Μακιαβέλλι Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 1 hour ago, G.bar said: Η πλειοψηφία των ζευγαριών πλέον δεν κάνουν παιδί μόνοι τους αλλά μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Πρέπει να είμαστε από τα λίγα κράτη που έχει γίνει νόρμα το μεγάλωμα των παιδιών από παππούδες γιαγιάδες γιατί οι γονείς πρέπει να δουλεύουν. Μην κάνετε παιδιά αν δεν μπορείτε να τα μεγαλώσετε μόνοι σας και να τους εξασφαλίσετε ένα αξιοπρεπές μέλλον , δεν φταίνε σε κάτι οι γονείς σας να μεγαλώνουν ξανά μωρά από την αρχή. Αυτό δεν είναι ευτυχία, είναι ταλαιπωρία για όλους. Να βάλω και την παράμετρο της ανάμιξης στην ανατροφή του παιδιού από τους παππούδες. Οι παππούδες δεν τιθασεύονται εκτός αν μιλάμε για κάτι πολύ πρακτικό (τύπου δεν ταΐζουμε πραλίνα το παιδί). Ενώ ο επί πληρωμή caregiver θα ακολουθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους κανόνες σου. Όντας η μαμά του γιού μου παιδαγωγός και εγώ να καταβάλλω μια καλή προσπάθεια να διαβάσω όσο πιο πολλά σχετικά βιβλία μπορώ, νιώθω άσχημα όταν βλέπω να δοκιμάζονται οι αρχές που προσπαθώ να περάσω όταν πάμε διακοπές στους γονείς μας (εκατέρωθεν). Και δεν μιλάω για τις μεγάλες αποκλίσεις που απλά θα συγκρουστώ ευθέως (τύπου δεν τρομάζουμε, δεν απειλούμε, δεν τιμωρούμε), μιλάω για μια μικρή φρασεολογία που έχουμε αποφασίσει να μην χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, "τα καλά παιδιά τρώνε όλους το φαγητό", "μάζεψε τα παιχνίδια του είναι καλό παιδί". Άντε τώρα να εξηγήσω στους γονείς ή τα πεθερικά μου γιατί αποφεύγω το "καλό παιδί"... Όχι ότι αν το εξηγήσω θα με ακούσουν βέβαια. Και ξέρω μπορεί να φανεί μικρό σε μερικούς, ασήμαντο και να ψάχνω ψεγάδια... Αλλά έτσι νιώθω και μου είναι άβολο ακόμα και για τις 40 μέρες που περνάμε το καλοκαίρι με τους παππούδες. Δεν έχω βρει τρόπο να το διαχειριστώ καλά θεωρώ. Το παλεύω. Και τέλος, οι παππούδες μπορούν να αρνηθούν! Καταλαβαίνω ότι υποκίπτουν στην κοινωνική πίεση, γιατί τι θα πει ο κόσμος που δεν κρατάς το εγγόνι σου, αλλά επειδή όσο ζεις εξελίσεσσαι καλό είναι να πάρουν την ευθύνη της απόφασης και να πουν όχι, αν δεν θέλουν.
Apokios Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 11 ώρες πριν, Vstromrider είπε αν η μαμα δεν βγαζει πάνω απο 1500€ τον μηνα, δεν συμφέρει την οικονομια του σπιτιου να εργαζεται. Αν η μαμά και ο μπαμπάς βγάζουν τα ίδια χρήματα πως κάνεις τον διαχωρισμό για το ποιος θα κάτσει στο σπιτι ; 🤔 Στο θέμα μας τώρα. Μετά την άδεια λοχείας ( 6 μήνες ) αναγκαστικά πλήρωνα γυναίκα να κρατάει τον μικρό κατά τις ώρες απουσίας μας. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα παππουδογιαγιάδων τότε ( εργαζόντουσαν ακόμα ). Όταν πήγε παιδικό σταθμό και επειδή τότε ήταν πιο ευοίωνες οι συνθήκες επιστρατεύτηκαν για την παραλαβή του τέκνου απο το σχολικο μέχρι να επιστρέψει ο ένας απο τους δυο μας σπιτι. Αλλά μην το επικεντρώνεις στον παιδικό σταθμό. Τα ίδια θα έχεις και μέχρι τετάρτη - πέμπτη δημοτικού. Ακόμα και ολοήμερο να γραφτεί πάλι ειναι πολύ δύσκολο να εισαι πίσω στις 17.00 ( μιλάνω πάντα για Ιδιωτικό τομέα ). Αναγκαστικά θα πρέπει να έχεις κάποια βοήθεια. Βέβαια μεγαλώνοντας αλλάζουν και οι ανάγκες και φυσικά αλλάζει και ο κύκλος σου. Μπορεί πχ κάποιος άλλος γονιός φίλου του παιδιού σου να βοηθήσει σε αυτό, αν έχει αναπτυχθεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας.
