Προς το περιεχόμενο

Η Heliospect Genomics υπόσχεται αύξηση του IQ μέσω επιλογής εμβρύων


Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολύ τζιζ και hype που επιτηδευμένα έχει γίνει για να προσελκύσει ΜΜΕ και τζάμπα διαφήμιση.

Θυμίζει την εταιρεία με την ξανθιά που εξαπάτησε τους πάντες και υποσχόταν γενικές ιατρικές εξετάσεις με μερικές σταγόνες αίματος και χαμηλό κόστος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, fast8 είπε

Πω ρε φίλε τώρα με βάζεις να γράφω και φαίνεται ότι υποστηρίζω την ψυχολογία ως επιστήμη και πραγματικά είμαι απο αυτούς που δεν συμφωνούν πως οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι επιστήμες με την ίδια έννοια όπως οι θετικές.

Τα IQ τεστ όμως είναι αποτέλεσμα στατιστικής ανάλυσης με πολύ υψηλό βαθμό βεβαιότητας και ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δεδομένων. Ο τρόπος που βαθμονομείται ένα IQ test είναι ο εξής: Το μοιράζουν σε χιλιάδες άτομα με κάθε είδος background. Μετά αντιστοιχούν αποτελέσματα με πραγματικές γνωστικές ικανότητες, γνωστές στους ερευνητές. Παρατηρούμε πολύ μεγάλη ακρίβεια και συνέπεια μεταξύ των πραγματικών γνωστικών ικανοτήτων και των αποτελεσμάτων των IQ test. Αν δεν υπάρχει αυτή η συνέπεια με την πραγματικότητα, το τεστ θεωρείται άκυρο, αλλάζει και επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχουν κάτι που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οπότε βλέπεις η στατιστική ανάλυση της πραγματικότητας μας έδωσε τα τεστ, δεν είναι αυθαίρετα ορισμένα.

Μπορεί να αποτύχουν πλήρως; Πολύ δύσκολα. Μπορεί να αποτύχουν σε κάποια άτομα να δώσουν ακριβή πρόβλεψη; Ναι, είναι κομμάτι της στατιστικής να έχουμε outliers. Ειδικά για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή άλλες δυσκολίες πχ δυσλεξία, δυσαριθμησία, ADHD, αυτισμό κτλ. εκεί πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση της κατάστασης ειδικά αν οι μαθησιακές δυσκολίες είναι έντονες. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τα τεστ κουρασμένοι ή κάτω απο στρες και αυτό επίσης δεν είναι καλό για την ακρίβεια τους.

Τώρα για να απαντήσω στις 2 ερωτήσεις σου ας δούμε τον λόγο που πραγματικά χρησιμοποιούνται τα τεστ νοημοσύνης. Για να προβλέψουν ακαδημαϊκές ικανότητες και προβλήματα ή ικανότητα για συγκεκριμένες απαιτητικές διανοητικά εργασίες. Η εισαγωγή τους αρχικά έγινε για να εντοπίσουν τα άτομα που είχαν σημαντικά προβλήμα στις γνωστικές ικανότητες τους για να πάρουν ειδική βοήθεια. Μετά τα χρησιμοποίησαν γενικά ως μέτρο ακαδημαϊκών ικανοτήτων και για τους ικανότερους, αλλά αρχικά ήταν για να εντοπίσουν με ακρίβεια τους πραγματικά "αργους". Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά οι προβλέψεις των τεστ ικανοτήτων πχ όπως τα SAT, MSAT, LSAT, ACT κτλ που χρησιμοποιούν για νομικούς λόγους αντί των IQ tests ή και τα IQ tests απευθείας, προβλέπουν με πολύ μεγάλη ακριβεια αν κάποιος υποψήφιος μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός προγράμματος σπουδών ή θα έχει μεγάλες δυσκολίες. Ετσι κατανέμονται οι υποψήφιοι σε πεδία, ειδικότητες και ιδρύματα που μπορούν να τα καταφέρουν και να κερδίσουν απο αυτό περισσότερα. Το ίδιο και με τον στρατό (στα σοβαρά κράτη), όπου τους περνάνε απο γνωστικές δεξιότητες. Αλλους στρατιώτες τους βάζουν να χειρίζονται ακριβό και πολύπλοκο εξοπλισμό δίπλα στους άλλους επαγγελματίες, άλλους τους δίνουν ένα τουφέκι και σε άλλους δίνουν μια σκούπα.

Οπότε πάμε στις ερωτήσεις και μπράβο σου που τον έχεις μεγαλύτερο, τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή.

