Προς το περιεχόμενο

Τραπεζική απάτη μόνο μέσω viber

Nikos_Anastas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Kαλησπέρα σας, πριν από έναν από τον λογαριασμό της μητέρας μου στο viber μου ζητήθηκε το verification code που στάλθηκε απο το viber και καλα επειδή είχε βάλει το δικό μου κινητό ως εναλλακτικό και το δικό της μπλόκαρε από τις πολλές προσπάθειες. Μέσα στην βιασύνη μου και τον πανικό που επικρατούσε εκέινη την ώρα της έδωσα τον κωδικό και από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μαρτύριο. Μέσα σε λίγα λεπτά αδειάσανε τον τραπεζικό μου λογαριασμό της εθνικής, χωρίς να ζητήσουν κανένα άλλο στοιχείο πριν όπως πχ αριθμό κάρτας κ.λπ. Παίρνω τηλέφωνο την μητέρα μου και μου απάντησε οτι τρέχει να κλείσει του λογαριασμούς γιατί έπαθε το ίδιο και αυτή "χακαροντας" της το viber. Έκανα αμφισβήτση συναλλαγών, μίλησα με την τράπεζα, πήγα αστυνομία και ό,τι πρέπει να κάνω. Μετά απο λίγες εβδομάδες η τράπεζα έστειλε mail και σε μένα και στην μητέρα μου ότι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν οι συναλλαγές και οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη. 

Ο τρόπος που λειτούργησαν οι απατεώνες είναι ο εξής: Πήραν τον λογαριασμό μου στο viber, έπειτα με κάποιον ανεξήγειτο τρόπο συνδέθηκαν στο ebanking μου με κωδικό και username (χωρίς να γίνει reset password) και από εκεί έγινε μεταφορά σε λογαριασμό της payzy και από εκεί και πέρα χάος. Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι οι κωδικοί δόθηκαν εκ μέρους μου με phising. Ωστόσο δεν είμαι ο μοναδικός που έστειλαν μήνυμα και εξαπάπτησαν. Έστειλαν μήνυμα σε περίπου 10 μόνο από το προφίλ της μητέρας μου και εξαπατήθηκαν άλλοι δυο που δεν προλάβαμε να ειδοποιήσουμε. Οι απατεώνες έστελναν κυρίως σε άτομα από ομαδικές μιας και το viber όταν το κατεβάζεις από καινούρια συσκευή δεν κανει backup ούτε τις συνομιλιες, ούτε και τις επαφές. Και ρωτώ εγώ, είναι δυνατόν να έχουν πέσει θύματα phising από τους ίδιους απατεώνες τόσα άτομα; έστειλαν σχεδόν σε όλους όσους είχαν την δυνατότητα να στείλουν θα ήταν λογικό αν υπήρχαν ενα το πολύ δυο άτομα που είχαν καταφέρει να phisaroun και ήταν σε κοινή ομαδική με την μητέρα μου αλλά δεν μου βγάζει καθόλου νόημα να ήταν τόσα πολλά. 

Ο τρόπος δράσης των απατεώνων ήταν σαν να αποζητούσαν αρχικά την πρόσβαση στο viber και από εκεί και πέρα λες και είχαν database με credentials όλων των χρηστών.

Επίσης να σημειώσω ότι στο παρελθόν μου στέλνονταν OTP από την συγκεκριμένη τράπεζα (Εθνική) με sms, ενώ είχα ενεργοποιήσει και την έγκριση μεσω push notofication, η οποία παρότι ήρθε και δεν πρόλαβα να την εγκρίνω ή απορρίψω η συναλλαγή προχώρησε κανονικά. 

Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι προσπάθησαν να κάνουν και το ίδιο με alpha bank, συνδέθηκαν κανονικά στον λογαριασμό αλλα το otp για έγκριση συσκευής ήρθε με sms και δεν κατάφεραν να προχωρήσουν. Την συγκεκριμένη τράπεζα την χρησιμοποιώ 1-2 φορές τον χρόνο σχεδόν αποκλειστικά για μεταφορά σε επενδυτική πλατοφόρμα (degiro).

Αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει τι μπορεί να παιζει και τι να κάνω απο εδώ και στο εξής θα με βοηθούσε ειλικρινά.

• Like 1
  • Sad 4
  • Haha 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 368
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εδωσες προσβαση στο viber ή εδωσες το κωδικο γ καταχωρηση καρτας για topup στην payzy ..τα αλλα ειναι θεμα λεπτων.. τα λεφτα δεν σταλθηκαν αλλα φορτωνονται (top up) σε revolut payzy κ λοιπες  π εχουν κενο ασφαλειας (

Spoiler

στους ορους κ γενικοτερα παλιοτερα δεν αφηναν topup αν η καρτα ανηκε σε αλλο ονομα

)κ αφηνουν μεχρι ενα ποσο γ φορτιση.

οι καρτες π φορτωνουν  ,προφανως δεν ανηκουν σε αυτους αλλα σε αχυρανθρωπους... στην payzy  επρεπε να τηλεφωνησεις  ωστε να μπλοκαρουν το λογαριασμο..κ να ζητησεις ακυρωση "φορτισης"top up

Καποια στοιχεια με καρτες/accounts γινονται leaks κ πουλιουνται στο darkweb/telegram

Σε αλλη περιπτωση το User pass προφανως το εδωσε τηλεφωνικα με καθοδηγηση ή για να βαλει anydesk  ή μεσω phishing mail 

Μπορει to viber να μην κανει backup  αλλα προφανως φερνει τις επαφες ..οταν βλεπουν στις επαφες μαμα μπαμπα bro μωρακι αγαπη φιλη  κτλ ξερουν τι να στειλουν.. 

To viber αφηνει να συνδεθεις στο desktop app ή σε αλλο κινητο χωρις sim αλλα με κωδικο π παει στο καταχωρημενο νουμερο...αρα εχοντας ηδη το νουμερο π θελουν να συνδεθουν ...μενει να ψαρεψουν το 6ψηφιο verification της νεας ενεργοποιηση του viber  που παει στον κανονικο χρηστη μεσω sms /viber...σε σενα εγινε με  msg απο το κλεμμενο viber του στυλ  "κλειδωσα το viber μου , στειλε τον κωδικο π σ ρθε"  σε αλλους με "ελα  εγραψα καταλαθος το τηλ.σου αντι για το δικο μου σε ενα game π παιζω στειλε μου το κωδικο π σ ηρθε" ή  με phishing τηλεφωνικα ή πιο ευκολα μεσω anydesk...με το π βαλουν τον κωδικο τα μνμ πανε στο κακοβουλο viber

Τους αλλους πως τους εξαπατησαν? 

Επεξ/σία από kage
  • Like 5

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δεν χρειάζεται να σταλεί otp στο τηλέφωνο που δηλώθηκε εξαρχής για να αλλάξεις κινητό που στέλνονται τα otp. Επικοινώνησα με την payzy αλλα μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι χωρίς την επέμβαση των αρχών, άλλωστε λογικά μόλις μπαίνουν payzy κάνουν κ άλλες τριγωνικές συναλλαγές για να μην εντοπιστούν. Εγώ που είμαι εξοικειωμένος με την τεχνολογία σε διαβεβαιώνω ότι δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το να δώσω verification code στο viber, δεν είχα προηγούμενη επικοινωνία. 

Έχω την εντύπωση ότι το viber κάνει synch τισ επαφές με την συσκευή που συνδέεσαι, αλλιώς βλέπουν το όνομα που έχεις εσύ ως χρήστης στο viber. Παίρνω επιφύλακη για αυτό.

Όχι, σε όλους έγινε με τον ίδιο τρόπο. Εισαγωγή με κωδικούς ebanking αυτο είναι το περίεργο.