Moderators Malthador Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Moderators Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 1 hour ago, Μακιαβέλλι said: Και ξέρω μπορεί να φανεί μικρό σε μερικούς, ασήμαντο και να ψάχνω ψεγάδια... Αλλά έτσι νιώθω και μου είναι άβολο ακόμα και για τις 40 μέρες που περνάμε το καλοκαίρι με τους παππούδες. Δεν έχω βρει τρόπο να το διαχειριστώ καλά θεωρώ. Το παλεύω. Επειδή ήμουν κι εγώ εκεί μαζί με τη γυναίκα μου, το μόνο που μπορώ να σου προτείνω είναι να μάθεις να ζεις με αυτό και να το καταπίνεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στα 60 τους, άσχετα που όταν ήσουν εσύ στην ηλικία των παιδιών σου, σου έβγαζαν το λάδι στις απαγορεύσεις. Όταν γίνονται παππούδες κάτι παθαίνουν. Αποδέξου ότι όταν τα προσέχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, θα τους γίνονται όλα τα χατίρια, θα τρώνε ότι παπαριά θέλουν και θα κοιμούνται ότι ώρα γουστάρουν το βράδυ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι σε όσα θέματα συμπεριφοράς θεωρείς ότι είναι λάθος οι γονείς ή τα πεθερικά σου να το εξηγείς στα παιδιά σου κατ' ιδίαν, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν συμπεριφορές απέναντι σε άλλους ανθρώπους. 1
csontheline Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 1 hour ago, Malthador said: Αποδέξου ότι όταν τα προσέχουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, θα τους γίνονται όλα τα χατίρια, θα τρώνε ότι παπαριά θέλουν και θα κοιμούνται ότι ώρα γουστάρουν το βράδυ. Είναι η πινελιά διαφορετικότητας στην ζωή τους, τους χαράσσονται στην μνήμη έτσι (πχ "Θυμάμαι όταν πήγαινα στον παππού και στην γιαγιά τα καλοκαίρια έτρωγα όσα γλυκά ήθελα και έπαιζα όλη μέρα"). @TS αναγκαστικά προσαρμόζεις το πρόγραμμά σου. Αν υπάρχει η δυνατότητα, παίρνεις άτομο επί πληρωμή. Ή μπορεί να το εναλλάσσετε με τον/την σύζυγο. Και καλό είναι να μπει σε προτεραιότητα η οικογένεια και οι ευθύνες αυτής έναντι της εργασίας. Αν πρόκειται για μισθωτό, να γίνει αποδεκτό από την εργοδοσία/κοινωνία, αν για ΕλΕπ ότι όσο και αν τρέχουν τα έξοδα, υπάρχει και χρόνος που είναι πιο σημαντικός (προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει παντού και πάντα). Και για να δώσω παράδειγμα, εμάς κλείνει 17:30 και σχολάω νωρίτερα. Αλλά κάποιες φορές, έχει δραστηριότητες, οπότε έχω συνεννοηθεί με την εταιρεία και φεύγω νωρίτερα (καλύπτω τον χρόνο άλλη μέρα). Όπως και είμαστε (το ζεύγος) σε συνεχή επικοινωνία και μπορεί να πάει το άλλο μέλος, αν δεν μπορώ εγώ (με την αντίστοιχη συνεννόηση με την δική του εργασία).