α) Υψηλότερο IQ τεστ δεν σου δίνει καμία αυθεντία ουτε δίνει στην γνώμη σου μεγαλύτερη βαρύτητα. Μπορείς κάλιστα να έχεις δείκτη 150+ και να έχεις λάθος σε κάποιο θέμα σε σχέση με κάποιο που έχει δείκτη 80 και απλά έχει δίκιο. Το IQ είναι μέτρο του πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να μαθαίνει δύσκολα αντικείμενα, όχι μέτρο αλήθειας.

β) Επίσης άκυρο γιατί αποδίσεις στα τεστ νοημοσύνης ιδιότητες που δεν έχουνε. Τα τεστ έχουνε πολύ μεγάλη επαληθευσιμότητα, γιατί στηρίζονται στην στατιστική παρατήρηση. Αν αποτύχουν και είναι προφανές αυτό, περισσότερο σημαίνει πως έχουμε μια αδιάγνωστη κατάσταση ή μαθησιακή δυσκολία παρά ότι τα τεστ είναι άχρηστα. Εκεί είναι άλλη περίπτωση και ένας αριθμός δεν λέει όλη την αλήθεια.

Ασε τα μυρμήγκια ήσυχα, δεν συγκρίνουμε τα είδη μεταξύ τους. Τώρα λεπτομέρειες του στυλ κάποιος έχει δείκτη 110 και άλλος 115 στατιστικά δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά ούτε στις σπουδές. Αλλά αν κάποιος έχει πχ 140+ σε σχέση με κάποιον που έχει 115, ακόμα και αν ο δεύτερος γενικά θεωρείται εξυπνότερος απο το 85% των ανθρώπων ή διαφορά απο τον πρώτο με ακαδημαϊκα κριτήρια είναι τεράστια. Η διαφορά του πάω στο ΜΙΤ με υποτροφία αριστείας ή σπουδάζω σε ένα μέσο τοπικό πανεπιστήμιο.

1) Ευχαριστώ για την απάντηση! Το διάβασα όλο προσεκτικά και θα πραγματευτώ μόνο ένα μέρος του γιατί χρειάζεται να καταλάβω καλά πρώτα το μηχανισμό πίσω από τη βαθμονόμηση που ανέφερες. Θα επανέλθω ξανά στο υπόλοιπο όταν το κάνω, δε θα πάει χαμένο, δε σε γράφω.

2) "Το μοιράζουν σε χιλιάδες άτομα με κάθε είδος background. Μετά αντιστοιχούν αποτελέσματα με πραγματικές γνωστικές ικανότητες, γνωστές στους ερευνητές. Παρατηρούμε πολύ μεγάλη ακρίβεια και συνέπεια μεταξύ των πραγματικών γνωστικών ικανοτήτων και των αποτελεσμάτων των IQ test. Αν δεν υπάρχει αυτή η συνέπεια με την πραγματικότητα, το τεστ θεωρείται άκυρο, αλλάζει και επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχουν κάτι που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οπότε βλέπεις η στατιστική ανάλυση της πραγματικότητας μας έδωσε τα τεστ, δεν είναι αυθαίρετα ορισμένα."

Τι είναι οι πραγματικές γνωστικές ικανότητες;

Πώς μετριέται η "συνέπεια" μεταξύ των παραπάνω ικανοτήτων και των αποτελεσμάτων;

Ποιος αξιολογεί την ορθότητα της μέτρησης, εφόσον αυτή υπάρχει;

"Αλλάζει και επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχουν κάτι που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα" είναι μια φράση που καταλαβαίνεις κι εσύ ότι δεν ακούγεται επιστημονική. Ενδεχομένως να καταλάβω πώς τη λες όταν λυθούν οι παραπάνω απορίες μου. Ξεκαθαρίζω πως δεν υπόσχομαι ότι δε θα ρωτήσω "ποιος ορίζει την πραγματικότητα" αν χρειαστεί, καθώς επίσης και πως αν μπει ο Bayes στη συζήτηση θα γυρίσουν τραπέζια.