Επεξ/σία από Nikos_Anastas
  • Like 1

59 λεπτά πριν, Nikos_Anastas είπε

Kαλησπέρα σας, πριν από έναν από τον λογαριασμό της μητέρας μου στο viber μου ζητήθηκε το verification code που στάλθηκε απο το viber και καλα επειδή είχε βάλει το δικό μου κινητό ως εναλλακτικό και το δικό της μπλόκαρε από τις πολλές προσπάθειες. Μέσα στην βιασύνη μου και τον πανικό που επικρατούσε εκέινη την ώρα της έδωσα τον κωδικό και από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μαρτύριο. Μέσα σε λίγα λεπτά αδειάσανε τον τραπεζικό μου λογαριασμό της εθνικής, χωρίς να ζητήσουν κανένα άλλο στοιχείο πριν όπως πχ αριθμό κάρτας κ.λπ. Παίρνω τηλέφωνο την μητέρα μου και μου απάντησε οτι τρέχει να κλείσει του λογαριασμούς γιατί έπαθε το ίδιο και αυτή "χακαροντας" της το viber. Έκανα αμφισβήτση συναλλαγών, μίλησα με την τράπεζα, πήγα αστυνομία και ό,τι πρέπει να κάνω. Μετά απο λίγες εβδομάδες η τράπεζα έστειλε mail και σε μένα και στην μητέρα μου ότι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν οι συναλλαγές και οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη. 

Ο τρόπος που λειτούργησαν οι απατεώνες είναι ο εξής: Πήραν τον λογαριασμό μου στο viber, έπειτα με κάποιον ανεξήγειτο τρόπο συνδέθηκαν στο ebanking μου με κωδικό και username (χωρίς να γίνει reset password) και από εκεί έγινε μεταφορά σε λογαριασμό της payzy και από εκεί και πέρα χάος. Η τράπεζα ισχυρίζεται ότι οι κωδικοί δόθηκαν εκ μέρους μου με phising. Ωστόσο δεν είμαι ο μοναδικός που έστειλαν μήνυμα και εξαπάπτησαν. Έστειλαν μήνυμα σε περίπου 10 μόνο από το προφίλ της μητέρας μου και εξαπατήθηκαν άλλοι δυο που δεν προλάβαμε να ειδοποιήσουμε. Οι απατεώνες έστελναν κυρίως σε άτομα από ομαδικές μιας και το viber όταν το κατεβάζεις από καινούρια συσκευή δεν κανει backup ούτε τις συνομιλιες, ούτε και τις επαφές. Και ρωτώ εγώ, είναι δυνατόν να έχουν πέσει θύματα phising από τους ίδιους απατεώνες τόσα άτομα; έστειλαν σχεδόν σε όλους όσους είχαν την δυνατότητα να στείλουν θα ήταν λογικό αν υπήρχαν ενα το πολύ δυο άτομα που είχαν καταφέρει να phisaroun και ήταν σε κοινή ομαδική με την μητέρα μου αλλά δεν μου βγάζει καθόλου νόημα να ήταν τόσα πολλά. 

Ο τρόπος δράσης των απατεώνων ήταν σαν να αποζητούσαν αρχικά την πρόσβαση στο viber και από εκεί και πέρα λες και είχαν database με credentials όλων των χρηστών.

Επίσης να σημειώσω ότι στο παρελθόν μου στέλνονταν OTP από την συγκεκριμένη τράπεζα (Εθνική) με sms, ενώ είχα ενεργοποιήσει και την έγκριση μεσω push notofication, η οποία παρότι ήρθε και δεν πρόλαβα να την εγκρίνω ή απορρίψω η συναλλαγή προχώρησε κανονικά. 

Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι προσπάθησαν να κάνουν και το ίδιο με alpha bank, συνδέθηκαν κανονικά στον λογαριασμό αλλα το otp για έγκριση συσκευής ήρθε με sms και δεν κατάφεραν να προχωρήσουν. Την συγκεκριμένη τράπεζα την χρησιμοποιώ 1-2 φορές τον χρόνο σχεδόν αποκλειστικά για μεταφορά σε επενδυτική πλατοφόρμα (degiro).

Αν μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει τι μπορεί να παιζει και τι να κάνω απο εδώ και στο εξής θα με βοηθούσε ειλικρινά.

