Προς το περιεχόμενο

Οι κατασκευαστές SSD σταματούν την παραγωγή μονάδων PCIe Gen 3

Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, georgiosmag είπε

ε ναι αφού σέρνονται! αργήσανε κιόλας να τους καταργήσουν!

Ναι συμφωνω. Προτεινω να καταργησουν και τις DDR4 γιατι σερνονται σε σχεση με τις DDR5.

• Haha 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το πρόβλημα ειναι οτι υπάρχουν μητρικές/μχν που έχουν πολύ αυστηρή λίστα qvl και αλλάζουν προδιαγραφές στα νεότερα μοντέλα που τα κάνουν ασύμβατα 

Απολυτα συνετο και λογικο να σταματησει η παραγωγη τους. Η gen 4 ηδη εχουν πεσει παρα πολυ σε τιμες περνεις 2TB με 100 ευρω και ξενοιαζεις μιας και οι gen 5 ακομα ειναι πανακριβοι και ασυμφοροι ενω δινουν ιδιο QD1 με gen 3 και απλα περνανε στo sequential που ελαχιστα νοιαζει τον απλο χρηστη εκτος αν μετακινει τη μερα 1TB. 

Το κακο οτι ενω μεχρι πριν κατι μηνες ειχαμε συνεχης πτωση στις τιμες και απο τοτε ανεβηκαν παλι και τωρα σιγα σιγα περιμενουμε να ερθουν σε προ 6μηνου τιμες. 2 gen 3 εχω εναν με dram εναν χωρις a2000/980 και πετανε σε καθε περιπτωση το direct storage κανει δουλιτσα οσα παιχνιδια το εχουν με μηδενικο loading και με το καλο οταν πεσουν και οι 4TB nvme gen 4 πηγαινουμε προς τα εκει. Ο gen 5 για την ωρα ειναι τελειως αχρηστο ακομα και στους nvme για τις καρτες γραφικων ακομα χειροτερα διαφορες δεν βλεπεις ουτε με gen 3 vs gen 4. 

Δεν υπαρχει δικαιολογια για οσους ακομα εχουν HDD στο βασικο συστημα τους και σερνονται κυριολεκτικα στα παντα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, alpha1005 είπε

Εμείς οι boomers με HDD που υπογράφουμε για το γηροκομείο?

Παρον! Εχω εδω και 10 χρονια εναν Toshiba 2ΤΒ που τον εχω βαλει σαν δευτερο σε τουλαχιστον 4 συστηματα που εχω αλλαξει και εχει 100% υγεια.

Επεξ/σία από LLLEFTERIS
  • Like 1

5 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

βάζεις PCI Gen 5 αν θέλεις και σε παμπάλαια μητρική που έχει ταχύτητα για Gen 3

Πρέπει να είσαι βλάκας για να το κάνεις αυτό.

Για ποιό λόγο να πληρώσεις τα διπλάσια για το τίποτα;

• Thanks 1

3 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Κι εγώ στον TR μου έχω 970 evo και είναι "οκ", αυτές τις μέρες έχω ήδη αγοράσει έναν 990Pro για να βάλω τον 970 evo σαν δεύτερο.

Αν σταματήσουν την παραγωγή παλιότερων μοντέλων και επικεντρωθούν στα νέα θα πέσουν κι άλλο οι τιμές. Ένα προϊόν γίνεται φθηνότερο όταν παράγεται και πωλείται μαζικά, όσο πιο μαζικά τόσο πιο καλά. Όσο υπάρχει η παλιότερη τεχνολογία και αποτελεί την φθηνή λύση, τότε δεν πέφτουν αρκετά οι τιμές των νεότερων. Όταν θα αρχίσει και η τελευταία εταιρία παραγωγής SSD να βγάζει αποκλειστικά Gen 4, τότε όλες οι εταιρίες που παράγουν Gen 4 θα έχουν ανταγωνισμό με τις φτηνότερες μάρκες.

Αν βάλεις Gen 4 δίσκο σε Gen 3 τότε το μόνο bottleneck είναι της μητρικής και ο σκληρός εργάζεται ανενόχλητα σε max Gen 3 χωρίς καν να θερμαίνεται. Πάλι κερδισμένος βγαίνεις.