Όσο για τα μυρμήγκια κομπλέ αλλά η ανθρωποκεντρική θεώρηση της νοημοσύνης νομίζω απλά ενισχύει τη θέση μου περί λούπας υποκειμενικότητας και μου κάνει εντύπωση που το αναφέρεις ενώ πιο πριν έκανες τον καθ' ομολογίαν σπάνιο διαχωρισμό μεταξύ νοημοσύνης και συνείδησης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 hours ago, Lucifer said:

Τι είναι οι πραγματικές γνωστικές ικανότητες;

Πώς μετριέται η "συνέπεια" μεταξύ των παραπάνω ικανοτήτων και των αποτελεσμάτων;

Ποιος αξιολογεί την ορθότητα της μέτρησης, εφόσον αυτή υπάρχει;

Γνωστικές ικανότητες δεν είναι κάτι αφηρημένο, έχει να κάνει με τις επιδώσεις κάποιου στην πραγματική ζωή. Οι επιδώσεις κάποιου κατά την συμπλήρωση του τεστ, είναι ευθέως ανάλογες με τις επιδώσεις του στα πραγματικά ακαδημαϊκά θέματα. Δεν γίνεται να έχει αφαιρετική σκέψη, ικανότητα σύνθεσης, βραχυχρόνια μνήμη, ταχύτητα ορθού συλλογισμού κτλ και να μην τα έχει στην πραγματική ζωή.

Η δημιουργία και η βαθμονόμηση των τεστ βασίζεται στους τομείς της ψυχομετρίας, της στατιστικής, και της γνωστικής ψυχολογίας. Ερωτησεις σε αυτό το στυλ απλά δείχνουν άγνοια της επιστήμη πίσω από αυτό. Ότι έχεις απορίες (καλώς) δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει.


https://www.amazon.com/Psychometrics-Introduction-R-Michael-Furr/dp/1452256802
Μελετάει τις έννοιες της εγκυρότητας, της αξιοπιστίας, και της βαθμονόμησης των ψυχολογικών τεστ με έμφαση σε αυτά στυλ IQ. Εχει τόσο θεωρία όσο και στατιστικές τεχνικές.

https://www.apa.org/science/programs/testing/standards
Περίπου όπως το προηγούμενο αλλά επικεντρωμένο στην εκπαίδευση.


https://www.amazon.com/Psychological-Testing-Principles-Applications-Issues/dp/1337098132
Ξανά, πως δημιουργούνται τα τεστ και πως επιβεβαιώνουμε την εγκυρότητα τους.
Μπορώ να σου δίνω βιβλία για ώρες, είναι από τους λίγους κλάδους της ψυχολογίας με τόσο ευρεία αποδοχή χωρίς αστερίσκους και ιδεολογικά πρίσματα. Εγώ βέβαια βλέπω το όλο θέμα ως στατιστικό πρόβλημα που είναι σχετικά με τις δικές μου σπουδές και για αυτό προτιμώ το πρώτο από αυτά που πρότεινα.
 

2 hours ago, Lucifer said:

"Αλλάζει και επαναλαμβάνεται μέχρι να πετύχουν κάτι που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα" είναι μια φράση που καταλαβαίνεις κι εσύ ότι δεν ακούγεται επιστημονική.

Ισα ισα είναι επιστημονικότατο. Αυτό το fine tuning, η αναθεώρηση κτλ είναι μια περίπλοκη και συναρπαστική διαδικασία. Είναι μέρος του Calibration, Validation, Item Revision κτλ. Για να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, αν βγάλεις μια φωτογραφία και βγει σκοτεινή, εγκαταλείπεις την προσπάθεια ή προσπαθείς να αποτυπώσεις στην φωτογραφία την πραγματικότητα αλλάζοντας τις παραμέτρους έκθεσης;

2 hours ago, Lucifer said:

Όσο για τα μυρμήγκια κομπλέ αλλά η ανθρωποκεντρική θεώρηση της νοημοσύνης νομίζω απλά ενισχύει τη θέση μου περί λούπας υποκειμενικότητας και μου κάνει εντύπωση που το αναφέρεις ενώ πιο πριν έκανες τον καθ' ομολογίαν σπάνιο διαχωρισμό μεταξύ νοημοσύνης και συνείδησης.

Και αυτό είναι το σημείο που δείχνει ότι κάνεις trolling και μιλάς με αμπελοφιλοσοφίες παρά πραγματικές αντιδράσεις (πως την πάτησα). Αν καταφέρεις και βάλεις ένα μυρμήγκι να πάρει ένα IQ test, έλα και πες και σε εμάς πως και γιατί το έκανες. Τα τεστ είναι στατιστικές μελέτες των ανθρώπινων ικανοτήτων. Δεν μας νοιάζει τι είναι νοημοσύνη, αν έχει το μυρμήγκι, το chatgpt κτλ. Είναι συγκριτικά τεστ βασιζόμενα στο γενικό σύνολο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...