Dr_Pepper Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΜΠΟΥ είπε δες αυτό (τα 2 πρώτα λεπτά αρκούν) μάλλον δεν ξέρει κ αυτός που προτρέπει στον μέσο επενδυτή να επενδύσει απλά σε ένα χαμηλού κόστους index fund (etf), αντί να το παίζει έξυπνος επιλέγοντας μετοχές κτλ όπως εσύ Ναι το ίδιο πρότεινε και στην γυναίκα του λιγο πριν πεθάνει(τον έχω μελετήσει και δεν ειναι ο μόνος ή το μόνο που μελέτησα δεν γκόογλαρω επι τόπου σαν εσένα ) γιατί ειναι άσχετη οπότε καλύτερα να τα βάλει σε index αλλά που είπα εγώ να μην επενδύσει κάποιος σε index το ξαναβάζω αλλά επειδή δεν ξέρεις να διαβάζεις δεν ξέρω τι νόημα έχει μιας και ειναι η 3η φορά που το βάζω και εσύ "τα ζώα μου αργά.. " 12 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε Όταν αγοράζεις ETF απλά παίζεις στοίχημα (τώρα αν οι πιθανότητες ειναι καλές ή όχι ειναι άλλο αυτό, δεν λέω να μην επενδύει κάποιος σε ETF γενικά, απλά ξεκαθάρισα το τι ειναι) Επεξ/σία 22 Οκτωβρίου από Dr_Pepper Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
empyr3an Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε καλά εσύ δεν καταλαβαίνεις και τι λέμε είσαι και μέσα στην ειρωνεία Ενώ εσύ είσαι αγγελούδι όταν μου απαντάς έτσι: "και σε αυτό το σημείο έπρεπε να σταματήσεις το ποστ..." Το bold ήταν της Wikipedia που δεν έκανες το κόπο να ανοίξεις. Το έγραψα ως αντεπιχείρημα στο παρακάτω quote σου: Αναφορά σε κείμενο "Διαφορά έχει όμως στο αν βάλεις 1600 ευρώ τα λεφτά σου αυτά θα πάνε στην ίδια την AMD που θα τα χρησιμοποιήσει για rnd μισθούς κτλ και θα σου ανήκει κομμάτι της AMD (στον μικρό αυτό βαθμό των 1600 ευρώ) και θα έχεις δικαίωμα ψήφου. " Σου είπε και ο NT1G ότι δεν είναι σωστό αυτό που είπες και μετά εσύ το τράβηξες όσο δεν πάει για να πεις στην ουσία ότι κάποια στιγμή, μέσω Ταδόπουλου, θα ωφεληθεί και η εταιρεία από την αγορά της μετοχής. Και σε αυτό σου απαντάω ότι και τα ETFs αγοράζουν τις υποκείμενες αξίες, έστω κι αν όχι στο 100%. Οπότε, όσο θετικό είναι για την εταιρεία η αγορά μετοχών (καθόλου), άλλο τόσο είναι και η αγορά ETF (πάντα μιλάμε για stock ETF). Για το ότι δεν αποκτάς μέρος των εταιρειών που μου γράφεις, αδίκως έγραψες ότι έγραψες, δεν διαφωνούμε. Το fund αποκτά. Αναφορά σε κείμενο Κανένα απο τα 2 αυτά οχήματα δεν έχει σχέση με το αν εισαι φτωχός η πλούσιος αν αγοράσεις 10 μετοχές Εν μέρει έχει, γιατί όταν οι μετοχές που θέλεις να αγοράσεις κοστίζουν ένα μηνιάτικο η μία, ούτε να αγοράσεις μισή μετοχή μπορείς, ούτε περιθώριο έχεις να κάνεις διαφοροποίηση κινδύνου (πράγμα που κάνεις, εξ ορισμού, με ένα ETF). Αυτά από μένα. Επεξ/σία 22 Οκτωβρίου από empyr3an Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΜΠΟΥ Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 13 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Ναι το ίδιο πρότεινε και στην γυναίκα του λιγο πριν πεθάνει(τον έχω μελετήσει και δεν ειναι ο μόνος ή το μόνο που μελέτησα δεν γκόογλαρω επι τόπου σαν εσένα ) γιατί ειναι άσχετη οπότε καλύτερα να τα βάλει σε index αλλά που είπα εγώ να μην επενδύσει κάποιος σε index το ξαναβάζω αλλά επειδή δεν ξέρεις να διαβάζεις δεν ξέρω τι νόημα έχει μιας και ειναι η 3η φορά που το βάζω και εσύ "τα ζώα μου αργά.. " όταν συγκρίνεις μία επένδυση (σε etf) με στοίχημα ποδοσφαίρου, ουσιαστικά δηλαδή σαν μία