Οι διαφορές στις τιμές δεν είναι τεράστιες, μόνο αν πάρεις τους καλύτερους δίσκους τότε βλέπεις διαφορά και στην ταχύτητα και στην τιμή.

~~
Εγώ για ψυχολογικούς λόγους δεν αγοράζω τίποτα πέρα από Samsung, φαντάσου έχω πάρει ήδη 3* 990 pro, έναν για τον TR που θα αντικαταστήσει τον 970 evo, έναν για τον 5950χ που φτιάχνω και έναν για τον 3900χ που θα αντικαταστήσει τον ι5 7600Κ (θα βγάλω μητρική και επεξεργαστή και θα βάλω AM4 μητρική +3900χ).

Η λογική σου είναι οκ, αλλά ξεχνάς και την παράμετρο του κέρδους. Οι εταιρείες δε θέλουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες, αλλά ούτε και μικρές. Θέλουν να παράγουν την ποσότητα εκείνη που τους δίνει το μεγαλύτερο κέρδος.

Ο μέγιστος αριθμός μονάδων προϊόντος που επιτρέπει σε μια επιχείρηση να επιτύχει το μέγιστο κέρδος ονομάζεται βέλτιστη ποσότητα ή βέλτιστη παραγωγή (optimal output). Πρόκειται για την ποσότητα όπου η διαφορά μεταξύ των συνολικών εσόδων (total revenue) και των συνολικών δαπανών (total cost) είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή το σημείο στο οποίο το κέρδος της επιχείρησης μεγιστοποιείται.

Δε θέλει να σου δώσει το φθηνό προϊόν. Στην πράξη αυτό είναι ακόμα πιο σύνθετο, αφού μπαίνουν μέσα πάρα πολλές παράμετροι και ο ανταγωνισμός.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στα εργοστάσια παραγωγής απασχολείται η παραγωγική διαδικασία από ένα προϊόν που ήδη υπάρχει στην αγορά σε πλεόνασμα, αφού, εκτός των άλλων, παράγεται για χρόνια και stockάρεται. Δε τους συμφέρει να απασχολούν τους παραγωγικούς συντελεστές για την παραγωγή αυτού του προϊόντος. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιο νέο προϊόν και να το παράγουν στην βέλτιστη ποσότητα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, Tlykog said:

Η λογική σου είναι οκ, αλλά ξεχνάς και την παράμετρο του κέρδους. Οι εταιρείες δε θέλουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες, αλλά ούτε και μικρές. Θέλουν να παράγουν την ποσότητα εκείνη που τους δίνει το μεγαλύτερο κέρδος.

Ο μέγιστος αριθμός μονάδων προϊόντος που επιτρέπει σε μια επιχείρηση να επιτύχει το μέγιστο κέρδος ονομάζεται βέλτιστη ποσότητα ή βέλτιστη παραγωγή (optimal output). Πρόκειται για την ποσότητα όπου η διαφορά μεταξύ των συνολικών εσόδων (total revenue) και των συνολικών δαπανών (total cost) είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή το σημείο στο οποίο το κέρδος της επιχείρησης μεγιστοποιείται.

Δε θέλει να σου δώσει το φθηνό προϊόν. Στην πράξη αυτό είναι ακόμα πιο σύνθετο, αφού μπαίνουν μέσα πάρα πολλές παράμετροι και ο ανταγωνισμός.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στα εργοστάσια παραγωγής απασχολείται η παραγωγική διαδικασία από ένα προϊόν που ήδη υπάρχει στην αγορά σε πλεόνασμα, αφού, εκτός των άλλων, παράγεται για χρόνια και stockάρεται. Δε τους συμφέρει να απασχολούν τους παραγωγικούς συντελεστές για την παραγωγή αυτού του προϊόντος. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιο νέο προϊόν και να το παράγουν στην βέλτιστη ποσότητα.

ΟΚ συμφωνώ πως είναι πιο  πολύπλοκο αλλά δεν είναι ότι αποφάσισε κάποιος να απαγορέψει τις pci gen 3, οι εταιρίες σιγά σιγά απλώς σταματάνε, από ότι φαίνεται η Gen 4 είναι ήδη η φτηνή και εύκολη λύση, ίσως έπαψαν να έχουν πωλήσεις οι gen 3 και δεν τους συμφέρει πλέον.

Εγώ αν έπρεπε να πάρω M2 σκληρό και ήταν gen 3 η μητρική, πάλι gen 4 σκληρό θα έπαιρνα ώστε να έχω future proof για να μπορέσω να τον βάλω σε μελλοντικό υπολογιστή όταν ο παλιός πάει για κάδο, η διαφορά τιμής δεν είναι τόσο μεγάλη ενώ οι ταχύτητες είναι διπλάσιες όπως λέει και το άρθρο.

Να σταματούσαν να υπάρχουν DDR3 Ram, αυτό ναι θα ήταν θάνατος για παλιότερα μηχανήματα που ίσως ήθελαν μια μικρή αναβάθμιση. Το PCI δεν μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τους χρήστες.

Επεξ/σία από Diavolos666

Εαν σκεφτεί κανείς πως υπάρχουν χιλιάδες χρήστες με συστήματα έως και 10ετίας (H97/Z97 και μετά) που αναβαθμίζουν σε NVME PCIe 5.0 για... να αποκτήσουν μεγαλύτερη ταχύτητα (όχι για να αξιοποιηθεί σε μελοντικό νέο σύστημα) δε μου κάνει εντύπωση, οπότε οι κατασκευαστές μειώνουν τις παραλλαγές στις γραμμές παραγωγής που έχουν κόστος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που σε ένα παλαιότερο σύστημα οι SSD PCIe 4.0 ή 5.0 αποδίδουν χειρότερα από PCIe 3.0.

Εμείς που έχουμε τώρα Τζεν 4 μητρική και περιμένουμε την μαύρη παρασκευή για να πάρουμε το 990 προ, τι πρέπει να κάνουμε; Να προχωρήσουμε ή να πάμε σε Τζεν 5;

Συγγνώμη, αλλά πρώτη φορά θα πάρω νβμ, μέχρι τώρα… είχα τον κλασικό sad. 

έχω το σύστημα, της υπογραφής μου. 

13 λεπτά πριν, markos9 είπε

Εμείς που έχουμε τώρα Τζεν 4 μητρική και περιμένουμε την μαύρη παρασκευή για να πάρουμε το 990 προ, τι πρέπει να κάνουμε; Να προχωρήσουμε ή να πάμε σε Τζεν 5;

Συγγνώμη, αλλά πρώτη φορά θα πάρω νβμ, μέχρι τώρα… είχα τον κλασικό sad. 

έχω το σύστημα, της υπογραφής μου. 

Lexar nm790 σήμερα στα 120 ευρώ 2tb δεν χρειάζεται 990 ο nm790 είναι ήδη εξαιρετικός από τους τοπ nvme εκεί έξω και δυνατή τιμή. Και οι gen 5 απλά θα σε δώσουν καλύτερο sequential τίποτα το σοβαρό αν δεν μεταφέρεις εκατοντάδες GB κάθε μέρα σε qd1 που είναι το real life performance είναι ίδιο και απαράλλαχτο από gen 3 μέχρι gen 5. Πέρα και από την τιμή που απλά ξεφεύγουν τελείως. 

• Thanks 1

Στις 18/10/2024 στις 1:16 ΜΜ, nepomuk είπε

Οσοι ασχολουνται σοβαρα με video processing 4K λενε οτι φαινεται η διαφορα και δεν τους φτανει και ενιοτε καταφεγουν σε τρυκ τυπου Ram- Disk για max speed.

"video processing 4K". Προφανώς, αυτό είναι που καθένας κάνει στο PC του πολύ συχνά.
Κάμποσα TBs Gen6 SSDs σε server motherboard για το βιντεάκι 5΄ που τράβηξε με το iPhone του. Για να μην περιμένει μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω...

Οι (λίγοι) υπόλοιποι είναι επαγγελματίες και ασχολούνται σοβαρά λόγω επαγγέλματος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...