Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
53 λεπτά πριν, tzavardin είπε

Μία από τις τρεις δεν είναι και ότι καλύτερο, προφανώς υπάρχει θέμα. Τρέξε και δυο τρεις φορές το  Cache and memory benchmark από το AIDA64 extreme, είναι το 3ο από δεξιά στην πάνω μπάρα αν πατήσεις το σήμα της μνήμης. Όταν το ολοκληρώσεις θα είναι κάπως έτσι

cachemem.png.5dc823db50c070c889122451e8cb0fc1.png

Απλά κάποια από τα παραπάνω θα είναι κρυμμένα στη δωρεάν version. Για τα υπόλοιπα όχι, δεν έχεις κάποια ζημιά. Κάνε και το παραπάνω που σου είπα. Αν ήδη με την αλλαγή των driver σταμάτησες να έχεις το θέμα στο lol και οπουδήποτε αλλού, είσαι οκ. (Δεν είσαι όμως, γιατί ήδη κόλλησε στο πρώτο benchmark._

Ακόμα και να βγει όλο το memory test τρεις τέσσερις φορές, που αμφιβάλλω, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις τις μνήμες στο 6000 προφίλ μήπως λυθεί το θέμα. 

Αν αποκλειστικά θες να παίξεις xmp, πάλι η safe επιλογή είναι 6000 cl30 και για τους 9000. Όμως από ότι διαβάζω είναι πιο εύκολο σε αυτούς το xmp στα 6200, και ελαφρώς πιο εύκολα τα manual timings στα 6400. Για 30 ευρώ διαφορά δεν θα το σκεφτόμουν καν, ειδικά αν είχα tight budget θα πηγαινα στις 6000cl30.

Αν ήταν να δώσω ένα 30ρι παραπάνω, θα πήγαινα σε αυτές τις μνήμες, που είναι 6400c30, όμως με την προοπτική να βάλω manual timings και να πετύχω αν όχι ένα 6400cl30 που θα είναι μπόμπα, ένα σίγουρο 6200 cl30. 

Για να γίνει αυτό όμως θέλει δυσανάλογα πολύ διάβασμα και δοκιμές. Είναι πιο πολύ χόμπι, παρά legit αγορά. Παραπάνω πληροφορίες για 7000/9000 και τι παίζει με τις μνήμες στους ryzen, μπορείτε να βρειτε και οι δύο στον παρακάτω κύριο. 

Υπάρχει και άλλο ένα βίντεο, που δείχνει πως μπορεί κάποιος σχετικά εύκολα να βάλει πιο σφιχτά manual timings και στα 6000 αν δεν θέλει να παίξει xmp, ειδικά με μνήμες hynix, που είναι τα περισσότερα φτηνά στικάκια. 

Αν τα παραπάνω βίντεο σας φαίνονται βαρετά / ακαταλαβίστικα, συγχαρητήρια, έχετε γλιτώσει από έναν μεγάλο σαδομαζοχισμό που λέγεται manual memory oc. Πάρτε 6000c30 βάλτε docp και ξεχάστε τις. 

Δε θέλω xmp αλλά expo έχει διαφορά?Όταν λέω να δώσω 30€ παραπάνω εννοώ δεν έχω θέμα αλλά μόλις τα κουμπωσω θέλω να παίζει απτή μάνα του 6400c32

• Απαντ. 37
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, konik είπε

Δε θέλω xmp αλλά expo έχει διαφορά?Όταν λέω να δώσω 30€ παραπάνω εννοώ δεν έχω θέμα αλλά μόλις τα κουμπωσω θέλω να παίζει απτή μάνα του 6400c32

Το ίδιο είναι expo/xmp. Πιθανότατα δεν θα παιζει κατευθείαν expo 6400.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, tzavardin είπε

Μία από τις τρεις δεν είναι και ότι καλύτερο, προφανώς υπάρχει θέμα. Τρέξε και δυο τρεις φορές το  Cache and memory benchmark από το AIDA64 extreme, είναι το 3ο από δεξιά στην πάνω μπάρα αν πατήσεις το σήμα της μνήμης. Όταν το ολοκληρώσεις θα είναι κάπως έτσι

cachemem.png.5dc823db50c070c889122451e8cb0fc1.png

Απλά κάποια από τα παραπάνω θα είναι κρυμμένα στη δωρεάν version. Για τα υπόλοιπα όχι, δεν έχεις κάποια ζημιά. Κάνε και το παραπάνω που σου είπα. Αν ήδη με την αλλαγή των driver σταμάτησες να έχεις το θέμα στο lol και οπουδήποτε αλλού, είσαι οκ. (Δεν είσαι όμως, γιατί ήδη κόλλησε στο πρώτο benchmark._

Ακόμα και να βγει όλο το memory test τρεις τέσσερις φορές, που αμφιβάλλω, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις τις μνήμες στο 6000 προφίλ μήπως λυθεί το θέμα. 