τζογαδόρικη κίνηση, την οποία μάλιστα αντιπαραβάλλεις με την, ασφαλέστερη κατ' εσένα, αγορά μεμονωμένων μετοχών, ουσιαστικά ακυρώνεις την επένδυση αυτή και προκρίνεις κάποια άλλη. Καλά κάνεις και δικαίωμα σου, αλλά μάλλον τα δικά σου ζώα είναι πιο αργά και από χελώνα και νομίζεις ότι βρέχει και όχι ότι σε 'φτύνουν' όλοι εδώ μέσα με επιχειρήματα. Σου παραθέτω και βίντεο από τον buffet που αναφέρει ότι η ασφαλέστερη επένδυση για τον μέσο επενδυτή είναι η αγορά index fund χαμηλού κόστους (άρα σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν είναι στοίχημα μακροπρόθεσμα) και όχι η αγορά μεμονωμένων μετοχών όπως εσύ προτείνεις και συνεχίζεις αφού τόσα καταλαβαίνεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 35 λεπτά πριν, empyr3an είπε Ενώ εσύ είσαι αγγελούδι όταν μου απαντάς έτσι Στους άσχετους που με ειρωνεύονται φυσικά και δεν θα είμαι ευγενικός αλλά δεν νομίζω να μην υπήρξα ευγενικός σε κάποιον που δεν με ειρωνεύεται, ακόμη και στους άσχετους που με ειρωνεύονται στην πρώτη απάντηση μου σε αυτούς είμαι ευγενικός συνήθως μετά αν συνεχίσουν την ειρωνεία ε εκει ειναι απλά θέμα δικό μου πιστεύω αν θέλω να απαντήσω και αν θέλω να βάλω και εγώ ειρωνεία. 35 λεπτά πριν, empyr3an είπε Σου είπε και ο NT1G ότι δεν είναι σωστό αυτό που είπες Να ακούσουμε και την άποψη του μπάμπη του σουγιά τότε επίσης αυτόν γιατί τον βγάζεις απο έξω ; 35 λεπτά πριν, empyr3an είπε και μετά εσύ το τράβηξες όσο δεν πάει Ρε δεν ξέρετε πόσο αστεία ειναι αυτά που λέτε για κάποιον που γνωρίζει έστω και εγκυκλοπαιδικά το αντικείμενο και δεν μπήκε απλά να τρολλάρει κάνοντας γκοογλε επι τόπου ψάχνοντας να βρει κατι να πει για αντίθεση (όπως κάνουν κάποιοι τώρα εδώ) Είναι βασικά πράματα αυτά που λέω ειναι σαν να λέω "μετά το α ειναι το βού" και εσείς να λέτε "τι λες ρε το μετα το βού ειναι το Α να δες μια λέξη που βρήκα στην wikipedia "Βακτριανή" πρώτα το βού και μετά το ά!! " Ετσι ακριβώς διαβάζονται αυτά που γράφετε απο τον όποιον έχει βασικές γνώσεις. Όταν αγοράζεις μετοχές έχεις ποσοστό της εταιρείας και η εταιρεία τόσο άμεσα όσο έμμεσα επωφελείται απο αυτό το ETF ειναι bookie που εσύ εμπιστεύεσαι να σου δώσει πίσω χρήματα αν έχει κέρδος και κρατάει το ίδιο το ETF τα λεφτά σου και αν πχ πτωχεύσει το fund έχασες τα λεφτά σου άσχετα αν οι υποκείμενες εταιρείες ειναι υγιείς επίσης σε έναν βαθμό τα κάνει ό,τι θέλει τα χρήματα σου άσχετα με το τι μετρά στον δείκτη. H αγορά μετοχών ειναι για πλούσιους; όχι Είναι παράνομο το ETF; όχι Να επενδύσω σε ΕΤF; κάνε ότι θες Απο εκει και πέρα ότι άλλο πείτε ειναι ναχαμε να λέγαμε. Επεξ/σία 22 Οκτωβρίου από Dr_Pepper Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
NT1G Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Η συζήτηση με τον Carl Icahn του insomnia μου θύμισε αυτό το ποστίδιο στο reddit, που αν δεν είναι τρολιά, τύπος έριξε 700.000 $ στην Intel μια βδομάδα πριν χάσει το 30 % της αξίας της στο χρηματιστήριο ή κάτι τέτοιο. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 5 λεπτά πριν, NT1G είπε Η συζήτηση με τον Carl Icahn του insomnia μου θύμισε αυτό το ποστίδιο στο reddit, που αν δεν είναι τρολιά, τύπος έριξε 700.000 $ στην Intel μια βδομάδα πριν χάσει το 30 % της αξίας της στο χρηματιστήριο ή κάτι τέτοιο. ωραία και; 1) Στις αγορές χάνεις (ή κερδίζεις χρήματα ) μόνο όταν πουλάς. Δηλαδή αυτός αν δεν πουλούσε τώρα τις μετοχές του δεν θα είχε χάσει τίποτα απλά θα περίμενε πότε η intel θα ανακτήσει την τιμή που είχε όταν αγόρασε (εκτός αν πιστεύετε πως η intel θα χρεοκοπήσει) 2) Είπα πουθενά ότι αγοράζοντας μετοχές ειναι εγγυημένα κέρδη; Είπα οτι δεν θέλει ψάξιμο; προφανώς και έκανε λάθος επιλογή αγοράζοντας intel με AMD και Nvidia να τις τρώνε τις σάρκες στις μεγαλύτερες αγορές + τα προβλήματα που είχε με τους επεξεργαστές που καίγονται απο μόνοι τους ++++++ 3) Εσύ τώρα λες ότι κανένας δεν έχασε λεφτά βάζοντας λεφτά σε Index? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
fouros Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 1 ώρα πριν, Dr_Pepper είπε 3) Εσύ τώρα λες ότι κανένας δεν έχασε λεφτά βάζοντας λεφτά σε Index? Σε ορίζοντα 10ετιας+ S&P500 πάντα ήταν θετικός, μπορείς να πεις το ίδιο για μεμονωμένες μετοχές? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 22 λεπτά πριν, fouros είπε Σε ορίζοντα 10ετιας+ S&P500 πάντα ήταν θετικός, μπορείς να πεις το ίδιο για μεμονωμένες μετοχές? Αυτός ειναι 1 δείκτης (ένα ΕΤF) που έβαλες (με το μικρότερο κέρδος και τα μεγαλύτερα fees btw απλά ειναι καλύτερα απο το να χάνεις λόγω πληθωρισμού τα λεφτά σου στην τράπεζα) οπότε ναι υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται πάνω απο 10 χρόνια και κερδοφορούν βασικά αν ξέρεις το όνομα μιας εταιρείας κατα πάσα πιθανότητα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Κερδοφορούν όλες οι εταιρείες; όχι; Είναι όλοι οι δείκτες πάντα θετικοί; όχι Τέλος εδώ μου κάνεις και ωραία πάσα γιατί ακριβώς αυτό που κοιτάς στον δείκτη ειναι οι τιμές στο χρηματιστήριο (όπως κοιτάς αποδόσεις σε φυλλάδιο του οπαπ) . Αυτό που κοιτάς σε μια εταιρεία ειναι η πραγματική αγορά, τι παράγει πόσο τα δίνει πόσους υπαλλήλους έχει πόσο τους πληρώνει πόσα χρήματα έχει στο ταμείο τι δάνεια έχει κτλ και γενικά σκέφτεσαι ποια η συνεισφορά της στην κοινωνία και πως θα διαμορφωθεί αυτή η συνεισφορά στο μέλλον (πχ θα χρειαζόμαστε τα προϊόντα της σε 20 χρόνια απο τώρα ή θα έχουν αλλάξει τα πράγματα, πχ αν κοιτούσες για μια εταιρεία με πρατήρια βενζίνης θα σκεφτόσουν μήπως τελικά όλα κινούνται με ρεύμα έως τότε κτλ) Με άλλα λόγια επηρεάζεις τον ρού των πραγμάτων της καθημερινότητας μας με τις κινήσεις σου (στο βαθμό που σου αναλογεί φυσικά ) Επεξ/σία 22 Οκτωβρίου από Dr_Pepper 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
fouros Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 20 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Αυτός ειναι 1 δείκτης (ένα ΕΤF) που έβαλες (με το μικρότερο κέρδος και τα μεγαλύτερα fees btw απλά ειναι καλύτερα απο το να χάνεις λόγω πληθωρισμού τα λεφτά σου στην τράπεζα) οπότε ναι υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται πάνω απο 10 χρόνια και κερδοφορούν βασικά αν ξέρεις το όνομα μιας εταιρείας κατα πάσα πιθανότητα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Κερδοφορούν όλες οι εταιρείες; όχι; Είναι όλοι οι δείκτες πάντα θετικοί; όχι Τέλος εδώ μου κάνεις και ωραία πάσα γιατί ακριβώς αυτό που κοιτάς στον δείκτη ειναι οι τιμές στο χρηματιστήριο (όπως κοιτάς αποδόσεις σε φυλλάδιο του οπαπ) . Αυτό που κοιτάς σε μια εταιρεία ειναι η πραγματική αγορά, τι παράγει