Προς το περιεχόμενο

Η SpaceX ζητά έγκριση για αλλαγές στο δίκτυο Starlink με στόχο gigabit ταχύτητες


nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 11 Οκτωβρίου, η SpaceX υπέβαλε αίτηση στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, ζητώντας έγκριση για τροποποιήσεις στο σύστημα Starlink.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στοχεύουν στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες της τάξης του gigabit ανά δευτερόλεπτο.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι τροποποιήσεις αυτές θα επιτρέψουν στο σύστημα δεύτερης γενιάς (Gen2) να προσφέρει υψηλές ταχύτητες, χαμηλό latency και ευρεία κάλυψη, όχι μόνο στους Αμερικανούς πολίτες αλλά και σε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε επαρκείς ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν μικρές αλλά σημαντικές ενημερώσεις στη διαμόρφωση της τροχιάς και τις λειτουργικές παραμέτρους του συστήματος Gen2. Συγκεκριμένα, η SpaceX ζητά να μειώσει τα υψόμετρα των δορυφόρων από 525 km, 530 km και 535 km σε 480 km, 485 km και 475 km αντίστοιχα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτή η αλλαγή θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα στο διάστημα, θα ανταποκριθεί καλύτερα στην εξελισσόμενη ζήτηση και θα επιτρέψει αποτελεσματικότερο διαμοιρασμό του φάσματος συχνοτήτων με άλλους χρήστες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ότι οι δορυφόροι επόμενης γενιάς του Starlink είναι τόσο μεγάλοι που μόνο το διαστημόπλοιο Starship μπορεί να τους εκτοξεύσει. Σύμφωνα με τον Musk, οι νέοι δορυφόροι θα επιτρέψουν δεκαπλάσια αύξηση του εύρους ζώνης και, λόγω του χαμηλότερου υψομέτρου, μικρότερη καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων.

Η αναδιαμόρφωση που προτείνει η SpaceX θα αυξήσει τον δυνητικό μέγιστο αριθμό τροχιακών επιπέδων και δορυφόρων ανά επίπεδο. Ωστόσο, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι ο συνολικός προγραμματισμένος αριθμός δορυφόρων δεύτερης γενιάς θα παραμείνει στους 29.988 ή λιγότερους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η FCC έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής 7.500 δορυφόρους Gen2.

Η υπόσχεση για ταχύτητες gigabit δεν είναι καινούρια για τη SpaceX. Ήδη από το 2016, όταν το δορυφορικό σύστημα βρισκόταν ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού και δεν είχε καν όνομα, η εταιρεία είχε δηλώσει στην FCC ότι μετά τη βελτιστοποίηση του συστήματος, θα μπορούσε να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλού bandwidth (έως 1Gbps ανά χρήστη) και χαμηλού latency για καταναλωτές και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιάσαμε ήδη latency 20ms εδώ και λίγους μήνες, το επόμενο βήμα είναι το gigabit. Λογικά θα αργήσει καναδυο χρόνια ακόμα, αλλά είναι στο δρόμο.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

30.000 δορυφόρους?! Ε ρε και να αρχίσουν να πέφτουν από δω και από κει κομμάτια στα κεφάλια μας τι πλάκα θα έχει..

Θα κοιτάμε το βράδυ στον ουρανό να δείξουμε στα παιδιά την μικρή και την μεγάλη Άρκτο και θα την μπερδεύουμε με Gen1 η Gen2.

  • Like 3
  • Haha 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16 minutes ago, Thresh said:

Με τα ίδια πιάτα υποθέτω...

Αυτό το έχω κι εγώ απορία. Δεν νομίζω να έχουν ανακοινώσει τίποτα επίσημο ακόμα, ούτε αν θα γίνει αναβάθμιση με την ίδια συνδρομή ή θα χρειαστεί να πληρώνουμε για μεγαλύτερο tier. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Ακόμα κι αν ξεκινήσει στις ΗΠΑ το 2025, λογικά στην Ελλάδα θα έρθει κάμποσο αργότερα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και μόνο που πιέζει τους παραδοσιακούς παρόχους, ιδιαίτερα του mobile internet, να σκεφτούν καλά πριν ανεβάσουν τιμές, το starlink έχει κάνει μεγάλο καλό.

  • Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

27 minutes ago, dikasths said:

Επίσης εχει κάνει αίτηση να βάλει τη γη μέσα σε μία Dyson sphere 

Το πιστεύω ότι αν μπορούσε να το κάνει ο συγκεκριμένος θα το επιχειρούσε 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι μένει πλέον; Σύνδεση των smartphones απευθείας με το Starlink και απεριόριστη τηλεφωνία/δεδομένα σε όλο το γαλαξία!

Επεξ/σία από NiKoSmile
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...