Έτρεξα το Cache And Memory Benchmark 4 φορές, όπου μόνο στο ξεκίνημα του πρώτου έκανε ένα μικρό stutter για 2-3 δευτερόλεπτα. Παρακάτω έχω τις εικόνες:

Spoiler

image.png.6bae215e3156ae22606aa7441373e997.png

image.png.11bc18357f90c6e44fbb81e671a0232b.png

image.png.9c0265fe6c35827be728573f42211f4b.png

image.png.9df1d7b2bef9c5268a543b780d69bd81.png

Με τους τελευταίους drivers που πέρασα χθες δεν ξέρω τι γίνεται γιατί δεν έχω προλάβει να παίξω κάποιο παινχίδι.

Τα 3 παιχνίδια που ανέφερα ότι μπήκα χθες ήταν πριν κάνω την τελευταία ενημέρωση.

Όταν μπορέσω θα μπω πάλι κάποια game για να δω πως θα πάει και με αυτούς, και θα ενημέρωσω αν εμφανίστηκε ξανά κάποιο θέμα.

Από τα παραπάνω αποτελέσματα από το test, τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε;

Επεξ/σία από TRP
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Νομίζω έχουν βγει τέσσερεις πιό καινούριες εκδόσεις bios από την F30. Αν ισχύει αναβάθμισε στην τελευταία έκδοση F32e. Και κατέβασε (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) τα πιο καινούρια AM5 chipset drivers από AMD.

Τι αλλαγές/βελτιώσεις γίνονται στα επόμενα bios:

F31:

1. Checksum : 830E
  2. Update AMD AGESA 1.2.0.0a Patch A for Ryzen 9000 CPU performance optimized
  3. Improve DDR compatibility
F32a:
  1. CheckSum : 1E59
  2. Update AMD AGESA 1.2.0.1a for fix Sinkclose Vulnerability of AMD processors (SMM Lock Bypass)

F32b:

1. Checksum : 58CF
  2. AMD AGESA 1.2.0.1a with one click for TDP 65W to 105W to increase CPU performance

F32e:

1. Checksum : 8323
  2. Update AMD AGESA 1.2.0.2a for Ryzen 9000 X3D CPU performance optimized
  3. Add X3D Turbo Mode support
  4. Now system will ask if user wants to enable X3D Turbo Mode or not at the first boot of X3D CPU is installed
Επεξ/σία από reddie.k
Δημοσ.
1 ώρα πριν, reddie.k είπε

Νομίζω έχουν βγει τέσσερεις πιό καινούριες εκδόσεις bios από την F30. Αν ισχύει αναβάθμισε στην τελευταία έκδοση F32e. Και κατέβασε (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) τα πιο καινούρια AM5 chipset drivers από AMD.

Τι αλλαγές/βελτιώσεις γίνονται στα επόμενα bios:

F31:

1. Checksum : 830E
  2. Update AMD AGESA 1.2.0.0a Patch A for Ryzen 9000 CPU performance optimized
  3. Improve DDR compatibility
F32a:
  1. CheckSum : 1E59
  2. Update AMD AGESA 1.2.0.1a for fix Sinkclose Vulnerability of AMD processors (SMM Lock Bypass)

F32b:

1. Checksum : 58CF
  2. AMD AGESA 1.2.0.1a with one click for TDP 65W to 105W to increase CPU performance

F32e:

1. Checksum : 8323
  2. Update AMD AGESA 1.2.0.2a for Ryzen 9000 X3D CPU performance optimized
  3. Add X3D Turbo Mode support
  4. Now system will ask if user wants to enable X3D Turbo Mode or not at the first boot of X3D CPU is installed

Έχεις δίκιο. Μου είχε βγάλει το GCC ειδοποίηση για την F31 αλλά δεν το είχα κάνει εκείνη τη στιγμή.