πόσο τα δίνει πόσους υπαλλήλους έχει πόσο τους πληρώνει πόσα χρήματα έχει στο ταμείο τι δάνεια έχει κτλ και γενικά σκέφτεσαι ποια η συνεισφορά της στην κοινωνία και πως θα διαμορφωθεί αυτή η συνεισφορά στο μέλλον (πχ θα χρειαζόμαστε τα προϊόντα της σε 20 χρόνια απο τώρα ή θα έχουν αλλάξει τα πράγματα, πχ αν κοιτούσες για μια εταιρεία με πρατήρια βενζίνης θα σκεφτόσουν μήπως τελικά όλα κινούνται με ρεύμα έως τότε κτλ) Με άλλα λόγια επηρεάζεις τον ρού των πραγμάτων της καθημερινότητας μας με τις κινήσεις σου (στο βαθμό που σου αναλογεί φυσικά ) Πραγματικά η δε θέλεις να καταλάβεις ή το παίζεις. Δειξε μου 5 εταιρείες που σε ορίζοντα 10ετιας όποτε και εγω να επιλέξω το start and end point, να έχει πάντα θετικό πρόσημο. Τωρα η αναλυση για το τι κοιτάς σε μια μετοχή που αναφέρεις είναι επιπέδου δημοτικού. Αν σου δείξω εναν ισολογισμό μιας εισηγμένης στο εξωτερικό (και τις 10 holding που θα έχει) δε θα μπορέσεις να καταλάβεις ούτε το 10% (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν είναι τουλάχιστον ορκωτοι λογιστές με γνώση σε global auditing, όχι φυσικά να αντιληφθείς το cachflow της & τα δάνεια της). Aν είσαι τόσο καλός στις προβλέψεις σε βάθος 20 ετίας, κακώς δεν ενημέρωσες και την kodak, bed&bath πως θα φαληρίσουν. Να είμαστε σοβαροί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε 5 ή 10 χρόνια. Κάνεις δεν περίμενε το amazon από βιβλία να πουλά τα πάντα πλέον ή το netflix απο ενοικιαση vhs να ειναι ηγέτης (για ποσο ακόμη) στο streaming. Oυτε καν οι founders τους. Θες να κάνεις cherry picking μετοχών καλώς , κράτα τις για σένα ή στην τελική ανοιξε public το stock portfolio σου. Aλλά σταμάτα να θες να μας πεισεις πως είναι γενικά καλύτερο το cherry picking μετοχών ειδικά στο Ελληνικό κοινό (στο ποιο ανενημέρωτο κοινό αναφορικά με την οικονομική παιδεία στην Ευρώπη ) από το να επενδύσεις σε ενα etf. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΜΠΟΥ Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 38 λεπτά πριν, fouros είπε Πραγματικά η δε θέλεις να καταλάβεις ή το παίζεις. Δειξε μου 5 εταιρείες που σε ορίζοντα 10ετιας όποτε και εγω να επιλέξω το start and end point, να έχει πάντα θετικό πρόσημο. Τωρα η αναλυση για το τι κοιτάς σε μια μετοχή που αναφέρεις είναι επιπέδου δημοτικού. Αν σου δείξω εναν ισολογισμό μιας εισηγμένης στο εξωτερικό (και τις 10 holding που θα έχει) δε θα μπορέσεις να καταλάβεις ούτε το 10% (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν είναι τουλάχιστον ορκωτοι λογιστές με γνώση σε global auditing, όχι φυσικά να αντιληφθείς το cachflow της & τα δάνεια της). Aν είσαι τόσο καλός στις προβλέψεις σε βάθος 20 ετίας, κακώς δεν ενημέρωσες και την kodak, bed&bath πως θα φαληρίσουν. Να είμαστε σοβαροί κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε 5 ή 10 χρόνια. Κάνεις δεν περίμενε το amazon από βιβλία να πουλά τα πάντα πλέον ή το netflix απο ενοικιαση vhs να ειναι ηγέτης (για ποσο ακόμη) στο streaming. Oυτε καν οι founders τους. Θες να κάνεις cherry picking μετοχών καλώς , κράτα τις για σένα ή στην τελική ανοιξε public το stock portfolio σου. Aλλά σταμάτα να θες να μας πεισεις πως είναι γενικά καλύτερο το cherry picking μετοχών ειδικά στο Ελληνικό κοινό (στο ποιο ανενημέρωτο κοινό αναφορικά με την οικονομική