Φίλε μου μήνυση δεν μπορείς να κάνεις;

Φαντάζομαι σίγουρα θα πάρει χρόνο αλλά στο τέλος θα βρεθεί άκρη.

Τα μηνύματα βαιμπερ άλλωστε τα έχεις και οι συναλλαγές έγιναν όλες μέσω τραπεζικού συστήματος.

1 ώρα πριν, Nikos_Anastas είπε

ανεξήγειτο τρόπο συνδέθηκαν στο ebanking μου με κωδικό και username (χωρίς να γίνει reset password

Εγώ έχω κολλήσει εδώ. Πώς μπήκαν χωρίς να αλλάξουν τους κωδικούς;

33 λεπτά πριν, kage είπε

δεν σταλθηκαν αλλα φορτωνονται

Σωστός, τώρα το κατάλαβα 

34 λεπτά πριν, kage είπε

φορτωνονται

Για να γίνει φόρτιση χρειάζεται να δώσεις έγκριση μέσω pin ή αποτυπωματος στην εφαρμογή της τράπεζας. Αυτό πως το κατάφεραν;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι αλλα δεν λες τον λογο π εγραφε το 1ο  verification Π εστειλες ! Το 6ψηφιο ηταν γ ενεργοποιηση viber..?

Δεν αλλαξαν νουμερο απλα ερχονται οι ειδοποιησεις στο viber app σου π εχουν προσβαση κ αυτοι..

Το phishing γινεται απο αλλο sms/mail π εχουν με ετοιμα hyperlink..πηραν τα contacts κ μετα εστειλαν κατι σε "συνδεθειτε στον λογαριασμο σας γιατι κλειδωθηκε λογω υποπτης κινησης" .

1

2

Επεξ/σία από kage

Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος είναι η θέσπιση ορίων συναλλαγών σε κάθε λογαριασμό.

Για παράδειγμα σε αποταμιευτικο λογαριασμό καλό είναι να έχεις πολύ χαμηλό όριο ημερήσιων συναλλαγων.

Για την καθημερινότητά έχεις έναν όψεως στον οποίο μπορείς να έχεις υψηλότερο όριο.

Δυστυχώς όλοι είμαστε εκτεθειμένοι, τουλάχιστον όμως να περιορίσουμε την χασουρα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ή απλα να μην στελνεις /γραφεις σε κανεναν κωδικους ή user pass ! Μην αποθηκευεις user pass σε κινητα/browser/google apple account/password manager .μην  χρησιμοποιεις linked καρτες στον βασικο λογαριασμο σου σε χαζοsite κ παραγγελιες φαγητων..φτιαξε αλλον λογαριασμο με αλλη καρτα γ αυτα..

τα κενα υπαρχουν τα ξερουν πλεον κ οι τραπεζες ..οτι αφηνουν τοσα χρονια να κανουν top up σε revolut/payzy με καρτες με διαφορετικο ονομα λογαριασμου ειναι αδιανοητο..σιγουρα κ το κολπο με το viber 

https://www.hba.gr/info/PhishingCamp?cmid=c3979174-b883-4d41-99ac-da34f9db910b

Spoiler

Παιδια οι τελευταιοι π επικοινωνουν δεν ειναι χακερς φανταστειτε ενα call center σε 2 3 σπιτια με " ευπαθεις ευαλωτες ομαδες"

Επεξ/σία από kage
  • Like 5

4 λεπτά πριν, kage είπε

αφηνουν τοσα χρονια να κανουν top up σε revolut/payzy με καρτες με διαφορετικο ονομα

Πάντως κ σε αυτή την περίπτωση η φόρτιση γίνεται με έγκριση συναλλαγής στο περιβάλλον της τράπεζας.