Moderators Malthador Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Moderators Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 10 minutes ago, csontheline said: Είναι η πινελιά διαφορετικότητας στην ζωή τους, τους χαράσσονται στην μνήμη έτσι (πχ "Θυμάμαι όταν πήγαινα στον παππού και στην γιαγιά τα καλοκαίρια έτρωγα όσα γλυκά ήθελα και έπαιζα όλη μέρα"). Ναι, μαζί σου, δεν διαφωνώ. Γι' αυτό είπα ότι το σημαντικό είναι τα θέματα συμπεριφοράς, μιας και οι άνθρωποι που είναι στα 60-70 ενδέχεται έχουν μια διαφορετική αντίληψη για ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή ή διαφορετική σεξουαλικότητα, εκεί είναι που πρέπει να συζητάμε με τα παιδιά μας για τις λάθος συμπεριφορές, όχι για το αν έφαγαν ένα βαζάκι μερέντα στην καθισιά τους. 13 minutes ago, csontheline said: @TS αναγκαστικά προσαρμόζεις το πρόγραμμά σου. Αν υπάρχει η δυνατότητα, παίρνεις άτομο επί πληρωμή. Ή μπορεί να το εναλλάσσετε με τον/την σύζυγο. Και καλό είναι να μπει σε προτεραιότητα η οικογένεια και οι ευθύνες αυτής έναντι της εργασίας. Αν πρόκειται για μισθωτό, να γίνει αποδεκτό από την εργοδοσία/κοινωνία, αν για ΕλΕπ ότι όσο και αν τρέχουν τα έξοδα, υπάρχει και χρόνος που είναι πιο σημαντικός (προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει παντού και πάντα). Και για να δώσω παράδειγμα, εμάς κλείνει 17:30 και σχολάω νωρίτερα. Αλλά κάποιες φορές, έχει δραστηριότητες, οπότε έχω συνεννοηθεί με την εταιρεία και φεύγω νωρίτερα (καλύπτω τον χρόνο άλλη μέρα). Όπως και είμαστε (το ζεύγος) σε συνεχή επικοινωνία και μπορεί να πάει το άλλο μέλος, αν δεν μπορώ εγώ (με την αντίστοιχη συνεννόηση με την δική του εργασία). Κυνικό το ξέρω, αλλά η τηλεργασία που ήρθε πακέτο με τον κορονοϊό και παρέμεινε ήταν θείο δώρο για τα ζευγάρια που έχουμε παιδιά σε μικρές ηλικίες. 1
csontheline Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 11 minutes ago, Malthador said: 1) εκεί είναι που πρέπει να συζητάμε με τα παιδιά μας για τις λάθος συμπεριφορές, όχι για το αν έφαγαν ένα βαζάκι μερέντα στην καθισιά τους. 2) Κυνικό το ξέρω, αλλά η τηλεργασία που ήρθε πακέτο με τον κορονοϊό και παρέμεινε ήταν θείο δώρο για τα ζευγάρια που έχουμε παιδιά σε μικρές ηλικίες. 1) Αυτό πρέπει να συμβαίνει για όλα, αλλά ούτε εμείς που το έχουμε ως τρόπο ζωής δεν το καταφέρνουμε πάντα. 2) Καθόλου κυνικό. Μακάρι να γινόταν και για άλλους. Κάποιοι στάθηκαν τυχεροί, κάποιοι όχι. That's life! Το θέμα είναι (όπως και όπου μπορεί ο καθένας) να κάνει κινήσεις win-win. Για παράδειγμα, σε εμάς δεν επιτρέπεται η τηλεεργασία, αλλά προσπαθώ να το συζητάω εσωτερικά μπας και πάρουν το μήνυμα (κυρίως για συναδέλφους που μένουν σε άλλη πόλη, εγώ δίπλα είμαι, βόλτα κάνω που έρχομαι). 1
Vstromrider Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 7 ώρες πριν, Apokios είπε Αν η μαμά και ο μπαμπάς βγάζουν τα ίδια χρήματα πως κάνεις τον διαχωρισμό για το ποιος θα κάτσει στο σπιτι ; 🤔 Πρεπει να δωσω ολες τις διευκρινησεις? Προσωπικα θεωρω οτι η μαμα πρεπει να κατσει στο σπιτι, γιατι το παιδι εχει πρωτα αναγκη την μαμα και μετα τον μπαμπα. Τα παιδια ορφανευουν απο μαμα, οχι απο μπαμπα. Η σκεψη μου ειναι σε μια μαμα με δουλεια γραφειου , που εχει συγκεκριμενο dress code, και δινουν 500€ στην γυναικα να κραταει το παιδι μεχρι τις 16, 200 για βενζινες να πηγαινοερχεται στην δουλεια, 200-300 για ντυσιμο, κομμωτηρια νυχια για να πηγαινει στην δουλεια, και μενει κανενα 300αρι το οποιο και αυτο εξαφανιζεται διοτι πολυ πιθανα να παραταει την δουλεια ο μπαμπας στις 16.00 - 17.00 για να ειναι πισω. Ολα σχετικα ειναι, και καθε περιπτωση διαφορετικη. Σε μικροτερα δε εισοδηματα της ταξης των 700-800 ευρω, πραγματικα το θεωρω αδυνατο να εργαζεται η μαμα. Εν ολιγης, η δουλεια που προσφερουν οι γιαγιαδες και παππουδες, αξιζει πολλα! Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2024 από Vstromrider
Apokios Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 4 λεπτά πριν, Vstromrider είπε Προσωπικα θεωρω οτι η μαμα πρεπει να κατσει στο σπιτι, γιατι το παιδι εχει πρωτα αναγκη την μαμα και μετα τον μπαμπα. Τα παιδια ορφανευουν απο μαμα, οχι απο μπαμπα. [offtopic]Το παιδί οραφανεύει ( πολύ ασχημη λέξη αυτή γενικά .. δε το λεω σε εσένα, γενικά μιλάω ) όταν ένας γονιος πεθάνει. Ανξαρτήτως φύλου. Το παιδί έχει ανάγκη απο έναν άνθρωπο, να το αγαπάει, να το φροντίζει ( η φροντίδα διαφέρει απο ηλικία σε ηλικία ) και να ασχολειται ( είτε αυτό λέγεται φαγητό, ειτε παιχνίδι, είτε διάβασμα είτε οτιδήποτε ) μαζί του. Ανεξαρτήτως φύλου. Ο κάιε άνθρωπος εχει δικαίωμα να εργάζεται, να παράγει και να δημιουργεί. Ανεξαρτήτως φύλου.[/offtopic] 1
SB_1957 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 34 minutes ago, Vstromrider said: Πρεπει να δωσω ολες τις διευκρινησεις? Προσωπικα θεωρω οτι η μαμα πρεπει να κατσει στο σπιτι, γιατι το παιδι εχει πρωτα αναγκη την μαμα και μετα τον μπαμπα. Τα παιδια ορφανευουν απο μαμα, οχι απο μπαμπα. Η σκεψη μου ειναι σε μια μαμα με δουλεια γραφειου , που εχει συγκεκριμενο dress code, και δινουν 500€ στην γυναικα να κραταει το παιδι μεχρι τις 16, 200 για βενζινες να πηγαινοερχεται στην δουλεια, 200-300 για ντυσιμο, κομμωτηρια νυχια για να πηγαινει στην δουλεια, και μενει κανενα 300αρι το οποιο και αυτο εξαφανιζεται διοτι πολυ πιθανα να παραταει την δουλεια ο μπαμπας στις 16.00 - 17.00 για να ειναι πισω. Ολα σχετικα ειναι, και καθε περιπτωση διαφορετικη. Σε μικροτερα δεν εισοδηματα της ταξης των 700-800 ευρω, πραγματικα το θεωρω αδυνατο να εργαζεται η μαμα. Εν ολιγης, η δουλεια που προσφερουν οι γιαγιαδες και παππουδες, αξιζει πολλα! {off topic} Αν σκεφτόμασταν σαν και σένα, την δεκαετία του '90, που ήταν σχεδόν κανόνας οι γυναίκες να σταματούν από τη δουλειά μόλις αποκτούσαν παιδιά, θα μας είχε πάρει τα παιδιά η πρόνοια, όταν ο μπαμπάς έμεινε 1 χρόνο χωρίς δουλειά και χωρίς ταμείο ανεργίας και τα βγάζαμε πέρα με το μισθό της μαμάς! {off topic}. @TS όταν με το καλό αποκτήσετε παιδιά, να είσαι σίγουρος ότι θα βρείτε τρόπο να τα βολέψετε, όπως τα καταφέρνουν χιλιάδες ζευγάρια. Αρκεί να υπάρχει αλληλοκατανόηση, αλληλοϋποστήριξη και κυρίως αγάπη!