παιδεία στην Ευρώπη ) από το να επενδύσεις σε ενα etf. Φίλε άδικα κάνεις τον κόπο ο άνθρωπος μάλλον τόσα καταλαβαίνει τόσα γράφει κ θεωρεί μάλιστα ότι εμείς είμαστε οι άσχετοι κ αυτός ο σχετικός. Δεν καταλαβαίνει ότι η κατοχή ενός etf το οποίο διαπραγματεύεται ακριβώς όπως Μια μετοχη, ουσιαστικά σου δίνει τη δυνατότητα να πετύχεις την πολυπόθητη διαφοροποίηση χωρίς να πρέπει να προβλέψεις ποια εταιρεία θα αναπτυχθεί κ ποια όχι. Εννοείται ότι έχει ρίσκο ειδικά αν επενδυεισ Μόνο σε μετοχικά etf αλλά πολύ μικρότερο από την αγορά μεμονωμένων μετοχών. Αν λοιπόν κάτι είναι στοίχημα αυτό είναι ακριβώς η αγορά μεμονωμένης μετοχής και όχι etf. Κι αυτό γιατί Αποκτώντας πχ το etf s&p 500, είναι σαν να έχεις αποκτήσει μετοχές κ απο τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, πράγμα που για να το κάνεις με απόκτηση μετοχών μεμονωμένα θέλεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Κ αν αυτες κερδοφορησουν αυτή την κερδοφορία εισπραττεισ Κ εσύ όπως ακριβώς αν είχες αγοράσει 500 μετοχές απ αυτές, δεν μπορεί το fund δηλαδή να σου μην σου Αποδώσει την κερδοφορια. Αρα στην τελική κ πάλι μετράει η απόδοση των εταιρειών κ όχι τι θα κάνει η εκάστοτε vanguard αφού μιλάμε για PASSIVE investing. Του παρέθεσα κ link του buffet αλλά μάλλον ξέρει καλύτερα κ απ αυτόν. Εδώ έφτασε να γράφει ότι η απόδοση του εν λόγω etf είναι λίγο καλύτερη από τη διατήρηση των χρημάτων στην τράπεζα (!) ενώ αναφέρει ότι είναι ακριβό όταν το total expense ratio μέσω online broker συνήθως δεν υπερβαίνει το 0.20%. Προσωπικά έχω 4 etf στην κατοχή μου από το 2014 (25% σε μετοχές απ όλο τον κόσμο, 25% ομόλογα από όλο τον κόσμο, 25% χρυσό κ 25% σε τίτλους μετρητών) με ετήσια αποδοση 7% περίπου (έχω επιλέξει αμυντική στρατηγική) . Να μας πει αυτός με την απόκτηση μετοχών τι έχει καταφέρει όπως λες Επεξ/σία 22 Οκτωβρίου από ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΜΠΟΥ 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
djuan1988 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 22 hours ago, Dr_Pepper said: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Κανένα απο τα 2 αυτά οχήματα δεν έχει σχέση με το αν εισαι φτωχός η πλούσιος αν αγοράσεις 10 μετοχές AMD 160 ευρώ (1600 ευρώ σύνολο) και ανεβεί η AMD κατα 10% εσύ θα βγάλεις κέρδος 160 ευρώ (αν τις πουλήσεις) Αν βάλεις πχ 1600 ευρώ στο S&P 500 και ανεβεί 10% εσύ πάλι θα βγάλεις 160 ευρώ. Δεν έχει διαφορά όσο αφορά το κέρδος σου. Διαφορά έχει όμως στο αν βάλεις 1600 ευρώ τα λεφτά σου αυτά θα πάνε στην ίδια την AMD που θα τα χρησιμοποιήσει για rnd μισθούς κτλ και θα σου ανήκει κομμάτι της AMD (στον μικρό αυτό βαθμό των 1600 ευρώ) και θα έχεις δικαίωμα ψήφου. Αν βάλεις 1600 στο S&P 500 τα λεφτά δεν τα παίρνει καμία απο τις 500 εταιρείες που παρακολουθεί ο δείκτης (σαν άλογα στον ιππόδρομο) αλλά το στιχημαντζήδικό που διαχειρίζεται τον δίκτη πχ η Vanguard εν προκειμένω οπότε αφήνεσαι σε αυτούς να βάλουν την γκανιότα και να πληρώσουν αν ειναι να πληρώσουν τα όποια κέρδη σου αν αυτά υπάρχουν. Είναι θέμα πολιτικής, θέμα ιδεολογίας και θέμα οικονομίας η διαφορά δεν ειναι θέμα του πόσα λεφτά μπορείς/ θέλεις να επενδύσεις. Συγγνώμη αλλά δεν έχεις ιδέα και το λέω με μεγάλη επιείκεια. Δε βάζεις λεφτά σε κανέναν S&P500, o S&P500 είναι ένας