5 λεπτά πριν, kage είπε

ευπαθεις ευαλωτες ομαδες

🥲🥲🥲

8 hours ago, Nikos_Anastas said:

Ο τρόπος που λειτούργησαν οι απατεώνες είναι ο εξής: Πήραν τον λογαριασμό μου στο viber, έπειτα με κάποιον ανεξήγειτο τρόπο συνδέθηκαν στο ebanking μου με κωδικό και username (χωρίς να γίνει reset password) και από εκεί έγινε μεταφορά σε λογαριασμό της payzy και από εκεί και πέρα χάος.

αυτο εδω ειναι σκοτεινο.

Πως βρηκαν username/pass? σκεψου μηπως τα εδωσες η αποθηκευσες καπου...

γενικα username/password παντα σε χαρτι, πχ στην τελευταια σελιδα ενος τετραδιου στην βιβλιοθηκη σου

• Like 4

7 hours ago, basilis_k6 said:

τους κωδικους σου τους εχεις στο μυαλο ή εχεις καποια εφαρμογη τυπου lastpass? 

ειναι λιγο απιθανο να μαντέψανε τους κωδικους σας. 

τους εχω στο password manager της apple. Αλλά την ίδια διαδικασία ακολούθησαν και στα άλλα θύματα, πχ η μανα μου έχει κωδικό που τον ξέρει απ'έξω

1 hour ago, dkmaster said:

Σε περίπτωση που πατήσεις στην εφαρμογή της τράπεζας "ξέχασα τον κωδικό" ποια διαδικασία γίνεται μετά; Εμπλέκεται μήπως το viber; 

αν γινόταν αυτό θα συνέβαινε ανάκτηση του password που δεν έγινε σε αυτή την περίπτωση γιατί μπορούσα να συνδεθώ κανονικά

8 hours ago, kage said:

Εδωσες προσβαση στο viber ή εδωσες το κωδικο γ καταχωρηση καρτας στην payzy ..τα αλλα ειναι θεμα λεπτων.. τα λεφτα δεν σταλθηκαν αλλα φορτωνονται (top up) σε revolut payzy κ λοιπες  π εχουν κενο ασφαλειας (

Reveal hidden contents

στους ορους κ γενικοτερα παλιοτερα δεν αφηναν topup αν η καρτα ανηκε σε αλλο ονομα

)κ αφηνουν μεχρι ενα ποσο γ φορτιση.

οι καρτες π φορτωνουν  ,προφανως δεν ανηκουν σε αυτους αλλα σε αχυρανθρωπους... στην payzy  επρεπε να τηλεφωνησεις  ωστε να μπλοκαρουν το λογαριασμο..κ να ζητησεις ακυρωση "φορτισης"top up

Καποια στοιχεια με καρτες/accounts γινονται leaks κ πουλιουνται στο darkweb/telegram

Σε αλλη περιπτωση το User pass προφανως το εδωσε τηλεφωνικα με καθοδηγηση ή για να βαλει anydesk  ή μεσω phishing mail 

Μπορει to viber να μην κανει backup  αλλα προφανως φερνει τις επαφες ..οταν βλεπουν στις επαφες μαμα μπαμπα bro μωρακι αγαπη φιλη  κτλ ξερουν τι να στειλουν.. 

To viber αφηνει να συνδεθεις χωρις sim σε desktop app ή emulator. ...αρα εχουν ηδη το νουμερο π θελουν απο αγγελια ή contact list του viber...το 6ψηφιο ενεργοποιησης sms  παει στον κανονικο χρηστη μεσω sms/viber....μετα σ στελνουν   μνμ απο κλεμμενο viber του στυλ "ελα ταδε  εγραψα καταλαθος το τηλ.σου αντι γ το δικο μου σε ενα game π παιζω στειλε μου το κωδικο π σ ηρθε" ...μετα εχουν προσβαση σε οτι ερχεται

Τους αλλους πως τους εξαπατησαν? 

σου ξαναεξηγώ ότι δεν έδωσα κωδικό κάρτας, συνδέθηκαν στο web banking και ζήτησαν να σταλούν τα στοιχεία της κάρτας από την τράπεζα στο viber. Επικοινώνησα με την payzy αλλά μέχρι να κουνηθούν τα λεφτά έχουν μεταφερθεί με τριγωνικές συναλλαγές αλλού δεν τα αφήνουν εκεί να κάθονται. Όλοι εξαπατήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, μου φαίνεται πολύ περίεργο να έχουν από όλους όσους έστειλαν (ακομη και αυτους που δεν εξαπάτησαν) τα credentials. 