Πέρασα την F31. Προς το παρόν δεν έχει βγάλει κάποια άλλη ειδοποίηση. Χρειάζεται να μπαίνω να ελέγχω συνέχεια αν βγήκε κάτι καινούριο και να κάνω manual εγκατάσταση;

Γενικά το GCC αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζει κάποια νέα ενημέρωση.

AMD Chipset Driver αυτή τη στιγμή έχω την έκδοση 6.10.22.027, όπως και από το λογισμικό που μου έστειλες έχω την 24.10.34 που νομίζω είναι οκ. 

Υπάρχει κάτι άλλο το οποίο μπορεί να μην έχω δει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η εφαρμογή είναι τρεις εκδόσεις bios πίσω. Ναι manual εγκατάσταση. Στο website της gigabyte στη σελίδα του mb στο tab "support" θα βρεις την τελευταία έκδοση F32e.

Και στα chipset drivers νομίζω η εφαρμογή της gigabyte είναι πίσω. (εάν βλέπεις από εκεί αν έχεις την τελευταία έκδοση).

Από ότι φαίνεται η gigabyte έχει πιό καινούρια έκδοση των chipset drivers από την amd οπότε όντως είσαι εντάξει εδώ.

Ποιό chipset έχεις, B650, X870 ή άλλο;

Επεξ/σία από reddie.k
Δημοσ.
3 ώρες πριν, tzavardin είπε

Το ίδιο είναι expo/xmp. Πιθανότατα δεν θα παιζει κατευθείαν expo 6400.

Αν το βάλω σε expo θα παίζει ή θα πρέπει να το σκαλίσω χειροκίνητα σε docp?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, TRP είπε

Έτρεξα το Cache And Memory Benchmark 4 φορές, όπου μόνο στο ξεκίνημα του πρώτου έκανε ένα μικρό stutter για 2-3 δευτερόλεπτα. Παρακάτω έχω τις εικόνες:

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

image.png.6bae215e3156ae22606aa7441373e997.png

image.png.11bc18357f90c6e44fbb81e671a0232b.png

image.png.9c0265fe6c35827be728573f42211f4b.png

image.png.9df1d7b2bef9c5268a543b780d69bd81.png

Με τους τελευταίους drivers που πέρασα χθες δεν ξέρω τι γίνεται γιατί δεν έχω προλάβει να παίξω κάποιο παινχίδι.

Τα 3 παιχνίδια που ανέφερα ότι μπήκα χθες ήταν πριν κάνω την τελευταία ενημέρωση.

Όταν μπορέσω θα μπω πάλι κάποια game για να δω πως θα πάει και με αυτούς, και θα ενημέρωσω αν εμφανίστηκε ξανά κάποιο θέμα.

Από τα παραπάνω αποτελέσματα από το test, τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε;

Στα παιχνίδια θα φανεί. Το αρχικο προβλημα μας νοιαζει να λυθει στο lol. Πάντως stutter κλπ δεν θα έπρεπε να έχεις. Το ότι δεν έχεις φάει blue screen ειναι θετικό παρόλα αυτά. 

1 ώρα πριν, konik είπε

Αν το βάλω σε expo θα παίζει ή θα πρέπει να το σκαλίσω χειροκίνητα σε docp?

Expo και docp (και xmp στην Intel) είναι το ίδιο πράγμα. Oc settings από τη μητρική Το χειροκίνητο είναι αλλη διαδικασια.

Η απαντηση στην ερώτησή σου ειναι αναλογα το πόσο καλό κομμάτι επεξεργαστή  έχεις. Υπάρχουν unicorns που παίζουν 6600 ακόμα και στους 7000 ryzen. Πολύ λιγότεροι από έναν στους χίλιους 

Το 100% παίζει απροβληματιστα στα 6000. 6200 παίζουν πάνω από τους μισούς. Λιγότερο από 10% μπορεί να παίξει 6400 ακόμα και με καρφωτα timings, πόσο μάλλον με docp. Δεν είμαι μάντης, την απάντηση την έδωσα πριν λογικά όχι. Έχεις κάτω από 5% πιθανότητες. 

Επεξ/σία από tzavardin

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...