δείκτης και παρακολουθεί την απόδοση των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών. Αγοράζοντας ένα ETF που ακολουθεί τον S&P500, πχ Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating, δίνεις τα λεφτά σου στη Vanguard και αυτή αγοράζει μετοχές (κανονικές μετοχές, όπως αυτές που θα αγόραζες μόνος σου), σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση των 500 αυτών εταιρειών σε σχέση με τον δείκτη. Πχ αν η Apple αντιστοιχεί στο 5% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη και η Microsoft στο 4%, θα αγοράσει 5% Apple και 4% Microsoft. Και αυτές οι αγοραπωλησίες είναι δυναμικές, πουλάει και αγοράζει κάνοντας tracking τον δείκτη. Επίσης τα λεφτά δεν πηγαίνουν σε καμία AMD, αλλά σε αυτόν από τον οποίο αγόρασες τη μετοχή. Και αυτό ισχύει και στις δύο περιπτώσεις, είτε αγοράσεις μεμονωμένη μετοχή, είτε μέσω ETFs. Τώρα στα περί γκανιότας, στοιχήματος κτλ δεν μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω, καθώς φαίνεται, όπως ανέφερα και στην αρχή, ότι δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς. 3 hours ago, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΜΠΟΥ said: Φίλε άδικα κάνεις τον κόπο ο άνθρωπος μάλλον τόσα καταλαβαίνει τόσα γράφει κ θεωρεί μάλιστα ότι εμείς είμαστε οι άσχετοι κ αυτός ο σχετικός. Δεν καταλαβαίνει ότι η κατοχή ενός etf το οποίο διαπραγματεύεται ακριβώς όπως Μια μετοχη, ουσιαστικά σου δίνει τη δυνατότητα να πετύχεις την πολυπόθητη διαφοροποίηση χωρίς να πρέπει να προβλέψεις ποια εταιρεία θα αναπτυχθεί κ ποια όχι. Εννοείται ότι έχει ρίσκο ειδικά αν επενδυεισ Μόνο σε μετοχικά etf αλλά πολύ μικρότερο από την αγορά μεμονωμένων μετοχών. Αν λοιπόν κάτι είναι στοίχημα αυτό είναι ακριβώς η αγορά μεμονωμένης μετοχής και όχι etf. Κι αυτό γιατί Αποκτώντας πχ το etf s&p 500, είναι σαν να έχεις αποκτήσει μετοχές κ απο τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, πράγμα που για να το κάνεις με απόκτηση μετοχών μεμονωμένα θέλεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Κ αν αυτες κερδοφορησουν αυτή την κερδοφορία εισπραττεισ Κ εσύ όπως ακριβώς αν είχες αγοράσει 500 μετοχές απ αυτές, δεν μπορεί το fund δηλαδή να σου μην σου Αποδώσει την κερδοφορια. Αρα στην τελική κ πάλι μετράει η απόδοση των εταιρειών κ όχι τι θα κάνει η εκάστοτε vanguard αφού μιλάμε για PASSIVE investing. Του παρέθεσα κ link του buffet αλλά μάλλον ξέρει καλύτερα κ απ αυτόν. Εδώ έφτασε να γράφει ότι η απόδοση του εν λόγω etf είναι λίγο καλύτερη από τη διατήρηση των χρημάτων στην τράπεζα (!) ενώ αναφέρει ότι είναι ακριβό όταν το total expense ratio μέσω online broker συνήθως δεν υπερβαίνει το 0.20%. Προσωπικά έχω 4 etf στην κατοχή μου από το 2014 (25% σε μετοχές απ όλο τον κόσμο, 25% ομόλογα από όλο τον κόσμο, 25% χρυσό κ 25% σε τίτλους μετρητών) με ετήσια αποδοση 7% περίπου (έχω επιλέξει αμυντική στρατηγική) . Να μας πει αυτός με την απόκτηση μετοχών τι έχει καταφέρει όπως λες Ακριβώς, έγραψα το μήνυμά μου χωρίς να έχω διαβάσει το δικό σου, το οποίο συμπληρώνει το δικό μου, προσθέτοντας τα πλεονεκτήματα των ETFs. Το θέμα είναι ότι δεν έχει καταλάβει καν τι είναι ένα ETF και προσπαθεί παράλληλα να μας πείσει ότι είναι χειρότερη στρατηγική επένδυσης από την αγορά μεμονωμένων μετοχών. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΜΠΟΥ Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 38 λεπτά πριν, djuan1988 είπε Συγγνώμη αλλά δεν έχεις ιδέα και το λέω με μεγάλη επιείκεια. Δε βάζεις λεφτά σε κανέναν S&P500, o S&P500 είναι ένας δείκτης και παρακολουθεί την απόδοση των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών. Αγοράζοντας ένα ETF που ακολουθεί τον S&P500, πχ Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating, δίνεις τα λεφτά σου στη Vanguard και αυτή αγοράζει μετοχές (κανονικές μετοχές, όπως αυτές που θα αγόραζες μόνος σου), σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση των 500 αυτών εταιρειών σε σχέση με τον δείκτη. Πχ αν η Apple αντιστοιχεί στο 5% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη και η Microsoft στο 4%, θα αγοράσει 5% Apple και 4% Microsoft. Και αυτές οι αγοραπωλησίες είναι δυναμικές, πουλάει και αγοράζει κάνοντας tracking τον δείκτη. Επίσης τα λεφτά δεν πηγαίνουν σε καμία AMD, αλλά σε αυτόν από τον οποίο αγόρασες τη μετοχή. Και αυτό ισχύει και στις δύο περιπτώσεις, είτε αγοράσεις μεμονωμένη μετοχή, είτε μέσω ETFs. Τώρα στα περί γκανιότας, στοιχήματος κτλ δεν μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω, καθώς φαίνεται, όπως ανέφερα και στην αρχή, ότι δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς. Ακριβώς, έγραψα το μήνυμά μου χωρίς να έχω διαβάσει το δικό σου, το οποίο συμπληρώνει το δικό μου, προσθέτοντας τα πλεονεκτήματα των ETFs. Το θέμα είναι ότι δεν έχει καταλάβει καν τι είναι ένα ETF και προσπαθεί παράλληλα να μας πείσει ότι είναι χειρότερη στρατηγική επένδυσης από την αγορά μεμονωμένων μετοχών. Από τη στιγμή που στο μυαλό του η vanguard είναι το αντίστοιχο προποτζιδικο κ η επένδυση σε etf (που την συνιστούν οι μεγαλύτεροι επενδυτές για το μέσο επενδυτή), σαν να παίζεις στοίχημα καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει σωτηρία - η πλάκα είναι ότι σε ένα μεγάλο βαθμό στοίχημα παίζει ο ίδιος με το να επιλέγει μεμονωμένες μετοχές, αφού επενδύει σε 2,3,5 εταιρείες κ όχι στο σύνολο της αγοράς όπως γίνεται με τα etf - αλλά ξέχασα ο ίδιος έχει την δυνατότητα ανάλυσης των μετοχών όταν δεν συμμετέχει στο insomnia, πρόκειται για έναν λύκο της Wall Street 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 1 ώρα πριν, djuan1988 είπε Συγγνώμη αλλά δεν έχεις ιδέα και το λέω με μεγάλη επιείκεια. Δε βάζεις λεφτά σε κανέναν S&P500, o S&P500 είναι ένας δείκτης και παρακολουθεί την απόδοση των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών. Αγοράζοντας ένα ETF που ακολουθεί τον S&P500, πχ Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating, δίνεις τα λεφτά σου στη Vanguard και αυτή αγοράζει μετοχές (κανονικές μετοχές, όπως αυτές που θα αγόραζες μόνος σου), σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση των 500 αυτών εταιρειών σε σχέση με τον δείκτη. Πχ αν η Apple αντιστοιχεί στο 5% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη και η Microsoft στο 4%, θα αγοράσει 5% Apple και 4% Microsoft. Και αυτές οι αγοραπωλησίες είναι δυναμικές, πουλάει και αγοράζει κάνοντας tracking τον δείκτη. Επίσης τα λεφτά δεν πηγαίνουν σε καμία AMD, αλλά σε αυτόν από τον οποίο αγόρασες τη μετοχή. Και αυτό ισχύει και στις δύο περιπτώσεις, είτε αγοράσεις μεμονωμένη μετοχή, είτε μέσω ETFs. Τώρα