Έχω την εντύπωση ότι το viber κάνει synch τις επαφές με την συσκευή που συνδέεσαι, αλλιώς βλέπουν το όνομα που έχεις εσύ ως χρήστης στο viber. Παίρνω επιφύλαξη για αυτό.

30 minutes ago, tutuyo said:

αυτο εδω ειναι σκοτεινο.

Πως βρηκαν username/pass? σκεψου μηπως τα εδωσες η αποθηκευσες καπου...

γενικα username/password παντα σε χαρτι, πχ στην τελευταια σελιδα ενος τετραδιου στην βιβλιοθηκη σου

εγώ τα έχω σε password manager της apple. Οι άλλοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας τα θυμούνται απ΄έξω. Διαφορετικά προφιλ χρηστών και πάλι κατάφεραν να αποσπάσουν τις ίδιες πληροφορίες

• Like 1
  • Sad 1

2 ώρες πριν, Nikos_Anastas είπε

τους εχω στο password manager της apple. Αλλά την ίδια διαδικασία ακολούθησαν και στα άλλα θύματα, πχ η μανα μου έχει κωδικό που τον ξέρει απ'έξω

αν γινόταν αυτό θα συνέβαινε ανάκτηση του password που δεν έγινε σε αυτή την περίπτωση γιατί μπορούσα να συνδεθώ κανονικά

σου ξαναεξηγώ ότι δεν έδωσα κωδικό κάρτας, συνδέθηκαν στο web banking και ζήτησαν να σταλούν τα στοιχεία της κάρτας από την τράπεζα στο viber. Επικοινώνησα με την payzy αλλά μέχρι να κουνηθούν τα λεφτά έχουν μεταφερθεί με τριγωνικές συναλλαγές αλλού δεν τα αφήνουν εκεί να κάθονται. Όλοι εξαπατήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, μου φαίνεται πολύ περίεργο να έχουν από όλους όσους έστειλαν (ακομη και αυτους που δεν εξαπάτησαν) τα credentials. 

Έχω την εντύπωση ότι το viber κάνει synch τις επαφές με την συσκευή που συνδέεσαι, αλλιώς βλέπουν το όνομα που έχεις εσύ ως χρήστης στο viber. Παίρνω επιφύλαξη για αυτό.

εγώ τα έχω σε password manager της apple. Οι άλλοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας τα θυμούνται απ΄έξω. Διαφορετικά προφιλ χρηστών και πάλι κατάφεραν να αποσπάσουν τις ίδιες πληροφορίες

Από εσένα τα λεφτά έφυγαν σε payzy, στους άλλους τους μεγαλύτερους πως μεταφέρθηκαν;

4 ώρες πριν, dkmaster είπε

Σε περίπτωση που πατήσεις στην εφαρμογή της τράπεζας "ξέχασα τον κωδικό" ποια διαδικασία γίνεται μετά; Εμπλέκεται μήπως το viber; 

Σου στέλνει OTP συνήθως σε μήνυμα στο κινητό και όχι στο βαιμπερ.

Δεν ξέρω πως τα κατάφεραν κ τα υπεκλεψαν όλα.

• Like 1

56 minutes ago, bill999r said:

Από εσένα τα λεφτά έφυγαν σε payzy, στους άλλους τους μεγαλύτερους πως μεταφέρθηκαν;

Σου στέλνει OTP συνήθως σε μήνυμα στο κινητό και όχι στο βαιμπερ.

Δεν ξέρω πως τα κατάφεραν κ τα υπεκλεψαν όλα.

στο έναν έκαναν τραπεζική μεταφορά και αγορές Κωτσόβολο ( από όπου τα πήρε πίσω), άλλους με τραπεζική μεταφορά σε ήδη κλεμμένο λογαριασμό

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...