφαγα Αγγλία ήταν πριν 2,5 χρόνια σε καντίνα στο Μπεντφορντ, £7 για μερίδα .Καλό ήταν αλλά μέχρι εκεί.Εδώ  Χερεφορντ έχει £8 το τυλιχτό  και £10 στο κουτί,δεν έχω δοκιμάσει και μάλλον δεν .......... .Κάτι με απωθεί απο δοκιμή.

αν σου πω οτι πριν 25 χρονια εγω ως φοιτητης ετρωγα πιτογυρο στο south ken με 2.5 λιρες θα μας κανουν splinter σε νεο  θεμα για την τιμη του σουβλακιου αγγλια??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, Anastazio είπε

Δεν υπαρχει τιποτα που "νομιζω" για φρεσκο,ξερω τι ειναι φρεσκο,ειναι απειροελαχιστα τα καταστηματα που παιζουν με γελοια μικρες ποσοτητες χειροποιητου γυρου/κοντοσουβλι οπου θα πας στις 3 το μεσημερι και παιζει να μη βρεις τιποτα, αλλοι το αποδεχονται αλλοι στραβωνουν!

Ακριβώς έτσι. Ένας μπούσουλας (προφανώς με κάποια περιθώρια σφάλματος) είναι το υπογραμμισμένο. Όταν (ειδικά για τον γύρο) ένα μαγαζί δεν σε έχει διώξει ποτέ επειδή του τέλειωσε, ότι ώρα και να παραγγείλεις, σημαίνει κάτι. Για μένα.

Τώρα ο άλλος μπορεί να χαίρεται που βρήκε στις 02:00 να μασουλήσει και να πιστεύει ότι ο μαγαζάτορας απλά έχει "κληρονομικό χάρισμα" και μπορεί να προβλέψει τις ποσότητες που χρειάζεται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

23 λεπτά πριν, Anastazio είπε

Δεν υπαρχει τιποτα που "νομιζω" για φρεσκο,ξερω τι ειναι φρεσκο,ειναι απειροελαχιστα τα καταστηματα που παιζουν με γελοια μικρες ποσοτητες χειροποιητου γυρου/κοντοσουβλι οπου θα πας στις 3 το μεσημερι και παιζει να μη βρεις τιποτα, αλλοι το αποδεχονται αλλοι στραβωνουν!

Αμφιβάλλω αν έχεις την ικανότητα να γνωρίζεις κάθε φορά τι είναι φρέσκο και τι όχι. Εκτός και αν είσαι κανένας καλός μάγειρας με 15ετή εμπειρία στις κουζίνες.

23 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Τώρα ο άλλος μπορεί να χαίρεται που βρήκε στις 02:00 να μασουλήσει και να πιστεύει ότι ο μαγαζάτορας απλά έχει "κληρονομικό χάρισμα" και μπορεί να προβλέψει τις ποσότητες που χρειάζεται.

Ο μαγαζάτορας γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια τι ποσότητες χρειάζεται. Δεν χρειάζεται κανένα κληρονομικό χάρισμα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, doubleh said:

Αυτό πρακτικά δεν γίνεται. Όλοι την ίδια ποιότητα έχουν πάνω κάτω. Λόγω των μεγαλεμπορων προφανώς. Αλλά στην ουσία εναλλακτική δεν υπάρχει. Αντε μικροδιαφορές.

Παντως κ η δομή του ευρώ (το μικρότερο χαρτινο 5 ευρώ) παίζει ρόλο.

Όταν μπήκε το ευρώ, στα λιανά το κατοστάρικο έγινε ευρώ μέσα στα πρώτα χρόνια.

Ακόμα και ο μεγαλέμπορος  έχει ποιότητες να επιλέξεις,  πίτες, πατάτες, γύρος, σουτζουκάκια κλπ

έχουμε και το ευρώ και το 2ευρώ,   αρκετά παίζουν εκεί ακριβώς για αυτό τον λόγο

1 hour ago, NiKoSmile said:

Πολλοί λέτε ότι έπεσε η ποιότητα. Αμφιβάλλω αν έχετε τέτοιες ικανότητες ποιοτικού ελέγχου.  Εγώ πιστεύω ότι γενικά η ποιότητα έχει βελτιωθεί. Καταστήματα που σερβίρουν σκ@τ@ πλέον δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτά πολύ καιρό.

Μάλλον κάποιος άλλος την πατάει με το πολύ μπαχαρικό και νομίζει πως τρώει αφρό

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

απορια:

ο γυρος κοτοπουλο γιατι εχει ιδια τιμη με το χοιρινο;

γιατι στην λιανικη τους πωληση ειναι στην μιση τιμη απο το χοιρινο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators
6 λεπτά πριν, The_Judas είπε

απορια:

ο γυρος κοτοπουλο γιατι εχει ιδια τιμη με το χοιρινο;

γιατι στην λιανικη τους πωληση ειναι στην μιση τιμη απο το χοιρινο.

Τι ακριβώς συγκρίνεις? Τιμή κιλού ολοκλήρου κοτόπουλου με τιμή χοιρινού?

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

23 minutes ago, NiKoSmile said:

 

Ο μαγαζάτορας γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια τι ποσότητες χρειάζεται. Δεν χρειάζεται κανένα κληρονομικό χάρισμα!

Θα πληρωναν το βαρος σου σε χρυσο αν μπορουσες να υποδειξεις πως μπορει να γινει αυτο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...