στα περί γκανιότας, στοιχήματος κτλ δεν μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω, καθώς φαίνεται, όπως ανέφερα και στην αρχή, ότι δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς. Ακριβώς, έγραψα το μήνυμά μου χωρίς να έχω διαβάσει το δικό σου, το οποίο συμπληρώνει το δικό μου, προσθέτοντας τα πλεονεκτήματα των ETFs. Το θέμα είναι ότι δεν έχει καταλάβει καν τι είναι ένα ETF και προσπαθεί παράλληλα να μας πείσει ότι είναι χειρότερη στρατηγική επένδυσης από την αγορά μεμονωμένων μετοχών. Άλλος που δεν ξέρει να διαβάζει μήπως είστε το ίδιο account με τον Φιλλιπος; xD Έχετε πλάκα πάντως. 37 λεπτά πριν, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΜΠΟΥ είπε Από τη στιγμή που στο μυαλό του η vanguard είναι το αντίστοιχο προποτζιδικο Vanguard και Vanguard πες και καμιά άλλη μόνο αυτή ξέρεις; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
djuan1988 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 22 hours ago, Dr_Pepper said: Όταν αγοράζεις ETF απλά παίζεις στοίχημα (τώρα αν οι πιθανότητες ειναι καλές ή όχι ειναι άλλο αυτό, δεν λέω να μην επενδύει κάποιος σε ETF γενικά, απλά ξεκαθάρισα το τι ειναι) και τα λεφτά σου δεν πάνε στις εταιρείες που συμπεριλαμβάνει το ETF ούτε επωφελούνται κάπως απο αυτό, ακριβώς όπως όταν παίζεις στοίχημα για αποτελέσματα στην μπάλα με τον ΟΠΑΠ, οι ίδιες οι ομάδες δεν έχουν καμία σχέση με την συναλλαγή που κάνεις εσύ με τον οπαπ. Ούτε εσύ έχεις κάποιο δικαίωμα και σχέση με τις εταιρείες αυτές. On 21/10/2024 at 22:16, Dr_Pepper said: Αν βάλεις 1600 στο S&P 500 τα λεφτά δεν τα παίρνει καμία απο τις 500 εταιρείες που παρακολουθεί ο δείκτης (σαν άλογα στον ιππόδρομο) αλλά το στιχημαντζήδικό που διαχειρίζεται τον δίκτη πχ η Vanguard εν προκειμένω οπότε αφήνεσαι σε αυτούς να βάλουν την γκανιότα και να πληρώσουν αν ειναι να πληρώσουν τα όποια κέρδη σου αν αυτά υπάρχουν. Έχεις δίκιο δεν ξέρω να διαβάζω, αυτά που έχω σε bold τα έχει γράψει άλλος. Εδώ δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι ο δείκτης και τι το ETF, τι απαιτήσεις μπορεί να έχει κάποιος; 41 minutes ago, Dr_Pepper said: Άλλος που δεν ξέρει να διαβάζει μήπως είστε το ίδιο account με τον Φιλλιπος; xD Έχετε πλάκα πάντως. Ναι έχουμε όλοι τεράστια πλάκα. Όλοι όσοι έχουν γράψει αναφέρουν ότι είσαι λάθος και λες αρλούμπες, αλλά εμείς έχουμε πλάκα. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι. Δεν έχει κανένα νόημα η αντιπαράθεση μαζί σου. Ελπίζω μόνο να μην πάρεις κανέναν άσχετο στο λαιμό σου. Επεξ/σία 22 Οκτωβρίου από djuan1988 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Dr_Pepper Δημοσ. 22 Οκτωβρίου Share Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 7 λεπτά πριν, djuan1988 είπε Έχεις δίκιο δεν ξέρω να διαβάζω, αυτά που έχω σε bold τα έχει γράψει άλλος. Εδώ δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι ο δείκτης και τι το ETF, τι απαιτήσεις μπορεί να έχει κάποιος; Ναι έχουμε όλοι τεράστια πλάκα. Όλοι όσοι έχουν γράψει αναφέρουν ότι είσαι λάθος και λες αρλούμπες, αλλά εμείς έχουμε πλάκα. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι. Δεν έχει κανένα νόημα η αντιπαράθεση μαζί σου. Ελπίζω μόνο να μην πάρεις κανέναν άσχετο στο λαιμό σου. Πλάκα έχεις Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα