Προς το περιεχόμενο

Τραπεζική απάτη μόνο μέσω viber

Nikos_Anastas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

εδώ λέει για την αλυσιδωτή απάτη κλοπής λογαριασμών viber μεταξύ των επαφών χωρίς όμως να συνεχίζουν σε κλοπή τραπεζικού λογαριασμού https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1471333/apati-meso-viber-prosohi-se-minumata-pou-lamvanete-apo-filous-vima-vima-pos-oi-epafes-sas-metatrepodai-se-doureious-ippous/

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 368
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, georgiouu είπε

εδώ λέει για την αλυσιδωτή απάτη κλοπής λογαριασμών viber μεταξύ των επαφών χωρίς όμως να συνεχίζουν σε κλοπή τραπεζικού λογαριασμού https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1471333/apati-meso-viber-prosohi-se-minumata-pou-lamvanete-apo-filous-vima-vima-pos-oi-epafes-sas-metatrepodai-se-doureious-ippous/

Στις ρυθμίσεις , ιδιωτικό απόρρητο, ενεργοποιούμε επαλήθευση  σε 2 βήματα  βάζοντας κωδικό PIN  για την εγκατάσταση και  δεύτερου  (ίδιου ) λογαριασμού σε άλλη συσκευή

Επεξ/σία από yianos
  • Like 3
  • Thanks 2

7 hours ago, Nikos_Anastas said:

πιο πιθανό μου φαίνεται να έχουν τα στοιχεία μου από υπάλληλο της τράπεζας. Έχω την εντύπωση ότι δεν έγινε reset στο password γιατί δεν με πέταξε εκτός.

Κάτσε, λογικό είναι να μην σε πετάξει εκτός αν αλλάξει το password, τα διάφορα sessions και logged in apps μπορεί να παραμένουν συνδεδεμένα. Δοκίμασες να μπεις με το ίδιο password που είχες πριν το viber takeover και την κλοπή, και δούλεψε? Μόνο τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν έκαναν reset.

Αν τελικά έκαναν reset, δεν είναι τόσο μεγάλο το μυστήριο

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 26/10/2024 στις 3:59 ΜΜ, Nikos_Anastas είπε

Με παραξανεύει το εξής λοιπόν αγαπητέ και λοιποί. Όταν συνδέεσαι στο viber από καινούρια συσκευή δεν κάνει sync τις επαφές σου, ούτε τα πρηγούμενα μηνύματα σου.

φίλε μου εσύ λες ότι δεν μπορείς να επαναφέρει τίποτα ,

ρώτα τους χάκερ που μπαίνουν για πλάκα σε σελίδες χωρών και κάνουνε ότι γουστάρουν τι μπορούν να κάνουν εφόσον τους έδωσες εσύ από λάθος σου πρόσβαση στο viber.

*Λες ότι στο μήνυμα και καλά από την μητέρα σου σε είπαν Νικόλα μου , άρα είχαν πρόσβαση σε παλιά μηνύματα της μητέρας σου και ήξεραν πως να σε αποκαλέσουν χωρίς να σου τραβήξουν την προσοχή .άρα μπορεί όταν παγίδεψαν και εσένα να κατάφεραν να έχουν και τα παλιά σου μηνύματα .

δυστυχώς όλα ξεκίνησαν από την στιγμή που τους έδωσες πρόσβαση στο viber με δικιά σου ευθύνη (σε αυτό πατάει λογικά η τράπεζα ) .

σου εύχομαι πραγματικά να βρεις άκρη και να πάρεις τα λεφτά σου πίσω αλλά ........

Επεξ/σία από makis269

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/10/2024 στις 8:48 ΜΜ, Nikos_Anastas είπε

αναγνωρίζω το μερίδιο ευθύνης μου μέχρι το σημείο που έδωσα τον κωδικό του viber σε τρίτο και ας ήταν η μητέρα μου. Από εκεί και πέρα όχι, δεν κατάφεραν να συνδεθούν ούτε σε paypal, ούτε viva, revolut κλπ άρα αποδεικνύεται τρανά ότι τα συστήματα ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών είναι γελοία.

Η ΕΤΕ έχει ένα τραγικό κενό ασφαλείας. Όποιος έχει τα στοιχεία της κάρτας σου και το κινητό σου(ή και το viber account σου ενδεχομένως) μπορεί με χρήση ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟY από την τράπεζα email να κάνει αλλαγή των credentials("ξέχασα τους κωδικούς μου" κτλ.). Απλά το αναφέρω προς ενημέρωση όλων.

Αν δεν έγινε ούτε αυτό τότε υπάρχει phishing. Εκτός αν υπάρχουν και άλλα κενά αφαλείας των εγκληματικών οργανώσεων που λέγονται τράπεζες και δεν τα γνωρίζουμε ακόμη.

υ.γ.: Για να σου υποκλέψει κάποιος sms OTP πρέπει να κάνει sim swapping. Για το viber αρκεί εξ αποστάσεως social engineering για απόκτηση ελέγχου στον λογαριασμό σου. Σαφώς δυσκολότερο το πρώτο, αφού απαιτείται επισκεψη σε κατάστημα. Και όσα λέγονται για sms που καθυστερούν μια μέρα κτλ. είναι αστεία. SMS χρησιμοποιώ για τραπεζικές συναλλαγές και ξέρω.

Επεξ/σία από pirmen56
  • Like 1
  • Haha 1

25 λεπτά πριν, makis269 είπε

ρώτα τους χάκερ που μπαίνουν για πλάκα σε σελίδες χωρών και κάνουνε ότι γουστάρουν τι μπορούν να κάνουν εφόσον τους έδωσες εσύ από λάθος σου πρόσβαση στο viber.

*Λες ότι στο μήνυμα και καλά από την μητέρα σου σε είπαν Νικόλα μου , άρα είχαν πρόσβαση σε παλιά μηνύματα της μητέρας σου και ήξεραν πως να σε αποκαλέσουν χωρίς να σου τραβήξουν την προσοχή .άρα μπορεί όταν παγίδεψαν και εσένα να κατάφεραν να έχουν και τα παλιά σου μηνύματα .

δυστυχώς όλα ξεκίνησαν από την στιγμή που τους έδωσες πρόσβαση στο viber με δικιά σου ευθύνη (σε αυτό πατάει λογικά η τράπεζα ) .

σου εύχομαι πραγματικά να βρεις άκρη και να πάρεις τα λεφτά σου πίσω αλλά ........

μπορει αναμεσα στα μηνυματα που επανακτησαν να υπηρχε και ο αριθμος της καρτας μετα ολα ειναι ευκολα

57 λεπτά πριν, makis269 είπε

oταν αλλάζεις συσκευή δεν μεταφέρει τις παλιές συνομιλίες το viber εκτός αν επαναφέρεις backup.Οπότε δεν μπορούν να ξέρουν πως τον φωνάζει η μητέρα του,εκτός αν τον έχει καταχωρήσει ως "Νικόλα" αντί για πχ  "Νίκος" 

Πάντως πολύ περίεργο γιατί όταν πας στην εθνική και πατήσεις ξέχασα το username/password σε ζητάει τους αριθμούς της κάρτας, όπως κάνει και η Πειραιώς. Άρα λογικά η χάκερς η ήξεραν τα στοιχεία της κάρτας η είχαν πρόσβαση με κάποιο ιό που εγκατέστησαν στο κινητό του παθών. Δεν εξηγείται αλλιώς. Και στο viber να είσαι πάλι σε ζητάει τον αριθμό της χρεωστικής κάρτας.

• Moderators
2 hours ago, pirmen56 said:

Και όσα λέγονται για sms που καθυστερούν μια μέρα κτλ. είναι αστεία. SMS χρησιμοποιώ για τραπεζικές συναλλαγές και ξέρω.

Κρίνεις εξ' ιδίων. Εγώ έχω άλλη άποψη, κάνω εκατοντάδες συναλλαγές κάθε μήνα, χρησιμοποιώντας όλα τα verification methods. Το SMS είναι η πιο αναξιόπιστη μέθοδος από όλες.

Έχει τύχει να ζητήσω τρία SMS από το PayPal μεσάνυχτα, να μην έρχονται, να πέσω για ύπνο και το πρωί να τα δω να έρχονται σερί. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 hours ago, GREGORYMO said:

ΟΛΟΙ πήρατε την ίδια απάντηση από την τράπεζα?

Και ο ιατρός με τα 3κ ?

Nαι. Ο ιατρός βέβαια έχει νομική ασφάλεια οπότε είναι υπό διερεύνηση η υπόθεση του.

10 hours ago, mezger said:

Κάτσε, λογικό είναι να μην σε πετάξει εκτός αν αλλάξει το password, τα διάφορα sessions και logged in apps μπορεί να παραμένουν συνδεδεμένα. Δοκίμασες να μπεις με το ίδιο password που είχες πριν το viber takeover και την κλοπή, και δούλεψε? Μόνο τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν έκαναν reset.

Αν τελικά έκαναν reset, δεν είναι τόσο μεγάλο το μυστήριο

Όχι δεν δοκίμασα να μπω ξανατοποθετόντας τον παλιό κωδικό μιας και ήμουν συνδεδεμένος στο app. Πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση καθώς όλος μου ο συλλογισμός στηριζότανε στο ότι αν γινόταν reset password θα με πέταγε εκτός εφαρμογής. Αν αυτό δεν γίνεται τότε ναι είναι εύκολο να έκαναν reset password με την συνεργασία κάποιου υπαλλήλου που μπορεί να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία. 

Στο email που μου εστειλε η εθνική βέβαια δεν αναφέρθηκε ότι έγινε κάποτε κάποια ανάκτηση password. Ξεκινάει από το log in στον τραπεζικό λογαριασμό από ξένη συσκευή.

3 hours ago, georgiouu said:

μπορει αναμεσα στα μηνυματα που επανακτησαν να υπηρχε και ο αριθμος της καρτας μετα ολα ειναι ευκολα

δεν γίνεται αυτό να ισχύει για όλα τα θύματα και δεν υπήρχε σίγουρα για εμένα

3 hours ago, pirmen56 said:

Η ΕΤΕ έχει ένα τραγικό κενό ασφαλείας. Όποιος έχει τα στοιχεία της κάρτας σου και το κινητό σου(ή και το viber account σου ενδεχομένως) μπορεί με χρήση ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟY από την τράπεζα email να κάνει αλλαγή των credentials("ξέχασα τους κωδικούς μου" κτλ.). Απλά το αναφέρω προς ενημέρωση όλων.

Αν ισχύει αυτό που λέει ο @mezger

τότε είναι πολύ πιθανό να έγινε αυτό με κοινοποίηση στοιχείων από υπάλληλο της τράπεζας.

Επεξ/σία από Nikos_Anastas
  • Like 1

3 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Αν δεν έγινε ούτε αυτό τότε υπάρχει phishing. Εκτός αν υπάρχουν και άλλα κενά αφαλείας των εγκληματικών οργανώσεων που λέγονται τράπεζες και δεν τα γνωρίζουμε ακόμη.

υ.γ.: Για να σου υποκλέψει κάποιος sms OTP πρέπει να κάνει sim swapping. Για το viber αρκεί εξ αποστάσεως social engineering για απόκτηση ελέγχου στον λογαριασμό σου. Σαφώς δυσκολότερο το πρώτο, αφού απαιτείται επισκεψη σε κατάστημα. Και όσα λέγονται για sms που καθυστερούν μια μέρα κτλ. είναι αστεία. SMS χρησιμοποιώ για τραπεζικές συναλλαγές και ξέρω.

τωρα που το λες...

καποια στιγμη έπρεπε για δικο μου προσωπο να ασχοληθω με εθνικη και θυμαμαι που ειχα παρατηρησει κατι τετοιο και ειχα σοκαριστει. Επειδη καναμε πολλα εκεινη τη μερα και ειχα ζαλιστει, συν του οτι δεν ειχε λεφτα μεσα ο λογαριασμος (300-400ευρω) δεν εδωσα πολυ σημασια.

Θελει ψαξιμο αυτο...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, pirmen56 είπε

55 λεπτά πριν, basilis_k6 είπε

τωρα που το λες...

καποια στιγμη έπρεπε για δικο μου προσωπο να ασχοληθω με εθνικη και θυμαμαι που ειχα παρατηρησει κατι τετοιο και ειχα σοκαριστει. Επειδη καναμε πολλα εκεινη τη μερα και ειχα ζαλιστει, συν του οτι δεν ειχε λεφτα μεσα ο λογαριασμος (300-400ευρω) δεν εδωσα πολυ σημασια.

Θελει ψαξιμο αυτο...

Απ οσο θυμάμαι όταν το είχα χρησιμοποιήσει δεν αρκεί μόνο ο αριθμός της κάρτας... ζητάει και το ΡΙΝ της κάρτας.

Επεξ/σία από teot
  • Like 1

2 λεπτά πριν, teot είπε

Απ οσο θυμάμαι όταν το είχα χρησιμοποιήσει δεν αρκεί μόνο ο αριθμός της κάρτας... ζητάει και το ΡΙΝ της κάρτας.

ζητάει και πιν κάρτας,το έχω βάλει πιο πίσω 

Εισάγετε τον αριθμό και το ΡΙΝ της χρεωστικής σας κάρτας

Αποδεκτές κάρτες

Αριθμός κάρτας

Αριθμός κάρτας

PIN:

• Like 3

Μόλις τώρα, teot είπε

Ισως εχεις δικιο. Παντως σε καθε περίπτωση ειναι λαθος. Το πιν δεν επρεπε να στο ζηταει ποτε κανενας εξ αποστασεως και για κανενα λογο. Η λογικη του πιν ειναι οτι το βαζεις φυσικη παρουσια για να ταυτοποιησεις μια συναλλαγή. 

14 ώρες πριν, yianos είπε

Στις ρυθμίσεις , ιδιωτικό απόρρητο, ενεργοποιούμε επαλήθευση  σε 2 βήματα  βάζοντας κωδικό PIN  για την εγκατάσταση και  δεύτερου  (ίδιου ) λογαριασμού σε άλλη συσκευή

+1

βασικά είμαι βέβαιος οτι κάποιοι θα δώσουν άθελά τους και αυτόν τον κωδικό

• Like 1

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...