animor Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Ούτε εγώ μπορώ να καταλάβω πώς είναι σε θέση όλοι κάπως να τα βολεύουν. πολλες φορές περνάω έξω από νηπιαγωγείο και δημοτικό τις ώρες που σχολάνε, 1 παρά και 2 παρά, κάπου εκεί. Οι ενήλικες απ έξω είναι πιο πολλοί από τα παιδιά που σχολάνε, άντρες και γυναίκες, πολλοί μαζεύονται και νωρίτερα και κάθονται τριγύρω με καφέ ή μπίρα. Και είναι γονείς, γιαγιάδες παππούδες είναι ελάχιστοι.
mariosnik_ Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 8 ώρες πριν, G.bar είπε Η πλειοψηφία των ζευγαριών πλέον δεν κάνουν παιδί μόνοι τους αλλά μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Πρέπει να είμαστε από τα λίγα κράτη που έχει γίνει νόρμα το μεγάλωμα των παιδιών από παππούδες γιαγιάδες γιατί οι γονείς πρέπει να δουλεύουν. Μην κάνετε παιδιά αν δεν μπορείτε να τα μεγαλώσετε μόνοι σας και να τους εξασφαλίσετε ένα αξιοπρεπές μέλλον , δεν φταίνε σε κάτι οι γονείς σας να μεγαλώνουν ξανά μωρά από την αρχή. Αυτό δεν είναι ευτυχία, είναι ταλαιπωρία για όλους. Είμαι της άποψης ότι τα περισσότερα ζευγάρια ανέκαθεν δεν έκαναν γάμους και παιδιά μόνοι τους αλλά μαζί με τους συγγενείς και τους γονείς. Αυτό το βλέπεις από πολλά πράγματα που δεν έχει νόημα να γράφω σεντόνια τώρα. Συμφωνώ στο σκέλος να μην κάνουμε παιδιά αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μόνοι μας το μεγάλωμα τους. Διαφωνώ με το σκέλος ότι φταίνε σε κάτι οι παππούδες και γιαγιάδες που θα πρέπει να μεγαλώσουν ξανά μωρό κτλ. Τουλάχιστον από την γιαγιά μου, και τις γιαγιάδες μας που περάσαμε αρκετά μαζί, μόνο υποχρέωση δεν ένιωθαν και καμιά στεναχώρια δεν είχαν που μας φρόντιζαν, μην πω και καλύτερα από γονείς. Βέβαια, μιλάμε για εποχές που όταν γεννιομασταν, με την μέση γιαγιά να έκανε τους γονείς μας στα 18-27 και τις μητέρες μας στα 25-30, πολλές από τις γιαγιάδες μας είχαν ηλικίες από 45 ως 55. Σκληραγωγημενες γενιές επίσης. Καμία σχέση το πως θα είμαστε εμείς όσοι τύχει και γίνουμε παππούούδες γιαγιάδες συγκριτικά με την αντοχή και την όρεξη άλλων γενεών.
phanispal Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 1 ώρα πριν, SB_1957 είπε TS όταν με το καλό αποκτήσετε παιδιά, να είσαι σίγουρος ότι θα βρείτε τρόπο να τα βολέψετε, όπως τα καταφέρνουν χιλιάδες ζευγάρια. Αυτή η άποψη έχει τόση βαρύτητα όσο έχει το "έχει ο θεός". 1
SB_1957 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2024 19 minutes ago, phanispal said: Αυτή η άποψη έχει τόση βαρύτητα όσο έχει το "έχει ο θεός". Με την άποψη, "να μην κάνουν παιδιά αν δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τα πάντα", δεν θα είχε γεννηθεί κανείς επί αιώνες, να μην πω χιλιετίες! 🤣 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα