Προς το περιεχόμενο

Εκπληκτικές νέες λεπτομέρειες από το ναυάγιο του Endurance αποκαλύπτονται μέσα από νέα τρισδιάστατη σάρωση


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

Το εξαιρετικά διατηρημένο πλοίο στέκει όρθιο στο βυθό, σε βάθος χιλιάδων μέτρων, κατάσπαρτο από διάφορα αντικείμενα που ανήκαν στο πλήρωμα.

Νέα τρισδιάστατη σάρωση αποκάλυψε άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες του ναυαγίου του HMS Endurance, με το οποίο επιχειρούσε να εξερευνήσει την Ανταρκτικής ο Έρνεστ Σάκλτον. Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 2022, περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη βύθιση του πλοίου.

Το αποτέλεσμα της σάρωσης είναι τόσο εντυπωσιακά λεπτομερές ώστε δημιουργεί την αίσθηση ότι το πλοίο, το οποίο βυθίστηκε μετά τον εγκλωβισμό του σε θαλάσσιους πάγους που τελικά το συνέθλιψαν 1915, ανασύρθηκε ως εκ θαύματος από τη Θάλασσα Γουέντελ και εναποτέθηκε σχεδόν ακέραιο στη στεριά.

Στο υλικό εμφανίζονται ακόμη και πιάτα, τα οποία χρησιμοποιούσε το πλήρωμα, διασκορπισμένα σε όλο το πλοίο, καθώς και άλλα διακριτά αντικείμενα, όπως μια μπότα και ένα όπλο φωτοβολίδων, τα οποία παραμένουν στο κατάστρωμα παρά το γεγονός ότι το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 3.008 μέτρων.

A boot believed to have possibly been worn by Frank Wild, Shackleton's second-in-command, can be seen.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται μπότα η οποία εκτιμάται ότι ανήκε στο Φρανκ Γουάιλντ, ύπαρχο του Σάκλετον

Οι τρισδιάστατες εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Endurance», το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου το Σάββατο, πριν κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Δευτέρα και στο Disney+ αργότερα μέσα στο έτος.

Την ταινία, με παραγωγό τη National Geographic Documentary Films, σκηνοθετούν οι Τσάι Βασαρέλι, Τζίμι Τσιν και Νάταλι Χιούιτ. Αφηγείται την ιστορία της άδοξης κατάληξης του ταξιδιού του Σάκλετον, καθώς και της αποστολής που ανακάλυψε το ναυάγιο του Endurance το 2022.

The crew of the Endurance eating a meal on board, four months before they were forced to abandon ship.

Το πλήρωμα του Endurance γευματίζει στο πλοίο, τέσσερις μήνες πριν υποχρεωθεί να το εγκαταλείψει

Η αποστολή που οδήγησε στον εντοπισμό του ναυαγίου χρηματοδοτήθηκε από το Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), το οποίο γιόρτασε την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, μέσω δήλωσής του τον περασμένο μήνα.

«Πέρα από τον εντοπισμό, την έρευνα και την κινηματογράφηση του ναυαγίου, στόχος μας ήταν να μεταφέρουμε τις ιστορίες του Σάκλετον και του πλοίου του στις νέες γενιές», ανέφερε ο πρόεδρος του FMHT Ντόναλντ Λάμοντ στη σχετική ανακοίνωση. «Πρόκειται για ιστορίες τόλμης και αποφασιστικότητας που ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σταυθούν με ηγετικό πνεύμα και επιμονή απέναντι στις αντιξοότητες».

Πριν το ταξίδι με το Endurance, ο Σάκλετον διέθετε ήδη μεγάλη φήμη ως πολικός εξερευνητής, προερχόμενος από μια αξιόλογη διαδρομή στο εμπορικό ναυτικό. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια αποστολή στην Ανταρκτική το 1906 λόγω προβλημάτων υγείας, όμως ηγήθηκε μιας άλλης, επιτυχούς αποστολής στο νότιο πόλο, το 1908. Τα κατορθώματά του στην αποστολή αυτή ήταν εκείνα που του του χάρισαν τον τίτλο του ιππότη ένα χρόνο αργότερα, το 1909.

Η τελευταία αποστολή του Σάκλετον στην Ανταρκτική ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες. Έχοντας στρατολογήσει 27 άνδρες, ο Σάκλετον ήλπιζε να οδηγήσει μερικούς από αυτούς στην πρώτη πλήρη διάσχιση της Ανταρκτικής από ξηράς, λίγα μόλις χρόνια αφότου ο Νορβηγός Ρόαλντ Άμουντσεν είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στον Νότιο Πόλο.

Ωστόσο, το Endurance κόλλησε στους θαλάσσιους πάγους και τελικά υπέκυψε στις τεράστιες πιέσεις του παγωμένου τοπίου, καταλήγοντας να βυθιστεί.

Τότε, ο Σάκλετον επέδειξε τις θρυλικές ικανότητές του ως ηγέτη, οδηγώντας μια μικρή ομάδα, η οποία αφού αναμετρήθηκε με τις φουρτουνιασμένες θάλασσες έφτασε στο νησί της Νότιας Γεωργίας, όπου ζήτησαν βοήθεια προκειμένου να σώσουν τους 22 άνδρες που παρέμεναν κατασκηνωμένοι στον πάγο.

Στη δοκιμασία αυτή, για όσους αναμετρήθηκαν με τις θάλασσες και όσους παρέμειναν στους πάγους, δεν έχασε τη ζωή του ούτε ένα μέλος του πληρώματος, γεγονός το οποίο εδραίωσε τη τη θέση του Σάκλετον στα βιβλία της ιστορίας.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εντυπωσιακό!

Για οσους ενδιαφέρονται να «ζήσουν» τέτοια ατμόσφαιρα, υπάρχει η σειρά The Terror που στην πρώτη της σεζόν  περιγράφει παρόμοια εμπειρία  με 2 πλοία που εξερευνούν την Αρκτική το 1845.

Είναι βασισμένο σε νουβέλα του Dan Simmons, που με την σειρά της βασίζεται σε αληθινή ιστορία, έχει ανακατευτεί ο Ρίντλεϊ Σκοτ στην παραγωγή και παίζει και ο τυπάς από το Τσερνόμπιλ (Jared Harris). 

IMO, από τις καλύτερες που έχω δει τα τελευταία χρόνια... Βασικά όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, γενικώς.

image.jpeg.48b2a731de11d048bfbef54f75ab5313.jpeg

Επεξ/σία από TheGrisGrisMan
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν είχα δει την πρώτη σαιζόν του The Terror ενδιαφέρθηκα για τις τελευταίες αυτές ναυτικές εξερευνητικές περιπέτειες  και είχα διαβάσει για τον Shackleton και το Endurance. Η σχετικά σύντομη ζωή του ήταν πιο μυθιστορηματική και από το πιο ευφάνταστο εξερευνητικό μυθιστόρημα και την πέρασε ανάμεσα σε σαλόνια, τιμές, πάγους και κακουχίες.

Επεξ/σία από Voodooman
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...